bolje da se koljemo oko ovoga, nego oko boje ruza jer ovo ima vise smisla
Gen. Dudak
-
BiH_Izbjeglica
komentari od "mostarca" su toliko plitki da ih u sandalama mozes pregaziti
teorija o dogovoru oslobadanja dijela Bosanske Krajine su isto toliko tacne kao i teorija o marsovcima !
samo ovaj zadnji komentar govori o osobi koja je duboko mentalno poremecena ili je cetnicki agenat na ovom skromnom forumu (ali takva vam je cetnicka propaganda, ulazi u sve pore zivota)
ja ovdije nisam da se koljem vec da raspravljam o temama, a tebi "mostarac" ako je do klanja, haj ganjaj ustase po Velebitu !
Na kraju, kad procitam sve poruke na ovu temu, jako sam zadovoljan sa reakcijama clanova ovog foruma. (negativni komentari su isto tako dobro dosli, jer oni samo pomazu u jacanju bosanskohercegovackog duha)
I ako je isto ovakvo raspolozenje kod vecine gradana Bosne i Hercegovine, onda za BiH nema "zime"!
teorija o dogovoru oslobadanja dijela Bosanske Krajine su isto toliko tacne kao i teorija o marsovcima !
samo ovaj zadnji komentar govori o osobi koja je duboko mentalno poremecena ili je cetnicki agenat na ovom skromnom forumu (ali takva vam je cetnicka propaganda, ulazi u sve pore zivota)
ja ovdije nisam da se koljem vec da raspravljam o temama, a tebi "mostarac" ako je do klanja, haj ganjaj ustase po Velebitu !
Na kraju, kad procitam sve poruke na ovu temu, jako sam zadovoljan sa reakcijama clanova ovog foruma. (negativni komentari su isto tako dobro dosli, jer oni samo pomazu u jacanju bosanskohercegovackog duha)
I ako je isto ovakvo raspolozenje kod vecine gradana Bosne i Hercegovine, onda za BiH nema "zime"!
-
mostarac
ma da nije dogovoreno. Sto se onda stade pred Banjalukom? NATO prijetio sta li? Pa normalno da je prijetio, kad se krenulo dalje od dogovorenog.BiH_Izbjeglica wrote:komentari od "mostarca" su toliko plitki da ih u sandalama mozes pregaziti
ja ovdije nisam da se koljem vec da raspravljam o temama, a tebi "mostarac" ako je do klanja, haj ganjaj ustase po Velebitu !![]()
-
Grom iz vedra neba
Ako je rat dogovoren, onda je i ova hajka na Ducheta dogovorenamostarac wrote:ma da nije dogovoreno. Sto se onda stade pred Banjalukom? NATO prijetio sta li? Pa normalno da je prijetio, kad se krenulo dalje od dogovorenog.BiH_Izbjeglica wrote:komentari od "mostarca" su toliko plitki da ih u sandalama mozes pregaziti
ja ovdije nisam da se koljem vec da raspravljam o temama, a tebi "mostarac" ako je do klanja, haj ganjaj ustase po Velebitu !![]()
-
bozur
Prosle godne sam gledao snimak koji se vrtio po netu. Snimak je cini mi se skoro pa identican snimku maltretiranja zarobljenika koji je imao istu uniformu a i onako faca je nekako ista. Za taj se snimak tvrdilo da je snimljen kod Sanskog Mosta. Da li je to jedan te isti snimak?
Za oba snimka se tvrdi da je na njemu nastradao neki Rogic.
Za oba snimka se tvrdi da je na njemu nastradao neki Rogic.
-
idic
Sastanak tužitelja Hrvatske, BiH i Srbije zbog snimaka iz "Oluje"
Objavljeno prije 20 minuta
GLAVNI državni odvjetnik Mladen Bajić danas će sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i državnim tužiteljem Bosne i Hercegovine Marinkom Jurčevićem razgovarati o snimkama navodnih ratnih zločina počinjenih tijekom akcije "Oluja", doznaje se u Državnom odvjetništvu.
Sastanak će se održati tijekom dana i biti će zatvoren za javnost. Nakon sastanka neće biti izjava, a sudionici će odlučiti hoće li naknadno objaviti priopćenje, izjavila je Hini glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.
Potvrdila je da će tema razgovora biti nedavno objavljene amaterske video snimke navodnih ratnih zločina nad srpskim civilima, koje su nedavno objavile srbijanske televizijske postaje.
Nakon prikazivanja snimki zločina na području Dvora na Uni u Hrvatskoj i BiH pokrenute su istrage.
Hrvatski glavni državni odvjetnik zatražio je od Tužiteljstva za ratne zločine Srbije, ali i Haškog suda sve podatke, dokumentaciju i druge materijale koji bi mogli koristiti u istraživanju zločina na području sela Gornji i Donji Žirovac.
Državno odvjetništvo ranije je izvijestilo da je pregledom snimki utvrđena "osnovana sumnje da su nepoznati pripadnici Armije BiH" na tom području počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika
copy/paste sa index-a
Znqači da nije bezazleno kako se pokušava predstaviti. Oduvijek sam tvrdila da će angažman mudžaheina u BiH nas skupo koštati i to se sada nažalost potvrđuje.
Objavljeno prije 20 minuta
GLAVNI državni odvjetnik Mladen Bajić danas će sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i državnim tužiteljem Bosne i Hercegovine Marinkom Jurčevićem razgovarati o snimkama navodnih ratnih zločina počinjenih tijekom akcije "Oluja", doznaje se u Državnom odvjetništvu.
Sastanak će se održati tijekom dana i biti će zatvoren za javnost. Nakon sastanka neće biti izjava, a sudionici će odlučiti hoće li naknadno objaviti priopćenje, izjavila je Hini glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.
Potvrdila je da će tema razgovora biti nedavno objavljene amaterske video snimke navodnih ratnih zločina nad srpskim civilima, koje su nedavno objavile srbijanske televizijske postaje.
Nakon prikazivanja snimki zločina na području Dvora na Uni u Hrvatskoj i BiH pokrenute su istrage.
Hrvatski glavni državni odvjetnik zatražio je od Tužiteljstva za ratne zločine Srbije, ali i Haškog suda sve podatke, dokumentaciju i druge materijale koji bi mogli koristiti u istraživanju zločina na području sela Gornji i Donji Žirovac.
Državno odvjetništvo ranije je izvijestilo da je pregledom snimki utvrđena "osnovana sumnje da su nepoznati pripadnici Armije BiH" na tom području počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika
copy/paste sa index-a
Znqači da nije bezazleno kako se pokušava predstaviti. Oduvijek sam tvrdila da će angažman mudžaheina u BiH nas skupo koštati i to se sada nažalost potvrđuje.
-
vodolija_33
Gledala sam ja...idic wrote:Interesuju me reakcije forumaša na ovoj temi na sinoćnji prilog na dnevniku FTV ?
Što se tiče maltretiranja koje je prikazano- apsolutno ne podržavam ljude koji su to učinili. Ono je nečovječno, u najmanju ruku i ljudi koji su to učinili, ako su živi, treba da odgovaraju za to...
Dešavalo se, rat je bio i kao u SVAKOM RATU bilo je nemoguće sve ljude držati pod kontrolom a ruku na srce, bilo je svakakvih kandidata u redovima vojske (mislim da kada se vodi rat, nemaš baš puno vremena da vodiš računa o psihološkom stanju vojnika)... Za razliku od srpske vojske, koja je sistematski i planirano provodila ratni zločin nad civilnim stanovništvom i vojnim zarobljenicima..... kako sam čula, oni su kažnjavali one iz svojih redova, koji nisu imali snage da izvrše zločine- tako makar kažu svjedoci u Haagu a koji su bili mobilisani u srpskoj vojsci....
Što se tiče pokušaja bacanja ljage na Atifa i 5. Korpus, mogu reći da je u pitanju prljava politička igra onog beskičmenjaka Dodika & Co. Pokušavaju da sporadične slučajeve zločina prikažu kao organiziran i planiran zločin od strane ARBIH što je beskrupulozna laž. Pokušavaju da izjednače ARBIH sa svojim zločincima, da izjednače Atifa i Mladića...
Hajde ti meni reci, jel misliš da su u Dodik & Co. u pravu?
-
legendo_moja
Haj matere ti zatrpaj se s onim hercegovackim kamenom, i ostani tako nekih desetak godina nebi li ti ta vlaga iz mozga isparila,...mostarac wrote:zasto? zato sto smatram da neko ako je pocinio zlocin treba i za njega odgovarati pa makar bio i heroj, a ovde mi balije kolektivno jebu mater ili mozda zato sto govorim istinu da je teritorija koju su HV i peti korpus oslobadjali u Avgustu, septembru i oktobru oslobodjena dogovorom a ne fanstasticnimn vojnim akcijama pa to nekima smeta jer kvari njihove snove, a ja im nisam mama ni dadilja pa da se brinem da lijepo sanjaju. Ja samo govorim istinu.
Previse ti ides po serbancafe-ima, naslus'o si se previse propagande, pa sad jadan ne mozes razluciti sta je istina, a sta nije...
-
idic
Hajde ti meni reci, jel misliš da su u Dodik & Co. u pravu?
Ne mislim da je Dodig upravu, za mene je on jedan vašarski prevarant i seoska lola varalica. Kako vjetar puše i kako njemu odgovara tako mijenja koncepcije i politička opredjeljenja.
Ono što sam navela u predhodnom postu, mislim da je angažman mudžahedina najveća pogreška našeg rukovodstva i sigurna sam da će srpska strana iskoristiti ovu nastalu situaciju i Dudaković će vrlo vjerovatno "iskihati" za komandnu odgovornost.
Po onome što sam čula od raje koja su bili u ABiH, mudžahedini su bili mimo svake kotrole i vodili su akcije samostalno. Zvjerski su se odnosili prema zarobljenicima i prema civilima. Nisu priznavali ničiji autoritet, ali su se ipak svi vodili pod nečijom komandom. Po liniji komandne odgovornosti će sada odgovarati oficiri ABiH, mada vjerujem da nisu znali šta rade niti su im naređivali takve stvari.
Ne mislim da je Dodig upravu, za mene je on jedan vašarski prevarant i seoska lola varalica. Kako vjetar puše i kako njemu odgovara tako mijenja koncepcije i politička opredjeljenja.
Ono što sam navela u predhodnom postu, mislim da je angažman mudžahedina najveća pogreška našeg rukovodstva i sigurna sam da će srpska strana iskoristiti ovu nastalu situaciju i Dudaković će vrlo vjerovatno "iskihati" za komandnu odgovornost.
Po onome što sam čula od raje koja su bili u ABiH, mudžahedini su bili mimo svake kotrole i vodili su akcije samostalno. Zvjerski su se odnosili prema zarobljenicima i prema civilima. Nisu priznavali ničiji autoritet, ali su se ipak svi vodili pod nečijom komandom. Po liniji komandne odgovornosti će sada odgovarati oficiri ABiH, mada vjerujem da nisu znali šta rade niti su im naređivali takve stvari.
-
vodolija_33
Ja ne mislim da je Dodik sitni prevarant... puno je on perfidniji i to malo-pomalo izlazi na vidjelo... najveća greška bi bila njega potcijeniti... u svakom slučaju, budućnost će pokazati... samo mi nešto krivo što dopuštamo da se ovako igraju sa nama...idic wrote:Hajde ti meni reci, jel misliš da su u Dodik & Co. u pravu?
-
Vozdra_123
@svima
posto se dodik igra sa sudskim sistemom onda bi i mi to trebali
svak ko zna nekog cetu fino u policiju da digne tuzbu
posto se dodik igra sa sudskim sistemom onda bi i mi to trebali
svak ko zna nekog cetu fino u policiju da digne tuzbu
-
idic
legendo_moja wrote:Haj matere ti zatrpaj se s onim hercegovackim kamenom, i ostani tako nekih desetak godina nebi li ti ta vlaga iz mozga isparila,...mostarac wrote:zasto? zato sto smatram da neko ako je pocinio zlocin treba i za njega odgovarati pa makar bio i heroj, a ovde mi balije kolektivno jebu mater ili mozda zato sto govorim istinu da je teritorija koju su HV i peti korpus oslobadjali u Avgustu, septembru i oktobru oslobodjena dogovorom a ne fanstasticnimn vojnim akcijama pa to nekima smeta jer kvari njihove snove, a ja im nisam mama ni dadilja pa da se brinem da lijepo sanjaju. Ja samo govorim istinu.
Previse ti ides po serbancafe-ima, naslus'o si se previse propagande, pa sad jadan ne mozes razluciti sta je istina, a sta nije...
Ovo kao da slušam svoje roditelje koji su govorili da sam pošizila jer sam tvrdila da će se Srbi poslije rata vraćati na svoje i da će svi povratiti svoju imovinu i prava poslije rata. Niko u to nije vjerovao 93 - 94 ipak se desilo.
Slijedeći logiku stvari morate biti svjesni činjenice da bez obzira kako minorni bili zločini počinjeni od strane ABiH, neko mora odgovarati za njih. Evropska zajednica ima vrlo efikasan aparat prinude, što se moglo vidjeti na primjeru gen. Gotovine. Cijela Hrvatska je bila i sada je uz njega, ali on sjedi u Hagu i čeka suđenje. U akciji lociranja i hvatanja, najviše je informacija došlo iz Hrvatske.
Rat je gadna i nenormalna situacija, svašta se dešavalo i mi još patimo od posljedica rata. Mali ljudi nikada neće saznti za sve zaplete i situacije koje su se u ratu dešavale i bolje da je tako. Zašto bi razbijali glavu stvarima na koje ni na koji način ne možete uticati.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Moze, ali prvo daj da ti silujem zenu i zakoljem dijete, te srusim kucu, pa cemo onda zivjeti u miru, pomireni i zdruzeni, radi naseg boljeg sutra. Mislim - shvatas li ti apsurdnost - ovoga sto propagiras? Nema mira bez zadovoljenja pravde. Ja ne kazem ako treba Dudakovic za tri sela da odgovara - odgovarace, ali prvo da vidimo ko je rusio - drzave, i ko je rusio gradove, i to 4 godine prije Ducetovih komandi. A ne - ovo ti je za ono, ono ti je za ovo - igra. Jasno je - Dudakovic je Bosanski general, gdje su Srpski djenerali sto su ovdje "gostovali" da ruse a danas - zive i rade bez problema u Begisu ili negdje drugdje? U Brckom je neki dan uhapseno 6 Bosnjaka jer imaju brade - te su optuzeni da su istukli jednog Srbina kojeg je neko - s bradom - nalemao. U tom istom Brckom je spomenik - Drazi Mihajlovicu, jel mi to poziv na oprost i suzivot ili mi je poziv - da dodjem sa 2kg dinamita sljedeci put? U Konjevic Polju - su piculadiju dosli tuci Srpski specijalci (ne policajci vec - specijalic) jer su pustili malo glasniju muziku - iz automobila. Gdje je taj mir - o kojem ti govoris, gdje je taj suzivot i gdje je ta pravda - ili zelja barem, da se istraje na procesiurianju svakog zlocinca - sa Srpske strane? Uglavnom je nema a sto i ima - je na silu. I ne samo na silu - vec reciprocitetno - kao da je - sve sto se desilo bilo reciprocitetno - da je bilo reciprocitetno - sve bi bilo spaljeno do Brckog. Sve.Moja poruke tebi brate je Mir, Pomirenje , Suzivot i Zivot .
Sto se tice Dudakovica - odbranio je 300.000 Bosanaca - da bi ti danas govorio da je zlocinac. To mu i jest - najveci zlocin. Da smo svi poklani ko u Srebrenici - oni bi bio covjek koji je koristio sve i jednu - Zenevsku Konvenciju. Znas li kako se samo zvala zadnja Srpska ofanziva na Bihacku enklavu? Sprzena zemlja. Jer je - to trebala i biti.
Ja sam tebi - naveo primjer - ti si ga mogao shvatiti ili ne, a ne popovati mi o tome - kako se ne moze Clinton porediti s Dudakovicem. Primjer je bio o tome - kako nije bitno da li je neko kriv, bitno je medijskom kampanjom - ocrniti covjeka i unistiti mu kredibilnost te zauvijek ga - cusnuti na marginu. Ovo ima - itekako politicke motive - samo sto ti to ne vidis - i nema veze sa mirom u Bosni i Hercegovini vec sa utrkom za fotelju. Cijeli rat u BiH je bio samo a) utrka za fotelju i b) biznis. Danas su ti - jos uvijek oko nas - i ni za sto nisu odgovarali. Jeli jos igdje ijedan svercer iz rata - optuzen i odvede u zatvor jer je - prebacio robu u vrijednosti miliona maraka - bez da je 1 pfeninga platio drzavi i zbog toga sto je - postavljao nerealne cijene robe - te praznio narodne dzepove. Nigdje - nijedan.
Sto se tice NATO-a - koliko je vojnih nosaca aviona bilo ukvotljeno u Jadranu - koji nisu ucinili nista absolutno - kad je pala Srebrenica i Zepa a ne samo to - nisu uradili nista ni u Novembru 1994 kad je Bihac mogao pasti niti su - uradili ista kad su Goradzansku enklavu - smanjili cetnici za 80% teritorija. Dobro se zna - da snage koje su slomile Srebrenicu su one iste koje su napadale na Gorazde - dok ga nisu mogle slomiti - samo da bi se pregrupisale i otisle na Srebrenicu i Zepu. Znaci jedini grad oko kojeg je NATO izveo napade je - Sarajevo, kad je unisto par tenkova. Na ovaj nacin - se nije druze - Bosna stvarala. I ne samo to, Srebrenica je pala u Julu, a Oluja se desila u Augustu - za 1 mjesec - da NATO predje iz pacifisticke armije u one koji su spremni da nesto konkretno ucine za BiH - malo mi je to iluziorno. Cak sto vise - na svim poljima je ovo iskoristeno jer Hrvatska nije zeljela izgubiti podrsku u svijetu - zbog toga im je Srebrenica dosla kao kec na desetku - jer ko bi mogao osuditi Oluju - suocen sa cinjenicom o onome sto se je odigralo u Srebrenici, i ne samo to - nego s postavljanjem teze - da se ovim napadom eleminira mogucnost pada Bihaca - "na slican nacin" kad jedina slicnost ova dva kraja je ta - da su oba bili - sigurnosne zone i na tome pocinje i zavrsava.
Jedini garant za opstanak bilo kojeg Bosanca je - bila ABiH. Ta ista ABiH je oslobodila - dobar dio Pljesevice i zaledja Hrvatskoj da bi npr. HV - usao u Kulen Vakuf iz kojeg se nije htjeo povuci - dok nije umalo doslo - do sukoba dvije vojske. Uloga HV jeste bitna - ali - kljucno je da su oni - nakon sto su oslobodili sebi zaledje - tj. osigurali da nema vise Srbadije ni u Glamocu, ni u Grahovu, ni u Drvaru, ni u Kupresu - usporili s ritmom - jer na ovaj nacin su mislili da su napravili tampon zonu - te da Srbi vojno ne mogu vise nikad - ni da pomisle - da dodju na teritorij RH. Cak i prije Oluje - HV je usla u Bosansko Grahovo i s tim presjekla put Knin - Drvar, Srbi su onda napravili novi put - i tim putem su poceli polako da se - evakuiraju - cak i prije Oluje na nekoliko dana - oni koji su bili - u prvim esalonima te SAO Krajine. Postoje video zapisi - koji svjedoce o tome - ko je prolazio u prvim danima Oluje - tim putem. Prvo idu limuzine. Pa onda ide srednja klasa drugi dan - golfovi i zastave, da bi par dana kasnije dosli ovi na motokultivatorima i traktorima. HV je oslobodila kasnije i Jajice i Mrkonjic Grad. Jajice - je zbog HVO i palo u Srpske ruke a - Mrkonjic Grad je - vracen - pod RS u Daytonu - samo da nebi postojao direktan put - Bihac Sarajevo - koji nije pod kontrolom Srba barem na nekom dijelu.
Ima toga jos - dosta - samo shvati da BiH sto se tice Bobetka i Wesley Clarka - mogla je i nije morala da postoji. Hrvati su uvijek - za BiH imali dvije opcije. Jedna je da budu - u Federaciji. Druga je - da postoju dogovor - Slobodan - Njofra iz 1991. Onoliko koliko je HV doprinjela slobodi BiH toliko je HVO - unistio BiH - nadji u Kanadi ljude iz Hercegovine pa ih upitaj malo o Capljini, Stocu, Mostaru. Stoga glupo mi je uopste prihvatati da je Bobetko i Wesley Clark Bosnu a) odbranio b) stvorio BiH jer ako je iko - onda je Atif Duche Dudakovic. Mozda su se u nekim stvarima - kazaljke poklopile - ali Hrvati u BiH su zavrsili kao zrtveno jagnje Hrvatske - koja je zrtvovaal HZ HB za SAO Krajinu, a i zbog svega onog ucinjenog u ratu izmedju Hrvata i muslimana u Srednjoj Bosni i Hercegovini - HV je pokusao oprati obraz sa par vojnih akcija i to - ponajvise tamo odakle su se Srbi dobrovoljno povukli. HV je pokusao preci Savu i uzeti Kostajnicu i Novi- ali im to nije poslo za rukom - kad su presli preko pontonskog mosta - susreli su se sa vatrom iz sve i jedne cijevi i tad je - poginulo dosta Gradista - Crnih Mambi - ovih istih koje su snimali kod Dvora na Uni par dana prije toga, a NATO-a nigdje nije bilo ni sa glave - da "uradi ista" konkretno osim snimanja svega ovog - sa visione od 10.000m. Stoga - mani me bogati isprazne svoje retorike o teoriji na koji je nacin BiH - nastala i odbranila se.
-
rpg
nosferatu,stani malo,smiri strasti.ti kao mlada koka koja snese prvi put jaje pa se raskokadace da je cijelo selo cuje.ima nas koji isto znamo sta se sve desilo u azinskoj Krajini.
general Dudakovic je kriv za mnoge zlocine u Krajini jer su pocinjeni pod njegovom komandom.i on mora za te zlocine odgovarati.nemogu niciji zlocini ostati nekaznjeni skrivajuci se iza borbe za Bosnu i hercegovinu.u Krajini je bila borba za vlast i ko ce vladati u Cazinskoj Krajini.najmanje se radilo i ucinilo na oslobadjanju susjednih opstina kao sto su B.Petrovac,Kljuc i Drvar.tek '95.godine kad je sve bilo dogovoreno u Dejtonu a Srpska vojska se pocela povlaciti sa polozaja oko Bihaca onda je Korpus isao za njima u prazan prostor do granica koje su bile dogovorene u Dejtonu.
general Dudakovic je kriv za mnoge zlocine u Krajini jer su pocinjeni pod njegovom komandom.i on mora za te zlocine odgovarati.nemogu niciji zlocini ostati nekaznjeni skrivajuci se iza borbe za Bosnu i hercegovinu.u Krajini je bila borba za vlast i ko ce vladati u Cazinskoj Krajini.najmanje se radilo i ucinilo na oslobadjanju susjednih opstina kao sto su B.Petrovac,Kljuc i Drvar.tek '95.godine kad je sve bilo dogovoreno u Dejtonu a Srpska vojska se pocela povlaciti sa polozaja oko Bihaca onda je Korpus isao za njima u prazan prostor do granica koje su bile dogovorene u Dejtonu.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Koje zlocine? Koji su to zlocini u Krajini - kako ti kazes? Pa nemoj da se igras - Sud u Bihacu ima ime sve i jednog autonomasa koji je pobunjeni i koji se je digao da rusi drzavnost BiH - vi ste svi - zasluzili po 10 godina zatvora - minimalno - ko je god pusku nosio. Svi. A oni koji nisu puske nosili - treba im oduzeti drzavljnstvo BiH. Neka ti Babo nadje - drzavu u kojoj ces biti sretan.rpg wrote:nosferatu,stani malo,smiri strasti.ti kao mlada koka koja snese prvi put jaje pa se raskokadace da je cijelo selo cuje.ima nas koji isto znamo sta se sve desilo u azinskoj Krajini.
Reci nam ti malo o svercu i tome kako vas je babo - napravio najvecim majmunima na svijetu - da idete Marticevu Krajinu oslobadjat nakon sto ste pobjegli iz svojih kuca i drzite Srpske linije - naspram V korpusa. Cak ste i u Vedrom Polju kod Bihaca bili - uletili u Hrvatsko selo sa Srbima pa opeljali sve sto ste mogli - da bi vam Franjo Babuku stitio jerbo para vrti gdje burgija nece.
Sto se tice V korpusa - sta bolan ti znas - gdje su se Srbi povukli? Pa ja imam clana familije koji je sa 120 ljudi - prosao iza ledja Srpskim linijama i otisao 30km u dubinu gdje su uzeli jedno Srpsko selo u opstini Bosanski Petrovac i cekali - glavninu V korpusa da dodje - a i par Srpskih motorizovanih kolona su sjebali - tek tako da znaju kako braco bije za 3 i pol godine rata, za pobijene Cukove, Orasa, Kulen Vakuf, Ripac i druga mjesta.
Srbi nigdje nista nisu dali a da nisu morali. I jebe mi se sta vi autonomasi imate o tome - da mi kazete. U zivotu ste me samo pljackali a druge oko mene ubijali. Sad bi doslo vrijeme da vam dopustim - da nastavite sa svojom politikom? Koje je zlocine Dudakovic uradio? De napisi?
Pa tvoja kompletna liderska struktura je po zatvorima ili u bijegu od zakona. Cijela. Nadji njih - pa ih optuzi za zlocine - jer ako te je ko - nevinog i negdje nasao - ucino je to upravo jer je Babo sa svojim dukatima - nedodriljiv do dana danasnjeg a sta je uradio - bolje da ti ne pricam jer bojim se da ce pasti na gluhe usi. Dovoljno je samo premotati kasete njegove posjete Zvorniku i Bijeljini - sa Plavsickom - dok su ljude ubijali Arkanovci po kucama i cestama - Babo je izjavljivao kako je situacija sasvim Ok i da nema nema razloga za zabrinutost, pa su ga poslali Srbi i u Sarajevo - da ceka - ko koka - jaje, da se ugnjezdi na mjesto predsjednika BiH - cim Aliju smaknu - ali su im postale vaznije guzice golobradih mladica i par oficira koji kad su vidjeli koliko su zajebani pomislili su da nece vise nikada iznad sebe vidjeti plavo nebo.
Napisi - ti sve sto imas. Za to i jeste forum. Ali mene - neces ucutkivati sa svojim znanjem - koje vidim koliko je jako cim mi citiras tekstove predsjednika DNZ-a. Aferim brate. Ako ti mislis - da ces bolje rucati sa tim brabonjkom i da ces bolje vecerati ako je Atif iza resetaka jerbo su tebe nahranili sa propagandom Velkatona - samo arbeitaj po svom da vidimo kolika je i ta pamet. (Velkaton je radio stanica u Velikoj Kladusi - koja se i medju Srpskim stanicama - isticala sa propagiranjem mrznje, prosipanjem lazi i nazivanjem bilo koga sto je sa one strane - mudzahedinskih, dzihadskim, Allahovim ratnicima, krvolocnim, izbezumljenim hordama i slicno...)
Last edited by Nosferatu on 11/08/2006 01:04, edited 1 time in total.
-
BISCANIN2
r
he he he , UPRAVO SU AUTONOMASI NA KOZJENU PODERALI ČETNČKU LINIJU ;prije toga ih je upitao duce dali mogu ,kaze kad smo probijali linije 5 tog korpa zasto nebi četničke .
Sasvim slucajno su arkanovci nasli u s.mostu vjerovatnona ribarenju bili , sasvim slucajno komisja za nestale republike svinjske trazi 400 vrs pripadnika nestalih u tom periodu , sasvim slucajno je tu bilo sve sto valja u bih armiji od labudova , mupovaca , viteska krajiska iz 7 korpa vjerovatno su dosli na vjezbe i zajednicko druzenje .
H e he moj LEVATU TI ko pravi četnik , sve sto izggubite , to srna na vijestima vrati , a sto ne vrati onda je to prodano izdano i slicno.
Zasto se oko sarajeva i drugih gradova nije nista dogovorilo nego se bas dogovoralo oko krajiskih bespuća i gradica koji svi skupa ne vrijede ko pola zenice
.
ajini.najmanje se radilo i ucinilo na oslobadjanju susjednih opstina kao sto su B.Petrovac,Kljuc i Drvar.tek '95.godine kad je sve bilo dogovoreno u Dejtonu a Srpska vojska se pocela povlaciti sa polozaja oko Bihaca onda je Korpus isao za njima u prazan prostor do granica koje su bile dogovorene u Dejtonu.
he he he , UPRAVO SU AUTONOMASI NA KOZJENU PODERALI ČETNČKU LINIJU ;prije toga ih je upitao duce dali mogu ,kaze kad smo probijali linije 5 tog korpa zasto nebi četničke .
Sasvim slucajno su arkanovci nasli u s.mostu vjerovatnona ribarenju bili , sasvim slucajno komisja za nestale republike svinjske trazi 400 vrs pripadnika nestalih u tom periodu , sasvim slucajno je tu bilo sve sto valja u bih armiji od labudova , mupovaca , viteska krajiska iz 7 korpa vjerovatno su dosli na vjezbe i zajednicko druzenje .
H e he moj LEVATU TI ko pravi četnik , sve sto izggubite , to srna na vijestima vrati , a sto ne vrati onda je to prodano izdano i slicno.
Zasto se oko sarajeva i drugih gradova nije nista dogovorilo nego se bas dogovoralo oko krajiskih bespuća i gradica koji svi skupa ne vrijede ko pola zenice
- dizZaster
Poruke demobilisanih boraca iz cijele Federacije BiH
Podmetanja onih koji su kamama osnovali državu
Neka nadležne institucije provedu istragu, ali i još energičnije rade na procesuiranju zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića
Odbijamo optužbe na račun boraca i komande Petog korpusa i tražimo od nadležnih institucija da provedu istragu o svim eventualno počinjenim zločinima, ali i da shodno tome, još energičnije rade na procesuiranju zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.
Ovo je jučer u ime svih boraca Armije RBiH u Bihaću izjavio Almir Tutić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca USK i dopredsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH, ističući da general Atif Dudaković nikada nije naredio ubijanja i zlostavljanja civila ili ratnih zarobljenika.
- Jasno je da se krajnje neutemeljene optužbe na račun generala Dudakovića i cijelog Petog korpusa plasiraju u vrijeme kada BiH dokazuje da je nad njom počinjen genocid, urbicid i kulturocid. Oni koji su kasapili Bošnjake, silovali, palili, zatvarali u logore i kamama osnivali vlastite države, sada žele prikriti svoj zločin. Podmetanjem pokušavaju izjednačiti žrtvu i koljača - kazao je Tutić.
On je dodao da nijedan zločin, počinjen na bilo kojoj strani, ne smije biti zaboravljen, kao i da bi bilo nužno procesuirati i one koji novcem poreznih obveznika plaćaju po 50.000 maraka optužene za ratne zločine koji se nalaze u Hagu.
S. DŽANIĆ
Generala Dudakovića neće odvesti kao Alagića
Tutić je u ime svih demobilisanih pripadnika Petog korpusa izrazio podršku generalu Atifu Dudakoviću, koji je, kako je kazao, bio i ostao svijetla stranica bh. historije.
- Demobilisani borci nikada više neće dozvoliti da u pola noći, vezane lisicama, odvode naše generale kao rahmetli generala Mehmeda Alagića na osnovu nečijih želja i neutemeljenih tvrdnji, ne otkrivajući kako će braniti generala - prokomentirao je Tutić izjave Milorada Dodika o potrebi hapšenja Dudakovića.
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=7&isasp=
Podmetanja onih koji su kamama osnovali državu
Neka nadležne institucije provedu istragu, ali i još energičnije rade na procesuiranju zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića
Odbijamo optužbe na račun boraca i komande Petog korpusa i tražimo od nadležnih institucija da provedu istragu o svim eventualno počinjenim zločinima, ali i da shodno tome, još energičnije rade na procesuiranju zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.
Ovo je jučer u ime svih boraca Armije RBiH u Bihaću izjavio Almir Tutić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca USK i dopredsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH, ističući da general Atif Dudaković nikada nije naredio ubijanja i zlostavljanja civila ili ratnih zarobljenika.
- Jasno je da se krajnje neutemeljene optužbe na račun generala Dudakovića i cijelog Petog korpusa plasiraju u vrijeme kada BiH dokazuje da je nad njom počinjen genocid, urbicid i kulturocid. Oni koji su kasapili Bošnjake, silovali, palili, zatvarali u logore i kamama osnivali vlastite države, sada žele prikriti svoj zločin. Podmetanjem pokušavaju izjednačiti žrtvu i koljača - kazao je Tutić.
On je dodao da nijedan zločin, počinjen na bilo kojoj strani, ne smije biti zaboravljen, kao i da bi bilo nužno procesuirati i one koji novcem poreznih obveznika plaćaju po 50.000 maraka optužene za ratne zločine koji se nalaze u Hagu.
S. DŽANIĆ
Generala Dudakovića neće odvesti kao Alagića
Tutić je u ime svih demobilisanih pripadnika Petog korpusa izrazio podršku generalu Atifu Dudakoviću, koji je, kako je kazao, bio i ostao svijetla stranica bh. historije.
- Demobilisani borci nikada više neće dozvoliti da u pola noći, vezane lisicama, odvode naše generale kao rahmetli generala Mehmeda Alagića na osnovu nečijih želja i neutemeljenih tvrdnji, ne otkrivajući kako će braniti generala - prokomentirao je Tutić izjave Milorada Dodika o potrebi hapšenja Dudakovića.
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=7&isasp=
- Nosferatu
9 Novembara 1994 godine je pao Grabeski plato. Ja nisam nikada bio - licno u kasarnama na Grabeskom platou ali sam bio kao 14-godisnjak nedaleko od nase prve linije na Grabezu - te ukoliko se sjecam - radilo se je o kompleksu od tri kasarne koje su bile ukupane u zemlju i utvrdjene i gdje je bio smjestena protu-vazdusna odbrana Zeljave i Udbinskog aerodroma (kako onog na povrsini - tako i podzemnog koji su Srbi unistili serijama eksplozija u Maju 1992-ge). Uglavnom ta kasarna je davala toliko prednost Srbima - da su oni sa 600 ljudi - koliko su imali u Bihackoj Brigadi VRS drzali liniju - nasuprot 2000-3000 hiljade ljudi koje su pokrivale taj rejon.
Cetnici su se zadali u takvu bjezaniju - da je 5 korpus probio se sve do Kulen Vakufa (mozete i vidijeti - gdje je na karti). Tu je napravljena klopka tj. Srbi su pustli dio ABiH da udje a onda su presjekli put, bagerima - pa su napali malobrojne jedince koje su usle - na razno-razne nacinei - uglavnom dosta ih se nikad nije izvuklo.
Na drugu stranu Srbi iz Hrvatske su izvrsili kontranapad u kojem je pao dio kompletne linije s ledja Bihacu - ukljucujuci sela Vedro Polje, Veliki i Mali Skocaj, Zavalje. Izvor pitke vode - na Klokotu su cetnici uzeli i zavrnuli pipu cijelom gradu, a prije toga govore da su cak i neke praskaste prozivode sipali u bazene za hlorisanje vodom. Sve ove linije je drzao HVO Pukovnija Bihac. Na Bugaru koji je bio mirna linija te su je drzali rezervisti ABiH su pobili dosta staraca i to najvise bjesomucno artijljerijom pa onda snajperskom vatrom kad bi ljudi krenuli da bjeze. Dosli su 500m od Bihaca - potez Sokolac (zaseok) - Debeljaca (brdo iznad grada) - pa sve do ruba kasarne Adil Besic koja je gradska kasarna JNA - napustena krajem Aprila 1992 - pa pored gradske bolnice - skroz do Izacica koji je ja mislim - uspjeo da se odbrani.
Posto su elitne jedinice 5 korpusa bile u proboju prema Vakufu - i u nadi da bi kako mogli da se spojimo sa Bosanskim Grahovom i probijemo okruzenje oko Bihaca - trebalo je par dana - da se 5 korpus vrati na prijasnje polozaje, Grabez kasarnu smo zadrzali jedino i onda - smo samo Srbe mrsnuli nazad preko granice BiH/RH. Ako iko ima video snimke izgorenih ovih sela i kako je sve izgledalo - neka ih stavi ovdje.
Uglavnom ovo je - odgovor na tvrdnju rpg-a, da V korpus nije nikada - pokusao osloboditi pedalj zemlje prije - Augusta - Oktobra 1995-te godine.

Sto se tice Autonomasa - oni su drzali liniju - Sturlic - Pecigard - Todorovo . Imali su dvije autonomije. Prvu i drugu. Prva je ugasane Augusta 1994-te u krvi. Druga Augusta 1995-te kao neposredni rezultat Oluje. Autonomasi su imali na bilo kojem od ovih polozaja - artiljerijsku podrsku cetnika, koji su im dali ili prodali - oruzije - koliko god je trebalo, municije - koliko god je bilo potrebno i davali su im sve informacije - u vezi 5-tog korpusa. Bukvalno - za vrijeme autonomije - cetnicke liniji oko grada su pretezno mirovale, ali je zato - autonomija bila krvavo ratiste. Jedan od najvecih problema je sto su se ljudi tu znali. I onda je vecina sukoba imala vise dimenzija. Jedna je bio - vracanje starih racuna - jedni drugima. Druga dimenzija je - borba za prevlast ABiH/USK vs. Narodna Odbrana AP (autonomne pokrajine) ZB (Zapadna Bosna) i Fikret sa svojim kabinetom. Uglavnom - primjera radi, u Bihacu do samog izbijanja oruzanih sukoba sa autonomasima - nije se koristio Bosanski novac. Iako je bio prebacen avionima - Fikret Abdic ga nije htjeo pustiti u opticaj vec je forsirao - svoj bon - koji je on izdavao, u denominaciji od 0.5, 1, 2, 5 i 10 (? mislim da je bio i od 10) DM uz koristenje Svicarskog Franka, Austrijskog Schillinga i Njemacke Marke - za vece denominacije.
Familije u Krajini su velike (slicno ko i u Istocnoj BiH) tako da je - na jednoj strani znalo zavrsilo ih pola, a na drugoj pola. Ovo su bile mozda i najteze situacije jer je svaka polovina - pokusavala prevuci drugu polovinu sebi, a onda kad jedni druge ne bi uspjeli ubjediti - rijesavalo se je to vojno, najcesce vidimo se negdje na polozaju, ti si za mene mrtav za vjek vijekova i tako.
Bilo je i autonomasa koji su zavrsili na strani 5-tog korpusa - pa bi bjezali preko noci - na drugu stranu, uglavnom nije bilo neobicno da covjek nestane - da bi sutra saznao da je postao neko i nesto u stabu Fikreta Abdica i onda bi iznosio price o tome kako je zivot s druge strane tezak, kako je mucen (neki i jesu bili muceni - jer su se otkrile veze sa AP ZB - te su bili ispitivani o dodatnim informacijama), kako Cazinjani i Biscani bez babe nemaju sta da jedu, kako su borci nezadovoljni, kako idu u propast i slicne druge price. Babo je i otvorio - autobusnu linijiu na potezu Velika Kladusa - Karlovac. Jedino oni kojima bi njegov kabinet dao odobrenje su mogli ici s ovim autobusom. Uglavnom znam da je jako mnogo - Kladuscana, narucito vojnih obaveznika na neki nacin doslo do papira i kidnulo vani - preko Srpske SAO Krajine - kojoj ovo nije smetalo.
Cetnici su se zadali u takvu bjezaniju - da je 5 korpus probio se sve do Kulen Vakufa (mozete i vidijeti - gdje je na karti). Tu je napravljena klopka tj. Srbi su pustli dio ABiH da udje a onda su presjekli put, bagerima - pa su napali malobrojne jedince koje su usle - na razno-razne nacinei - uglavnom dosta ih se nikad nije izvuklo.
Na drugu stranu Srbi iz Hrvatske su izvrsili kontranapad u kojem je pao dio kompletne linije s ledja Bihacu - ukljucujuci sela Vedro Polje, Veliki i Mali Skocaj, Zavalje. Izvor pitke vode - na Klokotu su cetnici uzeli i zavrnuli pipu cijelom gradu, a prije toga govore da su cak i neke praskaste prozivode sipali u bazene za hlorisanje vodom. Sve ove linije je drzao HVO Pukovnija Bihac. Na Bugaru koji je bio mirna linija te su je drzali rezervisti ABiH su pobili dosta staraca i to najvise bjesomucno artijljerijom pa onda snajperskom vatrom kad bi ljudi krenuli da bjeze. Dosli su 500m od Bihaca - potez Sokolac (zaseok) - Debeljaca (brdo iznad grada) - pa sve do ruba kasarne Adil Besic koja je gradska kasarna JNA - napustena krajem Aprila 1992 - pa pored gradske bolnice - skroz do Izacica koji je ja mislim - uspjeo da se odbrani.
Posto su elitne jedinice 5 korpusa bile u proboju prema Vakufu - i u nadi da bi kako mogli da se spojimo sa Bosanskim Grahovom i probijemo okruzenje oko Bihaca - trebalo je par dana - da se 5 korpus vrati na prijasnje polozaje, Grabez kasarnu smo zadrzali jedino i onda - smo samo Srbe mrsnuli nazad preko granice BiH/RH. Ako iko ima video snimke izgorenih ovih sela i kako je sve izgledalo - neka ih stavi ovdje.
Uglavnom ovo je - odgovor na tvrdnju rpg-a, da V korpus nije nikada - pokusao osloboditi pedalj zemlje prije - Augusta - Oktobra 1995-te godine.
Sto se tice Autonomasa - oni su drzali liniju - Sturlic - Pecigard - Todorovo . Imali su dvije autonomije. Prvu i drugu. Prva je ugasane Augusta 1994-te u krvi. Druga Augusta 1995-te kao neposredni rezultat Oluje. Autonomasi su imali na bilo kojem od ovih polozaja - artiljerijsku podrsku cetnika, koji su im dali ili prodali - oruzije - koliko god je trebalo, municije - koliko god je bilo potrebno i davali su im sve informacije - u vezi 5-tog korpusa. Bukvalno - za vrijeme autonomije - cetnicke liniji oko grada su pretezno mirovale, ali je zato - autonomija bila krvavo ratiste. Jedan od najvecih problema je sto su se ljudi tu znali. I onda je vecina sukoba imala vise dimenzija. Jedna je bio - vracanje starih racuna - jedni drugima. Druga dimenzija je - borba za prevlast ABiH/USK vs. Narodna Odbrana AP (autonomne pokrajine) ZB (Zapadna Bosna) i Fikret sa svojim kabinetom. Uglavnom - primjera radi, u Bihacu do samog izbijanja oruzanih sukoba sa autonomasima - nije se koristio Bosanski novac. Iako je bio prebacen avionima - Fikret Abdic ga nije htjeo pustiti u opticaj vec je forsirao - svoj bon - koji je on izdavao, u denominaciji od 0.5, 1, 2, 5 i 10 (? mislim da je bio i od 10) DM uz koristenje Svicarskog Franka, Austrijskog Schillinga i Njemacke Marke - za vece denominacije.
Familije u Krajini su velike (slicno ko i u Istocnoj BiH) tako da je - na jednoj strani znalo zavrsilo ih pola, a na drugoj pola. Ovo su bile mozda i najteze situacije jer je svaka polovina - pokusavala prevuci drugu polovinu sebi, a onda kad jedni druge ne bi uspjeli ubjediti - rijesavalo se je to vojno, najcesce vidimo se negdje na polozaju, ti si za mene mrtav za vjek vijekova i tako.
Bilo je i autonomasa koji su zavrsili na strani 5-tog korpusa - pa bi bjezali preko noci - na drugu stranu, uglavnom nije bilo neobicno da covjek nestane - da bi sutra saznao da je postao neko i nesto u stabu Fikreta Abdica i onda bi iznosio price o tome kako je zivot s druge strane tezak, kako je mucen (neki i jesu bili muceni - jer su se otkrile veze sa AP ZB - te su bili ispitivani o dodatnim informacijama), kako Cazinjani i Biscani bez babe nemaju sta da jedu, kako su borci nezadovoljni, kako idu u propast i slicne druge price. Babo je i otvorio - autobusnu linijiu na potezu Velika Kladusa - Karlovac. Jedino oni kojima bi njegov kabinet dao odobrenje su mogli ici s ovim autobusom. Uglavnom znam da je jako mnogo - Kladuscana, narucito vojnih obaveznika na neki nacin doslo do papira i kidnulo vani - preko Srpske SAO Krajine - kojoj ovo nije smetalo.
- Nosferatu
Evo jos malo Rifeta. Za svaki slucaj.
Rifet Dolić, potpredsjednik DNZ-a Dani, 19 Oktobar 2001.
Vjerske i vojne vođe znale su za zločine
DANI: Gospodine Doliću, bili ste jedan od zvaničnika u vlasti Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, sudionik ste događaja vezanih za oba pokušaja njene uspostave. Kako tumačite žestinu sukoba koji su se odvijali između 5. korpusa i Narodne odbrane?
DOLIĆ: Žestinu sukoba je diktirala propaganda. Vjerski poglavari su sve pristalice autonomije proglasili murtadima, otpadnicima od vjere, a armijske propagandne službe su plasirale laži da se u Velikoj Kladuši pale džamije i pustekije, kako se siluju muslimanke itd. Uz ovdašnji mentalitet, to nije moglo rezultirati drugačije nego žestokim sukobima. Nažalost, najveći dio zločina počinjen je uz znanje komande Korpusa i vjerskih poglavara.
DANI: Suradnja sa Republikom Srpskom Krajinom, sa Milanom Martićem, usred rata, u ostatku bosanske javnosti shvaćena je kao izdaja. Hoćete li objelodaniti okolnosti pod kojima je došlo do suradnje sa RSK?
DOLIĆ: Hrana je u APZB dolazila iz Hrvatske, uz saglasnost Vlade Hrvatske, koja je odobrila da konvoji sa hranom prolaze preko teritorije RSK, koja je bila u ratu sa Hrvatskom. Kada je riječ o nagodbi sa Srbima, ona je ostvarena zahvaljujući ugledu Fikreta Abdića i potpisivanju deklaracije sa Franjom Tuđmanom i Slobodanom Miloševićem. To što je on potpisao se nimalo ne razlikuje od Dejtonskog sporazuma. Jedina razlika je što Abdić nije čekao da pogine 200.000 ljudi. U prvom dijelu autonomije ovdje nije bilo Srba, osim onih koji su tu živjeli, o tome nema govora. Kada je prva autonomija pala, mi smo otišli odavde sa namjerom da krenemo dalje u inozemstvo. (pa sto ne odoste ko nakon pada 2 autonomije?) Hrvatska nam nije dopustila na njenu teritoriju, ovamo se nismo mogli vraćati jer bi to značilo vratiti se pod nož, i nismo imali nikakvog izbora. Prezimili smo u Agrokomercovim farmama koje su se nalazile na teritoriji tadašnje RSK, u halama u kojima su nekad uzgajane kokoši. Po hiljadu ljudi spavalo je u jednoj od tih hala, svega šest kilometara od Velike Kladuše. Jedini izbor koji smo imali jeste da se vratimo s oružjem. Kada smo izbjegli, predali smo oružje Srbima. Kada smo vidjeli da ne možemo u inozemstvo, i da se ovamo ne možemo vratiti dostojanstveno, zatražili smo oružje. Tada su nam prije svega srpski instruktori pomagali u obuci ljudi i u prvom naletu smo imali njihovu artiljerijsku podršku. Kada smo se vratili, sa nama nije bilo Srba. U nekim rejonima je bilo srpskih jedinica, ali bi bolje bilo da ih nije bilo, jer su loši vojnici. A to da su njihovi vojnici ovuda silovali žene, to je glupost. Ja znam da je silovana jedna žena i počinitelji tog silovanja su osuđeni, jedan na deset, drugi na dvanaest godina.
DANI: Kako biste Vi okarakterisali korištenje artiljerijske podrške Vojske RSK? Izdajom?
DOLIĆ: U tom trenutku, kada smo se vraćali kućama, ako bi mi trebala pomoć od Hitlera, ja bih je tražio od njega. I prihvatio bih je od svakoga, da se vratim svojoj kući.
DANI: Kada ćete se Vi, odnosno DNZ, očitovati o zločinima počinjenim nad pripadnicima 5. korpusa?
DOLIĆ: Nad pripadnicima 5. korpusa...
DANI: Da, kao što su zločini počinjeni u farmi u Drmeljevu.
DOLIĆ: Mi smo se oko toga očitovali. Potpuno smo saglasni s tim da odgovara svako ko je počinio zločine. Koliko je ljudi iz rukovodstva DNZ-a bilo na suđenju? Alija Beširević, član Predsjedništva stranke, Fikret Kudić, isto član rukovodstva stranke, Ibrahim Đedović, generalni sekretar stranke, tri godine je bio u zatvoru, Fikret Abdić je sada u zatvoru... Je li to, na neki način, već procesuiranje? Sud neka donese odluke.
DANI: Šta je, po Vama, neophodno da dođe do međusobnog pomirenja u Bosanskoj krajini?
DOLIĆ: Mislim da je mržnja među ovdašnjim muslimanima malo napuhana. Sve do 1997, dok DNZ nije preuzela vlast u Velikoj Kladuši i dok istina nije počela curiti, bilo je vrlo teško. Stvari se već pomalo odmrzavaju, a kada SDA izgubi svoj utjecaj ovdje, svi će zločini biti procesuirani. Mi smo 1999. Tribunalu u Haagu predali čitav niz dokumenata, sa imenima 106 žrtava, sa imenima egzekutora, i dobili smo broj i šifru istražitelja koji to vodi, ali otada nemamo nikakvih informacija. Da li je on bio ovdje i, ako jeste, šta je radio, zaista ne znam. Prije mjesec dana zatražili smo da nas obavijeste o svojim aktivnostima.
DANI: Ko bi, opet po Vašem ubjeđenju, trebao odgovarati za ove zločine?
DOLIĆ: Ako bude bilo pravde, neko mora skončati u Haagu, po osnovu naredbodavne funkcije, ali i kao izvršitelji. Po komandnoj odgovornosti, za zločine je najodgovorniji Atif Dudaković. Tu je i nekoliko ljudi koji su izvršili zločine nad dvojicom i više ljudi, pa do jednog kojem se na teret stavlja 20 ubistava, a mi smo poslali dokaze za nekih 11 ili 12. Ali, još uvijek ima ljudi koji o tome ne žele govoriti.
DANI: Ko je taj čovjek?
DOLIĆ: Taj čovjek je iz Velike Kladuše, Suljo Karajić, poznat kao Hodža; sada ima dva kafića, jedan se zove "Evropa", drugi "Amerika". Takav čovjek slobodno hoda po gradu, žrtve ili djeca žrtava ga susreću svaki dan.
DANI: Kada očekujete da će se žitelji Krajine prestati dijeliti na "korpusovce" i "autonomaše"? Ili je to nasljeđe, ipak, trajnije nego što bi bilo ko od nas želio?
DOLIĆ: Krajišnici su ljudi koji brzo potežu i noževe i oružje, ali i brzo pružaju ruku jedni drugima. Oni će pružiti ruku jedni drugima kada istina izađe na vidjelo, odnosno kada se zlodjela sankcioniraju.
Rifet Dolić, potpredsjednik DNZ-a Dani, 19 Oktobar 2001.
Vjerske i vojne vođe znale su za zločine
DANI: Gospodine Doliću, bili ste jedan od zvaničnika u vlasti Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, sudionik ste događaja vezanih za oba pokušaja njene uspostave. Kako tumačite žestinu sukoba koji su se odvijali između 5. korpusa i Narodne odbrane?
DOLIĆ: Žestinu sukoba je diktirala propaganda. Vjerski poglavari su sve pristalice autonomije proglasili murtadima, otpadnicima od vjere, a armijske propagandne službe su plasirale laži da se u Velikoj Kladuši pale džamije i pustekije, kako se siluju muslimanke itd. Uz ovdašnji mentalitet, to nije moglo rezultirati drugačije nego žestokim sukobima. Nažalost, najveći dio zločina počinjen je uz znanje komande Korpusa i vjerskih poglavara.
DANI: Suradnja sa Republikom Srpskom Krajinom, sa Milanom Martićem, usred rata, u ostatku bosanske javnosti shvaćena je kao izdaja. Hoćete li objelodaniti okolnosti pod kojima je došlo do suradnje sa RSK?
DOLIĆ: Hrana je u APZB dolazila iz Hrvatske, uz saglasnost Vlade Hrvatske, koja je odobrila da konvoji sa hranom prolaze preko teritorije RSK, koja je bila u ratu sa Hrvatskom. Kada je riječ o nagodbi sa Srbima, ona je ostvarena zahvaljujući ugledu Fikreta Abdića i potpisivanju deklaracije sa Franjom Tuđmanom i Slobodanom Miloševićem. To što je on potpisao se nimalo ne razlikuje od Dejtonskog sporazuma. Jedina razlika je što Abdić nije čekao da pogine 200.000 ljudi. U prvom dijelu autonomije ovdje nije bilo Srba, osim onih koji su tu živjeli, o tome nema govora. Kada je prva autonomija pala, mi smo otišli odavde sa namjerom da krenemo dalje u inozemstvo. (pa sto ne odoste ko nakon pada 2 autonomije?) Hrvatska nam nije dopustila na njenu teritoriju, ovamo se nismo mogli vraćati jer bi to značilo vratiti se pod nož, i nismo imali nikakvog izbora. Prezimili smo u Agrokomercovim farmama koje su se nalazile na teritoriji tadašnje RSK, u halama u kojima su nekad uzgajane kokoši. Po hiljadu ljudi spavalo je u jednoj od tih hala, svega šest kilometara od Velike Kladuše. Jedini izbor koji smo imali jeste da se vratimo s oružjem. Kada smo izbjegli, predali smo oružje Srbima. Kada smo vidjeli da ne možemo u inozemstvo, i da se ovamo ne možemo vratiti dostojanstveno, zatražili smo oružje. Tada su nam prije svega srpski instruktori pomagali u obuci ljudi i u prvom naletu smo imali njihovu artiljerijsku podršku. Kada smo se vratili, sa nama nije bilo Srba. U nekim rejonima je bilo srpskih jedinica, ali bi bolje bilo da ih nije bilo, jer su loši vojnici. A to da su njihovi vojnici ovuda silovali žene, to je glupost. Ja znam da je silovana jedna žena i počinitelji tog silovanja su osuđeni, jedan na deset, drugi na dvanaest godina.
DANI: Kako biste Vi okarakterisali korištenje artiljerijske podrške Vojske RSK? Izdajom?
DOLIĆ: U tom trenutku, kada smo se vraćali kućama, ako bi mi trebala pomoć od Hitlera, ja bih je tražio od njega. I prihvatio bih je od svakoga, da se vratim svojoj kući.
DANI: Kada ćete se Vi, odnosno DNZ, očitovati o zločinima počinjenim nad pripadnicima 5. korpusa?
DOLIĆ: Nad pripadnicima 5. korpusa...
DANI: Da, kao što su zločini počinjeni u farmi u Drmeljevu.
DOLIĆ: Mi smo se oko toga očitovali. Potpuno smo saglasni s tim da odgovara svako ko je počinio zločine. Koliko je ljudi iz rukovodstva DNZ-a bilo na suđenju? Alija Beširević, član Predsjedništva stranke, Fikret Kudić, isto član rukovodstva stranke, Ibrahim Đedović, generalni sekretar stranke, tri godine je bio u zatvoru, Fikret Abdić je sada u zatvoru... Je li to, na neki način, već procesuiranje? Sud neka donese odluke.
DANI: Šta je, po Vama, neophodno da dođe do međusobnog pomirenja u Bosanskoj krajini?
DOLIĆ: Mislim da je mržnja među ovdašnjim muslimanima malo napuhana. Sve do 1997, dok DNZ nije preuzela vlast u Velikoj Kladuši i dok istina nije počela curiti, bilo je vrlo teško. Stvari se već pomalo odmrzavaju, a kada SDA izgubi svoj utjecaj ovdje, svi će zločini biti procesuirani. Mi smo 1999. Tribunalu u Haagu predali čitav niz dokumenata, sa imenima 106 žrtava, sa imenima egzekutora, i dobili smo broj i šifru istražitelja koji to vodi, ali otada nemamo nikakvih informacija. Da li je on bio ovdje i, ako jeste, šta je radio, zaista ne znam. Prije mjesec dana zatražili smo da nas obavijeste o svojim aktivnostima.
DANI: Ko bi, opet po Vašem ubjeđenju, trebao odgovarati za ove zločine?
DOLIĆ: Ako bude bilo pravde, neko mora skončati u Haagu, po osnovu naredbodavne funkcije, ali i kao izvršitelji. Po komandnoj odgovornosti, za zločine je najodgovorniji Atif Dudaković. Tu je i nekoliko ljudi koji su izvršili zločine nad dvojicom i više ljudi, pa do jednog kojem se na teret stavlja 20 ubistava, a mi smo poslali dokaze za nekih 11 ili 12. Ali, još uvijek ima ljudi koji o tome ne žele govoriti.
DANI: Ko je taj čovjek?
DOLIĆ: Taj čovjek je iz Velike Kladuše, Suljo Karajić, poznat kao Hodža; sada ima dva kafića, jedan se zove "Evropa", drugi "Amerika". Takav čovjek slobodno hoda po gradu, žrtve ili djeca žrtava ga susreću svaki dan.
DANI: Kada očekujete da će se žitelji Krajine prestati dijeliti na "korpusovce" i "autonomaše"? Ili je to nasljeđe, ipak, trajnije nego što bi bilo ko od nas želio?
DOLIĆ: Krajišnici su ljudi koji brzo potežu i noževe i oružje, ali i brzo pružaju ruku jedni drugima. Oni će pružiti ruku jedni drugima kada istina izađe na vidjelo, odnosno kada se zlodjela sankcioniraju.
-
rpg
kazu da je istina bolna ali vidim po tvom reagovanju da je tako.jeste li isli u napad na autonomase uzvikujuci;tekbir alahu ekber!!! jeste li pjevali ovo je Allaova vojska,Nosferatu wrote:rpg wrote:nosferatu,stani malo,smiri strasti.ti kao mlada koka koja snese prvi put jaje pa se raskokadace da je cijelo selo cuje.ima nas koji isto znamo sta se sve desilo u azinskoj Krajini.
general Dudakovic je kriv za mnoge zlocine u Krajini jer su pocinjeni pod njegovom komandom.i on mora za te zlocine odgovarati.nemogu niciji zlocini ostati nekaznjeni skrivajuci se iza borbe za Bosnu i hercegovinu.u Krajini je bila borba za vlast i ko ce vladati u Cazinskoj Krajini.najmanje se radilo i ucinilo na oslobadjanju susjednih opstina kao sto su B.Petrovac,Kljuc i Drvar.tek '95.godine kad je sve bilo dogovoreno u Dejtonu a Srpska vojska se pocela povlaciti sa polozaja oko Bihaca onda je Korpus isao za njima u prazan prostor do granica koje su bile dogovorene u Dejtonu.zna on dobro koji su to zlocini,uskoro ces citati na Sudu BiH.Koje zlocine? Koji su to zlocini u Krajini - kako ti kazes?
Pa nemoj da se igras - Sud u Bihacu ima ime sve i jednog autonomasa koji je pobunjeni i koji se je digao da rusi drzavnost BiH
OH,vidi pa ti se jos i partijsko-udbaskim prijetnjama sluzis.
koji sud i ciji sud u Bihacu,popisam ti se na to SDA-aovsko sudstvo.Sud koji kojim upravlja saka krimialaca i ratnih profitera.pogledaj im imovinski karton prije rata a pogledaj danas.to su oni sto su za vrijeme rata ucjenjivali ljude za koje su sumnjali da imaju DM da im daju sto hiljada maraka ili ce mu ubiti sina,kcerku i cijelu familiju.
.- vi ste svi - zasluzili po 10 godina zatvora - minimalno - ko je god pusku nosio
steta sto takva herojcina nesmije otici u Banja Luku i to isto kazati Srbima da su se pobunili protiv tvoje drzave.koji si ti qurac u Bosni da ti nekog sudis,nije BiH tvoja prcija niti si ti oslobodio pedalj BiH.Bih je drzava sva tri naroda i bice onakva kakav bude interes tog naroda!vasa politika i vase ponasanje je proizvelo autonomiju.ko ti je bio u civilnoj vlasti u Cazinu,Bihacu,V.Kladusi,B.Krupi do izbijanja rata.sve sami olos,kradljivci,pljackasi i pijandure.
hahahaha!!! koji si ti moron,znas li ti sta je drzavljanstvo,drzavljanstvo se stice rodjenjem a ne Alijinim zakonima koji se danas po brzom postupku anuliraju.Svi. A oni koji nisu puske nosili - treba im oduzeti drzavljnstvo BiH. Neka ti Babo nadje - drzavu u kojoj ces biti sretan.
reci ti naa ovdje kako ste vi iz petog korpusa svercovali sa hrvatskim srbima(marticevcima)kupujuci od njih brasno,ulje,secer,sol,vegetu, i druge potrepstine i to svercovali po pijacama i prodavali narodu vrecu brasna od 50.kg za 1000 njemackih maraka,kilogram kafe za 1000.njemackih maraka,kilogram secera za 100 DM da ne nabrajam dalje.tako ste se vi borili za narod i lili suze nad njegovom patnjom.i Fikret je kupovao robu od Srba iz hrvat.krajine ali je prodavao brasno po 70DM za 50.kilograma.Reci nam ti malo o svercu i tome kako vas je babo - napravio najvecim majmunima na svijetu -
i sad se pitamo kako su pojedinci izasli bogati iz rata iako su prije rata bili gola gologuzija.
a od koga smo to pobjegli,od ubica,pljackasa,palikuca.da idete Marticevu Krajinu oslobadjat nakon sto ste pobjegli iz svojih kuca i drzite Srpske linije - naspram V korpusa.
da ste vi bili neka sila i vojska vi bi davno jos '93-94.godine oslobodili Sanu.cijeli tok rata ste prveli u borbi sa autonomasima da pod svaku cijenu sprijecite da oni pravljaju Cazinskom Krajinom.jos nam se na grbacu natovarila sva sanska bagra koja je pobjegla cim je prvi metak pukao.Krajisnicu su ih docekali,nahranili a oni su poslije svojim dobrcinitljima puscanu cijev pod grlo.
ja za takvo sto neznam ali vidim da je vama zao sto niste vi to uradili!Cak ste i u Vedrom Polju kod Bihaca bili - uletili u Hrvatsko selo sa Srbima pa opeljali sve sto ste mogli - da bi vam Franjo Babuku stitio jerbo para vrti gdje burgija nece.
mi nismo ubili Santica kao sto ste vi ubili generala HVO-a i bacili ga u kostelima u Unu.
Sto se tice V korpusa - sta bolan ti znas - gdje su se Srbi povukli?
i ja sam bio pripadnik Korpusa,koliko je nasih autobusa unisteno iz zasjede kad se islo prema Sani.a to je sve bilo bespotrebno,ali treba kod naroda stvriti mit da se moze lakse manipulirati i pljackati taj zaglupljeni narod.
koga to briga sto ti imas takvog clana u familiji,a bilo mu je lako otici u dubinu kad tamo nije bilo nikoga.Pa ja imam clana familije koji je sa 120 ljudi - prosao iza ledja Srpskim linijama i otisao 30km u dubinu gdje su uzeli jedno Srpsko selo u opstini Bosanski Petrovac i cekali - glavninu V korpusa da dodje
znam,bas cesto navratim u Muzej u Bihacu i vidim na fotografijama unistenu ratnu srpsku tehniku od '92-'95.godine.narocito je nastradala motorizacija.- a i par Srpskih motorizovanih kolona su sjebali - tek tako da znaju kako braco bije za 3 i pol godine rata, za pobijene Cukove, Orasa, Kulen Vakuf, Ripac i druga mjesta.
hvala za junastvo i iskazanu nesebicnost kod unistavanja tehnike,haahhaah!!!
pa to je normalna stvar,da li su ali pod pritiskom Amerike,sto vi niste oteli svoje od Srba kad se hvalite takovim junastvom.ljubite Americi guzicu danju i nocu!!!Srbi nigdje nista nisu dali a da nisu morali.
mi imamo svoju politiku a vi se sad suocavajte sa Sudom BiH za ono sto ste pocinili u Krajini.I jebe mi se sta vi autonomasi imate o tome - da mi kazete.
kako ono rece Slobodan Milosevic na sudu u Hagu onom sto je svjedocio protiv njega'"u lazi su kratke noge" svjedok je bio bez nogu,a ti si bez mozga!!!!tebe neko opljackao,moze li se bijeda opljackati.U zivotu ste me samo pljackali a druge oko mene ubijali.
ma,ko si ti da nekom dopustas da se bavi poliikom,hajde ne blebeci puno,cijeni tu slobodu dok je jos imas.vas cekaju crni dani!!!Sad bi doslo vrijeme da vam dopustim - da nastavite sa svojom politikom?
vec napisano i odgovoreno u prethdnom odgovoru.Koje je zlocine Dudakovic uradio? De napisi?
gdje,koliko ja znam svi koji su optuzeni oni su i procesuirani,dok vasi zlocinci jos slobodno setaju,ali nece za dugo!!! crno vam se pise,mi smo pisali krv ali vi cete pisati deset puta vise od nas.samo ste na Cazinskoj Opstini na smrt pretkuli 3000 hiljade neduznih civila,samo zato sto su bili za autonomiju.ljudi vas nisu htjeli,nisu htjeli vasu vlast ali vi ste silom i ubistvima htjeli zavesti strahopostovanje,ali sve je bilo kontrproduktivno!!Pa tvoja kompletna liderska struktura je po zatvorima ili u bijegu od zakona.
sta ti imas meni ispricati da ja neznam!!!ja sam ucesnik mnogih dogadjaja od samog pocetka sukoba u Cazinskoj Krajini.Cijela. Nadji njih - pa ih optuzi za zlocine - jer ako te je ko - nevinog i negdje nasao - ucino je to upravo jer je Babo sa svojim dukatima - nedodriljiv do dana danasnjeg a sta je uradio - bolje da ti ne pricam jer bojim se da ce pasti na gluhe usi.
sto nije tamo isao tvoj Alija Izetbegovic,gdje su njegova muda tada bila,psi mu grob ispod noge zalijevali.Dovoljno je samo premotati kasete njegove posjete Zvorniku i Bijeljini - sa Plavsickom - dok su ljude ubijali Arkanovci po kucama i cestama -
koja si ti topuzina od covjeka,pa ko ti je sad u Sarajevu,Srbi te mogu uhapsiti kad god hoce.Babo je izjavljivao kako je situacija sasvim Ok i da nema nema razloga za zabrinutost, pa su ga poslali Srbi i u Sarajevo - da ceka - ko koka - jaje, da se ugnjezdi na mjesto predsjednika BiH
SIPA ti samo pokuca na vrata i ti putujes pod optuzbom za terorizam.
Sredoje Novic te moze uhapsiti kad god hoce,eto koliko si ti jak u Bosni.
- cim Aliju smaknu - ali su im postale vaznije guzice golobradih mladica i par oficira koji kad su vidjeli koliko su zajebani pomislili su da nece vise nikada iznad sebe vidjeti plavo nebo.
????
-Napisi - ti sve sto imas. Za to i jeste forum. Ali mene - neces ucutkivati sa svojim znanjem
zasto bi ja tebe ucutkivao,nije to moj cilj,meni je samo interes da ne prolaze tvoje lazi koje ovdje siris.sve ti je jasno ko bijeli dan sta ste pocinili u Krajini.ja postujem pluralizam misljenja i uvijek sam protiv toga da se neko ucutka samo zato sto je ne-istomisljenik! argumenti su najjace oruzje u diskusijama,jer tebi je lako ovdje prodavati maglu ako nema nekog koji poznaje isto dogadjaje o kojima ti govoris.
sta ti imas protiv Dolica,ciste su mu ruke,sigurno cistije od tvojih,jedino mu je mahana sto je u DNZ-u,jel' tako.koje vidim koliko je jako cim mi citiras tekstove predsjednika DNZ-a.
da ti kazem da ja nisam zaludjen ni sa jednom ideologijom,ni sa jednom stranackom politikom ali u dusi mi je PRAVDA,mi krajisnici smo takvi,i moje je ovdje da ti nedan lagati.Atif mora iza resetaka,njemu nema spasa.i meni ce biti najvece zadovoljstvo kad ga vidim iza resetaka za ona djela koja je mogao sprijeciti a nije htjeo.tesko je poslije svega da se mozemo zvati bracom,Nosferatu.Aferim brate. Ako ti mislis - da ces bolje rucati sa tim brabonjkom i da ces bolje vecerati ako je Atif iza resetaka jerbo su tebe nahranili sa propagandom Velkatona - samo arbeitaj po svom da vidimo kolika je i ta pamet.
(Velkaton je radio stanica u Velikoj Kladusi - koja se i medju Srpskim stanicama - isticala sa propagiranjem mrznje, prosipanjem lazi i nazivanjem bilo koga sto je sa one strane - mudzahedinskih, dzihadskim, Allahovim ratnicima, krvolocnim, izbezumljenim hordama i slicno...)
jeste li za vrijeme rata u Krajini izbacili drzavno znamenje a postavili vjersku zelenu zastavu sa polumjesecom,u drzavnim institucijama'
jeste li naredili da se mora nazivati selam u drzavnim institucijama,ko se drznuo pa nije htjeo,ubili ste Boga u njemu!!!
bolje ti je da sutis!!!
-
rpg
-
rpg
- hrabren miloradovic
Svi su krivi,narocito Srbi moja braca.
Nebojte se samo idu odabrani u haag, ovo je 21.vek sve se zna i vidi.
Niko ne moze pokolebati stavove koje imamo i sta osecamo , ali ima ljudi koji su dovoljono drski da pokazu da osecaji i stavovi nisu konacni, nego da govore o nastojanju bratskom nasem, za jedinu ispravnu stvar kao sto je jugoslovenstvo koje je nema veze sa nama ludacima paranoicima sadasnjim .
Ako nismo braca neka nam je Bog u pomoci,jer nema nista izmedju,ILI SMO ILI NISMO (nasa sloboda zavisi od negiranja onog' sto nam se namece da jesmo).
Nebojte se samo idu odabrani u haag, ovo je 21.vek sve se zna i vidi.
Niko ne moze pokolebati stavove koje imamo i sta osecamo , ali ima ljudi koji su dovoljono drski da pokazu da osecaji i stavovi nisu konacni, nego da govore o nastojanju bratskom nasem, za jedinu ispravnu stvar kao sto je jugoslovenstvo koje je nema veze sa nama ludacima paranoicima sadasnjim .
Ako nismo braca neka nam je Bog u pomoci,jer nema nista izmedju,ILI SMO ILI NISMO (nasa sloboda zavisi od negiranja onog' sto nam se namece da jesmo).
- Nosferatu
Jasta su.sta ti imas protiv Dolica,ciste su mu ruke,sigurno cistije od tvojih,jedino mu je mahana sto je u DNZ-u,jel' tako.
Dovoljno je samo ovo da napomenem.
Autonomna Pokrajina ZB - ne znam sta je bila po zamisli ali je u stvarnosti bila - mini Republika Srpska. Kroz Kladusu su mnogi prodefilovali Srpski specijalci, pukovnici, generali i ostali koji su klali - ostatak Bosne i Hercegovine. Nastali ste isto tako slicno - samo sto ovaj put umjesto JNA pokusao je Fikret preoteti 5-korpus, sto nije uspjeo uraditi. Sve i jednog komandata je tetosio - devize u dzepove trpao, dovodio na derneke u Kladusu, na danonocno - opijanje, ispijanje, ubijanje i seljakljuk mega-proporcija. Voljeo bih samo da neko stavi ovdje snimke Velike Kladuse iz 1992, 1993 i snimke ostatka BiH - da ako postoji grad u kojem nije bilo rata u Bosni i Hercegovini u tom periodu to je Velika Kladusa. Imali ste struje - dok je u Bihacu bio sipak. Imali ste sverc - kome ste prodavali i na kome zaradjivali - opet na onima - juznije od sebe. Imali ste sve vrste ugostiteljski objekata, janjetina se nije prestala okretati a sleperi pive i steka cigareta - nisu prestajali dolaziti. Moguce je da je u Kladusi bilo 5% velikih svercera ali mrvice su itekako dolazile i dopirale i do obicnog naroda - koji je slobodno hodao, bavio se cim je stigao i zeljeo - dok u Bihacu nisi smjeo iz kuce posteno da izdajes.
Zlocini koji su pocinjeni na autonomasima (i to zarobljenim autonomasima - vojnicima ili clanovima politickog vrha, najcesce ljudima koji su motivirali i podsticali druge da se prikljuce autonomiji, koji su obecavali pare, koji su davali kojekave garancije da neces vidjeti puske, da ces dobiti stolicu ili fotelju, i slicno) su najcesce pocinjeni ne od Biscana - vec od strane vasih komsija - Buziljana i Cazinjana - jer je ovo bila vasa - licna razmirica. Zna se da je u ratu Buzim vladao Unsko-Sanskim kantonom s Veladzicem - te ne mozes ti predstavljati svakog Islamistom. Tacno se zna - gdje je izvor fanatizma i ko je izvor. Ali se jednako zna i da je lakse Srbina - pozdraviti selamom nego Kladuscanina. Ne znam sto - eto ti mi reci i objasni u cemu je problem ali znam da je jedina vjera u Kladusi - ona sto proslavlja Svapsku Marku i nista drugo.
Drugo - cista je laz da je zastava RBiH zamjenja sa Islamskim Barjakom - u Bihacu zivi 6000 Hrvata, imali su i svoju brigadu i nije niko prosao ni izbliza onako kao vi. Anto Santic jeste ubijen - ali je ubijen radi necistih racuna s nekim s kim se nije trebao kaciti. Ko god ima dokaze - o onome ko ga je ubio i gdje ga je ubio - neka izadje na sud - pa neka prilozi. Siguran sam da ga Dudakovic nije ubijao. Jer da jest - djavola bi HV bila jedina vojska s kojom je bio u saveznistvu u proteklom ratu.
Dolic je bio clan kabineta Fikreta Abdica koji je proglasio autonomiju i time prekrsio ustav Republike Bosne i Hercegovine. Dolic je pobjegao od legitimne Armije BiH - jer se je bojao da ce koristiti ista ona sredstva u borbi protiv njega koja je on koristio - da bi slomio Krajsnike. Dolic je pobjegao pa uzeo Srpsku pusku, da sa Srpske teritorije napada - ne samo Veliki Kladusu vec cijelo zaledje - nije bilo linije - od RH prema V korpusu na kojoj nisu bili Autonomasi. Znaci - prvo je izdajnik, onda je vojni dezerter i na kraju je terorista. I svi vi - koji ste imali slicna put - krasi vas ista odlika tj. optuzba.
Autonomasi su se vrlo brzo pokazali i kao - mnogo krvolocniji od Srba. Srbi su ih prvo gledali sa podozrenjem pa kad su vidjeli da je njima neprijatelj na drugoj strani - pustili su ih da ratuju kako mogu i hoce, da odiscile jer do tad nisu ni ratovali, bitno je bilo jedino - da Srpske glave se sacuvaju a drugi sto vise okrvave. Neki od autonomasa nisu - imali nista, otisli su bjezeci iz svojih kuca - za Babinim kabinetom u sorcevima i trenerkama - pa su takvi i sjedili po linijama i ginuli - kao nikad do tad, jer je poznato da je Veliko Kladuscanska opstina koja je imala oko 50.000-60.000 ljudi imala samo jednu brigadu ABiH i to je bila 527 Brigada, druga je bila mjesovita sa Cazinskom opstinom 521 Brigada i ona je rascjepljena na dva dijela - autonmaski i korpus-ski. Bespotreno je da govorim o vojnom zalaganju ove dvije brigade 527 nije omirisala baruta jer je cuvala granicu sa RH kod Kladuse preko koje je cvao sverc, 521 kao nesto i jest ali od Septembra 1993 objema je bilo draze pucati na mudzahedine nego boriti se za BiH ili ako nista drugo, pustiti druge da se bore za BiH kao sto ste to uradili od Aprila 1992 do Septembra 1993 umjesto sto ste krenuli - otimati kontrolu nad cijelim Korpusom i napadati na cijelu Krajinu - poznat je slucaj kad su preko noci autonomasi uletili u Cazin - da bi na radiju ujutro isprepadali ljude najavljujuci kako vise nisu u RBiH vec u AP ZB. Naravno trebao je samo jedan jurisni bataljon da dodje da ih razuvjeri kako Cazin nije narucito zainteresiran, iako je bilo dosta autonomasa u Cazinskoj opstini 10-25%. U poredenju sa zalaganjem za RBiH - zalaganje za Fikru je bilo maksimalno. U rekordnom roku ste - mobilizirali sve sto pusku moze da nosi - pa je bilo 6 ili 7 brigada Narodne Odbrane AP ZB. Sve i jednu su naoruzali Srbi - po receptu kupis jednu, dobis jednu dzabe puskicu. Cak ste imali i svoju artiljerijsku diviziju - koju je zarobio 5 korpus poslje operacije Oluja.
Ruzno je da ja moram napisati ali vama BiH ni ovaj narod nista ne znace. Znaci vam sve ideologija - i to Fikreta Abdica. To vam je i vjera i nacija i boja koze. Do dana danasnje - sto je nerazumljivo normalnom covjeku - vi se te ideologije niste - odrekli. I dan danas - ste spremni da idete iz krajnosti u krajnost - u koju moze samo - da ide nepismen covjek, kojeg je zivot zajebao par puta - pa razoracan nad svim tim - da bi Fikret obecao nebesko carstvo i rijeke meda kako ce da teku.
I nemate sta traziti pravdu od suda BiH - koji je amnestirao 95% zlocina koji su pocinili autonomasi - i to da pokaze dobro volju da ne zelimo sa vama da se ganjamo do vijeka vijekova - a kako su vam kicmu slomili dva puta - budi uvjeren da ce je slomiti jos koji put Krajsnici bude li trebalo.
Uglavnom zapamti moje rijeci. Dudakovica mozete vi tuziti, ali da vidimo kako cete proci. 1999 godine ste poslali paket "dokaza" 4 video kasete, slike, dosije i slicno - protiv Dudakovica - sudu u Hagu - pa su ljudi rekli, hvala ljepo - javicemo vam se kad ovo pogledamo da li smo zainteresirano Do danasnjeg dana se javili nisu. Mislim - sigurno su i oni SDA. Kao sto je Dudakovic SDA - pa se obogatio u toku i poslje rata u poredenju s Fikretom Abdicem koji je u Rijeci zivjeo na visokoj nozi - a u toku rata preselio da zivi u Dvorcu Hrnjica Muje u kojem je poceo da stvara svoju prijestolnicu.
Uglavnom ako tvam se dize - evo par slicica da ima na sto i da vam se digne.
"Obrana" - Grohotom. Odbrana. Kapish? Joj sto ti je pismen covjek prokletinja.

Zastava 1. Autonomije.

Zastava 2. Autonomije

Last edited by Nosferatu on 11/08/2006 06:23, edited 1 time in total.