Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post Reply
¤ jelena ¤

#676 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by ¤ jelena ¤ »

piupiu wrote:On topic... :D

Image
:lol: :thumbup:

Vala, dosta si i oftopičila po ovoj temi. :D

A i ja... :oops: :cry: :spavalica:
Last edited by ¤ jelena ¤ on 18/08/2019 16:09, edited 1 time in total.
RtrnOfSalisbury

#677 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by RtrnOfSalisbury »

aman hocel ko kasti sta pise u tijem pismima :o
Ommadawn

#678 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Ommadawn »

high_volume wrote:
Ta dobrodošlica, pošteno bi bilo da se prepusti Sarajlijama. Najglasniji protivnici Bregoviću upravo su oni koji Sarajeva ni vidjeli nisu prije rata, a neki i nebi nikad, da ga nije bilo, a i oni koji nisu bili ni rođeni u vrijeme Bregovića
Šta ćemo mi koji smo vidjeli Sarajevo prije rata, imali tu sreću da provedemo jedan dio djetinjstva, da nas taj grad obilježi za života, a ne smatramo da Bregović treba da nastupa?
¤ jelena ¤

#679 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by ¤ jelena ¤ »

Izać na ulice i protestovat! :lol: :lol:
Škobo Habu

#680 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Škobo Habu »

Ommadawn wrote: Ne, Bregović je samo uradio ono što su par godina ranije uradili Turci (vidi pod Anadol-rock), dakle prepisao recept, primjenio ga kod nas koji je tadašnjem opštem društvu bio prihvatljiv i to je to. Nazovi to kulturom i klepi pare. I prije Bijelog Dugmeta su postojali rock bendovi po Sarajevu ali se nisu baš najbolje snašli sa ubiju pare kao on i steknu širu popularnost. Indexi donekle jesu ali njih je ubila diskografska kuća, postavljajući im uslov da snimaju singlice i da se više posvete festivalskoj zabavnoj muzici, sve dok nisu snimili svoj album prvijenac i time se vratili na zaslužno mjesto ozbiljnog benda.
Ja stvarno ne znam niti jedan bend, u vrijeme početaka Bijelog Dugmeta, koji je u ta doba bio društveno subverzivan? Znaš li ti možda?
Zapravo, kada bolje razmislim, u jednom momentu samo sviranje r'n'r u Jugoslaviji je bilo gotovo subverzivan politički čin.

Bijelo Dugme, kao i većina ostalih izvođača u doba socijalističke Jugoslavije, bio je čisto zabavljački bend, njegov raspon muzičke tematike je bio odraz atmosfere same vladajuće ideologije u društvu. Mada, prisjetimo se, u jednom mometu se r'n'r počeo smatrati primjerom reakcionaštva, pogotovo nakon studentskih demonstracija. Koncerti su pod prismotrom milicije, pripadnika SB u civilu i raznih doušnika.
Realno gledajući, Bregoviću se nameće neka "historijska krivica" za nešto zašto je on najmanje odgovoran.
Prvo, svirali su i pjevali ono što je raja tražila.
Drugo, njihov muzički izričaj su vrlo lako razumjeli svi od Triglava do Đevđelije.
Treće, možda i najvažnije, njihove djelovanje na sceni je odgovaralo komunističkom režimu, jer nije podsticao bunt kod mladih.

Sa druge strane, nije moguće porediti Indexe i Bijelo Dugme. Zašto? Zato što su Indexi bili gospoda od muzičara, neka vrsta rock romantičara, ozbiljnih umjetnika koji su udarili temelje tom posebnom štihu sarajevske muzičke scene, koja se kasnije razvijala u različitim pravcima.
Po mom sudu -Inedxi su veća atrakcija od Bijelog Dugmeta, jer njeguju i posebnu poetiku, i posebnu muzičku atmosferu kroz vlastitu diskografiju. Nema tu ništa viška, ništa vašarsko, ništa prenaglašeno, ali su i oni, baš kako i Bijelo Dugme, bili zabavljači po mjeri socijalističkog sistema.
Sam taj sistem je izrodio, na kraju, vjerovatno nešto što nigdje više u svijetu nije postojalo, a to je termin - zabavna muzika.

Radničkoj klasi je trebalo nešto da ih opusti, a ne da se bave egzistencijalnim problemima kamijevskog tipa. To je već previše.
Većina ljudi će reći kako im se najviše dopada “staro” Bijelo Dugme što donekle ukazuje na to da će svaki album Bijelog Dugmeta poslije “Bitange i Princeze” biti gori od onog prethodnog.
Na stranu to što je Brega krao od zapadnjačkih bendova (krali su između ostalih i Led Zeppelin, još uvijek se vode sporovi oko njihovih nekih pjesama, kojeg je isti taj Bregović pođonio) ali on je to lijepo mogao upakovati mojoj rahmetli neni kojoj je simpatična bila pjesma “Slatko li je ljubit tajno” i mom starom “Šta bih dao da si na mom mjestu” koji nikada nije čuo za Argent dok mu je ja nisam pustio na gramofonu.
Paralelno sa mijenjajućoj situaciji kako u državi, tako u društvu i svijesti naroda, on se svojom muzikom prilagođavao njima bez ikakvih ambicija da promijeni nešto - a mogao je.
Mogao? Na koji način? Imamo primjer Laibacha, koji je , istina, onomad, djelovao više kako kulturni pokret, a ne muzički band, pa znamo kako su završili.
Fakat ne kontam tvoje poimanje tadašnje jugoslovenske muzičke scene?
Kao, ono, Bregović izmislio "pastirski rock", što je kovanica koju je dodjelio Jurica Pavičić Bijelom Dugmetu, a niko ne uzima u obzir šta su u ta doba svirali Smak, Korni Grupa, Yu Grupa,Time itd...Nešto drugačiju muziku?
Ko to nije krao i đonio u to doba? Pa sam je Štulić to radio? Jedna od najpoznatiji Cohenovih pjesma jeste "Partisan", prepjev francuske pjesme.

Nije mi jasno zašto se po tom pitanju samo Bregović drži na nišanu, kada se zna da nije radio ništa mimo onoga što su drugi radili.
Vidjevši da se sa filmskom muzikom može zaraditi više, Bregović rasformira Bijelo Dugme, napušta rock i okreće se Zapadu. A Zapadu tada ni najmanje nije bio interesantan rock iz jedne propale socijalističke države (nije im zapravo bio interesantan rock ni iz bilo koje socijalističke države), niti pop, niti bilo šta što su oni u svojoj bogatoj bašti već imali - nego egzotika.
I tu dolazi sa romskom muzikom i trubama iz prostog razloga što je ritmična i Zapad je kao takvu objeručke prihvaća, pogrešno je definirajući kao folk muziku Balkana, nerijetko i Istočne Europe.
Gomila konstrukcija. Bregović je već sa muzikom za "Dom za vješanje" stvorio reference na tom polju. Eto, baš bi neko dao totalnom anonimusu da radi muziku za jedan onakav historijski spektakl od "Kraljice Margot". :roll:
Sad kada i ta popularnost jenjava, on se sjetio da uzme bosansku izvornu muziku iz Podrinja i Pousorja i nešto na taj fazon napravi.
Sad kada se pokazalo da Beograd nije toliko jak koliko je bio devedesetih (ili se bar mislilo da jeste), valja i rodna malo veća provincija, pa nastaje album “tri pisma iz Sarajeva”, jeftina priča muslimana, hrišćana, jevreja.
Ako ga zdravlje (i pamet) posluži - na red će stići (ponovo) Zagreb pa me neće iznenaditi da koketira sa ustaštvom. Uostalom, Thompson možda nikada ne bi ni postojao da mu muzička podloga faktički nije nešto što je direktno inspirisano Bijelim Dugmetom. Pardon, Bregovićem.

Žvaljo je barem bio dio muzičko-humorističkog pokreta a taj pokret je ispočetka ukazivao na probleme u našem društvu, na šta oni mogu izaći ukoliko se nešto ne promijeni. A sad što se priklonio nečemu na šta je ukazivao kao opasno - njegov lični razlog.
Uostalom, Žvaljo i nije tema.
Čudim se uopšte odakle ti zaključak da mu popularnost jenjava? Po čemu si to zaključio/la?
kakavdanakneiskustvu

#681 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by kakavdanakneiskustvu »

nek nastupa,čovjek nije ratni zločinac pa da mu se nešto takvo zabrani,ali čemu skakanje na zadnje noge kad se spomene da covjek rijec nije rekao,pjesmu nije napisao,koncert nije održao za vrijeme rata,a za njegov grad,za sarajevo,da je izjavio šta je izjavio u intervjuu danima,da je pozurio svirati u solunu cim je nekoliko bombi palo na beograd,ne znam što to nekima smeta,to su činjenice
¤ jelena ¤

#682 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by ¤ jelena ¤ »

Ponavljanje jednog te istog je oblik verbalne agresije...

Da ovoliko puta, koliko si samo na ovoj temi napisao te tvoje činjenice, ponoviš...ljubav, sreća, čokolada....

neko bi ti već rekao da ohaneš i poslao te u...
kakavdanakneiskustvu

#683 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

čuj moje činjenice,zar nešto takvo postoji,moja,tvoja činjenica???
¤ jelena ¤

#684 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by ¤ jelena ¤ »

Opet pogrešan fokus....eo, neka bude: tebi važne činjenice.
LBVIEW

#685 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by LBVIEW »

kakavdanakneiskustvu wrote:čuj moje činjenice,zar nešto takvo postoji,moja,tvoja činjenica???
Relativizatorima cinjenice i ne mogu ni biti nista drugo do subjektivne.
kakavdanakneiskustvu

#686 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

eeee,to je već nešto posve drugo,važno je valjda je li neko rekao riječ protiv npr. karadžića a hoce da bude javna ličnost,a kad si javna ličnost onda te neko ima pravo svašta pitati,pa i o opsadi grada i tvojoj šutnji o toj temi o svemu drugome
¤ jelena ¤

#687 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by ¤ jelena ¤ »

Pa pitaj ga, srećo, ko ti brani. Imaš priliku sad kad dođe u SA...a valjda će ga neko i pred tv kamerama pitati.

Kako god, ja ti unaprijed kažem da nećeš bit zadovoljan odgovorom...i Brega će u tvojoj glavi i dalje ostat šupak i ništa se promijenit neće.

Ustvari....nedobog da se šta promijeni pa te šupak prijatno iznenadi...puj, puj, daleko bilo.
dale cooper

#688 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by dale cooper »

Škobo Habu wrote:
Imamo primjer Laibacha, koji je , istina, onomad, djelovao više kako kulturni pokret, a ne muzički band, pa znamo kako su završili.
Kao apsolutne jebene legende? :D Laibach je bend koji je i danas relevantan, uticajan, provokativan i snima zapažene albume.
kakavdanakneiskustvu

#689 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

¤ jelena ¤ wrote:Pa pitaj ga, srećo, ko ti brani. Imaš priliku sad kad dođe u SA...a valjda će ga neko i pred tv kamerama pitati.

Kako god, ja ti unaprijed kažem da nećeš bit zadovoljan odgovorom...i Brega će u tvojoj glavi i dalje ostat šupak i ništa se promijenit neće.

Ustvari....nedobog da se šta promijeni pa te šupak prijatno iznenadi...puj, puj, daleko bilo.
pa pitao ge je pećanin prije 14 godina pa odmah ima komentara tipa šta će pećanin vidi mu glave

pa logično da je šupak,samo šupak,i još svašta nešto može ponuditi odgovore kakve je on davao

ne moze nikog nista iznenaditi od takve osobe
kakavdanakneiskustvu

#690 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

LBVIEW wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:čuj moje činjenice,zar nešto takvo postoji,moja,tvoja činjenica???

ali pazi,moje činjenice
Škobo Habu

#691 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Škobo Habu »

dale cooper wrote:
Škobo Habu wrote:
Imamo primjer Laibacha, koji je , istina, onomad, djelovao više kako kulturni pokret, a ne muzički band, pa znamo kako su završili.
Kao apsolutne jebene legende? :D Laibach je bend koji je i danas relevantan, uticajan, provokativan i snima zapažene albume.
Njihov sukob sa tadašnjim komunističkim režimom im je i otvorio vrata tržišta na Zapadu. Od muzičkih nastupa do statiranja u Kjubrikovom "Full metal jacket".
"Bili smo u Londonu, čekali smo da krenemo nazad u Jugoslaviju. Možda smo čekali i neki honorar. Trebali smo da pronađemo neke finansije, a nismo htjeli da peremo suđe kao Brega (Goran Bregović, op.a) što je radio. Dobili smo bolju ponudu, da idemo kao statisti snimati film. Kubrick je stražio statiste, vojnike - a mi smo već bili u uniformama vojske Jugoslavije. Znali smo zanat. Preko prijatelja smo došli do Kubricka, i rekli idemo snimati film", ispričao nam je Ivan Novak iz Laibacha.
Bodkin

#692 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Bodkin »

kakavdanakneiskustvu wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Pa pitaj ga, srećo, ko ti brani. Imaš priliku sad kad dođe u SA...a valjda će ga neko i pred tv kamerama pitati.

pa pitao ge je pećanin prije 14 godina pa odmah ima komentara tipa šta će pećanin vidi mu glave

pa logično da je šupak,samo šupak,i još svašta nešto može ponuditi odgovore kakve je on davao

Reci bolan sta ti je stvarno na dusi. Zapeo si na temi kao lud i ponavljas se kao papagaj.
Hoce i tebi zuc sto ce hladno doci 2 milje ljudi da ga slusa i sto su mu dali da zatvori najveci dogadjaj godine u gradu? Ne kupis kartu i zdravo.

Nesto ne vjerujem da si ovoliko pisao protiv tompsona, otvorenog ustase koji slavi ratni zlocin i jos je kurac od pjevaca.

A ne vjerujem ni da bi pisao protiv nekakvih seljanki iz srbijanske turbofolk scene.

Ima vas par na temi kojima je ocito cilj lov na vjestice. Otvori jarane temu pa opleti o svima koji nisu 92-95 pjevali/pricali ono sto si ti mislio da trebaju. Eno ti i ovog iz svecke. Svakako mu samo ti i odgovaras
dale cooper

#693 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by dale cooper »

Škobo Habu wrote:
dale cooper wrote:
Škobo Habu wrote:
Njihov sukob sa tadašnjim komunističkim režimom im je i otvorio vrata tržišta na Zapadu. Od muzičkih nastupa do statiranja u Kjubrikovom "Full metal jacket".
"Bili smo u Londonu, čekali smo da krenemo nazad u Jugoslaviju. Možda smo čekali i neki honorar. Trebali smo da pronađemo neke finansije, a nismo htjeli da peremo suđe kao Brega (Goran Bregović, op.a) što je radio. Dobili smo bolju ponudu, da idemo kao statisti snimati film. Kubrick je stražio statiste, vojnike - a mi smo već bili u uniformama vojske Jugoslavije. Znali smo zanat. Preko prijatelja smo došli do Kubricka, i rekli idemo snimati film", ispričao nam je Ivan Novak iz Laibacha.
Poenta je da Laibach u vrijeme kada je bilo najteže nije išao linijom manjeg otpora i da su stvorili zaostavštinu koja počiva na umjetničkom
integritetu i konzistentnosti.
kakavdanakneiskustvu

#694 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Bodkin wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:Pa pitaj ga, srećo, ko ti brani. Imaš priliku sad kad dođe u SA...a valjda će ga neko i pred tv kamerama pitati.

Reci bolan sta ti je stvarno na dusi. Zapeo si na temi kao lud i ponavljas se kao papagaj.
Hoce i tebi zuc sto ce hladno doci 2 milje ljudi da ga slusa i sto su mu dali da zatvori najveci dogadjaj godine u gradu? Ne kupis kartu i zdravo.

Nesto ne vjerujem da si ovoliko pisao protiv tompsona, otvorenog ustase koji slavi ratni zlocin i jos je kurac od pjevaca.

A ne vjerujem ni da bi pisao protiv nekakvih seljanki iz srbijanske turbofolk scene.

Ima vas par na temi kojima je ocito cilj lov na vjestice. Otvori jarane temu pa opleti o svima koji nisu 92-95 pjevali/pricali ono sto si ti mislio da trebaju. Eno ti i ovog iz svecke. Svakako mu samo ti i odgovaras[/quote]

a da procitas sve sto piše,ali hajd,da ponovim,ima i takvih kojima treba ponavljati šta je vec napisano,teze kontaju,šta li,nek pjeva,nije ratni zlocinac

pogledaš moje postove na temi dešavanja u hrvatskoj i sve će ti biti rečeno,jebo thompsona,nebitan za nasu drzavu,ustaša,očito da jeste

te pjevaljke su još manje bitne,one su izu druge drzave,sta neko od njih treba traziti da se izjasne o karadžžiću?

hebemliga ako ti smeta sto neko piše preskočiš i mirna bosna

bezze,nisko,primitivno ti je to ,evo ti ovog iz švedske,time hoces bez potrebe da spustis,omalovazis sagovornika,a nemas osnova za to
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 18/08/2019 19:38, edited 1 time in total.
Škobo Habu

#695 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Škobo Habu »

cyprus wrote:Ja zaista ne shvatam ovoliku raspravu oko Brege... Neko je to dobro sažeo u rečenici - on je šupak, ali nije terorista... Dakle, nit mu se treba nešto diviti sa ljudske strane (a sa umjetničke, zavisno od ukusa), ali još manje ima smisla dovoditi u pitanje održavanje koncerta... Dakle, života vam, o čemu ovoliko meljete, još na politici? :-)
Fakat mi to nije jasno od samog početka - ovakva tema na Politici????
Odsustvo svake vrste moderature.

By the way, svako onaj ko se upušta u ocjenjvanje muzike Bijelog Dugmeta kroz stihove "Požurite konji moji, moja oka dva..." itd, a pri tome ne obraća pažnju na stvari tipa "Uspavanka za Radmili M.", zapravo i ne poznaje opus Bijelog Dugmenta.
piupiu

#696 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by piupiu »

¤ jelena ¤ wrote:
:lol: :thumbup:

Vala, dosta si i oftopičila po ovoj temi. :D

A i ja... :oops: :cry: :spavalica:
:lol: Al' pazi frizova - svi imaju onaj uvrnuti čuperak ta tlane.... :lol:

Sad ih nešto gledam, pa mi pade na pamet - da su sva trojica ostala u Sarajevu, Nele i Kusturica bi bili na prvim linijama pljuvanja raznih Neleta i Kusturica, a Bregović bi bio totalno blasé.
piupiu

#697 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote:
Fakat mi to nije jasno od samog početka - ovakva tema na Politici????
Nicanje ovakvih tema svako pet minuta - od SAFF-a i STAVA, preko Facebooka do Foruma - je dio političke strategije koja se ovdje uspješno primjenjuje zadnjih 25 godina. Oni politikom konstantnog identificiranja, prokazivanja i kampanja protiv 'narodnih neprijatelja' vladaju i šalju signale onima koji bi nešto više od života da kupe svoje krpice. 'Smoke and mirrors', što bi se reklo. Samim tim, tema je 'kod kuće' na Politici. Da je ovo društvo uložilo trećinu energije koju ulaže u sveopštu pljuvačinu zadnjh 25 godina u čišćenje okoline, na primjer, bili bi k'o Japan. Isto je na sve tri strane. Juče čitam o Martini Mlinarević, otkazivanju književne večeri u Čitluku, pa komentare braće Hercegovaca. Da ti se stomak okrene.
Škobo Habu

#698 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Škobo Habu »

dale cooper wrote: Poenta je da Laibach u vrijeme kada je bilo najteže nije išao linijom manjeg otpora i da su stvorili zaostavštinu koja počiva na umjetničkom
integritetu i konzistentnosti.
Pričamo o dva posve različita subjekta ex-jugoslovenske muzičke zaostavštine, koja su se od samog početka profilirala u sasvim različitim ideološkim, političkim i kulturnim prostorima.

Jugoslavija "Bijelog Dugmeta" tada već prestaje da postoji. Laibach najvaljuje njenu kataklizmu.
¤ jelena ¤

#699 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by ¤ jelena ¤ »

LBVIEW wrote:

ali pazi,moje činjenice
Kao što već rekoh: tebi važne činjenice.

Ne znam je l slabo kontaš pa ti se mora još koji put ponoviti il se praviš blesav. Eo, ja ću bit fina pa ću pretpostaviti da je ipak ovo drugo u pitanju i neću više ponavljati.

Pa naravno da će popit komentar vid mu glave. Ko je Pećanin u poređenju sa Bregovićem? Za Pećanina maltene niko van BiH nije nikad čuo, a za Bregovića zna svaka baba od Vardara do Triglava...Đerdapa, Jadrana...i naravno šire...jedan od rijetkih muzičara sa ovih prostora koji je uspio napraviti svjetsku karijeru - i to je The činjenica sa kojom se ne mogu mjeriti te gore navedene tebi važne činjenice.

I nigdje u definiciji uspješnog, velikog, u svijetu poznatog muzičara ne stoji da mora biti i da jeste čovjek za primjer, ljudina....i tome slične uhuugodne značke, bedževi, etikete... od svaka čast, ljudino i tapšanja po ramenu se ne živi niti stvara umjetnost.

A Pećaninu kakva su pitanja - takve je i odgovore dobio.

Nego, ima li kakva audio forma tog intervjua? Ima li u tom intervjuu pitanje o ovom susretu s Karadžićem?

Ako nema, a nema, onda je vrijeme za update...eto Pećaninu prilike da se ogrebe o slavu umjetnika.
LBVIEW

#700 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by LBVIEW »

¤ jelena ¤ wrote:Bregoviću, stvarno si budala ako uopšte odmotaš kablove u rodnom ti gradu, pored onolikog Beograda, Zagreba, Novog Sada, Ljubljane... :roll:

Image
Ne znam da li Rikardo razumije "vrhunsku umjetnost" poput "udari Zaima po jajima" ili "Micu po glavicu"? :mrgreen:
Sto opet nje relevantno za ovu temu,
na kojoj se raspravlja o odnosu istog prema rodnom gradu, zvanom Alijino Sarajevo. :mrgreen:
Post Reply