Glasajmo za Komšića!

Post Reply
danas

Post by danas »

Dezze wrote: A ja licno mislim da je veca uvreda za Hrvate ako ih Ivo Miro Jovic predstavljaili onaj sto mu se sudi, ili onaj sto ne smije u drzavu uci.... :roll:
ma ko tebe pita sta je uvreda. pitaju se hrvati. valjda. jer niko se ne sekira previse glede proste cinjenice da je taj moron ivo miro zasjeo glasovima SDA. ali sad eto odjednom ne mogu ne-hrvatski glasovi ici komsicu. a komsic nije dobar hrvat. jer dobar hrvat je onaj ko dokazuje svoje hrvatstvo clanstvom u HDZ-u (bas kao sto je dobar bosnjak u SDA i dobar srbin u SDS), a ostalo sta dodje iza toga nije bitno. jer ostalo i ne postoji.

pa ti ko da si juce sa marsa pao. cuj uvreda hrvatima. pa ivo miro je njihov ponos i dika... a tek onaj sto je pobjegao iz bosne u 'domovinu'... :-)
sarlo

Post by sarlo »

Nemas pravo glasati za Srbina ako nisi iz Entiteta. I obratno. Zbog nemogucnosti da se utvrdi ko ce Hrvata izabrati moze se dogoditi da se i zato nadje solucija, koja bi bila nekakvo novo cudoviste, ovaj put u izboru za Hrvatskog clana presjednistva i Bosnjackog naravno.
Sto se tice ostalih (relativno simpatican temin ali u sustini glupost) Dragan Covic se 1991. godine izjasnio kao Yugosloven :) Na listicu normalno svako ima pravo glasati za koga hoce i nikom niti na celu niti u licnoj ne pise sta je po nacionalnosti. To je stvar osjecaja pripadnosti covjeka. Samo ponavljam nije nekako posteno da drugi Hrvatima biraju zastupnike, nisu ni lopovi ni retardirani. To je ono sto mi obicna ljudska logika govori.
Last edited by sarlo on 09/09/2006 01:09, edited 1 time in total.
oko_za_oko

Post by oko_za_oko »

Objasni mi koji dio paranoje je dobar?!
jel me to navlacis na tanak led :)

ali odgovoricu:

vjerujem da je mudrije biti spreman za lose makar se nikad ne desilo nego vjerovati da se lose stvari nece desiti.

nadam se da si razumio poruku
sarlo

Post by sarlo »

danas wrote:
Dezze wrote: A ja licno mislim da je veca uvreda za Hrvate ako ih Ivo Miro Jovic predstavljaili onaj sto mu se sudi, ili onaj sto ne smije u drzavu uci.... :roll:
ma ko tebe pita sta je uvreda. pitaju se hrvati. valjda. jer niko se ne sekira previse glede proste cinjenice da je taj moron ivo miro zasjeo glasovima SDA. ali sad eto odjednom ne mogu ne-hrvatski glasovi ici komsicu. a komsic nije dobar hrvat. jer dobar hrvat je onaj ko dokazuje svoje hrvatstvo clanstvom u HDZ-u (bas kao sto je dobar bosnjak u SDA i dobar srbin u SDS), a ostalo sta dodje iza toga nije bitno. jer ostalo i ne postoji.

pa ti ko da si juce sa marsa pao. cuj uvreda hrvatima. pa ivo miro je njihov ponos i dika... a tek onaj sto je pobjegao iz bosne u 'domovinu'... :-)
Ja negovorim da je neko dobar ili los Hrvat, Bosnjak,... Peruancima je Hujimori bio dobar predsjednik, ali oni su ga izabrali. Manje je bitno za koga su SDA-ovci glasali bitno je za koga su Hrvati glasali. Konkretno I.M.J.
halo_ba

Post by halo_ba »

sarlo wrote:Zeljko Komsic.
Zlatni ljiljan. Cuo sam da ga je dobio kao fini momak iz staba? Neki kazu da je bio u kasarni Viktor Bubanj (vjerovatno 101. mot.) a neko je pomenuo i Dobrinju ( valjda 5. Dobrinjska). Dali je to istina ili je mozda bio u nekoj diverzantskoj ceti, manevarskom bataljonu, mozda je komandovao nekim napadom ili odbranom, ili je jednostavno uradio neko herojstvo?
Po zanimanju je inzinjer. Mnogo isticu da je obrazovan, mogu li to detaljno obrazloziti i dodati jos neke detalje?
Obavljao je duznosti nacelnika opcine Novo Sarajevo, direktor Revic.., Ambasador BiH u Beogradu. Kakav je bio na tim duznostima?
Da li je istina da je postao prepotentan tip koji se nezna nasmijati i pozdravljati sa poznatim?
Ja mislim da je ipak posten covjek. Nije politicar velikog kalibra, ali ce to mozda postati. Na ovim izborima ce se pojaviti najmocniji politicari, medju njima on je "mali". Sansu da pobijedi ima. Da li bi to bila uvreda za Hrvate? jednostavno neposteno.
Nikad nisam vidjela da neko ovako pokudi covjeka...a sve ga lafo hvali
sarlo

Post by sarlo »

Kod ovakvih komplikovanih problema rjesenje je naravno jednostavno. BiH treba imati predsjednika (naravno jednog). O tom se raspravljalo prilikom pokusaja ustavnih promjena. Vecina poslanika a i forumasa sa ovog foruma je bila protiv ideje da BiH ima predsjednika.
Drugog rjesenja nema (zapravo su druga rjesenja problem) .
sarlo

Post by sarlo »

halo_ba wrote:
sarlo wrote:Zeljko Komsic.
Zlatni ljiljan. Cuo sam da ga je dobio kao fini momak iz staba? Neki kazu da je bio u kasarni Viktor Bubanj (vjerovatno 101. mot.) a neko je pomenuo i Dobrinju ( valjda 5. Dobrinjska). Dali je to istina ili je mozda bio u nekoj diverzantskoj ceti, manevarskom bataljonu, mozda je komandovao nekim napadom ili odbranom, ili je jednostavno uradio neko herojstvo?
Po zanimanju je inzinjer. Mnogo isticu da je obrazovan, mogu li to detaljno obrazloziti i dodati jos neke detalje?
Obavljao je duznosti nacelnika opcine Novo Sarajevo, direktor Revic.., Ambasador BiH u Beogradu. Kakav je bio na tim duznostima?
Da li je istina da je postao prepotentan tip koji se nezna nasmijati i pozdravljati sa poznatim?
Ja mislim da je ipak posten covjek. Nije politicar velikog kalibra, ali ce to mozda postati. Na ovim izborima ce se pojaviti najmocniji politicari, medju njima on je "mali". Sansu da pobijedi ima. Da li bi to bila uvreda za Hrvate? jednostavno neposteno.
Nikad nisam vidjela da neko ovako pokudi covjeka...a sve ga lafo hvali
Ovo sam za njega rekao, nisam ga ni hvalio ni kudio. Ostalo su cinjenice i pitanja.
buzzer

Post by buzzer »

Nazalost nije mi dozvoljeno da glasam za kandidata koji nije Srbin, tako da ce Gosp. Komsic ostati bez mog glasa. Mislim da su glasaci iz FBIH trenutno u prednosti jer im je izbor manje ogranicen i nadam se da ce doci vrijeme da mogu birati kandidata koji odgovara mojim ocekivanjima bez obzira na etnicku pripadnost.
Dezze

Post by Dezze »

sarlo wrote:Nemas pravo glasati za Srbina ako nisi iz Entiteta. I obratno. Zbog nemogucnosti da se utvrdi ko ce Hrvata izabrati moze se dogoditi da se i zato nadje solucija, koja bi bila nekakvo novo cudoviste, ovaj put u izboru za Hrvatskog clana presjednistva i Bosnjackog naravno.
Sto se tice ostalih (relativno simpatican temin ali u sustini glupost) Dragan Covic se 1991. godine izjasnio kao Yugosloven :) Na listicu normalno svako ima pravo glasati za koga hoce i nikom niti na celu niti u licnoj ne pise sta je po nacionalnosti. To je stvar osjecaja pripadnosti covjeka. Samo ponavljam nije nekako posteno da drugi Hrvatima biraju zastupnike, nisu ni lopovi ni retardirani. To je ono sto mi obicna ljudska logika govori.
Pa neka ti ta ljudska logika onda kaze za koga da glasaju oni koji se ne izjasnjavaju kao niti jedan od tri ponudjena konstitutivna naroda? Javi onda meni i ostalima ovdje da znamo za koga da glasamo, jer nemamo svi svoje predstavnike u institucijama. I kao sto Danas rece, sadasnjeg Hrvata u predsjednistvu su birali Bosnjaci. Gle cuda!
Dezze

Post by Dezze »

oko_za_oko wrote:
Objasni mi koji dio paranoje je dobar?!
jel me to navlacis na tanak led :)

ali odgovoricu:

vjerujem da je mudrije biti spreman za lose makar se nikad ne desilo nego vjerovati da se lose stvari nece desiti.

nadam se da si razumio poruku
Ne navlacim te na tanak led. To je i moj moto. Podapisujem. :D
Dezze

Post by Dezze »

sarlo wrote:
danas wrote:

Ja negovorim da je neko dobar ili los Hrvat, Bosnjak,... Peruancima je Hujimori bio dobar predsjednik, ali oni su ga izabrali. Manje je bitno za koga su SDA-ovci glasali bitno je za koga su Hrvati glasali. Konkretno I.M.J.
Ivo Miro Jovic je dosao na mjesto clana predsjednistva kada je Dragan Covic smijenjen. A posto ga je neko morao zamijeniti (Dragana Covica) u parlamentu BiH su glasali, i gospon Jovic je dobio potreban broj glasaca samo zahvaljujuci Bosnjacma (mozda i Srbima, to zaista ne znam), jer je od Hrvata cini mi se samo dva glasa dobio - svoj i jos neciji. Dakle, nisu ga Hrvati birali, ako cemo pravo.
ero_sa_onog_svijeta

Post by ero_sa_onog_svijeta »

ta podla politika SDP-a.
Nisu dali predstavnika za bošnjačkog i srpskog člana predsjedništva, već idu na štetu hrvatskog naroda BiH, smišljeno nebi li bošnjaci izabrali i hrvtskog člana predsjedništva, i na taj način preglasali hrvatski narod.

jadana način preglasavanja, jadna i država.
Dezze

Post by Dezze »

ero_sa_onog_svijeta wrote:ta podla politika SDP-a.
Nisu dali predstavnika za bošnjačkog i srpskog člana predsjedništva, već idu na štetu hrvatskog naroda BiH, smišljeno nebi li bošnjaci izabrali i hrvtskog člana predsjedništva, i na taj način preglasali hrvatski narod.

Ti, dakle, kreces od pretpostavke da je SDP bosnjacka stranka. :-?
mala-i

Post by mala-i »

SDP ima kandidata za srpskog člana predsjedništva.To je Jugoslav Jovičić.eto koliko si upućen...ali,i nije neko iznenađenje od tebe...
Dezze

Post by Dezze »

Nije vazno biti upucen, vazno je imati ekskluzivno pravo na ugrozenost. Ta se ugrozenost valjda ogleda u izgradnji Hercegovine kao da je Silikonska dolina. :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Znaci posteno je da ja, koji nisam ni Bosnjak ni Hrvat, ne glasam ni za koga, zato jer zivim u Sarajevu da ne bih slucajno narusio nacionalnu ravnotezu?
klif

Post by klif »

Nacionalisti i njihova politicka rukovodstva nisu nikada birali sredstva da bi dosli i ostali na vlasti. U trenutku kada njihova vlast na bilo koji nacin moze biti dovedena u pitanje, izvlace sve registre i ne biraju metode da bi se odrzali na vlasti, iako je evidentno da je njihova vladavina unazadila zemlju za par desetina godina i bice u istoriji zapamcena kao najcrnji period moderne BiH.

Moguce je da cak i u nacionalnim strankama postoje posteni i moralni ljudi. Doduse, licno ih ne poznajem, ali da bih izbjegao zamku iskljucivosti i politicke nekorektnosti moram to napomenuti. Madjutim, sama cinjenica da se sa takvom politikom saglasavaju i da aktivno ucestvuju u nacionalnim i nacionalistickom orgijanju, u mojim ocima gube svaki ljudski, moralni i politicki kredibilitet.

Po nacionalistickoj logici je cak i pripadnik „moje nacije“ otpadnik i izdajnik, ukoliko aktivno ne sprovodi politiku one grupacije koja je, svima koji ne misle kao oni, bukvalno otela ekskluzivno pravo predstavljanja „moje nacije“. Po kojim kriterijima su oni definirali pravo na ekskluzivno predstavljanje „moje nacije“ znaju samo oni. Rezultate te njihove pogubne politike su osjetili na sopstvenoj kozi svi oni koji nisu bili s njima, a osjecace ih, nazalost, i generacije koje dolaze.

Stoga, sto se nacionalisti i njihovi sljedbenici vise ljute i uzbudjuju, to se povecava sansa da mogucnost da vode zemlju dobiju normalni ljudi, cija politika nece biti zasnovana na borbi protiv „onog drugog“, nego u korist svih.
danas

Post by danas »

ja mislim da je najbolje prestati se pretvarati i mastati, nego daj da jednostavno radimo onako kako jeste. zemlja je duboko podijeljena, te samo treba ozvaniciti cinjenicu da hrvati smiju i moraju da glasaju samo za hrvate; da srbi smiju i moraju da glasaju samo za srbe, te naravno, da bosnjaci smiju i moraju da glasaju samo za bosnjake. ostalih tu i nema.

pri glasackim mjestima instalirati medicinske laboratorije, te svima koji izadju na glasanje odmah uzeti krv i prebrojati krvna zrnca. u skladu sa rezultatima, dati im listic sa imenima 'njihovih' kandidata -- srba, hrvata, ili bosnjaka. svima cija krvna zrnca ne prodju prag 99% cistote, odmah oduzeti drzavljanstvo i pravo glasa. provjeriti i blize i dalje rodbinske veze, za svaki slucaj. ostaviti cistokrvnim i podobnim srbima, hrvatima, i bosnjacima da zavrse posao, te napokon prihvatiti cinjenicu da su oni pobijedili.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Nasao danas u sanducetu izborni letak za Željka Komšića i medju ciljevima procitah dvije interesantne stvari:

"Ukinuti pausale uposlenim poslanicima i formirati inicijalni fond za davanje 1.000 stipendija.

Sva auta i dzipove iznad klase VW Pasata (osim protokolarnih) prodati i uplatiti u novoformirani Fond za domace izdavace knjiga i Fond za nauku i tehnologiju, te uvesti moratorij na kupovinu novih takvih auta do 2010."

Ako nista - ima ideje.
nineac

Post by nineac »

Te dvije ideje su super. Ipak predjsednistvo mora imati kakve takve aute za protokolarne aktivnosti! Ali A8 sa navigacijom (koja by the way u BiH neradi) je cisti bezobrazluk i pljacka (a i da radi cisto sumnjam da bi iko od putnika kao i vozac znao da je koristi).
Pare bi otisle za obrazovanje i knjige.
Mislim da je trenutno zeljko najbolji kandidat, i bar nema oraha u dzepu. O ostalima je suvisno raspravljati.
zzzzz

Post by zzzzz »

Nije uredu da Bosnjaci biraju hrvatskog clana predsjednistva, to ce imati smisla tek kad ga izaberu Hrvati a ovako ce biti kontraproduktivno
nineac

Post by nineac »

a kako znas ko koga bira? Sto rece danas najbolje krvna zrnca brojati! Sve dok se tako razmislja ko za koga glasa imat cemo onakve idiote na vlasti koji to koriste.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

nineac wrote:Te dvije ideje su super. Ipak predjsednistvo mora imati kakve takve aute za protokolarne aktivnosti! Ali A8 sa navigacijom (koja by the way u BiH neradi) je cisti bezobrazluk i pljacka (a i da radi cisto sumnjam da bi iko od putnika kao i vozac znao da je koristi).
Pare bi otisle za obrazovanje i knjige.
Mislim da je trenutno zeljko najbolji kandidat, i bar nema oraha u dzepu. O ostalima je suvisno raspravljati.
Protokolarne obaveze cini mi se on i ne iskljucuje, ali imamo mi milion i jedan nivo ispod tog obaveznog "protokolarnog" dijela...
zzzzz

Post by zzzzz »

nineac wrote:a kako znas ko koga bira? Sto rece danas najbolje krvna zrnca brojati! Sve dok se tako razmislja ko za koga glasa imat cemo onakve idiote na vlasti koji to koriste.
Ka budemo birali jednog predsjednika onda ce biti fazon glasati za Komsice jer u njega imas vise povjerenja nego u nekog Bosnjaka. Ovako samo dajes smisao prici hdz-a o ugrozenosti Hrvata.
Šandor

Post by Šandor »

danas wrote:ja mislim da je najbolje prestati se pretvarati i mastati, nego daj da jednostavno radimo onako kako jeste. zemlja je duboko podijeljena, te samo treba ozvaniciti cinjenicu da hrvati smiju i moraju da glasaju samo za hrvate; da srbi smiju i moraju da glasaju samo za srbe, te naravno, da bosnjaci smiju i moraju da glasaju samo za bosnjake. ostalih tu i nema.

pri glasackim mjestima instalirati medicinske laboratorije, te svima koji izadju na glasanje odmah uzeti krv i prebrojati krvna zrnca. u skladu sa rezultatima, dati im listic sa imenima 'njihovih' kandidata -- srba, hrvata, ili bosnjaka. svima cija krvna zrnca ne prodju prag 99% cistote, odmah oduzeti drzavljanstvo i pravo glasa. provjeriti i blize i dalje rodbinske veze, za svaki slucaj. ostaviti cistokrvnim i podobnim srbima, hrvatima, i bosnjacima da zavrse posao, te napokon prihvatiti cinjenicu da su oni pobijedili.
Bilo bi lijepo da u predsjedništvo dođe Željko Komšić. Niko od nas običnih ljudi ne želi u predsjedništvu kretene poput Ive Mire Jovića, Bože Ljubića. Ja ne želim ni Sulejmana Tihića, Harisa Silajdžića.

Ali činjenica je da će se stanje u BiH samo pogoršati ako izaberemo Željka Komšića. Dat ćemo im povoda da se bore za ono o čemu sanjaju. Tek tad bi nas snašli pravi problemi.
E sad, možda je dobro izazvati te probleme? Ne znam. :D
Post Reply