Gradevinske firme ili privatnici

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

HAVANA

#26 Re: Gradevinske firme ili privatnici

Post by HAVANA »

Ne znam sad ali najskuplje sto sam placao bilo je cini mi se stepeniste,280 po kubiku,tako nesta.Ostalo 200,220,180... Zavisi sta.Na moru su mi radili i tu su me oderali,ispade kubik 5 glava... :roll:
Dinostula

#27 Re: Gradevinske firme ili privatnici

Post by Dinostula »

HAVANA wrote:Ne znam sad ali najskuplje sto sam placao bilo je cini mi se stepeniste,280 po kubiku,tako nesta.Ostalo 200,220,180... Zavisi sta.Na moru su mi radili i tu su me oderali,ispade kubik 5 glava... :roll:
I to je preskupo evo mi jaran kaze oko 130KM po kubiku.Ali ovaj seljak je bas namazan za 2 kubika trazi 1000KM.
HAVANA

#28 Re: Gradevinske firme ili privatnici

Post by HAVANA »

Za sta to majke ti? Sta stoji u premjeru radova i cjenovniku? Ploca,stubovi,stepeniste...?
Ramzess Veliki

#29 Re: Gradevinske firme ili privatnici

Post by Ramzess Veliki »

Dacu vam savjet kojeg biste se trebali drzati, kao neko ko je radio sve od cijelih naselja do fabrika i infrastrukture u BeHa I drugim drzavama:

Osnovno pravilo bez kojeg ne mozete krenuti u investiciju - kupite projekat !!!

Ne mozete poceti nista bez ovjerene projektne dokumentacije, prvo to je zakonska odredba za dobivanje gradjevinske I upotrebne dozvole, znaci MORATE GA IMATI !!!
Projekat sadrzi sve informacije o objektu, nacrte armature, detalje krova, PREDMJER I PREDRACUN RADOVA na osnovu kojeg cete pregovarati sa izvodjacem o kostanju radova, imacete podatke o kolicini i tipu materijala koji trebate kupiti.

Sa projektom imate kontrolu nad izvodjacem i troskovima, bez projekta nemate nikakvu kontrolu i podlozni ste raznim prevarama i objekat ce vas kostati mnogo vise. Izgradnja sa Projektom je laksa I jeftinija.

Predmjer radova dostavite firmama i prikupite ponude, uporedite cijene i izaberete nejpovoljnijeg. Najjeftinijeg je pametno izbaciti odmah u startu jer ti ne nude kvalitetu i obavezno kostaju vise, posebno ako nemate predmjer radova i nadzor nad izvodjenjem radova.
Napravite Ugovor o gradjenju sa advokatom koji sadrzi obaveze izvodjaca u pogledu rokova gradnje SA PENALIMA U SLUCAJU KASNJENJA.
I to se plati advokatu ako ne znate napraviti sami Ugovor.
Ugovor treba da je ovjeren pecatom izvodjaca i potpisom investitora radi pravosnaznosti.

A na to pitanje koliko ce nme kostati moja kuca ne dajem odgovor bez predmjera. Pitanje je imas li vec parcelu ili tek kupujes zemljiste. Imas li ili ne prikljucke na komunalnu mrezu ... koje ces materijale koristiti itd, tako da cijena kuce sa istim gabaritima od cca 10x12 metara sa prizemljem, spratom i potkrovljem moze varirati od 70.000 do 300.000 KM. Osnovne instalacije u kuci kostaju najmanje 60% grubih radova, a zavisno od zelja mogu da premase vrijednost grubih radova i dva puta. Vanjsko uredjenje takodjer kosta, ograda, kapija, pristupni put ... odvodi, drenaze ...
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#30 Re: Gradevinske firme ili privatnici

Post by Romeo 80 »

Ramzess, svaka cast! :thumbup: Najkvalitetniji i najkorisniji post na temi definitivno.
Post Reply