GPS navigacija

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Discball

#26 Re: GPS navigacija

Post by Discball »

Kod mene adria route s garminom xt ima u rajvosa navigaciju do kućnog broja i to ver 2.3 za sve iole važnije ulice u gradu, jedino fale ove nove ulice i u rubnim dijelovima grada....
Zux

#27 Re: GPS navigacija

Post by Zux »

Ja sam poodavno kupio Garmin Nuvi 200W, jednostavan da ne moze biti jednostavniji, tad je kostao oko 130 eura. Mape nije nikakav problem naci i "nabaciti" na uredjaj. Sto se tice navigacije na mobitelu, po meni to nije to. Prije svega, "posrche" bateriju za vrlo kratko vrijeme, sat vremena i down (probao na Omnia HD, baterija inace traje 4-5 dana). Malo je bugovit krekovani XT mobile koji se instalira na telefon, recimo meni je ostajao upaljen u pozadini iako je "ugasen", pa mi je trajanje baterije spalo na jedva dva dana. Ili nema bas kvalitetno svu funkcionalnost kao na originalnom uredjaju. Uglavnom radice manje-vise kako treba u oba slucaja samo je stvar koliko je ko zahtjevan i sta mu je ceif.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 15/04/2015 13:55, edited 1 time in total.
succa

#29 Re: GPS navigacija

Post by succa »

Discball wrote:Kod mene adria route s garminom xt ima u rajvosa navigaciju do kućnog broja i to ver 2.3 za sve iole važnije ulice u gradu, jedino fale ove nove ulice i u rubnim dijelovima grada....
Adria ROUTE karta sa kućnom brojevima u Sarajevu ne postoji, a posebno verzija koju ti imaš instaliranu, zadnja je 3.0. U BiH su sa kućnim brojevima obrađeni jedino Banja Luka i Tuzla. Ako ne vjeruješ meni pogledaj šta kaže onaj ko radi te karte:
http://www.navigo-sistem.hr/upload/AR3. ... ja_BIH.pdf
Discball

#30 Re: GPS navigacija

Post by Discball »

Zux wrote:Ja sam poodavno kupio Garmin Nuvi 200W, jednostavan da ne moze biti jednostavniji, tad je kostao oko 130 eura. Mape nije nikakav problem naci i "nabaciti" na uredjaj. Sto se tice navigacije na mobitelu, po meni to nije to. Prije svega, "posrche" bateriju za vrlo kratko vrijeme, sat vremena i down (probao na Omnia HD, baterija inace traje 4-5 dana). Malo je bugovit krekovani XT mobile koji se instalira na telefon, recimo meni je ostajao upaljen u pozadini iako je "ugasen", pa mi je trajanje baterije spalo na jedva dva dana. Ili nema bas kvalitetno svu funkcionalnost kao na originalnom uredjaju. Uglavnom radice manje-vise kako treba u oba slucaja samo je stvar koliko je ko zahtjevan i sta mu je ceif.

Imaju dva file-a koji se obrišu i onda ne pravi problem s trošenjem baterije. Ta funkcija koja troši bateriju je namjenska, ali velikoj većini korisnika je nepotrebna pa se može i ugasiti. To što troši bateriju kad radi je normalno, pored svih funkcija koje mobitelj obavlja što se tiče samog telefona mora napajati i GPS prijemnik, a naravno tu je i procesor koji svake sekunde izračunava trenutnu pouiciju na osnovu podataka iz GPS prijemnika.
Discball

#31 Re: GPS navigacija

Post by Discball »

succa wrote:
Discball wrote:Kod mene adria route s garminom xt ima u rajvosa navigaciju do kućnog broja i to ver 2.3 za sve iole važnije ulice u gradu, jedino fale ove nove ulice i u rubnim dijelovima grada....
Adria ROUTE karta sa kućnom brojevima u Sarajevu ne postoji, a posebno verzija koju ti imaš instaliranu, zadnja je 3.0. U BiH su sa kućnim brojevima obrađeni jedino Banja Luka i Tuzla. Ako ne vjeruješ meni pogledaj šta kaže onaj ko radi te karte:
http://www.navigo-sistem.hr/upload/AR3. ... ja_BIH.pdf
Ukratko nisam probavao cijeli grad niti mi pada napamet!!! Ali sigurno znam jer sam probao da postoji 30 tak i više ulica u gradu koje imaju navigaciju do kućnog broja, između ostalog i ulica u kojoj živim.

Da bi se objavio zvaničan podatak dali neka karta ima ili ne navigaciju do kućnog broja, "mora" da se zadovolji Garmin-ov standard te se ista ta karta reklamira kao karta s navigacijom do kućnog broja.

Ako imaš Adria 2.3 i garmin xt, probaj možda se iznenadiš !!!

PS. Na kraju kad završiš unos adrese, nudi za taj kućni broj više rješenja koja naoko izgledaju isto !!!!

:D :D :D :D :D
succa

#32 Re: GPS navigacija

Post by succa »

Ukratko nisam probavao cijeli grad niti mi pada napamet!!! Ali sigurno znam jer sam probao da postoji 30 tak i više ulica u gradu koje imaju navigaciju do kućnog broja, između ostalog i ulica u kojoj živim.

Da bi se objavio zvaničan podatak dali neka karta ima ili ne navigaciju do kućnog broja, "mora" da se zadovolji Garmin-ov standard te se ista ta karta reklamira kao karta s navigacijom do kućnog broja.

PS. Na kraju kad završiš unos adrese, nudi za taj kućni broj više rješenja koja naoko izgledaju isto !!!!
Ja ti opet kažem da te Adria ROUTE neće odvesti ni na jedan kućni broj u Sarajevu i nema potrebe da galamiš toliko. Ubjeđuješ ljude da imaš nešto što ni sam "Navigo Sistem", koji izrađuje Auto ROUTE, nema.

P.S. Još da ti kažem da ti je ta tvoja A.R. 2.30 stara, ja imam instalirane Adria ROUTE 3.00, SCG Route 2.20 i Adria TOPO 2.20.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Discball

#33 Re: GPS navigacija

Post by Discball »

succa wrote:

Ja ti opet kažem da te Adria ROUTE neće odvesti ni na jedan kućni broj u Sarajevu i nema potrebe da galamiš toliko. Ubjeđuješ ljude da imaš nešto što ni sam "Navigo Sistem", koji izrađuje Auto ROUTE, nema.

P.S. Još da ti kažem da ti je ta tvoja A.R. 2.30 stara, ja imam instalirane Adria ROUTE 3.00, SCG Route 2.20 i Adria TOPO 2.20.
Ma ne derem se ja care, nego danas poslije ovog tvog posta, hajd da probam još jednom onako iz fola, radi za još par ulica za koje znam gdje se nalaze brojevi i zamisli radi...

...btw znam da postoje i imam iste na compu ali mi nisu bile potrebne pa ih nisam ni instalirao. By the way, koristim garmin xt na nokia E51 za symbian i garmin xt za windows mobile na PDA Dell Axim X30

...

PS Za tvoju info Navigo Sistem je distributer ali nije izrađivao mape, to je radila jedna druga firma iz BIH koliko je meni poznato. Za Hrvatsku nisam siguran možda i jesu oni radili, u Sloveniji sigurno nisu iako je ista dio Adria paketa zajedno još s Albanijom i Makedonijom....
succa

#34 Re: GPS navigacija

Post by succa »

Discball wrote:
succa wrote:

Ma ne derem se ja care, nego danas poslije ovog tvog posta, hajd da probam još jednom onako iz fola, radi za još par ulica za koje znam gdje se nalaze brojevi i zamisli radi...

...btw znam da postoje i imam iste na compu ali mi nisu bile potrebne pa ih nisam ni instalirao. By the way, koristim garmin xt na nokia E51 za symbian i garmin xt za windows mobile na PDA Dell Axim X30

...

PS Za tvoju info Navigo Sistem je distributer ali nije izrađivao mape, to je radila jedna druga firma iz BIH koliko je meni poznato. Za Hrvatsku nisam siguran možda i jesu oni radili, u Sloveniji sigurno nisu iako je ista dio Adria paketa zajedno još s Albanijom i Makedonijom....
Evo ti brate pa lijepo pročitaj ko šta distribuira ,a ko šta proizvodi i pusti šuplje svega ti.http://www.navigo-sistem.hr/o_nama
Usput budi rečeno E51 kažu ima stvarno "najmoćniji" GPS prijemnik.
Gray

#35 Re: GPS navigacija

Post by Gray »

bug wrote:navigacija na mobitelu je njesra, za iPhone nema garmina, ja imam navigon i potrosi bateriju na 60km :oops: :D :D

Mene je Garmin XT sa Samsungom G810 bez problema odvezao do adrese u Beču i Pragu. Jedino što malo kasni sa pozicijom nekih 20-ak metara, ali ni to nije neki problem. naručio sam pinjač za auto za 3-4 dolara sa ebaya tako da ni to nije problem.
bug

#36 Re: GPS navigacija

Post by bug »

Ja iskljucivo o iPhone-u pricam, garmina neeeeeeeema, navigon nije los ako se izuzmu oskudne mape za bih, TomTom nisam probala... i dobra ta stvarcica za punjenje na upaljac, za to nisam znala...
Qler

#37 Re: GPS navigacija

Post by Qler »

bug wrote:Ja iskljucivo o iPhone-u pricam, garmina neeeeeeeema, navigon nije los ako se izuzmu oskudne mape za bih, TomTom nisam probala... i dobra ta stvarcica za punjenje na upaljac, za to nisam znala...
Vozas li ti sta bugaro? Na onaj upaljac imas da skopcas sve :) a to za punjenje su izmislili sa prvim telefonom :D

ccc, dzaba europa, dzaba ti becka skola.. :run:
Discball

#38 Re: GPS navigacija

Post by Discball »

...

Evo ti brate pa lijepo pročitaj ko šta distribuira ,a ko šta proizvodi i pusti šuplje svega ti.http://www.navigo-sistem.hr/o_nama
Usput budi rečeno E51 kažu ima stvarno "najmoćniji" GPS prijemnik.
Vidim sarkazam na nivou, (ako telefon nema GPS ne mora značiti da navigacija na njemu ne može raditi a dolazi na njemu predinstaliran NOKIA MAPS), a ne znaš za postojanje BT GPS prijemnika, ja imam dva i mislim da su bolje rješenje za povremene potrebe od integriranih koji vuku bateriju kao ludi. Drugi primjerak je i logger koji samostalno prima i snima signal sa satelita, pa je jako interesantan za dalju analizu kretanja, jer bilježi apsolutno sve parametre i može se pogledati u tri dimenzije kretanje sa tačnim vremenom za svaku snimljenu tačku.
succa

#39 Re: GPS navigacija

Post by succa »

Vidim sarkazam na nivou, (ako telefon nema GPS ne mora značiti da navigacija na njemu ne može raditi a dolazi na njemu predinstaliran NOKIA MAPS), a ne znaš za postojanje BT GPS prijemnika, ja imam dva i mislim da su bolje rješenje za povremene potrebe od integriranih koji vuku bateriju kao ludi. Drugi primjerak je i logger koji samostalno prima i snima signal sa satelita, pa je jako interesantan za dalju analizu kretanja, jer bilježi apsolutno sve parametre i može se pogledati u tri dimenzije kretanje sa tačnim vremenom za svaku snimljenu tačku.
A BT na havu radi?
Discball

#40 Re: GPS navigacija

Post by Discball »

succa wrote:
A BT na havu radi?
Nisam ni mislio da radi na havu, ali minimalno 18 sati bez prestanka, napuni se na auto punjaču za 1-1,5h mislim da je hvale vrijedno, mobitel u toj kombinaciji izdrži cca 4-5 sati...
atko

#41 Re: GPS navigacija

Post by atko »

succa smaras :-)

covjek ti govori o onome sto je on probao a ti se gadjas nakim linkovima de ohani malo i dosputi da oni koji nesto znaju to i kazu na temi
succa

#42 Re: GPS navigacija

Post by succa »

atko wrote:succa smaras :-)

covjek ti govori o onome sto je on probao a ti se gadjas nakim linkovima de ohani malo i dosputi da oni koji nesto znaju to i kazu na temi
A o čemu ja govorim živ bio nego o onome što sam probao?
I ja ne smaram nego ne mogu prazne priče jarane i hvale na suho. Al' eto uživajte u Garminu XT i Adria ROUTE 2.30 koja te iz Sarajeva u Mostar vodi preko Nevesinja i navigavajte do kućnih brojeva u većini ulica U Sarajevu, mislim da jedino vas dvojica to možete.
Sretno i što se mene tiče rasprava je završena.
succa

#43 Re: GPS navigacija

Post by succa »

Discball wrote:
succa wrote:
A BT na havu radi?
Nisam ni mislio da radi na havu, ali minimalno 18 sati bez prestanka, napuni se na auto punjaču za 1-1,5h mislim da je hvale vrijedno, mobitel u toj kombinaciji izdrži cca 4-5 sati...
Ma ja.
Eborg

#44 Re: GPS navigacija

Post by Eborg »

Je li ovaj Garmin nüvi 1350 + AR dobar uređaj za 413 KM?

Link

BTW, razmišljao sam da uzmem iPhone i da na njemu koristim GPS no nažalost nema karata za BiH.
hakazvaka

#45 Re: GPS navigacija

Post by hakazvaka »

Eborg wrote:Je li ovaj Garmin nüvi 1350 + AR dobar uređaj za 413 KM?

Link

BTW, razmišljao sam da uzmem iPhone i da na njemu koristim GPS no nažalost nema karata za BiH.
ima ba karata za BiH... nasao nam je neko neki dan na onoj temi za iphone :D atko ili dzemmo, aplikacija se zove CityMaps2go :)
Eborg

#46 Re: GPS navigacija

Post by Eborg »

Koliko vidim to su samo karte uz pozicioniranje, meni treba mogućnost navigacije tipa Garmin (nema za iPhone), TomTom (nema mapa za BiH) ili Navigon (izgleda da su mape kritične za BiH).
respo

#47 Re: GPS navigacija

Post by respo »

a da uzmes ovaj?
http://www.garminbh.ba/products-mainmen ... 1350t.html
jeftiniji je a isti kao i onaj koji si ti stavio jos T
ja cu ti ako zelis AR staviti besplatno da ti ne naplacuju 30-40 maraka bezveze
stripiii

#48 Re: GPS navigacija

Post by stripiii »

mahalas505 wrote:
Gdje to ima besplatno da se skinu AdriaRoute mape? Ja koliko sam gledao na zvanicnom sajtu nisu bas besplatne.
Image

Extraktuj i kopiraj u GARMIN FOLDER u svom uredjaju

Code: Select all

http://rapidshare.com/files/398291241/AdriaR3.0_UNLOCKED.rar
Eborg

#49 Re: GPS navigacija

Post by Eborg »

respo wrote:a da uzmes ovaj?
http://www.garminbh.ba/products-mainmen ... 1350t.html
jeftiniji je a isti kao i onaj koji si ti stavio jos T
ja cu ti ako zelis AR staviti besplatno da ti ne naplacuju 30-40 maraka bezveze
Izvini, a u čemu je razlika?
bug

#50 Re: GPS navigacija

Post by bug »

Qler wrote:
bug wrote:Ja iskljucivo o iPhone-u pricam, garmina neeeeeeeema, navigon nije los ako se izuzmu oskudne mape za bih, TomTom nisam probala... i dobra ta stvarcica za punjenje na upaljac, za to nisam znala...
Vozas li ti sta bugaro? Na onaj upaljac imas da skopcas sve :) a to za punjenje su izmislili sa prvim telefonom :D

ccc, dzaba europa, dzaba ti becka skola.. :run:
ne kaze se vozis li sta nego vozas li koga :oops: :D :D
i muziku sam slusala na upaljac, al' yebiga covjek uci dok je ziv :D
Post Reply