Govor reis-ul-uleme dr. Mustafe Cerica

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Engram
Posts: 528
Joined: 16/03/2004 22:18
Location: Šeher Sarajevo
Contact:

#1 Govor reis-ul-uleme dr. Mustafe Cerica

Post by Engram »

Jučer u Kopačima kod Goražda otvorena džamija


Reis Cerić najavio ispit za bošnjačke političare


Pitanje svih pitanja nas u BiH je koliko će se Bošnjaka vratiti na Drinu * U izgradnju porušene džamije uloženo više od200.000 KM prikupljenih prilozima

Jučerašnjem svečanom otvaranju rekonstruirane džamije u Kopačima kod Goražda prisustvovalo je oko 2.000 stanovnika Kopača, susjednih mjesta, ali i onih koji su stigli iz Sarajeva i drugih dijelova BiH, te dijaspore.

Velika pobjeda

Među gostima, pored ostalih, bili sureisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, ambasador Irana u BiH Sajed Mahmud Sadri, dopredsjednik Vlade RS Omer Branković, državni poslanici, te delegacija Općine domaćina na čelu s načelnikom Ivicom Jagodićem.
- Vi smijete slušati, a ja smijem govoriti da ste vi muslimani i da pripadate džematu Kopači. Za to se više ne ide u zatvor. To je naša velika pobjeda. Znam kako je izgledala nekadašnja džamija u Kopačima, a koliko mogu sad vidjeti, ova je ljepša od one stare. Zato onima koji su rušili džamije predlažem da to više ne rade, jer mi pravimo bolje i ljepše - kazao je reis Cerić, dodavši da će u roku od dva-tri mjeseca u BiH biti otvoreno novih 50 džamija.
- Ako išta u ovom trenutku ima što bih kao čovjek, Bošnjak, Bosanac i kao Evropljanin izdvojio kao najveću vrijednost, to je povratak na Drinu. Pitanje svih pitanja nas u BiH je koliko će se Bošnjaka vratiti na Drinu, u Foču, Višegrad, Kopače, Srebrenicu i cijelo Podrinje - dodao je reisCerić i naglasio da je najteži povratak u Podrinje i da "Podrinje umire".

Primjer suživota

Prema njegovim riječima, dok mi dajemo sredstva da bi nas posjetili veliki gosti iz svijeta, dok se velika sredstva od naših poreza izdvajaju za proslavu u Mostaru, dotle ljudi u Srebrenici još nemaju od čega živjeti. Za kraj mjeseca, reisu-l-ulema je najavio kampanju kojom će se "ispitati političari koji kažu da zastupaju bošnjačke interese" da li to stvarno i čine.
Načelnik Jagodić je iskazao želju da ovakvi vjerski objekti budu primjer suživota i međunacionalne tolerancije na bh. prostorima.
- U ime lokalne uprave uvjeravam vas da smo, nakon okončanja procesa povratka i povrata imovine, odlučni u opredjeljenju da gradimo složnu, perspektivniju budućnost za sve građane bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost - kazao je Jagodić.
Nova džamija u Kopačima sagrađena je na temeljima porušene, u istim dimenzijama. Enterijer je funkcionalniji, ugrađeno je i podno grijanje, a munara je dobila novi izgled. Osim džamije, obnovljeni su i prateći objekti - gasulhana i abdesthana. U izgradnju je uloženo više od200.000 KM prikupljenih prilozima, ali i dobrovoljnim radom povratnika.

Al. BAJRAMOVIĆ



U interesu svih nas u BiH je
da govorimo istinu o Srebrenici
- Jučer smo doživjeli da su u Banjoj Luci otkrili Ameriku. Kazali nam da je u Srebrenici bio genocid. Trebalo nam je toliko godina da se probudi savjest u Banjoj Luci i da shvate da je u interesu svih nas u BiH da govorimo istinu, da je ne sakrivamo, jer je to jedini put za suživot, pomirenje i mir u našoj domovini. Jednog dana ćemo saznati šta se dogodilo i u Višegradu, Foči, Rogatici, Sarajevu i na svakom mjestu - kazao je reis Cerić.

Niko nema pravo ubijati budućnost naše djece

- Nažalost, mi u BiH nemamo ni TV ni radio koji šire nadu. Mi imamo televiziju zla, televiziju koja širi zlo, laž, a mi tu televiziju plaćamo. Želim to vrlo odgovorno kazati. Čini mi se da se bliži vrijeme kad ćemo kazati da niko nema pravo ubijati budućnost naše djece, tako da će plašiti ljude od nas, našeg islama.
Upravo to slušamo skoro svaku noć na našoj televiziji. S obzirom na to da institucije koje bi trebale brinuti o našim općim stvarima ne rade svoj posao kako treba, mi muslimani imamo obavezu da se sami počinjemo organizirati i rješavati svoje probleme, jer vidimo da ćemo biti krivi zato što smo ostali živi
- kazao je reis Cerić u obraćanju prije podne-namaza.

izvor: avaz.ba
mrmot
Posts: 746
Joined: 26/05/2003 00:00
Contact:

#2

Post by mrmot »

Meni se čini da se on previše bavi politikom i medijima, a premalo svojim pravim zadacima.

Ako je već htio nekoga ispitivati, to svoje građansko pravo je mogao i trebao koristiti još od prvih izbora. (izgleda da demokratiju nije baš dobro, ili ozbiljno shvatio)
Engram
Posts: 528
Joined: 16/03/2004 22:18
Location: Šeher Sarajevo
Contact:

#3

Post by Engram »

"Bosnjacima je farz baviti se politikom"

Dr. Ceric
II susreti Mladih Bosnjaka, Tuzla 2003.

a kao odgovor na tvoje pitanje

-gradansko pravo svakog bosnjaka je da ima medij koji ce postovati nasu vjeru i nase nacionalne odrednice a posebno jezik..Bosanski jezik

-a politicari su tu da brane interes glasaca pa je i ova intervencija Reisa pozeljna
mrmot
Posts: 746
Joined: 26/05/2003 00:00
Contact:

#4

Post by mrmot »

Tvoji odgovori su najcrnja i najbogohulnija laž, i odvratno je da se sakrivaju iza religije.

- Građansko pravo Bošnjaka nije medij koji zastupa ono što si nabrojao, nego je pravo svih građana da imaju medije koji govore istinu!

- Reis nije političar, i u politiku ima pravo da se miješa kao i svi ostali građani, ali ne kao Reis. IZ nije politička stranka, niti po svom ustroju to meože biti.

- Da li stvarno misliš da jedna religiozna organizacija može da određuje nacionalne interese?

Kad ti odgovoriš, a odgovorićeš, biće jasnije i koja je to platforma koja cijepa Bosnu i Hercegovinu. Po Reisu se i nebo može podijeliti. (Al sluša Bog, valjda sluša.)
Engram
Posts: 528
Joined: 16/03/2004 22:18
Location: Šeher Sarajevo
Contact:

#5

Post by Engram »

mrmot wrote:Tvoji odgovori su najcrnja i najbogohulnija laž, i odvratno je da se sakrivaju iza religije.
imas pravo na svoje misljenje

- Građansko pravo Bošnjaka nije medij koji zastupa ono što si nabrojao, nego je pravo svih građana da imaju medije koji govore istinu!


istina se moze reci na vise nacina..ali neistina postaje praksa FTVa
bosanski jezik, jezik barem 46% bosanaca i hercegovaca je prakticno izbacen iz programa..ne koristi se

- Reis nije političar, i u politiku ima pravo da se miješa kao i svi ostali građani, ali ne kao Reis. IZ nije politička stranka, niti po svom ustroju to meože biti.

svaki covjek pa i vjernik bi morao imati pravo na svoje misljenje i javno iznosenje istoga-nije li to temelj demokratije

- Da li stvarno misliš da jedna religiozna organizacija može da određuje nacionalne interese?
depends on kakve kadrove ima...u kontekstu opet gore recenoga


lupas brate svasta... :-?
mrmot
Posts: 746
Joined: 26/05/2003 00:00
Contact:

#6

Post by mrmot »

Nećemo mi sa ovakvom IZ svjetla vidjeti. (a valjda ti uživaš u tome) Ti bi nekakvu "religioznu huntu" volio. Daj boga ti onda organizujte to isto u RS-u, nek i oni malo pate.
mrmot
Posts: 746
Joined: 26/05/2003 00:00
Contact:

#7

Post by mrmot »

istina se moze reci na vise nacina..

Ova ti je dobra. (baš se lijepo vidi da u Boga vjeruješ - vela havle)
Engram
Posts: 528
Joined: 16/03/2004 22:18
Location: Šeher Sarajevo
Contact:

#8

Post by Engram »

mrmot wrote:istina se moze reci na vise nacina..

Ova ti je dobra. (baš se lijepo vidi da u Boga vjeruješ - vela havle)
moze se reci i na bosanskom jeziku

sto se uredivackoj politici FTVa ocito ne desava...
mrmot
Posts: 746
Joined: 26/05/2003 00:00
Contact:

#9

Post by mrmot »

Što je najtužnije vi ste sihronizirani ko kazaljke na satu - i oni su prije dva dana napravili peticiju za svoj kanal na FTV, isto obrazloženje, ma sve isto... Kažu nema njihovog jezika, i tako im se nacionalni interesi smežuraše i ostalo. Kako vas bolan više nije sramota? Ne valja vam ta politika i šlus.
User avatar
Fair Life
Posts: 14219
Joined: 02/03/2004 00:00

#10

Post by Fair Life »

mrmot wrote:Meni se čini da se on previše bavi politikom i medijima, a premalo svojim pravim zadacima...
Nije mu to ni prvi, a vjerovatno ni poslednji put.
Evo:

OSLOBODJENJE
Utorak,5.8.2003

Straza na Igmanu
Obiljezavanje desetogodisnjice bitke za Igman nije moglo biti ni drzavne ni federalne naravi, a nije bilo ni pod patronatom SDA. Umjesto da bude susret prezivjelih boraca, uz odavanje poste poginulim za slobodu, manifestacija “Odbrana BiH - Igman 1993 - 2003” bila je dominatno vjerskog karaktera, ali ne kao diskretan vjerski obred s molitvom najblizih za svoje rahmetlije, vec kao ideoloska demonstracija kojoj je glavnokomandujuci bio reisu-l-ulema Mustafa ef. Ceric. Osnovna teza u rejsovoj hutbi je: “Alejhisselam nas podsjeca da je ponekad nocna straza vrednija od ibadeta u dzamiji... Draze mi je da budem na strazi tri noci, stiteci prava muslimana, nego da mi se posreci Lejletu-l-Kadr u jednoj od dvije dzamije: medinskoj u Medini i Aksa dzamiji u Kudusu”. Reis je potom ispricao dogadjaj u kojem se Alejhisselam usprotivio tome da se ne klanja dzenaza nekom covjeku, jer je nevjernik. No nakon Prorokovog upita da li je taj covjek ucinio ista dobro za islam, jedan od prisutnih je posvjedocio: “Da Boziji poslanice, ja sam ga vidio da je na strazi jedne noci radi odbrane islama”. Nakon toga je Muhamed a.s. klanjao dzenazu. U hutbi reis poentira: “Hvala Allahu Uzvisenom koji je nadahnuo svog Miljenika Muhameda a.s., pa nam je kazao da je bolja hrabrost na igmanskoj strazi nego licemjerstvo na dzamijskoj kapiji”.
Ne sporeci da je medju igmanskim borcima bilo i onih koje je nosio vjerski zanos, sigurno je da su pripadnici Armije RBiH branili prije svega pravo na zivot svojih najblizih i svoju slobodu u svojoj domovini i drzavi. ARBiH nije uspostavljena zarad odbrane islama vec radi otpora agresorima na bh. drzavu i njene gradjane, pri cemu je branjeno i pravo svakog na svoj svjetonazor. Na Igmanu nisu bili samo Bosnjaci muslimani vec i oni sto vjernici nisu, kao sto nisu ni samo Bosnjaci bili u toj bici. Te “druge” borce reis ne spominje.
Islamizacijom ARBiH i njenog reduciranja na bosnjacki faktor suzen je front spram agresora i dat argument podvali da je u BiH primarno vjerski rat zacet zbog opasnosti od islamskog fundamentalizma. Reisov igmanski istup u korist je takvih tumacenja. No, najvaznije je u svemu tome sto vjerski poglavar bh. muslimana tesko vrijedja istinu o oslobodilackoj borbi kada je rijec i o njenom karakteru i njenim, ne samo bosnjackim, ucesnicima. Ovo je nastavak nastojanja da se Rijaset uspostavi kao vrhunaravni tumac bosnjacke tragedije i rata i prvozastitnik doprinosa bosnjackih boraca oslobodilackom ratu. Tu namjeru ef. Ceric je agresivno iskazao u predizbornoj kampanji, manipulisuci faktom da se protiv dvije grupe Bosnjaka vodi sudski proces. Reis ovim potvrdjuje i ambicije na poziciju glavnog bosnjackog ideologa nakon povlacenja Alije Izetbegovica iz aktivne politike. Nakon Igmana, reis je obisao stratiste Bosnjaka na Crnom vrhu kod Zvornika i tesko potresen prvim suocenjem s masovnom grobicom kaze: “Nakon ovog sta sam vidio ovdje, ja sam sasvim druga osoba, drugacijim ocima gledam Bosnu, drugacije gledam njenu proslost i njenu buducnost”. Ef. Ceric smatra da bi na grobnicu trebala doci i djeca Bosne “kako bi naucila da vise nikada ne budu slaba i dozvole da ih neko ovako ubija” i uzvikuje: “Pozivam djecu Beograda da dodju na Crni vrh i vide grobnicu u kojoj su zrtve ubijane u njihovo ime. Ovdje djeca Beograda trebaju uciti svoju buducnost, uciti da se suprotstave svima koji pokusavaju ubiti u njihovo ime”. Kako bi bosanska djeca (citaj bosnjacka) mogla postati jaka ef. Ceric ne objasnjava, mada iz ovog probija poruka da Bosnjacima treba militarizacija od malena. No, mnogo je opasnije reisovo prozivanje “beogradske djece”, pri cemu zaboravlja da Beograd nije bas monoetnicka metropola i da tamo zive brojni Bosnjaci i muslimani. Zasto mladim Srbima u Beogradu nametati osjecaj krivice za (ne)djela odraslih, zasto unaprijed i generalno sumnjati u njihovo buduce ponasanje (sta ako ne dodju na po(d)uku na Crni vrh)? Ovakvim istupima reis ef. Ceric stimulise kleronacionalizam svih vrsta.
Zija DIZDAREVIC
mrmot
Posts: 746
Joined: 26/05/2003 00:00
Contact:

#11

Post by mrmot »

“Pozivam djecu Beograda da dodju na Crni vrh i vide grobnicu u kojoj su zrtve ubijane u njihovo ime. Ovdje djeca Beograda trebaju uciti svoju buducnost, uciti da se suprotstave svima koji pokusavaju ubiti u njihovo ime”.

Reis


Što ne ode u Beograd pa ih pozove?
Glumica
Posts: 590
Joined: 15/03/2002 00:00
Location: Sarajevo

#12

Post by Glumica »

da nije zalosno bilo bi smijesno slusati "ove" i "one" kako zagovaraju iste teze, samo sa razlicitim predznakom:

"bosanski jezik, jezik barem 46% bosanaca i hercegovaca je prakticno izbacen iz programa..ne koristi se"

"moze se reci i na bosanskom jeziku
sto se uredivackoj politici FTVa ocito ne desava..."

pa onda sve to samo umjesto bosanski stavis hrvatski... ne daj boze pricati ovo nekom neupucenom strancu, pomislio bi FTV vas siluje sa mongolskim u najmanju ruku... :-) :D :(

ko se tu pravi lud? :roll:

nevjerovatno je tesko otrpiti da na tv-u cujes opcina umjesto opstina ili obratno... kretene to tacno u srce dira... :D [/quote]
kame
Posts: 965
Joined: 15/02/2002 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

#13

Post by kame »

Glumica wrote:da nije zalosno bilo bi smijesno slusati "ove" i "one" kako zagovaraju iste teze, samo sa razlicitim predznakom:

"bosanski jezik, jezik barem 46% bosanaca i hercegovaca je prakticno izbacen iz programa..ne koristi se"

"moze se reci i na bosanskom jeziku
sto se uredivackoj politici FTVa ocito ne desava..."

pa onda sve to samo umjesto bosanski stavis hrvatski... ne daj boze pricati ovo nekom neupucenom strancu, pomislio bi FTV vas siluje sa mongolskim u najmanju ruku... :-) :D :(

ko se tu pravi lud? :roll:

nevjerovatno je tesko otrpiti da na tv-u cujes opcina umjesto opstina ili obratno... kretene to tacno u srce dira... :D
[/quote]

Meni neke rijeci jako mnogo smetaju i predstavljaju znacajan problem. Ne toliko sto ubijaju u pojam koliko sto ih ne razumijem.

Primjera radi, naputak, podnesak, nadnevak, natjecaj (nedavno skontao sta znaci).

Mnoge rijeci jednostavno ne razumijem. Nikad ih nisam cuo. I pouzdano znam da se nisu ni upotrebljavale u BiH osim u nekim pogranicnim podrucjima.

Treba ici vidjeti kako govore srbi iz Like, sa Korduna, Banije, Petrove Gore, Moslavine (Hrvatska). Govore potpuno isto kao i hrvati s tih podrucja. Nema nikakve razlike. Razlike ima samo kada su u pitanju srbi koji su blizu granici sa Srbijom (Ilok, Vukovar, Borovo, Beli Manastir, Vinkovci). Svi ostali parlaju cisti hrvatski s akcentom. Tako je oduvijek.

Kod nas je rat ucinio da se to promijeni jednom zauvijek. Sada svako ima svoj jezik. A jedan narod streba potpuno novi jezik kojim se nisu sluzili do rata.
Glumica
Posts: 590
Joined: 15/03/2002 00:00
Location: Sarajevo

#14

Post by Glumica »

znam ja o cemu ti pricas... shvatam i u pravu si...
ja se nisam osvrtala na taj fenomen "izmisljanja jezika" i "govoriti hrvatski kao zagrebcanin/splicanin, a iz capljine si" i analogno tome ostatak ovih konstitutivnih...
nego na to kako je zaboga moguce da se jeko i nekakav maloumnik iz sirokog recimo za identicnu stvar hvataju i obojica kontaju kako su samo oni u pravu... mislim halo, ko koga pravi budalom? ne moze bit i ovako i onako nikako... konkretno za taj ftv
kame
Posts: 965
Joined: 15/02/2002 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

#15

Post by kame »

Glumica wrote:znam ja o cemu ti pricas... shvatam i u pravu si...
ja se nisam osvrtala na taj fenomen "izmisljanja jezika" i "govoriti hrvatski kao zagrebcanin/splicanin, a iz capljine si" i analogno tome ostatak ovih konstitutivnih...
nego na to kako je zaboga moguce da se jeko i nekakav maloumnik iz sirokog recimo za identicnu stvar hvataju i obojica kontaju kako su samo oni u pravu... mislim halo, ko koga pravi budalom? ne moze bit i ovako i onako nikako... konkretno za taj ftv
Svi ce uvijek vuci na svoju stranu i tvrditi da su u pravu. U vezi sa jezikom, nacijom, religijom kulturom.

Ipak, istina je negdje izmedju. Narocito kad su u pitanju religija, nacija, kultura.

A kada je jezik u pitanju, ipak su ga najvise izmijenili hrvati. Poceli su govoriti jezikom koji je i njima samima donedavno bio nepoznat.
De Bonne
Posts: 9
Joined: 12/06/2004 13:51

#16

Post by De Bonne »

Mislim da ste poveli važnu raspravu, o jeziku. Moram priznati da ovo prije vaših postova više izgleda kao nekak koordinirana akcija SDA/HDZ, zbog nekih strateških ciljeva vezanih za FTV. Te aktivisti tih stranaka prenose to i na forumu. Mislim da oni nisu uopće zainteresirani ozbiljno za problem jezika u BIH, ili preciznije, jezika u medijima, nego žele da naprave na FTv-u dva kanala, jedan hrvatski i jedan bošnjački. Opet ne mislim da je to zbog jezika, već puno više zbog onoga što i jedni i drugi nazivaju "vitalnim nacionalnim interesima".
no sikiriki
Posts: 191
Joined: 25/05/2004 15:38

#17

Post by no sikiriki »

Ja bih Cericu preporucio da malo vise obrati paznje na skolovanju i spoznaji muslimana, jer koliko vidim opce znanje iz vjeronauke na ovom forumu je katastrofalno, cast izuzetcima!
glasnost
Posts: 396
Joined: 20/08/2003 00:00

#18

Post by glasnost »

bosanski- izuzecima ... :oops:
glasnost
Posts: 396
Joined: 20/08/2003 00:00

#19

Post by glasnost »

Ličnost u Fokusu



Mustafa ef. Cerić

Vjerski poglavar muslimana Bosne i Hercegovine prošle nedjelje prisustvovao je svečanom otvaranju obnovljene džamije u Kopačima, prigradskom naselju Goražda koje je, mada prije rata naseljeno skoro pa isključivo Bošnjacima, pripalo manjem entitetu i bilo doskora poznato kao "Opština Srpsko Goražde". Naravno, reisa nije bilo ni blizu u vrijeme kad su se Kopačani tvrdoglavo borili za svoju imovinu i sprovedbu dejtonskih aneksa, smrzavajući se pod šatorima u strahu od srpskih ekstremista, bombaša i batinaša.

Efendija Cerić posjeduje zavidnu dozu talenta da na krivom mjestu, u krivo vrijeme, kaže krivu stvar. Tako je u ovom povratničkom naselju govorio o TV pretplati i slobodi izražavanja: "Nažalost, mi u BiH nemamo ni TV ni radio koji šire nadu. Mi imamo televiziju zla, televiziju koja širi zlo, laž, a mi tu televiziju plaćamo. Želim to vrlo odgovorno kazati. Čini mi se da se bliži vrijeme kad ćemo kazati da niko nema pravo ubijati budućnost naše djece, tako da će ljude plašiti od nas, našeg islama. Upravo to slušamo skoro svaku noć na našoj televiziji."

Naravno, reis ne bi bio reis kad ne bi imao i recept za rješenje problema "zle" televizije: "S obzirom na to da institucije koje bi trebale brinuti o našim općim stvarima ne rade svoj posao kako treba, mi muslimani imamo obavezu da se sami počinjemo organizirati i rješavati svoje probleme, jer vidimo da ćemo biti krivi zato što smo ostali živi." Da li ovaj "šerijatsko-pravni lijek" podrazumijeva organiziranje linča, ili samo lobiranje po kadrovskim minderlucima, nije bitno: bitno je da reisova predodžba "regulativnog djelovanja" prema medijima uključuje vaninstitucionalno organiziranje muslimana.

Čemu to vodi, islamskoj CRA (ICRA ili prema domaćem akronimu, IRAK)? Mnogo je vjerovatnije da će se sve završiti verbalnim blaćenjem nepodobnih ("zlih") novinara i emisija, što u "dobrim" medijima od Waltera do Saffa-a, što u hutbama reisovog kadra propovjednika. Ne samo "zli" novinari koji ne šire nadu: i političari će biti na udaru reisove "revizorske kuće". Za kraj mjeseca (možda juna, možda hidžretskog) reisul-ulema je najavio i, pazite sad, kampanju kojom će se ispitati da li "političari koji kažu da zastupaju bošnjačke interese, to stvarno i čine"!?

"Disciplinska komisija" će, valjda, u posjećenijim džamijama organizirati "sjednice radničkog savjeta" - SOUR SDA i RO Bošnjaci - pa će oni što ne zastupaju interese dobiti šibom po turu i tabanima. Ili će i za njih u hutbama i "dobrim" medijima biti rezervirane otrovne retoričke strelice. Bilo kako bilo, još jednom smo bili u prilici dobiti potvrdu da je reisu politika bitnija od vjere, kvazi-bošnjaštvo od pravde, i da za istinu ima sluha samo ukoliko se uklapa u njegove osobne utiske o pojedincima. Naročito pojedinim bošnjačkim političarima, koji priznaju "samo sud svoje partije": ili svog reisa. (I.Č.)

DANI
Engram
Posts: 528
Joined: 16/03/2004 22:18
Location: Šeher Sarajevo
Contact:

#20

Post by Engram »

i tako se I Č nasao uvrijedenim sto reis razmislja i ima, da prostis, nesto pa i kaze sto ga mori...ako koga i potkaci...Boze moj

sa razlogom je...;)
ragib
Posts: 2331
Joined: 03/05/2002 00:00
Contact:

#21

Post by ragib »

Mustafa ef. Cerić
---------------------------

reisu-l-ulema dr.Mustafa ef. Cerić,
Engram
Posts: 528
Joined: 16/03/2004 22:18
Location: Šeher Sarajevo
Contact:

#22

Post by Engram »

ragib wrote:Mustafa ef. Cerić
---------------------------

reisu-l-ulema dr.Mustafa ef. Cerić,
nemaju takvi moj ragibe ni prema kome respekta

niti ce uvaziti tudi uspjeh

kako ce i imati kada je 50 godina zivio na lovorikama iliti sto raja kaze dobivao i jare i pare "na guzove"

kakav sistem takvi i pioniri-danasnje neokomunjare

ali ih treba "vaspitati" po svaku cijenu...pa makar i sibom kao stoku :)
Orbini
Posts: 1100
Joined: 26/07/2003 00:00

#23

Post by Orbini »

Tebe su Enigram izgleda vec sibom dobro prevaspitali kojekakvi prevaspitaci.
Sad imas isto jare i pare na guzove i lovorike nasljednicima komunista(citaj SDA) - i opet slijepa podrska mentalno ogranicenih pionircica poput tebe.
Jer samo mentalno ogranicen moze imati fokus na terminologiji vise nego na pointu, pricu baziranu na laznim stereotipma i freazeologiji umjesto na stvarnim cijenicama.
A samo isprdak komunizma moze razmisljati kao ti - jer samo si jos kod komunista imao dokazivanje politicke podobnosti vise po terminologiji, sibanje onog ko misli drugacije, i ubijedjenost da imau tapiju nad vjerom i nacijom.

A samo stoka, - stoka moze joste prizivati sibanje raje zbog ubijedjenja u svoje nebuloze. Ovdje si najveca stoka upravo ti Enigram, sto ljudski, sto po politickoj pismenosti. Ti bi biva ko nekoga "vaspitavao sibom ko stoku", stoko jedna bezobrazna.


Ostalima
Mogu da se kladim da ce mu plafon u odgovoru meni biti nesto od uobicajenih muukanja bez podloge - komunjara, titin pionir, bushovac, crveni, srbocetnik, izdajnik, petokolonas, antimusliman, .....
Engram
Posts: 528
Joined: 16/03/2004 22:18
Location: Šeher Sarajevo
Contact:

#24

Post by Engram »

Orbini wrote:Tebe su Enigram izgleda .....


nasao si se prozvanim...? :)

Engram ne "enigram" Ilmihi...i..ubuduce VELIKI Engram, VELIKI Engram...ili siba

:D
Orbini
Posts: 1100
Joined: 26/07/2003 00:00

#25

Post by Orbini »

Nadji se upravo ti prozvanim - nazvao sam te stokom ovdje pred svima, sto potvrdjujem i sto si i sam dokazao.

Dakle - ne samo da sam te prozvao, vec sam te i izazvao da malo dokazes svoju politicku pismenost i koga bi ti i zasto sibao.

Dakle - Mukni!
Post Reply