Grbovi opština/općina u BiH

Post Reply
Ludzak

#726 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Ludzak »

I grad Vršac ima taj detalj sa nabijenom glavom.

Image

Ne znam koja budala to izmislila . To samo Srbi mogu. :D
escobar__

#727 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by escobar__ »

Odrubljena glava Turčina, to fakat samo njima može past na pamet. Bolesnici.
MuaDib

#728 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by MuaDib »

Usvojen grb opštine Drvar:

Image
fosna2014

#729 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by fosna2014 »

MuaDib wrote:Usvojen grb opštine Drvar:

Image
Ono bas neutralan.
insomnia78

#730 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by insomnia78 »

Ovdje gdje sam sad
Grad
Image

Departman

Image

Regija

Image

:izet: :izet: :izet:
"Modra boja na bijelome platnu..."
Chisum

#731 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Chisum »

Ludzak wrote:I grad Vršac ima taj detalj sa nabijenom glavom.

Image

Morao sam da se javim na temu, jer, ako nista, na ovom forumu, osim sto se pickaramo i zajebavamo, jedni od drugih tu i tamo ponesto i naucimo, a posto me heraldika zanima - tu ne mislim na ove novokomponovane turbo-folk "grbove" na koje danas nailazimo! - moram ovdje da napisem nesto.

Koliko god ovo nekome koga heraldika nikako ili tek povrsno zanima, iz danasnje perspektive izgledalo bolesno, srednjovjekovnoj evropskoj heraldici krv, odrubljene ljudske glave i ruke, izmasakrirane zivotinje i slicni motivi, uopste nisu nepoznanica... pogotovo ne na prostorima obuhvacenim zapadnim krscanstvom i naposve Katolickom crkvom, te se tako ovaj grb Vrsca da pripisati prije madjarskom/austrougarskom utjecaju - jer su, evo konkretno, bas u madjarskoj heraldici ovakvi prizori sasvim normalni, a, pogotovo nakon krvavih madjarsko-turskih ratova, i uslovno receno cesti - nego necemu na sta sta vas je vecina, vjerovatno, isprva pomislila.

Kad se zna koliko je Banat vremena proveo prvo pod Madjarima, kasnije Austrougarima, i prije i nakon turske okupacije, onda ovako nesto ne treba da cudi, jer ovo i nije karakteristika srpske heraldike, a da ne pominjem na ovim prostorima prilicno poznat grb Kikinde, koji ste postavili na prosloj strani - koji je, opet, made in Habzburska monarhija, za vrijeme, i pod kojom je i nastao, a ne samih Srba, koji se tu nisu nista ni pitali.

Nego, nastranu ovi nasi prostori... koliko je samo turista, i ne pitajuci se o cemu se radi, na svojim majicama, prisivacima, privjescima i ostalim cudima, prosetalo cuvenu stotinama i stotinama godina staru sardinijsku "I quattro mori", ne znajuci ko su i sta predsavljaju one cetiri maurske glave s povezima preko ociju i kako je od ovoga

Image

nastalo ovo...

Image

... da bi se tek nedavno smilovali da im skinu poveze s ociju i okrenu ih od jarbola ka "vjetru"

Image
Juliuscezar

#732 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Juliuscezar »

Image Grb Ilirika/Bosne, e sad na nekim slikama na internetu imaju ove glave, na nekim nemaju.
MuaDib

#733 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by MuaDib »

bhnapoleon1 wrote:Image Grb Ilirika/Bosne, e sad na nekim slikama na internetu imaju ove glave, na nekim nemaju.
Ovdje je samo riječ o pogrešno nacrtanom grbu Bosne, koji nema nikakvo utemljenje u hitorijskim dokazima i tragovima na tlu Bosne. Međutim doživio je pravi procvat u tzv. ilirskim grbovnicima. A uzet je i za grb gradskog poglavarstva Sarajevo 1882 godine, a prema dostupnim podacima kao grb grada Sarajeva koristio se do početka 1970-tih godina.
Juliuscezar

#734 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Juliuscezar »

MuaDib wrote:
bhnapoleon1 wrote:Image Grb Ilirika/Bosne, e sad na nekim slikama na internetu imaju ove glave, na nekim nemaju.
Ovdje je samo riječ o pogrešno nacrtanom grbu Bosne, koji nema nikakvo utemljenje u hitorijskim dokazima i tragovima na tlu Bosne. Međutim doživio je pravi procvat u tzv. ilirskim grbovnicima. A uzet je i za grb gradskog poglavarstva Sarajevo 1882 godine, a prema dostupnim podacima kao grb grada Sarajeva koristio se do početka 1970-tih godina.
Dobro to, prica je bila oko glava na grbovima zato sam ga spomenuo. Koliko znam mjesec i zvijezda vuku porijeklo jos iz staroslavenske mitologije pa cesto mozemo na steccima vidjeti razlicite predstave mjeseca ili zvijezde.
insomnia78

#735 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by insomnia78 »

Chisum wrote:
Ludzak wrote:I grad Vršac ima taj detalj sa nabijenom glavom.

Image

Morao sam da se javim na temu, jer, ako nista, na ovom forumu, osim sto se pickaramo i zajebavamo, jedni od drugih tu i tamo ponesto i naucimo, a posto me heraldika zanima - tu ne mislim na ove novokomponovane turbo-folk "grbove" na koje danas nailazimo! - moram ovdje da napisem nesto.

Koliko god ovo nekome koga heraldika nikako ili tek povrsno zanima, iz danasnje perspektive izgledalo bolesno, srednjovjekovnoj evropskoj heraldici krv, odrubljene ljudske glave i ruke, izmasakrirane zivotinje i slicni motivi, uopste nisu nepoznanica... pogotovo ne na prostorima obuhvacenim zapadnim krscanstvom i naposve Katolickom crkvom, te se tako ovaj grb Vrsca da pripisati prije madjarskom/austrougarskom utjecaju - jer su, evo konkretno, bas u madjarskoj heraldici ovakvi prizori sasvim normalni, a, pogotovo nakon krvavih madjarsko-turskih ratova, i uslovno receno cesti - nego necemu na sta sta vas je vecina, vjerovatno, isprva pomislila.

Kad se zna koliko je Banat vremena proveo prvo pod Madjarima, kasnije Austrougarima, i prije i nakon turske okupacije, onda ovako nesto ne treba da cudi, jer ovo i nije karakteristika srpske heraldike, a da ne pominjem na ovim prostorima prilicno poznat grb Kikinde, koji ste postavili na prosloj strani - koji je, opet, made in Habzburska monarhija, za vrijeme, i pod kojom je i nastao, a ne samih Srba, koji se tu nisu nista ni pitali.

Nego, nastranu ovi nasi prostori... koliko je samo turista, i ne pitajuci se o cemu se radi, na svojim majicama, prisivacima, privjescima i ostalim cudima, prosetalo cuvenu stotinama i stotinama godina staru sardinijsku "I quattro mori", ne znajuci ko su i sta predsavljaju one cetiri maurske glave s povezima preko ociju i kako je od ovoga

Image

nastalo ovo...

Image

... da bi se tek nedavno smilovali da im skinu poveze s ociju i okrenu ih od jarbola ka "vjetru"

Image
Korzika je takodje koristi ko svoj grb, ima je i na tablicama
Image
Image
Skijaš

#736 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Skijaš »

Ali Kemal wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Zanimljivo je da su neke od osporenih grbova džamije imali u grbovima i za vrijeme SFRJ. Tada nije smetalo. Šta da se čini.
Bile su i sahovnice i ocila u vrijeme SFRJ. Ova represija nad simbolima naroda u BiH je jos jedan besmisao u nizu.
Kao da tu zive neki marsovci, a ne Bosnjaci, Srbi i Hrvati.
Nije to represija nego osiguranje jednakopravnosti tri naroda. Represija bi bila kada bi bilo zabranjeno to isticati, a to, je li, nije slučaj. Ne vidim zašto je represija ako nema nametanja simbola jednog naroda kao službenog simbola drugim (ravnopravnim narodima) koji tu žive.
Chisum

#737 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Chisum »

@Insomnia, da, naravno, sto seze jos u davna vremena kada su se i Korzika i Sardinija nalazile pod aragonskom krunom kao jedna cjelina.
supercali

#738 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by supercali »

posto je pocela prica o grbovima i zastavama van bih mogao bih se ukljuciti

zastavu cetiri maorske glave koriste i sardinjani u italiji i korzikanci u francuskoj

sta one znace?
one znace 4 maorska pirata osvajaca ili nazovite kako hocete kojima su odrubljene glave
zanimljivo je da su to jedina 2 otoka u tom dijelu mediterana a da nisu zauzeli arapi
kriz koji razdvaja glave je st george cross ili na nasem kriz svetog dzordza ili ti ga djordja koji su koristili i templari

ranije glave su bile okrenute prema lijevo sto znaci da su okrenuti bili aragonu tj danasnjoj spaniji da bi 99-e promijenili grb tako sto si ih okrenuli prema rimu i skinuli poveze sa glave
inace danas na sardiniji se mogu naci obe verzije u upotrebi i stare nisu zabranjene i ne smatraju se kao rasisticke ili sl
cyprus

#739 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by cyprus »

To me podsjeća na zastavu South Parka :oops:

Image
Chisum

#740 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by Chisum »

cyprus wrote:To me podsjeća na zastavu South Parka :oops:

Image
:lol:

Zastava South Parka... i Kalifata. Presmijesni i jedni i drugi.
supercali

#741 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by supercali »

ima jako mnogo zanimljivih grbova sirom svijeta
meni licno nisu jasni grbovi pojedinih francuskih pokrajina
sa tako bogatom istorijom u heraldici oni imaju grbove kao da su neke novonastale turisticke organizacije ili sl
Post Reply