Građani nude rješenje za JMBG

Post Reply
Mister Yes

#76 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by Mister Yes »

AkHolic wrote:Svi sve optužuju za opstrukcije ili blokade no najviše to čine bošnjački političari prema entitetu RS.Zanimljivo je pritom da isti ne nastoje ovlasti sa razine BiH prenijeti na enitetske ili kantonalne razine nego povećati ovlasti na razini BiH gdje je "blokada" mogućna.
Baš kako želi ujka Sam
Krushna mrva

#77 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by Krushna mrva »

Long live rahat patnja
hocu ja da dijelim

#78 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by hocu ja da dijelim »

Mister Yes wrote: NATO je puno bitniji. Meni barem. Važno je ući u NATO a u EU ne moramo nikada.

Evo ti link za vrijednost glasa: http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sp ... jdic-finci

Srbi odbili jer su insistirali na direktnom izboru.
Šta sam tražio, to sam i dobio :roll: . Nakon 4 čitanja linka na kojem ti se zahvaljujem, ustanovio sam da čovjek mora biti jako dobar poznavac teorije i prakse ustavnog prava da bi shvatio gdje je "kvaka" i zašto to nekom više a nekom manje odgovara.

Sorry, do mene je :D , pa ako mi možeš objasniti zašto su baš Srbi to odbili a ostala 2 naroda prihvatila?
Mister Yes

#79 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by Mister Yes »

hocu ja da dijelim wrote:
Mister Yes wrote: NATO je puno bitniji. Meni barem. Važno je ući u NATO a u EU ne moramo nikada.

Evo ti link za vrijednost glasa: http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sp ... jdic-finci

Srbi odbili jer su insistirali na direktnom izboru.
Šta sam tražio, to sam i dobio :roll: . Nakon 4 čitanja linka na kojem ti se zahvaljujem, ustanovio sam da čovjek mora biti jako dobar poznavac teorije i prakse ustavnog prava da bi shvatio gdje je "kvaka" i zašto to nekom više a nekom manje odgovara.

Sorry, do mene je :D , pa ako mi možeš objasniti zašto su baš Srbi to odbili a ostala 2 naroda prihvatila?
Hrvati prihvatili jer se prijedlogom obezbjeđuje da klub Hrvata u domu naroda bira Hrvatskog člana predsjedništva.
Bošnjaci prihvatili jer se članovi predsjedništva ne biraju direktno po entitetima već u skupštini BiH čime se smanjuje entitetsko a povećava državno.
Srbi odbili upravo zato što se smanjuje entitetsko a povećava državno.

Dakle kao što vidiš bilo koje dvije strane se mogu dogovoriti oko Sejdića i Fincija. Ali sve 3 strane u isto vrijeme ne.
daddy-kool

#80 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote:
A_A_AKCIJA wrote: Tehničkih rješenja koja bi zadovoljila sve u BiH za JMBG ima puno, ali uopće nije u tome fazon. Fazon je svima dokazati kako ne možemo da živimo zajedno na najbanalnijim sitnicama i što je zapravo i bio cilj sabotera države. Od svakog koraka koji znači makar minimalan napredak napraviti dramu, kako bi ispalo da ne možemo da živimo zajedno
Različite etničke grupe mogu živjeti zajedno (najbolji primjer USA). Ali dvije politike koje imaju tako različite ciljeve ne mogu. Zato nema drugog izlaza nego da jedna od tih politika bude poražena. Kako da bude poražena? Može ratom ali evo recimo da to želimo izbjeći. Drugi način je da jedni budu primorani da popuste. Enter Rahat Patnja. Da nije problema u natalitetu, destruktivna politika (četnička+ustaška zajedno) bi imala rješenu partiju i trebali bi samo lagano privesti utakmicu kraju. Šahovska završnica praktično. Ali jebe ih gubitak stanovništva. Zato im se žuri a u žurbi se prave greške pa se od dobijene partije može lako otići u poraz.
Separatisti nemaju snage da se otcijepe, ali nisu još poraženi.

A neophodno moraju biti poraženi politički, znači prihvatiti volju većine nacije. Nema drugog izlaza.
Bodkin

#81 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by Bodkin »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote:
A_A_AKCIJA wrote: Tehničkih rješenja koja bi zadovoljila sve u BiH za JMBG ima puno, ali uopće nije u tome fazon. Fazon je svima dokazati kako ne možemo da živimo zajedno na najbanalnijim sitnicama i što je zapravo i bio cilj sabotera države. Od svakog koraka koji znači makar minimalan napredak napraviti dramu, kako bi ispalo da ne možemo da živimo zajedno
Različite etničke grupe mogu živjeti zajedno (najbolji primjer USA). Ali dvije politike koje imaju tako različite ciljeve ne mogu. Zato nema drugog izlaza nego da jedna od tih politika bude poražena. Kako da bude poražena? Može ratom ali evo recimo da to želimo izbjeći. Drugi način je da jedni budu primorani da popuste. Enter Rahat Patnja. Da nije problema u natalitetu, destruktivna politika (četnička+ustaška zajedno) bi imala rješenu partiju i trebali bi samo lagano privesti utakmicu kraju. Šahovska završnica praktično. Ali jebe ih gubitak stanovništva. Zato im se žuri a u žurbi se prave greške pa se od dobijene partije može lako otići u poraz.
Separatisti nemaju snage da se otcijepe, ali nisu još poraženi.

A neophodno moraju biti poraženi politički, znači prihvatiti volju većine nacije. Nema drugog izlaza.
moze pojasnjenje?
daddy-kool

#82 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by daddy-kool »

Bodkin wrote:
daddy-kool wrote: Separatisti nemaju snage da se otcijepe, ali nisu još poraženi.

moze pojasnjenje?
Naravno, u nacionalnom smislu svi mi smo Bosanci i Hercegovci (kraće Bosanci).

http://en.wikipedia.org/wiki/Nationality
Skijaš

#83 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by Skijaš »

Skijaš wrote:
Nego, imam ja bolju ideju, koliko nas trebamo potpisati peticiju da se provede referendum:

"DA LI STE ZA RAHAT PATNJU ILI VAM JE VEĆ DOSADILO"
Ako bolje pogledaš, ti i ja se slažemo u pozivu na prekid ovog stanja. Samo što ja kažem da se taj prekid treba tražiti u stvarnoj konfrontaciji s velikosrpstvom nakon čega bi zaista došlo do stabilizacije, dok ti pozivaš na predaju.
Ma ja baš i ne vidim u čemu se slažemo
Slažemo se u tome da ovakvo stanje šteti društvu i da se agoniju mora završiti. Ne slažemo se oko toga kako bi trebao da izgleda taj epilog. Ja izlaz vidim u pritisku na velikosrbe dok se ti nadaš kapitulaciji Sarajeva i teško da ćemo oko tih "detalja" ikad naći zajedničku riječ.
hercegovac_pravi

#84 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by hercegovac_pravi »

славянин wrote:
zavrzlama wrote:
Liberalism wrote:Kakve veze ima crkva sa JMBG...
ima....jer velikosrbi koriste svaku rupicu u zakonu da omalovaze BIH i ojacaju separatisticke pozicije,a na drugoj strani grcevito se bore da se ne ispravi niti jedna nepravda nanesena ratnim zlocinima,etnickim ciscenjima i genocidima(kao crkva u Fatinoj avliji npr.)
Nista - onda nema zakona (jer ocito su 2 broja prevelik faktor u ovoj drzavi :lol: ) A crkva stoji gdje stoji - i sta sad ?
Pa ništa... :)
Demonstracije sve dotle dok se četnicima u potpunosti ne zabrani dolazak u državne institucije i problem riješen na opšte zadovoljstvo.
hercegovac_pravi

#85 Re: Građani nude rješenje za JMBG

MuaDib wrote:Pošto se ne nazire rješenje za JMBG .........

................
Na osnovu toga sastavio sam prijedlog člana 5 zakona o JMBG koji glasi:

.
Zar nije naslov teme kontradiktoran boldanom u tvome postu?

Truc muc...građni ovo..truc muc građani ono..i onda se u sve nekako udrobi da bi nekako najbolje bilo prihvatiti ono što četalji traže..ko vas ne zna :D

Nikakvi prijedlozi koji nisu koncepciarani na odluci Ustavnog Suda ne dolaze u obzir. Ili to ili protesti sve dotle dok se četnici u potpunosti ne udalje iz državnih institucija..
Bodkin

#86 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by Bodkin »

daddy-kool wrote:
Bodkin wrote:
daddy-kool wrote: Separatisti nemaju snage da se otcijepe, ali nisu još poraženi.

moze pojasnjenje?
Naravno, u nacionalnom smislu svi mi smo Bosanci i Hercegovci (kraće Bosanci).

http://en.wikipedia.org/wiki/Nationality
Da ali problem je sto ako gledas da smo svi bosanci, ne postoji ta volja ili pravac oko kojeg se slaze vecina
hocu ja da dijelim

#87 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Skijaš wrote:
Slažemo se u tome da ovakvo stanje šteti društvu i da se agoniju mora završiti. Ne slažemo se oko toga kako bi trebao da izgleda taj epilog. Ja izlaz vidim u pritisku na velikosrbe dok se ti nadaš kapitulaciji Sarajeva i teško da ćemo oko tih "detalja" ikad naći zajedničku riječ.
Hajde, bar smo se složili da se ne slažemo. Što se mene tiče, ja se baš i ne patim a vidim da i tebi jako solidno ide, alhamdulila, ali te opet moram pitati, i tebe i druge tvrdolinojaše koji upravo preko male Belme provode svoju politiku:

DO KADA RAHAT PATNJA ?

Može li konkretan odgovor, i od tebe a i od drugih forumaša ? Unaprijed hvala :)
Mister Yes

#88 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by Mister Yes »

Belmina je u Njemačkoj. Prestanite zloupotrebljavati to dijete!!
hocu ja da dijelim

#89 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Mister Yes wrote:Belmina je u Njemačkoj. Prestanite zloupotrebljavati to dijete!!
Belminu više neću spominjati ali ostaje pitanje: DO KADA RAHAT PATNJA?!

Endtermin, što bi rekao vazda precizni Švabo jer kod njih sve ima svoj početak ali, bome, i svoj kraj ?
vivaldi

#90 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by vivaldi »

hocu ja da dijelim wrote:DO KADA RAHAT PATNJA?!
najvjerovatnije do beskonacnosti..Nema ovdje rjesenja, a mislim i da je maticni broj isforsiran problem da bi se skrenula paznja sa ekonomskog ambisa koji se naglo prosirio zadnjih mjeseci. Zato je za ocekivati jos veca politicka sranja jer nasa ekonomska dubioza nije rezultat recesije. Svjetska ekonomija ce se od recesije oporaviti za 1,2 ili 5 godina, a mi necemo jer ekonomije nismo ni imali od rata pa se nema sta ni oporaviti.

Nama je kriza naglo metastazirala sa ne sastvaljanjem vijeca ministara poslije izbora i cim nismo povukli ratu od mmf pocela je "recesija". Medjutim, guzovaca se svakako ispucala u proteklih 15-ak godina, milijarde skrsene, a nista se nije ni napravilo ni revitalizovalo. I sada se sve rusi ko kula od tvog avatara.
Skijaš

#91 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by Skijaš »

hocu ja da dijelim wrote:Endtermin, što bi rekao vazda precizni Švabo jer kod njih sve ima svoj početak ali, bome, i svoj kraj ?
Ne možeš staviti rok trajanja na borbu za pravedno društvo. Nekad se recimo u dijelovima Amerike podrazumjevalo da crnci ne mogu sjediti u prednjem dijelu autobusa javnog prevoza, danas im je crnac predsjednik. U svakoj generaciji postoje oni koji žele nepravdu i da im se neko nije suprotstavljao, danas bi svijet bio puno ružniji i recimo u većem dijelu svijeta žene ne bi mogle glasati na izborima. Ljestvica se konstantno pomjera i to stremljenje ka boljem nikad neće prestati.

Ili prevedeno, nikad nećeš dočekati neku proklamaciju tipa : "Ako do tog i tog datuma ne pobjedimo šovinističke elemente u društvu koji žele podjele među našim narodima, odustaćemo od svog cilja". To je nezamislivo.

Problem kojeg imamo mi u BiH je činjenica da se u redove onih koji podržavaju multietnički koncept, uvuklo dosta hijena koje drže odstupnicu bolesnicima poput Milorada Dodika, čuvaju ga od pritiska međunarodne zajednice pričom kako je dogovor sa njim moguć i tako svjesno odlažu stvarnu konfrontaciju s velikosrpskom ideologijom. To što ova agonija traje koliko traje, nije posljedica snage šovinističke opcije, nego rezultat Tihićevog i Lagumdžijinog lizanja s Dodikom.

Neophodno je prestati s tom idiotskom pričom o mogućnosti dogovora jer smo vidjeli, a i oni to sami kažu, da se velikosrbima mora nametati sve što ima veze s državom. Državna zastava je najbolji primjer i da se recimo tada praktikovalo ovo što Tihić i Lagumdžija rade, mi ni danas ne bi imali državnu zastavu na graničnim prelazima preko Drine. Tako da ustvari ovo čemu trenutno svjedočimo nije stvarni sukob s velikosrpskom opcijom. Da jeste, pomenute hijene poput Lagumdžije i Tihića ne bi davale Dodiku prostora za manevrisanje i ovaj bi rat već bio završen.
hocu ja da dijelim

#92 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Skijaš wrote: Ne možeš staviti rok trajanja na borbu za pravedno društvo. Nekad se recimo u dijelovima Amerike podrazumjevalo da crnci ne mogu sjediti u prednjem dijelu autobusa javnog prevoza, danas im je crnac predsjednik. U svakoj generaciji postoje oni koji žele nepravdu i da im se neko nije suprotstavljao, danas bi svijet bio puno ružniji i recimo u većem dijelu svijeta žene ne bi mogle glasati na izborima. Ljestvica se konstantno pomjera i to stremljenje ka boljem nikad neće prestati.
Ipak ti ne valja poređenje jer su crnci sjedili odzada i borili se za mjesta sa napred a ti si svoje crnce istjerao iz autobusa pa neka trče za autobusom i bore se za prednja mjesta :(

Što se mene tiče, nije problem, u dobroj sam kondiciji i mogu dobro trčati ali je sve očigledije da mnogi za koje se ti boriš - posustaju i da im nije više do trke za autobusom koji odlazi.

Pazi, pretvoriće se ovi protesti uskoro u proteste "HOĆEMO U EU!" a i Zlaja i Bakir i Haris bi mogli dobiti cuclu u glavu, ne samo S/H parlamentarci. Narod hoće veselo, hoće poso, pare, trebe, aute a ja se iskreno pitam da li bi ti imao hrabrosti izaći pred mase i obkasniti im da je "rahat patnja" za njihovo dobro ali su oni nedorasli da to shvate?

:bih:
Skijaš

#93 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by Skijaš »

hocu ja da dijelim wrote:Narod hoće veselo, hoće poso, pare, trebe, aute a ja se iskreno pitam da li bi ti imao hrabrosti izaći pred mase i obkasniti im da je "rahat patnja" za njihovo dobro ali su oni nedorasli da to shvate?
Ja nisam za rahat patnju nego za stvarnu konfrontaciju sa velikosrbima koja bi dovela do završetka ove agonije.
hercegovac_pravi

#94 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Skijaš wrote: Ne možeš staviti rok trajanja na borbu za pravedno društvo. Nekad se recimo u dijelovima Amerike podrazumjevalo da crnci ne mogu sjediti u prednjem dijelu autobusa javnog prevoza, danas im je crnac predsjednik. U svakoj generaciji postoje oni koji žele nepravdu i da im se neko nije suprotstavljao, danas bi svijet bio puno ružniji i recimo u većem dijelu svijeta žene ne bi mogle glasati na izborima. Ljestvica se konstantno pomjera i to stremljenje ka boljem nikad neće prestati.
Ipak ti ne valja poređenje jer su crnci sjedili odzada i borili se za mjesta sa napred a ti si svoje crnce istjerao iz autobusa pa neka trče za autobusom i bore se za prednja mjesta :(

Što se mene tiče, nije problem, u dobroj sam kondiciji i mogu dobro trčati ali je sve očigledije da mnogi za koje se ti boriš - posustaju i da im nije više do trke za autobusom koji odlazi.

Pazi, pretvoriće se ovi protesti uskoro u proteste "HOĆEMO U EU!" a i Zlaja i Bakir i Haris bi mogli dobiti cuclu u glavu, ne samo S/H parlamentarci. Narod hoće veselo, hoće poso, pare, trebe, aute a ja se iskreno pitam da li bi ti imao hrabrosti izaći pred mase i obkasniti im da je "rahat patnja" za njihovo dobro ali su oni nedorasli da to shvate?

Pošto vidim da ti je stalo do objašnjenja termina koji je formuliasao cijenjeni kolega "zavrzlama", mogu ti ponuditi odgovor.
Rahata patnja će trajati još odprilke dva izborna ciklusa. Poslije tog, za takav pristup neće biti nikakve potrebe.
Nakon završetka rata i Daytona veliko-srbima je nuđena svaka opcija koja nije uključivala nestanak BiH. Od građanske države do betoniranja entitetskih podjela. Svaku od niza ponuda su odbili. E tada je neko pametan lijepo rekao.."hebo ovo, nema ništa od ovog pristupa baziranom na jednakosti ljudi. Zajebi građansko uređenje i pretvori BiH u nacionalnu državu Bošnjaka a kome se ne sviđa nek se o'cepi" :D.
Da bi se BiH pretvorila u nacionalu državu Bošnjaka neophodno je sljedeće:
1) Broj Bošnjaka povećati na odprilike 60% (u narednih 10-tak godina - dva izborna ciklusa taj broj će biti dostignut)
2) "Stvoriti" od prilike 200 000 Bošnjačkih glasova u genocdinom entitetu (koalicija 1. Mart)
Do tada, blokirati i uvećavati krizu na državnom nivou (zato se stalno ponavlja da bi bilo poželjno da Dodik vlada još niz godina jer radi upravo ono što odgovara BiH).

Poslije tog sve je riješeno..gotova priča ili ona druga opcija tj. pušku na rame i nek se o'cepi.
hocu ja da dijelim

#95 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Skijaš wrote:
hocu ja da dijelim wrote:Narod hoće veselo, hoće poso, pare, trebe, aute a ja se iskreno pitam da li bi ti imao hrabrosti izaći pred mase i obkasniti im da je "rahat patnja" za njihovo dobro ali su oni nedorasli da to shvate?
Ja nisam za rahat patnju nego za stvarnu konfrontaciju sa velikosrbima koja bi dovela do završetka ove agonije.
E, to je već sasvim druga priča!

Samo, objaviti džihad može svako a dobiti isti, to je već puno, puno teže :roll:
Bodkin

#96 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by Bodkin »

hercegovac_pravi wrote:

Pošto vidim da ti je stalo do objašnjenja termina koji je formuliasao cijenjeni kolega "zavrzlama", mogu ti ponuditi odgovor.
Rahata patnja će trajati još odprilke dva izborna ciklusa. Poslije tog, za takav pristup neće biti nikakve potrebe.
Nakon završetka rata i Daytona veliko-srbima je nuđena svaka opcija koja nije uključivala nestanak BiH. Od građanske države do betoniranja entitetskih podjela. Svaku od niza ponuda su odbili. E tada je neko pametan lijepo rekao.."hebo ovo, nema ništa od ovog pristupa baziranom na jednakosti ljudi. Zajebi građansko uređenje i pretvori BiH u nacionalnu državu Bošnjaka a kome se ne sviđa nek se o'cepi" :D.
1) Broj Bošnjaka povećati na odprilike 60% (u narednih 10-tak godina - dva izborna ciklusa taj broj će biti dostignut)
2) "Stvoriti" od prilike 200 000 Bošnjačkih glasova u genocdinom entitetu (koalicija 1. Mart)
Do tada, blokirati i uvećavati krizu na državnom nivou (zato se stalno ponavlja da bi bilo poželjno da Dodik vlada još niz godina jer radi upravo ono što odgovara BiH).

Poslije tog sve je riješeno..gotova priča ili ona druga opcija tj. pušku na rame i nek se o'cepi.
aha, dovoljno kako da ne :lol: hajde objasni ako ti nije mrsko kako ce 60% bosnjaka ( sto isto upitno za 10 godina) dovesti do naconalne drzave bosnjaka
Skijaš

#97 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by Skijaš »

Skijaš wrote:
E, to je već sasvim druga priča!

Samo, objaviti džihad može svako a dobiti isti, to je već puno, puno teže :roll:
Nisam mislio na oružani sukob, to uopšte nije opcija osim u slučaju pokušaja secesije. Govorim o zakonom dozvoljenim pritiscima od strane sarajevskih političara kojima su puna usta multietničke BiH.
Liberalism

#98 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by Liberalism »

zavrzlama wrote:
Liberalism wrote:
zavrzlama wrote:
ima....jer velikosrbi koriste svaku rupicu u zakonu da omalovaze BIH i ojacaju separatisticke pozicije,a na drugoj strani grcevito se bore da se ne ispravi niti jedna nepravda nanesena ratnim zlocinima,etnickim ciscenjima i genocidima(kao crkva u Fatinoj avliji npr.)

Pa onda nesto nije u redu, gradjani na TV kazu nas samo interesuje ovaj zakon, a ne znam ko to sad povezuje cak i sa haagom...
jel mislis da podrzavaju zakon po kojem bi bosnjacka ili hrvatska beba cekala 10 godina da se velikosrbi smiliju da im izdaju JMB jer to spada u ingerenciju entiteta ....
Pa trebalo bi se odluciti ... Ili su problem "velikosrbi" ili nepostojanje zakona o jmb.
Liberalism

#99 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Post by Liberalism »

hercegovac_pravi wrote:
славянин wrote:
zavrzlama wrote: ima....jer velikosrbi koriste svaku rupicu u zakonu da omalovaze BIH i ojacaju separatisticke pozicije,a na drugoj strani grcevito se bore da se ne ispravi niti jedna nepravda nanesena ratnim zlocinima,etnickim ciscenjima i genocidima(kao crkva u Fatinoj avliji npr.)
Nista - onda nema zakona (jer ocito su 2 broja prevelik faktor u ovoj drzavi :lol: ) A crkva stoji gdje stoji - i sta sad ?
Pa ništa... :)
Demonstracije sve dotle dok se četnicima u potpunosti ne zabrani dolazak u državne institucije i problem riješen na opšte zadovoljstvo.
A sta bi sa zahtjevom da su djeca na prvom mjestu ...
hercegovac_pravi

#100 Re: Građani nude rješenje za JMBG

Bodkin wrote:
hercegovac_pravi wrote:

aha, dovoljno kako da ne :lol: hajde objasni ako ti nije mrsko kako ce 60% bosnjaka ( sto isto upitno za 10 godina) dovesti do naconalne drzave bosnjaka
Vrlo jednostavno, nadam se da si zadovoljan objašnjenjem :lol:

I da ne zaboravim, ime naroda se piše sa velikim početnim slovom a 60 % Bošnjaka je približna cifra. Nebitno je da li će Bošnjaka biti 59% ili 61%. to ne može korijenito promijeniti situaciju.
Post Reply