GRE test

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
PlayItCoolowski

#1 GRE test

Post by PlayItCoolowski »

Je li iko polagao GRE test? Koliko je realno potrebno spremati ako ste studirali matematiku i znate dobro engleski? Savjeti? Iskustva... I može li se to prijaviti kad god hoćeš? Nisam vidio termine na zvaničnom sajtu? Čuo sam da ima u Sarajevu, ali nemam još detalje.
granita

#2 Re: GRE test

Post by granita »

Nadam se da nije kasno za odgovor.

GRE se dosta promijenio u zadnjih par godina, ali sustina matematike i engleskog je ostala ista. Ako si studirao matematiku, onda ces "pass with flying colors". Sto se tice engleskog, bez obzira koliko dobro ga znas moraju se uciti neke rijeci koje se cesto vrte, a koje rijetko znaju i sami Amerikanci. Ima dosta sekspirovskih izraza i rijeci za koje nikada nisi cuo. U GRE excrcise book imaju liste rijeci, pa ako ces uciti iz knjige onda gledaj da kupis neku malo skuplju jer su njihove vjezbe komprehensivnije i imaju veci procenat pravih zadataka iz samog testa. Pisani dio ne mozes uciti, sve je do toga kako se izrazavas.

Medjutim, ako si zavrsio fakultet u BiH ili drugoj drzavi gdje engleski nije maternji jezik, onda ne moras polagati GRE vec TOEFL. Dobro se raspitaj za to. GRE polazu samo Americki studenti ili stranci koji su zavrsili faks u USA.

US ambasada u BiH drzi GRE, ali je paper-based (nije elektronski) i mislim da su termini unaprijed odrdjeni (bili su nekada 2005 kada sam ja polagala 2 puta godisnje). Ja sam ga na kraju polozila u USA, jer je elektronski brzi, odnosno znas rezultate isti dan.
putnik29

#3 Re: GRE test

Post by putnik29 »

Ovako.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) se polaze kad dodiplomski ili poslijediplomski student dolazi u SAD da studira. Dakle ovaj test je mjerilo poznavanja Engleskog do nivoa potrebnog za pracenje nastave.

GRE je vrsta "prijemnog ispita" za vrcinu poslijediplomske studije izuzev business-a u kom slucaju se polaze GMAT, prava u kom slucaju se polaze LSAT i medicine MCAT.

Test nije tezak, ali treba se naviknuti da se trazi logicko a ne tacno rjesenje.
Post Reply