Gdje ste sve bili...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

visited 14 countries (6%) :(
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

mladji sam od tebe starice :D
StLouis

Post by StLouis »

Beatrice_22 wrote:jos si mlad vozdra, tek ti su ti 123 godine :D :D :D

:lol: :lol: :lol:
Jara

Post by Jara »

Image

17 ( 7%) :-)
Šole

Post by Šole »

"Gazio" Italiju, Austriju, Njemačku, Francusku i pustinju New Mexika i to sve sa drotovskom značkom BiH.
ProS

Post by ProS »

u cijeloj bosni ponosnoj :)
meni dovoljno :oops:
rikardoreis

Post by rikardoreis »

vodio me stari ko klinca u Trst po farmerke. Zivio u Rijeci tad..to je najvise od Zapada sto sam vidio...istocno, pred sami rat kad smo nas trojica sedamnaestogodisnjaka spucali vozom u Beograd...bili smo kao neka varijanta "Mufa, Kiki i Ja".

Sad u Mostaru kako to Borges rece:

"Ali, voyage o kom pricam, autour de ma chambre se zbiva" :)
Pooll

Post by Pooll »

4%, 11 zemalja...

Ali jedna je majka... :-)

http://www.world66.com/community/mymaps ... NLYUSIINLK
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Pooll wrote:4%, 11 zemalja...

Ali jedna je majka... :-)

http://www.world66.com/community/mymaps ... NLYUSIINLK
Jedna je majka Indija, jel....

Drago mi je da si got in touch with you Gypsie roots.... :D

Nego imal' izac na srednja u Bombaju?
davis.ba

Post by davis.ba »

Šta je ovo tema za ku.čenje ko je veća faca?? :lol:

Aj tugo moja.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

davis.ba wrote:Šta je ovo tema za ku.čenje ko je veća faca?? :lol:
Aj tugo moja.
:D Sta je davis.ba, .... nije se dobacilo dalje od Visokog, ... :zzzz: :zzzz: :zzzz:
Stvarno, .... tugo tvoja, ... :oops: :zzzz:
davis.ba

Post by davis.ba »

Dobacilo se ali kakvi su ovo komentari. "Jao samo 15 zemalja, jesam kriza..." isl???

Spustite se malo na zemlju. :roll:
pape

Post by pape »

davis.ba wrote:Dobacilo se ali kakvi su ovo komentari. "Jao samo 15 zemalja, jesam kriza..." isl???
Dobro je ba davis.ba.
Neki ljudi vole putovanja, ... nekima je to strast. Sta ima loshe u tome sto netko smatra da mu je i 15 proputovanih zemalja malo?
Da imam vishe slobodnog vremena i malo vishe para, nikada mi putovanja nebi dosadila.
davis.ba

Post by davis.ba »

pape wrote:
davis.ba wrote:Dobacilo se ali kakvi su ovo komentari. "Jao samo 15 zemalja, jesam kriza..." isl???
Dobro je ba davis.ba.
Neki ljudi vole putovanja, ... nekima je to strast. Sta ima loshe u tome sto netko smatra da mu je i 15 proputovanih zemalja malo?
Da imam vishe slobodnog vremena i malo vishe para, nikada mi putovanja nebi dosadila.
Pa možda zato što pola raje u Bosni nije otišlo dalje od Neuma? Kakva su to pitanja? Ovo je ipak bosanski forum i šta kad dođe neko pa pročita ove gluposti, kako čovjek da se osjeća? Vi izgleda ovaj forum tretirate kao dijasporski. Ja sam imao sreće da odem dalje od Neuma ali ako sam se ja neugodno osjećao čitajući ovu temu šta tek treba da očekuje neko ko stvarno nije dalje od Neuma otišao?

Nemoj me pogrešno razumjeti, sve je u redu da se voli putovati i ako se ima mogućnosti naravno treba to iskoristiti ali vala nema ni potrebe za svakakvim komentarima.
muha_sa

Post by muha_sa »

Čekrčići--Misoća--Olovo--Vlasenica--Kladanj--Ozren-Gacko-Bileća--Nevesinje--
ClonedAgain

Post by ClonedAgain »

Ja se ne osjećam neugodno...i BTW najdalje gdje sam bio Tuzla i Mostar...

Govorim o postratnom periodu, prije rata Hrvatska nije bila strana zemlja..
pape

Post by pape »

davis.ba wrote:
Pa možda zato što pola raje u Bosni nije otišlo dalje od Neuma? Kakva su to pitanja? Ovo je ipak bosanski forum i šta kad dođe neko pa pročita ove gluposti, kako čovjek da se osjeća? Vi izgleda ovaj forum tretirate kao dijasporski. Ja sam imao sreće da odem dalje od Neuma ali ako sam se ja neugodno osjećao čitajući ovu temu šta tek treba da očekuje neko ko stvarno nije dalje od Neuma otišao?

Nemoj me pogrešno razumjeti, sve je u redu da se voli putovati i ako se ima mogućnosti naravno treba to iskoristiti ali vala nema ni potrebe za svakakvim komentarima.
Ovaj forum nije dijasporski, ali je i dijasporski. :) Ovo je forum svih onih kojima je BiH domovina, koji je vole iz BiH ili, ... "malo iz daljine". :oops: :)
Razumijem da neki mogu osjetiti dozu ljubomore ili zavisti, ali .... zasto mladi ljudi u BiH nemaju mogucnost da zive kao sav ostali normalan svijet, da putuju kao sav normalan mladi svijet? Gdje je, ... ko je krivac za to?
Porazavajuci podatak je da 70-80 % mladih sa nasih bivsih (YU) podrucja nije nikada izaslo van granica svoje zemlje.
Za kraj, evo jedna prica, .... kunem se da je istinita. :-)
Viktorijini vodopadi, .... raj na zemlji. Hotelski restoran je smjesten tako da se zaista osjecas kao da si u dzungli, atmosfera je kao iz filmova. Lijane se spustaju sa svih strana do terase. Ptice, kakvih u zivotu vidio nisam, ... i mnostvo majmuna, malih .... zajebanih, kao sto samo majmun moze biti. :D
Konobar donese zemicke, ... majmun dofura i klepi ti ih sa stola. Donesu ti nove zemicke, ... majmun ih opet klepi. :roll: :D Onda skontas da svoje zemicke moras drzati u krilu, ... :roll:
Isti je fol i u BiH. Blize se izbori, a majmuni vam i dalje kradu zemicke.
Dijaspora je svoje zemicke naucila cuvati u krilu, ... :oops:
morti

Post by morti »

Nisam jak igrač...

Tek 3%

Al mlad sam ja još :D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

davis.ba wrote:
pape wrote:
Dobro je ba davis.ba.

Izvini ali samo si djelomicno u pravu (u vezi komentara pojedinaca, a ne - porijekla bjelosvjetskih putnika).

Ja sam - otisao u dijasporu tj. u Ameriku dan prije svoje maturske ekskurzije. Znam da mi je mati morala pozajmiti lovu - da bih mogao uopste da idem jer nismo imali tih 500-600km odakle izdvojiti, a onda su javili - jedno jutro da moramo do posljepodnevlja biti u Zagrebu ako hocemo uopste da emigriramo u Esade.

Moja ekskurzija je isla u Italiju, pa preko Francuske u Spaniju.

Ja sam otisao u Ameriku a ne na ekskurziju. Ovdje vec 8 godina sam - i nisam mrdnuo dalje od Kanade od koje sam zivjeo 30 milja/50km daleko - pa sam mogao i otici, drukcije ne bih sigurno. Po Americi - sam prosao samo Midwest koji je 99% radnicki - dakle nema se sta vidjeti, svugdje isto sranje, drugo pakovanje - i to je to. Dotle - oni za koje bih se zakleo da nemaju u BiH - idu po Tunisu a rijedak je slucaj - da se nije bilo ili na moru ili u banji u proteklih 10-tak godina. Ja sam bio od 1996 do 1998 - tri puta na moru, jednom na Balatonu u Madjarskoj, bio u Dubrovniku, u Makarskoj, u Crikvenici, na Korculi - a bio sam samo prosjecan Sarajlija, ispod prosjeka u krugu u kojem sam se kretao. Od 1998 do danas - nisam mora ni vidjeo jerbo da bih i ako bih - moram pljunuti u svoje sake pa zaraditi, pa tek onda ustediti - babo me nije nesto tetosio ni slao ni prije ni danas.

Stoga - moje pricati gluposti u i o dijaspori majke ti. Imas ljudi u Sarajevu koji su prosli i proputovali mnogo, mnogo vise - nego prosjecan dijasporac. Samo u obzir uzmi - da ako dijaspora nekud i ide - dolazi vama u BiH - tako da oni iz BiH - koji idu na stranu - mnogo su vise prosli od dijasporaca kojima je plafon ex-Yu i to je to. (Crna gora/Hr radi mora, BiH - radi familije).

Imam prijatelja koji radi za strance u BiH - i ide u Njemacku svaki mjesec dana, EU mu nije stran, sad planira u Ameriku u kojoj je diplomirao - da dodje zajebancije radi. Ima odkupljen Tiletov stan. 27 mu je godina. Vozi Audija starog 3 godine. Voda uporedo dvije koke - jednu nasu i jednu strankinju koje samo navrate kod njega na dan,dva guzne terapije - mahom jer rade za avio kompanije pa mogu gdje hoce za 10 eura otic a nije se desilo jednom da je isao po njih u Zagreb, Begis, Budimpestu autom i sa Americkim pasosom. I sta da na osnovu ovog zakljucim? Nista. Zakljucak je da sam ja budala, a on je pametan - te da mozes u BiH biti a da si u Americi, a mozes i u Americi biti - kao da si u BiH, tj. gore nego u BiH. Tesko za povjerovati? Vjeruj mi - znam o cemu ti pricam. Sta mene drzi ovdje? Dugorocna procjena. Sta njega drzi u BiH? Kratkorocni zivot - koji ce trajati onoliko dugo koliko on ima ugovor sa strancima koji se produzava svako 6-12 mjeseci.
davis.ba

Post by davis.ba »

Nije mi uopšte bio cilj da napadam dijasporu zato što je dijaspora, nikad to ne radim, izvini ako si me pogrešno shvatio. Normalna je pomisao da dijaspora ima mnogo više mogućnosti za putovanje ali eto iz tvog posta se da zaključiti da je upravo suprotno.

Samo ne znam šta da ti odgovorim na taj tvoj post. Ne znam samo kako u svakoj božijoj temi u kojoj se spomene dijaspora vi uvijek uspijete da spomenete kako se bolje živi u Bosni nego vani, kako je bolje raditi u Bosni nego vani, kako je bolje odgajati djecu u Bosni nego vani, evo i sad kako se lakše putuje kad si u Bosni nego vani.

Stvarno nevjerovatno.

I nikad nisam rekao da nema ljudi u Bosni koji su proputovali ali valjda se priča o nekim generalnim pokazateljima.
ClonedAgain

Post by ClonedAgain »

Gledaju na pojedince/izuzetke...ne obraćaju pažnju na procente!!!

Recimo, koliko ljudi u BiH ima internet, u procentima!!!
Nosferatu

Post by Nosferatu »

davis.ba wrote:Nije mi uopšte bio cilj da napadam dijasporu zato što je dijaspora, nikad to ne radim, izvini ako si me pogrešno shvatio. Normalna je pomisao da dijaspora ima mnogo više mogućnosti za putovanje ali eto iz tvog posta se da zaključiti da je upravo suprotno.

Samo ne znam šta da ti odgovorim na taj tvoj post. Ne znam samo kako u svakoj božijoj temi u kojoj se spomene dijaspora vi uvijek uspijete da spomenete kako se bolje živi u Bosni nego vani, kako je bolje raditi u Bosni nego vani, kako je bolje odgajati djecu u Bosni nego vani, evo i sad kako se lakše putuje kad si u Bosni nego vani.

Stvarno nevjerovatno.

I nikad nisam rekao da nema ljudi u Bosni koji su proputovali ali valjda se priča o nekim generalnim pokazateljima.
Pa meni je ovo generalni pokazatelj. Nevjerovatno je da je tebi u BiH losije - i da si ti jos uvijek u toj Bosni i Hercegovin. Sto ne ides? Sto ne ides na bolje? Sto se vozas u fici - ako mislis - da mozes se u mercedesu vozati? Znaci - ipak si tu - zbog neceg. Ipak te tu drzi nesto. A sta je to? A, to je - shvatanje da u BiH nije bolje - ali je ljepse. To su dva parametra. Ljepse znaci - da uz manje zuljavih dlanova i krvavih hemorida na guzici - imas koliko ti treba. To je - ljepota.

Ko god u BiH ima kompjuter i internet - nije prosjecan stanovnik BiH. Jer odvojili ste svi 1000km plus barem 50km mjesecno - da imate internet konekciju - ukoliko nam se s posla ne javljate. Ukoliko se javljate - i to je sam po sebi pokazatelj - negdje, necega. Ja da sam u BiH - ne bih uopste koristio kompjuter. Jer mi je i ovako - veza s tom zemljom jedina. Drugog razloga nemam - sto sam online i na internetu. Sve drugo imam u novinama i vjestima - ne treba mi kompjuter uopste za to. Za 5km kupiti mozes na pijaci DVD pun - zike i filmova - kojeg djavola da se patim i skidam - ponesto sto mi treba? Itd..

Drugo - ti nikako neces da shvatis - da si ti u BiH - odnekud krenuo - nisi ispao iz p.m. na poljanu - ko sto sam ja dosao u Ameriku sa dvije kese i 18 godina - $75 dolara u dzepu - te sam morao poceti radi za minimalnu satnicu sedam dana kasnije - jer drukcije ne bih mogao opstati ni ja ni familija. Danas mi se gadi sta sam radio - nisam mogao prvih mjesec dana - shvatiti - da sam ja na to "spao". Eto ti - koliki je sistem kod nas - ubleha.

A ti - ako mislis - da je sve na Zapadu superiska - prodaj kompjuter - pa se hvataj grane, legalno/ilegalno. Ne moze te bog zaustaviti - ako si stvarno odlucio. Ako nisi - izvini al' primi. Nije ni mene - niko dovodio u Ameriku, iz emigrantskog/crnackog ghetta izvodio, nije ni meni niko davao - hiljade dollara da se opismenim ni odskolam, nije ni meni niko pisma srcedrapajuca podrske pisao - tolike godine koliko nisam u BiH i slicno.

Stoga - sto mozes - promjeniti u svom zivotu, mjenjaj. Sto ne mozes - nauci da prihvatas.

I meni je tesko vjeruj mi - kad prodjem tu realizacije da mi je prosla 1/3 zivota a niti sam gdje bio, niti sta pametno mnogo vidjeo. I gdje sam bio turista - islo se na pasteti i paradajzu, daj zakini gdje mozes, spavaj u najlosijem motelu, izrentaj namanje auto koje najjeftinije kosta i najmanje trosi i slicno. A i ovo - je bilo - opet zauhar covjeku. Stoga - ne budi namcor. Jel ti mislis - da ovako vecina Amerikanaca - zivi i ide na putovanje? Pa oni ne znaju otici na Floridu da ne spickaju $10.000. Da ne govorim - o necemu - zahtjevnijem, izlasku preko grane, odlaskom u tudjinu i nepoznanu - gdje se govori drugi jezik i gdje hamburger i pizza nisu prva stvar na meniju. Ali zbog toga - ja pokusavam uhvati generacijski raskorak izmedju mene i njih, izmedju Firgosa ciganina - i - nekog nadprosjecnog stanovnika u BiH. To je ono sto mi ovdje jesmo. I ja - mozda imam vise danas nego sto sam - u BiH imao - ali sam zrtvovao svoj status u drustvu - za mnogo nizi ovdje gdje sam dosao. Zato je - mnogo lakse nekom - ko je fizikaner u BiH bio - pa dosao u Ameriku biti fizikaner - njemu se je samo okruzenje promjenilo - drugo nista i ne primjecuje. Ko je god imalo iznad toga bio - na kozi svojoj je osjetio. Fizikaner nije ni u BiH - isao mnogo kuda. A gdje je naucio ici - tu i danas dolazi. Njega ne interesuje Brazil, Obala Slonovace ni Sejseli. Njegov je sav svjet kod Ekrema u kafani kad se zapije s 5kg janjetine. Iako je i ovo generalizacija i kao takva netacna u svim slucajevima...
davis.ba

Post by davis.ba »

Nosferatu wrote:
davis.ba wrote:Nije mi uopšte bio cilj da napadam dijasporu zato što je dijaspora, nikad to ne radim, izvini ako si me pogrešno shvatio. Normalna je pomisao da dijaspora ima mnogo više mogućnosti za putovanje ali eto iz tvog posta se da zaključiti da je upravo suprotno.

Stvarno nevjerovatno.

Pa meni je ovo generalni pokazatelj. Nevjerovatno je da je tebi u BiH losije - i da si ti jos uvijek u toj Bosni i Hercegovin. Sto ne ides? Sto ne ides na bolje?
Šta sad ovo treba da znači? Jesi ti čuo za vize možda?
Nosferatu wrote: Sto se vozas u fici - ako mislis - da mozes se u mercedesu vozati? Znaci - ipak si tu - zbog neceg. Ipak te tu drzi nesto. A sta je to? A, to je - shvatanje da u BiH nije bolje - ali je ljepse. To su dva parametra. Ljepse znaci - da uz manje zuljavih dlanova i krvavih hemorida na guzici - imas koliko ti treba. To je - ljepota.
Nemoj molim te o meni pričati šta je meni i gdje ljepše kad me ne znaš. Nisam, na sreću, prosječan stanovnik BiH niti sam to tvrdio, fino si to objasnio. Ali ovo postaje kao i svaka druga diskusija na relaciji dijaspora - Bosna. Vi ćete nas nastaviti ubjeđivati da tamo nije lako, znamo to, vjeruj mi, ali neko davno je to fino objasnio. Stvar je u mogućnostima koje se pružaju.

Druga stvar, dijaspora je širok pojam, možeš živjeti u Beču i studirati i zajebavati se, možeš živjeti ko kralj imati dobar posao u Švicarskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji, a isto tako možeš biti fizikaner i jedva sastavljati kraj sa krajem, ali u svakom slučaju sve ovo spada pod dijasporu. Dok pod Bosnom se jako malo toga podrazumjeva, pa iako i ovdje ima izuzetaka ipak sve se svodi na Sarajevo i klasičnu svakodnevnicu.

Tako da se ne mogu raditi klasična poređenja dijaspora - Bosna kad je dijaspora ogroman pojam, jer kao što sam već rekao, dijaspora možeš biti bilo gdje nas svijetu. Bosna, Sarajevo, to je već mnogo lakše definirati, dakle standard, uslovi života i sl.
Jara

Post by Jara »

@ Nosferatu
Sve ono na "mojoj mapi" posjetila prije rata. Volim putovanja i žao mi što "onaj" pasoš , onda kad se moglo, ne iskoristih bolje.
Nosferatu, čini mi se da mi tamošnji život naših ljudi ( a i Amerikanaca uopće) niko nije bolje približio od tebe...pravo sam se "uživila"...mlad si, sve će to doći na svoje. Ne putuju svi onoliko kao što vidiš na forumu, kao što neko reče, neznatan broj bh. stanovnika koristi internet. Mnogi i ne vole putovanja, sto je meni cudno, ali eto...
Amerikancima su nekad, isto kao i Rusima , trebale vize gotovo za svaku zemlju. Reci, molim te, kako je danas, kud oni mogu ići bez vize ( mozda ima na forumu ali mi je promaklo)?
Nosferatu

Post by Nosferatu »

davis.ba wrote:
Nosferatu wrote:

Stvarno nevjerovatno.

Pa meni je ovo generalni pokazatelj. Nevjerovatno je da je tebi u BiH losije - i da si ti jos uvijek u toj Bosni i Hercegovin. Sto ne ides? Sto ne ides na bolje?
Šta sad ovo treba da znači? Jesi ti čuo za vize možda?
Ama kakve vize? Daj ne budi - smijesan. Ti si seljak sa Balkana. I ja sam. Kakve vize, kakvi bakraci. Sila boga ne mili. Moj je prvi clan familije dosao u Ameriku prije 20+ godina - tako sto je na Jadranu upoznao Amerikanku crnogorskog porijekla - pa je dopisivao se sa njom intenzivno - dok se nisu uzeli. Poslje toga - je otisao u Ameriku i zivjeo u laznom braku 2-3 godine. Zena zahtjevala djecu, on nije htjeo ni da cuje a pravio se da "ne moze imati djece", kad je uspjeo status srediti i htjeo se razvesti - trebali su ga deportovati nazad. Srecom da je imao - ljubavna pisma - da dokaze - da nije bila fiktivna veza.

Drugi clan familije koji je dosao - je dosao tako sto mu je prvi poslao - papire - kao turisti. Pa je dosao i ostao nakon 3 mjeseca ilegalno. Skrivao se u kuci odakle nije nikud ni izlazio. Upisao se na kurs Engleskog pod laznim imenom, izvadio neke lazne dokumente - i tako zivjeo prvu godinu dana. Na crno je poceo raditi na gradjevini - pa se ekser - odbio od betonskog zida iz pistolja i prosao mu tik pored srca. Nije imao zdravstveno pa ga je - ljecilo par doktora iz nase zemlje - koji su dolazili poslje 10 sati provedenih u bolnici - da ga previju i da mu ukradu saku - ljekova za bolove.

Treci clan - familije - je kupio pasos Hrvatski. Pa je sjeo u voz - na granicama - bjezao - u cenifu i zakljucavao se, dok su mu zenu primjetili i uhapsili - pa je priveli, njega nisu mogli naci, odveli je u cuzu - da bude mjesec dana - u Zagrebu - a on je uspjeo doci u Norvesku, ostati, naci posao i s vremenom doci do papira.

Ovo su sva tri covjeka - s fakultetim zavrsenim u BiH - o kojima ti pricam. Nije nijedan - spao s grane - da mu je svejedno, niti da se lako - noge laca, al' tako se ide kroz zivot. Kurcevito.

Koje vize? Dolazi ti hiljade hiljada svjetskih gradjana - u BiH - na noge svakog ljeta u Sarajevo - da ti je stalo - samo se treba potruditi i naci djevojku cestitu. Ako to ne mozes - a onda - fino pljunes u sake i promjenis pelene po zadnji put u zivotu - pa se fatis noge i preko grane uz kojekakve cigane i ine - vodice za ilegalnu emigraciju. Tako to u zivotu ide. A sto ce ti neko dati vizu - da dodjes u njegovu izgradjenu zemlju i budes dingospo - dok je njemu 10%+ ljudi nezaposleni - mozes zaboraviti na to.

Ja jos nikog ne znam - ko je htjeo otici (stvarno htjeo otici, a ne fantazirati o tome) - a da nije nasao nacina. Znam mnoge koji - zele otici a nasli su stotine nacine - kako ne mogu otici a u stvari ne svjesno ne zele da idu. Za mene je nemoguce prihvatiti da iz zemlje iz koje je emigriralo 1 milion ljudi (skoro 25% ljudi) - ne postoji nacin da - se pobjegne. Samo - treba biti spreman - na svaku zrtvu. To je jedina cijena. I treba znati zbog cega se ide. Jer svaki onaj - koji ide na par godina il' nesto tako - mislim da mu je bolje da nikud ne ide. U ovih 8 godina koliko sam ja vanji - svaka naredna mi je bila laksa - od prethodne. A kako meni tako i svima drugima oko mene.

@ jara

Amerikanci - bez vize mogu skoro svugdje. A i vize koje uslovljavaju su vise one - da ti iz dzepa izbiju saku dollara - tako da to nije postupak - davanja viza koji je prisutan u BiH gdje se mjerka - svaka osoba da li ce ili nece se kuci vratiti. Stoga - moze se dosta proputovati - ali kako ces kad imas 2 hefte odmora, nakon 5-6 godina dobijes 3-cu, nakon 10 godina - u jednoj firmi (sto je poprlicna rijetkost) dobijes 4 sedmice odmora. Dakle - vrijeme je faktor. Drugi faktori za nas emigrante - je sto mi radije idemo u BiH - nego bilo gdje drugo. A Ameri inace idu svukud - tj. jedna kasta Amerikanaca - ti liberalini, hipici - koje ne interesuje pretjerano karijera ni materijalni svijet - nego da obidju i vide, Amerikanaca inace dosta - ide poslje zavrsene srednje skole - u crkvene misije koje traju po godinu dana - neki su dolazili i u BiH. Tu dolaze - da pomognu koliko mogu - komuni ali i da svoju rijec - boziju - provuku ljudima kroz usi. To su im prvi dodiri - ima ih jako mnogo u Latino-Americi koji ovako odu. Ja imam jednog prijatelja - koji je bio u Maroccu za medeni mjesec. Drugi je dolazio iz zajebancije po Austriji, Ceskoj, Sloveniji i Hrvatsko. Ima ih dosta koji u Rumuniju idu, tamo je jaka ta Mormonska crkva a ima i dosta Rumuna koji su dospjeli u Ameriku. Djevojka s kojom sam ja bio prije par godina studira medicinu na Caribima, poslala mi prije par dana slike sa Barbadosa. Oni koji imaju petlje - npr. gdje bih ja voljeo otici - s BiH pasosom - je na Kubu ali morao bih ici u Kanadu prvo, pa odatle letiti, ili iz Meksika - za Kubu jer nemaju direktne letove iz Amerike. Inace tamo ne mozes za dan potrositi $100 - na hotel, restorane i sta god ti srce pozeli. A kao da si vratio film u 1960-te. I zbog toga mnogi idu. Drugi raj na zemlji je - Havaji i jos veci raj su Tahiti/Cook-ovi otoci, Eastern Island - koji leze izmedju Juzne Amerike i Novog Zelanda/Australije. Havaji su ovako - middle class get away, a ovi drugi su za one koji mogu platiti solidnije i koji zele biti manje vise - sekludirani jer je manje turista. Uglavnom - prosjecan covjek ganja te egzoticne lokacije - na koje idu i to ih interesira. Znaci bilo koja Turisticka zemlja - ne uslovljava vize Amerima uz EU. Za druge zemlje - siguran sam da mozes doci i posjetiti skoro sve - kao turista. Problema mozda ima ako hoces da ostanes - jer onda se trazi konkretno zaposlenje i slicno - ali to su dvije razlicite stvari npr. doci na 6-12 mjeseci ili doci na 2 hefte. Itd...

Evo ti svaka zemlja - izlistana sa zahjevima - za ulazak s Americkim pasosom - ako te nesto konkretno zanima...
http://travel.state.gov/travel/tips/bro ... _1229.html
Post Reply