Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post Reply
hercegovac_pravi

#126 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by hercegovac_pravi »

detroit-mercy wrote:
hercegovac_pravi wrote:
JThomas wrote:zaletili su se, k'o što se svakome u životu može desiti. što kaže, mislili da će vrijeme ekonomske ekspanzije vječno trajati, sit gladnom ne vjeruje. i u krajnjoj liniji da će se namiriti od kuća ako dođe do toga da se kredit ne može vratiti.

što su ovi uzimali kredite, jel ih neko možda tjerao? iz potpuno istog razloga što su ih bankari davali - mislili su da će hajrovati. potpuno isti mentalitet.
Naravno..u tome je bit. Banke se zaletile, zinula guzica..vrlo malo tu zdrave ekonomske logike ima...
E sada, što su ovi uzimali kredite? Naravno da ih niko nije tjerao. Slažem se u potpunosti. Ali onda se isto pitanje može postaviti, zašto ljudi sipaju gorivo u auto onda kada je i $ 5 po litru (lupam hipotetički) i onda kada je $ 2 po litru..odgove je jednostavan...NEMAJU IZBORA...a upravo su ih banke svojim vještačkim napumpavanjem tog balona nekretnina i dovele u poziciju da NEMAJU izbora. To je moj jaro ekonomski kriminal skoro svugdje na svijetu pa tako i u Americi.
Ne znam sta da ti kazem, tako ti je u principu sa sve i jednom industrijom. Auto industrija je prije restruktuiranja imala ovecapacity od 5-6miliona komada. Znaci, veci instalirani kapaciteti nego sto trziste treba :mrgreen: .
Znas kada M. Douglas u onom filmu (cini mi se da je Wall Stree) kaze "Greed is good.", jaro pohlepa je jebena stvar :mrgreen: . Nije joj se lahko oduprijeti nimalo :mrgreen: . Prema tome ne potcjenjuj ljudsku pohlepu :mrgreen: .
Ni u ludilu ne podcjenjujem tu pohlepu. kakvi..upravo je ta pohlepa i dovela do nezdrave osnove bankarskog sistema što se opet pretočilo u krah kreditnog sistema i osiromašili protok živog novca u americi što je opet osakatilo osnovu amrečkog koncepta biznisa..upravo ta ne mogućnost finansiranja običnog čovjeka je postala glavni razlog ekonomske krize koja je propraćena enormnim gubitkom posla i porastom broja nezaposlenih..kolika je sada tamo stopa nezaposlenosti 10-tak % ili tako nešto
Sir Jack Daniels

#127 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by Sir Jack Daniels »

New World Order will come !

Doslo je vrijeme da krene globalna borba protiv opresivne agresije velikih korporacija, muljatora i ostale gamadi iz silikonske doline, doline mumijevih i ostalih dolina :)

VivA la Revolucion !
jefferson

#128 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

hercegovac_pravi wrote:
jefferson wrote:Kako ce banka znati?
Nema 100% sigurnosti. 100% sigurnost se samo trazi u BiH gdje imas hipoteku plus dva ziranta, a ni onda banka nije sigurna.
Sto su davali kredite:
evo ovako, vrlo jednostavno (mislio sam da se ovaj dio podrazumjeva):
1. osoba A dodje u banku i trazi kredit za kucu
2. osoba B je bankar i kaze osobi A: Dajte mi svoj SSN (nesto ko amticni broj) da vidim vas kreditni rejting. OK, kreditni rejting je OK, koliko zaradjujete? toliko i toliko. E morate donjeti i poresku prijavu, OK.
3. Na osnovu tih informacija osoba B kaze da je ta osoba kreditno sposobna jer je do sada sve kredte uspjesno vracala, zaradjuje dobro. Osoba B ovako razmislja. Osoba A zaradjuje dobro, ozbiljna je itd. Sutra moze izgubiti posao? Naravno, nista nije sigurno, sve je rizik u zivotu, i preci ulicu je rizik. Medjutim, trziste nekretnina raste po stopi od 10% godisnje. Ako je cijena kuce 200,000 dol, iduce godine ce biti 220,000 dol. Znaci, ako osoba A izgubi posao i ne bude u mogucnosti placati kredit, BANKA POSTAJE VLASNIK KUCE! Banka ne samo sto je dobila dio rata i nesto glavnice, ona ce tu kucu prodati iduce godine nekome i opet zaraditi!
4. Cestitam osobo A postali ste vlasnik kuce sa 10 soba, 4 kupatila, garazom za 5 auta i teniskim igralistem. To sto je troclana porodica, i ne znate igrati tenis niti imate 5 auta nema veze.
Ako propadnete mi opet prodamo kucu za skuplje, te jos zaradimo.
E tu je nastao problem, trziste je potonulo, ljudi izgubili posao a banke nisu imale kome prodati kucu za te pare i zaraditi!
Jebi ga, shit happens!
Pa po tebi je gubitak posla pojedinca glavni razlog ove krize? izvini jaro..ta ti ne pije vode jer po svemu onome što sam ja pročitao po raznim CNN-ovima, biznis news itd..itd... to je jako daleko od istine.
Ta priča o stalnom usponu vrijednosti nektretnina je upravo taj kriminal o kome ja pričam. Jer ruši anty monoply zakone. Vještačko napumpavanje i održavanje cijene nečega je ekvivalent marketskog monopola što je kriminal. Upravo to je slučaj sa marketom nekretnina. ista finansijska kuća finasira izgradnju, šalje svog čovjeka na procjenu, određuje cijenu i onda daje kredite nekvalifikovanim pojedincima za kupovinu nečeg što je već u startu užasno precjenjeno. To je glavni razlog kraha ovog marketa. Niti je glupi pojedinac, niti pohlepni činovničić za bankarskim šalterom. Zato su sada banke u situaciji da posjeduju stotinama hiljada kuća koje niko ne želi da kupi, zato ti je sada vrijednost istog toga marketa nekretnina otišla naglavačke...
Ne bi se bas tako slozio.
Danas i Paul Krugman kaze da je balon nekretnina samo posljedica cijene nafte od 147 dolara iz 2008 godine.
Donald Trump, koji je vise showman nego biznismen, je rekao jednu dobru stvar. Kada je nafta presla 50 dolara tada je recesija nastupila.
SAD su 2007 trosile ljeti oko 22 miliona barela nafte. 25% toga su trosili sleperi kojih u SAD na cestama ima oko 8 miliona. Zbog konfiguracije tla, velicine zemlje itd, vrlo tesko je robu siroke potrosnje transporovati necim drugim osim sleperom.
Onda u SAD imas u svakom trenutku tokom dana 5,000 aviona u zraku. To je jaro OGROMNA ekonomija. Aerodrom u Atlanti godisnje obrne vise para nego svi budzeti u BiH!
Banke jesu slale svoje ljude, ali u tom procesu imas vise igraca. Gradjevinci, bankari, procjenitelji, poreska uprava, zdravstvena inspekcija, gradjevinska inpekcija itd, itd. Nije to bas tako kao sto se cini. Banka odredjivala Nije mogla odredjivate jer u jednoj ulici je u trzisnoj utakmici mozda 100 banaka koje finansiraju razne kuce. Oni se bore da otmu musterije jedni drugima.
Medjutim, potraznja je ta koja je napuhavala cijene, jer su ljudi zivjeli iznad svojih mogucnosti. Kupovali kuce iznad svojih mogucnosti, itd, itd. Kada je ekonomija posustala zbog cijena nafte, i akda su otkazi krenuli letiti lijevo i desno, ops, ode sve u pm.
E onda je zaslo na vidjelo da su banke toliko izgubile kompas nosene zaradom da su na Liboru masovno uzimale novac da finansiraju kupce. Novac tada nikad nije bio jeftiniji za kupiti na berzi, te su svi bili uljuceni u dernek. A tek kupci. Kredit za kucu, kredit za auto, 5-6 kreditnih kartica. Pa kreditne kartice su nudjene djeci od 4 godine!
I jbg, shit happens. Zato danas ekonomija mili puzevim korakom jer su ljudi iz mahmurluka 2009 i 2010 se otrijeznili pa sada pauziraju, do novog balona, ovaj put mozda solarne energije ili vjetrenjaca :D
Toda

#129 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by Toda »

Occupy Wall Street: A Globalist Op?

takođe kao i Anonymus i Wikileaks.

A i Soroš "podržava" ove sa Wall Street.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#130 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by -LIBERO- »

Prenos protesta uzivo na slijedecim linkovima:

Prenos uzivo!!!!

Stranica preko koje se obavjestava i organizuje sve vezano za nastavak protesta:

Stranica!!!
U sklopu te stranice (iznad postavljeni linkovi) imate LIvestream ,chat (na kojem konstantno ide rasprava i sve ostalo) i twitter.
jefferson

#131 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

-LIBERO- wrote:
Prenos protesta uzivo na slijedecim linkovima:

Prenos uzivo!!!!

Stranica preko koje se obavjestava i organizuje sve vezano za nastavak protesta:

Stranica!!!
U sklopu te stranice (iznad postavljeni linkovi) imate LIvestream ,chat (na kojem konstantno ide rasprava i sve ostalo) i twitter.
Dobri su. Hoda azijat sa Canon kamerom od 1000dol i protestvuje :lol: svi nesto snimaju iPhone-ovima HTC, itd, itd a protestvuju protiv kapitalizama, globalizacije i sl. E ja revolucije i govana!
cartman

#132 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by cartman »

jefferson wrote: Dobri su. Hodaazijat sa Canon kamerom od 1000dol i protestvuje :lol: E ja revolucije i govana!
Izvini sto upadam, ali sta ako lik ima skupu kameru? Jel to neko ne smije izrazit svoj gnjev prema ljudima koji upravljaju drzavAMA osim ako nije fukara? meni se cini da si ti fulo poentu protesta. Neki protestanti imaju posao, neki cak dobar posao, drugi ga pak nemaju, sto uopce nema veze i ne igra nikakvu ulogu. bitna je poruka. poruka i ljubav medju tim ljudima.
jefferson

#133 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

cartman wrote:
jefferson wrote: Dobri su. Hodaazijat sa Canon kamerom od 1000dol i protestvuje :lol: E ja revolucije i govana!
Izvini sto upadam, ali sta ako lik ima skupu kameru? Jel to neko ne smije izrazit svoj gnjev prema ljudima koji upravljaju drzavAMA osim ako nije fukara? meni se cini da si ti fulo poentu protesta. Neki protestanti imaju posao, neki cak dobar posao, drugi ga pak nemaju, sto uopce nema veze i ne igra nikakvu ulogu. bitna je poruka. poruka i ljubav medju tim ljudima.
Nisam fulao, ali mi se to cini kontradiktorno. I jos sve ovo zvati revolucijom? Daj ba, moze se protestvovati i sl, ali koja ba revolucija. Sto rece detroit, kada pocnu umirati od gladi, e onda ce biti sranja.
Nek uvedu regrutaciju pa ces vidjeti kako ce bankare i politicare pobacati sa bruklinskog mosta za dva dana i sve se srediti!
madner

#134 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by madner »

Ako cemo po teoriju, upravo ti sto imaju jesti dizu revolucije jer su osvjesteniji.
Lumpenproleterijat je kontrarevolucionarni element :D
cartman

#135 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by cartman »

jefferson wrote:
cartman wrote:
Nisam fulao, ali mi se to cini kontradiktorno. I jos sve ovo zvati revolucijom? Daj ba, moze se protestvovati i sl, ali koja ba revolucija. Sto rece detroit, kada pocnu umirati od gladi, e onda ce biti sranja.
Nek uvedu regrutaciju pa ces vidjeti kako ce bankare i politicare pobacati sa bruklinskog mosta za dva dana i sve se srediti!
Pa zavisi kako gledas na to. meni uopce nije kontradiktorno, zasto bi i bilo? nije kapitalizam imat kvalitetnu stvar. mozda je lik skupljao 5 godina za tu kameru, nikad ne znas i ne treba trcat pred rudu. a sto se tice protesta, u pravu si, nije ni R od revolucije, al ipak osjetim neki potencijal. moguce da je to do mene, jer predosjecam da nam se nesto veliko sprema, na globalnom nivou. al o tom po tom, ja jos uvijek cekam 5ti novembar i da vidim hoce li "anonymusi" dokrajcit fejsbuk :D
jefferson

#136 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

madner wrote:Ako cemo po teoriju, upravo ti sto imaju jesti dizu revolucije jer su osvjesteniji.
Ma da, dobro je irvin rekao, cek da krene sezona na HBO.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#137 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by -LIBERO- »

jefferson wrote: Dobri su. Hoda azijat sa Canon kamerom od 1000dol i protestvuje :lol: svi nesto snimaju iPhone-ovima HTC, itd, itd a protestvuju protiv kapitalizama, globalizacije i sl. E ja revolucije i govana!
Prvo im spocitavaju da su sve sami klosari,neradnici,ublehasi..a onda vidi imaju svi mobitele i skupe kamere :-)

Vise su mi kontradiktorni ti koji ih tako osudjuju i etiketiraju,nego sto su kontradiktorni oni sami.

I da,revolicija ne mora biti ikljucivo i samo u "krvi" i sa oruzijem. Moze biti revolucija u promjeni razmisljanja,revolucija u ukazivanju i upiranjem prstom u sustini problematike u kojoj se nalazi "moderna" civilizacija itd. itd.
sladak_ko_med

#138 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by sladak_ko_med »

cartman wrote:

pa ako je tako, što onda jednostavno ne odsele u Koreju :? il nek dođu kod nas ovdje im je rahatluk, sve napreduje, sve cvjeta i svi se brinu za USA, evo ja recimo oka sklopio nisam zbog 750 ljudi na jednom mostu u USA :-)

halo ljudi idu izbori u USA :wink:
cartman

#139 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by cartman »

sladak_ko_med wrote:
cartman wrote:

pa ako je tako, što onda jednostavno ne odsele u Koreju :? il nek dođu kod nas ovdje im je rahatluk, sve napreduje, sve cvjeta i svi se brinu za USA, evo ja recimo oka sklopio nisam zbog 750 ljudi na jednom mostu u USA :-)

halo ljudi idu izbori u USA :wink:
svako treba pocistit svoju avliju :D
nosara

#140 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by nosara »

jefferson wrote: Dobri su. Hoda azijat sa Canon kamerom od 1000dol i protestvuje :lol: svi nesto snimaju iPhone-ovima HTC, itd, itd a protestvuju protiv kapitalizama, globalizacije i sl. E ja revolucije i govana!
:lol:

Logike i govana...! Pa revolucije zapocinju intelektualci i tehnoloski savremeni ljudi, a ne polupismeni hrgalji...

Rusi ti se svijet... Ima li panike...? :zjev:
bosanski

#141 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by bosanski »

occupy Vijece ministara???
detroit-mercy

#142 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Ako cemo po teoriju, upravo ti sto imaju jesti dizu revolucije jer su osvjesteniji.
Jaro moj, srednja klasa ti je za kurac :mrgreen: . Srednja klasa samo gleda da sacuva svoj neki status :mrgreen: ugodnih zivota. Revolucije dizu dva extrema, jal bogati jal siromasni :mrgreen: . Onih u sredini se zivo hebe za sve. Sada ako uzmes da u USA gro stanovnistva je u toj sredini onda mozes zamisliti sta ce biti od te revolucije :mrgreen: .
detroit-mercy

#143 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:

Logike i govana...! Pa revolucije zapocinju intelektualci i tehnoloski savremeni ljudi, a ne polupismeni hrgalji...

Ima naravno, kazu da ce Cova zajedno sa partijom praviti vlast :mrgreen: .
Moj nosara, brini se ti za svoj svijet, ima puno vise govana da se pomete :zjev:
jefferson

#144 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

nosara wrote:

o boze, evo, panika strava, ne znam sta cu!
simpozijum delirijum

#145 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by simpozijum delirijum »

evo jos jedan link podrske ,http://www.informationclearinghouse.inf ... e29304.htm
15 000 demonstriralo sinoc sa radnickim sindikatima , opet frka sa policijom i pendrecenje , uobicajeno vec
danas je najavljeno da ce se pridruziti studenti sa profesorima oko podne , takodjer unije ratnih veterana daju punu podrsku :thumbup:
a sta radi elita ?
u Cikagu su korumpirane guzonje izvjestili znak "mi smo 1% " = kao odgovor na glavnu parolu pobunjenika "mi smo 99%" ili u prevodu ko vas hebe
u Londonu u Bond ulici sjedistu Londonske berze , takodjer demonstracije i sluzbenici i bankari uz flase sampanjaca su pred demonstrante izvukli krupne novcanice i polijevali ih sampanjcem ? slicno su uradili i u Njujorku ispred jednoga luksuznoga restorana , kada su isto tako isprovocirali pobunjenike polijevajuci ih sampanjcem i bacajuci im novcanice od 1 dolara :roll:
bogami ima neko da visi za bandera i ima glave da se kotrljaju samo neka provociraju
samo provocirajte ,.. a vidim da pobunjenici polako gube zivce , a sada ih ima vec masu ..a ko se zadnji smije ?
irvinx1

#146 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by irvinx1 »

Da se vidjeti u New Yorku i beskucnika sa iphone aparatom.... Ne kazem da nema intelektualavca medju njima, al ono 8-)
-LIBERO-
Čiča Gliša

#147 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by -LIBERO- »

15 000...talasa se,talasa se...
jefferson

#148 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

-LIBERO- wrote:15 000...talasa se,talasa se...
Ma nek se talasa. Ako nesto pozitivno treba da se desi to je da republikance vrate na normalni kurs. Oni su totalno izgubili kompas, i vise me podsjecaju na nase politicare na balkanu.
simpozijum delirijum

#149 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by simpozijum delirijum »

jefferson wrote:
-LIBERO- wrote:15 000...talasa se,talasa se...
Ma nek se talasa. Ako nesto pozitivno treba da se desi to je da republikance vrate na normalni kurs. Oni su totalno izgubili kompas, i vise me podsjecaju na nase politicare na balkanu.
Obama upravo sada drzi konferenciju za stampu i spominje i desavanja na ulicama USA gradova
republikanci su sada fakticki Tea Party , ili da pojasnim neupucenima ; extremni desnicari i krscanski fundamentalisti
USA Seseljevci ili Mudzahedini kako god
nema tu uljepsavanja ...
Obama ima dobre ideje ali nema vise kontrole i narod mu ne vjeruje
irvinx1

#150 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by irvinx1 »

simpozijum delirijum wrote: Obama ima dobre ideje ali nema vise kontrole i narod mu ne vjeruje
Levat koji nije ispunio nijedno obecanje.
Post Reply