Šandor wrote:Lajkane, kad se ovdje desi ono što se desilo Njemačkoj u posljednjih 365 dana rata moći ćemo govoriti o tome.
Jugoistočnjak, tačno je da u RS postoje ljudi koji drukčije razmišljaju. Ali njihov broj je toliko jadan da takve možeš upoznat samo ako duže vrijeme boraviš u RS. Znam iz iskustva. Nema tamo više toliko terora. Radi se o tome da 95% ljudi isto misli tako da ovi koji drukčije misle nuopšte nemaju publiku. Tu ubrajam par ljudi koji su članovi stranaka sa sjedištem u Sarajevu i vrlo mali broj običnih ljudi koji svoje stavove kriju ko zmija noge.
Ako misliš da će tamo doći do promjene živiš u zabludi. To me čudi jer si na drugoj temi slikovito opisao atmosferu u RS.
Nastojanja da se ova zemlja rasparča su uvijek dolazila i iznutra i izvana. Tako je bilo i prije svjetskih ratova.
Takav Ustav nema nikakvih šansi. Ne znam šta ti daje nadu da će Srbi popustiti? To se nikad nije desilo. Šta to sadiš u bašti?
To ti je slično kao stanje u Srbiji. LDP tamo nikad neće imat više od 15% glasova. A sad imaju jedva 5% i to u koaliciji sa Vojvođanskim Mađarima. Znači, 15% je tri puta više glasova nego sad (da ne bude da sam uvijek pesimističan

). A moraš osvojit 5% da bi ušao u parlament. Znači, jedva su ušli.
Cjelokupna javnost RS i Srbije je za očuvanje genocidom stečenog.
Slazem se ja s tobom kad je rijec o gledistu vecine Srba iz RS-a o kad se tice vidjenja buducnosti ove zemlje, odnosno entiteta RS. Tacno je da se ovakav nacin razmisljanja ne mijenja ustavom i dekretom, vec do njega moze doci samo vremenom.
Ali isto tako njima se ni nedi nista bolje kad se tice politickih partija u tom entitetu. Terora ima, znam to takodje, a i sam si rekao da neki kriju svoje politicke stavove "kao zmija noge".
U stvari "ostvarivanje ravnopravnosti" i nije moj politicki stav, to je moje elementarno pravo. Ja samo zelim ono sto mi pripada. Zelim da budem ravnopravan na cijelom teritoriju BiH.
Sto se tice ustava i ustavnih rjesenja mi vec sad imamo ustavne odluke koje se ne postuju u ovom entitetu, ali ja isto tako ne vidim nijedan razlog zbog cega bih ja pristao na taj njihov nacin razmisljanja i odnosenja prema Ustavu.
Tacno je to sto ti kazes da su i Srbija i RS za legalizaciju ovakvog stanja, ali je isto tako tacno da Bosnjaci na to ne smiju pristati. Ovakvo stanje ili eventualno stvaranje i trece federalne jedinice (zovi je kako god hoces) sa dominantno nacionalnim predznakom je pogubno za Bosnjake. To bi sigurno znacilo svodjenje Bosnjaka na nekih 25%-30% teritorije BiH, ponovno raseljavanje stanovnistva i dugorocno gledano nestanak Bosnjaka sa ovih prostora. Znamo kakvo prijateljsko okruzenje sad imamo, zar ne? BiH i sada sluzi kao ekonomska kolonija susjednih zemalja, a mozes misliti u tom slucaju kako bi bilo. Naivno je vjerovati da ce preko noci doci do promjene nacina razmisljanja vecine bosanskih Srba, ali zato se treba napraviti Ustav koji ce stititi narode od medjusobne majorizacije, a ovu drzavu od disolucije. Taj odnos prema drzavi ce se promijeniti vremenom, kad se prosjecno obrazovanom i isprepadanom Srbinu razbije strah od nekakvih talibana, mudzahedina i slicnih stvari kojima se bombarduje. Interes bosanskih Srba se moze braniti da se ne blati i ne ponizava BiH. Kad dodje neki drugi, mudriji, manje sirov Dodik i bude branio i stitio srpski narod od majorizacije bez blacenja BiH, polako ce se mijenjati i odnos bosanskih Srba prema njoj.
Tacno je da nema puno Bosnjaka i Hrvata povratnika u RS, ali je isto tako tacno da ogroman broj Bosnjaka i Hrvata u seoskim podrucjima nije prodao svoju imovinu. Ne prave samo Zepljaci koji tamo stalno zive kuce, vec to rade i oni koji su u SAD-u, Australiji, Njemackoj.. Takve stvari daju nadu ovoj zemlji.
Ono sto ja govorim je da se ne smije prihvatiti ono sto predlaze Dodik ili Srbija. To je put koji je vrlo dalek, ali ja zaista ne vidim drugo rjesenje za Bosnjake BiH.