Generacijo X, kako mislite u penziju?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Koliko ste odgovorni prema vlastitoj finansijskoj buducnosti?

Sekiracu se kad dodje vrijeme!
3
9%
Ja bih ali kako?
5
15%
Imam plan koji realizujem!
16
48%
Vrijeme je za promjene!
9
27%

Total votes: 33

mosor1

Post by mosor1 »

Vodenjak wrote:
spongebob wrote:Putujemo u propast, samo sto to jos nikome nije jasno...Vazda se covjek uzda u cuda. Na to nas je naucilo nase prozivljeno iskustvo u komunizmu,u ratu se vjerovalo u nesto nestvarno, sto je i za shvatiti, zivjelo se u iluzijama jer je stvarnost bila ogavna, ali ovi ljigavci- prodavaci magle, politicka "elita" su skontali stvar i uljuljkavaju narod i pricaju bajke da bi se nakrali, da se narodu ne otvore oci...
Prosto mi je nashvatljivo kako su si nasi ljudi dozvolili da, ne samo upadnu u igru idiota koji su ih ostavili i bez proslosti i bez sadasnjosti a o buducnosti i da ne govorim, vec koji i dan danas izgaraju u silnim dokazivanjima kako su "nasi" bolji od "njihovih" bez da shvataju da njih samih nema ni medju "nasima" ni medju "njihovima"... :(
Necu se u potpunosti sloziti s vama dvojicom - nasi se vladari nisu obogatili na nas racun samo kradom - vecina je to nazalost obavila i obavlja na zakonit nacin. Nedavno se naime u Hrvatskoj raspravljalo o eventualnoj reviziji pretvorbe (drustvenog u privatno vlasnistvo, ucinjene 90-tih, koja je bila divlja i gotovo kriminalno nepostena) i pravni su autoriteti dosli do zakljucka da je to prakticno nemoguce, JER JE PRETVORBA IZVRSENA PO TADA VAZECIM ZAKONIMA RH, i prema tome je bila zakonita. Da vam objasnim kako je to islo - drzavni su organi umjetno srozavali cijene poduzeca da bi ih kupovali podobni, od radnika upropastenih poduzeca koji su i po pola godine bili bez placa, buduci tajkuni su za cca 100 DEM kupovali dionice tih poduzeca, i kad bi ostvarili kontrolu, prodavali strojeve, vozni park, hale i na kraju teren uz milijunsku zaradu. Neki su tako otkupili na desetine firmi, bez ikakve obaveze da u njima odrze proizvodnju. Cesto bi radnici mogli dobiti otpremninu samo u zamjenu za dionice. ALI SVE JE FORMALNO BILO ISPRAVNO I LEGALNO.

Ono sto u svemu najvise fascinira je ta kraljevska tupost i mlitavost tog vola od naseg covjeka, koji jos nista ne kuzi, koji ce pameti doci tek za mozda deset godina, kad stvarno bude prekasno za sve, kad mu rasprodaju i rude, i vode, i lokacije, zatruju zemlju i zrak (govorim o odlaganju stranog otrovnog otpada, jasno). Vodenjace, nisu nas nikakvi idioti iz vlasti ostavili bez proslosti i buducnosti, bilo je tu bukaca i stemera, naravno, ali i vrlo pronicljivih poslovnih ljudi koji su otpocetka vodili projekte. Nisu nasi nacionalisticki vode blesani jer prodaju glupu pricu, blesani smo mi koji to kupujemo za skupu lovu. I bas su dobro pokrili trziste - stvarno je istina da je danas najunosnije trziste ideja, i da je ideologije davno reciklirane u razvijenim zemljama itekako moguce unovciti u nerazvijenima.
Fair Life

Post by Fair Life »

Izvini Mosore... morao sam. Meni to izgleda ovako...

Image
mosor1

Post by mosor1 »

Fair Life wrote:Izvini Mosore... morao sam. Meni to izgleda ovako...
Neka si. Di ih samo nalazis? :lol:
Nabildana_Baba

Post by Nabildana_Baba »

PipiDugaDevetka wrote:Sadašnje obavezno izdvajanje u penzioni fond nije regulisalo slučaj koji se desio mojoj sestri:
22 godine radnog staža, zakasnila da se javi na posao u fabriku i nije ostvarila nikakave beneficije, nema novca da se prijavi na dobrovoljno uplaćivanje u penzioni fond, nema novca za dokup staža, starosna dob i zdravstveno stanje (zdrava) joj ne dozvoljavaju neki drugi oblik penzionisanja (invalidska) i NE MOŽE UZETI SVOJ NOVAC IZ PENZIONOG FONDA NAZAD, A KOJEG JE GODINAMA PREKO FIRME UPLAĆIVALA!
Sreća, pa ima muža i živi u inostranstvu.
Daj bože, da vi koji sada izdvajate novac u penzione fondove ne doživite sve ovo, lovu ne možete uzeti nazad po saadašnjem Zakonu o PIO/MIO.
Kako mislis: zakasnika da se javi na posao i nije ostvarila nikakve beneficije? Bila je "na cekanju"?
davis.ba

Post by davis.ba »

Lucy01 wrote:Posto ne zivim u Bosni i ne znam kako penziono funkcionise, ovo me pitanje bas zanima.
Postoji li berza gdje se novac moze investirati?
Da. http://www.sase.ba
Lucy01 wrote: Sta je sa nekretninama (osim stanova), kao sto su stare zgrade, kuce ili istorijski sajtovi, koji se mogu renovirati, zemljom...?
Toga ima najviše ali treba novca.
Lucy01 wrote: Kako stvari stoje sa inostranim ulaganjem?
Slabo.
Lucy01 wrote: Nude li kompanije koje radnike zaposljavaju nesto kao 401K ili penzioni fond u koji uplacuju istu sumu kao i radnik?
Ne.
spongebob

Post by spongebob »

mosor1 wrote: Necu se u potpunosti sloziti s vama dvojicom - nasi se vladari nisu obogatili na nas racun samo kradom - vecina je to nazalost obavila i obavlja na zakonit nacin. Nedavno se naime u Hrvatskoj raspravljalo o eventualnoj reviziji pretvorbe (drustvenog u privatno vlasnistvo, ucinjene 90-tih, koja je bila divlja i gotovo kriminalno nepostena) i pravni su autoriteti dosli do zakljucka da je to prakticno nemoguce, JER JE PRETVORBA IZVRSENA PO TADA VAZECIM ZAKONIMA RH, i prema tome je bila zakonita. Da vam objasnim kako je to islo - drzavni su organi umjetno srozavali cijene poduzeca da bi ih kupovali podobni, od radnika upropastenih poduzeca koji su i po pola godine bili bez placa, buduci tajkuni su za cca 100 DEM kupovali dionice tih poduzeca, i kad bi ostvarili kontrolu, prodavali strojeve, vozni park, hale i na kraju teren uz milijunsku zaradu. Neki su tako otkupili na desetine firmi, bez ikakve obaveze da u njima odrze proizvodnju. Cesto bi radnici mogli dobiti otpremninu samo u zamjenu za dionice. ALI SVE JE FORMALNO BILO ISPRAVNO I LEGALNO.
Pa dobro, ne znam kako je to po hrvatskim zakonima, ali pouzdano znam da su u svakoj pravno uredjenoj zemlji sa socijalnom trzisnom privredom kao vidom privrednog sistema u finansijskom pravu sadrzane i klauzule o "dobrom moralu" ( njem. Gute Sitte pa tako da i takve legalne i zakonite ali nemoralne kupo-prodaje, to jest one koje nisu u smislu ideje socijalne trzisne privrede mogu biti proglasene nistavnim. Vjerujem da ce takvo sto zaziviti u RH, ali ne i BIH jer nam je finansijsko sudstvo pod a) korumpirano, pod b) nestrucno, pod c) nedovoljno motivirano niskim platama.

@Lucy01

postoje efikasna rjesenja za sve one koji imaju novac. Za 80 % naroda u BIH je i ova tema cisti luksuz
dinash

Post by dinash »

Politicari i administracija ne ponasaju se kao servis placen od gradana, nego kao poseban estradni subjekt zbog kojega je narod valjda izmisljen.
ovo si tako lijepo napisao.

ali to je tako bilo gdje ... cak ni razvijene zemlje nisu toga lisene. ove nase tranzicijske samo su ekstremni oblik te "filozofije".
mosor1

Post by mosor1 »

dinash wrote: ali to je tako bilo gdje ... cak ni razvijene zemlje nisu toga lisene. ove nase tranzicijske samo su ekstremni oblik te "filozofije".
Ma stoji, al u razvijenim zemljama politicke primadone plesu kakav - takav balet, a u nas imamo ove cajke s novcanicama izmedu sisa.
forUMASH

Post by forUMASH »

spongebob wrote: postoje efikasna rjesenja za sve one koji imaju novac. Za 80 % naroda u BIH je i ova tema cisti luksuz
....ako im je jasno sta ih sljeduje i ako nista ne poduzimaju po pitanju promjene, onda nista bolje nisu ni zasluzili....
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Jedan moj drug kazhe, "Ma sta cu raditi i uplachivati u penzioni fond...valjda ce za 30-tak godina biti socijala kao u Njemackoj"...:D
IDEA

Post by IDEA »

Bobi wrote:Jedan moj drug kazhe, "Ma sta cu raditi i uplachivati u penzioni fond...valjda ce za 30-tak godina biti socijala kao u Njemackoj"...:D
Nada umire zadnja
mosor1

Post by mosor1 »

mosor1 wrote:Fina tema i dobro pitanje - na zalost, ne predvidam mnogo javljanja - osim ako se neko zakaci za nesto nacionalno, pa tema ode uprdec.

Jebem ti, zasto uvijek moram biti u pravu?
VanHelsing

Post by VanHelsing »

Ja mislim da je danas daleko veci problem to sto masa svijeta radi ili neprijavljena ili prijavljena na minimalcu od 200 KM. Sa takvim poredkom stvari stedili ne stedili kad odu u penziju nece imati ni 80 KM mjesecno. A govoriti o stednji sa platom od 400 KM je smijesno. Govoriti o kupovini stana sa istom tom platom je jos smjesnije. A dovoditi to u vezu sa izborima i ponavljati staru, suplju, pricu da ako samo stisnemo svoje politicare i postavimo pitanje njihove odgovornosti oni ce nam svima obezbijedit plate od nekoliko hiljada maraka je najsmjesnija od svih konstatacija.

Mi moramo da se pomirimo sa jednom cinjenicom. Nas standard je na nivou onog u Bugarskoj i Rumuniji a ne Hrvatskoj il Sloveniji. Kad mlad covjek dobije posao njemu treba da je jasno da on ne moze sebi da priusti taj novi digitalni fotoaparat ili kucno kino od par hiljada. Dakle zaradjujemo malo a trosimo i namecemo sebi standard kao da smo imucni. To je glavni problem naseg drustva..sve vise kafana u centru gdje je kafa 2 KM, a toliko nije u Hrvatskoj na moru!!!. Sve vise radnji sa robom cije su cijene u stotinama maraka za farmerke ili par cipela. I omladina, od 20-30, koja zivi u nekim iluzijama iz Strossmajerove ulice da je sve bajno i "fancy" a jebo penziju jer cemo ionako da budemo mladi zauvijek. Al hej, ako neko radi i dobro zaradjuje, i pametno ulozi taj novac, nek mu je sa srecom. Ali ce uvijek biti vise onih koji rade usrane poslove za minimalac od bankara ili kompjuterskih strucnjaka koji su u poziciji da sami sebi obezbijede penziju kroz stednju..zato je po mom misljenju bitnije biti realan i svjestan situacije u kojoj se nalazimo.
adi_62

Post by adi_62 »

Mislim da se problem penzionera nemoze gledati odvojeno od svih drugih zbivanja u zemlji.Polozaj penzionera je ustvari posljedica opsteg stanja u privredi i drzavi.
Ako kazemo da treba podici privredu na noge to automatski znaci da popravljamo sistem zdravstva,penzija,skolstva.
Prema tome privreda na prvo mjesto a ostalo dolazi indirektno
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

VanHelsing wrote:Ja mislim da je danas daleko veci problem to sto masa svijeta radi ili neprijavljena ili prijavljena na minimalcu od 200 KM. Sa takvim poredkom stvari stedili ne stedili kad odu u penziju nece imati ni 80 KM mjesecno. A govoriti o stednji sa platom od 400 KM je smijesno. Govoriti o kupovini stana sa istom tom platom je jos smjesnije. A dovoditi to u vezu sa izborima i ponavljati staru, suplju, pricu da ako samo stisnemo svoje politicare i postavimo pitanje njihove odgovornosti oni ce nam svima obezbijedit plate od nekoliko hiljada maraka je najsmjesnija od svih konstatacija.

Mi moramo da se pomirimo sa jednom cinjenicom. Nas standard je na nivou onog u Bugarskoj i Rumuniji a ne Hrvatskoj il Sloveniji. Kad mlad covjek dobije posao njemu treba da je jasno da on ne moze sebi da priusti taj novi digitalni fotoaparat ili kucno kino od par hiljada. Dakle zaradjujemo malo a trosimo i namecemo sebi standard kao da smo imucni. To je glavni problem naseg drustva..sve vise kafana u centru gdje je kafa 2 KM, a toliko nije u Hrvatskoj na moru!!!. Sve vise radnji sa robom cije su cijene u stotinama maraka za farmerke ili par cipela. I omladina, od 20-30, koja zivi u nekim iluzijama iz Strossmajerove ulice da je sve bajno i "fancy" a jebo penziju jer cemo ionako da budemo mladi zauvijek. Al hej, ako neko radi i dobro zaradjuje, i pametno ulozi taj novac, nek mu je sa srecom. Ali ce uvijek biti vise onih koji rade usrane poslove za minimalac od bankara ili kompjuterskih strucnjaka koji su u poziciji da sami sebi obezbijede penziju kroz stednju..zato je po mom misljenju bitnije biti realan i svjestan situacije u kojoj se nalazimo.
Sjajan post.
Vjerujem da dosta mlađe raje ne razmišlja o penziji uopšte ("ih, ko živ ko mrtav za 40 godina.."). Imam čak i prijatelja koji razmišljaju da do kraja života žive, ni manje ni više, nego od kladionice.
Mislim da će se radni vijek sve više i više godinama produžavati, jer nikome neće padati na pamet da ide u penziju osim ako ga na to ne prisile. Isto tako, ni ja ne znam šta će biti sa tim tzv. neformalnim urbanim sektorom (pijaca, ulični prodavači..), koji će vjerovatno morati raditi do smrti, jer im niko neće moći obezbijediti ni socijalnu pomoć, niti redovnu penziju.
Međutim, možda se ja varam pa mi postanemo još i socijalna država i za 40 godina nam penzioneri ljeti budu putovali oko svijeta :)
Pozdrav.
rob

Post by rob »

hocemo, hocemo... evo mi u zenici vec jedemo zlatnim kasikama... :-?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

ja cu nakon dugogodisnjeg iskustva u politici iz sjene otici u parlament, odraditi 5 godina i onda se dostojanstveno povuci u penziju od 1.500 KM ..

drugog nacina ne vidim osim da radim dok ne umrem...
Post Reply