Grbavica

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
danas

Post by danas »

da pamtis wrote:Banjaluka -- Film "Grbavica" neće biti prikazivan u Republici Srpskoj, odnosno neće ga distribuirati Oskar film.

zasto nisam iznenadjena...
Reina

Post by Reina »

da pamtis wrote:
Banjaluka -- Film "Grbavica" neće biti prikazivan u Republici Srpskoj, odnosno neće ga distribuirati Oskar film.
:D film treba spaliti kad su nacisti i milosevicevi cetnici spalili onolike knjige zasto se nebi mogao spaliti jedan film :D
"Toops:

pvobitno su htjeli prikazati , ali kada su culi reakcije Beograda
odustali HHAHA malo su su za*ebali Beograd prikazuje.... :oops:
danas

Post by danas »

Sarajevski Marlboro
Jasmilin Medvjed

Jest da je bosanska kinematografija podijeljena u najmanje dva zaraćena klana, jest da će pola Sarajeva Purivatrin festival doživjeti najvećim zlodjelom nakon genocida i jest da više i ne znaš tko bi sve tu kome, i zašto, kopao oči, ali ipak je ljudima drago i zbog filma i zbog nagrade

Miljenko Jergović

U ovoj zemlji se s vremena na vrijeme ne zna šta je čije - pa svako zlo biva tuđe, a svako dobro naše zajedničko - i zato još jednom valja reći da taj Medvjed pripada samo Jasmili i njezinoj ekipi. Ali svejedno, zanimljivo je koliki su ljudi zbog njega sretni. Zlatnoga medvjeda ovih su dana bile pune novine, izjave za radio i televiziju dalo je pola Bosne, svima je drago zbog Grbavice, pa i režiserima i glumcima koji s ovim filmom nisu imali veze. Jest da je bosanska kinematografija podijeljena u najmanje dva zaraćena klana, jest da će pola Sarajeva Purivatrin festival doživjeti najvećim zlodjelom nakon genocida i jest da više i ne znaš tko bi sve tu kome, i zašto, kopao oči, ali ipak je ljudima drago i zbog filma i zbog nagrade. Ili se barem moraju praviti da im je drago. Ali i to što se moraju praviti, ta iznuđena pristojnost i ljubaznost, film čini izuzetkom u živoj bosanskoj kulturi. Zbog te ljubaznosti, više nego zbog brojnosti filmova, može se reći da bosanska kinematografija, i to prvi puta u povijesti, ipak postoji kao neki kreativni, socijalni i profesionalni sustav.

Prvi koji bi se od filmaša mogli učiti lijepome ponašanju i razumnom prosuđivanju su pisci, njihovi kritičari i općenito ljudi koji se profesionalno bave knjigama. Kada u prvome susjedstvu, u Hrvatskoj, bosanskome piscu izađe knjiga, skoro je unisoni zaključak kako je ta knjiga loša i štetna, i kako postoji barem stotinu vrednijih knjiga od njegove, ali u Hrvatskoj nisu objavljene, jer Hrvati ionako sve čine na našu štetu. Ako ta knjiga, ne daj Bože, još dobije i kakvu nagradu u Hrvatskoj, tada nastaje skandal neslućenih razmjera, pisca već skoro proglase ratnim zločincem, žiri optuže da pere grijehe zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu, a nema tog piščića u Sarajevu koji, evo sad, ne bi sudio knjizi i osudio je na lomaču. A kada pojedine hrvatske izdavačke kuće otvore svoje podružnice u Bosni, pa bi nešto još i izdavale, tada ih se, bez imalo zadrške, otvoreno i pred svima, u novinama i na radiju, optužuje za kulturnu kolonizaciju ove zemlje. Naravno, u neka doba će jalni i očajni književni radnik ustvrditi kako je bosanska književnost najbolja u regiji, dok je bosanski film zapravo goli kurac.

I što je najzanimljivije, često ni sami pisci nisu zadovoljni nakon što ih objave u hrvatskome inozemstvu. Misle da ih je izdavač zajebao, nije im dovoljno platio, laže o broju prodanih primjeraka. Ako su ranije imali kakvih predrasuda o Zagrebu i Hrvatima, te predrasude bivaju još veće nakon što ih netko tamo za vlastite pare ukoriči, promovira i proslavi. Stvarno im nije lako: u Sarajevu ih popljuvalo, u Zagrebu ih prevarilo, pa više ne znaš tko tu koga žešće mrzi, objavljeni pisac svoje jalne kolege ili oni njega. Mrze li i on i oni više Sarajevo - jer je takvo, ili Zagreb - jer je takav, ili najviše mrze bosanske filmske režisere - jer se čini kako njima dobro ide.

Istina je, međutim, da se nijedna knjiga bosanskoga pisca u Hrvatskoj nije prodala da bi izdavač na njoj zaradio pet kuna. Kao što ni zagrebačke izdavačke kuće ne zarađuju novac od proizvodnje knjiga u svojim bosanskim podružnicama. Ako u Zagrebu nekog našeg objave ili nagrade, oni to čine iz razloga koji nemaju veze ni s profitom, ni s politikom, ni s ideologijom. Njihovi razlozi isti su oni koji vode francuske, njemačke, austrijske... hrvatske producente, koji skupljaju i daju novac za naše filmove. Ni na tim filmovima se ne može zaraditi, ali se može stvoriti nešto što je kulturna i umjetnička vrijednost, i od čega bi svi mogli imati dugoročne, pa i materijalne, koristi. I autori, i producenti, i Bosanci, i stranci. Hrvatski izdavači objavljuju knjige bosanskih pisaca, jer se na takav način širi prostor međusobno razumljivih jezika, upoznaju se i prepoznaju različite kulture, oživljava se i razigrava živa hrvatska književnost. Nema tu nikakvih para, niti namjere da se kroatizira bosanski jezik i književnost, što smo također ovih dana imali prilike čuti, nego ima samo zajedničkog kulturnog interesa. Ali ljudi koji se danas u Bosni bave živom književnošću, uglavnom nisu poput Pjera, Ahmeda i Jasmile, pa da shvate nešto što je tako jednostavno. Eto, zato bosanska kinematografija postoji kao živi proces, dok bosanske književnosti ima samo u knjigama.

I mimo ove priče, film je u Bosni izuzetak od stvarnosti. Ali ne kao jedini bosanski izvozni proizvod, kao što se ovih dana često i netačno govorilo: izvoze se krumpir, tuzlanska sol i drvna građa, a ne filmovi. Oni se samo gledaju, ako su dobri. Film je u Bosni izuzetak jer se ljudi koji se njime bave znaju ponašati po mjeri civiliziranog svijeta i vlastite profesionalne koristi. Ta mjera je skoro uvijek ista mjera. Činjenicu da je Grbavica dobila novac i od hrvatskoga ministarstva kulture Jasmila Žbanić je naglašavala u svim intervjuima za zagrebačke medije, pa i onda kada je nitko o tome nije ni pitao. Naglašavala je koliko je takva pomoć bila važna, puno više nego što je trebalo. Ljudima je drago takve stvari pročitati, pa će opet dati lovu za neki drugi ovdašnji film, a teritorij bosanske kinematografije širit će se mimo svih avnojevskih i dejtonovskih granica, u kulturnom, duhovnom, materijalnom i profesionalnom smislu. Na sličan način djelovali su i drugi naši režiseri. Pa postoji li igdje u Bosni, osim na filmu, da se ljudi tako ponašaju i da tako rade? A objašnjenje je zapravo jednostavno: jedino na takav način bosanska kinematografija je moguća. Da su se filmadžije ponašali poput pisaca, drvosječa ili političara, u Bosni bi zauvijek već bio ukinut bioskopski mrak.
Reina

Post by Reina »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
mashenka wrote:jeste li gledali na "javnoj tajni" pitanje reportera na ulicama Beograda
da li ce gledati film "grbavica" i nakon toga mogu samo reci kao i do sada sto sam mislila: oni se jednostavno
boje pogledati istinu u oci...... to je ta njihova nemoc i medijska propagandna masinerija koja im kaze "da nisu krivi" vec odavno im
dolazi glave :D
Da gledao sam ja, sta reci, oni nisu ustanju pojmiti da srpski vojnik (cetnik) moze silovati bosnjakinju... To oni nazivaju "politicki nekorektnim" filmovima. ... :-? :x

" Budimo neobavesteni, to je tako bezbolno, pa cu vas posle gledati u oci do mile volje.
Krivi smo, a i dalje pokusavamo lazima da menjamo istinu"
"
http://www.zamislisrbiju.org/forum/view ... 6902ba3d52
helo

Post by helo »

mashenka wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
mashenka wrote:jeste li gledali na "javnoj tajni" pitanje reportera na ulicama Beograda
da li ce gledati film "grbavica" i nakon toga mogu samo reci kao i do sada sto sam mislila: oni se jednostavno
boje pogledati istinu u oci...... to je ta njihova nemoc i medijska propagandna masinerija koja im kaze "da nisu krivi" vec odavno im
Da gledao sam ja, sta reci, oni nisu ustanju pojmiti da srpski vojnik (cetnik) moze silovati bosnjakinju... To oni nazivaju "politicki nekorektnim" filmovima. ... :-? :x

" Budimo neobavesteni, to je tako bezbolno, pa cu vas posle gledati u oci do mile volje.
"
mashenka ovaj forum je samo jedna zraka sunca u jednom velikom mraku. Drago mi je da ima i kod vas dole ljudi koji žele i mogu da vide svojim očima, a ne samo da klimaju glavama šta im njihove vodže kažu ili mediji koji im napune glave neistinama i lažima.
Timotije

Post by Timotije »

Jesam i nisam iznenadjen, naprotiv. Po svim dostupnim pokazateljima Srbija i srpsko drustvo, tonu sve dublje i dublje u nacionalizam i ksenofobiju, i ja zaista (iako bih to od srca zelio vidjeti jer znam da su nam oni ovakvi-stalna prijetnja zivotima) ne vidim pomaka na bolje. U nekim trenucima imam cak utisak da je situacija tamo puno gora i od Milosevicevog vremena. Ili je to samo izljev bijesa posto ratni racuni konacno dolaze na naplatu, polako ali sigurno. Velike su frustracije u pitanju (Kosovo, Crna Gora, vrlo utemeljena tuzba za genocid od strane BiH itd...) razumijem potpuno njihovu nervozu i prikrivenu agresiju. Zvijer je najopasnija kad se satjera u cosak.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Film je nakon sinocnje premijere u Becu krenuo i u distribuciju po Austriji. Od danas se prikazuje u cetiri kina u Becu, a ponedjeljka u jos nekoliko u Grazu.

Jasmila je najmanje sat vremena nakon sinocnje premijere diskutirala i odgovarala na pitanja gledalaca, koji su dosli na premijeru filma.

Treba istaci da je pored Jasmile tu bila i Mirjana Karanovic te predstavnici Deblokade i drugih producenata koji su ucestvovali u filmu.
Reina

Post by Reina »

helo wrote:
mashenka wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Da gledao sam ja, sta reci, oni nisu ustanju pojmiti da srpski vojnik (cetnik) moze silovati bosnjakinju... To oni nazivaju "politicki nekorektnim" filmovima. ... :-? :x

"
mashenka ovaj forum je samo jedna zraka sunca u jednom velikom mraku. Drago mi je da ima i kod vas dole ljudi koji žele i mogu da vide svojim očima, a ne samo da klimaju glavama šta im njihove vodže kažu ili mediji koji im napune glave neistinama i lažima.
zar nesto ima sakriveno?
u nasim medijima Bosanskim ama bas, nista nema sakriveno.... mozda smo samo bombardovani nekad neprovjerenim informacijama ili napumpanim tek da bi se novina prodala, ali sakriveno nema.... :-)
za srbijanske je izgleda druga prica......

p.s. upravo sam gledala, pa sta da kazem, grozno.... :(
Jasmili , sve cestitke ...
Last edited by Reina on 04/03/2006 09:16, edited 1 time in total.
Reina

Post by Reina »

Timotije wrote:
Jesam i nisam iznenadjen, naprotiv. Po svim dostupnim pokazateljima Srbija i srpsko drustvo, tonu sve dublje i dublje u nacionalizam i ksenofobiju, i ja zaista (iako bih to od srca zelio vidjeti jer znam da su nam oni ovakvi-stalna prijetnja zivotima) ne vidim pomaka na bolje. U nekim trenucima imam cak utisak da je situacija tamo puno gora i od Milosevicevog vremena. Ili je to samo izljev bijesa posto ratni racuni konacno dolaze na naplatu, polako ali sigurno. Velike su frustracije u pitanju (Kosovo, Crna Gora, vrlo utemeljena tuzba za genocid od strane BiH itd...) razumijem potpuno njihovu nervozu i prikrivenu agresiju. Zvijer je najopasnija kad se satjera u cosak.

izgleda da je tako 8-)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Strah Banje Luke od Jasmile Žbanić
Je li suočavanje sa strahom od prezira vlastite djece jedini logičan odgovor na pitanje zašto se još "nisu stekli uslovi" da Banjalučani vide "Grbavicu"

U trenutku kad je iz Beograda stigla vijest da će FEST biti produžen za jedan dan kako bi na njemu bio prikazan ovogodišnji pobjednik Berlinskog filmskog festivala, "Grbavica", iz Banje Luke je stigao brzojav da se zakazana premijera tog filma odgađa jer se za njegovo prikazivanje u ovom gradu još "nisu stekli uslovi".
Vijestiz Banje Luke malo koga je iznenadila. Isto kao što nikoga nije iznenadila ni najava Beograda da taj grad, koji je i u najcrnjem periodu Miloševićeve vlasti imao koliko-toliko građanskih glasova da događaje u BiH nazove pravim imenom, želi vidjeti "Grbavicu", o čijoj je vrijednosti berlinska nagrada već sve kazala.
Ono što zanima mnoge koji se u filmsku umjetnost i razumiju i ne razumiju jeste odgovor na pitanje, zašto se, ustvari,Banja Lukaprepala nasmijane Jasmile Žbanić.
Je li to suočavanje s bojom vlastitog obraza i strahod prezira rođene djece, koja još misle da su mnoginjihovi očevi junaci u Karamanovoj kući, "Sonji", školi u Sultanovićima ili, konkretno na Grbavici, u proteklom ratu branili "od najezde Turaka". To je, ustvari, jedini logičan odgovor na pitanje zašto se još "nisu stekli uslovi" da "Grbavicu", kao trenutni filmski hit u svijetu, vide i građani Banje Luke.
Jer "Grbavica" nije samo priča o sudbini jedne silovane žene i njenog djetetazačetog nasiljem, već je to svjedočenje ominulom radu jedne ideologije, oličene u Karadžićevoj nemani, koju su "crnom i kukavnom" nazvali čak i braća Tarabići i koje se iole pošten i sabran građanin ove planete, bez obzira na to kojoj naciji pripadao, stidi i odriče.
U Beogradu, pokazalo se, s ovom činjenicom, bar oni koji trenutno odlučuju o svjetskim trendovima života njegovih stanovnikanisu imali problema. Karte za premijeru "Grbavice" već su puštene u prodaju.

Piše: Almasa HADŽIĆ
harač

Post by harač »

gledao sam film i stvarno je odličan
harač

Post by harač »

kako se zove ona lilahija koja se izvodi pri kraju filma?
pirmin

Post by pirmin »

Svaka rijec koja bi opisala film je suvisna.
Kapa do poda Jasmili!
Od Mirjane nisam nista drugo ni ocekivao do perfektno odradjenu ulogu.
Mala Luna(Sara) je otkrice godine i trebalo bi je podrzavati na svaki moguci nacin i obasuti sa sto vise uloga-potencijal.
Ostala ekipa-besprijekorna.
Ucitelj Muharem mi je legendaran-mjesavina Ali G-ja,Deen-a i nekog "Medresa-polaznika". :)
pentijum

Post by pentijum »

Film je stvarno fenomenalan. Pravo REMEK djelo. Zaista je teško naći grešku u cijelom filmu, počevši od potresne priče, preko izvrsne glume, nevjerovatne fotografije i same režije za koju bi se teško moglo reći da je djelo neke debitantice. Priča je zasnovana na stvarnosti koja nas okružuje, pa je tako i sam film nevjerovatno stvaran. Nema bespotrebnog humora, suvišnih dijaloga, ni trunke patetike. Muzika je jedino što nas pomalo ostavi zbunjene, ali i to se može opravdati time da je film trebao biti što realniji. Iako cijelo vrijeme znamo šta nas očekuje, u samoj priči, napetosti filmu ne nedostaje. Poseban osjećaj se javlja od trenutka ''prepoznavanja'', odnosno trenutka kad djevojčica saznaje istinu, pa do samog kraja. Pored svega toga, samo Sarajevo je u filmu prikazano na nevjerovatan način. Ovaj film je zasjenio kompletnu postratnu kinematografiju, sa svim onim neinventivnim i pretencioznim filmovima koji su pokušavali na silu da nasmiju, da stvore neki lažni osjećaj napetosti koji je na kraju vodio do patetike.

Jasmila, ako čitaš, SVAKA TI ČAST. Ovo je prije svega tvoj individualni uspjeh, s obzirom da si sama obavila najveći dio posla oko cijelog filma uključujući i produkciju.

Vama ostalima iskreno preporučujem da pogledate ovaj film što prije.
metastasio

Post by metastasio »

Sinoc sam pogledao 'Grbavicu' i cini mi se da nisam do sada vidio neki tako emocionalno jak film u kome je svaka scena, svaki dijalog na svome mjestu. U isto vrijeme je prosto nevjerovatno kako je Jasmili uspjelo da jednu tako jezivu pricu oslobodi od bilo kakve politike, nacionalizma ili mrznje. Jednostavno jedna bosanska prica s univerzalnom porukom nakon koje covjek ne moze iz kino-dvorane izaci ravnodusan.
SVI, ali apsolutno svi glumci su maestralno odglumili svoje role, pocevsi od sitnijih uloga jedne Minke Muftic ili Semke Sokolovic Bertok pa do nevjerovatne Mirjane Karanovic.
Svaka cast jos jednom, siguran sam da ce ovaj film uci na velika vrata u kinematografsku historiju Evrope!
Propast1

Post by Propast1 »

Prije dva dana i ja pogledah film.

Tema je super, svi su u kinu plakali kako se meni cini.

Tema je stvarno super i milim da smo mi u Bosni i prelako presli preko svega sto se desilo u proteklom ratu. Al o dobrim stranama filma danas govore svi pa tako da mi je malo i dosadilo sve to. Nekako se uvijek nadjemo u zastupanju neke teme ili ideje nakon bitke. A ja licno znam jedno dijete koje je u stvarnom zivotu proslo sudbinu prikazanu u filmu.

I eto bas zbog toga rekoh nije ni odmet neka kritika za film.

Mislim nekako da je snecario za film srednja zalost. Osim dva tri dijela koji direktno govore o silovanju i dijeljenju socijalne pomoci i djecijoj igri, ostali dijelovi filma skoro pa dosadni totalno. Dijalozi (u dijelu kad prvi put Mirjanu dovlaci kuci i kad ona izlazi scena je napravljena ko da ce je silovati opet a on joj govori 'hej mi se znamo sa identifikacije' je tako jeftino napravljena (jer i ja sam prosao te identifikacije i slicna sranja) da je bas nazor ugurano da se eto zna. Cijeli dio scenarija u kojem Luna trazi potvrdu da joj je otac šehid je napravljen isto kao da nisu nikad razgovarali sa djecom šehida (mirjana je donijela novac zar ne, a u snecariju nije bilo nista toliko dramaticno da bi dijete toliko insistiralo na potvrdi - jedna paralela: Svi mi sto smo gledali film mislili smo da bi će je citav razred saznati da je dijete nastalo silovanjem i da ce zbog toga ona traziti potvrdu - paralela sa stvarima koje se vjerovatno desavale toj istoj djeci u stvarnom zivotu). Sve ostale sporedne radnje u filmu su blago receno katastrofa. Sta je bio smisao toga da se dvije snece odvijaju preko puta one dzamije na otoci (valjda je otoka)? Izgleda bas samo da se dzamija pokaze.

Eto malo kritike.
wels

Post by wels »

Image
pentijum

Post by pentijum »

Propast1 wrote:Prije dva dana i ja pogledah film.

Tema je super, svi su u kinu plakali kako se meni cini.

Tema je stvarno super i milim da smo mi u Bosni i prelako presli preko svega sto se desilo u proteklom ratu. Al o dobrim stranama filma danas govore svi pa tako da mi je malo i dosadilo sve to. Nekako se uvijek nadjemo u zastupanju neke teme ili ideje nakon bitke. A ja licno znam jedno dijete koje je u stvarnom zivotu proslo sudbinu prikazanu u filmu.

I eto bas zbog toga rekoh nije ni odmet neka kritika za film.

Mislim nekako da je snecario za film srednja zalost. Osim dva tri dijela koji direktno govore o silovanju i dijeljenju socijalne pomoci i djecijoj igri, ostali dijelovi filma skoro pa dosadni totalno. Dijalozi (u dijelu kad prvi put Mirjanu dovlaci kuci i kad ona izlazi scena je napravljena ko da ce je silovati opet a on joj govori 'hej mi se znamo sa identifikacije' je tako jeftino napravljena (jer i ja sam prosao te identifikacije i slicna sranja) da je bas nazor ugurano da se eto zna. Cijeli dio scenarija u kojem Luna trazi potvrdu da joj je otac šehid je napravljen isto kao da nisu nikad razgovarali sa djecom šehida (mirjana je donijela novac zar ne, a u snecariju nije bilo nista toliko dramaticno da bi dijete toliko insistiralo na potvrdi - jedna paralela: Svi mi sto smo gledali film mislili smo da bi će je citav razred saznati da je dijete nastalo silovanjem i da ce zbog toga ona traziti potvrdu - paralela sa stvarima koje se vjerovatno desavale toj istoj djeci u stvarnom zivotu). Sve ostale sporedne radnje u filmu su blago receno katastrofa. Sta je bio smisao toga da se dvije snece odvijaju preko puta one dzamije na otoci (valjda je otoka)? Izgleda bas samo da se dzamija pokaze.

Eto malo kritike.
Ova rečenica, a u ostalom i čitav tekst koji si napisao je takav, je jedna od najvećih NEBULOZA koje sam u životu pročitao. :? :? :?
harač

Post by harač »

Cijeli dio scenarija u kojem Luna trazi potvrdu da joj je otac šehid je napravljen isto kao da nisu nikad razgovarali sa djecom šehida (mirjana je donijela novac zar ne, a u snecariju nije bilo nista toliko dramaticno da bi dijete toliko insistiralo na potvrdi

1. Kao prvo valjda si prespavao čitav dio gdje je one djevojčice zezaju da joj otac nije šehid ili gdje je onaj momak (kako se zove?) napada što ne zna kako joj je otac poginuo, pa onaj Pelda što joj se majka sa njim zabavlja tjera da još više pita o ocu, pa čitav dio "obečaj da se nečeš udat", a i sama majka koja sve više direktno izbjegava odgovor, kada joj nestane "argumenata". Zato ti preporučujem da film "gledaš", umjesto da valjaš gluposti.

2. Što se muzike tiče, oko koje se vodi najviše "kritike" treba imati na umu da muzika ima poseban značaj u filmu. Sve vrijeme se sukobljava prelijepa ilahija sa prekodrinskom džigarom, također ste mogli da primijetite da sva muzika (ili barem večina, iako ja nisam primijetio drugačiju) u filmu dolazi sa nekih tranzistora ili tv-a ili je neko pjeva, a ne neka muzika direktno komponovana. Onda svi napadaju puštanje "feminema". To je muzika koju ona sluša tamo u onoj fabrici, ili već gdje, sa tranzistora u vrijeme kada se ona stvarno i vrtila na radiju prije ili poslije evrovizije. Prema tome ova muzika samo doprinosi originalnosti samog filma, kao i atmosferi.

3. Što se sporednih likova tiče oni i jesu upravo to "sporedni". Pelda kao najveći sporedni lik je fino odrađen.

4. Dalje ovaj Propast 1 je sam izrazio svoje neznanje Sarajeva. To što se scena vrti oko džamije nije slučajnost, već zato što je sam taj prostor "prazan" i idealan je za tip razgovora koji su se tamo vodili. Što se samih ezana i crkvenih zvona tiče, to je bio lijep detalj da se pokaže i sam čar multikulturalnog grada. Scenografija se fino mijenjala i pokrila je čitav grad, čak i mjesta na kojima nikada nisam bio... ali sada hoču.

5. Jedina negativna stvar koje se ja sada mogu da sjetim je par extremnih rezova, međutim to brzo mijenjanje scena zasigurno doprinosti dinamičnosti radnje koja i nije tipa akcionih američkih filmova već je jedna drama i kao takvu je treba i gledati.

6. što se samih dijaloga tiče mislim da su odlični, jer upravo u tom minimalizmu "običnog" govora se najbolje može čovjek uživjeti u tu radnju.

7. sve u svemu jedan veoma dobar film, sa nekoliko veoma snažnih scena koje ne treba još iznositi jer vjerovatno još ljudi nisu vidjeli film. Ono što je meni kod filma odlično je to što, za razliku od ostalih post-ratnih drama, ovaj ne šokira i ne pokazuje potresne stvari da bi vodio patetici nego stvarno ona "dosadna" svakodnevna radnja sa početka filma je odlična uvertira prema kulminaciji onog razgovora majka-kćerka sa kraja filma.

Toliko
CiCiban

Post by CiCiban »

e, smije li se iskreno?
film je kaka..
prevara
thank you
danas

Post by danas »

CiCiban wrote:e, smije li se iskreno?
film je kaka..
prevara
thank you
imaju li neki drugi atributi ili izrazi da bi se mogli koristiti? :roll:
CiCiban

Post by CiCiban »

hajmo to rec ovako...
mislim da je tema isuvise sveta da bi se iko usudio kritikovati film.. koji je zaista podbacio..
felichi

Post by felichi »

izgleda da u berlinu ne djele tvoje misljenje
in_my_skin

Post by in_my_skin »

Hej zna li ko koliko košta karta?Ja nešto čujem da je 10 maraka?
wels

Post by wels »

in_my_skin wrote:Hej zna li ko koliko košta karta?Ja nešto čujem da je 10 maraka?

5 maraka,balkon u Apolu
Post Reply