e znao sam da ces se ti javiti!Zox wrote:Opet ti!dinash wrote:umjetnost je politika drugim sredstvima.bijesan sam na one koji misle da su umjetnost i politika dva razlicita svijeta.![]()
Tako sam i ja mislio, dok mi se nije odbilo od glavu.
Nadam se da cu ubrzo konacno pogledati Jasmilin film i da ce me (a hoce, vjerovatno, sudeci po komentarima) ponovo navesti da mislim tako.
Grbavica
Moderator: _BataZiv_0809
-
dinash
-
rimy
QUOTE(Ana Denic @ 6 Mar 2006, 23:48)
Halabuka koja se digla oko filma, iako ne spadam u redovnu premijersku publiku odvela me je večeras u Sava Centar.
Nisam se pokajala.
Možda film nije zaslužio Zlatnog medveda, ali je Mirjana Karanović sjajno odigrala ulogu.
Mislim da je ona iznela film, a i devojčica koja je igrala njenu ćerku bila veoma dobra.
Po mom mišljenju, film nije antisrpski. To je ordinarna glupost.
Na kraju filma imala sam utisak da je film pravljen da osvoji nagradu, delom upravo izbegavanjem da razbukti nacionalističke strasti i udaranjem u tanke žice - Sarajevo ljubavi moja ...
Ne znam kako bih to objasnila, nisam tome vična.
Odavno nisam bio tako ponosan na moj Beograd, kao sinoc! Beograd zaista moze biti svet.
Film je veoma dobar, mnoge zene u sali su plakale. Film nije politicki, vec je o tragediji jedne zene. Takodje se u filmu moze videti kritika svih strana i kriminal koji nema naciju.
Leon Lučev je odican glumac. Mirjana Karanovic je divna (osoba i glumica). Jos od vremena Ante Markovica...
Od bar pet beogradskih poznanika sam vec cuo da je film u svakom smislu sjajan i siguran sam da ce to i ovdje vise ljudi potvrditi u narednih nekoliko dana. Ako nista, samo mi je drago zbog bitangi koji su ga, evo i na forumu B92, tako bestidno popljuvali.
Sve u svemu, Beograd je reagovao na pravi nacin, i ta publika u Sava Centru, to je relevantan pokazatelj razmisljanja naroda u Beogradu i Srbiji, jer jedno je kada ti organizujes clanove stranke ili pokreta da urade to i to, a sasvim drugo kada ljudi dodju sami negde i bez icijeg uticaja izraze svoje misljenje...
Halabuka koja se digla oko filma, iako ne spadam u redovnu premijersku publiku odvela me je večeras u Sava Centar.
Nisam se pokajala.
Možda film nije zaslužio Zlatnog medveda, ali je Mirjana Karanović sjajno odigrala ulogu.
Mislim da je ona iznela film, a i devojčica koja je igrala njenu ćerku bila veoma dobra.
Po mom mišljenju, film nije antisrpski. To je ordinarna glupost.
Na kraju filma imala sam utisak da je film pravljen da osvoji nagradu, delom upravo izbegavanjem da razbukti nacionalističke strasti i udaranjem u tanke žice - Sarajevo ljubavi moja ...
Ne znam kako bih to objasnila, nisam tome vična.
Odavno nisam bio tako ponosan na moj Beograd, kao sinoc! Beograd zaista moze biti svet.
Film je veoma dobar, mnoge zene u sali su plakale. Film nije politicki, vec je o tragediji jedne zene. Takodje se u filmu moze videti kritika svih strana i kriminal koji nema naciju.
Leon Lučev je odican glumac. Mirjana Karanovic je divna (osoba i glumica). Jos od vremena Ante Markovica...
Od bar pet beogradskih poznanika sam vec cuo da je film u svakom smislu sjajan i siguran sam da ce to i ovdje vise ljudi potvrditi u narednih nekoliko dana. Ako nista, samo mi je drago zbog bitangi koji su ga, evo i na forumu B92, tako bestidno popljuvali.
Sve u svemu, Beograd je reagovao na pravi nacin, i ta publika u Sava Centru, to je relevantan pokazatelj razmisljanja naroda u Beogradu i Srbiji, jer jedno je kada ti organizujes clanove stranke ili pokreta da urade to i to, a sasvim drugo kada ljudi dodju sami negde i bez icijeg uticaja izraze svoje misljenje...
-
Reina
ovo je bas tako, jer tada film nisu ni pogledalida pamtis wrote:Bravo Beograde, spalite film sta cekate? kolika se buka digla kod Srba samo zato sto je Jasmila izjavila da zlocinci nisu uhapseni
covjek ne zna da li da im se smijei ili da ostane sokiran
-
DonDavudes
bio sinoc u kinu
iskren da budem malo sam razocaran
(valjda sam mislio da cu gledat remek djalo, kad ono "samo" dobar film)
montaza izuzetno losa, muzika također
scenario mi je nakako nedoradjen (sve sto valja u filmu stalo je u reklame keje se pustaju na tv-u ovih dana)
dobre strane, GENIJALNA gluma svih (osim E.Brave!)
dobra fotografija i scena i par izuzetno potresnih scena na kraju
ps. ne bih da nesto pokopavam jasmilu, ali sad se tek vidi da je D.Tanović istinski GENIJE i da oskar nije dosao dzaba
iskren da budem malo sam razocaran
montaza izuzetno losa, muzika također
scenario mi je nakako nedoradjen (sve sto valja u filmu stalo je u reklame keje se pustaju na tv-u ovih dana)
dobre strane, GENIJALNA gluma svih (osim E.Brave!)
dobra fotografija i scena i par izuzetno potresnih scena na kraju
ps. ne bih da nesto pokopavam jasmilu, ali sad se tek vidi da je D.Tanović istinski GENIJE i da oskar nije dosao dzaba
-
Propast1
Eh bas si me podsjetio.DonDavudes wrote:bio sinoc u kinu![]()
iskren da budem malo sam razocaran(valjda sam mislio da cu gledat remek djalo, kad ono "samo" dobar film)
![]()
montaza izuzetno losa, muzika također![]()
scenario mi je nakako nedoradjen (sve sto valja u filmu stalo je u reklame keje se pustaju na tv-u ovih dana)![]()
dobre strane, GENIJALNA gluma svih (osim E.Brave!)![]()
dobra fotografija i scena i par izuzetno potresnih scena na kraju![]()
Za ove fantasticne sarajevske poznavatelje filmske umjetnosti imam joj jedno pitanje:
Zbog cega je u filmu razredni nastavnik na nacin kako je predstavljen u filmu? jeli to sto su bas takvi nastavnici u Sarajevu ili sto je neko htio da iskopira ALI G-ja?
bas jesu li takvi nastavnici u osnovnoj skoli na Grbavici??
I dali je namjerno napravljeno da nastavnik odglumi uzasno lose svoju ulogu kako bi se sa tim nesta dubokoumno pokazalo svijetu (valjda kako je kod nas obrazovanje na zadnjem mjestu)....
- harač
ok Roger Ebert smiri strasti, postoji i vrijeme i mjesto za mahalske kritike.Propast1 wrote:Eh bas si me podsjetio.DonDavudes wrote:bio sinoc u kinu![]()
iskren da budem malo sam razocaran(valjda sam mislio da cu gledat remek djalo, kad ono "samo" dobar film)
![]()
montaza izuzetno losa, muzika također![]()
scenario mi je nakako nedoradjen (sve sto valja u filmu stalo je u reklame keje se pustaju na tv-u ovih dana)![]()
dobre strane, GENIJALNA gluma svih (osim E.Brave!)![]()
dobra fotografija i scena i par izuzetno potresnih scena na kraju![]()
Za ove fantasticne sarajevske poznavatelje filmske umjetnosti imam joj jedno pitanje:
Zbog cega je u filmu razredni nastavnik na nacin kako je predstavljen u filmu? jeli to sto su bas takvi nastavnici u Sarajevu ili sto je neko htio da iskopira ALI G-ja?
bas jesu li takvi nastavnici u osnovnoj skoli na Grbavici??
I dali je namjerno napravljeno da nastavnik odglumi uzasno lose svoju ulogu kako bi se sa tim nesta dubokoumno pokazalo svijetu (valjda kako je kod nas obrazovanje na zadnjem mjestu)....
Nego što više razmišljam o filmu, sve mi više ima smisla sve što je jasmila odlučila da u njega integriše. U osnovi treba znati da je ovo drama a ne neka jeftina crna-komedija, i kada se ide gledati drama ne treba imati ogromna očekivanja tipa hollywoodskih akcijskih filmova. Ja sam na žalost gledao film u terminu sa nekom dječurlijom koja se na svaku psovku u filmu ubijala od smijeha. Naravno to ne pokazuje samo njihov kretenizam, nego i to da neki ljudi ne razumiju šta idu gledat.
-
Tisina
ma ko jos Fatmira ozbijno shvaca? covjek kojem odavno treba jedna zrela psihijatrijska dijagnozaFair Life wrote:Prenj wrote:Jasmila i Mirjana, bravo!
Gledajuci ove velicanstvene primjere hrabrosti, etike i morala, samo se ojadim kad skontam kakve nam gnjide odlucuju o zivotima zadnjih 15 godina![]()
-
edu
film je..
..dobar..
..iako ima nekoliko nelogicnih scena..kao npr. kad one curice pjevaju u busu..to i nekako..(iako je i to sranje..)..al' jos kad onaj covjek poce pjevati..cirkus..esma opali samar sari jer ova nece da jede ribu..ali je zato poslije moli da utisa ton na tv-u..nidje veze..i svakako.."ako sam ti drugarica ostavit ces pistolj kod mene"..
..film do momenta kada sara drzi uperen pistolj u majku i od nje trazi isitnu o svome ocu..je sranje..nakon toga je odlican..prvenstveno zahvaljujuci glumi lune i mirjane..i to bas ovim redoslijedom..mala je odlicna bila..mirjana standardno dobra..bilo je nekoliko idealnih kadrova..kao npr..kad lucev i acimovic..clanovi kriminalnog miljea dogovaraju nesto..u pozadini je dzamija i cuje se ezan..to je sjajno..kao i onaj kad lucev i mirjana rostiljaju..pa kad sjede na onoj klupi..a na radiju ide odiseja..
..sve u svemu..dobar..kao sto rekoh..a da sam vise ocekivao..jesam!.. 
-
pentijum
Iz ovog i sljedećeg tvog komentara se pokazuje da si ti ustvari veoma iskompleksiran, tj. da imaš ozbiljnih kompleksa od Sarajeva.Propast1 wrote:Ja neznam odkud tebi sve to. ta vise dosadna prica o selektorima i kriticarima nema mjesta uposte. Ti kao imas neko pravo da budes kriticar al samo ako ces da pises hvalospjeve o filmu? Al ako ces reci da je s profesionalne strane film srednja zalost onda si sve i svasta.pentijum wrote: Kod nas su vazda svi htjeli, kako neko reče, da budu 'fudbalski selektori i predsjednici države' a odnedavno i filmski kritičari. Zašo se drži onoga za što si kompetentan, ako si izašta kompetentan i ako uopšte znaš šta to znači, a ne da ovako komentarišeš bez osnova. Još uz to polupismenim rečenicama. Konkretno ovo što si napisao o scenariju. Ovaj film po top pitanju ima nešto što rijetko koji film uopšte. Pored toga što je zasnovan na istinitoj priči, iako je priča bolna u filmu nema mrva patetike, film ne završava nekim tradicionalnim krajevima. To jest da neko pogine, ili da to bude neki hepiend. Ono što je još bitno ovaj film, iako od početka znaš priču, drži te u napetosti koja čak iz trena u tren raste. Ovo se može porediti sa antičkim tragedijama gdje saznaš npr. na samom početku da će se roditi Edip, koji će ubiti oca, oženiti majku itd., pa ipak to ne umanjuje napetost. Ovakav film, koji se zasniva na tuđoj muci, mogao je da bude čista patetika i iskorištavanje te muke u svrhu snimanja filma i ličnih interesa, ili da bude istinsko remek djelo. Patetičan sigurno nije.
Znas sta, trebo bi shvatiti da ljudi imaju pravo na svoje misljenje i da mogu kriticki posmatrati bilo sta i bilo koga na ovom dunjaluku.
I necu da ti se pravdam, vec su se opet osvrnuti na tvoje komentare. kazes prica je istinita? Bas ta prica? Gdje je to napisano na filmu ili je to privilegija samo vas sarajlija koji to znate? Ja nigdje nisam procitao da je to istinita prica. Ako je prica istinita eto jos jedan minus za produkciju i rezisera..... trebao je eksplicitno pokazati da je to istinita prica. A koliko sam ja pratio intervjue glumci su sami rekli da su provodili neko vrijeme sa djecom koja su u ratu izgubila svoje roditelje, a nisam cuo da su rekli da su otisli i razgovarali sa majkom i djetetom koji su dozivjeli istu/slicnu sudbinu koja je prepricana na filmu.
Po meni patetika je ako bas hoces da se prikazuje porodica koja nema sta da jede 8kao sto je slucaj u filmu) i onda se napravi rucak, rucak za cijeli mjesec, i onda dijete kaze necu da jedem ohladilo se.
Pa to ponasanje mozda je uobicajeno za pateticne sarajlije, ali to nema u stvarnom zivotu. ja znam licno takve porodice i jeo sam kod njih koje kupe komad mesa jednom u mjesec. Vjeruj mi oni bi to pojeli i kad bi mjesec dana stajalo hladno. Pitaj kojeg god hoces psihologa takvo ponasanje je primjereno djeci koja imaju sve a ne djeci koja jedu nesta posebno samo kad im majka primi socijalnu pomoc.
St se tice kraja filma on je jos po najbolji.
-
kub lajkan
Pogledao. Nisam pretjerano odusevljen. Ali ne smatram se nekim filmskim poznavaocem, pa me ne trebate uzimati zaozbiljno.
Luna je odlicno odigrala svoju ulogu...
Luna je odlicno odigrala svoju ulogu...
-
The_Fluid
i ujedno za mamu29,
da ne siri deiznformacije da Grbavica igra u samo jednom kinu u Austriji u Becu, igrao je u cetiri kina, pocev od 03. marta, zatim od prosle sedmice igra u Salzburgu, a od 05. marta u Grazu. Sad za koji dan treba da pocne da igra u juznoj Njemackoj, tacnije u Bayernu, distribuciju radi austrijski koproducent, itd.
da ne siri deiznformacije da Grbavica igra u samo jednom kinu u Austriji u Becu, igrao je u cetiri kina, pocev od 03. marta, zatim od prosle sedmice igra u Salzburgu, a od 05. marta u Grazu. Sad za koji dan treba da pocne da igra u juznoj Njemackoj, tacnije u Bayernu, distribuciju radi austrijski koproducent, itd.