dr.gog wrote:...Svako od vas ko živi npr.u Njemačkoj ili SAD,zna da su zdravstveni sistemi starog-javnog sistema zdr.zaštite propali.Nemojte širiti iluzije jer se ovi nedopustivi propusti dešavaju čak i u najrazvijenijim djelovima EU.
Ono što je zlokobno u slučaju Sarajevske bolnice Koševo je da već dugo ne postoji nikakav način da se razbije zid šutnje i lanac aferima kojima ljekari ,sudije i krim-policija drže jedni druge u nečasnoj pat poziciji.
Cijenjeni meštar zanata,rahmetli Dobrača,je u grob odnio brojne mračne tajne ljekarskog diletantizma,temeljnog neznanja onih koji su zloglasnu Anatomiju 80-ih i 90-ih dobili upisanu u index plaćanjem korumpirane katedre(čast velikoj prof.Šećerov,i još par izuzetaka)ili preko "drugova" sa crvenim telefonima.
Neznanje,nepažnja,i uobraženost pretvorili su veliki dio "heroja u bijelom" u opskurne i gramzive,bezosjećajne i drske gospodare zdravlja Sarajlija.
Krim policija i inspektori, s druge strane imaju strahovite probleme da iznađu način kako da dokažu propust.
Pri istragama se upada u sljedeći šablon: šutnja drugih ljekara zbog vlastitih grešaka,ili straha od političkog krila uprave KCUS u koje najčešće i spadaju ljekari sa najvećim brojem obdukcijski utvrđenih propusta,sujevjerna zatucanost i šutnja drugih pacijenata.Lanac se nastavlja na visoko pozicionirane policajce koji su često koristili uhodan sistem "preporuka""štela"i najprizemnijeg malograđanskog ulizištva kako bi mogli koristiti onu čuvenu rečenicu:"imam ja gore doktore,reci ba ako šta treba!".Ulizištvo,korumpiranost,i najmanje pominjano-kritično neznanje tehničkih postupaka i najkritičnijeg elementa praxe-sistematične pedantnosti od koje život ovisi.
Da rezimiram-u medicini je svaki tehnički propust i dopuštanje neznanja ,svako opuštanje u rutinu,svako ćutanje o neznanju kolege-teško krivično djelo koje može imati za posljedicu gubitke života.
Onaj ko dovoljno vodi računa,nije smio dopustiti smrt pacijenta jer je tehnička tačnost operacije i konzervativno držanje strogih,notornih pravila 99% garant za uspjeśan ishod.
Onaj ko zna o čemu govorim,zna i da se na medicinsko-politički kriminal Koševa ne može odnositi onih 1% izuzetaka.
Davno sam napisao: ne birajte sredstva kad je med.kriminal u pitanju.Ne bojte se pokvarenjaka u bijelim odorama bez obzira koliko vi ili vaši najmiliji bili bolesni,a oni bahati.
Dijete više niko vratiti ne može ,ali se sjetite ovog užasa i kad sljedeći put budete u prilici da,ne birajući sredstva,spriječite bezobzirne izrode najplemenitijeg zanata.
Sve tacno 100%!
Interesantno je kako se odmah nadju "dusebriznici" (kao napr. Biznis dana 11/03/2009 11:11
"... Nije mi jasno kako se moze u isto vrijeme traziti bolja zdravstvena zastita i pljuvati na sve koji rade u zdravstvu. Sa temom ciji je naslov "Doktori i sestre banda bahata i nezainteresovana" se nece daleko dogurati jer se samim naslovom teme svaki ljekar i svaka sestra odmah negativno etiketiraju") koji kritikuju kako se pljuje "na sve koji rade u zdravstvu", sto uopste nije tacno. U pomenutoj temi se iznose licni primeri vezani za naslov iste. Sama sam navela i imena, dakle NISU SVI! Srecom da ima jos profesionalca i svetlih primera (samo)opredeljenih humanista. Spomenula sam i takve primere.
Jos nesto zanimljivo sam procitala : mnogi su ODAHNULI kad je umro dr Dobraca!!?? Treba li ovome sta dodati?
Kad su u pitanju procesuiranja kriminalnih radnji, sve je receno (i tacno) u komentaru dr.gog , a cega su i gradjani potpuno svesni, te zbog takve nase stvarnosti retko se opredeljuju za sudske procese (unapred izgubljene?).
Jedna sam od retkih gradjana koja ce u tome ISTRAJATI. Osim privatne tuzbe cekam i odgovor VSTV -a na moju prituzbu na tuzlanske tuzioce na cemu cu isto tako ISTRAJATI sve do tuzbe drzave BiH E.S. u Strazburu. Sama cinjenica da nam je kompletno drustvo jadno, ne znaci da treba cutati i tako odobravati sve sto nam se dogadja (nasom krivicom?).
http://nevenkagaragic.blogger.ba/arhiva/?start=10
Na svom blogu sam (osim svoje licne tragedije) zabelezila i jos neke slucajeve, osim tuzlanskog UKC-a : Sarajevo, Mostar, Zenica ...