Google Adsense

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

bob sap

#26 Re: Google Adsense

Post by bob sap »

R_v_P20 wrote:
bob sap wrote:kako funkcionise to? jel se treba nesto klikati ili same idu reklame ? i koliko se moze zaraditi mjesecno, ako provodim 10 sati dnevno na komp-u :-D
Ne mozes nista...

Sto se tice cekova i njihove napalte to je normalno, cek se da banci, banka salje cek u maticnu banku koja udara pecat i vraca banci koja isplacuje novac.
ma dobro to :-D nije meni problem cekati pare, samo nek one dodju... da pojasnim pitanje kako funkcionise adsense ? jel moram svaku reklamu kliknuti ili se one same vrte ? da malo objasnite o adsense-u
mokra_carapa

#27 Re: Google Adsense

Post by mokra_carapa »

teško to ide... treba dosta stranica i velik promet a bez toga nema neke love
i mislim da je bolje imati internacionalne stranice nego domaće jer se vani više pridaje pažnja internet reklami nego kod nas gdje to narod još slabo konta :-)
senty

#28 Re: Google Adsense

Post by senty »

Google Adsense je ovih dana u potpunosti neisplativ. Meni dođe taman dovoljno da pokrijem VPS troškove, pa da mogu ostale prihode ostaviti kao profit. 0.60 dolara na 1000 posjeta mi je negdje profit. Dođe nešto preko 30 dolara mjesečno, isplatim ček za malo manje od 3 mjeseca. Godišnje bude oko 400-450 dolara prihoda. Loše je to s obzirom na to da stranica ima negdje 50 000 posjeta i 250 000 pageviewsa mjesečno. Po statistici, za tih 30 dolara google reklame se pokažu 187 000 puta. Grozno.

Prije dok je sajt bio duplo manji znalo je biti i po 60-70 dolara mjesečno od Googla, sad im je cijena po kliku u potpunosti pala.

Više se isplati direktno nekoj tvrtci prodati reklamu nego ovisiti o Googlu. Ali za to treba imati nekoga tko šalje mailove tvrtkama i prodaje, ježi ga.
miki.ba

#29 Re: Google Adsense

Post by miki.ba »

Na mom sajtu dobijam po kliku (cpc) 0.11 € i bas jucer ujutro gledam oko 8 sati, naklikano oko 2 €, pogledam navecer kad samo 0,60 €, kako to? Mora da su nešto pobrisali.

Koliki je vaš adsense cpc?
bosniamaj

#30 Re: Google Adsense

Post by bosniamaj »

senty wrote:Google Adsense je ovih dana u potpunosti neisplativ. Meni dođe taman dovoljno da pokrijem VPS troškove, pa da mogu ostale prihode ostaviti kao profit. 0.60 dolara na 1000 posjeta mi je negdje profit. Dođe nešto preko 30 dolara mjesečno, isplatim ček za malo manje od 3 mjeseca. Godišnje bude oko 400-450 dolara prihoda. Loše je to s obzirom na to da stranica ima negdje 50 000 posjeta i 250 000 pageviewsa mjesečno. Po statistici, za tih 30 dolara google reklame se pokažu 187 000 puta. Grozno.

Prije dok je sajt bio duplo manji znalo je biti i po 60-70 dolara mjesečno od Googla, sad im je cijena po kliku u potpunosti pala.

Više se isplati direktno nekoj tvrtci prodati reklamu nego ovisiti o Googlu. Ali za to treba imati nekoga tko šalje mailove tvrtkama i prodaje, ježi ga.
Da, zeznuto je ovo, kod nas pogotovo, cijena po kliku je mizerna, tipa 0,02€, 0,03€ itd.
Evo, recimo, za period od par mjeseci, na našoj, ex-yu prostor, stranici bilo je 1.925.100 pageviews, ali od toga samo malo više od 3.200 klikova na reklamu (pravo nizak CTR), a prosječna cijena po kliku 0,05€, tako da je tu zarada (ponavljam, period od par mjeseci) samo oko 170€ na skoro 2 miliona pregleda :-)
Sigurno da je isplatnije da se neka firma direktno oglašavana na stranici, ali to mora onda biti stranica poželjna za reklamu :)

Malo je bolja situaciju vani, pa zna biti, recimo, prosječna cijena po kliku za Norvešku, ili Švedsku i oko 1€, odnosno, meni je tako znalo biti.
Evo, npr, jedna stranica na engleskom jeziku, za međunarodno tržište :D , na 26.000 pregleda, bilo samo 50 klikova (i ovdje je nizak CTR), ali je prosječna cijena po kliku bila 0,16€. Da je ova prosječna cijena kod ove prethodne stranice, bila bi mnogo primamljivija zarada... :-)
Kad gledam period od prethodnih 5 mjeseci, po prosječnoj cijeni po kliku prednjači Kanda, zatim Švedska, Švicarska itd.

Ne znam kakva je situacija sa ovim podacima kod vas, ali volio bih znati, je li isto, bolje, lošije, kako možemo unaprijediti sve ovo :-D
bosniamaj

#31 Re: Google Adsense

Post by bosniamaj »

miki.ba wrote:Na mom sajtu dobijam po kliku (cpc) 0.11 € i bas jucer ujutro gledam oko 8 sati, naklikano oko 2 €, pogledam navecer kad samo 0,60 €, kako to? Mora da su nešto pobrisali.

Koliki je vaš adsense cpc?
Kod mene refreshaju stanje oko 9 ujutro (možda nisam odabrao vremensku zonu, ili je to do njih), pa ako je i tebi tako, onda je to u 8 sati možda od jučer još bilo, a navečer novo stanje. Ili je došlo do promjene, jer tamo i piše da je "estimated earnings" koje su podložne korekciji :-)
senty

#32 Re: Google Adsense

Post by senty »

Evo za mene... Jadno. Doduše, ovo je s Analyticsa, stvarno je 7 dolara više, Analytics valjda nešto ne bilježi točno.

Image
mokra_carapa

#33 Re: Google Adsense

Post by mokra_carapa »

Ja sakupio pola od minimalnog iznosa za isplatu i ukinio accout, ono sto sam do tad zaradio su poslali cekom :) provizija u banci 10 KM isplata odmah
jahh

#34 Re: Google Adsense

Post by jahh »

senty wrote:Evo za mene... Jadno. Doduše, ovo je s Analyticsa, stvarno je 7 dolara više, Analytics valjda nešto ne bilježi točno.

Image
Makni to, čitaj ToS :).
bosniamaj

#35 Re: Google Adsense

Post by bosniamaj »

mokra_carapa wrote:Ja sakupio pola od minimalnog iznosa za isplatu i ukinio accout, ono sto sam do tad zaradio su poslali cekom :) provizija u banci 10 KM isplata odmah
U kojoj to banci?
mokra_carapa

#36 Re: Google Adsense

Post by mokra_carapa »

bosniamaj wrote:
mokra_carapa wrote:Ja sakupio pola od minimalnog iznosa za isplatu i ukinio accout, ono sto sam do tad zaradio su poslali cekom :) provizija u banci 10 KM isplata odmah
U kojoj to banci?
Unicredit
bosniamaj

#37 Re: Google Adsense

Post by bosniamaj »

mokra_carapa wrote:
bosniamaj wrote:
U kojoj to banci?
Unicredit
Ja stvarno onda moram više odj**at ove iz Raiffaisena. Uzmu mi 20KM provizije u banci plus 0.5% na konverziju, a još moram čekat 2 mjeseca da mi isplate novac!
F16HT3R

#38 Re: Google Adsense

Post by F16HT3R »

Znači imao si 35-40 evra, zatrazio isplatu, ukino nalog i oni ti poslali ček?

I za ovog sto je postavio sliku zarada, to je zabranjeno, skloni to, mogu te lagano banovati.
prolaznik3

#39 Re: Google Adsense

Post by prolaznik3 »

Da li ima neko ko bi prodao svoj adsense acc. ?
jahh

#40 Re: Google Adsense

Post by jahh »

prolaznik3 wrote:Da li ima neko ko bi prodao svoj adsense acc. ?
Napravi sebi?
punta

#41 Re: Google Adsense

Post by punta »

jel neko ove godine naplatio cek u Sarajevu
danas sam dobio cek i usput odem do raifaizen banke
prvo oni ne rade sa cekovima
drugo mi uopste nismo sigurno da je orginal cek

evo primjer ceka sa interneta
Image

za primjer
cifra 777.50
kod mene je 777-50

najvise ih je ta crtica bunila

prvi mi je cek i ne mogu da vjerujem da je neko na mm prvom ceku pogresno otkuco umjesto . -

ako je bas ta crtica problem
sad ne znam da li ima opcija da zatrazim novi cek i ako ima opcija da li da ga trazim ili da pokusam u drugoj banci
bosniamaj

#42 Re: Google Adsense

Post by bosniamaj »

punta wrote:jel neko ove godine naplatio cek u Sarajevu
danas sam dobio cek i usput odem do raifaizen banke
prvo oni ne rade sa cekovima
drugo mi uopste nismo sigurno da je orginal cek

evo primjer ceka sa interneta
Image

za primjer
cifra 777.50
kod mene je 777-50

najvise ih je ta crtica bunila

prvi mi je cek i ne mogu da vjerujem da je neko na mm prvom ceku pogresno otkuco umjesto . -

ako je bas ta crtica problem
sad ne znam da li ima opcija da zatrazim novi cek i ako ima opcija da li da ga trazim ili da pokusam u drugoj banci
Kod mene je crtica na onom dijelu dole, koji se otkine, kao kod računa, a na gornjem dijelu je tačka, tako da ne znam šta oni laprdaju :-)

A, inače, možeš tražit novi ček, ja mislim nakon 60 dana od slanja čeka. Ukoliko nije naplaćen, oni će ga poništiti i poslati novi. Nisam siguran za ovaj rok od 60 dana, provjeri na Adsense Help-u.
punta

#43 Re: Google Adsense

Post by punta »

ja tek sad vidim da ima taj gornji dio i kod mene je na gornjem dijelu tacka
a na donjem dijelu sto ti kazes da se otkida je crtica

znaci najbolje da probam u drugoj banci

al sad gledam na google slike cekova i vidim da na drugim cekovima i onaj donji zeleni dio ima tacku umjesto crtice
Batal

#44 Re: Google Adsense

Post by Batal »

Danas sam probao unovčiti moj prvi ček od Adsensa i opšti smor ista iskustva kao i predhodnim postovima(samo ja to do danas nisam znao :evil: ).Konto sam da ću otići do svoje banke i lagano podići novac,ali ne ide.Dakle probao sam u Tuzlanskoj(ili več kako se sada zove) raifaizen i još u par banki,Tuzlanska i Raifaizen traže otvaranje deviznog računa,ostale večinom i nemaju pojma o čemu se radi u Unicredit banci su mi rekli da dođem sledeće sedmice pa će nešto napraviti,kada sam pitao zašto sledeće sedmice reče da je to procedura i da dugo traje,valjda službenica nije znala kako se to radi :).Uglavnom žalosno u kakvom nam je stanju bankarstvo.
Da i na mom računu je ta crtica umjesto tačke kod iznosa za isplatu,valjda mi to neće praviti problem kada odem sledeće sedmice u Unicredit da me isplate :twisted: .
Inače ovo mi je prvi ček i zarada je za sada mizerna ali se nadam da će se povečati da makar pokrijem račun od interneta.
Ima li koji drugi način isplate za Bosnu ili smo osuđeni na čekove koje jedva možemo naplatiti :-D
kazo

#45 Re: Google Adsense

Post by kazo »

Evo i ja sam krenuo s adsense sinoc i eto imao sam par klikova. Procitah da CTR starnice ne smije biti veci od 3% ...udjem kod sebe da vidim kad ono 53,85% :shock: znam da je zabranjeno da saljes link nekome i da ti on otvara i znam da je spam zabranjen, a nisam nista od toga uradio. Kako mogu provjeriti zbog cega mi je ovako velik CTR pa da to uklonim ?
Moze li mi neko reci sta RPM stranice ( 20,76 eura ) ? i min.isplata je ...?
punta

#46 Re: Google Adsense

Post by punta »

ja onaj moj cek odlozio
nije malo 80 eura ali ne dami se gnjavit
prvo sam se razocaro zbog crtice i pomislio sma platicu provjeru ceka 20km
i onda ce rec neispravan cek
ali eto i kod tebe je crtica pa moguce da odem u banku i pokusam

cou sam da svaki cek ima svoj rok do kad se mora unovcit je li to istina
insomnia78

#47 Re: Google Adsense

Post by insomnia78 »

Mislim da jeste al nisam 100% siguran

s' moje sokoćalo
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#48 Re: Google Adsense

Post by Truba »

ja nikako da pređem 50 klikova dnevno :roll: :roll: :roll:
kazo

#49 Re: Google Adsense

Post by kazo »

Moze li mi neko reci, ako ne skupim ovaj mjesec 70 eura hoce li oni to ponistiti pa ispocetka novi mjesec ? ili se broji sve dok ne dodjem do 70 eura ?
4m3l

#50 Re: Google Adsense

Post by 4m3l »

kazo wrote:Moze li mi neko reci, ako ne skupim ovaj mjesec 70 eura hoce li oni to ponistiti pa ispocetka novi mjesec ? ili se broji sve dok ne dodjem do 70 eura ?
Nece ponistiti ;) Broji ti se..
Post Reply