građanska hrabrost

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
štzngrm

#1 građanska hrabrost

Post by štzngrm »

kako i da li reagujete na nepravdu oko sebe- niske urote na poslu-
na ulici čovjek udara ženu-
u tramvaju kradu novčanik-
moja iskustva su nažalost negativna, svi okreću glavu na najmanju sitnicu,
kao ništa nisu vidjeli, da li možete živjeti s tim-
karanana

Post by karanana »

Na zalost i sam sam takav, pomalo se bojim i za sebe ako se umijesam u neciji drugi "posao". To nam je odrazaj drzave i vladavine prava u njoj.
štzngrm

Post by štzngrm »

isto, ali pokušavam da se promijenim- isplati se umiješati i sve češće to radim, nije uvijek baš najugodnije, ali sam zadovoljan i mirna mi je savjest- puno lošije se osjećam ako okrenem glavu i prešutim sebi nepravdu, valjda zato što sam je i sam dosta iskusio
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

[url]http://www.bhserpe.com[/url] Šta smo? wrote:...Serpe su posvetile svoj zivot borbi protiv svake vrste fasista, rasista, taksista, vlasnika pilana i lovokradica, kao i ostalih papaka. U ovom svijetu ludila smatramo da je bitno prepoznati i demistificirati papka, a zatim ga neutralisati....
[url]http://www.bhserpe.com[/url] Putešestvije-Kontemplacija wrote:...grade se apartmani od 100 000 maraka na vodozastitnoj zoni, autoput je vec pri kraju svog prvog kilometra, a Bosmal (najveci kondom-inijum u Hrasnom) je pri kraju sa izgradnjom drugog sprata... Najsretniji sam, pak, sto Bosnu svi njeni gradjani dozivljavaju kao svoju. Napokon smo shvatili da je dobar komsija najvece blago koje se moze otudjiti. Jedino slijepci vide ono cega nema. U tom grmu lezi zec, i sere.
štzngrm

Post by štzngrm »

hrabrost?
car-x

Post by car-x »

nakon sto sam par put poprilicno licno popusio, uglavnom vise ne glumim dzentli-mana, i pokusavam gledati svoja posla..

jednom, ko fol da spasim neku zenu-curu, koju je taj neki tabadzija nako fizicki maltretiro, i na kraju umalo da popijem batine i od nje i od njega.. ko, sta im se imam mijesati u poso.. pih..
PR80.

Post by PR80. »

Zalosno je da ljudi sve manje i manje reaguju sta se oko njih desava. Prije par sedmica se desilo da nadjem covjeka na putu sa razbacanim stvarima. Vidjela sam da su drugi prolazili ali niko nije reagovao. Ja sam mu prisla, uglavnom uspostavilo se da je covjek uzeo malo vecu dozu droge nego sto je trebao. :-? Od prolaznika su jos stala 3 momka tu i nismo otisli dok nismo uspostavili kontakt sa razlicitim ustanovama. Uglavnom na kraju se sve zavrsilo dobro.

A prije par dana prodje pored mene auto (vozio je brze), jedna starica je trebala preci pjesacki prelaz (nije obracala paznju na semafor, nije vidjela) i milimetar je falio da je auto ogrebe. Starica pala na sred puta, on je samo nastavio dalje da vozi... S` druge strane je pretrcala jedna zena, pomogle smo starici da se ustane i prevedem je preko pjesackog. Sto je najzalosnije, toliko je auta proslo pored nje a da ni jedan od vozaca nije stao da vidi sta se sa njom desilo (ja sam stajala malo dalje tako da sam morala dotrcati da vidim sta je bilo).
Vozac moze samo zahvaliti Bogu sto je bilo maglovito, inace bih ga prijavila policiji bez razmisljanja. :x
G.O.D.

Post by G.O.D. »

jednom prilikom dok sam se vracao kuci naletio sam na momka i djevojku u zescoj raspravi(momak je sutirao djevojku nogama u guzove i vrijedjao je) umijesao sam se dobacujuci papku da se oproba sa nekim malo vecim i jacim od njega u tom momentu djevojka je skocila sva u suzama govoreci mi: sta se ti mijesas koji q..c!!!
od tada samo mirno zaobilazim bilo kakve scene i ispade.... :-?
bpsang

Post by bpsang »

moje rijeci su suvisne, jedino mogu dodati je da je to
MONSTRUOZNO PONASANJE DIVLJAKA.
NEODGOJENIH I NEVASPITANIH ZIVOTINJA U LJUDSKOM OBLIKU :x :x
car-x

Post by car-x »

G.O.D. wrote:jednom prilikom dok sam se vracao kuci naletio sam na momka i djevojku u zescoj raspravi(momak je sutirao djevojku nogama u guzove i vrijedjao je) umijesao sam se dobacujuci papku da se oproba sa nekim malo vecim i jacim od njega u tom momentu djevojka je skocila sva u suzama govoreci mi: sta se ti mijesas koji q..c!!!
od tada samo mirno zaobilazim bilo kakve scene i ispade.... :-?
god, upravo to mi se i desilo.. jos su umalo pa kidisali oboje na mene.. zdruzenim snagama.. kontam, ovo neka navlaka za dobrodusne..
G.O.D.

Post by G.O.D. »

prosto ima nekih ljudi koji uzivaju da ih neko muci... :-? koji nadju sadistu da uzivaju u svom mazohizmu...
zlata

Post by zlata »

Ma najradje se sjecam najsitnije "hrabrosti". Zena sa djetetom, sjedi ispred mene u autobusu. U trenutku...dok je izpruzila ruku kroz otvoren prozor, da bi bacila svoje smece...ja sam pruzila svoju ruku...i uhvatila njezin otpad. :sad:

Dojadilo mi bilo smece...u svakom kutu grada! :x Sve se odvilo u tisini! BRez rijeci! :-D
edu

Post by edu »

hvalimo se ne bi li potakli i druge da nesto dobro urade...

dosao ja u split..5-6 ujutro..busom..pametnica..imam samo marke..a nemam nigdje da razmijenim..a treba mi za kartu za bus..jer morao sam negdje dalje ici..neka zena koja se sa mnom vozila dade mi 20 kuna..taman koliko mi je trebalo..ja joj govorim da joj mogu dati samo KM..ona odmahnu rukom...

treba pomoci..nikad ne znas kad i gdje tebi moze zatrebati pomoc...

da sam dobar - jesam.. :D :D ..i nema mi boljeg osjecaja nego kad nekome pomognem..to kad momak maltretira djevojku..u to se ne petljam..trazila papka - dobila papka..pomazem starijim osobama..invalidima..djeci i sl..ali najbolje se sjecam situacije koja se desila prije 6-7 godina..jos uvijek sam trenirao kosarku..bili u becu na nekom turniru..ja negdje zalut'o..trazim bus..svi me cekaju - vidim ga u daljini..treba samo da predjem jos nekoliko ulica..kad covjek prilazi semaforu..tj meni..ja se slucajno okrenuh..a njega infarkt spuc'o..(ili mozdani..mozda je i nesto trece no nije bitno..)uglavnom da ne bi mene npod auto bi otisao..jedva ga zadrzah..sreca pridjose neki austrijanci..blelbecu oni meni na njemackom..mislim se mozes ti meni tako do sutra.. :D :D :D ..ubacili smo ga u taxi i neki covjek je otisao s njim...

budite dobri!
Vingo

Post by Vingo »

...i cuvajte mi Mirnesa!
edu

Post by edu »

rece..i ode.. :( :-) :-) :(
Vingo

Post by Vingo »

...na Trg.
edu

Post by edu »

a zelja mu je bila na aerodrom.. :D :D ..ne dadose..dusmani.. :( :D :D :(
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#18 Re: građanska hrabrost

Post by mIRCerka »

štzngrm wrote:kako i da li reagujete na nepravdu oko sebe- niske urote na poslu-
na ulici čovjek udara ženu-
u tramvaju kradu novčanik-
moja iskustva su nažalost negativna, svi okreću glavu na najmanju sitnicu,
kao ništa nisu vidjeli, da li možete živjeti s tim-
kako reagujem.....
:x proradi mi cir :x pa u traJVAnu skontam onaj natpis OBAVJESTITE VOZACA pa vozacu tramvaja kazem ZATVORI VRATA DOK SE UKRADENO NE VRATI a koka kaze NE MEREM JA IMADEM VOZNI RED :x
ja listam sve svece kojih se sjetim, pisce, politicare (tu me babe u tramvaju cudno gledaju ne zato sto reagujem na lopova vec sto mlada huda psujem) izletim iz tramvaja, do prvog drota i BLABLA BUNARENJE ENO ONA TAMO BLA BLA kad ce dort JOK SESTRO JA CUVAM SUD NE SMIJEM TI JA GANJAT LOPOVE OKOLO e u klinac....
zvali me sa Suda kasnije da dodjem svjedociti...dodjem tri puta, sudinice nije bilo, cevrti put nisam htjela otici, peta koverta dosla DA CU MORATI PLATITI GLOBU OD 500KM AKO NE DODJEM NA SUD...ja naravno odem...i kazem SVE U MP3 JOS JEDNOM MI POSALJITE BILO STA DOK SE SuDINICA ne smiluje da dodje, letice sve u OHR..izadjem kad me zeMska koja mi dize mob u tramvaju pita HEJ, KOLIKO JE SATI? :x
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Tema je hrabrost gradjana... problem je sto imamo ,generalno malo gradjana, a od tih malo.... malo je hrabrih to je istina... no sa druge strane hrabrih malogradjana je previse. Sve da se svi iskupimo, slomili bi nas.....
vryzas

Post by vryzas »

uvjek dobar gost wrote:Tema je hrabrost gradjana... problem je sto imamo ,generalno malo gradjana, a od tih malo.... malo je hrabrih to je istina... no sa druge strane hrabrih malogradjana je previse. Sve da se svi iskupimo, slomili bi nas.....
8)
Post Reply