Interesuje me da li je neko od forumaša malo bolje upoznat sa dodjeljivanjem domaćih i međunarodnih grantova za malo i srednje poduzetništvo. Upratio sam da imamo federalno Ministarstvo za razvoj, poduzetništvo i obrt koje to čini, te sam upoznat sa činjenicom da određeni međunarodni/EU fondovi i poneke strane ambasade dodjeljuju iste. Mene interesuje ako je neko od forumaša imao iskustva s tim, na kakve je zavrzlame naleteo, koji su fondovi najpristupačniji, te kako sve to u praksi izgleda. Dakle, svaka informacija bi bila od koristi.
Hvala unaprijed.
Grantovi za poduzetništvo
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#2 Re: Grantovi za poduzetništvo
Ako imas nekih menadzerskih predznanja predlazem ti da se samooedukujes putem interneta iz oblasti fundraisinga. Nece bas biti jednostavno ali ce ti se isplatiti, pogotovo ako spadas u mikrobiznis i nemas pistup bankarskim kreditima.
Spisak fondova koje mogu koristiti bh privrednici nije tako izdasan, tako da ti se ne ispalti gubiti vrijeme na komparaciji fondova u smislu pristupacnosti, izdasnosti i jednostavnosti.
Mislim da ti nece biti veliki problem da savladas metodologiju pisanja projektnih predloga.
Problemi nastaju kod analize i interpretacije tendera i uvjeta definisanih u tenderu. Uvjeti su prava zavrzlama i nocna mora svakog project menadzera.
Mnogi fondovi imaju male grantove do 10 000 € koji su zgodni za pocetak i vjezbu ali su takodje odlicni kao referenca.
Vidi jesu li aktivni grantovi USAIDA i svedske SIDA-e koji s zovu FARMA i FIRMA.
Nemoj da te pokoleba sto je progransko podrucje Farme poljoprivreda a tvoj interes npr.turizam.
Mikro biznisi iz oblasti poljoprivrede imaju problem sa plasmanom proizvoda. Ako je izletnicki turizam ili agroturizam rjesenje problema plasmana proizvoda ruralne zajednice onda projekti koji objedinjuju poljoprivredu i turizam mogu biti konkurentni za neke fomdove.
Spisak fondova koje mogu koristiti bh privrednici nije tako izdasan, tako da ti se ne ispalti gubiti vrijeme na komparaciji fondova u smislu pristupacnosti, izdasnosti i jednostavnosti.
Mislim da ti nece biti veliki problem da savladas metodologiju pisanja projektnih predloga.
Problemi nastaju kod analize i interpretacije tendera i uvjeta definisanih u tenderu. Uvjeti su prava zavrzlama i nocna mora svakog project menadzera.
Mnogi fondovi imaju male grantove do 10 000 € koji su zgodni za pocetak i vjezbu ali su takodje odlicni kao referenca.
Vidi jesu li aktivni grantovi USAIDA i svedske SIDA-e koji s zovu FARMA i FIRMA.
Nemoj da te pokoleba sto je progransko podrucje Farme poljoprivreda a tvoj interes npr.turizam.
Mikro biznisi iz oblasti poljoprivrede imaju problem sa plasmanom proizvoda. Ako je izletnicki turizam ili agroturizam rjesenje problema plasmana proizvoda ruralne zajednice onda projekti koji objedinjuju poljoprivredu i turizam mogu biti konkurentni za neke fomdove.
-
PeppermintSA
#3 Re: Grantovi za poduzetništvo
Hvala puno na informacijama!Toto wrote:Ako imas nekih menadzerskih predznanja predlazem ti da se samooedukujes putem interneta iz oblasti fundraisinga. Nece bas biti jednostavno ali ce ti se isplatiti, pogotovo ako spadas u mikrobiznis i nemas pistup bankarskim kreditima.
pomogao si!
- kozolec
#4 Re: Grantovi za poduzetništvo
google...direktorij donatora bih