Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Moderator: anex
-
Sarajevski
#76 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
pazi
to koliko ce ti kuca kostati je relativna stvar jer sam odlucujes o tome sta ces ugradjivati i kakvim ces materijalima graditi
jasno je da te kvadrat moze izaci 500 600 maraka ako gradis betonskim blokom, stavis neki fus crijep i saberes rodbinu da ti zidaju na mobu
s druge strane, naravno da cijena raste ako koristis kvalitetne materijale, li je kvalitet zivota neusporedivo bolji, sama usteda na grijanju je dovoljna da se isplati thermo blok od nexea ili neke druge firme slicnih kvaliteta
raspon cijene kvadrata je ogroman jer varira od 600 maraka do 3000 hiljade ako ugradis, stajaznam, parket od 80m maraka po kvadratu i slicno
ono sto sigurno znam je da, ako se kuca uradi termo blokom i na nju se stavi termo fasada, ulozeno u centralno grijanje vraca se za tri godine.
dakle, sve je do dzepa i do mogucnosti a znam sigurno da je moja kuca gradjena kvalitetnije od 80 posto novih stanova u gradu
to koliko ce ti kuca kostati je relativna stvar jer sam odlucujes o tome sta ces ugradjivati i kakvim ces materijalima graditi
jasno je da te kvadrat moze izaci 500 600 maraka ako gradis betonskim blokom, stavis neki fus crijep i saberes rodbinu da ti zidaju na mobu
s druge strane, naravno da cijena raste ako koristis kvalitetne materijale, li je kvalitet zivota neusporedivo bolji, sama usteda na grijanju je dovoljna da se isplati thermo blok od nexea ili neke druge firme slicnih kvaliteta
raspon cijene kvadrata je ogroman jer varira od 600 maraka do 3000 hiljade ako ugradis, stajaznam, parket od 80m maraka po kvadratu i slicno
ono sto sigurno znam je da, ako se kuca uradi termo blokom i na nju se stavi termo fasada, ulozeno u centralno grijanje vraca se za tri godine.
dakle, sve je do dzepa i do mogucnosti a znam sigurno da je moja kuca gradjena kvalitetnije od 80 posto novih stanova u gradu
- kurty
#77 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Dobro sad... i ti ga ovdje pretjera s nekim stvarima...Sarajevski wrote:pazi
Budi svjestan da je crijep, haman pa svaki kratkotrajan...U biti se oni rade ne ciklus od 200-300smrzavanja, a uzmi recimo kod nas ovdje... Sjeverna strana za dvije godine "ispuca taj bonus"...
Isto tako neki blokovi i sve to...
- Haris.ba
#78 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Prećera ga i ti. Pa ćeremit zna dekadama trajati, a kamo crijep. Barem ja nisam imao problema sa time. Tek ove godine poslije 30 godina sam morao zamjeniti jedan dio krova.kurty wrote: Dobro sad... i ti ga ovdje pretjera s nekim stvarima...
Budi svjestan da je crijep, haman pa svaki kratkotrajan...U biti se oni rade ne ciklus od 200-300smrzavanja, a uzmi recimo kod nas ovdje... Sjeverna strana za dvije godine "ispuca taj bonus"...
- kurty
#79 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Ma u postu iznad je pocelo sa opcijom da se kuca gradi od najboljih materijala, samim tim i skupljim...Haris.ba wrote:Prećera ga i ti. Pa ćeremit zna dekadama trajati, a kamo crijep. Barem ja nisam imao problema sa time. Tek ove godine poslije 30 godina sam morao zamjeniti jedan dio krova.kurty wrote: Dobro sad... i ti ga ovdje pretjera s nekim stvarima...
Ovo sto sam rekao je istina, znaci crijep se radi na ovaj broj procesa smrzavanja...Znaci, ako je 300 procesa, otrpilike ga dodje da nakon 2, maximalno tri godine, covjek treba mjenjati crijep... Ali to niko ne radi...
Krenulo se iz krajnosti u krajnost, pa sam ga ja samo nastavio
- XL4
#80 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Trebao bi navesti vrstu crijepa o kojem govoris da ljudi takav ne kupuju jer ima proizvodjaca crijepa koji daju i do 40 godina garancije.kurty wrote:Ma u postu iznad je pocelo sa opcijom da se kuca gradi od najboljih materijala, samim tim i skupljim...Haris.ba wrote:Prećera ga i ti. Pa ćeremit zna dekadama trajati, a kamo crijep. Barem ja nisam imao problema sa time. Tek ove godine poslije 30 godina sam morao zamjeniti jedan dio krova.kurty wrote: Dobro sad... i ti ga ovdje pretjera s nekim stvarima...
Ovo sto sam rekao je istina, znaci crijep se radi na ovaj broj procesa smrzavanja...Znaci, ako je 300 procesa, otrpilike ga dodje da nakon 2, maximalno tri godine, covjek treba mjenjati crijep... Ali to niko ne radi...
Krenulo se iz krajnosti u krajnost, pa sam ga ja samo nastavio
Valjda je cilj da se medjusobno informisemo kako ne bi dosli u situaciju da npr. mjenjamo crijep nakon 3 godine.
-
abdulazizsarajevo
#81 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
komsija gradio kucu...podrum prizemlje i potkovlje..sve skupa oko 120m2 exxtra kvalitetno i sa najboljim blokovima crijepom limom i olucima..sa odvozom stare kuce kostalo 60 000KM (samo grubi radovi)
a po procjeni izvodjaca radova to je samo 40% ukupne cijene kuce grubi radovi..pa eto sad ne znam..
a ovaj sto rece kvalitetan parket 80 KM /m2 jest mozda kod Sljive koji uzima lopatom...
otidji kupi parket u Merkuru na stupu extra dobar provjereno..30KM/m2 + 30KM/m2 ugradnja+estrih = 60KM/m2
a po procjeni izvodjaca radova to je samo 40% ukupne cijene kuce grubi radovi..pa eto sad ne znam..
a ovaj sto rece kvalitetan parket 80 KM /m2 jest mozda kod Sljive koji uzima lopatom...
otidji kupi parket u Merkuru na stupu extra dobar provjereno..30KM/m2 + 30KM/m2 ugradnja+estrih = 60KM/m2
-
Sarajevski
#82 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
trazila je i meni firma 55 hiljada maraka za posao koji sam sam (sa majstorima koje sam sam nasao, bagerom i kamionom koji sam sam nasao, pumpom i materijalom koji sam sam nasao) uradio za 31 hiljadu maraka. a ta je firma sa svojom ponudom bila najpovoljnija od svih koje sam kontaktirao
a to da crijep traje tri godine... svkakvih sam se gluposti naslusao, pogotovo na forumu o autima, al to je jedan od vecih
tondachova garancija je 35 godina...
a to da crijep traje tri godine... svkakvih sam se gluposti naslusao, pogotovo na forumu o autima, al to je jedan od vecih
-
Sarajevski
#83 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
zaboravih za parket
vjerujes li da sam gledao parket ciji kvadrat kosta 110 maraka? bez ugradnje? nekakav africki? il slavonski hrast 80 maraka?
a ima i laminata po sedam maraka pa te 100 kvadrata izdje oko milje s postavljanjem...
sve je do dzepa i mogucnosti
vjerujes li da sam gledao parket ciji kvadrat kosta 110 maraka? bez ugradnje? nekakav africki? il slavonski hrast 80 maraka?
a ima i laminata po sedam maraka pa te 100 kvadrata izdje oko milje s postavljanjem...
sve je do dzepa i mogucnosti
- bez_ideje
#84 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Jel ko stavljao bambusov parket? Koliko izadje na 100 kvadrata
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#85 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Ja sam gledala neki "slabiji" kvalitet 55 KM kvadrat, kako god okrenes to je uzasno skupo.bez_ideje wrote:Jel ko stavljao bambusov parket? Koliko izadje na 100 kvadrata
-
lemma
#86 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Čitajući vaša (ili vaših komšija) iskustva i komentare, sve sam bliže da definitivno se odlučim za montažnu kuću.
Kod nas je cijena kvadrata montažne kuće 500-600KM, u toj cijeni je skoro sve: zidovi, stropovi, krovna konstrukcija, stolarija unutrašnja i vanjska, vodo, kanalizacione i električne instalacije (osim izlaznih tipa: utičnica, sijalica, slavina,..), zvučna i termo izolacija (fasada), projektna dokumentacija,... Pored toga, uglavnom kod svih ponuđača moraš sam uraditi "kontra ploču" i nabaviti crijep/ciglu ili lim (ovisno o želji kakav krov imati).
Moj neki, grubi, predračun za kuću koju namjeravam aBd graditi je do 100 000, uključujući i plac (kojeg nemam
). Možda sam previše optimističan, ali.. šta ću - moram

Kod nas je cijena kvadrata montažne kuće 500-600KM, u toj cijeni je skoro sve: zidovi, stropovi, krovna konstrukcija, stolarija unutrašnja i vanjska, vodo, kanalizacione i električne instalacije (osim izlaznih tipa: utičnica, sijalica, slavina,..), zvučna i termo izolacija (fasada), projektna dokumentacija,... Pored toga, uglavnom kod svih ponuđača moraš sam uraditi "kontra ploču" i nabaviti crijep/ciglu ili lim (ovisno o želji kakav krov imati).
Moj neki, grubi, predračun za kuću koju namjeravam aBd graditi je do 100 000, uključujući i plac (kojeg nemam
-
bornheim
#87 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Jarane kupi ti sebi stan i bices mirniji i sretniji.Evo i zasto--dabi napravio kucu trebace ti najmanje 2 god.da bi je napravio da se u nju bar djelomicno moze useliti a za to vrijeme ces i dalje da placas i kiriju (koju i sad najvjerovatnije placas),i ratu od kredita koja nece biti mala.Stan kad kupis useljavas odmah i placas samo rate od kredita-razmisli koja je to uspara.Onda,posto je kredit velik tvoja zena ce morati da radi cak i kad dodju djeca.To onda znaci da ces morati misliti i na jaslice,vrtic kasnije skolu,koji nece biti u blizini ako kupis jurt negdje na periferiji.Useliti u skroz ne zavrsenu kucu je vrlo losa ideja.Sjeti se zime i brijanja - tusiranja u ledenom kupatilu.
Ili spavanja u hladnoj spavacoj sobi sa zimskom opremom.Najkasnije kad,ako Bog da ,dodju djeca te prostorije ces
zagrijavati Elek.grijalicama i pecima a tad ce te Elektroprivreda pitati za zdravlje.Dnevnu sobu ces grijati ,kao vecina
kod nas ,sa sporetom na drva na kojem ce ti zena i kuhati,a ti ces svaki dan drva unositi u kucu a koja si na tvom ljetnom godisnjem odmoru kupio ,iscjepao i slozio u supu koju si tog ljeta i napravio...
U slucaju da pravis kucu,ne znam kakav si sa zivcima ,ali budi sprman i na pametovanja i "savjetovanja" od strane tvojih i zeninih roditelja
u stilu "sto nisi ovo ovako nego vako ili tamo je jeftinje ,sto ce ti to "itd.
Haj´uzdravlje i sretno..
Ili spavanja u hladnoj spavacoj sobi sa zimskom opremom.Najkasnije kad,ako Bog da ,dodju djeca te prostorije ces
zagrijavati Elek.grijalicama i pecima a tad ce te Elektroprivreda pitati za zdravlje.Dnevnu sobu ces grijati ,kao vecina
kod nas ,sa sporetom na drva na kojem ce ti zena i kuhati,a ti ces svaki dan drva unositi u kucu a koja si na tvom ljetnom godisnjem odmoru kupio ,iscjepao i slozio u supu koju si tog ljeta i napravio...
U slucaju da pravis kucu,ne znam kakav si sa zivcima ,ali budi sprman i na pametovanja i "savjetovanja" od strane tvojih i zeninih roditelja
Haj´uzdravlje i sretno..
-
blufonka
#88 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Vala si ti najrealniji, citajuci ove postove vidim da svi nekako "preromanticno" naginju na zivot u kuci, osim toga ne znam da je izvodljivo napraviti kucu i jos kupiti zemljiste za 100 000 KM nigdje u Sarajevu i daljoj okolici! Kuca je zaista mnogo bolji izbor u odnosu na stan ali samo pod uslovom da pare nisu problem, kako sam vec i napisala u predhodnom postu!bornheim wrote:Jarane kupi ti sebi stan i bices mirniji i sretniji.Evo i zasto--dabi napravio kucu trebace ti najmanje 2 god.da bi je napravio da se u nju bar djelomicno moze useliti a za to vrijeme ces i dalje da placas i kiriju (koju i sad najvjerovatnije placas),i ratu od kredita koja nece biti mala.Stan kad kupis useljavas odmah i placas samo rate od kredita-razmisli koja je to uspara.Onda,posto je kredit velik tvoja zena ce morati da radi cak i kad dodju djeca.To onda znaci da ces morati misliti i na jaslice,vrtic kasnije skolu,koji nece biti u blizini ako kupis jurt negdje na periferiji.Useliti u skroz ne zavrsenu kucu je vrlo losa ideja.Sjeti se zime i brijanja - tusiranja u ledenom kupatilu.
Haj´uzdravlje i sretno..
- kurty
#89 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Ja nisam rekao da crijep traje toliko...Sarajevski wrote:firma 55 hiljada maraka za posao koji sam sam (sa majstorima koje sam sam nasao, bagerom i kamionom koji sam sam nasao, pumpom i materijalom koji sam sam nasao) uradio za 31 hiljadu maraka. a ta je firma sa svojom ponudom bila najpovoljnija od svih koje sam kontaktirao
Ja sam lijepo fino rekao, kao "repliku" na tvoj post, da sad kad bi isli iz krajnosti u krajnost, pocevsi od termo blokova i tako dalje, onda da gledamo i ovo za crijem...
Ja sam, sto se crijepa tice, rekao, da se oni "testiraju" na taj broj ciklusa... I to je tacno...
Ja nisam nigdje vidjeo da se crijem mijenja nakon par godina... Svako to radi nakon 20,30 ili 40 godina...Ili kad "dize" sprat jos jeden
- Alhemicarkaa
#90 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Potpisujem! Kuća je idealno riješenje, ali za one koji imaju para. Ima i ona - kuću gradi ko ima puno ili vrlo malo para. Onaj sa malo para gradiće je čitav život, kuburiti sa drvima, loženjem i nikad neće uživati. Onaj ko ima puno, napraviće vilu, uvesti centralno na plin i boliće ga čošak koliki su mu računi za plin.blufonka wrote:bornheim wrote:Jarane kupi ti sebi stan i bices mirniji i sretniji.Evo i zasto--dabi napravio kucu trebace ti najmanje 2 god.da bi je napravio da se u nju bar djelomicno moze useliti a za to vrijeme ces i dalje da placas i kiriju (koju i sad najvjerovatnije placas),i ratu od kredita koja nece biti mala.Stan kad kupis useljavas odmah i placas samo rate od kredita-razmisli koja je to uspara.Onda,posto je kredit velik tvoja zena ce morati da radi cak i kad dodju djeca.To onda znaci da ces morati misliti i na jaslice,vrtic kasnije skolu,koji nece biti u blizini ako kupis jurt negdje na periferiji.Useliti u skroz ne zavrsenu kucu je vrlo losa ideja.Sjeti se zime i brijanja - tusiranja u ledenom kupatilu.
Haj´uzdravlje i sretno..
Vala si ti najrealniji, citajuci ove postove vidim da svi nekako "preromanticno" naginju na zivot u kuci, osim toga ne znam da je izvodljivo napraviti kucu i jos kupiti zemljiste za 100 000 KM nigdje u Sarajevu i daljoj okolici! Kuca je zaista mnogo bolji izbor u odnosu na stan ali samo pod uslovom da pare nisu problem, kako sam vec i napisala u predhodnom postu!
Plus naš svijet - ih, super, on ima kuću i baštu pa ti ih eto svaki vikend na roštilj. Rijetko će se sjetiti da šta i ponese za taj roštilj. A smrtno će se uvrijediti ako se ti taj vikend ispariš i još mu nejaviš. To što se on tebi nenajavljuje je uredu - već si trebao navići da ti je on svaki vikend tu, sve sa djecom.
-
realna do boli
#91 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Ima ih realnijih i od mene:)
- inspektorica javert
#92 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Alhemicarkaa wrote:Potpisujem! Kuća je idealno riješenje, ali za one koji imaju para. Ima i ona - kuću gradi ko ima puno ili vrlo malo para. Onaj sa malo para gradiće je čitav život, kuburiti sa drvima, loženjem i nikad neće uživati. Onaj ko ima puno, napraviće vilu, uvesti centralno na plin i boliće ga čošak koliki su mu računi za plin.blufonka wrote:bornheim wrote:Jarane kupi ti sebi stan i bices mirniji i sretniji.Evo i zasto--dabi napravio kucu trebace ti najmanje 2 god.da bi je napravio da se u nju bar djelomicno moze useliti a za to vrijeme ces i dalje da placas i kiriju (koju i sad najvjerovatnije placas),i ratu od kredita koja nece biti mala.Stan kad kupis useljavas odmah i placas samo rate od kredita-razmisli koja je to uspara.Onda,posto je kredit velik tvoja zena ce morati da radi cak i kad dodju djeca.To onda znaci da ces morati misliti i na jaslice,vrtic kasnije skolu,koji nece biti u blizini ako kupis jurt negdje na periferiji.Useliti u skroz ne zavrsenu kucu je vrlo losa ideja.Sjeti se zime i brijanja - tusiranja u ledenom kupatilu.
Haj´uzdravlje i sretno..
Vala si ti najrealniji, citajuci ove postove vidim da svi nekako "preromanticno" naginju na zivot u kuci, osim toga ne znam da je izvodljivo napraviti kucu i jos kupiti zemljiste za 100 000 KM nigdje u Sarajevu i daljoj okolici! Kuca je zaista mnogo bolji izbor u odnosu na stan ali samo pod uslovom da pare nisu problem, kako sam vec i napisala u predhodnom postu!
Plus naš svijet - ih, super, on ima kuću i baštu pa ti ih eto svaki vikend na roštilj. Rijetko će se sjetiti da šta i ponese za taj roštilj. A smrtno će se uvrijediti ako se ti taj vikend ispariš i još mu nejaviš. To što se on tebi nenajavljuje je uredu - već si trebao navići da ti je on svaki vikend tu, sve sa djecom.
-
yuppy
#93 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Veoma interesantna tema. Ja isto planiram da pravim kuću kroz 3-4 godine. Plac sam uzeo na kredit prije dvije godine. Izrada projekta će koštati oko 3 000 KM. Računam da će dozvole doći još oko 5 000.
Kada se bude radilo, prva faza je ugrubo kuća pod krov (iskop, temelji, zidovi, krov), uzet ću odmor mjesec dana kada ću zajedno da radim sa majstorima (i zbog troškova kao i zbog toga što je ipak drugačije kada sam ja tu sa njima). Sav materijal koji je potreban za gradnju se dobije u troškovniku koji bi trebao da bude u sklopu projekta. Materijal obavezno kupovati sam. Vožnja po stovarištima i cjenkanje jer se tu može puno uštediti.
Napravio sam neki raspored kada sam kupio plac.
1. Priključak vode (završeno)
2. Izrada projekta (u toku, gotovo do kraja 2010)
3. Sakupljanje dozvola (urbanistička i građevinska, do ljeta 2012)
4. Iskop i priprema za gradnju kuće (ljeto 2012)
5. Gradnja kuce pod krov ugrubo (do ljeta 2013)
6. Unutrašnji radovi (do ljeta 2014)
6. Useliti u kuću (jesen 2014)
7. Sve ovo vrijeme skupljati novac za gradnju
Kod nas je još uvijek dozvoljena samogradnja (što u Hrvatskoj ili u EU nije slučaj) i zato je puno isplatljivije nalaziti majstore i dogovarati posao etapu po etapu nego ključ u ruke. Pokušavam se pripremiti za gradnju što je više moguće (informacijama o materijalima, čitanjem raznoraznih knjiga, razgovore sa raznim stručnim ljudima, i.td.).
Nadam se da ću nekim racionalnim planiranjem i sa puno vlastitog angažmana moći napraviti kućicu snova gdje će kvadrat (sa zemljištem) izaći oko 1100 KM što je znatno manje nego da kupujemo stan. Moja prednost je što trenutno imam rješeno stambeno pitanje pa mi to ne predstavlja dodatni trošak u toku ovog perioda.
Dobro razmislite gdje želite graditi vašu buduću kuću. Mislim da je zemljište najvažniji dio ove kompleksne jednačine. Pogledajte kako je vaš plac orijentiran, mi smo uzeli plac koji je osunčan cijeli dan te je dosta veliki sa relativno finim pristupnim putem (računamo za nekoliko godina i na zaobilaznicu) a u centru grada smo za 20-25 minuta što po meni nije strašno. Kada idem na posao ujutro ću djecu voziti u školu a mama će ih kupiti iz škole po završetku. Naš kont je bio da nam je bitnije da imamo plac sa propisnom okućnicom nego da uzimamo nešto minijaturno i da tu samo uglavimo kuću za iste pare. Ako već sada moram kroz prozor gledati u komšijin dnevni boravak ne bi to da radim u novoj kućici. Kada se uzme plac koji nije u baš urbanoj zoni pojavljuje se problem komunikacija (škola, obaveze) te naš najveći problem - grijanje. Još nismo uspjeli pronaći najbolje rješenje za grijanje. Nećemo da ložimo, plina nema blizu nas... Ukoliko želimo ovo da rješimo na način koji nam neće biti teret a omogućiti bezbrižan boravak zimi to ispadne dosta skupo, na žalost.
Tako smo to mi planirali a kako će ispasti ćemo da vidimo. Ne bi bilo katastrofa ni da se ovo pomakne godinu-dvije kasnije.
Kada se bude radilo, prva faza je ugrubo kuća pod krov (iskop, temelji, zidovi, krov), uzet ću odmor mjesec dana kada ću zajedno da radim sa majstorima (i zbog troškova kao i zbog toga što je ipak drugačije kada sam ja tu sa njima). Sav materijal koji je potreban za gradnju se dobije u troškovniku koji bi trebao da bude u sklopu projekta. Materijal obavezno kupovati sam. Vožnja po stovarištima i cjenkanje jer se tu može puno uštediti.
Kod nas je još uvijek dozvoljena samogradnja (što u Hrvatskoj ili u EU nije slučaj) i zato je puno isplatljivije nalaziti majstore i dogovarati posao etapu po etapu nego ključ u ruke. Pokušavam se pripremiti za gradnju što je više moguće (informacijama o materijalima, čitanjem raznoraznih knjiga, razgovore sa raznim stručnim ljudima, i.td.).
Nadam se da ću nekim racionalnim planiranjem i sa puno vlastitog angažmana moći napraviti kućicu snova gdje će kvadrat (sa zemljištem) izaći oko 1100 KM što je znatno manje nego da kupujemo stan. Moja prednost je što trenutno imam rješeno stambeno pitanje pa mi to ne predstavlja dodatni trošak u toku ovog perioda.
Dobro razmislite gdje želite graditi vašu buduću kuću. Mislim da je zemljište najvažniji dio ove kompleksne jednačine. Pogledajte kako je vaš plac orijentiran, mi smo uzeli plac koji je osunčan cijeli dan te je dosta veliki sa relativno finim pristupnim putem (računamo za nekoliko godina i na zaobilaznicu) a u centru grada smo za 20-25 minuta što po meni nije strašno. Kada idem na posao ujutro ću djecu voziti u školu a mama će ih kupiti iz škole po završetku. Naš kont je bio da nam je bitnije da imamo plac sa propisnom okućnicom nego da uzimamo nešto minijaturno i da tu samo uglavimo kuću za iste pare. Ako već sada moram kroz prozor gledati u komšijin dnevni boravak ne bi to da radim u novoj kućici. Kada se uzme plac koji nije u baš urbanoj zoni pojavljuje se problem komunikacija (škola, obaveze) te naš najveći problem - grijanje. Još nismo uspjeli pronaći najbolje rješenje za grijanje. Nećemo da ložimo, plina nema blizu nas... Ukoliko želimo ovo da rješimo na način koji nam neće biti teret a omogućiti bezbrižan boravak zimi to ispadne dosta skupo, na žalost.
Tako smo to mi planirali a kako će ispasti ćemo da vidimo. Ne bi bilo katastrofa ni da se ovo pomakne godinu-dvije kasnije.
- Haris.ba
#94 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Kad se mora nije teško. Ali ja nikada ne bih izabrao taj reon Dogloda, Dobroševića, Reljeva (pretpostavljam). Gdje cesta nema odvojenu kišnicu i kanalizaciju - selo.yuppy wrote: Dobro razmislite gdje želite graditi vašu buduću kuću. Mislim da je zemljište najvažniji dio ove kompleksne jednačine. Pogledajte kako je vaš plac orijentiran, mi smo uzeli plac koji je osunčan cijeli dan te je dosta veliki sa relativno finim pristupnim putem (računamo za nekoliko godina i na zaobilaznicu) a u centru grada smo za 20-25 minuta što po meni nije strašno.
-
argentaria
#95 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Pokusacu sazeto da iznesem moj slucaj.Nakon premisljanja kuca ili stan ipak smo odlucili KUCA.I pocelo pocetkom jula.Kupili 400 kvadrata zemljista.Papire sredili do pola,ostalo u hodu.Kalkulacija otprilike izgleda ovako (hronoloski):
1.zemljiste (sa notarskim i urbanistickim troskovima)-27000
2.iskop i odvoz zemlje-1500
3.željezo-3000
4.iskop tmelja (mali bager)-300
5.odvoz zemlj (iz temelja),tampon i nasipanje-300
6.daska,stafla,kočići,drenaža-900
7.gromobranska traka-120
8.beton temelji i mrtva ploča-2300
9.masjtori-ruke za prvu fazu gradnje-1100
10.blok siporex 25 debljina-5000
11.ljepenka,bitumen,gotovi malter,cement-600
12.sipka,sentovi,šljunak-800
13.kabl,buzir,kutnici-600
14.majstori-ruke za drugu fazu gradnje-2000
15.sipke,cement,ekseri,gotovi malter,sentovi-3200
16.kabl,buzir,elektricar-ruke-250
17.jos zeljeza-1200
18.druga ploca-beton-2000
19.majstori-ruke za trecu fazu gradnje-2800
20.krovna konstrukcija,lim,oluci,potkov,dimnjak-10000
21.majstori-ruke cetvrta faza-3500
Otprilike je utroseno oko 68.770,00 km.Mislim da ce mi trebati jos oko 35-40 hiljada km da uselim.Izabrali smo termo blok siporex koji ne treba unutrasnje malterisanje niti termo fasadu,a i grijanje ce biti jeftinije.
Sretno svima koji grade i pokusajte ostati pametni.Meni uspijeva.
3.željezo-3000
7.gromobranska traka-120
17.jos zeljeza-1200
Otprilike je utroseno oko 68.770,00 km.Mislim da ce mi trebati jos oko 35-40 hiljada km da uselim.Izabrali smo termo blok siporex koji ne treba unutrasnje malterisanje niti termo fasadu,a i grijanje ce biti jeftinije.
- semmy
#96 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
evo par tema pa pogledaj i ostale komentare.... mi smo se odlucili za kucu i nismo se pokajali...
ljetos smo napravili i novu ogradu, betonski stubovi i drvo a na proljece planiramo malo igraliste za bebaru s toboganom, ljuljackom i jos par sitnica koje smo vec kupili samo da namontiramo...
mi smo na otesu uz samu zelejznicu gdje su poceli raditi novo korito zelejznice sa alejom tako da nema vise poplava a izgledat ce fantasticno i sto je najbitnije jako je miran dio
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 7&start=25
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 23&t=74217
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0&start=25
ljetos smo napravili i novu ogradu, betonski stubovi i drvo a na proljece planiramo malo igraliste za bebaru s toboganom, ljuljackom i jos par sitnica koje smo vec kupili samo da namontiramo...
mi smo na otesu uz samu zelejznicu gdje su poceli raditi novo korito zelejznice sa alejom tako da nema vise poplava a izgledat ce fantasticno i sto je najbitnije jako je miran dio
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 7&start=25
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 23&t=74217
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0&start=25
- innovision
#97 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
probao oboje kuca je zivot sve ostalo je prezivljavanje
moji su naslijedili kucu i renoviranje ih je skupo doslo,tako da ti je pametnije da krenes iz pocetka,kao sto je neko rekao kreci ha 80% ili 90% love i sve moze biti gotovo u par mjeseci.Najvazniji ti je plac i dobri temelji pa onda je lako dizati sprat ili dva za djecu.
Vjerovatno si mlad i recimo sa nekih 100 000 km kredita mozes kupiti stan od 50m2 ili sagraditi kucu sa prizemljem od 70m2 ,samim tim sto si dole sve sredio svaki sljedeci sprat ti je kosta 30% prvog sprata.
Ovo sto pricaju za troskove je istina ali recimo ako izlezits 7-8 000 km za super fasadu grijanje se bukvalno prepolovi i cuo sam od majstora da se ove nove fasade isplate za 5 godina.
Istina je i da se stalno ima nesto raditi,npr od zadnjeg renoviranaj stari je napravio garazu,vrt,ruzicnjak rostilj malo se trava kosi koja vocka i to je stvarno vrijedno par sati posla sedmicno.
moji su naslijedili kucu i renoviranje ih je skupo doslo,tako da ti je pametnije da krenes iz pocetka,kao sto je neko rekao kreci ha 80% ili 90% love i sve moze biti gotovo u par mjeseci.Najvazniji ti je plac i dobri temelji pa onda je lako dizati sprat ili dva za djecu.
Vjerovatno si mlad i recimo sa nekih 100 000 km kredita mozes kupiti stan od 50m2 ili sagraditi kucu sa prizemljem od 70m2 ,samim tim sto si dole sve sredio svaki sljedeci sprat ti je kosta 30% prvog sprata.
Ovo sto pricaju za troskove je istina ali recimo ako izlezits 7-8 000 km za super fasadu grijanje se bukvalno prepolovi i cuo sam od majstora da se ove nove fasade isplate za 5 godina.
Istina je i da se stalno ima nesto raditi,npr od zadnjeg renoviranaj stari je napravio garazu,vrt,ruzicnjak rostilj malo se trava kosi koja vocka i to je stvarno vrijedno par sati posla sedmicno.
- Hemel
#98 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Dobar si...argentaria wrote:Pokusacu sazeto da iznesem moj slucaj.Nakon premisljanja kuca ili stan ipak smo odlucili KUCA.I pocelo pocetkom jula.Kupili 400 kvadrata zemljista.Papire sredili do pola,ostalo u hodu.Kalkulacija otprilike izgleda ovako (hronoloski):
3.željezo-3000
7.gromobranska traka-120
17.jos zeljeza-1200
Ja samo skupljam racune a ne smijem da ih saberem.
Sto brze to bolje. Kako se BiH priblizava EU tako se i mijenjaju propisi, standardi, zakoni...cijene materijala MORAJU ici gore, cijena radne snage ce ici gore. Danas je jos uvijek dobro i povoljno ste ce sutra da bude.@yuppy,
Ako je kolega osposobio dio kuce za stanovanje, u cemu je onda problem? Ostalo ce zavrsavati ili kada mu bude trebalo ili kada imadne dovoljno sredstava.@bornheim,
Na sto god da se odlucis dobro je jer nema nista ljepse od vlastitog krova nad glavom.Moje je misljenje ako za ti
100 000 KM mozes kupiti stan da ga odmah kupis.Namjestis ga fino i zavrsio si posao.Kuca sa dvoristem i na finom
mjestu normalno da je bolje i udobnije ali to je i mnogo skuplje.Moj radni kolega pravi kucu prizemlje + potkrovlje
i vec je potrosio 60 000 € a kaze da ce mu trebati jos najmanje 30 000€ a jos je covjek imao vlastito zemljiste.
Prije nego sto se odlucis raspitaj se malo o cijenama.Najlakse je kucu ozidati i pokriti a gdje je ostalo?Zemljiste,gradjevinska dozvola,instalacije,stolarija,grijanje ,izolacija kuce pa fasada,keramicke plocice, kupatila..
itd..
Na drugu stranu stan ti je sigurna investicija i mozes ga uvijek prodati i svoje pare vratiti cak i one od kamata sto ces placati.Evo ja sam na primjer prije 7 god. kupio stan za 50 0000 KM a sad ga mogu dok trepnem prodati za 50 000€.Druga stvar, ostace ti vise para za druge aktivnosti hobi,izlasci,god.odmor,garderoba,auto...Znam o cemu govorim jer imam i kucu (od roditelja),svako renoviranje je zivo deranje po dzepu.Normalno , uz kucu ide i garaza,
pa radionica sa alatom,pa supa sa drugim alatom (vrt + basta) pa red je da se i ograda oko kuce stavi.. itd..itd..
Ako se odlucis za projekat da pravis kucu sa toliko para tesko da ce biti ista od grilanja..mozda koji cevap vikendom.
U svakom slucaju zelim vam sve najbolje i da vas sreca prati..
To sto si ti kupio stan za 50 hiljada KM a posle vrijedi 50 hiljada € to nista ne znaci onome ko nema drugo stanovanje. jedino znaci onima koji se bave preprodajom nekretnina. Racionalnom gradnjom kuce moze se postici i veca zarada prilikom prodaje (ko se odluci na to) ali ovdje svi pricaju da zele da grade kucu za sebe (kuca snova), znaci, ovo hocu ovo necu, ovo bi zelio da imam...i ima priliku da sebi priusti kutak za stare dane onakav kakav je zelio. Sve to kosta ali treba dobra volja i naravno dobar izvor prihoda.
- shibonja
#99 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Kuca definitivno ,ove ti rijeci dolaze od nekoga ko je citav zivot u stanu
ali se konacno nameracio na kucu,najveci mi je problem bio naci odgovarajuci plac ,srecom moja ljepsa polovina je to nasnjuhala jer joj je to i bio jedini zadatak koji je imala osim brige o potomstvu! Kupili smo ljetos dulum zemlje ili ti nesto preko hiljadu kvadrata ,i lokacija je kakvu sam od uvijek zamisljao-li
,u gradu a nisam u gradu a pogled puca ,teren ravan ko tenisko igraliste ,asfalt do placa ,u komsiluku par kuca i normalan komsiluk, porodican ,slijepa ulica nema dalje sto znaci nece se vise niko pojavit ,mi smo zadnji u toj mahali
Elem plac me izasao jako jeftino s obzirom na lokaciju, 42 km po kvadratu , a da ti ne pricam kakve su mi nakarade od placeva nudili za 50 i vise km po kvadratu?!! Radovi trebaju poceti na proljece a jos nemam ni idejni projekat gotov ,u stvari imam ali nisam jos nasao arhitektu da mi napravi glavni projekat ,mada taj i nece imati nekoga posla jer sam skicu vec izradio do u najmenje detalje ,koristio sam amaterski google sktchup program ,ali sam se izvjestio samo tako hehe ,jos sam se ufurao i poceo i statiku racunati ,ali sve na stranu ,malo me je i neki strah poceo hvatati ,jer kuca kakvu smo zamislili ce da kosta jako puunoo ,e dvoje sitne djece a planiram i trece ,akoBogda musko hahah
i valja to sve potrpat u kucu ,i poslozit tri djecije ,jednu ogromnu spavacu plus moja radna do nje (gamerska soba hihi ),ogroomno kupatilo (zenina zelja ) i to bi kao bilo na spratu plus neka terasa sa koje puca pogled na zalazak sunca , a u visokom prizemlju ce biti garaza ,loziona (mislim da ce na kraju biti pec na pelet?) kuhinja ,trpezarija ,wc ,veseraj dnevni boravak koji je u pocetku bio 60 kvadrata da bi ga na kraju kad smo poceli racunati smanjili na "razumnih" 42 kvadrata
,ne zamjerite ali i zena i ja smo pomalo klaustrofobicni od malih soba i stanova ,trenutno sam u dvosobnom stanu koji je cirka nekih kilometar od placa ,stan je nas i on ce se na kraju utopiti u proracun kuce, ustedjelo e nekih para tako da necu morati dizati nikakve kredite ,ali racunica je gadna ,po prirodi sam jako nepovjerljiv i sad da dam nekoj firmi da mi radi i da ustine gdje god moze da bi vise zaradila necu ,nego sam planirao naci ( u stvari nasao sam ) majstora koji ce mi raditi grube radove ,o cjeni jos nismo pricali,prizemlje ce biti oko 140 kvadrata , od prilike 12 sa 11 plus nekakve izrade okolo ,itd itd dok ce sprat biti oko 110 kvadrata, nad garazom nece biti stambenog prostora ,tu smo kao ustinuli malo haha..inace planirali smo uzimati sto mozemo kvalitetnije a planirali smo da cemo se uklopiti u 100k Eura ,i akoBogda uklopit cemo se nekako ,odoh sad da surfam o cijenama materijala ,stolarije i ostaloga 
- sarajevo_84
#100 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana (sve na kredit)
Trenutno sam u tom fazonu, kupovina stana ili izgradnja kuće... Stanovi su enormno skupi (koja god lokacija da se uzme
), a još mi se više čini skupljim zemljište.
Ovih dana intenzivno pretražujem oglase, net i sve ostalo, i primjetila sam da ljudi prodaju svakave brdovite placeve, bez priključaka vode i struje, bez prilaza i sl. za nekoliko desetina hiljada KM.
Ni sa stanovima nije ništa bolja situacija, a svaki dan slušam kako su "pale" cijene stanova... pa kakve su onda prije cijene bile, ako su sad "pale"...
Da ne dužim više, mislim da mi je puno prihvatljivija opcija stan, iz mnogo razloga, kuća ima svoje prednosti, ali i košta.
Sretno svima koji imaju namjeru da nešto kupuju ili grade...
[/color]
Ovih dana intenzivno pretražujem oglase, net i sve ostalo, i primjetila sam da ljudi prodaju svakave brdovite placeve, bez priključaka vode i struje, bez prilaza i sl. za nekoliko desetina hiljada KM.
Ni sa stanovima nije ništa bolja situacija, a svaki dan slušam kako su "pale" cijene stanova... pa kakve su onda prije cijene bile, ako su sad "pale"...
Da ne dužim više, mislim da mi je puno prihvatljivija opcija stan, iz mnogo razloga, kuća ima svoje prednosti, ali i košta.
Sretno svima koji imaju namjeru da nešto kupuju ili grade...