Glavne prepreke u pregovorima izmedju Izraela i Palestine

danas

Post by danas »

Svemirski_Jebach wrote:
danas wrote:
basta sljezove boje wrote:

ne smeta nikome Davidova zvijezda, ali smeta neznanje. Jesi li ti ikada vidio izraelski pasos? Jesi li vidio da svi koji nisu Zidovi imaju na prvoj strani pasosa pecat na kojem stoji ogromno - "Ne-Zidov"? Hoce li onda i u lijepoj nasoj stavljati ljudima na dokumente pecate da se zna da nisu Zidovi? Pasos koji sam ja vidjela ne pripada Palestincu vec osobi koja je krscanske vjere
palestinaca ima i krscana pobogu si zeno...
igrom slucaja su mi komsije takvi...odlicna im je hrana...samo, nesto mi ne bi jasno kad mi pricase kako im hamas dolazi kuci svako malo i prijeti...jerbo oni nijesu "nasi"...a znamo kako to fercera, kad nisi "nas" onda te ni ovi na istoku a ni ovi na zapadu ne vole...

a zasto ih hamas dira kad su palestinci? hm...more'l bit da je to sto nijesu iste vjere? :roll: majku mu bice da je to...jerbo sta bi drugo moglo bit.
Image
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

tacno je to za brak.

nego, ne odgovori ti meni za onog muftiju huseinija i njegove fotke za nacistima...sta bi s tim?
foucault

Post by foucault »

Svemirski_Jebach wrote:u pravu si, mislim da je jevrejima trebalo dati lijepu nasu...pa da se fino suncamo u splitu il rovinju pod davidovom zvijezdom...a to bi vala fakat i pravedno bilo.

ne smeta nikome Davidova zvijezda, ali smeta neznanje. Jesi li ti ikada vidio izraelski pasos? Jesi li vidio da svi koji nisu Zidovi imaju na prvoj strani pasosa pecat na kojem stoji ogromno - "Ne-Zidov"? Hoce li onda i u lijepoj nasoj stavljati ljudima na dokumente pecate da se zna da nisu Zidovi? Pasos koji sam ja vidjela ne pripada Palestincu vec osobi koja je krscanske vjere
a jesi ti ikad imala tranzit kroz Sloveniju putujuci za neku drugu evropsku zemlju ?
Svemirski_Jebach

danas wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
danas wrote: palestinaca ima i krscana pobogu si zeno...
igrom slucaja su mi komsije takvi...odlicna im je hrana...samo, nesto mi ne bi jasno kad mi pricase kako im hamas dolazi kuci svako malo i prijeti...jerbo oni nijesu "nasi"...a znamo kako to fercera, kad nisi "nas" onda te ni ovi na istoku a ni ovi na zapadu ne vole...

a zasto ih hamas dira kad su palestinci? hm...more'l bit da je to sto nijesu iste vjere? :roll: majku mu bice da je to...jerbo sta bi drugo moglo bit.
Image
vrlo jasna svakome ko je dobronamjeran. govoriti u apsolutnim jedinicama dobra i zla bas i nije realno.
danas

Post by danas »

Svemirski_Jebach wrote:tacno je to za brak.

nego, ne odgovori ti meni za onog muftiju huseinija i njegove fotke za nacistima...sta bi s tim?
kakve to veze ima? pola italije i njemacke se nisu slikali sa nacistima vec su BILI fasisti -- pa sta sad? oni ti ne smetaju i nije se od njihove drzave 'za kaznu' otfikarilo i dalo nekome drugom...

a covjek ti je negdje na pocetku okacio neka pitanja, ma nisu ni pitanja vec obicne cinjenice... mi i dalje cekamo tebe :D da nam odgovoris :D :D samo obicno DA, TACNO ili NE, NIJE TACNO :D :D bice dovoljno :) de, ne bilo ti lijeno :D

PS kad iseljavas iz kuce :D
Svemirski_Jebach

pa jel to ja gotivim italiju i njemacku? naravno da su bili fasisti i to ne 50% nego 90%...

Prvi sam rekao da bi bilo pravedno dati Austriju, Njemacku, Italiju, Hrvatsku, Ukrajinu, Poljsku da se tamo napravi drzava jer su te drzave to zasluzil svojim zlocinima.

al sto je trebalo huseiniju da se slika s njim? Sto nije iso u partizane pa se s titom sliko? sam je sebi skocio u usta...zato jer je glup i ocigledno imao je zlocinacke namjere.

i ne znam sta ocekujes od mene? Da ti kazem nesto sto je opstepoznato? Da su ljudi, civili protjerani sa svojih ognjista? To je svima jasno. Kao i ko ih je protjerao i zasto.

Ali, hajd ti prestani braniti pa priznaj ko je s druge strane stola...sigurno nije andjeo...

a zamislimo, ne daj boze, da su nacisti pobijedili u 2. svjetskm ratu...sta bi huseini pricao? Da li bila druga prica? Ne, bio bi sretan jer su mu neprijatelji pobijeni...a bili su mu neprijatelji cak i puno prije nego je drzava izrael formirana.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Svemirski_Jebach wrote:sta hoces time reci sto vec nije receno? Da postoje izbjeglice? To znamo vec evo 45 godina...i znamo zasto su tu i ko ih je tu doveo. i znam i u kakvom uzasu zive.

ima li sta novo? reko' da nije m.p.t. napravio kakvu novu o jevrejima? :roll:
sta bi mogao novo reci? Da je varsavski ghetto postojao nekoliko godina, a da palestinski logori postoje nekoliko decenija? Da je njemacki fasizam sankcioniran, a da izraelski cionizam nije nikad? Da u izraelskim zatvorima sjede djeca od 12 godina kao najgori kriminalci?
foucault

Post by foucault »

Svemirski_Jebach wrote:ja ti rekoh...al ti ne slusas...kako je moguce da zemlja od 4-5 mil. stanovnika pobijedi 4 drzave za 6 dana i haman pa dodje do Kaira? Kako?

I da se ne zaboravi, Rusi su pomagali Siriju, Jordan i Egipat (i Liban)...meni je svasta nesto nelogicno.

Kako to da se susjedi vise pitaju za neke stvari od samih Palestinaca?

Kako to da Sirija i dalje odbija da potpise mir i lijeci komplekse preko ledja palestinaca, i to ne zato sto ih voli (jer da ih voli ne bih drzala u kampovima nego bi im dali drzavljanstva) nego zato sto ih koristi?

Kako to da Jordansko stanovnistvo cini 75% Palestinaca pa znamo kako se kralj Husein ponio u ranijim pregovorima, a bogme i u ratovima.

Kako to da su Sadata ubili cim je potpisao mir? Isto kao i Rabina?

Jbg. Sadat je postao cool Amerikancima kad je potpisao mir sa Izraelom. Dotada su upravo oni slijedeci logiku neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj pruzali podrsku Muslimanskoj braci i drugim "fridom fajters". Onda su se stvari malo otele kontroli, jednako kao i sa Bin Ladenom poslije.

U biti podrzavam tvoju liniju razmisljanja samo ovo oko povlacenja na granice iz 1967. godine je malo mutno. Jednako kao i tvrdnje izraelskih profesora prava da Zenevske konvencije vaze svugdje na svijetu sem na okupiranim teritorijama.
Svemirski_Jebach

meni se u stvari cini da mi pricamo o dvije potpuno razlicite stvari...ti pricas o tome da je nepravedno to sto su jedni dosli drugima na zemlju, uzeli im zemlju i napravili kuce, a ove protjerali. I to jeste nepravedno i ja nikad nisam rekao drugacije.
(samo da dodam da je puno zemlje prodato jevrejima za lovu)

Ono sto ja govorim, je da su danas stvari drugacije, i da nisu crno bijele...da ni ovi drugi nisu cvijece (osim muftije koji je ocigledno bio njemacko cvijece - koja tragedija)...i da bi puno stvari bilo drugacije da su sami palestinci drugacije nastupali, umjesto da se glodju izmedju sebe te da i njihovo vodjstvo ulazi u zacarani krug, napada palestince nemuslimane...

jel jasnije?
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

puno nekih kobajagi eskperata ovdje...
danas

Post by danas »

Svemirski_Jebach wrote:
i ne znam sta ocekujes od mene? Da ti kazem nesto sto je opstepoznato? Da su ljudi, civili protjerani sa svojih ognjista? To je svima jasno. Kao i ko ih je protjerao i zasto.

Ali, hajd ti prestani braniti pa priznaj ko je s druge strane stola...sigurno nije andjeo...
ovi gore boldirani... su sa druge strane stola... i jedino za njih me je briga...

pa kako onda majku mu... ako je sve to tako i ako je svima jasno ko je koga protjerao... onaj ko to kaze odmah bude fatmir ili vojo? znas li ti vise uopste za sta i protiv cega argumentujes... ili samo ovdje laprdas da gledas sopstveno slovo na ekranu... bice da je to...

jer sta ti hoces, nikome jos nije jasno... osim sto bi prodavao guzicu jeftino, al' da ti ne udje... izrael je kriv za protjerivanje i izbjeglice i otimacinu teritorija, ali sta je tu je... sad palestinci nek puse, ko ih jebe -- glavno je da ti si se preselio u tel aviv u znak solidarnosti sa napacenim izaelitima... jel' to to? sto nam ovdje prodajes?
Svemirski_Jebach

foucault wrote:
Svemirski_Jebach wrote:ja ti rekoh...al ti ne slusas...kako je moguce da zemlja od 4-5 mil. stanovnika pobijedi 4 drzave za 6 dana i haman pa dodje do Kaira? Kako?

I da se ne zaboravi, Rusi su pomagali Siriju, Jordan i Egipat (i Liban)...meni je svasta nesto nelogicno.

Kako to da se susjedi vise pitaju za neke stvari od samih Palestinaca?

Kako to da Sirija i dalje odbija da potpise mir i lijeci komplekse preko ledja palestinaca, i to ne zato sto ih voli (jer da ih voli ne bih drzala u kampovima nego bi im dali drzavljanstva) nego zato sto ih koristi?

Kako to da Jordansko stanovnistvo cini 75% Palestinaca pa znamo kako se kralj Husein ponio u ranijim pregovorima, a bogme i u ratovima.

Kako to da su Sadata ubili cim je potpisao mir? Isto kao i Rabina?

Jbg. Sadat je postao cool Amerikancima kad je potpisao mir sa Izraelom. Dotada su upravo oni slijedeci logiku neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj pruzali podrsku Muslimanskoj braci i drugim "fridom fajters". Onda su se stvari malo otele kontroli, jednako kao i sa Bin Ladenom poslije.

U biti podrzavam tvoju liniju razmisljanja samo ovo oko povlacenja na granice iz 1967. godine je malo mutno. Jednako kao i tvrdnje izraelskih profesora prava da Zenevske konvencije vaze svugdje na svijetu sem na okupiranim teritorijama.
ma ti znas kako razmisljam manje-vise...i znas da ne sporim krsenja medjunarodnog prava od strane izraela, i znas da sustina mojih postova nije da ide na to sta je pravedno a sta ne nego da se stvari vide malo jasnije nego kod mladena marica u paralelama...

jebi ga, sta da ti pricam vise....ipak smo obojica prevazisli taj nacin razmisljanja
basta sljezove boje

nisu svi jednaki. Ima li izraelske djece u palestinskim zatvorima? Nema. Hapse li Palestinci djecu pred skolskim WC-om? Ne hapse. Osudjuju li djecaka od 12 godina na 6 mjeseci zatvora? Ne.

izraelska NGO B’tselem je snimala celije od 9 kvadrata u kojima zivi 20 djecaka - "teskih kriminalaca." Na filmu se vidi i kako djecacima zabranjuju da idu na WC iza 22 sata, udaraju ih za vrijeme saslusanja i ne daju im da spavaju. Metode kao iz Auschwitza
danas

Post by danas »

nemoj ti fako :D ni slucajno ici na ono sto je pravedno... i daleko ces dogurati...:D

ma sta, vec jesi dogurao... nema dalje :)
Svemirski_Jebach

danas wrote:
Svemirski_Jebach wrote:

ovi gore boldirani... su sa druge strane stola... i jedino za njih me je briga...

pa kako onda majku mu... ako je sve to tako i ako je svima jasno ko je koga protjerao... onaj ko to kaze odmah bude fatmir ili vojo? znas li ti vise uopste za sta i protiv cega argumentujes... ili samo ovdje laprdas da gledas sopstveno slovo na ekranu... bice da je to...

jer sta ti hoces, nikome jos nije jasno... osim sto bi prodavao guzicu jeftino, al' da ti ne udje... izrael je kriv za protjerivanje i izbjeglice i otimacinu teritorija, ali sta je tu je... sad palestinci nek puse, ko ih jebe -- glavno je da ti si se preselio u tel aviv u znak solidarnosti sa napacenim izaelitima... jel' to to? sto nam ovdje prodajes?
sto bi reko tito staljinu...Njet. To nije to.

fatmir il' vojo nije onaj ko kaze...stvarno, ono zaista nije pravedno ni po kakvim zakonima, to je zlocin itd itd...ali je fatmir i vojo onaj ili ko negira holokaust (bilo je i takvih znas dobro), onaj ko postira clanke za stormfronta u kojima se pise o tome kako su jevreji bili opasnost u Nirnbergu 1463. god. pa su protjerani, onaj ko kao argumente navodi clanke Davida Duke-a (i taj isti bi, vidi ironije, kritikovao ameriku zbog rasizma jerbo i ne zna ko je duke), onaj ko malo-malo spomene jevreje kao opasnost po cijeli svijet, onaj ko navodi protokol sionskih mudraca kao neki argument, onaj ko s radoscu a ne sa gadjenjem postira clanak o nedjadovoj "strucnoj" konferenciji o holokaustu, onaj kome je Thompson velika pjevacka zvijezda, onaj koji kaze da je hitler imao dobrih ideja...

e taj i takav je ne samo vojo, fatmir nego i adolf. a cak ni side-stories o kaknju i slicne nebuloze ne mogu promijeniti ogavnu istinu.

toliko...i vjerujem da ti je sada sve jasno.
Last edited by Svemirski_Jebach on 03/08/2007 19:52, edited 1 time in total.
basta sljezove boje

a Goethe-Institut otvorio u Ramallahu

http://www.goethe.de/ins/ps/ram/deindex.htm

Prishtine soon
basta sljezove boje

moj djed koji je proveo 4 pune godine i 1 mjesec u logoru za ratne zarobljenike u Njemackoj nikad nije volio Zidove. Pricao je da su u Sarajevu prije drugog svjetskog rata i Muslimani i Hrvati i Srbi zaposljavali jedni druge, a da su u zidovskim kucama radili iskljucivo Zidovi. Nisu se htjeli puno mijesati sa drugima i imali su zakon po kojem se ne smiju sa drugima vjencavati koga su se drzali.
foucault

Post by foucault »

basta sljezove boje wrote:moj djed koji je proveo 4 pune godine i 1 mjesec u logoru za ratne zarobljenike u Njemackoj nikad nije volio Zidove. Pricao je da su u Sarajevu prije drugog svjetskog rata i Muslimani i Hrvati i Srbi zaposljavali jedni druge, a da su u zidovskim kucama radili iskljucivo Zidovi. Nisu se htjeli puno mijesati sa drugima i imali su zakon po kojem se ne smiju sa drugima vjencavati koga su se drzali.
Moja majka (baka, nena) kao rodjena Sarajka kaze da su odnosi u Sarajevu izmedju Zidova i ostalih nacionalnih skupina bili dobri. Njena najbolja prijateljica bila je Zidovka i cesto bi odlazila na rucak kod njih u kucu. Multikulturni karakter Sarajeva nije se poceo rusiti 1992.godine vec 1941. sa progonima Jevreja, Roma i u nesto manjoj mjeri Srba. Ali to je vec offtopic.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

foucault wrote:
basta sljezove boje wrote:moj djed koji je proveo 4 pune godine i 1 mjesec u logoru za ratne zarobljenike u Njemackoj nikad nije volio Zidove. Pricao je da su u Sarajevu prije drugog svjetskog rata i Muslimani i Hrvati i Srbi zaposljavali jedni druge, a da su u zidovskim kucama radili iskljucivo Zidovi. Nisu se htjeli puno mijesati sa drugima i imali su zakon po kojem se ne smiju sa drugima vjencavati koga su se drzali.
Moja majka (baka, nena) kao rodjena Sarajka kaze da su odnosi u Sarajevu izmedju Zidova i ostalih nacionalnih skupina bili dobri. Njena najbolja prijateljica bila je Zidovka i cesto bi odlazila na rucak kod njih u kucu. Multikulturni karakter Sarajeva nije se poceo rusiti 1992.godine vec 1941. sa progonima Jevreja, Roma i u nesto manjoj mjeri Srba. Ali to je vec offtopic.
Isti narod?

This was because of the critical housing shortage in Israel and because of racism. Housing is allotted as follows:

● Ashkenazi Jews who have lived in Israel for many years are given first choice.
● Second in line are Ashkenazi Jews from Europe -- especially if they are married or marry an Israel-born Ashkenazi Jew.
● The next favored are Ashkenazi Jews from the U.S. -- especially if they marry an Israeli born Ashkenazi.
● Sephardic Jews have the next choice of whatever housing is left.
● At the bottom of the list are Moslems, Druze and Christians.
basta sljezove boje

foucault wrote:
moj post se nije odnosio na komsijske odnose vec na politiku zaposljavanja koju su praktikovale zidovske familije i to uglavnom Ashkenazi, jer su Sefardi bili siromasni i nisu izdavali stanove niti su imali zalagaonice i banke. Sto se mog djeda tice, on ta proganjanja nije mogao ni vidjeti jer je nakon 10 dana rata vec u aprilu 1941. mislim kod Doboja zatocen i u vozu sa cijelom vojskom odvezen u Njemacku gdje je u logoru proveo 4 godine. Srbi su u Sarajevu za vrijeme NDH "pokrstavani", mada je to van svake pameti, jer postoji samo jedno krstenje.
pitt

Post by pitt »

izrael (za sad) ne zeli da pregovara sa hamasom, a ni braci nesto nije previse krivo radi toga. Dok i jedni i drugi skontaju da je vojna pobjeda nemoguca i ne sjednu za sto nema mira. Zvuci poznato? :roll:
Svemirski_Jebach

nazalost tema je izbrisana pa ne mogu da kopiram clanak koji je postavljen...ali svi vrlo dobro znaju da je clanak isao na to kako su po gradovima europe tokom 15. 16. pa i 17. stoljeca jevreji protjerivani jer su predstavljali opasnost...

a i postiran je i clanak davida duke-a, sramne osobe koja osim sto je revizionist i negator holokausta, jos je i drugar KKK...

Prema tome, vrlo je jasno sta je istina.
Svemirski_Jebach

foucault wrote:
moj post se nije odnosio na komsijske odnose vec na politiku zaposljavanja koju su praktikovale zidovske familije i to uglavnom Ashkenazi, jer su Sefardi bili siromasni i nisu izdavali stanove niti su imali zalagaonice i banke. Sto se mog djeda tice, on ta proganjanja nije mogao ni vidjeti jer je nakon 10 dana rata vec u aprilu 1941. mislim kod Doboja zatocen i u vozu sa cijelom vojskom odvezen u Njemacku gdje je u logoru proveo 4 godine. Srbi su u Sarajevu za vrijeme NDH "pokrstavani", mada je to van svake pameti, jer postoji samo jedno krstenje.
vidis...nije problem sto su oni pokrstavani nasilno, nego je problem jer je to besmisleno za ime boga...pa samo je jedno krstenje, sto to dva puta radite...kako vasn ije stid, bas ste glupi vi pavelicevci :roll: :roll:
pitt

Post by pitt »

joj.....sve patnje svijeta vi bi rijesavali na nashim prostorima i preko nasih primjera. Jest da smo najpametnija, najbolja, naj naj nacija.....al ipak je malo previse :D :D :D
basta sljezove boje

meni doseljenici iz Rusije izgledaju kao najkonzervativniji dio stanovnistva koji ne znaju posteno hebrejski a patoloski se boje zivjeti sa Palestincima. Najliberalniji su intelektualci sa univerziteta Tel Aviv od kojih mnogi uce arapski i rade u raznim NGOs.

Gush Shalom ekipa radi skupa sa Palestincima

http://gush-shalom.org/
Post Reply