golf 4 SDI da ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dinaraaa

#26 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by dinaraaa »

Ja sam prije 5-6 godina vozio redovno svaki mjesec za Minhen i to Audi 80 1,9 d mislim da je to sličan ili isti motor i težina karoserije je tu negdje ... :?
Bio sam zadovoljan sa potrošnjom ( ako se vozi po znakovima crtica na rezervoaru pokazuje 35l ostalo od punog rezervoara 70l na 850km..a max brzina svih 70l potroši na 850km) udobnost tu i tamo OK, brzina... pa solidno je išao trebalo mu je da ubrza ali kad se zatrči kazaljka je pokazivala 180 - koliko je tačno to ili ne ja sam stvarno preticao na autoputu u "trku" dosta vozila. Na 199.000km počeo da zafrkava zimi i traži saug....pa malo dimio ...ali je išao kao i inače.
A neki kažu da je to mašina koja je dugotrajna..možda moj peh. Inače je auto kupljen od susjeda u Njemačkoj sa originalnih 120.000km.....a gledam ove po BiH sa 1,6 TD intercooler
manji motor a prešli svaki preko 350.000. Poslije toga passat karavan TDI 1.9 90 ks ne da ide nego leti :mrgreen: prešao preko 330.000 km i prodat.....kupac i dan danas prezadovoljan :bih:
sinus

#27 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by sinus »

Ma ni Golf VI ne valja vragu :D U stvari ništa iz VW-a ne valja vragu :D

Stari moj ako budeš puntaše, cliaše, corsaše, 207maše itd slušao nikad ti ništa nećeš kupiti...

Vidiš auto, probaš auto, pregledaš auto, i ako je sve OK kupiš...Ako kupuješ auto da pretičeš po cesti i ako ti je to glavni prioritet onda kupi biciklo da ne budeš potencijalni ubica na cesti...

I još jedna stvar, samo glupi idioti se nabiju nekome 2 metra iza auta i hoće iz mjesta da ga preteknu...ako držiš odstojanje i sa jugom možeš da pretekneš onog ko je ispred tebe. Nije do vozila koliko je do vozača.

P.S.
> Ne vozim VW < :D
LeKo

#28 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by LeKo »

Da je trajan to sigurno jeste, baš kao i konstatacija da je spor. Ako si tip kojem temperament nije jača strana kupi i nećeš se pokajati. U nastavku su mu performanse i potrošnja, radi poređenja imaš i podatke o TDI.

SDI
Izvedba Hatchback 5V
Pogon PR
Motor D
Mjenjač M5

Obujam i snaga
Obujam [ccm] 1896
Snaga [kW/KS] 50/68
Pri o/min 4200
Maks. okr. moment [Nm] 133
Pri o/min 2200

Brzina
Max.brzina [km/h] 160
Ubrzanje 0-100 [s] 17,2

Dimenzije
Duljina [mm] 4149
Širina [mm] 1735
Visina [mm] 1439
Međuosovinski razmak [mm] 2511
Prtljažnik [l] 330

Gume
Gume 175/80R14T

Potrošnja [l/100km]
Grad 6,9
Kombinirano 5,1
Otvorena cesta 4,2
Obujam spremnika [l] 55

TDI
Izvedba Hatchback 5V
Pogon
Motor
Mjenjač

Obujam i snaga
Obujam [ccm] 1896
Snaga [kW/KS] 66/90
Pri o/min 3750
Maks. okr. moment [Nm] 210
Pri o/min 1900

Brzina
Max.brzina [km/h] 180
Ubrzanje 0-100 [s] 12,6

Dimenzije
Duljina [mm] 4149
Širina [mm] 1735
Visina [mm] 1439
Međuosovinski razmak [mm] 2511
Prtljažnik [l] 330

Gume
Gume 195/65R15T

Potrošnja [l/100km]
Kombinirano 4,9

Obujam spremnika [l] 55
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#29 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by corolla02 »

e cuj auta sa 60ks se jos uvijek zove autom :?

vala danas auto ako je ispod 100 i nije auto
citroen

#30 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by citroen »

ma sasvim dovoljno za nase bosanske ceste,auto puteve(nase).......
illuminated

#31 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by illuminated »

citroen wrote:ma sasvim dovoljno za nase bosanske ceste,auto puteve(nase).......
upravo sam ovo htio reci...
u BiH je mreza autoputeva strasna...veliki je hendikep ako ne mozes ici iznad 160kmh....
Trebevic

#32 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by Trebevic »

Upravo to. Po ovoj strašnoj mreži puteva zaglavićeš iza kamiona ili kombija prije ili kasnije (s naglaskom na prije) i dok se ne skloni s puta (a to kod nas ne rade nikako) ti ćeš sa sdi-jem biti u većini slučajeva osuđen da voziš iza njega, osim ako ne želiš da staviš svoju i glavu putnika u torbu.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#33 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by corolla02 »

Po meni, ovaj Golf jos i diesel je srednje velicine auto i treba mu jaci motor, tj. sto starije auto to teze generalno, dok danas u upotrebi je aluminij, plastika, zracni jastuci ili kakve druge nove tehnologije pa su auta laksa generalno govoreci. Jos kad dodamo klimu, 4-5 ljudi, kao i starost tom autu koje vremenom itekako gubi na snazi tj. samo je jednom auto novo i te specifikacije koje su na papiru vaze samo jednom vec nakon recimo 10 godina habanja auto izgubi nekad 10% a nekad 30% svoje snage zavisno od kvalitete izvedbe, nacina odrzavanja istog i sl. Jos ne ulazeci u reljef BiH koji je itekako zahtjevan kad izadjes iz citya :D , ipak i pored tog sve ide u prilog jacem motoru kod ovog Golfa kao i vecini drugih vozila.
CARCASS_SA

#34 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by CARCASS_SA »

Drug toplo ti preporucujem SDI-a,moj stari radi u servisu saobracajne policije,vise mu na kanalu stoje ove petice i cetvorke TDI nego golfovi sa obicnim dizel motorima.
I da znas da 1.9 SDI i 1.9 TDI imaju identican motor stim da ovaj tdi ima 30 konja vise sto mu daje znacajnu prednost kod ubrzavanja i postizanja maksimalne brzine,potrosnja im je tu negdje u pola litra razlike,ako uzmes u obzir klimu mislim ako je ima taj SDI e to ce ga dodatno oslabiti jer klima mu uzme nekih 10-15 % snage sto se na njemu jako osjeti a na tdi-u slabije.Jako ga je lako odrzavati radi mu servis redovno mijenjaj ulje, filtere, zubčasti i nemas brige imaces auto koje ce da dere kilometre.
I jos da dodadam da se turbine jako brzo pokvare ako se ne radi servis redovno i ako se ne mijejaju filteri i ulje,turbina kosta 2000-2500 km ma sitnica:)
milojicabrzi

#35 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by milojicabrzi »

vnm wrote:kad sam vidio da poredis keca od 900kg sa cetvorkom od 1400kg prestao sam da citam.
Govorim od Golfu 2 i Jetta 2 koji su se pravili do '92. godine, a u ponudi su imali bezince 1,3 od 55 KS. Kasnije je bila trojka 1,4, benzin, sa mislim 60-ak KS.
Ne znam kolika je tezina npr. Jette ili Golfa 2 a kolika Golfa 4 mada mislim da nije tako radikalna razlika, kako ti navodis.

SDI ipak ima 68 KS, a da ima problem sa niskim okretnim momentom (oko 130 Nm) taj momenat ne odskace puno od obrtnog momenta ovih 1,3 benzinaca.

Ima li neko podatke koliko je bio tezak Golf 2 a koliko je Golf 4?
Qler

#36 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by Qler »

ama nema smisla uzimati SDI pored TDI, pogotovo kad je razlika u cijeni u par maraka. TDI manje trosti, veci obrtni moment, sigurniji si kad pretices, SDI je preslab motor za to auto. Ne kontam ove sto govore da je dobar, bolji od TDI, ne vidim logiku nigdje, po cemu je isplatnije uzeti SDI? Das isto para za slabije auto, ako ides sa djecom na more i ako moras preteci nekog stojadina koji ide 60km/h na ravnom, a ti pola sata se stelis da ga predjes jer sve drugo je rizik i opasno za zivot... a sa TDI 110KS to uradis za sekundu i opet nastavis normalno voziti. AKo imas puno konja ne moras voziti brzo....
milojicabrzi

#37 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by milojicabrzi »

Qler wrote:ama nema smisla uzimati SDI pored TDI, pogotovo kad je razlika u cijeni u par maraka. TDI manje trosti, veci obrtni moment, sigurniji si kad pretices, SDI je preslab motor za to auto. Ne kontam ove sto govore da je dobar, bolji od TDI, ne vidim logiku nigdje, po cemu je isplatnije uzeti SDI? Das isto para za slabije auto, ako ides sa djecom na more i ako moras preteci nekog stojadina koji ide 60km/h na ravnom, a ti pola sata se stelis da ga predjes jer sve drugo je rizik i opasno za zivot... a sa TDI 110KS to uradis za sekundu i opet nastavis normalno voziti. AKo imas puno konja ne moras voziti brzo....
I ja vozim TDI, i zadovoljan sam, a glavni argumenti za SDI dolaze od ljudi koji vole jednostavne diesele (nema turbine koja je relativno kvarljiva a kosta cca 2000 KM) i sijaset drugih dijelova zbog kojih je TDI komplikovaniji. Sto je motor jednostavniji-odrzavanje je lakse i jeftinije. Ako je rijec od TDI sa crvenim slovima, radi se o common rail, pumpa-diza motorima, koji su do zla boga osjetljivi na lose gorivo, i to ce vlasnici tih auta u BiH osjetiti za par godina.

I da, cijena nije bas tako mala kod novih SDI i TDI motora, ovaj TDI je cesto cak i do 2000 KM ili vise skuplji od SDI (pogledaj cjenovnike distributera).
Qler

#38 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by Qler »

ako neko hoce SDI golfa prodaje moj rodjak, 1998 godina, prva ruka. Extra ocuvana. Bijela, osnovna oprema. pa ako neko hoce nek mi se javi na PM.

Inace i dalje tvrdim da to auto ide ko' mrtva krava :D
citroen

#39 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by citroen »

Qler wrote:ama nema smisla uzimati SDI pored TDI, pogotovo kad je razlika u cijeni u par maraka. TDI manje trosti, veci obrtni moment, sigurniji si kad pretices, SDI je preslab motor za to auto. Ne kontam ove sto govore da je dobar, bolji od TDI, ne vidim logiku nigdje, po cemu je isplatnije uzeti SDI? Das isto para za slabije auto, ako ides sa djecom na more i ako moras preteci nekog stojadina koji ide 60km/h na ravnom, a ti pola sata se stelis da ga predjes jer sve drugo je rizik i opasno za zivot... a sa TDI 110KS to uradis za sekundu i opet nastavis normalno voziti. AKo imas puno konja ne moras voziti brzo....

Sve ovo sto si napisao je tacno,ali svi strucnjaci iz svijeta auto industrije kazu da je pouzdaniji sdi od tdi,tj atmosferski motori su izdrzljiviji od turbo motora.Sdi motor je jeftiniji za odrzavanje i manje kvarljiviji od tdi a sve ostalo je na strani tdi
vnm

#40 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by vnm »

milojicabrzi wrote:
Govorim od Golfu 2 i Jetta 2 koji su se pravili do '92. godine, a u ponudi su imali bezince 1,3 od 55 KS. Kasnije je bila trojka 1,4, benzin, sa mislim 60-ak KS.
Ne znam kolika je tezina npr. Jette ili Golfa 2 a kolika Golfa 4 mada mislim da nije tako radikalna razlika, kako ti navodis.

SDI ipak ima 68 KS, a da ima problem sa niskim okretnim momentom (oko 130 Nm) taj momenat ne odskace puno od obrtnog momenta ovih 1,3 benzinaca.

internet je cudo, imas na wikipediji i koju boju gacha nosi dizajner svakog golfa.

golf 1 : 750-805kg
golf 2 : 845-985 kg
golf 3 : 960-1380 kg
golf 4 : 1050 - 1477 kg

sa obzirom da su benzinci, pogotovo manje kubikaze, dosta laksi od dizela, mozes komotno ici ovako:

golf2 1.3 = 850kg
golf3 1.4 = 1000kg
golf4 SDI = 1400kg

poslusaj me, vozio sam dugo jettu1 1.3, a SDI motor u polu iz 1996 i u jednom iz 2006.
sa tezinom pola iz 1996 se motor nosio sasvim ok, a ovog novijeg je, osim po gradu, bila patnja voziti.

ne mozes te motore u tim tako razlicito teskim autima nikako porediti.
citroen

#41 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by citroen »

vnm wrote:
milojicabrzi wrote:

internet je cudo, imas na wikipediji i koju boju gacha nosi dizajner svakog golfa.

golf 1 : 750-805kg
golf 2 : 845-985 kg
golf 3 : 960-1380 kg
golf 4 : 1050 - 1477 kg

sa obzirom da su benzinci, pogotovo manje kubikaze, dosta laksi od dizela, mozes komotno ici ovako:

golf2 1.3 = 850kg
golf3 1.4 = 1000kg
golf4 SDI = 1400kg

poslusaj me, vozio sam dugo jettu1 1.3, a SDI motor u polu iz 1996 i u jednom iz 2006.
sa tezinom pola iz 1996 se motor nosio sasvim ok, a ovog novijeg je, osim po gradu, bila patnja voziti.

ne mozes te motore u tim tako razlicito teskim autima nikako porediti.

majstore ajde malo odvadi od ovih tezina,pogotovo golf IV SDI(1400kg) on je 1158kg,ne znam gdje nadje taj podatak,pa tezi od passata
vnm

#42 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by vnm »

u pravu si, 1400kg je TDI 4motion, do mene je.
pogledao sam u EIB katalogu, 1160kg golf4 SDI. u istom katalogu pise i da je golf3 1.4 850kg, mada mi to zvuci premalo ali eto opet 300kg razlike a 6kW razlike u snazi.

stojim iza toga da se to ne moze porediti.
milojicabrzi

#43 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by milojicabrzi »

Vidi, u tezini nije tolika razlika, to je sigurno, ispade 4-ka skoro duplo teza od Golfa 2.
I diesel verzija istog auta ne moze nikako biti 300 KG teza od benzinca .

Sve u svemu, budi siguran da je najmanje 10 vrsnih inzinjera i konstruktora u Wolfsburgu, danonocno radilo da izracuna omjer snage, tezine, sirine pneumatika, aerodinamicnost i jos mnogo detalja, tako da ako oni kazu da je 68 KS dovoljno da to auto sa srecom preveze 500 000 km, onda budi siguran da jeste.

Da definitivno nije auto za utrke, to je istina.
chuchumbamayumbe

#44 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by chuchumbamayumbe »

milojicabrzi wrote:Vidi, u tezini nije tolika razlika, to je sigurno, ispade 4-ka skoro duplo teza od Golfa 2.

Sve u svemu, budi siguran da je najmanje 10 vrsnih inzinjera i konstruktora u Wolfsburgu, danonocno radilo da izracuna omjer snage, tezine, sirine pneumatika, aerodinamicnost i jos mnogo detalja, tako da ako oni kazu da je 68 KS dovoljno da to auto sa srecom preveze 500 000 km, onda budi siguran da jeste.

Koliko ja upratih, danonocno su radili i oko mjenjaca, pa opet raja spominju belaje i slicno...
Mora da su mjenjac dizajnirali tamo negdje oko nove godine... :)
aerosa

#45 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by aerosa »

milojicabrzi wrote:Vidi, u tezini nije tolika razlika, to je sigurno, ispade 4-ka skoro duplo teza od Golfa 2.

Ti isti inžinjeri konstruktori su napravili i najveću VW blamažu, motor 1,4 16V u tim istim četvorkama, motor koji je rijetko kome pregulio preko 130 000 bez generalke, tako da i nisu neka preporuka...
vnm

#46 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by vnm »

a sta je sa onim famoznim 1.2 benzincima kojima je nesto pucalo (ne sjecam se vise sta) pa im ni generalka nije mogla pomoci.
citroen

#47 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by citroen »

vnm wrote:a sta je sa onim famoznim 1.2 benzincima kojima je nesto pucalo (ne sjecam se vise sta) pa im ni generalka nije mogla pomoci.

to su oni sto im na -8 c smrzava kondenzirana vlaga u u uljnim kanalima,stradaju lezajevi bregastog vratila a kasnije potpuna havarija motora..inace to su stari motori 1.0, 1.4 i 1.4 16V
Gost1515

#48 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by Gost1515 »

Sve u svemu golf sdi se jedva kreće, VW blamaža, pokvari se sve živo ...

s druge strane kie , clio, punto 1.2 i sl ... poderaše boga oca na cesti, ništa se ne kvari, troše ko upaljači ... i da .. pale "na po' ključa" na -35 ....

kratak rezime pisanja ovih dana na ovom podforumu ... :run:

DISCLAIMER: samo objektivno zapažanje, ništa protiv navedenih marki i modela automobila.
shlauf

#49 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by shlauf »

Neznam sta vama trkacima smeta oznaka SDI ?? Jel' što nije dovoljno brz i startan, ne škipe gume prilikom polaska sa semafora ?? Ja sam imamo takvog Golf-a i mogu vam priznati da je dobro auto, fali prostora na zadnjoj klupi, pretežak za snagu kojom raspolaže ali zato malo udara po džepu. Ja sam u dva navrata mjenjao zupčasti, vodenu i španere s obzirom koliko sam kilometara sa njim prešao. Podrazumjeva se da sam redovno mjenjao ulje i filtere, a naravno i disk pločice. Sve je to potrošni materijal na koji treba da se obrati pažnja. Nisam imao nikakvih problema što se tiče mjenjača. Na kraju kad sam imao namjeru da mjenjam auto otišao je na pijaci kao halva, a zato što se svaki Golf bez obzira dali je 1, 2, 3, 4, 5 ...da srediti tj. napucati, a današnji momci to vole jer imaju pola šprice bezolovnog u venama ili u nosu, neznam šta već. Malo je trošio moram da priznam, bez obzira dali je u pitanju gradska vožnja ili van grada u odnosu na Lagunu II koju danas imam 1,9 dCi, 88 KW.

[/img]"C:\Documents and Settings\Administrator\Desktop\GOLF4.BMP"[/img]
aerosa

#50 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by aerosa »

shlauf wrote:Neznam sta vama trkacima smeta oznaka SDI ?? Jel' što nije dovoljno brz i startan, ne škipe gume prilikom polaska sa semafora ?? Ja sam imamo takvog Golf-a i mogu vam priznati da je dobro auto, fali prostora na zadnjoj klupi, pretežak za snagu kojom raspolaže ali zato malo udara po džepu. Ja sam u dva navrata mjenjao zupčasti, vodenu i španere s obzirom koliko sam kilometara sa njim prešao. Podrazumjeva se da sam redovno mjenjao ulje i filtere, a naravno i disk pločice. Sve je to potrošni materijal na koji treba da se obrati pažnja. Nisam imao nikakvih problema što se tiče mjenjača. Na kraju kad sam imao namjeru da mjenjam auto otišao je na pijaci kao halva, a zato što se svaki Golf bez obzira dali je 1, 2, 3, 4, 5 ...da srediti tj. napucati, a današnji momci to vole jer imaju pola šprice bezolovnog u venama ili u nosu, neznam šta već. Malo je trošio moram da priznam, bez obzira dali je u pitanju gradska vožnja ili van grada u odnosu na Lagunu II koju danas imam 1,9 dCi, 88 KW.

[/img]"C:\Documents and Settings\Administrator\Desktop\GOLF4.BMP"[/img]
Pa svega ti što ga promijeni kad ti je tako dobar bio....? :skoljka:
@Gost1515, niko ne govori da je VW kao marka problem, nego da SDI kao takav kakav je u ovakvoj zemlji prepunoj brda i krivina ne vrijedi ama baš ništa ,dobijaš auto sa kojim si ili osuđen da guslaš za svakim kamionom na koji naiđeš ili da glavu u torbu stavljaš svaki put kad ti bude mrsko da gledaš kamionče ispred tebe...
Post Reply