Grbavica

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

armin00

Post by armin00 »

Image
Mahalac

Post by Mahalac »

Odlican film..muzika najbolja
vedderedi

Post by vedderedi »

armin00 wrote:Image
Nervira me ovo. Mislim da je vrijeme da se Kusturica pocne ignorisati.
harač

Post by harač »

armin00 wrote:Image
hahahahah bilo bi 4:0 da se brojao tigar, leopard itd.
rashid

Post by rashid »

Gledo grbavicu. Nista extra ... malo zalostan film.
vedderedi

Post by vedderedi »

rashid wrote:Gledo grbavicu. Nista extra ... malo zalostan film.
Sva sreca pa ti nisi bio u ziriju u Berlinu.
nostalgicar

Post by nostalgicar »

vedderedi wrote:
rashid wrote:Gledo grbavicu. Nista extra ... malo zalostan film.
Sva sreca pa ti nisi bio u ziriju u Berlinu.
Ma i nije bas........nesto pretjerano ni zalostan.
Vise sam se zijanio kada sam pogledao KARAULU tj. finsih filma...... :(
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

The_Fluid wrote:i ujedno za mamu29,
da ne siri deiznformacije da Grbavica igra u samo jednom kinu u Austriji u Becu, igrao je u cetiri kina, pocev od 03. marta, zatim od prosle sedmice igra u Salzburgu, a od 05. marta u Grazu. Sad za koji dan treba da pocne da igra u juznoj Njemackoj, tacnije u Bayernu, distribuciju radi austrijski koproducent, itd.
A jesi se nahorozioooo :) Tek sad procitah sta si mi napisao, a ja vec pogledala film :) :) :)

U Innbrucku je igrao u jednom alternativnom kinu, a kreteni na internet nisu uopste stavili obavjestenje da igra. Tako da sam ja na kraju jedva uspjela pogledat film. Sreca.
Film je dobar. Isplakala sam se ko kisna godina u trenutku kada Mirjana (odlicna je) prica kako nije mogla ostaviti dijete.
I kad kaze da je djeciji plac probijao zidove, a ona na kraju rekla "pa dobro, dajte mi je, nahranit cu je samo jednom" (ovo parafraziram :-) )

Posto sam i sama majka, te sam nedavno prosla sam cin radjanja, mislim da je to taj kljucni trenutak kada ce se rijetko koja zena moci odreci svoga djeteta.
Longplay

Post by Longplay »

Slazem se sa mamom29. Film Grbavica je prica o emocijama koje bukvalno zivot znace. Ovim filmom se BH Film ponovo vratio na velika vrata. Negdje sam procitao da je film vec gledalo preko 100.000 ljudi, sto je za nase uslove nevjerovatno.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Propast1 wrote:
pentijum wrote: Kod nas su vazda svi htjeli, kako neko reče, da budu 'fudbalski selektori i predsjednici države' a odnedavno i filmski kritičari. Zašo se drži onoga za što si kompetentan, ako si izašta kompetentan i ako uopšte znaš šta to znači, a ne da ovako komentarišeš bez osnova. Još uz to polupismenim rečenicama. Konkretno ovo što si napisao o scenariju. Ovaj film po top pitanju ima nešto što rijetko koji film uopšte. Pored toga što je zasnovan na istinitoj priči, iako je priča bolna u filmu nema mrva patetike, film ne završava nekim tradicionalnim krajevima. To jest da neko pogine, ili da to bude neki hepiend. Ono što je još bitno ovaj film, iako od početka znaš priču, drži te u napetosti koja čak iz trena u tren raste. Ovo se može porediti sa antičkim tragedijama gdje saznaš npr. na samom početku da će se roditi Edip, koji će ubiti oca, oženiti majku itd., pa ipak to ne umanjuje napetost. Ovakav film, koji se zasniva na tuđoj muci, mogao je da bude čista patetika i iskorištavanje te muke u svrhu snimanja filma i ličnih interesa, ili da bude istinsko remek djelo. Patetičan sigurno nije.
Ja neznam odkud tebi sve to. ta vise dosadna prica o selektorima i kriticarima nema mjesta uposte. Ti kao imas neko pravo da budes kriticar al samo ako ces da pises hvalospjeve o filmu? Al ako ces reci da je s profesionalne strane film srednja zalost onda si sve i svasta.

Znas sta, trebo bi shvatiti da ljudi imaju pravo na svoje misljenje i da mogu kriticki posmatrati bilo sta i bilo koga na ovom dunjaluku.

I necu da ti se pravdam, vec su se opet osvrnuti na tvoje komentare. kazes prica je istinita? Bas ta prica? Gdje je to napisano na filmu ili je to privilegija samo vas sarajlija koji to znate? Ja nigdje nisam procitao da je to istinita prica. Ako je prica istinita eto jos jedan minus za produkciju i rezisera..... trebao je eksplicitno pokazati da je to istinita prica. A koliko sam ja pratio intervjue glumci su sami rekli da su provodili neko vrijeme sa djecom koja su u ratu izgubila svoje roditelje, a nisam cuo da su rekli da su otisli i razgovarali sa majkom i djetetom koji su dozivjeli istu/slicnu sudbinu koja je prepricana na filmu.

Po meni patetika je ako bas hoces da se prikazuje porodica koja nema sta da jede 8kao sto je slucaj u filmu) i onda se napravi rucak, rucak za cijeli mjesec, i onda dijete kaze necu da jedem ohladilo se.

Pa to ponasanje mozda je uobicajeno za pateticne sarajlije, ali to nema u stvarnom zivotu. ja znam licno takve porodice i jeo sam kod njih koje kupe komad mesa jednom u mjesec. Vjeruj mi oni bi to pojeli i kad bi mjesec dana stajalo hladno. Pitaj kojeg god hoces psihologa takvo ponasanje je primjereno djeci koja imaju sve a ne djeci koja jedu nesta posebno samo kad im majka primi socijalnu pomoc.

St se tice kraja filma on je jos po najbolji.
S tobom bih se slozila kada kazes da svako ima pravo na vlastito misljenje i kritiku. Ovaj forum nije obezbjeden samo za istomisljenike. Barem ga ja tako dozivljavam.

Medjutim, ne bih se slozila sa ovom tvojom konstatacijom ponasanje male Lune (fakat sam zaboravila kako se u filmu zove) nije primjereno za djecu koja su siromasna.

Ja sam lik male Lune do pola filma dozivljavala kao lik tipicne tinejdjerke pune kaprica. I sama sam u ratu takva bila. U najgorim godinama i u najgorim zivotnim uslovima. Za njih je primjereno sve.
Mislim da nam netreba psiholog da bismo shvatili kako dijete moze postat kada sa svojih najosjetljivijih 12,13 godina , kada mu se pocnu rusiti iluzije o ocu. :roll:
Sejtan26

Post by Sejtan26 »

gledala sam film i dobar je.
johnnykola

Post by johnnykola »

3,5, vuce na 4, od 5. :-D
luna je razorila.
nebo iznad krajolika bolji.
harač

Post by harač »

johnnykola wrote:3,5, vuce na 4, od 5. :-D
luna je razorila.
Ja taman htio kritikovat za tu ocjenu (konto baš neka kritičarska), kad reče "Nebo iznad krajolika" bolji, pa se lijepo nasmješih shvativši da nisi kompetentan .
vedderedi

Post by vedderedi »

harač wrote:
johnnykola wrote:3,5, vuce na 4, od 5. :-D
luna je razorila.
Ja taman htio kritikovat za tu ocjenu (konto baš neka kritičarska), kad reče "Nebo iznad krajolika" bolji, pa se lijepo nasmješih shvativši da nisi kompetentan .
Fakat, cuj nebo iznad krajolika bolji. :lol: :lol: :lol: Dobar, dobar!
johnnykola

Post by johnnykola »

pri tome, cvrsto stojim.
da me je najezio koji
put vise, od onog malog zrna
shiver-a u sceni nakon sto mirjana
kaze luni istinu, rekao bih
da je bolji od neba.
opet pisem, luna je razorila,
a ako zelite vidjeti prave drame,
pogledajte filmove mike leigha,
te ovaj kraljevi i kraljica
o kojem trubim par dana. :-D
btw, nadam se da se bar slazete
sa mnom da je lik dzevde iz neba
vec antologija.
grbavica bi mi mozda i bio jedan
od najboljih filmova
da mi se u zivotu nisu desili
5 prethodnih sff-ova,
a mozda i da nisam znao
osnov price prije nego
sto sam je otisao pogledati.
ne znam je li ko od
vas gledao freddie got fingered
sa green-om i da li vam se uopce svidja
vrsta humora u tom filmu?
kad sam gledao taj film ja sam
umirao od smijeha, a od pola neba
(kad se pojavljuje dzevdo :) )
80% tog istog smijeha je izaslo iz mene.
to mi se sve necesce :-D desava,
narocito prigodom gledanja domacih filmova.
i to cijenim. :-D

kako u komedijama brojim :lol: :lol: :lol: u
dramama, regulara, pandan brojenju :lol: :lol: :lol: ima
brojenje shiver-a.
u tajnama i lazima, (ljubav je) sve ili nista,
pokazi mi ljubav ili kraljevima i kraljici ih je za
svaki ponaosob kod mene bilo, pa minimum,
tri puta vise no prigodom gledanja
grbavice.

to vam je isto kao kad je danis dobio oscar-a za
niciju zemlju. film jest beton, ali u toj istoj godini
za oscar-a za strani film je bio nominiran i cudesna sudbina
amelie poulain
. samo cu napisati: usporedite
reziju u ta dva filma.
operirani od patriotskih nuspojava. :-D
harac, da ti mozda ne pises za kakav filmski casopis? :-D
imas diplomu filmskog kriticara? :-D
ovdje slobodno iznosimo (bar se nadam) svoja misljenja,
a ne svodimo se valjda na onu pricu iz nadrealista:
ja sam, bolan, s desetkom diplomiro! :-D
koliko biste vi grbavici dali od 1 do 5?
vedderedi

Post by vedderedi »

Hvala Bogu pa strucnjaci sjede u ziriju u Berlinu.
Amelie Poulain mi je takva glupost pored Nicije zemlje, da sam pogledo taj film prije dodjele oskara, ne bih se bojao da li ce Nicija zemlja dobiti oskara.
johnnykola

Post by johnnykola »

fino stoji:
usporedite reziju u ta dva filma.
pa samo ona scena u kojoj amelie baca
kamen s mosta, po meni,
podera svu reziju u nicijoj
zemlj
. a bilo je u amelie jos betona.
ne pisem o pricama, mada mi
ona u amelie uopce nije losa.
dapace. :-D
opet, pisem, mozda je na mene utjecala
cinjenica da sam znao o cemu se radi u
grbavici i prije no sto sam je pogledao.
a, opet, citam i sinopsise filmova sa sff-a
po internetu prije no sto ih odem pogledati
jer oni u bulletin-ima sff-a ne otkrivaju puno
(sto je i dobro :) ).
johnnykola

Post by johnnykola »

ocjena?
harač

Post by harač »

johnnykola wrote:pri tome, cvrsto stojim.
da me je najezio koji
put vise, od onog malog zrna
shiver-a u sceni nakon sto mirjana
kaze luni istinu, rekao bih
da je bolji od neba.
opet pisem, luna je razorila,
a ako zelite vidjeti prave drame,
pogledajte filmove mike leigha,
te ovaj kraljevi i kraljica
o kojem trubim par dana. :-D
btw, nadam se da se bar slazete
sa mnom da je lik dzevde iz neba
vec antologija.
grbavica bi mi mozda i bio jedan
od najboljih filmova
da mi se u zivotu nisu desili
5 prethodnih sff-ova,
a mozda i da nisam znao
osnov price prije nego
sto sam je otisao pogledati.
ne znam je li ko od
vas gledao freddie got fingered
sa green-om i da li vam se uopce svidja
vrsta humora u tom filmu?
kad sam gledao taj film ja sam
umirao od smijeha, a od pola neba
(kad se pojavljuje dzevdo :) )
80% tog istog smijeha je izaslo iz mene.
to mi se sve necesce :-D desava,
narocito prigodom gledanja domacih filmova.
i to cijenim. :-D

kako u komedijama brojim :lol: :lol: :lol: u
dramama, regulara, pandan brojenju :lol: :lol: :lol: ima
brojenje shiver-a.
u tajnama i lazima, (ljubav je) sve ili nista,
pokazi mi ljubav ili kraljevima i kraljici ih je za
svaki ponaosob kod mene bilo, pa minimum,
tri puta vise no prigodom gledanja
grbavice.

to vam je isto kao kad je danis dobio oscar-a za
niciju zemlju. film jest beton, ali u toj istoj godini
za oscar-a za strani film je bio nominiran i cudesna sudbina
amelie poulain
. samo cu napisati: usporedite
reziju u ta dva filma.
operirani od patriotskih nuspojava. :-D
harac, da ti mozda ne pises za kakav filmski casopis? :-D
imas diplomu filmskog kriticara? :-D
ovdje slobodno iznosimo (bar se nadam) svoja misljenja,
a ne svodimo se valjda na onu pricu iz nadrealista:
ja sam, bolan, s desetkom diplomiro! :-D
koliko biste vi grbavici dali od 1 do 5?
ti si izgleda diplomirao kod Njegoša, šta su ovo odgovori u stihovima... valjda kontaš da ideš na originalnost... šta češ u sljedećem sam sebe kritikovat, pa da svi pomislimo kako si shvatio Kaufmana. Drama nije samo do "ježenja" u stilu momentalne katarze, Grbavica je u većem dijelu minimalistički film, odvojen od svake kustiričinske infekcije koja je bila u većini naših filmova, pa donekle i u "Nebu" (po tebi odličnom filmu!?) amelie je fin filmić, veoma šaren, sa finom fotografijom, kamerom...jednostavno sladak... film koji bi po tvojoj logici trebao biti puno lošiji od drame zvane "Ničija zemlja", al' eto nije? Ne znam na šta misliš pod "Kraljevi i kraljice", valjda je to još jedan od onih dubokoumnih hrvatskih prijevoda.
harač

Post by harač »

johnnykola wrote:fino stoji:
usporedite reziju u ta dva filma.
pa samo ona scena u kojoj amelie baca
kamen s mosta, po meni,
podera svu reziju u nicijoj
zemlj
. a bilo je u amelie jos betona.
ne pisem o pricama, mada mi
ona u amelie uopce nije losa.
dapace. :-D
opet, pisem, mozda je na mene utjecala
cinjenica da sam znao o cemu se radi u
grbavici i prije no sto sam je pogledao.
a, opet, citam i sinopsise filmova sa sff-a
po internetu prije no sto ih odem pogledati
jer oni u bulletin-ima sff-a ne otkrivaju puno
(sto je i dobro :) ).
majko moja draga, ovaj post nisam ni pročitao... prođo kroz katarzu čitajući ga.... ti si vjerovatno zbunjen što se tiče pojma režije. Kad već spominješ Leigha, dobar primjer dobre režije jeste kada Vera Drake priznaje mužu svoju tajnu u policijskoj stanici. A to sa Amelie je nešto što se zove vizuelni stil, i konačnici spada u kategoriju kamere. Gledaj "Rekvijem za san" vjerovatno će ti se svidjet jer je dobra njegova "režija", barem po ovome što sam mogao shvatiti šta ona za tebe znači.
johnnykola

Post by johnnykola »

harač wrote:valjda je to još jedan od onih dubokoumnih hrvatskih prijevoda.
ovo sve govori. to sto obracas mnogo vecu paznju na formu (jezik), a ne sadrzaj (misli) tvoj je problem. rekvijem sam gledao i to jest jos jedan beton. ti pogledaj juliena, djecaka magarca, te guma. ovi cete filmovi jos vise naostriti u tvojem kontu iz kvotirana teksta. likovi iz njih su jos i dobri u kakvom supku svijeta mi zivimo. svoja nacela rezije prosipaj nekom drugom, zaboli me neka stvar za definicije. u tvoj posljednja dva posta ne citam nikakovu strast osim cinjenice da si procitao puno knjiga iz osnova i grananja rezije. ako nisi znao, vec dugo recenzije se ne pisu tako. :razz: zasto? zato sto je to dosadno citat i gledat. pretpostavljam da ti je klicic haver. :-D vera drake je u poredjenju s slatkim zivotom, tajnama i lazima, karijeristkinjama i nakedom leighov osrednji film. mada ne sporim da je vera sa svojom glumom razorila. vidis, sva sreca pa imam pravo na svoje misljenje.

izvoli pa prevedi sam kraljeve i kraljicu:

Image

zivio!!! :-D
harač

Post by harač »

johnnykola wrote:
harač wrote:valjda je to još jedan od onih dubokoumnih hrvatskih prijevoda.
ovo sve govori. to sto obracas mnogo vecu paznju na formu (jezik), a ne sadrzaj (misli) tvoj je problem. rekvijem sam gledao i to jest jos jedan beton. ti pogledaj juliena, djecaka magarca, te guma. ovi cete filmovi jos vise naostriti u tvojem kontu iz kvotirana teksta. likovi iz njih su jos i dobri u kakvom supku svijeta mi zivimo. svoja nacela rezije prosipaj nekom drugom, zaboli me neka stvar za definicije. u tvoj posljednja dva posta ne citam nikakovu strast osim cinjenice da si procitao puno knjiga iz osnova i grananja rezije. ako nisi znao, vec dugo recenzije se ne pisu tako. :razz: zasto? zato sto je to dosadno citat i gledat. pretpostavljam da ti je klicic haver. :-D vera drake je u poredjenju s slatkim zivotom, tajnama i lazima, karijeristkinjama i nakedom leighov osrednji film. mada ne sporim da je vera sa svojom glumom razorila. vidis, sva sreca pa imam pravo na svoje misljenje.

izvoli pa prevedi sam kraljeve i kraljicu:

Image

zivio!!! :-D
upravo radi tvog veoma zanimljivog stihiranja, pomislio sam da si ovaj film citirao kao Leighov pa ga zato nisam mogao skontati. Vidim da si na tome bazirao čitav post, tako da sve ostalo što sam rekao ostaje. Kličić je sramota za film, i on nije vjerovatno čak ni u tvom rangu. Za Veru Drake nisam ni rekao da je najbolji njegov film, već vidim nešto spominješ SFF, pa sam ti citirao najfriškiji, da shvatiš poentu.... a vidim da još nisi al' dočeš na to vjerovatno. Nisu ovo nikakve definicije već čisto logičko promišljanje. Vidim da još uvijek malo brkaš pojmove, ali te ne krivim - zašto bi to znao? Za što ti treba? Vidim da te ne zanima. Samo se bojim da ne brkaš pojmove kao što su opera i film, ili nešto u tom stilu. To bi bilo još kritičnije. I nešto mi nisi dosljedan, šta to pišeš sad veoma "dosadne" postove. Inače, ova rasprava nema mjesta u topicu "Grbavica".
Liv4

Post by Liv4 »

Film je, naravno, odlican.
Sredina filma malo pada, moglo je ici malo brze, par scena je nepotrebno, a par fali (npr nikad ne vidimo Mamu kako odreaguje na Lunu koja se osisala), trebalo se voditi vise racuna gdje se Grbavica fizicki nalazi jer film gledaju i Sarajlije koje znaju "gdje se sta nalazi"...
Ali kad covjek zna da je u pitanju prvi film... prosto nevjerovatno. Bravo Jasmila. Vracas mi nadu da u toj zemlji ima jos pismenih ljudi koju znaju kako se prave filmovi.
Vama , negativcima i prostacima koji samo pljujete bez ikakvog razloga mogu samo da kazem: Jasmila je usla u historiju svjetske kinematografije, svidjalo se to vama ili ne. A vi ako znate bolje, bujrum. Bice mi drago da otkrijem vasu genijalnost na nekom od svjetskih festivala.
:bih:
neocekivana_sila

Post by neocekivana_sila »

gdje se moze nabaviti dvd sa engleskim titlom?
repeater

Post by repeater »

ako se nevaram original je titlovan na eng. a dvd ces naci sirom grada.
Post Reply