Gost iz Egipta-savjeti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

gospodja profiterka

#76 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by gospodja profiterka »

Aman čovječe... Naravno da odgovaraš za ono što potpisuješ. Na primjer, jamčiš da osoba stanuje kod tebe. Tvoja adresa mu se upisuje kao boravište. I recimo da taj Egipćanin napravi neko njesra i policija ga traži, pogodi gdje će ga prvo tražiti. I šta onda da kaže muž postavljačice teme: nije on kod mene, nije nikad ni bio, pojma nemam gdje je, mi smo to samo fiktivno...?

Daj, razmišljajte ljudi.

Uostalom, da su čista posla garancije bi mu položio budući punac.
U-zap

#77 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by U-zap »

_BataZiv_0809 wrote:
U-zap wrote:
lijepa u dusi wrote::lol:

Poenta te recenice je da vam dam do znanja da nije u pitanju klasicna veza i vodanje ko kod danasnje omladine, vec da zele da stupe u brak i da ovo ozbiljno shvataju.
Pobogu kakvih sve ljudi ima :-)
Znaci sve veze u kojima zenske osobe nisu pokrivene su neozbiljne? Ili sve zenske osobe koje su pokrivene su cedne i ozbiljne?
Ako je pokrivena, onda nema djidji midji prije braka :per:
Ma kod takvih i ima najvise :lol:
uglavnomja

#78 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by uglavnomja »

lijepa u dusi wrote:Ona je tvrdila da bi to bilo tako par dana dok se oni ne vjencaju. On onda (valjda) prestaje biti vezan za mog muza preko papira, tad mu je ona garancija za ostanak u drzavi. Na njeno ime bi otvorio te neke butike, tako da bi se imali odakle i izdrzavati.

sad fakat pocinjem vjerovati da trolas ... :-)

koji ce mu qrac garantno pismo za par dana? moze tu biti kao turista.

B. Ako putujete kao turist:
- Vaučer turističke agencije sa detaljima o smještaju i ishrani ili kopija povratne avionske karte
- Kopija bankovnog izvoda - dokaz o dovoljnim sredstvima kojima će biti pokriveni troškovi tokom boravka u Bosni i Hercegovini

a ovo je za edina h

C. Ako posjećujete porodicu ili prijatelje:
- Pozivno pismo (obrazac 5) izdato na zahtjev za ovjeru pozivnog pisma državljanina BiH ili stranca kojem je odobren stalni boravak u BiH kojeg namjeravate posjetiti, ovjereno od strane nadležnog Terenskog centra Ministarstva bezbjednosti BiH. Pismo mora sadržavati detalje o davaocu pozivnog pisma, te detalje o osobi koja se poziva, ukljucujući broj pasoša kao i izjavu da će pozivaoc obezbjediti smještaj, pokriti troškove liječenja, osigurati izdržavanje i podmiriti ostale troškove koji mogu nastati za vrijeme boravka stranca u BiH, troškove stavljanja stranca pod nadzor, dobrovoljnog napuštanja ili prisilnog udaljenja, kao i sve druge troškove izlaska stranca iz BiH.
dosada_ziva

#79 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by dosada_ziva »

gospodja profiterka wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ne bih ulazio u privatne detalje price, jer lako je meni reci, ne radi to, ne petljaj se, samo te moze glava zaboljeti.

Dok razmisljas o tome, i otvaras temu na forumu, bice da ti takav savjet ne treba :)

Evo par korisnih linkova:

http://www.sps.gov.ba/index.php?option= ... 14&lang=ba

http://www.msb.gov.ba/PDF/zkb/zkbclan%2019.pdf - o nacinima ulaska u BiH

http://www.msb.gov.ba/PDF/zkb/zkbclan%2034.pdf - o pozivnom pismu

http://www.granpol.gov.ba/propisi/prav/1/?cid=184,2,1 - o vizi za dugorocni boravak.

Imas i brojeve telefona Sluzbe za poslove sa strancima, nazovi i pitaj, i bice ti sve jasnije. Samo izbjegavaj Osmana :-D
Šta tebi bi? Kakvi pozivi, kakve informacije? Nema šta mlada djevojka davati garancije za nepoznatog stranog državljanina da bi se on ovdje ženio. Zna se čija je to briga. Navodiš je na zaključak da je to normalno i prihvatljivo. Te linkove neka buduća mlada pokaže babi ili amidži, pa nek mu oni šalju garantna pisma. Svašta s vama ljudi.
bas tako. Ako hoce da se uda za njega, nek joj njezini roditelji garantuju, a ne ti. :thumbup:
gospodja profiterka

#80 Re: Gost iz Egipta-savjeti

uglavnomja wrote:
lijepa u dusi wrote:Ona je tvrdila da bi to bilo tako par dana dok se oni ne vjencaju. On onda (valjda) prestaje biti vezan za mog muza preko papira, tad mu je ona garancija za ostanak u drzavi. Na njeno ime bi otvorio te neke butike, tako da bi se imali odakle i izdrzavati.

- Vaučer turističke agencije sa detaljima o smještaju i ishrani ili kopija povratne avionske karte
- Kopija bankovnog izvoda - dokaz o dovoljnim sredstvima kojima će biti pokriveni troškovi tokom boravka u Bosni i Hercegovini

a ovo je za edina h

- Pozivno pismo (obrazac 5) izdato na zahtjev za ovjeru pozivnog pisma državljanina BiH ili stranca kojem je odobren stalni boravak u BiH kojeg namjeravate posjetiti, ovjereno od strane nadležnog Terenskog centra Ministarstva bezbjednosti BiH. Pismo mora sadržavati detalje o davaocu pozivnog pisma, te detalje o osobi koja se poziva, ukljucujući broj pasoša kao i izjavu da će pozivaoc obezbjediti smještaj, pokriti troškove liječenja, osigurati izdržavanje i podmiriti ostale troškove koji mogu nastati za vrijeme boravka stranca u BiH, troškove stavljanja stranca pod nadzor, dobrovoljnog napuštanja ili prisilnog udaljenja, kao i sve druge troškove izlaska stranca iz BiH.
Ama ne trola djevojka, već je njoj ta navodna udavača tako rekla. Očito je pokušava navući da njen muž potpiše papire, pa joj je rekla da je to samo na par dana. Srećom, @lijepa u duši je shvatila o čemu je riječ.
spreca

#81 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by spreca »

Nije problem kad ljudi neznaju.........ali je problem kad tvrde da to nije tako,umjesto da provjere........da je kojim slucajem muz od forumasice pristao i otisao da to potpise ,osobe koje tamo rade bi ga vjerovatno upozorili na probleme koje moze imati a nije slijep moe i sam procitati i u poslednjem trenutku se otkazati
Edin H.

#82 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by Edin H. »

uglavnomja wrote:
a ovo je za edina h

Ovo je u potpunosti besmisleno i zasigurno bi trebalo testirati na Sudu.

Nasa drzava pokusava svoje obaveze prebaciti na pojedinca. Ovi troskovi mogu narasti i na nekoliko stotina hiljada maraka.

Britanski Home Office tvrdi da ih deportacija jednog azilanta u prosjeku kosta oko 12 hiljada funti, zato su i uveli program "dobrovoljnog povratka".
gospodja profiterka

#83 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Edin H. wrote:
uglavnomja wrote:
a ovo je za edina h

Ovo je u potpunosti besmisleno i zasigurno bi trebalo testirati na Sudu.

Nasa drzava pokusava svoje obaveze prebaciti na pojedinca. Ovi troskovi mogu narasti i na nekoliko stotina hiljada maraka.

Britanski Home Office tvrdi da ih deportacija jednog azilanta u prosjeku kosta oko 12 hiljada funti, zato su i uveli program "dobrovoljnog povratka".
Država ne prebacuje svoje obaveze ni na koga, nije država pozvala Egipćanina da dođe. Odgovornost je na onome ko mu je uputio pozivno pismo.
lijepa u dusi

#84 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by lijepa u dusi »

U-zap wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
U-zap wrote:
Znaci sve veze u kojima zenske osobe nisu pokrivene su neozbiljne? Ili sve zenske osobe koje su pokrivene su cedne i ozbiljne?
Ako je pokrivena, onda nema djidji midji prije braka :per:
Ma kod takvih i ima najvise :lol:

Je li ti to najpametnije sto si uspio reci na temi? Aferim! I ne pravi se da ne razumijes ovu rijec, razumijes je itekako dobro. Sram te bilo, covjek tvojih godina bi trebao biti ako ne pametniji, onda barem mudriji. Hinjove.
Edin H.

#85 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by Edin H. »

gospodja profiterka wrote: Država ne prebacuje svoje obaveze ni na koga, nije država pozvala Egipćanina da dođe. Odgovornost je na onome ko mu je uputio pozivno pismo.
Sreca je da ti ne savjetujes ili pomazes stotine hiljada ljudi koje u potrazi za boljim zivotom i utocistem dolaze u Evropu.

A zasigurno nisi nikome ni pomogla tokom rata u BiH, kada je dobar dio trazio utociste u trecim zemljama sa laznim dokumentima.
Profiterka bi ih zasigurno pohapsila i poslala da tamnice. :oops:
lijepa u dusi

#86 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by lijepa u dusi »

uglavnomja wrote:

a ovo je za edina h

Druze, prvi put se susrecem s ovim. Veze nemam o propisima i zakonima. Sve sto znam je ono sto mi je ona rekla. Pisem "valjda" da bih ostavila prostora da sam nesto pogresno shvatila, jer sam dobila previse informacija odjednom. Nisam prije ovog ni znala da se to mora poslati nekome. Mislila sam da je Bosna supak svijeta i da svako moze doci, samo ako zeli.
Znaci, prvi put se susrecem s ovim i nisam ni znala koje bi mi bile obaveze i odgovornosti za slucaj da garantujem za nekog. Ne znam ni je li u pitanju pozivno ili garantno pismo - pretpostavljam garantno jer u suprotnom joj ne trebaju potvrde.

Nekoliko forumasa mi je vec odgovorilo na moje pitanje, stvar je jasna i molim vas da ne raspravljate bezveze dalje.
uglavnomja

#87 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by uglavnomja »

Edin H. wrote:
gospodja profiterka wrote: Država ne prebacuje svoje obaveze ni na koga, nije država pozvala Egipćanina da dođe. Odgovornost je na onome ko mu je uputio pozivno pismo.
Sreca je da ti ne savjetujes ili pomazes stotine hiljada ljudi koje u potrazi za boljim zivotom i utocistem dolaze u Evropu.

A zasigurno nisi nikome ni pomogla tokom rata u BiH, kada je dobar dio trazio utociste u trecim zemljama sa laznim dokumentima.

e jeste ti komentar ... :-)

inace, puno tih sa laznim dokumentima je provaljeno i vraceno odakle su dosli.

i ne brkaj azilante i ove sa garantnim pismom.
uglavnomja

#88 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by uglavnomja »

lijepa u dusi wrote: Nekoliko forumasa mi je vec odgovorilo na moje pitanje, stvar je jasna i molim vas da ne raspravljate bezveze dalje.
nije bezveze, sad pocinje prava konstruktivna forumska rasprava, nevezano za tebe i tvoju nazor egipcanku. :D
bossanac

#89 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by bossanac »

lijepa u dusi wrote:Imam jednu drugaricu koja se pokrila prije gotovo dvije godine. Iskreno, zapravo se nalazi negdje izmedju poznanice i drugarice. Godinu dana smo bile u istoj grupi na fakultetu, imale skupa vjezbe, medjutim nije da smo se nesto narocito druzile. Kako je krenula ova godina fakulteta, malo smo se kao zblizile, jer smo bacene u nepoznato okruzenje.
Ona je upoznala momka preko fba, on je iz Egipta. Dolazio je vec jednom, vidjeli su se i sve proslo ok. Medjutim, oni bi da se vjencaju i da zive ovdje.
Eh, da bi on dosao, valjda treba poslati poziv, a ambasadi dostaviti potvrdu da si zaposlen i potvrdu o visini primanja, kao i da ce imati gdje da zivi.
Ona je pauzirala godinu na fakultetu i radila kad je on dolazio prvi put, tako da je imala svoju potvrdu i primanja. Medjutim, kako smo redovni studenti, sada ne moze.

Ona me zamolila ako imam od nekog svog da joj nabavim te potvrde, mozda od muza, jer ona kao nema puno rodbine ovdje, a nece da mijesa svoju porodicu vec hoce da pokaze ocu da moze sve sama da zavrsi.

Iskreno, meni je ovo malo sumnjivo, a ne znam kako da je odbijem jer je bas ruzna situacija.
Dakle, ni ona ga ne zna bas najbolje jer su se samo jednom vidjeli...

Za slucaj da ja njima nabavim tu potvrdu, sta je najgore sto se moze desiti?

Nisam mjesecima ulazio i komentarisao, ali čim vidjeh naslov, moradoh se oglasiti.

Ti možda jesi lijepa u duši, ali ne smiješ ispasti naivna u čitavoj toj priči i kasnije nagrabusiti. Ta tvoja kolegica nije uopće upoznala tu sortu ljudi, nit' ima pojma kako izgleda život sa Egipćanima. Ona stvarno misli da je jedno viđenje dovoljno da ih se upozna??

Kod nas je mahrama vjerski simbol, kod njih tradicionalni i otkrivena glava njima predstavlja kršenje njihove tradicije, tako da tu priču o 'ozbiljnoj vezi' okači mačku o rep. Ako je ona naograjsala, ne moraš i ti, pa makar da ti je rođena sestra, a ne bliža poznanica. Ko ih je upoznao, nikad im ženski rod ne bi dao u snahe. Ne budi dobra da ti se to ne obije o glavu! Ovo napisano je na osnovu 5-godišnjeg života sa tom sortom ljudi i najsretniji bih bio kada bi nakon ovoga ti došla pameti, kada već nije ona.
Edin H.

#90 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by Edin H. »

uglavnomja wrote:

Nije tacno, dokumenti se bace na aerodromu u WC solju prije nego sto se zatrazi azil. :D A i ukoliko ih uhvate i odleze, ne znaci da nece imati pravo na azil. :oops:

Ne mijesam ja nista, ovaj zagondzija najvjerovatnije samo trazi alternativu da pobjegne iz one tamo ludnice.
Edin H.

#91 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by Edin H. »

uglavnomja wrote:
lijepa u dusi wrote: Nekoliko forumasa mi je vec odgovorilo na moje pitanje, stvar je jasna i molim vas da ne raspravljate bezveze dalje.
nije bezveze, sad pocinje prava konstruktivna forumska rasprava, nevezano za tebe i tvoju nazor egipcanku. :D

:lol: :lol: :lol:
gospodja profiterka

#92 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Edin H. wrote:

Izvini, o čemu ti pričaš? Ne sugerišeš valjda da se ljudima u potrazi za boljim životom i utočištem pomaže... lažiranim garancijama i pozivnim pismima? Opet ti kažem, pazi šta pišeš. Navodiš ljude na krive zaključke koji ih mogu uvaliti u velike nevolje sa zakonom. Nevoljnicima u potrazi za utočištem ne pomažu pojedinci, građani koji ne poznaju ni njih ni njihove namjere, varajući sistem na vlastiti rizik. Za to postoji sistem za obradu zahtjeva za boravak i azil.

Uostalom, ovaj Egipćanin nije u potrazi za boljim životom, već se, navodno, namjerava oženiti našom djevojkom i naseliti u BiH. U tom slučaju, nema niti jednog razloga, uključujući altruizam, da mu garancije polaže nepoznata cura koja s njim nema nikakve veze.
gospodja profiterka

#93 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Edin H. wrote:
uglavnomja wrote:

Nije tacno, dokumenti se bace na aerodromu u WC solju prije nego sto se zatrazi azil. :D A i ukoliko ih uhvate i odleze, ne znaci da nece imati pravo na azil. :oops:

Ne mijesam ja nista, ovaj zagondzija najvjerovatnije samo trazi alternativu da pobjegne iz one tamo ludnice.
Pa neka bježi, ali nije dužna djevojka koja ga nikada vidjela nije imati probleme zbog njega. Eto mu punac pa nek mu garantuje.
radiša

#94 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by radiša »

stante malo,zar lik ne moze doci ko turista upoznat ovu kao slucajno pa tek onda da odu vidjet u nadlezne institucije sta im je dalje cinit.
lijepa u dusi

#95 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by lijepa u dusi »

bossanac wrote:
lijepa u dusi wrote:Imam jednu drugaricu koja se pokrila prije gotovo dvije godine. Iskreno, zapravo se nalazi negdje izmedju poznanice i drugarice. Godinu dana smo bile u istoj grupi na fakultetu, imale skupa vjezbe, medjutim nije da smo se nesto narocito druzile. Kako je krenula ova godina fakulteta, malo smo se kao zblizile, jer smo bacene u nepoznato okruzenje.
Ona je upoznala momka preko fba, on je iz Egipta. Dolazio je vec jednom, vidjeli su se i sve proslo ok. Medjutim, oni bi da se vjencaju i da zive ovdje.
Eh, da bi on dosao, valjda treba poslati poziv, a ambasadi dostaviti potvrdu da si zaposlen i potvrdu o visini primanja, kao i da ce imati gdje da zivi.
Ona je pauzirala godinu na fakultetu i radila kad je on dolazio prvi put, tako da je imala svoju potvrdu i primanja. Medjutim, kako smo redovni studenti, sada ne moze.

Ona me zamolila ako imam od nekog svog da joj nabavim te potvrde, mozda od muza, jer ona kao nema puno rodbine ovdje, a nece da mijesa svoju porodicu vec hoce da pokaze ocu da moze sve sama da zavrsi.

Iskreno, meni je ovo malo sumnjivo, a ne znam kako da je odbijem jer je bas ruzna situacija.
Dakle, ni ona ga ne zna bas najbolje jer su se samo jednom vidjeli...

Za slucaj da ja njima nabavim tu potvrdu, sta je najgore sto se moze desiti?

Nisam mjesecima ulazio i komentarisao, ali čim vidjeh naslov, moradoh se oglasiti.

Ti možda jesi lijepa u duši, ali ne smiješ ispasti naivna u čitavoj toj priči i kasnije nagrabusiti. Ta tvoja kolegica nije uopće upoznala tu sortu ljudi, nit' ima pojma kako izgleda život sa Egipćanima. Ona stvarno misli da je jedno viđenje dovoljno da ih se upozna??

Kod nas je mahrama vjerski simbol, kod njih tradicionalni i otkrivena glava njima predstavlja kršenje njihove tradicije, tako da tu priču o 'ozbiljnoj vezi' okači mačku o rep. Ako je ona naograjsala, ne moraš i ti, pa makar da ti je rođena sestra, a ne bliža poznanica. Ko ih je upoznao, nikad im ženski rod ne bi dao u snahe. Ne budi dobra da ti se to ne obije o glavu! Ovo napisano je na osnovu 5-godišnjeg života sa tom sortom ljudi i najsretniji bih bio kada bi nakon ovoga ti došla pameti, kada već nije ona.
Na sve ovo sam je i ja upozorila, medjutim zaljubljenom zenskom hajvanu dzaba pricat. Mogu se samo nadat da ce biti sve ok i da sve ovo nije nikakva mucka. Nek joj je Bog dragi na pomoci.

uglavnomja wrote:
:lol:
uglavnomja

#96 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by uglavnomja »

Edin H. wrote:
uglavnomja wrote:

ko nema dokumente ne moze dobiti azil, ha ja. moze zivjeti 50 godina u azilantskom kampu, ali identitet i drzavljanstvo i ostalo - nou.

a sto se tice arapa, slazem se sa kolegom bossanac - daleko im kuca od moje :run:

cuj, on ce doci da otvori butike u bosni ... :-)

oj, kako ce nahebat drugarica od ove lijepe u dusi.
Edin H.

#97 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by Edin H. »

uglavnomja wrote: ko nema dokumente ne moze dobiti azil, ha ja. moze zivjeti 50 godina u azilantskom kampu, ali identitet i drzavljanstvo i ostalo - nou.

a sto se tice arapa, slazem se sa kolegom bossanac - daleko im kuca od moje :run:

Pricas besmislice, preko 90 posto ljudi koji zatraze azil npr. u Velikoj Britaniji nemaju nikakvih dokumenata da dokazu identitet.

Zato im i uzimaju otiske prstiju, ali se ti otisci moraju naravno unistiti ukoliko dobiju azil i nisu pocinili nikakvo krivicno djelo, da ne bi doslo do povrede ljudskih prava pojedinca.

Identitet se utvrdjuje intervjuom u kojem imigracioni sluzbenik postavlja pitanja, izmedju ostalog tzv. language analysis test, da provjere da li ih saltas iz koje zemlje dolazis.
gospodja profiterka

#98 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Edin H. wrote:
uglavnomja wrote: ko nema dokumente ne moze dobiti azil, ha ja. moze zivjeti 50 godina u azilantskom kampu, ali identitet i drzavljanstvo i ostalo - nou.

Pricas besmislice, preko 90 posto ljudi koji zatraze azil npr. u Velikoj Britaniji nemaju nikakvih dokumenata da dokazu identitet.

Zato im i uzimaju otiske prstiju, ali se ti otisci moraju naravno unistiti ukoliko dobiju azil i nisu pocinili nikakvo krivicno djelo, da ne bi doslo do povrede ljudskih prava pojedinca.

Identitet se utvrdjuje intervjuom u kojem imigracioni sluzbenik postavlja pitanja, izmedju ostalog tzv. language analysis test, da provjere da li ih saltas iz koje zemlje dolazis.
Tačno. Ali u svemu tome nema nikakvih poznanica od poznanica koje šalju nepoznatim ljudima garancije boravišta i izdržavanja. Prema tome, neka te.
gospodja profiterka

#99 Re: Gost iz Egipta-savjeti

radiša wrote:stante malo,zar lik ne moze doci ko turista upoznat ovu kao slucajno pa tek onda da odu vidjet u nadlezne institucije sta im je dalje cinit.
Ama navodno je već bio ovdje.
spreca

#100 Re: Gost iz Egipta-savjeti

Post by spreca »

Edo ja sam rijesio zeniti jednu od tamo, ali imam problem treba mi neko da posalje Garantno pismo :mrgreen: .......eto ti kao dobar covjek ces to uciniti za mene a ja cu ti biti zahvalan :mrgreen: .........ali ako u mlade slucajno negdje na Bascarsiji ispadne "hamajlija" i pobije ljude, nemoj se ljutiti na mene :lol: :lol: :lol: :lol: .....mozel samo jedno garantno :lol: :lol: :lol:
Post Reply