Ne znam koja budala to izmislila . To samo Srbi mogu.

Ono bas neutralan.MuaDib wrote:Usvojen grb opštine Drvar:

Morao sam da se javim na temu, jer, ako nista, na ovom forumu, osim sto se pickaramo i zajebavamo, jedni od drugih tu i tamo ponesto i naucimo, a posto me heraldika zanima - tu ne mislim na ove novokomponovane turbo-folk "grbove" na koje danas nailazimo! - moram ovdje da napisem nesto.Ludzak wrote:I grad Vršac ima taj detalj sa nabijenom glavom.

Grb Ilirika/Bosne, e sad na nekim slikama na internetu imaju ove glave, na nekim nemaju.Ovdje je samo riječ o pogrešno nacrtanom grbu Bosne, koji nema nikakvo utemljenje u hitorijskim dokazima i tragovima na tlu Bosne. Međutim doživio je pravi procvat u tzv. ilirskim grbovnicima. A uzet je i za grb gradskog poglavarstva Sarajevo 1882 godine, a prema dostupnim podacima kao grb grada Sarajeva koristio se do početka 1970-tih godina.bhnapoleon1 wrote:Grb Ilirika/Bosne, e sad na nekim slikama na internetu imaju ove glave, na nekim nemaju.
Dobro to, prica je bila oko glava na grbovima zato sam ga spomenuo. Koliko znam mjesec i zvijezda vuku porijeklo jos iz staroslavenske mitologije pa cesto mozemo na steccima vidjeti razlicite predstave mjeseca ili zvijezde.MuaDib wrote:Ovdje je samo riječ o pogrešno nacrtanom grbu Bosne, koji nema nikakvo utemljenje u hitorijskim dokazima i tragovima na tlu Bosne. Međutim doživio je pravi procvat u tzv. ilirskim grbovnicima. A uzet je i za grb gradskog poglavarstva Sarajevo 1882 godine, a prema dostupnim podacima kao grb grada Sarajeva koristio se do početka 1970-tih godina.bhnapoleon1 wrote:Grb Ilirika/Bosne, e sad na nekim slikama na internetu imaju ove glave, na nekim nemaju.
Korzika je takodje koristi ko svoj grb, ima je i na tablicamaChisum wrote:Morao sam da se javim na temu, jer, ako nista, na ovom forumu, osim sto se pickaramo i zajebavamo, jedni od drugih tu i tamo ponesto i naucimo, a posto me heraldika zanima - tu ne mislim na ove novokomponovane turbo-folk "grbove" na koje danas nailazimo! - moram ovdje da napisem nesto.Ludzak wrote:I grad Vršac ima taj detalj sa nabijenom glavom.
Koliko god ovo nekome koga heraldika nikako ili tek povrsno zanima, iz danasnje perspektive izgledalo bolesno, srednjovjekovnoj evropskoj heraldici krv, odrubljene ljudske glave i ruke, izmasakrirane zivotinje i slicni motivi, uopste nisu nepoznanica... pogotovo ne na prostorima obuhvacenim zapadnim krscanstvom i naposve Katolickom crkvom, te se tako ovaj grb Vrsca da pripisati prije madjarskom/austrougarskom utjecaju - jer su, evo konkretno, bas u madjarskoj heraldici ovakvi prizori sasvim normalni, a, pogotovo nakon krvavih madjarsko-turskih ratova, i uslovno receno cesti - nego necemu na sta sta vas je vecina, vjerovatno, isprva pomislila.
Kad se zna koliko je Banat vremena proveo prvo pod Madjarima, kasnije Austrougarima, i prije i nakon turske okupacije, onda ovako nesto ne treba da cudi, jer ovo i nije karakteristika srpske heraldike, a da ne pominjem na ovim prostorima prilicno poznat grb Kikinde, koji ste postavili na prosloj strani - koji je, opet, made in Habzburska monarhija, za vrijeme, i pod kojom je i nastao, a ne samih Srba, koji se tu nisu nista ni pitali.
Nego, nastranu ovi nasi prostori... koliko je samo turista, i ne pitajuci se o cemu se radi, na svojim majicama, prisivacima, privjescima i ostalim cudima, prosetalo cuvenu stotinama i stotinama godina staru sardinijsku "I quattro mori", ne znajuci ko su i sta predsavljaju one cetiri maurske glave s povezima preko ociju i kako je od ovoga
nastalo ovo...
... da bi se tek nedavno smilovali da im skinu poveze s ociju i okrenu ih od jarbola ka "vjetru"

Nije to represija nego osiguranje jednakopravnosti tri naroda. Represija bi bila kada bi bilo zabranjeno to isticati, a to, je li, nije slučaj. Ne vidim zašto je represija ako nema nametanja simbola jednog naroda kao službenog simbola drugim (ravnopravnim narodima) koji tu žive.Ali Kemal wrote:Bile su i sahovnice i ocila u vrijeme SFRJ. Ova represija nad simbolima naroda u BiH je jos jedan besmisao u nizu.It_is_a_Leclerc wrote:Zanimljivo je da su neke od osporenih grbova džamije imali u grbovima i za vrijeme SFRJ. Tada nije smetalo. Šta da se čini.
Kao da tu zive neki marsovci, a ne Bosnjaci, Srbi i Hrvati.

cyprus wrote:To me podsjeća na zastavu South Parka![]()