Gradjevinska mafija u Banjaluci

Vijesti i zbivanja u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Bos. Gradišci, Prnjavoru, Tesliću, Derventi, Bos. Brodu...

Moderator: banjaluka078

Post Reply
Vrbaslija-BL
Posts: 231
Joined: 21/08/2006 16:16

#1 Gradjevinska mafija u Banjaluci

Post by Vrbaslija-BL »

ImageOdlucio sam da napisem par rijeci o jednoj posebnoj vrsti organizovanog kriminala koja se rasirila kod nas u Banjaluci.

Nije ni sicilijanska ni narko, vec gradjevinska mafija. Jeste, dobro ste culi GRADJEVINSKA MAFIJA. Ja sam se isto zacudio kad sam cuo taj termin. Reko kakva mafija, kaze pa ova sad nova gradjevinska mafija kod nas u Banjaluci.

Kakva je reko to mafija? Kako oni funkcionisu?

Pa kaze to ti je sad glavna mafija u Banjaluci. Pogledaj recimo po Mejdanu, Hisetima i tim starim naseljima gdje ima puno muslimanskih kuca. To su sve starije kuce, a na odlicnim lokacijama.

Eh pojavila se grupa ratnih profitera koji su za vrijeme rata pokrali milione. Te milione sada pokusavaju oprati ulazuci ih u gradjevinske poslove. Sebe nazivaju takozvanim “investitorima”. Kako su samo sebi znali izmisliti neko tako shminkersko ime - “investitori”.

Uglavnom kad tim “investitorima” upadne u oko neka starija muslimanska kuca na dobroj lokaciji oni odmah izracunaju koliku bi zgradu i sa koliko stanova mogli napraviti na tom mjestu. Izracunaju koliko bi mogli dobiti po kvadratu stana na tako dobroj lokaciji u gradu, i jos samo ostaje da se rijese vlasnika kuce koji tu zivi. Bez obzira sto je privatno vlasnistvo neprikosnoveno, u ovom slucaju to i nije problem jer su vlasnici muslimani.

Dovoljno je samo da “investitor” ode u urbanisticki zavod grada Banjaluke, i kaze da hoce da mu odrade tu i tu muslimansku kucu na tom i tom mjestu, i nema nikakvih problema. U urbanistickom zavodu sjedi pola njegovih kolega ratnih zlocinaca koji su protjerivali te iste muslimane, a posto je posao urbanistickog zavoda da planira izgled grada, onda oni fino sjednu, i jednoglasno odluce da na tom mjestu ta kuca vise nemoze ostati. Naprave novi urbanisticki plan po kojem se ta kuca na tom mjestu vise ne uklapa, bla, bla... I kuca koja je tu stojala 100 i vise godiona odjednom smeta. Uklapala se i Titi, i Hitleru, i Staroj Jugoslaviji, i Franji Ferdinandu ali se ne uklapa dojucerasnjim cuvarima logora Manjaca “istancanog urbanistickog smisla”.

Ako se vlasnici kuce usprotive odluci urbanistickog zavoda, onda na scenu stupa komunalna inspekcija. Oni su treca karika u tom mafijaskom lancu. Njihov posao je da redovno obilaze i zajebavaju vlasnika kuce za svaku sitnicu dok ovaj ne popusti. Neki popuste ranije, neki kasnije, ali taktika uglavnom uspijeva u vecini slucajeva. Komunalna inspekcija su oni sto se vozaju u onim autima slicnim policijskim, a i ponasaju se slicno kao i policija. Kruze po ulicama gdje jos ima muslimana i njuskaju im po dvoristima. Ne hodaju po Lausu ili Novoj Varosi nego hodaju po naseljima poput Mejdana, Hiseta, Vrbanje..

Kod nas u Stupnici patrolira jedna zenska inspektor. Svaki dan sam je sretao na ulici. Zagleda da neko slucajno nije kupio kutiju eksera pa da odmah dodje da provjeri sta se to radi. Ne daju ti nista na kuci da radis i popravljas sve dok se kuca ili sama od sebe ne srusi ili je ne prodas “investitoru” po relativno maloj cijeni.

Jedan dan ja izaso vani ispred kuce kad vidim okupio se svijet tamo kod Tahirovica. Odem da vidim sta je bilo kad tamo dosla ta inspekcija. Rusmir bio naso neke zidare da mu valjda malo poprave onaj zid od avlije. Njihova kuca je sagradjena 1905. i na jednom dijelu se taj zid poceo urusavati od starosti. Poceli bili otpadati komadi sa tog 2,5 metra visokog zida i gledas samo kad ce nekom od prolaznika pasti i razbiti glavu. I Rusmir ode i dovede neke majstore da to malo zakrpe.

Kad eto ti odmah dodjese iz te komunalne inspekcije. Traze mu gradjevinsku dozvolu za sanaciju vanjskog zida od avlije?!

Po Banjaluci prave kompletne nebodere bez ikakve dozvole na tudjoj zemlji, a Tahirovicima dosla komunalna inspekcija da trazi papire sto popravljaju zid od avlije. Da se prezivaju Karadjordjevici mogli bi zidati kineski, ali posto su Tahirovici onda nemogu popraviti ni svoj avlijski koji stoji tu vise od 100 godina.

by Dzenan Causevic,
http://hiseta.8k.com
deki-bg
Posts: 71
Joined: 16/05/2005 11:38
Location: Beograd

#2 urbanisti

Post by deki-bg »

e, jel imas ti neke konkretne informacije o kucama koje su na taj nacin otisle. ja sam, inace novinar iz bg, kojeg je ovo bas zainteresovalo
User avatar
repeater
Posts: 1635
Joined: 04/07/2005 04:59
Location: Yoknapatawpha County
Contact:

#3 Re: urbanisti

Post by repeater »

deki-bg wrote:e, jel imas ti neke konkretne informacije o kucama koje su na taj nacin otisle. ja sam, inace novinar iz bg, kojeg je ovo bas zainteresovalo
pa, zar to nije tvoj posao .. da dodjes do info.
lul
Posts: 77
Joined: 10/11/2006 17:52

#4

Post by lul »

ma haveru takve i slične stvari se ne dešavaju samo u Bl nego u čitavoj genecidnoj tvorevini.to je "mirnodopska" agresija znači imaju kontinuitet e sad mene zanima dali će se ikad javiti ljudi,stranke,organizacije iz te genocidne tvorevine(iz reda jednog naroda naravno) koje će to reći,potvrditi i spriječiti.
to mene zanima da kažu istinu,da kažu šta su radili i uradili ti monstrumi sve ove godine
deki-bg
Posts: 71
Joined: 16/05/2005 11:38
Location: Beograd

#5

Post by deki-bg »

jeste, ali zar nije lakse na ovaj nacin doci do informacija, pa onda ici dalje. uostalom, iz bg nije lako doci do takvih informacija.
deki-bg
Posts: 71
Joined: 16/05/2005 11:38
Location: Beograd

#6

Post by deki-bg »

lul wrote:ma haveru takve i slične stvari se ne dešavaju samo u Bl nego u čitavoj genecidnoj tvorevini.to je "mirnodopska" agresija znači imaju kontinuitet e sad mene zanima dali će se ikad javiti ljudi,stranke,organizacije iz te genocidne tvorevine(iz reda jednog naroda naravno) koje će to reći,potvrditi i spriječiti.
to mene zanima da kažu istinu,da kažu šta su radili i uradili ti monstrumi sve ove godine


znam ja to, ali idem u bl narednih dana i jedan od uslova je da nesto i uradim tamo, a pored svih politickih sranja, ovo je jedna od zanimljivijih tema
User avatar
pirmin
Posts: 11199
Joined: 18/02/2006 23:50
Location: Ciganluk

#7

Post by pirmin »

A sta je sa mafijom ciji su clanovi profiteri poput Keme Gunica ,familije Djuzel i ostalim balijama koji pod pokroviteljstvom SDA okrecu silnu lovu skupljenu od napaljene dijaspore,u raznim dzematima kao i u ostalim balijskim (lafo) udruzenjima Banjaluke?
deki-bg
Posts: 71
Joined: 16/05/2005 11:38
Location: Beograd

#8

Post by deki-bg »

ovde je tema nesto drugo. ti sedni, napisi post o tome, pa cemo o tome da razgovaramo
User avatar
repeater
Posts: 1635
Joined: 04/07/2005 04:59
Location: Yoknapatawpha County
Contact:

#9

Post by repeater »

pirmin wrote:A sta je sa mafijom ciji su clanovi profiteri poput Keme Gunica ,familije Djuzel i ostalim balijama koji pod pokroviteljstvom SDA okrecu silnu lovu skupljenu od napaljene dijaspore,u raznim dzematima kao i u ostalim balijskim (lafo) udruzenjima Banjaluke?
a, od toga ce graditi mafijaska okupljalista, kao npr. dzamije, vrtice za male balije,itd.
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7370
Joined: 16/01/2007 23:38

#10 Re: Gradjevinska mafija u Banjaluci

Post by banjaluka078 »

Regulacioni plan "Uređenje obala Vrbasa" se sastoji od 25 dijelova, obuhvata kompletan vodotok Vrbasa na gradskom području, a objavljen je u "Službenom glasniku Grada Banja Luka", br. 14/10.

http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/2786/
User avatar
Saian
Posts: 15314
Joined: 08/04/2004 21:50

#11 Re: Gradjevinska mafija u Banjaluci

Post by Saian »

fina tachka na i bome, ovaj plan :sad: uredjenje obale po avlijama u stupnici, mater im jebem :x , nisam vidio misle li i mezarje rovit

Image

a onda dodje dan dijaspore ( :dance: ) pa levati dodju da se slikaju s gradonachelnikom, a on im regulishe dedovinu po drugi put :roll:
User avatar
Sezam
Posts: 3412
Joined: 03/08/2006 20:30

#12 Re: Gradjevinska mafija u Banjaluci

Post by Sezam »

U vezi teme:

Porodica moje matere je bas na takav nacin bila primorana da proda familijarnu kucu i zemljiste u Danka Mitrova, a na tom zemljistu nikla je zgrada (ili vise, nisa siguran). Pare su dobili, ali je bukvalno bilo: Ili cete prodati milom ili cemo oduzeti silom.

Bagra je to. Bila i ostala. Zapamtite Bosnjaci.
michio
Posts: 1869
Joined: 08/11/2009 12:06

#13 Re: Gradjevinska mafija u Banjaluci

Post by michio »

Da, ima u Danka Mitrova još njih par koji odolijevaju. Pravi mali rat se tu vodi.
Pored onolih zgrada još se nisu sjetili školu da naprave :lol:
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7370
Joined: 16/01/2007 23:38

#14 Re: Gradjevinska mafija u Banjaluci

Post by banjaluka078 »

Sezam wrote: Pare su dobili, ali je bukvalno bilo: Ili cete prodati milom ili cemo oduzeti silom.
Pare će uvijek dobiti, pitanje za koliko će prodati. Nema otimanja kad su zgrade u pitanju, jer one nisu od značajnog interesa da bi se na njih primjenjivao zakon o eksproprijaciji, kod koješ ti moraš van, a onda ganaj pare. Toga se trebaju bojati ovi s obala Vrbasa, kao i istočnog Tranzita....što je opet priča koja traje barem 5-6 godina i oko koje se većina previše ne trza, jer da se trza stavljali bi i primjedbu na regulacioni plan i primjedbu na sastancima sa gradonačelnikom kad ono jednom godišnje dođu da se slikaju s njim. Ne čuh da je ikad ta tema spomenuta, a bila sam dosta angažovana po tom pitanju. Prestala sam se interesovati, iskreno, onda kad sam od dosta vlasnika "ugroženih" imanja čula da im je u cilju da im se uzme zemlja (mole Boga da se pojavi kakav investitor), da bi dobili stanove ili naknadu, jer "skupo je održavati kuću i okućnicu". Onda ništa...

Što se tiče zgrada, u mojoj ulici je seljo-beljo namjerio da pravi zgradu, ali je njegova parcela bila mala...pa je mislio da će lako uticajem i zastrašivanjem natjerati komšije da prodaju svoje parcele. Ljudi nisu popustili, on sad gradi jednu od najčudnijih zgrada u BL (jako, jako duguljastu, ima širine za možda stan i po), tako da ide u dubinu parcele. Moje komšije će izgubiti kvalitet života u svojim dvorištima i komoditet, sad im je dizalica iznad glava, bruji im non-stop, možda se sad i kaju što nisu prodali, ali ostaje činjenica da nisu morali. Da, pripadaju nepopularnoj manjini i nemaju nikog iza leđa.

Btw, moja ulica je uspjela oboriti čitav regulacioni plan za naše naselje, koji je sav bio nacrtan u korist jednog od najmoćnijih građevinaca u Banjaluci. Tri sastanka s opštinarima, sva tri puta su otišli kao popi*ani... I protiv bande se može boriti, treba htjeti i znati.
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7370
Joined: 16/01/2007 23:38

#15 Re: Gradjevinska mafija u Banjaluci

Post by banjaluka078 »

michio wrote: Pored onolih zgrada još se nisu sjetili školu da naprave :lol:
Hajde što se ne sjete vrtića i škole, ali što se samo nakače na postojeću kanalizaciju i trafostanice....ima dana kad nam je napon tako slab da bismo prije na upaljaču skuhali nešto. O izbijanju svih šahtova kad padne čak i lagana kiša ne mogu ni pisati od gađenja.
andix
Posts: 1
Joined: 06/07/2014 09:53

#16 Re: Gradjevinska mafija u Banjaluci

Post by andix »

Cuj gradjevinska pa sicilijanska pa narko hahaa aa shta to radi sicilijanska mafija nego gradjevinski kriminal i neshto trgovinom droge tj ulaze kapital od trgovine drogom investira u gradjevine G
radjevinskim kriminalom se bave sve mafije svjeta
Post Reply