Granica izmedju B. i H. ne postoji
-
Stolica
Slazem se sa onim forumasima koji kazu da je naziv BiH gramaticki neispravan jer da bi taj naziv ( ime ) bio gramaticki ispravan trebalo bi da postoje dvije drzave kao sto je to slucaj sa Srbija i Crna Gora.
Sa druge strane ovaj naziv je politicki neposten jer je Hercegovina vjekovni, neraskidivi i nedjeljivi dio zemlje Bosne pa ako hocete i drzave Bosne.
Naziv Hercegovina prvi put koriste Turci formirajuci Hercegovacki Sandzak u cijem sastavu su bili i dijelovi teritorije danasnje Crne Gore i Htvatske ) koji je bio u sastavu Bosanskog Elajeta i od tad pocinje zloupotreba imena i neprirodna podjela zemlje Bosne na Bosnu i Hercegovinu. Austrougarska poslije okupacije ozvanicava to i tad se po prvi put koristi naziv Bosna i Hercegovina.
Sto se tice granice ona ne postoji jer se radi o jednoj zemlji, jednom narodu i svakako ce biti jedna drzava. Svako crtanje nekakvih drzavnih granica unutar zemlje i drzave Bosne je neprijateljska dijelatnost.
Postavljanje ovakvih i slicnih tema je takodje dio neprijateljske dijelatnosti uperene protiv Bosne i njenog naroda.
Sa druge strane ovaj naziv je politicki neposten jer je Hercegovina vjekovni, neraskidivi i nedjeljivi dio zemlje Bosne pa ako hocete i drzave Bosne.
Naziv Hercegovina prvi put koriste Turci formirajuci Hercegovacki Sandzak u cijem sastavu su bili i dijelovi teritorije danasnje Crne Gore i Htvatske ) koji je bio u sastavu Bosanskog Elajeta i od tad pocinje zloupotreba imena i neprirodna podjela zemlje Bosne na Bosnu i Hercegovinu. Austrougarska poslije okupacije ozvanicava to i tad se po prvi put koristi naziv Bosna i Hercegovina.
Sto se tice granice ona ne postoji jer se radi o jednoj zemlji, jednom narodu i svakako ce biti jedna drzava. Svako crtanje nekakvih drzavnih granica unutar zemlje i drzave Bosne je neprijateljska dijelatnost.
Postavljanje ovakvih i slicnih tema je takodje dio neprijateljske dijelatnosti uperene protiv Bosne i njenog naroda.
-
Nenadv24
Panasonic wrote:Kad je Vukcic Kosaca dobio titulu "herceg", onda je on stvorio Hercegovinu (ime potice od imena titule, "herceg") unutar Bosne. Fakticki, Hercegovina je kao neka velika pokrajina koju će Bosanci i dalje morati spominjati u nazivu države.
-
AjvazDedo
formiranje ekonomski regijaNenadv24 wrote:Možda i ekonomske regije ali 10 manjih a ne 5 prijeratnih.AjvazDedo wrote:Slazem se, ali kad trenutno nemas sta za decentralizaciju![]()
moj prijedlog je:
novi ustav,
zabranit rad nacionalistickih partija,
ukidanje entiteta,
formiranje ekonomski regija
(broj regija neka profesionalna komisija odluci)
formiranje ministarstva na drzavnom nivo (ne kao sadasnja)
ravnopravno podijelit ministarstva sirom BiH, napr. Tuzla dobije ministarstvo rudarstva itd.
da Hercegovina bude zadovoljna moze dobiti
ministarstvo Brda i kamenja(sala mala)
(broj regija neka profesionalna komisija odluci)
Dakle nece mi neki SDS:ovac govorit da moramo
imati 10-15 regija u ovolisnoj zemlji, onda svacija avlija
postane ekonomska regija
nego ja potpuno ignorisem etnicko podjeljenje i ide se
po logicnim regijama sto nezavisna medjunarodna komisija
treba da povuce, a ne neki shupak iz SDA/HDZ/SDS sto hoce
da sve bude po ratnim/entitetskim/etnickim linijama samo
da se mogu fajn cuvat za fotelju. Ja sam iz
BL kraja i normalna stvar je da BL bude ekonomska regija,
a ne da moja avlija bude posebna ekonomska
pokrajina u BL regiji
-
Stolica
Panasonic:
Treba da se zna da je Hercegovina dio Bosne i da je svako pominjanje hercegovine u imenu drzave iz bilo kog ugla posmatrano neprirodno, nepravedno i kao takvo treba da bude ukinuto. Samo Bosna, sve je to samo Bosna i nista vise i nista manje.Kakva granica. Bosna i Hercegovina ima svoju granicu, a Bosna nema svoju granicu, kao sto ni Hercegovina nema. Sve je to BiH.
-
Panasonic
I to sto kazes, al' sta ces sad.Stolica wrote:Panasonic:Treba da se zna da je Hercegovina dio Bosne i da je svako pominjanje hercegovine u imenu drzave iz bilo kog ugla posmatrano neprirodno, nepravedno i kao takvo treba da bude ukinuto. Samo Bosna, sve je to samo Bosna i nista vise i nista manje.Kakva granica. Bosna i Hercegovina ima svoju granicu, a Bosna nema svoju granicu, kao sto ni Hercegovina nema. Sve je to BiH.
-
Nenadv24
Tako će i ostati a vi Bosanci se potrudite da ne negirate Hercegovinu tipa bosanska rivijera neum ili bosanac Sergej Barbarez. Čovjek je iz Mostara a Mostar nije u Bosni.. You've gone too far.Panasonic wrote:Nenadv24, je li ovo neko bezveznim komentarima pokusava biti "cool" ili je nesto drugo u pitanju?
Od nastanka Hercegovine, ime Bosne se mijenja u Bosna i Hercegovina.
-
Panasonic
Ej Nenad, sad sam malo razmisljao o onome sto si napisao, pa i dobro je to sto si napisao.
I moj tetak zivi u Engleskoj, i to u Parizu. (A Pariz nije u Engleskoj, nego je Engleska u Njemackoj) .
I jos nesto, mozda i konkretnije tvom slucaju, Muenchen nije u Njemackoj, nego je u Bajernu. (A gdje je Bajern? (citaj: gdje je Hercegovina?))
I moj tetak zivi u Engleskoj, i to u Parizu. (A Pariz nije u Engleskoj, nego je Engleska u Njemackoj) .
I jos nesto, mozda i konkretnije tvom slucaju, Muenchen nije u Njemackoj, nego je u Bajernu. (A gdje je Bajern? (citaj: gdje je Hercegovina?))
-
Nenadv24
Ne pravi se glup(ili možda jesi ne znam) znaš ti dobro o čemu ja pričam.Panasonic wrote:Ej Nenad, sad sam malo razmisljao o onome sto si napisao, pa i dobro je to sto si napisao.![]()
-
ovejaraS
ovejaraS wrote:Panasonic wrote:Nenadv24 wrote: Bez komentara.
Mostar je u Bosni Hercegovini (gramaticki ispravno)
Jedino slovo i je visak. Zbog te gramaticke greske ljudi su zbunjeni. Dakle, SA-MO-BL su u Bosni Hercegovini.
-
Panasonic
E stvarno si me razocarao. Mostar nije u Hercegovini, nego u Bosni i Hercegovini, jer se drzava zove Bosna i Hercegovina.Nenadv24 wrote:Da pojasnim Mostar nije u Bosni nego u Hercegovini.
A lakse je reci da je bosanski, nego da je bosansko-hercegovacki. I niko se tu ne treba ljutiti, jer je sve to Bosna i Hercegovina, i ako su oni dostojanstveni Hercegovini, onda jednako tako trebaju voljeti i Bosnu i obrnuto.
A posto se BH Hrvati najeze kad cuju Bosna, nije ni cudo sto ih vrijedja da je sve to jedna drzava.
U pravu si, sve je to Bosna i Hercegovina.Da je to jedno te isto, cijela država bi se zvala Bosna ali nije tako.
-
Panasonic
A sta mislis da odvojimo crticom, Bosna-Hercegovina. Nekako je ovo najispravnije.ovejaraS wrote:ovejaraS wrote:Panasonic wrote:
Jedino slovo i je visak. Zbog te gramaticke greske ljudi su zbunjeni. Dakle, SA-MO-BL su u Bosni Hercegovini.
-
ovejaraS
ovejaraS wrote:ovejaraS wrote:Panasonic wrote:
Kad negdje stoji pitanje: Ime i prezime: Naravno necete napisati npr. Darko i Darkovic nego jednostavno Darko Darkovic
-
Nenadv24
Panasonic wrote:E stvarno si me razocarao. Mostar nije u Hercegovini, nego u Bosni i Hercegovini, jer se drzava zove Bosna i Hercegovina.Nenadv24 wrote:Da pojasnim Mostar nije u Bosni nego u Hercegovini.
A lakse je reci da je bosanski, nego da je bosansko-hercegovacki. I niko se tu ne treba ljutiti, jer je sve to Bosna i Hercegovina, i ako su oni dostojanstveni Hercegovini, onda jednako tako trebaju voljeti i Bosnu i obrnuto.
A posto se BH Hrvati najeze kad cuju Bosna, nije ni cudo sto ih vrijedja da je sve to jedna drzava.U pravu si, sve je to Bosna i Hercegovina.Da je to jedno te isto, cijela država bi se zvala Bosna ali nije tako.
A lakse je reci da je bosanski, nego da je bosansko-hercegovacki. I niko se tu ne treba ljutiti- upravo mi ovo ide na živce. Znači ako je Trinidad i Tobago dug naziv skratićemo ga na Trinidad jer eto ime je previše dugo eto zato mi vi bosančerosi idete na živce. Ako je to puni naziv države i ako ga u Evropi a i šire koriste što bi vi bili izuzetak. Koliko sam samo Makedoncima objašnjavao ovo. Neki su i shvatili a neki ne. Jedino Hrvatska nikada nije rekla Bosna uvijek je bila i Hercegovina u nazivu pa što bi bosancima to smetalo.