Gorazde - grad BH patriota i heroja

Svakodnevna dešavanja u Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Han-Pijesku i ostalim mjestima regije.
Post Reply
Porsche

#1 Gorazde - grad BH patriota i heroja

Post by Porsche »

Postavite ovdje fotografije i tekstove o Gorazdu i njihovim herojima u odbrani slobodne, cjelovite i demokratske drzave BiH :) :bih:

Gorazde – BiH: Google info http://www.google.se/search?sourceid=na ... &q=gorazde

Image
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Novi_Nick

#3 Re: Gorazde - grad BH patriota i heroja

Post by Novi_Nick »

BOSANSKI "GRAD HEROJ": Za odbranu Goražda živote je dalo više od 2.000 boraca

Tokom opsade Goražda poginulo je više od 4.000 osoba, među kojima je i najmanje 148 djece

Sjećanje

Image

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja te odavanjem počasti poginulim braniocima i ubijenoj djeci u Goraždu je počela manifestacija "Dani otpora u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK)".

Time se u ovom dijelu države tradicionalno čuva sjećanje na herojske dane otpora agresiji.

Delegacije izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde i Grada Goražde, Koordinacije boračkih udruženja te Udruženja žena pripadnica Armije RBiH, položile su cvijeće na centralno spomen-obilježje "Goražde grad heroj, svojim braniocima" te na spomen-obilježje ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 - 1995. godina.

Evocirane su uspomene na današnji dan prije 32 godine kada je u rano jutro počeo opći napad na Goražde, jedini preostali slobodan grad na Drini. Prve granate pale su na zgradu općine, a grad je odmah ostao bez telefona, struje, vode. Krug oko Goražda bio je zatvoren a u njemu su utočište pronašle destine hiljada izbjeglih i raseljenih stanovnika okolnih gradova - Višegrada, Foče, Čajniča, Rogatice i Rudog.

Opsada duga 1.336 dana okončana je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U historiji ratovanja Goražde je dobilo epitet "grada heroja" dok s druge strane za bjesomučna razaranja i masovna stradanja i ubijanja nevinih civila u Goraždu ni 32 godine poslije još niko nije odgovarao. Tokom opsade Goražda poginulo je više od 4.000 osoba, među kojima je i najmanje 148 djece.

Na ove činjenice građani Goražda i BPK podsjetit će tokom višednevne manifestacije koja će biti nastavljena sutra polaganjem cvijeća na mezarje Halida Hubjera i saboraca koji su poginuli 5. maja 1992. godine.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić podsjeća da se 4. maj nalazi u kalendaru obilježavanja značajnih događaja i datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.– 1995. godina kao jedan od najznačajnijih u novijoj historiji ovog područja.

- Iz grada heroja poslat ćemo poruku kako je dobro nadvladalo zlo i podsjetiti na vrijeme herojskog otpora stanovnika jedinog nepokorenog grada na Drini. Ovom prilikom pozivam sve naše sugrađane da učestvuju u obilježavanju, jer Goražde je grad kojem je bila namijenjena sudbina Srebrenice, a naš primarni cilj je pokazati mlađim generacijama kako se Goražde branilo i odbranilo u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu - poručio je Mirvić.

Za odbranu Goražda život je dalo više od 2.000 pripadnika Armije RBiH i MUP-a.

Centralni događaj bit će održan u ponedjeljak, 6.maja na spomen-obilježju goraždanskim braniocima, dok će u gradskoj galeriji biti priređena izložba radova bh. umjetnika Galiba Lihića.

U islamskom kulturnom centru bit će održana javna tribina "Čudo bosanskog otpora" čiji je gost predavač Alma Mujagić – Forto.

Ovogodišnja manifestacija "Dani otpora u PK Goražde" bit će okončana tradicionalnim pohodom Rorovi – Zaimov te istoimenim događajem u organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/35 ... oraca.html
Chloe
Photo mod

#5 Re: Gorazde - grad BH patriota i heroja

Post by Chloe »

Hrabrost, ljubav, prijateljstva i pokidane veze Goražda pod opsadom kroz stripove svjetskog karikaturiste

Joe Sacco, američki karikaturista malteškog porijekla, prisjetio se boravka u Goraždu i Sarajevu tokom rata, što je ovjekovječio knjigom stripova, opisujući hrabrost i otpor onih koji su – uprkos opsadi – željeli živjeti, a kojima je služio i kao kurir za pokidane veze između porodica, roditelja i djece, te ljubavnih parova.

Više na linku ....

https://detektor.ba/2024/10/24/hrabrost ... ajn0gOo2pg
Ludzak

#6 Re: Gorazde - grad BH patriota i heroja

Post by Ludzak »

Daleko je taj grad više od heroja i patriota. Zaboravljeni i jedni i drugi. Jedini grad (možda) koji nije podigao tužbu protiv srpskog granatiranja. Nijedan Srbin nije optužen za granatiranje Goražda. Toliko o tome... Na kraju će ispasti, već i ispada, da smo gađali sami sebe. Manji grad, a toliku podjelu u ljudima nećete nigdje vidjeti.
BarbaDue

#7 Re: Gorazde - grad BH patriota i heroja

Post by BarbaDue »

:sad: :( :-?
Novi_Nick

#8 Re: Gorazde - grad BH patriota i heroja

Post by Novi_Nick »

TRADICIONALNI POHOD NA GREBAK: Planinari prolaze putem koji je spasio Goraždane tokom rata
Tradicionalni zimski pohod okupio je i značajan broj mladih

Sjećanje

22. Feb. 2025

Image

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje “ Goražde grad heroj, svojim braniocima” danas je počeo 28. zimski pohod “Grebak – put života” kojim goraždanski planinari čuvaju sjećanje na najteže ratno doba.

I ove godine pohod je dio programa obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, na području BPK Goražde, a u planinarskom klubu “Goražde – Maglić” ponosni su na činjenicu da je jedan od najmasovnijih do sada.

“Imamo oko 150 učesnika, što nam pričinjava zadovoljstvo, posebno zbog činjenice da su ovaj događaj prepoznali ljudi van BPK Goražde i BiH. Tu su učesnici iz Sarajeva, Jablanice, Gradačca, Novog Pazara, Sjenice, Goražda iI drugih gradova. Neki će nam se pridružiti na Grepku iI zajedno ćemo preći dionicu koja je u najtežim vremenima značila put spasa, ali i put smrti, održati i čas historije kako bi učesnike upoznali sa strahotama u najteže doba. Ponosni smo što poklanjamo još jedan pohod našoj BiH uz Dan nezavisnosti”, kazao je predsjednik kluba Zajko Šovšić.

Tradicionalni zimski pohod okupio je i značajan broj mladih. Goraždanin Vedan Odžaković učestvovao je u pohodu više puta.

“Grebak je nešto posebno, i drago mi je što svaki put mogu biti dio ovakvih događaja. Nevjerovatan je osjećaj posebno prelaziti ovu dionicu u zimskim uslovima jer penjemo se po izuzetno velikim vrhovima i za mene je to neopisivo. Značajno je to iskustvo, proći stazama kojima su išli naši preci u najtežem vremenima i na ovaj način im odajemo poštovanje. Drago mi je što svaki put dolaze i ljudi iz drugih gradova BiH i van njenih granica kako bi doživjeli ovo iskustvo”, kazao je Odžaković.

Edin Kurtović stigao je na pohod sa grupom nekadašnjih maloljetnih boraca iz opštine Novi Grad Sarajevo

“Oni su prvi put ovdje, a naš vođa je bio 12 do 13 puta. Ova ekipa je prolazila rutu u Bužimu, Srebrenici, a posebno smo ponosni na borce istočne Bosne i čast nam je biti dio ovog pohoda. O Grepku,putu spasa, lično znam mnogo, jer moje porijeklo je iz ovih krajeva i srcem i dušom smo došli da ovo podržimo”, naglasio je Kurtović.

Predsjednik Planinarskog kluba “Zmajevac” iz Sjenice Ramo Tahirović smtra kako je ljudska i moralna obaveza biti dio ovog pohoda.

“Kada se sjetite šta su sve morali ovi ljudi preživjeti ovdje, onda vam je obaveza da dođete svake godine, I to vam je kao da ste otišli na hadž. Mi smo stigli sa 15 učesnika, a ja sam redovan jer lično nikako ne mogu da propustim ovaj događaj. Znam vrlo dobro kako je bilo teško stanovnicima opkoljenog Goražda u najteže doba. Tokom rata sam stalno slušao radio i svjestan sam šta je Goražde propatilo”, poručio je Tahirović.

Učesnici pohoda danas će proći vrletima Grepka i Kacelja kojima su tokom rata prošle hiljade stanovnika opkoljenog Goražda, zadržavajući se na mjestima stradanja kako bi žrtvama na tom putu odali dužnu počast. Njihovo krajnje odredište je Ruda Glava gdje će večeras u planinarskom domu “Nedim Pilav Jogi” takođe biti priređen historijski sat.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/40 ... _rata.html
Post Reply