Generali Stjepan Šiber & Jovan Divjak

krkanko

Post by krkanko »

nedim_uk wrote:Koiko je mladica poginulo zbog "dobrih" procjena na terenu? JNA kapetancici......iskusni generali.
Jok eto iskusan je za tebe coban sto je cuv'o ovce pa postao 'neka faca'.
Pa upravo do tih pogibija je i dolazilo sto nije bio skolovan kadar na mjestu gdje je trebao biti. Jedinice, cete bataljone su nam vodili lokalni mafijasi, ili likovi koji su svoje iskustvo stekli gledajuci Ramba na tv-u. I zbog toga su prve dvije godine rata i bile najgore, gdje je i stradalo najvise naroda. Kada su se poceli slusati pretpostavljeni, dolazilo se odmah do boljih rezultata.
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

Dolina avalona wrote:
..... Islamizacija armije je bila u nekim jedinicama ali ne u svim. Vidi sta si Dudakovicevi uradili pred BL, kakav podvig!!
Kakav je bio status islamiziranih jedinica, a kakav onih " obicnih " ? Koje su bile elitne i " vrh koplja " ?

Ama, jesi li siguran !? Malo mi zacudo da ABiH jurisa na Lubanju-Uku, a ne moze da uzme ni Trnovo, o Doboju da ne govorim.

Pa sta bi samo koji mjesec ranije ( 15. maja do 28. maja ) oko Sarajeva ? Izginu koja stotina ljudi a da neprijatelju pera odbili nisu.
graciella

Post by graciella »

Nije jurisala ABiH sama na BL nego zajedno sa Hrvatskom vojskom (HV).Zato su i stigli toliko daleko, u tih par tjedana, posto su bile takticko i vojno sdruzene , U drugim dijelovima BiH se to nije desavalo.
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

graciella wrote:Nije jurisala ABiH sama na BL nego zajedno sa Hrvatskom vojskom (HV).Zato su i stigli toliko daleko, u tih par tjedana, posto su bile takticko i vojno sdruzene , U drugim dijelovima BiH se to nije desavalo.
Ama, meni je to kristalno jasno. HV je uglavnom davala artiljeriju, ABiH ziwu silu. Samo, de ti to objasni bolidima koji spominju Silu Nebesku i " cinjenicu ", da bi se uzela i Lubanja Uka, ali eto mrski NATO ( citaj Amerikancki ) nisu dali i bla, bla, truc, truc. :x
Nekako s proljeća

Post by Nekako s proljeća »

:)

Molim Vas da se držite teme i onog što iznosi, komentariše,sagledava, dokumentuje...ili konfuzno priča gen. Stjepan Šiber.

Činjenica je da on, kao ni velika većina oficira bivše JNA, nisu bili uvažavani kao što su bili navikli...ali to ne znači da nisu bili sposobni ''teoretičari'' vojnih sistema.

Jedan pozitivan detalj koji je iznio se odnosi, na 73-74 uništena tenka i oklopni voz VRS, od strane A RBIH na Gradačačkom dijelu ratišta.Briljantan učinak, po meni.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Nekako s proljeća wrote::)

Molim Vas da se držite teme i onog što iznosi, komentariše,sagledava, dokumentuje...ili konfuzno priča gen. Stjepan Šiber.
senada

Post by senada »

-Ko je ... n a j z a s l u z n i j i ... i ... n a j o d g o v o r n i j i ... za casno branjenje i odbranu ... nase ... domovine?

1. Armija BiH, koja je casno BRANILA nasu zemlju i nije cinila zlocine u oslobadjanju BiH.

2. V r h o v n i ... K o m a n d a n t ... i ... n a j o d g o v o r n i j i ... za ... armiju BiH koja je BRANILA i ODBRANILA ... ... n a s u ... z e m lj u ... je bio...? Zna se! ... Bez ... njegove ... komande ... i ... odobrenja ... nista ... se ... nije ... moglo, ... a ... fakat ... je ... da je armija BRANILA ... BiH, ... i u tome ..... uspjela!!

Vidis, samo slijedis logiku, nije tako tesko, ...probaj i ti!! :-D
Da su branitelji mogli zamisliti da ce se boriti, braniti, stradati, zrtvovati svoje najmilije i svoju imovinu, svoja ognjista, zivote, svoju drzavu za POLOVICU "svoje" zemlje... za "manji" i CIJELI entitet, odnosno za cjelovitu Republiku Srpsku i za "veci" PODIJELJENI entitet Federaciju... :(
krkanko

Post by krkanko »

Za to sve sto si nabrojala zahvali se Aliji, a ne borcima ArmijeBiH.
sulesavic

Post by sulesavic »

nedim_uk wrote:Najsmjesnije mi je kada se ovi nasi u uniformama pocnu nazivat generalima.
Kakvi generali? Sve su to jedva pukovnici i cinjenica dobri kapetani.Ako si imao dobre veze u balkanskim armijama si mogao biti po cinu sta hoces,mogao si napredovati za godinu od pod oficirskog cina do visoko rangirane pozicije...
Siber general ? Sefer general? ma hajde......Koiko je mladica poginulo zbog "dobrih" procjena na terenu? JNA kapetancici......iskusni generali.
Janez Jan¹a bija¹e vodnik (prve klase ili tako ne¹to) pa postade ministar odbrane mrske nam de¾ele
Nekako s proljeća

Post by Nekako s proljeća »

:)

A Stjepan Šiber nikada ne postade Ministar odbrane, već to postade Vladimir Šoljić iz reda Hrvata.I još ga poslaše u diplomatiju za Vojnog ataše-a u Švicarsku, našu bosansku parodiju.

Korak po korak i penzija za bosanskog vojnika, valjda.
Umjesto Armijskog odlikovanja, dobija visoko policijsko odlikovanje.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Nekako s proljeća wrote::)

A Stjepan Šiber nikada ne postade Ministar odbrane, već to postade Vladimir Šoljić iz reda Hrvata.I još ga poslaše u diplomatiju za Vojnog ataše-a u Švicarsku, našu bosansku parodiju.

Korak po korak i penzija za bosanskog vojnika, valjda.
Umjesto Armijskog odlikovanja, dobija visoko policijsko odlikovanje.
Joj tebe... pa nije bio PRAVI Hrvat :-)
howyesno

Post by howyesno »

Generali meni izgledaju kao post izborna kampanja propalih i nesposobnih politicara
smece od emisije, ljudi samo prikupljaju politicke poene i promovisu sami sebe i svoje stranke nebi li se i oni dokopali vlasti izigravajuci postenjacine
evo cca 12 godina poslije rata sada su svi pametni i da su oni bili na celu sve bi bilo drugacije i ovo i ono.... suplja :x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

howyesno wrote:Generali meni izgledaju kao post izborna kampanja propalih i nesposobnih politicara
smece od emisije, ljudi samo prikupljaju politicke poene i promovisu sami sebe i svoje stranke nebi li se i oni dokopali vlasti izigravajuci postenjacine
evo cca 12 godina poslije rata sada su svi pametni i da su oni bili na celu sve bi bilo drugacije i ovo i ono.... suplja :x
Jesil ti ikad gledao Generale?
howyesno

Post by howyesno »

_BosanaC wrote:
howyesno wrote:Generali meni izgledaju kao post izborna kampanja propalih i nesposobnih politicara
josh jednom...smece od emisije. :oops:
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Stjepan Siber je kazao pozitivne stvari o AI, i nazvao ga cestitim covijekom i borcem za BiH!!
Jeli se radi toga Siber ne pika?

Dobro neko primijeti, danas svi sve znaju, danas svi pametni...bla bla bla...

Poslije rata i bitke svi su generali!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

howyesno wrote:
_BosanaC wrote:
Zasto, zato sto su recene stvari koje tebi ne odgovaraju?

Imas li ikakav argument za svoju pricu?
howyesno

Post by howyesno »

_BosanaC wrote:
howyesno wrote:
_BosanaC wrote: Jesil ti ikad gledao Generale?

vidi buraz, da budem iskren sibera i nisam bas gledao jer mi se sefer zgadio.
sefer je cijeli svoj serijal ispravljao krivu cupriju. vazda on nesta savjetovao, predvidjeo, nije se slozio sa ovim nije se slozio sa onim. sve vrijeme je pricao pricu ja sam najbolji imam najveci itd itd
covjek je sve vrijeme prepricavao tudje greske i ko biva on bi sve drugacije uradio
realno niko od nas ne zna kako su u ratu odluke koje je rahmetli predsjednik donio pale, da li su donesene pod necijim pritiskom ili su donesene po subjektivnom misljenju rahmetli predsjednika.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

howyesno wrote:
_BosanaC wrote:
howyesno wrote: josh jednom...smece od emisije. :oops:

sefer je cijeli svoj serijal ispravljao krivu cupriju. vazda on nesta savjetovao, predvidjeo, nije se slozio sa ovim nije se slozio sa onim. sve vrijeme je pricao pricu ja sam najbolji imam najveci itd itd
covjek je sve vrijeme prepricavao tudje greske i ko biva on bi sve drugacije uradio
realno niko od nas ne zna kako su u ratu odluke koje je rahmetli predsjednik donio pale, da li su donesene pod necijim pritiskom ili su donesene po subjektivnom misljenju rahmetli predsjednika.
Dobro, ali tema nije Sefer (tema o Seferu je imala desetak stranica) nego Siber.

Ali bez obzira... Pljuvati po serijalu, u kojem se nije samo Sefer pojavio, koji u najmanju ruku pokazuje i drugu stranu medalje, je po meni, ako nista drugo, jako neozbiljno. Da je samo 10% onoga sto je Sefer iznjeo istina i to je previse.

Sto se rahmetlije tice, on nije bio nikakav anonimus, nije bio neko ko se nije nista pitao - cak sta vise, bio je predsjednik drzave, narod mu je poklonio povjerenje i postavio ga na tu i takvu funkciju. I rad i ostavstinu istog je logicno da ima pravo kritizirati isti taj narod kojem je podario ovo sto danas imamo.
howyesno

Post by howyesno »

_BosanaC wrote:
howyesno wrote:
_BosanaC wrote: Zasto, zato sto su recene stvari koje tebi ne odgovaraju?

Dobro, ali tema nije Sefer (tema o Seferu je imala desetak stranica) nego Siber.

Ali bez obzira... Pljuvati po serijalu, u kojem se nije samo Sefer pojavio, koji u najmanju ruku pokazuje i drugu stranu medalje, je po meni, ako nista drugo, jako neozbiljno. Da je samo 10% onoga sto je Sefer iznjeo istina i to je previse.

Sto se rahmetlije tice, on nije bio nikakav anonimus, nije bio neko ko se nije nista pitao - cak sta vise, bio je predsjednik drzave, narod mu je poklonio povjerenje i postavio ga na tu i takvu funkciju. I rad i ostavstinu istog je logicno da ima pravo kritizirati isti taj narod kojem je podario ovo sto danas imamo.
slazem se s tobom, donekle.
ipak mislim da je u cijeloj toj prici vise zapad odlucivao i krojio nam buducnost onakvu kakva njima odgovara nego bilo ko drugi. da budemo sirotinja i da nam oni tu i tamo pomalo "udijele" i drze nas ko' bolesnika na infuziji.... :-?
samo da se razumijemo, ne opravdavam nicije postupke ali imam duboko postovanje prema rahmetli predsjedniku i mislim da njega nije bilo nebi imali ni ovo malo jada od drzave.
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

pijem_i_derem wrote:
Dolina avalona wrote:@foruMash

Kazi mi ko je po tvome misljenju najodgovorniji da odbranu i opstanak nase domovine!?
narod konju, aliju, njegovog sina, njegove rodjake itd. nikad nisam vidio u rovu, osim kad se osvoji teritorija onda oni dodju da proslave uz razanj... 8-)

Jesi li gledo film "Glup,gluplji"...e ti bi tamo bio najgluplji...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

howyesno wrote: slazem se s tobom, donekle.
ipak mislim da je u cijeloj toj prici vise zapad odlucivao i krojio nam buducnost onakvu kakva njima odgovara nego bilo ko drugi. da budemo sirotinja i da nam oni tu i tamo pomalo "udijele" i drze nas ko' bolesnika na infuziji.... :-?
samo da se razumijemo, ne opravdavam nicije postupke ali imam duboko postovanje prema rahmetli predsjedniku i mislim da njega nije bilo nebi imali ni ovo malo jada od drzave.
Kao covjeka - postujem ga i ja.

Kao politicara - nemam komentara uopste na njega.

A da ne bi boraca koji izginuse - ne bismo sigurno imali ni ovo sto sada imamo. A da ne bi njega - mozda bismo imali i vise. Ali vjerovatno nikada necemo saznati.
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

_BosanaC wrote:
howyesno wrote: slazem se s tobom, donekle.
Kao covjeka - postujem ga i ja.

Kao politicara - nemam komentara uopste na njega.

A da ne bi boraca koji izginuse - ne bismo sigurno imali ni ovo sto sada imamo. A da ne bi njega - mozda bismo imali i vise. Ali vjerovatno nikada necemo saznati.
Koja glupost i naivnost!!!!!!
Naravno da je armija odbranila BiH, ali AI je bio komandant te armije koja je BRANILA BiH!!
Da nije bilo NJega, bio bi neko drugi, koji bi vjerovatno vatrom iz guzice sprzio sve JNA tenkove, nekoga ko bi imao magicni stap i tako zaustavio opsadu Sarajeva...
:roll:
Sir Charles

Post by Sir Charles »

Mene je zapanjila recenica Sefera H. u kojoj on tvrdi da ima pismene dokaze ili zive ljude koji ce svjedociti da je SVE sto je on u serijalu rekao 100% istina i da on dobro pazi sta ce reci pred kamerama. Ne znam da li on govori istinu ili ne, ali je ta recenica na mene ostavila jak utisak.
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Mnogi bi danas da operu svoje ruke nad mezarom Predsjednika.
Sad je doslo vrijeme kad svi sve znaju, svi su imali neke ideje, sad su svi cisti jedno AI bio los...
Lahko je danas...
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

Dolina avalona wrote: Koja glupost i naivnost!!!!!!
Naravno da je armija odbranila BiH, ali AI je bio komandant te armije koja je BRANILA BiH!!
Da nije bilo NJega, bio bi neko drugi, koji bi vjerovatno vatrom iz guzice sprzio sve JNA tenkove, nekoga ko bi imao magicni stap i tako zaustavio opsadu Sarajeva...
:roll:
Od alijinih crijevnih rafala je i danas citava Bosna je u nedostatku cistog zraka. :?
Post Reply