Gori Slovenija zar je to moguće?

harač

#76 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by harač »

Propast i katastrofa wrote:
Šunj wrote:Samo gradjani u BiH sute i trpe!
Gdje ti vidis gradjane? Ja vidim Allaha, Palestinu, mubareke i olsune
:lol:
AliceInChains

#77 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by AliceInChains »

Bodkin wrote:
AliceInChains wrote:
Bodkin wrote:
Neozbiljno.

Austrija ima trenutno najmanje nezaposlenih, uporedeno sa ostatkom Evrope. Osim toga, nek' mi objasni statistika, sto ljudi u Sloveniji idu na cestu, dok im Austrijanci na granici i nadalje kupuju jeftine cigare? :mrgreen:

Ozbiljno, Austrija i Njemacka stoje poprilicno jako u ekonomskoj simbijozi. Znaci, Austrija pada, kad Njemacka osjeti krizu. A prije toga ce truhnuti ostatak Evrope, pa i Slovenija.
ne kontam? pa kako je to u koliziji sa ovim sto sam ja rekao? i nisam ja uporedjivao sloveniju sa austrijom nego je prica bila da je slovenacki i bh standard tu negdje sto je :-)
Izvini, htio sam odgovoriti @esad_plavi
tvrtko69

#78 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by tvrtko69 »

Gori gora,gori borovina!!!(Kranjska gora za neupućene)
esad_plavi

#79 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by esad_plavi »

Bodkin wrote:radi se o standardu. bdp po glavi stanovnika 8500$ bih i oko 25 000$ (podaci cia). ako i nisu tacni, gdp per capita im nije ispod 2-2.5 puta veci od naseg, ergo standard puno puno bolji. uzmi tu i prosjecnu platu i potrosacku korpu, stopu nezaposlenosti.. to su relevantni pokazatelji za standard, a ne rast gdp-a
Prvo prica o standardu je narodski receno nidje veze, a ako imas rodbine/prijatelja u Sloveniji pitaj ih slobodno jel im 3 puta bolje, jel zive u vecim stanovima, jel imaju po 2-3 auta. Drugo nije problem dici 60+ milijardi dolara kredita, pa biti hadzija i dijeliti pare unaokolo, problem je kad si zemlja kojoj opada proizvodnja, kojoj stari stanovnistvo, kojoj mora dizati kredite da bi otplatila dospjele rate i kamate.

Btw. prosjecna plata u sloveniji je cca 900 eura ili ti ga 1750KM, u BiH je 820KM -> sto znaci da je u Sloveniji plata 2.1 put veca.
Cijena hljeba u Sloveniji je 1.14 eura/2.2KM, a u BiH je 1KM, -> pa vidimo da je hljeb 2.2 puta skuplji u Sloveniji.

Razmisli o tome, samo imaj u vidu da su ovakav "puno puno bolji" standard ostvarili pri zaduzenju koje je 8 puta vece od naseg, dok im je BDP 0.5 puta veci :bih:
someone_

#80 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by someone_ »

AliceInChains

#81 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by AliceInChains »

Lord Voton wrote:
sinuhe wrote:Mala zemlja na vjetrometini. Od 14-te do 80-te nije bilo vecih Jugosolvena.
I od 80 do 2012 uvijek. Slovenija je uvijek bila i ostala za Jugoslaviju,samo sa balkanskim plemenima se Jugoslavija ne moze praviti,zato su privremeno odustali ako se juzna braca uozbilje,Slovenci ce opet voditi na putu u ujedinjenje.
Ovi sto porede standard zivota u Sloveniji i BiH su presmijesni i vidi se da nikad nisu bili u Sloveniji. Slovenija se ne moze porediti sa Spanijom i Grckom. Slovenija se moze porediti samo sa Austrijom. To je zemlja seljaka-prvenstveno i radnika,oni ovu krizu nisu jos ni osjetili,prvo su otpustali strane radnike i jos imaju stranih radnika da otpustaju za par godina,dok Slovenci ne pocinju ostajati bez posla a tu se vracamo da su Slovenci seljaci a za njih nema zime,nema slovenske porodice da nije sa sela a slovensko selo i nase selo,nemaju nista zajednicko.
I od 80 do 2012 uvijek. Slovenija je uvijek bila i ostala za Jugoslaviju,samo sa balkanskim plemenima se Jugoslavija ne moze praviti,zato su privremeno odustali ako se juzna braca uozbilje,Slovenci ce opet voditi na putu u ujedinjenje.
Ne, nego kad padnu na nisku granu i sami vise nemogu. Ujedinili bi se oni i sa Austrijancima, ili Talijanima, nego ih te drzave ne mogu mirisati. Znaci, otprilike imaju odnos prema Sloveniji, kao Slovenija danas prema bivsim republikama :mrgreen:
esad_plavi

#82 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by esad_plavi »

Lord Voton wrote:Bosanci prema Slovencima gaje nepovjerenje i mrznju,uglavnom,rodzeno iz neznanja.
Jel neznanje da je Slovenija prevarila bosanske stedise? Je li neznanje da su fiktivne slovenske firme izvlacile pare iz BiH preko laznih privatizacija? Je li neznanje da je slovenski SCT i koliko jos firmi prevarile svoje radnike (i podizvodjace) u ovoj drzavi? Je li neznanje da su u bivsoj Jugoslaviji uredili da se iz BiH izvlace sirovine, a da oni imaju gospodsku laku industriju, trgovine i sl.?

Slovenija se zaduzila do guse, a sad kad su krediti dosli na naplatu, polako se pocinje raspadati iluzija blagostanja, pa cemo ubuduce gledati sve vise ovakvih prizora sa ulica Slovenije. Zasluzeno po meni...
AliceInChains

#83 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by AliceInChains »

esad_plavi wrote:
Lord Voton wrote:Bosanci prema Slovencima gaje nepovjerenje i mrznju,uglavnom,rodzeno iz neznanja.
Jel neznanje da je Slovenija prevarila bosanske stedise? Je li neznanje da su fiktivne slovenske firme izvlacile pare iz BiH preko laznih privatizacija? Je li neznanje da je slovenski SCT i koliko jos firmi prevarile svoje radnike (i podizvodjace) u ovoj drzavi? Je li neznanje da su u bivsoj Jugoslaviji uredili da se iz BiH izvlace sirovine, a da oni imaju gospodsku laku industriju, trgovine i sl.?

Slovenija se zaduzila do guse, a sad kad su krediti dosli na naplatu, polako se pocinje raspadati iluzija blagostanja, pa cemo ubuduce gledati sve vise ovakvih prizora sa ulica Slovenije. Zasluzeno po meni...
Jos su TVRDILI, da ih izvan Jugoslavije ceka blagostanje, nakon prvih par godina. Preracunali su se. I naravno su ljudi pomalo zadovoljni, kad vide, sta ih je docekalo, zato sto se Slovenci prema njima nisu korektno ponasali.
Samo cekam, dok u Sloveniji opet zazivi "Jugoslavenski duh" :mrgreen:
Veliko Stopalo

#84 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Veliko Stopalo »

chuj gori slovenija, protestanti pozvali lift pa pobjegli!? :-) a pricha se da su horde razjarenih penzionera otkinuli par listova sa drveta u parku i da su izgrebali nekoliko saobrachajnih znakova. ochekujemo uskoro uzhivo ukljuchenje reportera cnn-a.
Revoltage

#85 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Revoltage »

Slovenija bira predsjednika.
hrle1976

#86 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by hrle1976 »

Lord Voton wrote:
sinuhe wrote:Mala zemlja na vjetrometini. Od 14-te do 80-te nije bilo vecih Jugosolvena.
Ovi sto porede standard zivota u Sloveniji i BiH su presmijesni i vidi se da nikad nisu bili u Sloveniji. Slovenija se ne moze porediti sa Spanijom i Grckom. Slovenija se moze porediti samo sa Austrijom. To je zemlja seljaka-prvenstveno i radnika,oni ovu krizu nisu jos ni osjetili,prvo su otpustali strane radnike i jos imaju stranih radnika da otpustaju za par godina,dok Slovenci ne pocinju ostajati bez posla a tu se vracamo da su Slovenci seljaci a za njih nema zime,nema slovenske porodice da nije sa sela a slovensko selo i nase selo,nemaju nista zajednicko.
Ovaj zadnji pasus nas malo vraca na temu. A otisli smo na standard i privredu,sto nema veze sa ovim.
Bosanci i Bosnjaci izuzetno lose poznaju Slovence. Nemaju nikakve odnose sa njima,posebno ne od 91-e. Bosanci prema Slovencima gaje nepovjerenje i mrznju,uglavnom,rodzeno iz neznanja. Proveo sam nekoliko godina u Sloveniji i idem i sada cesto,poznajem ih jako dobro,znam i jezik.
Slovenci su Slaveni i nacionalisti. Slovenci mrze i preziru Njemce,Austrijance i Italijane,vise nego sto Bosnjaci mrze Srbe i obrnuto. Slovenci su izvrsili genocid nad njemackom i italijanskom manjinom 44-48. Prije toga su to Njemci i Italijani pokusali uciniti njima. Sve ulice u Sloveniji,nose partizanska imena,ne zato jer su komunisti,nego zato sto su se borili protiv Italijana i Njemaca. Prosle godine,Slovenija je dobila dozvolu da iskuje jubilarni euro novcic od 2 eura za emisiju po cijeloj EU. Na njega su stavili partizanskoga komandanta Franca Rozmana-Staneta i petokraku. Italijani su protestovali,jer gdje je njegova vojska prosla tu vlahi nisu ostajali ( Slovenci Italijane zovu Vlahima ). Na prvim slovenskim novcanicama 91-e na tolarima se nalazio prijestol na Gospovetskom Polju,to je negdje usred Austrije,naravno Austrijanci su se bunili,bezuspjesno,naravno. Slovenci smatraju da je sve do Celovca i Gradca ( Klagenfurt i Grac ) slovenska zemlja,kao i citava Julijska Krajina( Furlanija) ,sve do Venecije. Da,sublimiramo: Slovenci su veliki nacionalisti,no njihov nacionalizam je okrenut agresivno prema Njemcima i Italijanima. Dok sve slavenske narode smatraju bracom,od Jadrana do Vladivostoka. Tako su uvijek za Jugoslaviju,sto je logicno,jer u federalnoj jugoslovenskoj drzavi,njihov glas ima snagu dok u njemacko-francuskoj EU i nema.
Druga stvar koja je vezana za ove demonstracije je ta da su Slovenci puno,puno vise : ratoborniji,pobunljiviji i militantniji od Bosanaca. Nema u Sloveniji kuce bez uniforme,to je kult. Vojska,policija,granicna policija,vatrogasci profesionalni i dobrovoljni,lovci ,civilna zastita. Od ponedeljka do petka se radi,u subotu ujutru se podmiri stoka,svinje i zivina i onda se oblace cizma i uniforma. Malo se marsira po gradu,malo vise se pije i tako zadnjih 100 godina. U Sloveniji piju vino ,kao u Bosni vodu,vino uz klasicnu slovansku pobunljivost,radja rezultate poput ovih demonstracija.
Neko napisa da je prosjecna plata u Sloveniji nekih 900 eura. Mozda nekada,sada je prosjecna plata preko 1100 eura. Inace uposlenici ljubljanske banke su dobili ove godine regres od 1500 eura. Penzioneri su dobili regres od 342 eura.[/quote]

Ja sam rodjen u Sloveniji, zivio kao djete. Vezano za doktorat bio na krace vrijeme u Sloveniji. Jazik govorim tecno! Imamo (moja porodica) nesto nekretnina itd. Nebi se slozio sa pricom da slovenci mrze njemce, po marljivosti su slovenci i njemci jednaki a razlika je sto su slovenci individualci a njemci kolektivan narod. Malo se potestuje u Sloveniji i odma sta je to? Jel se ko sjeca ko je najvise protestirao pred raspad SFRJ? U Sloveniji su protesti bili minimalisticni na sprema onima u Hrvatskoj, Srbiji, BiH itd.

Slovenci jesu nacionalisti i to vezano za te teritorije isto odgovara ali i istina je, oni su na tim teritorijama i bili vecina kad je Tito to dao "nazad" Austriji i Italiji. Sto se tice da su slovenci okrenuti slavenstvu to je i do dan danas najpijanij slaven skonto da nema nista. Slovencima je stalo do BiH, Hrvatske, Srbije, Ukraine, Mongolije koliko je stalo bosancu do Burundija, Istocnog Timora i Marsalskih ostrva. Slovencima je SFRJ i ostali "juznjaki" su faktor za ismijavanje, znas ono ko saljivi faktor u americkim filmovima tj. ili glup crnac ili pijan i neobrijan rus.

Sto se tice strukture i nacina zivljena u Sloveniji - jest sela su zakon jer imas svoj mir i nemaju nimalo i nista sa Bih selima, jer to nije selo u smislu poljuprivrede i stoke i ako ima i tih ali rijetkost, nego par kuca zabaceno i to je to.
Gojeni H

#87 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Gojeni H »

Druga stvar koja je vezana za ove demonstracije je ta da su Slovenci puno,puno vise : ratoborniji,pobunljiviji i militantniji od Bosanaca. Nema u Sloveniji kuce bez uniforme,to je kult. Vojska,policija,granicna policija,vatrogasci profesionalni i dobrovoljni,lovci ,civilna zastita. Od ponedeljka do petka se radi,u subotu ujutru se podmiri stoka,svinje i zivina i onda se oblace cizma i uniforma. Malo se marsira po gradu,malo vise se pije i tako zadnjih 100 godina.

Otici cemo u 3 off-topica, ali je iz ovog gore apsolutno jasno da nisi sluzio bivsu JNA. Da jesi, znao bi da su Slovenac i vojnik 2 pojma koji jednostavno ne idu zajedno.

Slovenci su nacionalisti skoro na nivou ekstrema zato sto nemaju izbora. Austrijanci i germanski element ih je skoro asimilirao u proslosti. Toliko su mali da je to jedini odbrambeni mehanizam koji imaju.

Ja im cestitam na protestima. Pokazuju jos jednom da su civilno-gradjanski svjesni i da znaju da ispolje svoje nezadovoljstvo.
Uopste me ne zanima kako ce sve proci. Ili bolje receno, interesuje me onoliko koliko stanje u Botsvani.
Gojeni H

#88 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Gojeni H »

JoseMujica wrote:jasno se vidi kvaliteta ljudskih resursa između balkanskih banana država...u Sloveniji ljudi na ulicama, u Hrvatskoj su proljetos bili ljudi na ulicama sve zbog socijalne situacije, u Srbiji ljudi na ulicama samo zbog aške "nepravde" u jednom povampirenom divljanju, u Bosni sve redom libo tuki šta god se oko nas dešavalo...sve da sunce sija i lova pada s neba ili i hala gori Bosna ostaje najbolje oslikana u onoj sceni iz "Koža" kad "hadžije" sjede u kafani, pijauckaju kafu, dudlaju cigar i svremena na vrijeme, čisto da se razbije tišina, neko glasno uzdahne jah :-) jah ja tegobe Allaha mi
Dje nadje "Koze" i ona dva smrdana. :lol: :lol: :lol:
Svaka cast. Slatko sam se nasmijao.
MOSALJOZE

#89 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by MOSALJOZE »

Neće bošnjo ustat ko janez nikad.To samo kuka
FOČANSKI PROPISI

#90 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by FOČANSKI PROPISI »

MOSALJOZE wrote:Neće bošnjo ustat ko janez nikad.To samo kuka
Hoće poslije popisa,kad utvrdi ko je (šta je).
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#91 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Truba »

sve što o slovencima trebam znati naučio sam od mojih

zovnu te na rodjendan pa ti na kraju večeri kad kreneš ispostave račun
8)
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#92 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by I am Happy »

Ovo je isto kao da su rekli da gori u Kazastanu :oops:
Nama jako bitne informacije
megaman4

#93 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by megaman4 »

ovo se kod nas neće desiti još zadugo, jer je naš Bošnjo poznat po priči tipa, sve je dobro dok se ne puca...znaš ti nas y.ebi ti nas... :x
Konjanik

#94 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Konjanik »

FFC wrote:Šta je reći? Fina mala uređena državica od 2 miliona stanovnika koja je bez rata i sa devizama ljubljanske banke postala nezavisna, sa sve proizvodima koje konzumiramo više nego svoje plus onako uređena administracija, infrastruktura i prc!

Mogu samo da zamislim šta tek Hrvatsku čeka kad na naplatu dođu računi iz Njemačke.
Da, ja moram reci da mi nije nikako jasno kako je drzava poput Slovenije dovela sebe na rub bankrota?.Morate priznati malo je to sumljivo, ipak je to mala zemlja, koju rat i destrukcija 90zih nije usporila i unazadila, drzava koja ima dobru privredu i proizvodnju a ujedno i sigurna trzista sirom regije, mene tjera da mislim da su ogromni novci ljubljanke banke i stedisa iz bivse juge zavrsili negdje drugo a ne u Sloveniji , ili je u pitanju cinjenica da EU projekat nije za male drzavice
FOČANSKI PROPISI

#95 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by FOČANSKI PROPISI »

A hoće li zapaliti GORENJE?
Man of steel

#96 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Man of steel »

Stigla ih kletva opljačkanih štediša, neka gore!
plagijator1975

#97 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by plagijator1975 »

Black swan wrote:sve što o slovencima trebam znati naučio sam od mojih

zovnu te na rodjendan pa ti na kraju večeri kad kreneš ispostave račun
8)
:lol::lol:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
VjecitiStudent

#98 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by VjecitiStudent »

Bravo Slovenija!
muzicar_iz_parka

#99 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by muzicar_iz_parka »

Konjanik wrote: Da, ja moram reci da mi nije nikako jasno kako je drzava poput Slovenije dovela sebe na rub bankrota?.Morate priznati malo je to sumljivo, ipak je to mala zemlja, koju rat i destrukcija 90zih nije usporila i unazadila, drzava koja ima dobru privredu i proizvodnju a ujedno i sigurna trzista sirom regije, mene tjera da mislim da su ogromni novci ljubljanke banke i stedisa iz bivse juge zavrsili negdje drugo a ne u Sloveniji , ili je u pitanju cinjenica da EU projekat nije za male drzavice
Slovenci su bili uspjesni zahvaljujuci gluposti ostale brace balkanaca u bivsoj SFRJ.
Sto se tice njihovih proizvoda, osim Gorenja skoro pa nijedan brend nije poznat van balkanskih prostora, a ono sta prodaju u EU od hrane kupuju sfrj dijasporci.
Dosta nekadasnjih privrednih giganata je propalo zbog lose privatizacije, a i jace konkurencije izvana koja je dobrim djelom preuzela i slovensko trziste, pa i njima potencijalna u inostranstvu.
U regiji se takodje u dosta proizvoda potiskuju Slovenci od raznih drugih konkurenata, bilo da se radi o Njemcima, Azijatima, Austrijancima, Italijanima, itd. Zasto bi neko kupovao npr. skuplju Gorenje masinu (koja se inace prodaje poprilicno jeftino u EU u odnosu na cjene kod nas) kad imas alternativu u jeftinijoj LG, neku italijansku ili za ne tako veliku razliku u cjeni dobijes njemacku koja je ipak kvalitetnija.
fatamorgana

#100 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by fatamorgana »

Naravno da je moguće, ne daju se oni zahebavat', sjetimo se kako su spremno reagovali sHebali JNA ....
Post Reply