Glavne prepreke u pregovorima izmedju Izraela i Palestine

basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Svemirski_Jebach wrote:
vidis...nije problem sto su oni pokrstavani nasilno, nego je problem jer je to besmisleno za ime boga...pa samo je jedno krstenje, sto to dva puta radite...kako vasn ije stid, bas ste glupi vi pavelicevci :roll: :roll:
ti zaista imas ozbiljan problem
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

mozda...samo se moj problem ne zove fasizam. :roll: :roll:

danas ne volimo zidove, sutra srbe, prekosutra muslimane, malo poslije latinoamerikance, naravno crnci su tu uvijek...kako je divan ovaj svijet, za svakoga ksenofoba i rasistu ponesto. :roll:
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

Svemirski_Jebach wrote:mozda...samo se moj problem ne zove fasizam. :roll: :roll:

danas ne volimo zidove, sutra srbe, prekosutra muslimane, malo poslije latinoamerikance, naravno crnci su tu uvijek...kako je divan ovaj svijet, za svakoga ksenofoba i rasistu ponesto. :roll:
sve je to bagra.
Svemirski_Jebach

a tako se vjesto kriju pod krinkom borbe za necija prava...kad njima odgovara. haman bi ih covjek na ranu privio.

a da je vecernji napisao kako je neki palestinac, ilegalni imigrant u sloveniji napao 20-godisnju slovenku...vidio bi drvlje i kamenje po jadnom palestincu. ko bi ga onda branio? Don Zivko Kustic? :roll: :roll:
basta sljezove boje

zanimljivo da se etnicko ciscenje Palestine ne naziva fasizmom, dok se u svim drugim primjerima rabi upravo ta rijec. "Izraelci ce kompenzirati ...". Koliko su do sada "kompenzirali" vidimo na cinjenici da ljudi od 1948 zive kao izbjeglice po logorima. Koliko god smo mi u Bosni i Hercegovini "bagra" sve je manje izbjeglica i ljudi se polako vracaju na svoje, a Palestinci se vec generacijama radjaju kao izbjeglice. A ko zna kako bi nam bilo, da je bivsa Jugoslavija imala logistiku Izraela i da svi Srbi sveta imaju moc svih Zidova svijeta
danas

Post by danas »

Svemirski_Jebach wrote:a tako se vjesto kriju pod krinkom borbe za necija prava...kad njima odgovara. haman bi ih covjek na ranu privio.

a da je vecernji napisao kako je neki palestinac, ilegalni imigrant u sloveniji napao 20-godisnju slovenku...vidio bi drvlje i kamenje po jadnom palestincu. ko bi ga onda branio? Don Zivko Kustic? :roll: :roll:
Image
Svemirski_Jebach

likewise. ;)

zamislimo kako bi nam bilo da je slobodan praljak imao svu logistiku izraela, koliko bi starih mostova srusio...ili da je ivica rajic imao logistiku k'o ariel saron koliko bi stupnjih dolova bilo...il' da je tihomir blaskic imao logistiku izraela koliko bi ahmica ostalo danas...ko oni nesto bolji i manji zlocinci od rase il' mladica?

bas se pitam...jel nam to zelis reci? :roll: :roll:
basta sljezove boje

Svemirski_Jebach wrote: Izrael nece pristati da se sve palestinske izbjeglice vrate na teritoriju izraela. Mozda neki manji broj ali nikako svi. Osim toga, skupice se lova za kompenzaciju njihove imovine.
zamislite reakciju tzv. medjunarodne zajednice kada bi ovo izjavila vlada Republike Srpske, Federacije, Republike Hrvatske, Kosova ....
danas

Post by danas »

Svemirski_Jebach wrote:
basta sljezove boje wrote:
Svemirski_Jebach wrote: Izrael nece pristati da se sve palestinske izbjeglice vrate na teritoriju izraela. Mozda neki manji broj ali nikako svi. Osim toga, skupice se lova za kompenzaciju njihove imovine.
zamislite reakciju tzv. medjunarodne zajednice kada bi ovo izjavila vlada Republike Srpske, Federacije, Republike Hrvatske, Kosova ....

Samo ne znam sto ovo navodis kao moj stav? :roll: koliko se sjecam ja ne kreiram niciju politiku...losu ili dobru.
ne kreiras... ali branis... izraelsku... a sve pod plastom neke 'real-politike'... jest izrael svakakav, ali jebiga... takav je, tu je, mora se... ti bi i sa trecim rajhom 'morao' jer zaboga... postojao je... takav kakav je... i umjesto tel aviva danas, ti bi stavio berlin 1942-e u svoj forumski profil... :wink:

a ovdje se kao zgrazavas nad nekim praljkom, a u iducoj recenici 'kupis lovu' za neko obestecenje palestinaca... ma nema problema, sakupice se lova i za one iz dretelja i za obnovu starog mosta... pa ko da nikad nista nije bilo... jel' to tvoja poruka?

i glavno je da ti za pravdom ne trcis... :wink:
Last edited by danas on 03/08/2007 21:15, edited 1 time in total.
Harrys

Post by Harrys »

basta sljezove boje wrote:
foucault wrote:
basta sljezove boje wrote:moj djed koji je proveo 4 pune godine i 1 mjesec u logoru za ratne zarobljenike u Njemackoj nikad nije volio Zidove. Pricao je da su u Sarajevu prije drugog svjetskog rata i Muslimani i Hrvati i Srbi zaposljavali jedni druge, a da su u zidovskim kucama radili iskljucivo Zidovi. Nisu se htjeli puno mijesati sa drugima i imali su zakon po kojem se ne smiju sa drugima vjencavati koga su se drzali.
Moja majka (baka, nena) kao rodjena Sarajka kaze da su odnosi u Sarajevu izmedju Zidova i ostalih nacionalnih skupina bili dobri. Njena najbolja prijateljica bila je Zidovka i cesto bi odlazila na rucak kod njih u kucu. Multikulturni karakter Sarajeva nije se poceo rusiti 1992.godine vec 1941. sa progonima Jevreja, Roma i u nesto manjoj mjeri Srba. Ali to je vec offtopic.
moj post se nije odnosio na komsijske odnose vec na politiku zaposljavanja koju su praktikovale zidovske familije i to uglavnom Ashkenazi, jer su Sefardi bili siromasni i nisu izdavali stanove niti su imali zalagaonice i banke. Sto se mog djeda tice, on ta proganjanja nije mogao ni vidjeti jer je nakon 10 dana rata vec u aprilu 1941. mislim kod Doboja zatocen i u vozu sa cijelom vojskom odvezen u Njemacku gdje je u logoru proveo 4 godine. Srbi su u Sarajevu za vrijeme NDH "pokrstavani", mada je to van svake pameti, jer postoji samo jedno krstenje.
@basta,ustasico i fasistico,vidim da nesmetano ti i tvoji istomisljenici(boja svih dresova) sirite vasu ideologiju.
Ovaj forum,preciznije,podforumi politika i religija sa postali vasi bastioni.

I de nam reci zasto tvoj deda nije volio Jevreje.Prvo si rekla da ih nije volio generalno,onda si rekla da se to odnosi samo na Askenaze,pa posto su u Sarajevu Askenazi bili samo 10 % i Sefardi 90%, nije jasna ta mrznja.
artzy

Post by artzy »

ostro i na prvu wrote:tema je Glavne prepreke u pregovorima izmedju Izraela i Palestine
kako se uvjek ali bas uvjek se dodje do sarajevskih jevreja ?
nekog bezbeli dobro "skakiljaju" :roll:
Ne bih rekao da nekoga skakiljaju. Nasi Jevreji su nase neposredno iskustvo i okvir poznavanja/nepoznavanja historije i karaktera jednog naroda i znacajnog dijela historije.
Svemirski_Jebach

danas wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
basta sljezove boje wrote: zamislite reakciju tzv. medjunarodne zajednice kada bi ovo izjavila vlada Republike Srpske, Federacije, Republike Hrvatske, Kosova ....

Samo ne znam sto ovo navodis kao moj stav? :roll: koliko se sjecam ja ne kreiram niciju politiku...losu ili dobru.
ne kreiras... ali branis... izraelsku... a sve pod plastom neke 'real-politike'... jest izrael svakakav, ali jebiga... takav je, tu je, mora se... ti bi i sa trecim rajhom 'morao' jer zaboga... postojao je... takav kakav je... i umjesto tel aviva danas, ti bi stavio berlin 1942-e u svoj forumski profil... :wink:

a ovdje se kao zgrazavas nad nekim praljkom, a u iducoj recenici 'kupis lovu' za neko obestecenje palestinaca... ma nema problema, sakupice se lova i za one iz dretelja i za obnovu starog mosta... pa ko da nikad nista nije bilo... jel' to tvoja poruka?

i glavno je da ti za pravdom ne trcis... :wink:
moj cilj je da otvaram i drugu stranu medalje. onu o kojoj se i ne prica bas cesto i koju svi zaboravljamo. I ne podrzavam ja izrael koliko podrzavam i cijenim jevreje.

Izraelska vlada jeste pocinila zlocine ili ih nije sprijecila, ali stavljati izraelsku vladu u isti nivo sa 3. rajhom je vrhunac neukusa.

A najvise me iritira i smeta sto se zastitnici thompsona koji bi bosnjake najradije vidjeli u istanbulu a jevreje najradije pod zemljom odjednom nadju da kao oni stite palestince...i to samo jer jevreje mrze ipak malo vise.

deda je mrzio jevreje...jebi ga, smetalo mu sto su voljeli raditi i nisu gubili vrijeme...i onda, bogu hvala :roll: , dosla 1941. pa dodje vrijeme da se i s njima zavrsi...
:roll: :roll: sarajevo ispod trebevica...

i onda, vidi ironije, meni kaze da imam problem...da itekakav problem imam sa fasistima.
basta sljezove boje

Izrael se fura da je zapadna demokracija, medjutim ustava nema, a privatno vlasnistvo mu nista ne znaci. Palestinci se nece nikuda seliti, jer im drzave u kojima su izbjeglice (za razliku od nas dragi Bosanci i Hercegovci) nikada nisu dale mogucnost da postanu punopravni drzavljani. Zemlje bivse Jugoslavije vracaju potomcima Zidova vlasnistvo njihovih pradjedova koje im je ukradeno 1941. a Izrael Palestincima nema namjeru vratiti ono sto im je ukrao 1948.

Iz Haaretza, liberalnijeg lista Izraela

The vast majority of the Palestinians living in Iraq are originally from villages in the foothills of the Carmel Mountains of Haifa. In 1948, Iraqi officers stationed in the northern West Bank forcibly conscripted men from those villages, and then allowed them and their families to enter Iraq - but never offered them citizenship

http://www.haaretz.com/hasen/spages/887483.html
danas

Post by danas »

Svemirski_Jebach wrote:
moj cilj je da otvaram i drugu stranu medalje. onu o kojoj se i ne prica bas cesto i koju svi zaboravljamo. I ne podrzavam ja izrael koliko podrzavam i cijenim jevreje.

Izraelska vlada jeste pocinila zlocine ili ih nije sprijecila, ali stavljati izraelsku vladu u isti nivo sa 3. rajhom je vrhunac neukusa.

A najvise me iritira i smeta sto se zastitnici thompsona koji bi bosnjake najradije vidjeli u istanbulu a jevreje najradije pod zemljom odjednom nadju da kao oni stite palestince...i to samo jer jevreje mrze ipak malo vise.

deda je mrzio jevreje...jebi ga, smetalo mu sto su voljeli raditi i nisu gubili vrijeme...i onda, bogu hvala :roll: , dosla 1941. pa dodje vrijeme da se i s njima zavrsi...

i onda, vidi ironije, meni kaze da imam problem...da itekakav problem imam sa fasistima.
koju drugu stranu medalje? mladicevu? milosevicevu? hitlerovu? daj da cujemo koja je to 'druga strana medalje' bogati... de, objasni nam i opravdaj etnicko ciscenje, otimacinu, izbjeglicke logore, zabranu povratka izbjeglicama, sortiranje gradjana po vjeri i rasi, zabranu brakova sa ne-jevrejima, hapsenje i mucenje djece, ogradjivanje ljudi zidovima i bodljikavom zicom, gazenje porodica i kuca tenkovima... izraelska politika je ogledalo najgoreg fasizma i teokracije, i brutalna politika koju danas izrael sprovodi je bazirana na maltene istoj ideologiji 'ciste krvi' i 'svete zemlje' kao i hitlerova...

a volis li ti ili ne volis jevreje nikoga ne boli qurac qrasni ovdje... ovdje se diskutuje o totalitarnoj i ekspanzionistickoj izraelskoj politici (koja je glavna prepreka trajnom miru), a ne o jevrejima kao narodu ili religijskoj grupi... samo je tebi i tebi slicnim ispranim mozgovima to jedno te isto... jer kako biste drugacije histericno vristali 'anti-semito' i 'fastisto' svakome ko spomene izraelsku politiku... a u ovom trenutku (pogotovo poslije zadnjeg napada na lebanon od prosle godine) niko normalan ne bi sa ponosom i iz inata isticao tel-aviv u profilu, bas kao sto niko normalan ne bi 1942-e klicao berlinu... osim tebe valjda, jer real-politik je real-politik :D

a o thompsonu i dedi... raspravljaj sa onima koji su to pisali a ne lijepi drugima... moji su bili svi u partizanima, od '41-e, narodni heroji... i borili su se protiv onih koji tjeraju ljude iz kuca, protiv onih koji nasilno osvajaju tudje i protiv onih koji sortiraju nepodobne u gradjane drugog reda... ali sta ja ovo pricam, kad tebi nista od toga ne smeta -- cim to rade oni koji ti 'cijenis' :-) a pravda se ionako ne moze izganjati, jel' tako :wink:

PS nego, sta bi sa kucom u kaknju? jesi se iselio a sebe smjestio u stalu, sve da nekome drugom bude potaman? sta cekas? ne brini, sakupice braca lovu za kompenzaciju :D nasmEjah se grohotom :lol: :roll:
Svemirski_Jebach

danas wrote:
Svemirski_Jebach wrote:

koju drugu stranu medalje? mladicevu? milosevicevu? hitlerovu? daj da cujemo koja je to 'druga strana medalje' bogati... de, objasni nam i opravdaj etnicko ciscenje, otimacinu, izbjeglicke logore, zabranu povratka izbjeglicama, sortiranje gradjana po vjeri i rasi, zabranu brakova sa ne-jevrejima, hapsenje i mucenje djece, ogradjivanje ljudi zidovima i bodljikavom zicom, gazenje porodica i kuca tenkovima... izraelska politika je ogledalo najgoreg fasizma i teokracije, i brutalna politika koju danas izrael sprovodi je bazirana na maltene istoj ideologiji 'ciste krvi' i 'svete zemlje' kao i hitlerova...

a volis li ti ili ne volis jevreje nikoga ne boli qurac qrasni ovdje... ovdje se diskutuje o totalitarnoj i ekspanzionistickoj izraelskoj politici (koja je glavna prepreka trajnom miru), a ne o jevrejima kao narodu ili religijskoj grupi... samo je tebi i tebi slicnim ispranim mozgovima to jedno te isto... jer kako biste drugacije histericno vristali 'anti-semito' i 'fastisto' svakome ko spomene izraelsku politiku... a u ovom trenutku (pogotovo poslije zadnjeg napada na lebanon od prosle godine) niko normalan ne bi sa ponosom i iz inata isticao tel-aviv u profilu, bas kao sto niko normalan ne bi 1942-e klicao berlinu... osim tebe valjda, jer real-politik je real-politik :D

a o thompsonu i dedi... raspravljaj sa onima koji su to pisali a ne lijepi drugima... moji su bili svi u partizanima, od '41-e, narodni heroji... i borili su se protiv onih koji tjeraju ljude iz kuca, protiv onih koji nasilno osvajaju tudje i protiv onih koji sortiraju nepodobne u gradjane drugog reda... ali sta ja ovo pricam, kad tebi nista od toga ne smeta -- cim to rade oni koji ti 'cijenis' :-) a pravda se ionako ne moze izganjati, jel' tako :wink:

PS nego, sta bi sa kucom u kaknju? jesi se iselio a sebe smjestio u stalu, sve da nekome drugom bude potaman? sta cekas? ne brini, sakupice braca lovu za kompenzaciju :D nasmEjah se grohotom :lol: :roll:
kako god zelis. povlaci Paralele mladena m. gdje god zelis...svakom njegovo. :roll: ako zelis mozes izjednaciti i nasera orica koji je pobio srpske civile u srebrenici sa mladicem...i to bi bila zanimljiva paralela. vidim idu ti od ruke.

to sto su tebi neko bio u partizanima...bas me zaboli. to nije tema danasnje emisije.

A i dalje zivi u zabludama da je izraelska politika jedina prepreka miru - jer da jeste, taj bi sukob vec odavno bio zavrsen. Ne znam kako mozes zivjeti da se nikad ne zapitas, u ovom slucaju ili u drugim slucajevima, pa majku mu...ima li jos nesto tu, je li to sve bas tako? Eto, meni cesto padne na pamet pa kad malo razmislis skontas da bas i nije sve tako jasno, crno bijelo. Da nije samo da jedni gaze djecu tenkovima, a drugi su andjeli...

A je li raznosenje u autobusima sa djecom zlocin? Kako ces opravdati bombasa samoubicu koji se raznese pred kaficem? Je li on zlocinac? Sto on nije isti ko i nacisti? Je li on ubija nevinu djecu od 4 godine? Sta su ta djeca nekom skrivila? Jesu li ona nekoga protjerala?

A hajde ti meni sada objasni - kako bi bilo jevrejima 1948. godine da su dosli da zive mirno, da nisu napravili svoju drzavu nego su htjeli da zive s drugima bez sukoba...koliko bi ih njihove komsije arapi pustili? jedno 3 dana.

Ne budi smijesna, znas i sama sta bi se desilo sa jevrejima bez vojske...pobili bi ih arapi za dvije sedmice, taman da su najmiroljubljiviji bili, da su samo dosli i rekli, ljudi mi bi da zivimo ovdje mirno, sa vama, necemo vam nista uzeti. Mojme mi suplje o arapskoj miroljubivosti. To nekom drugom pricaj.

ovdje prije svega govorim o susjednim zemljama koje su ipak najveci generatori sukoba. Jer da izrael nema vojsku, jel mislis da sirija ne bi uletila iste sekunde ko sto je upala u libanon?
shin

Post by shin »

Pitanje za svemirskog;

Kako neko ima pravo na zemlju na kojoj nije rodjen on i 50 generacija iza njega?
Kako on ima vece pravo od nekoga ko je rodjen na tom mjestu sa 50 svojih generacija iza?
shana_majka

Post by shana_majka »

Svemirski_Jebach wrote:
danas wrote:
Svemirski_Jebach wrote:

kako god zelis. povlaci Paralele mladena m. gdje god zelis...svakom njegovo. :roll: ako zelis mozes izjednaciti i nasera orica koji je pobio srpske civile u srebrenici sa mladicem...i to bi bila zanimljiva paralela. vidim idu ti od ruke.

to sto su tebi neko bio u partizanima...bas me zaboli. to nije tema danasnje emisije.

A i dalje zivi u zabludama da je izraelska politika jedina prepreka miru - jer da jeste, taj bi sukob vec odavno bio zavrsen. Ne znam kako mozes zivjeti da se nikad ne zapitas, u ovom slucaju ili u drugim slucajevima, pa majku mu...ima li jos nesto tu, je li to sve bas tako? Eto, meni cesto padne na pamet pa kad malo razmislis skontas da bas i nije sve tako jasno, crno bijelo. Da nije samo da jedni gaze djecu tenkovima, a drugi su andjeli...

A je li raznosenje u autobusima sa djecom zlocin? Kako ces opravdati bombasa samoubicu koji se raznese pred kaficem? Je li on zlocinac? Sto on nije isti ko i nacisti? Je li on ubija nevinu djecu od 4 godine? Sta su ta djeca nekom skrivila? Jesu li ona nekoga protjerala?

A hajde ti meni sada objasni - kako bi bilo jevrejima 1948. godine da su dosli da zive mirno, da nisu napravili svoju drzavu nego su htjeli da zive s drugima bez sukoba...koliko bi ih njihove komsije arapi pustili? jedno 3 dana.

Ne budi smijesna, znas i sama sta bi se desilo sa jevrejima bez vojske...pobili bi ih arapi za dvije sedmice, taman da su najmiroljubljiviji bili, da su samo dosli i rekli, ljudi mi bi da zivimo ovdje mirno, sa vama, necemo vam nista uzeti. Mojme mi suplje o arapskoj miroljubivosti. To nekom drugom pricaj.

ovdje prije svega govorim o susjednim zemljama koje su ipak najveci generatori sukoba. Jer da izrael nema vojsku, jel mislis da sirija ne bi uletila iste sekunde ko sto je upala u libanon?

Napisao bih ti da se Ti promijenish,al' si previshe "pod uticajem", zato bolje promijeni faks.
basta sljezove boje

smjesno da lik koji je u Americi naucio citati i pisati i upoznao par Zidova koji su OK prosipa pricu kako je Izrael OK. Sarajevski Zidovi koji su konvojem izasli iz Sarajeva i otisli u Izrael su bili sokirani kakva je slika rata u Bosni i Hercegovini u izraelskim medijima i kakav je zvanican stav Knesseta i vlade. Stos je bio u tome da je ljubavnica Radovana Karadzica pocetkom 90-ih bila Klara Mandic koja je, ne znam na koji nacin, postala predsjednica drustva jugoslavensko-zidovskog prijateljstva i koja je imala utjecaja i u Izraelu i u Jugoslaviji. Ne bih ulazila u to koliko je gospodja Mandic Zidovka, ali za nju je vecina Zidova cula tek kad je poceo rat. Njeno lobbyranje za Srbiju u Izraelu je bilo toliko ogavno kao i medijsko pracenje rata u BiH, da su se neke izbjeglice, Zidovi iz Sarajeva, pokupili iz Izraela i otisli u trece zemlje. Nema svako stomak da se uvaljuje na tudje
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Kad lik odgovori na pitanje da li misli da Izrael "iskori¹tava" holokaust kao "opravdanje" za mnogo politièkih i vjerskih stvari koje radi trenutno, ima smisla dalje naprðivati... (ono: da, ne, ponekad, uvijek, nikako, prete¾no i sl)

P.S.
A ¾ivo me boli k**a hoæe li me neko prozvati fa¹istom/nacistom zbog ovog ¹to sam napisao...
basta sljezove boje

iz knjige Biljane Plavsic "Svedocim":

"Radovan mi je dao doslovno ovakvo objašnjenje:

"Dafina je korpulentna i dobro obučena žena, puna je para, ima svoju banku, ja i Momo smo joj jako simpatični. Klara Mandić je sposobna žena u svakom pogledu i ima dobre veze sa Izraelom. Okači Davidovu zvezdu oko vrata i nama se sva vrata otvaraju. Redovno sa nama putuje i učestvuje u pregovorima. Inače, njih dve su dobre prijateljice". Ja sam bila zapanjena objašnjenjem koje se odnosi na "visoku profesionalnost naših specijalnih savetnika" i ozbiljno zabrinuta za sudbinu naroda kojeg vodi ovako površan, neodgovoran čovek."

Image
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

ja se slazem sa @danas, kao i u vecini politickih misljenja, pa nista i ne pisem na politici :D u stvari, u nekim nijansama nam se misljenja razlikuju.

ja, recimo, ne mislim da su palestinske vodje zrele, kompetentne i iole dobri politicari da bi vodili drzavu, buducu palestinsku ako je bude. mislim da bi se muke ljudi produzile u ko zna kojem... mozda jos bezizlaznijem pravcu... jer su im na celu nasilni glupani bez mrve smisla za narod, bez spremnosti da zrtvuju bilo koji od svojih interesa za narod. palestinski.

ne sumnjam da svima koji podrzavaju Izraelsku aktuelnu politiku odgovara upravo takva vlast, pa mi je ona sumnjiva u samom startu. isto tako, svjesna sam da bi izrael opravdao svoju politiku i da nije hamasa... tacno... ali... on je tu i s tim treba racunati.
Prozor

Post by Prozor »

Posto nemam vremena, kratko i jasno, Izrael je nastao na isti nacin kao i Republika Srpska... Palestina ne moze vise vratit sve, ali trebala bi dobiti Westbank i pojas Gaze te istocni Jerusalem.
Eto.
danas

Post by danas »

dawn_upon_dawn wrote:ja se slazem sa @danas, kao i u vecini politickih misljenja, pa nista i ne pisem na politici :D u stvari, u nekim nijansama nam se misljenja razlikuju.

ja, recimo, ne mislim da su palestinske vodje zrele, kompetentne i iole dobri politicari da bi vodili drzavu, buducu palestinsku ako je bude. mislim da bi se muke ljudi produzile u ko zna kojem... mozda jos bezizlaznijem pravcu... jer su im na celu nasilni glupani bez mrve smisla za narod, bez spremnosti da zrtvuju bilo koji od svojih interesa za narod. palestinski.

ne sumnjam da svima koji podrzavaju Izraelsku aktuelnu politiku odgovara upravo takva vlast, pa mi je ona sumnjiva u samom startu. isto tako, svjesna sam da bi izrael opravdao svoju politiku i da nije hamasa... tacno... ali... on je tu i s tim treba racunati.
samo kratko pojasnjenje -- sa puta :D nigdje nisam napisala da podrzavam palestinsko rukovodstvo... dodatna tragedija palestinskog naroda je u tome sto je njihova pravedna borba za svoju drzavu iskoristena u ko zna kakve svrhe i ciljeve... pa sad imamo 'islamski' aspekt (koji nikada nije bio osnova sukoba), bomabase samoubice, korumpuirano staro rukovodstvo PLO koje je sve popljackalo... zvuci poznato nama iz BH?

medjutim, to i dalje ne negira osnovnu cinjenicu da je izrael nastao kako je nastao. i da radi to sto radi. i da je to osnova sukuba, i prepreka trajnom miru jer nesto je akcija a nesto reakcija. i vec sam napisala -- gdje nema pravde nikada nece biti mira. a onda dodje svemirski da kaze -- pa nije samo izrael djavo sto gazi djecu tenkovima, ni oni sa druge strane nisu andjeli (gadjaju se kamenicama valjda?). a onda te u istom dahu optuzi da izjednacavas nasera i mladica... da sam jutros doruckovala sad bih povratla.
Svemirski_Jebach

to u vezi srpskog lobija i uticaja na jevreje mozes okaciti macku o rep...vrlo dobro je poznato da su jevreji u americi tokom cijelog rata, pa i danas bili potpuno na strani bosnjaka kao zrtava...i to e mozes uvjeriti ako popricas sa bilo kim ovdje.

i haris silajdzic je priznao da su mu jevreji u americi pomagali da bude na CNN-u haman pa svaki dan...a "braca" su ti iz saudije uslovljavala pomoc prihvatanjem njihovih misionara koje gledamo svaki dan na forumu, kako samo sire njihovu ideologiju (ima i izuzetaka u pogledu ljevicara koji ne znaju ni gdje su ni gdje im je pocetak a gdje kraj).
Svemirski_Jebach

basta sljezove boje wrote:smjesno da lik koji je u Americi naucio citati i pisati i upoznao par Zidova koji su OK prosipa pricu kako je Izrael OK. Sarajevski Zidovi koji su konvojem izasli iz Sarajeva i otisli u Izrael su bili sokirani kakva je slika rata u Bosni i Hercegovini u izraelskim medijima i kakav je zvanican stav Knesseta i vlade. Stos je bio u tome da je ljubavnica Radovana Karadzica pocetkom 90-ih bila Klara Mandic koja je, ne znam na koji nacin, postala predsjednica drustva jugoslavensko-zidovskog prijateljstva i koja je imala utjecaja i u Izraelu i u Jugoslaviji. Ne bih ulazila u to koliko je gospodja Mandic Zidovka, ali za nju je vecina Zidova cula tek kad je poceo rat. Njeno lobbyranje za Srbiju u Izraelu je bilo toliko ogavno kao i medijsko pracenje rata u BiH, da su se neke izbjeglice, Zidovi iz Sarajeva, pokupili iz Izraela i otisli u trece zemlje. Nema svako stomak da se uvaljuje na tudje
smijesno je i uvredljivo da neko ko bi bosnjake najradije vidio u turskoj, a jevreje pod zemljom, i kome su thompson i gojko susak zakletva i kome ni jasenovac i gradiska stara nisu problem i ciji je djed eto "mrzio jevreje" (pa zar je unuka mogla drukcije?) sad nam kao daje poruku o izraelskim zlocinima "kroz bespuca povijesne zbiljnosti". FUJ.
Post Reply