Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Upravo tako Mon Blan je najveci vrh Europre ( u skoli se uci ) s tim da je kod mene profesor,nastavnik, uvijek dodavali i Elbrus kao da moze i on biti zavisi kako se uzme granica.
Ali evo gledam u zadnje vrijeme sve se vise govori o tome da je Elbrus najvecu vrh, tako da ce onda za jos 2-3 godine u potpunosti preuzeti titulu
Nego, neko spomenu Bangladeš, pa me to podsjeti na... jeste li znali da postoji 71 enklava Bangladeša unutar indijske teritorije, i 102 indijske enklave unutar Bangladeša?
Sjeverna granica Bangladeša (prema Indiji), izgleda ovako :
e vidis na te sam totalno zaboravio, idemo dalje pravo da jos sta naucim, Juzna Afrika je jedina (?) drzava koja ima tri glavna grada - cape town, pretoria i blumfontejn, u jednom je smjesten sud, u drugom skupstina a u trecem mislim izvrsna vlast
sgunited wrote:e vidis na te sam totalno zaboravio, idemo dalje pravo da jos sta naucim, Juzna Afrika je jedina (?) drzava koja ima tri glavna grada - cape town, pretoria i blumfontejn, u jednom je smjesten sud, u drugom skupstina a u trecem mislim izvrsna vlast
Kaspijsko more se zove more samo zbog svoje veličine... Naravno, ono je slano zbog toga što je nekada u geološkoj prošlosti stvarno bilo dio Tetis mora, ali danas je ono klasično jezero. To što je slano nema nikakve veze, jer postoji mnogo slanih jezera na svijetu...
Dakle, samo ga veličina izdvaja od ostalih jezera i eventualno katkad klasificira u mora, al u suštini, ono je jezero
Također postoji dilema oko jezera/zaljeva Marakajbo u Venecueli... Za mene je ono zaljev jer je spojeno sa morem, al eto, ima i argumenata za suprotne tvrdnje, kao npr. da njegova voda nije slana nego bočata...
e neko je pito, kako je autor zamislio temu i ja sam napiso da ne znam kako sam je zamislio
evo sad mogu odgovorit kako je trenutno zamisljam
znam dosta o geografiji, to mi je i struka, ali evo ovde sam vec sad procito par jako zanimljivih stvari koje do sad nisam znao
mogu tek misliti kako je onim koji o geografiji ne znaju bas puno a zanima ih
samo pucajte sa tim geografskim zanimljivostima, uzivamo svi
da, kaspijsko je po svojoj osnovnoj karakteristici jezero (znači nije spojeno ni sa kakvom drugom vodenom masom)
cyprus wrote:Također postoji dilema oko jezera/zaljeva Marakajbo u Venecueli... Za mene je ono zaljev jer je spojeno sa morem, al eto, ima i argumenata za suprotne tvrdnje, kao npr. da njegova voda nije slana nego bočata...
što se upravo dokazuje s ovim. Voda u zalivu bila ili ne bila slana, jezero/zaliv je direktno spojen na venecuelanski zaliv i karipsko more, te je samim tim dio te vodene mase
da ali npr. u svakom atlasu je obiljezeno kao Kaspijsko more, sad sam bas i na googlu gledao ista stvar, uostalom "Konvencija Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) je 1982. godine Kaspijsko jezero definirala morem", mada mislim da je to vise politicko pitanje jer, nisam bas najbolje upucen ali mislim da ako se formalno radi o jezeru da prava na njegovo koristenje imaju zemlje koje ga okruzuje a ako se radi o moru da mora postojati nesto kao internacionalne vode, s obzirom da je more/jezero puno nafte Amerikanci i Britanci su vjerovatno umjesali i svoje prste, mozda grijesim ali meni baca na to
sgunited wrote:da ali npr. u svakom atlasu je obiljezeno kao Kaspijsko more, sad sam bas i na googlu gledao ista stvar, uostalom "Konvencija Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) je 1982. godine Kaspijsko jezero definirala morem", mada mislim da je to vise politicko pitanje jer, nisam bas najbolje upucen ali mislim da ako se formalno radi o jezeru da prava na njegovo koristenje imaju zemlje koje ga okruzuje a ako se radi o moru da mora postojati nesto kao internacionalne vode, s obzirom da je more/jezero puno nafte Amerikanci i Britanci su vjerovatno umjesali i svoje prste, mozda grijesim ali meni baca na to
pretpostavljam da je ključni razlog salinitet, i vjerovatna povezanost sa današnjim atlantikom i pacifikom prije x miliona godina
Did You Know? Honshu is the largest island of Japan and the nation's main island. It is the seventh largest island on the planet, and the second most populous island after Java in Indonesia. The island is roughly 1,300 km (810 mi) long and ranges from 50 to 230 km (31 to 140 mi) wide. Its total area is 227,962.59 km2 (88,016.85 sq mi), 60% of the total area of Japan.
ako nas neko pita koji je najviši vrh na planeti, 99% nas će bez puno razmišljanja reći Mont Everest (Chomolungma)
a je li to zaista tako ?
ako kao referentnu tačku uzmemo nivo svjetskog mora onda je Everest svakako najviši vrh na planeti, ALI ?
ali zašto bi smo nivo mora uzimali kao polaznu tačku u mjerenju
prema nekim naučnicima ta polazna ili referentna tačka bi trebala biti središte Zemlje, dakle visina bi se mjerila od centra planeta
ako to prihvatimo, onda postoje četiri vrha koji su viši od Everesta, odnosno udaljeniji od gore pomenute tačke, sredine Zemlje
uzrok tome je spljoštenost Zemlje prema polovima
dakle četiri vrha koji su viši od Everesta su bliži ekvatoru te su zbog toga i viši
ti vrhovi su, zajedno sa udaljenostima od središta Zemlje izraženim u kilometrima:
1. Chimborazo 6 384.305 km
2. Cotopaxi 6 384.125 km
3. Huascaran 6 382.980 km
4. Kilimanjaro 6 383.551 km
5. Mount Everest 6 380.560 km
Kako da zapadni dio Kazahstana pripada dijelu Evrope?
Da li je zbog graničnog pojasa Urala, koji je nešto istočnije od zap. Kazahstana, pa taj dio zemlje zapravo leži u Evropi?
Ako je to istina, onda zapravo i Evropa posjeduje pustinju??? Jer zapravo taj dio zemlje je stepsko-pustinjskog karaktera?
Kako da zapadni dio Kazahstana pripada dijelu Evrope?
Da li je zbog graničnog pojasa Urala, koji je nešto istočnije od zap. Kazahstana, pa taj dio zemlje zapravo leži u Evropi?
Ako je to istina, onda zapravo i Evropa posjeduje pustinju??? Jer zapravo taj dio zemlje je stepsko-pustinjskog karaktera?
Ural je granica, tako da , da i dio Kazakhstana je u Evropi
A sto se tice pustinja, imas u Evropi nekoliko njih, u Spaniji imas bas karakteristicnu pustinju, zaboravio sam kako se zove, ugl tu su se snimali neki spageti vesterni