U pravu si, do mene je.Miki123 wrote:miki.ba wrote:Vidim u cemu je problem ti govoriš kada je u pitanj spor, a ja kada ga nema.Miki123 wrote:
Pa ne mogu praviti ugovor dok im geometar ne dodijeli katastarske čestice koje će staviti u ugovor. zemlja se ne može opisno označavati, 3 metra od husinog menjika, onaj dio gdje sunce pada u podne...
Logično.
Komšija i ja možemo dogovriti da nam kuce budu odvojen 20 cm i da moj prozor gleda u njegov i obratno, a da između kuca imamo ogradu.
Stvar je dogovora i to ti niko ne može osporiti, možete legalizovti i ti i on.
Cijelo vrijem ja kontam nema spora između njega i rođe, pa zato ovo i govorim.
Ne govorim ja kada je spor.
Da bi napravio diobni ugovor između 2 suvlasnika nepodijeljene parcele (jedan k.č.) moraš prvo izvesti geometra da izvrši cijepanje parcela, pa da nastanu 2 k.č. katastarski i gruntovno. Nema to veze u kavim ste odnosima, dobrim lošim, spor ili sve ok.![]()
Geometar
-
miki.ba
#51 Re: Geometar
-
miki.ba
#52 Re: Geometar
Znaci po tebi Stari Grad ništa ne valja, ruši gradi ponovo jel?hrle1976 wrote: Momak. Postoje zakoni sta je mogice i sta nije. Ti kako to kazes ispade ako ja tebi kazem smijes da mi zenu ubijes to je odmah opravdano jer sam ja ti reko? Nema tu sta ti mislis. Ti mozes da dozvolis u tvom dvoristu da gradi ali to neznaci da on nema obavezu koju mora da ispostuje kad je u pitanju gradnja. Grdnja kuce ima svoja pravila, po pravilu nekom nemas ni pravo sam da je gradis, jer nisi upoznat sa materijom, mozda se srusi pa usmriti nekoga itd. to sto je manje vise mnogo sta postalo divlje u bih pa ljudi su sebi uzeli za pravo da paraleno sa zakonima sami donose zakone kako im odgovaraju to je samo znak da nista nije funkcionalno.
Kad gradis kucu trebas da mislis a ne da mislis da je to samo haj zidajNpr, nesto banalno poput nadstresnice. Gredjevinska linija odnosno regulaciona linija (osnovni gabarit objekta i to sve do horzontalne projekcije ispada) to znaci da ta obicna nadstresnica u prizemnom spratu smije biti samo (koliko se sjecam) 2 metra izbacena i to samo ako je na visini od najmanje 3m! Tako isto postoji i pravilo za krov. I to je 1,50m preko gradjevinske linije, ili 1,20m na visem djelu ako je iznad 3m. Tako da kad ganjas urbanisticku regulaciju to moras imanit na umu nemjenu objekta pa urbanisticke linije tj. regulaciona, gradjevinska, osovinska i granicna linija!!! Pa onda utvrditi pravila izgradnje gdje ce objekat biti postavljen, udaljenosti npr. od javnog puta, visina, ako ce imati garazu itd itd itd. Zasto. da bi se znalo jed npr. udaljenost od objekata u skaldu sa pravilima, jel udaljenost od gradjevinske linije do granince linije u skadu sa pravilima itd. itd.
Zato svka kuca koja je izgradnje od strane vlansika parcele a nije ispektor za gradjevinu, ja bi dao momentalni nalog za rusenje, znaci sve sto nema pecat inspektora da je nadglednao i da je sve napravljeno do najmanjeg detalje u skaldu sa zakonsim propisima. Sve bi od reda naredio da se rusi.
Sa dobrim djelom tvog posta se slažem, samo je pitanj u koliko eu gradova je to tako, da ne govorim o Sarajevu.
Druga stvar je što ste vi komšiju oderali za pare, umjesto da komšijski potpišete saglasnost da coek legalizuje kucu.
- hrle1976
#53 Re: Geometar
Stari grad je stari gad i to ima i svoje jer su u vrijeme pavila bila takva kakva su bila. Ali u BiH ili tada u SRBiH kao dio Jugoslavije su se znatno promjenila pravila oko gradnje, i u dobru ruku sve se je postovalo ali danas sto imas po SA kao neka novo-poslje ratna gardnja itd. to je sve za rustiti tu i tamo pokoji postenjak sto zeli da ima uredan zivot a ostalo bi rodjene roditelje bi zedne preveslalo preko rijeke. Taj susjed da je mogao ukro bi sve tj. citav dulu i po. Dovoljno je samo da je dva puta drzo teferic u nasem dvoristu (tada) bez dozvole mog oca ali ko ga hbe nek placa kad je kreten, a nije ni ovo tema za njega itd. Nego kao sto naziv kaze geometar pa da se vratimo na temu. Zakon je zakon i njega se treba pridrzavati - BiH je zivi dokaz kakvo je drustvo itd. kad se zakoni ne postuju.miki.ba wrote:Znaci po tebi Stari Grad ništa ne valja, ruši gradi ponovo jel?hrle1976 wrote: Momak. Postoje zakoni sta je mogice i sta nije. Ti kako to kazes ispade ako ja tebi kazem smijes da mi zenu ubijes to je odmah opravdano jer sam ja ti reko? Nema tu sta ti mislis. Ti mozes da dozvolis u tvom dvoristu da gradi ali to neznaci da on nema obavezu koju mora da ispostuje kad je u pitanju gradnja. Grdnja kuce ima svoja pravila, po pravilu nekom nemas ni pravo sam da je gradis, jer nisi upoznat sa materijom, mozda se srusi pa usmriti nekoga itd. to sto je manje vise mnogo sta postalo divlje u bih pa ljudi su sebi uzeli za pravo da paraleno sa zakonima sami donose zakone kako im odgovaraju to je samo znak da nista nije funkcionalno.
Kad gradis kucu trebas da mislis a ne da mislis da je to samo haj zidajNpr, nesto banalno poput nadstresnice. Gredjevinska linija odnosno regulaciona linija (osnovni gabarit objekta i to sve do horzontalne projekcije ispada) to znaci da ta obicna nadstresnica u prizemnom spratu smije biti samo (koliko se sjecam) 2 metra izbacena i to samo ako je na visini od najmanje 3m! Tako isto postoji i pravilo za krov. I to je 1,50m preko gradjevinske linije, ili 1,20m na visem djelu ako je iznad 3m. Tako da kad ganjas urbanisticku regulaciju to moras imanit na umu nemjenu objekta pa urbanisticke linije tj. regulaciona, gradjevinska, osovinska i granicna linija!!! Pa onda utvrditi pravila izgradnje gdje ce objekat biti postavljen, udaljenosti npr. od javnog puta, visina, ako ce imati garazu itd itd itd. Zasto. da bi se znalo jed npr. udaljenost od objekata u skaldu sa pravilima, jel udaljenost od gradjevinske linije do granince linije u skadu sa pravilima itd. itd.
Zato svka kuca koja je izgradnje od strane vlansika parcele a nije ispektor za gradjevinu, ja bi dao momentalni nalog za rusenje, znaci sve sto nema pecat inspektora da je nadglednao i da je sve napravljeno do najmanjeg detalje u skaldu sa zakonsim propisima. Sve bi od reda naredio da se rusi.
Sa dobrim djelom tvog posta se slažem, samo je pitanj u koliko eu gradova je to tako, da ne govorim o Sarajevu.
Druga stvar je što ste vi komšiju oderali za pare, umjesto da komšijski potpišete saglasnost da coek legalizuje kucu.
-
miki.ba
#54 Re: Geometar
Evo uzmimo kao pravilo ovo što si naveo, znaci jedan komšija se odmakne 3 m od ograde, drugi isto tako, razmak između njih je 6 m.hrle1976 wrote:
Stari grad je stari gad i to ima i svoje jer su u vrijeme pavila bila takva kakva su bila. Ali u BiH ili tada u SRBiH kao dio Jugoslavije su se znatno promjenila pravila oko gradnje, i u dobru ruku sve se je postovalo ali danas sto imas po SA kao neka novo-poslje ratna gardnja itd. to je sve za rustiti tu i tamo pokoji postenjak sto zeli da ima uredan zivot a ostalo bi rodjene roditelje bi zedne preveslalo preko rijeke. Taj susjed da je mogao ukro bi sve tj. citav dulu i po. Dovoljno je samo da je dva puta drzo teferic u nasem dvoristu (tada) bez dozvole mog oca ali ko ga hbe nek placa kad je kreten, a nije ni ovo tema za njega itd. Nego kao sto naziv kaze geometar pa da se vratimo na temu. Zakon je zakon i njega se treba pridrzavati - BiH je zivi dokaz kakvo je drustvo itd. kad se zakoni ne postuju.
Gdje u Sarajevu možeš graditi pod ovim uslovima?
- hrle1976
#55 Re: Geometar
miki.ba wrote:Evo uzmimo kao pravilo ovo što si naveo, znaci jedan komšija se odmakne 3 m od ograde, drugi isto tako, razmak između njih je 6 m.hrle1976 wrote:
Stari grad je stari gad i to ima i svoje jer su u vrijeme pavila bila takva kakva su bila. Ali u BiH ili tada u SRBiH kao dio Jugoslavije su se znatno promjenila pravila oko gradnje, i u dobru ruku sve se je postovalo ali danas sto imas po SA kao neka novo-poslje ratna gardnja itd. to je sve za rustiti tu i tamo pokoji postenjak sto zeli da ima uredan zivot a ostalo bi rodjene roditelje bi zedne preveslalo preko rijeke. Taj susjed da je mogao ukro bi sve tj. citav dulu i po. Dovoljno je samo da je dva puta drzo teferic u nasem dvoristu (tada) bez dozvole mog oca ali ko ga hbe nek placa kad je kreten, a nije ni ovo tema za njega itd. Nego kao sto naziv kaze geometar pa da se vratimo na temu. Zakon je zakon i njega se treba pridrzavati - BiH je zivi dokaz kakvo je drustvo itd. kad se zakoni ne postuju.
Gdje u Sarajevu možeš graditi pod ovim uslovima?
Pa jel potrebno da se bas toliko gradi? Sarajevo je jos 1980 dobrim djelom dostiglo makimal a danas kad pogledas one strane i kuce na kuci - ruglo. To je rezultat ma dosta je 500m2 za kucu i sve i bla bla, meni dvoriste ispod 2.500m2 nije ni za bazanea a ne kuce sa okucnicom. Komfort je luksuz, a od viska glava ne boli. Ziviti ko u akvariju tj. kad susjed prne smrdi i kod tebe jer od njegovog prozora do tvog nema ni 1,5m je za moj pojam agonija.
-
miki.ba
#56 Re: Geometar
Kod mene sa lijeve i desne strane uopšte nema prozora, samo naprijed i nazad, krov maltene zajednicki sa dvije kuce, fakticki dvije kuce viška, avlija iza kuce.hrle1976 wrote: Pa jel potrebno da se bas toliko gradi? Sarajevo je jos 1980 dobrim djelom dostiglo makimal a danas kad pogledas one strane i kuce na kuci - ruglo. To je rezultat ma dosta je 500m2 za kucu i sve i bla bla, meni dvoriste ispod 2.500m2 nije ni za bazanea a ne kuce sa okucnicom. Komfort je luksuz, a od viska glava ne boli. Ziviti ko u akvariju tj. kad susjed prne smrdi i kod tebe jer od njegovog prozora do tvog nema ni 1,5m je za moj pojam agonija.
To su ti stare bosanske kuce, sve legalno, a ima i novih objekata sve legalno i po zakonu, stvarno jeste nije šuplja.
Mora se graditi u Sarajevu, priliv stanovništva je preveliki.
- %tacno*
#57 Re: Geometar
Uzmi da geometar radi samo ono oko cega su se strane slozile a u ovom slucaju, nema problema. Covjek ucrtao ono za sta su oni saglasni i tacka.hrle1976 wrote:To sto su geometra izveli je samo bio trosak, jer bas kako opisuje covjek rodjo nije bio za granicu uz zid. Oni na osnovu geometra mogu sada ta sprovedu finalizaciju gdje ce kansje imati papir da je je rodjo 1/1 vlasnik svog dijela a on svog. Samo sto kada bi se postovo zakon onda rodje kuca koju ce morati naknadno da legalizira, jer je na crno napravljena, bi se morala srusiti nebitno nato jel susjed sugalsan sa cinjenicom da je na samoj granici i da krov visi preko. Samo koliko ja vidim u BiH se takvi zakoni hjebu ni 2% - zato mnogo sta i izgelda ko ruglo, kuca na kuci - prne susjed a isto smrdi i kod drugog.
Ko ce kome poslije praviti ili nece probleme to nije stvar geometra. Geometar nece da radi nista SAMO ako se stranke ne mogu sporazumjeti.
Zamisli da su se oni dogovorili (na nekoj parceli) da ce spojiti kuce i da bi zamisljena linija podjele isla kroz kucu. Moze. Stvar dogovora a nemoze ako se jedna od strana protivi. Onda se zna procedura i u tim slucajevima se postuju zakoni i pravila u toj oblasti.
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#58 Re: Geometar
Da izvucem temu iz naftalina i da priupitam zna li neko koliko kosta sudski geometar, u pitanju je spor oko ograde koja nije urađena po mjerama tj menjicima ili kako se vec zovu pa bi izveli sudskog geometra sa komisijom da se ponovo premjeri
- hrle1976
#59 Re: Geometar
Tamo 2010 je kostao oko 300 - 400KMbordo gandalf wrote:Da izvucem temu iz naftalina i da priupitam zna li neko koliko kosta sudski geometar, u pitanju je spor oko ograde koja nije urađena po mjerama tj menjicima ili kako se vec zovu pa bi izveli sudskog geometra sa komisijom da se ponovo premjeri
- Ja_Ja
#60 Re: Geometar
Da povucem i ja temu na povrsinu. Imam komsije gotovo sa svih strana koji su usli u nas posjed i bez dogovora digli ograde ili bar krenuli da ih rade prije no sto smo ih zaustavili. To su uradili kada smo mi bili u inostranstvu pa se moglo raditi kako im je bio ceif.
Ja vjerujem da su unistili bilo kakve mejnike koji su tu nekada bili tako da me interesuje kako sudski geometri utvrdjuju polazne tacke? Da li nakon utvrdjivanja stavljaju nesto u zemlju sto sluzi kao “mejnik”?
Ja vjerujem da su unistili bilo kakve mejnike koji su tu nekada bili tako da me interesuje kako sudski geometri utvrdjuju polazne tacke? Da li nakon utvrdjivanja stavljaju nesto u zemlju sto sluzi kao “mejnik”?
-
iOS dev
#61 Re: Geometar
Evo i ja usput da pitam, treba mi geometar da mi zemlju fizicki obiljezi, medja, e sad da li postoji drzavni geometar da izadje (besplatno) na osnovu mog zahtjeva ili moram privatno platiti?
- Haris.ba
#62 Re: Geometar
Moras platiti. Ne znam kako moze postojati nacin da drzava plati.
-
iOS dev
#63 Re: Geometar
Ok, placam drzavnog geometra? Ili nadjem nekog ba piku?Haris.ba wrote:Moras platiti. Ne znam kako moze postojati nacin da drzava plati.
- Haris.ba
#64 Re: Geometar
Otidji prvo u opcinu, i reci sta hoces. Oni ce te uputiti sta i kako. Svakako su kod njih katastarski planovi. Hoces li morati na utvrdjenje medje, ili neki drugi nacin tipa postavljanje ograde oni ce uputiti.