Gdje smo i kada smo?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Gdje smo i kada smo?

Ovo je 2017 godina, živimo na planeti Zemlji. Normala.
4
44%
Svi smo mi u paklu/džehenemu. Mi smo zapravo mrtvi, a džehenemska mašina polako počinje da centrifugira.
0
No votes
Mi smo učesnici nekog tragikomičnog reality show-a koji se prikazuje širom Univerzuma ... a morebit i šire.
1
11%
Uspjeli smo se u pogubiti u vremenu i prostoru.
1
11%
Baš me briga, znam da mi se ne sviđa ni gdje smo, ni kada smo. Ali na momente sve bude i urnebesno smiješno.
2
22%
Nešto deseto.
1
11%

Total votes: 9

tlr

#226 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by tlr »

zijancer wrote:TLR, kako bi gusari raspetljali recimo..hm. problem saobraćaja (gužve prvenstveno) u Sa? :cry:
Baš mi je drago što si me to pitala.

Napravili bi prvu POA (Prisilnu omladinsku akciju). Miljacku bi očistili, te produbili korito i napravili plovnom od Baščaršije do Ilidže, a ovo bi bila vozila gradskog saobraćaja.

Image

A ovako bi izgledao revizor.
Image

Zijanćer, oprosti na ovim (surovim) šalama, ali pričati o nečemu čega nema i teško da kod nas može biti za mog života - mi je malo besmisleno... Čak i za moje poprilično relaksirane poglede na to šta je besmisleno, a šta ne.
zijancer

#227 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by zijancer »

jao :-D pala mi je napamet radna akcija!!!! :mrgreen: :mrgreen: :sad:
ali fazne rekonstrukcije distributivne vodovodne mreže...samo da asfalt uklone, a ostalo ..lopate u ruke pa otkopat i zakopat :cry: i naravski cijevi i montaža by pro)
a prije toga ... novi novcati trolejbusi i tramvaji, svakih 5 min. na koje se možes oslonit da si na skenderiji za pola sata s dobrinje
ko ne voli lopatati neka bar kvalitetno razvaljuje vrata eu fondovima :P od pistaljki nema nic
dovidento
Connaisseur Karlin

#228 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: pa naravno da namaz nije propisan od Boga , i to nije znak negiranja vaznosti propisa, vec je spcifican znak za ljude da postavljaju propise , a svrha propisa posjeduje niz faktora veznih za religiju ,ali ne i za vjerovanje ljudi

Faith je nesto vise od pukih ljudskih propisa :-D
Razumijem ja tvoju poziciju, tvoje (i ne samo tvoje nego mnogih) smatranje, tvoje vjerovanje i postavljanje stvari vezanih za razumijevanje i razlikovanje pojmova faith i religion.

No treba i ti da se potrudiš da razumiješ neka druga s kojima se i ne slažeš ili ih ne razumijevaš do kraja, ili kako god bilo. Često se radi o nijansama u razlikovanju, ali te nijanse su veoma bitne, prave ključnu razliku.

I ja razlikujem ta dva pojma i u lijepoj mjeri se mogu složiti s tim (generalno o čemu govoriš), ali ne u potpunosti na tvoj način (uslovno sad pričam, možda to nije sve tvoj pogled ili stav, pa me razumi), ne samo na način da je vjera (faith) nešto nama prirođeno, nešto iskonsko u nama, a religija nešto što su ljudi, kroz historiju, stvarali i u što su pokušavali da zatvore i time ograniče vjeru (faith), nešto čime su htjeli da manipulišu vjerom koja ne da da se njome manipuliše, da je osakate, da izmijene njenu bit, da ograniče vjeru samo na svoju religiju, na obrede, itd.

Ustvari slažem se u dobroj mjeri da vjera (faith) jeste daleko važnija od bilo koje i kakve religije (Allah i govori da oblika, pravaca, zakona ili manifestacija vjere može biti više, religije i predstavljaju forme, oblike manifestacije vjere pa se natječite u dobročinstvima) i slažem se da postoje momenti kod religije koji jesu plod ljudskog djelovanja (što ne mora biti odmah shvaćeno negativnim, dabome), na ovaj ili onaj način, ali postoje i one stvari za koje vjernici vjeruju i nikada neće prestati vjerovati u to poput toga da je Kur'an, ovaj - kako kažu prenosnik, Nurudin, towelie i ostali pripadnici te neke grupe - "mushafski Kur'an" riječ Božija a ne ljudska, doslovna Riječ Božija a ne prepričana od bilo koga, te da je naredba vezana za uspostavljanje namaza u svom životu direktna naredba od Stvoritelja.

I Kur'an objašnjava zašto je propisan namaz, šta mu je svrha, itd.

Kada je hazreti Dželaludin Rumi upitan koja je najvažnija stvar za vjernika, on je rekao: "Namaz!" - a potom dodao - "Osim imana (vjere)! Vjera je najpreča i prije je namaza zato što je namaz vremenski određena obaveza (obavlja se u određeno vrijeme i traje samo određeno vrijeme), a vjeru ne smiješ ispustiti ni jednog trena!"

Dakle normalno da je vjera (faith) najpreča, ali - s islamske tačke gledano - ako neko tvrdi da je vjera (bilo kako da shvata i objašnjava vjeru i njen odnos spram religije) glavna i najbitnija (što jeste istina) a da namaz nije važan jer - pa sad stavi kakvo želiš objašnjenje -
"je to nešto što su ljudi propisali a ne Bog",
"jer ljudi ionako namaz i te molitve obavljaju samo mehanički i formalno, bez spoznaje i dohvaćanja suštine namaza i same vjere",
"jer nije Bogu bitno hoće li neko klanjati ili ne",
"jer ima toliko kriminalaca i đubradi koji obavljaju namaz i čine zlodjela, pa? Jel im pomaže namaz i jel to to što Bog traži!?", itd. itd.
onda je to izraz strasti i egocentrizma pojedinačnog ljudskog nefsa, njegovih strasti čije je središte njegov ego. Jer nefsu ne odgovara pokoravanje, predavanje Bogu, ustrajnost (istikamet), skrušenost (huš'u), poniznost spram Stvoritelja, itd. On hoće sebe, hoće da sobom mjeri i samjerava, ne treba mu mjera izvan nejga samog, recimo Kur'an. U tom samjeravanju mu namaz, a i mnogi drugi božanski propisi uopće ne odgovaraju, kvare mu koncept udovoljavanja svojim vlastitim prohtjevima. Recimo seks i želja za seksom - koja je sasvim ok, koja je super, koja je prirodna i koju treba zadovoljavati - kod pojedinca izazove otpor spram islamskog propisa o zadovoljenju seksualnih poriva u braku a ne izvan braka. I tada nečiji nefs, budući da ga propis ograničava (jer, recimo, nije u braku), počne da smišlja načine kako da obezvrijedi taj propis i da ga (seks izvan braka) sebi ohalali. I, frojdovski rečeno, možda samo na jednom jedinom prohtjevu neki pojedinac iskonstruiše čitav novi koncept tumačenja vjere, religije, Boga, božanske objave, propisa, šerijata, itd. gdje će zanegirati, "razobličiti dosadašnje pogrešno shvatanje i nerazumijevanje Kur'ana". Tako pojedinac počne da priča kako je i sam brak i njegovo sklapanje besmisleno, ismijava propise o braku i nastoji da sve razbuca i poruši kako bi napravio sebi teren, svojoj savjesti, svojoj volji.
Tako je i sa namazom: nefs nema snagu pokoravanja, nema volju da se pogne pred Uzvišenim, ne može da klanja, mrsko mu, itd. i onda nađe čudesne načine kako da obezvrijedi namaz i propise namaza (i ostalih ibadeta). Ima pojedinaca veoma kreativnih, maštovitih i nadarenih koji iskonstruišu veličanstvene konstrukcije - uz pomoć čitanja raznih autora, knjiga i sa/znanja do kojih su dolazili u svom životu - koji, u suštini, služe tek da opravdaju, i u njima samima i pred drugima, odluke njihova nefsa, njihova ega da odbace Kur'an, namaz, itd. i udovolje prohtjevima svog nefsa koji želi to i to, tako i tako...

Tako dobiješ priče da "nije Kur'an ono što ljudi, tzv. muslimani misle da jeste", "nije Allah - Allah", ljudima izmiču suštine, istine, habli-dablica, drž-nedaj...

Zato su to, iz ugla islama, sve obična trućanja i zajebancije kojim nas nečije nefsonje uveseljavaju... :mrgreen:
arzonja, odlicno razumijem tvje pisanje, ali tvoje napisano obrazlozenje je nelogicno :-D

ah, opet prica o nefsu i pokoravanju :-) zasto si uvjeren da se namazom moze kontrolirati neciji ego :D to je laz :)
Towelie

#229 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Towelie »

Moze se kontrolisati ego namazom, logicno je. Stavis samo malo namaza na krisku hleba, i to ti bude hrana za ceo dan. U takvoj situaciji koja slici postu (ne forumskom, poput ovog :-D ) ego je oslabljen i stavljen pod kontrolu. :-D
arzuhal

#230 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote: ah, opet prica o nefsu i pokoravanju :-) zasto si uvjeren da se namazom moze kontrolirati neciji ego :D to je laz :)
Eto, ili me nisi razumjela ili obrćeš teze: nisam uvjeren da se namazom može kontrolisati ego, nisam to ni tvrdio. Ali jesam rekao i uvjeren sam da je ego razlogom okretanja čovjeka od namaza i obezvrjeđivanje propisa namaza. I ostalih propisa vjere. Ego, sa svojim prohtjevima, je temelj sa kojeg se kreće u križarski pohod na vjeru i njene propise...
Jer neko može obavljati namaz a imati ego snažniji i više izražen od nekog ko ne obavlja namaz. Nekome upravo obavljanje namaza može biti razlogom snaženja njegovog ega, naprimjer (pogotovo kod nekih ljudi koji obavljaju i dobrovoljne namaze i sl). Ima to sve objašnjenjo u Kur'anu, te unutarnje razlike među ljudima iako svana djeluju identično, pa kome se da, ko voli da čita Kur'an i voli da razumije, ima to sve tamo, može čitati...Naići će i na mjesta poput onih gdje Bog grdi i prijeti klanjačima namaza što foliraju, itd. Saso mange...
Connaisseur Karlin

#231 Re: Gdje smo i kada smo?

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ah, opet prica o nefsu i pokoravanju :-) zasto si uvjeren da se namazom moze kontrolirati neciji ego :D to je laz :)
Eto, ili me nisi razumjela ili obrćeš teze: nisam uvjeren da se namazom može kontrolisati ego, nisam to ni tvrdio. Ali jesam rekao i uvjeren sam da je ego razlogom okretanja čovjeka od namaza i obezvrjeđivanje propisa namaza. I ostalih propisa vjere. Ego, sa svojim prohtjevima, je temelj sa kojeg se kreće u križarski pohod na vjeru i njene propise...
Jer neko može obavljati namaz a imati ego snažniji i više izražen od nekog ko ne obavlja namaz. Nekome upravo obavljanje namaza može biti razlogom snaženja njegovog ega, naprimjer (pogotovo kod nekih ljudi koji obavljaju i dobrovoljne namaze i sl). Ima to sve objašnjenjo u Kur'anu, te unutarnje razlike među ljudima iako svana djeluju identično, pa kome se da, ko voli da čita Kur'an i voli da razumije, ima to sve tamo, može čitati...Naići će i na mjesta poput onih gdje Bog grdi i prijeti klanjačima namaza što foliraju, itd. Saso mange...
ovo je totalni nonsense arzonja :-D
arzuhal

#232 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by arzuhal »

:lol:

Đe nije... :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#233 Re: Gdje smo i kada smo?

arzuhal wrote::lol:

Đe nije... :mrgreen:
da popraim post :

majka Helena je finasnsijki gurala dragog sina Konstantina u rat u ime Bozije :oops: :lol:

naravno da je tvoj odgovor giant nonsense :-D
zijancer

#234 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by zijancer »

Pa često samo klimnem glavom kada nešto čujem ili vidim
Oho-hoo.. ma meni se čini da ne odšutiš, ali budi onda laf pa kaži svakome a ne samo nekome :thumbup:
mali jomu

#235 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by mali jomu »

zijancer wrote: da li prvo posmatrati, pa promišljati uočeno, pa raditi
ili pokušati, pa posmatrati, pa promišljanjem razumjeti/korigovati
ili pročitati, pa razumjeti i raditi

nešto se shvaća kroz pokušaje koji lupe ili ne lupe po glavi, nešto kroz čitanje, a nešto kroz posmatranje :-) i još kad sve to mašta nabilda, napuše i zbrčka :-)

Sve odjednom, istovremeno...... sve tece, ali samo ono iskustveno, (iskustveno je samo ono u cemu se ucestvuje)

Sve sto je procitano pa uoceno, pa posmotreno, promisljeno.... i razumljivo je uvod u iskustveno, u cemu se nalazi ucesnik.

Sve sto se procita pa se ne moze uocti........ nista od tog.

Sve sto se uoci pa se ne moze posmatrat.... nista od tog.

Sve sto se posmatra pa se ne moze promisljat..... nista od tog

Sve sto se promislja pa se ne moze razumijet..... nista od toga.

Sve sto se ne moze razumijet u tome se ne moze ni ucestvovat.

A sve je prisutno..........
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#236 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:I da samo napomenem - pošto mi se često desi da pretpostavim kako se nešto pod/razumijeva, pretpostavim da ljudi to svakako razumiju i da ne treba previše pojašnjavati, a kasnije shvatim da to nisam smio raditi i da se ništa ne podrazumijeva, da je najbolje sve što detaljnije kazati, bez šale, ironije, sarkazma ili bilo čega - i ja kada govorim o namazu i njegovom ne/obavljanju držim se islamskog okvira i temelja: nije isto ne izvršavati neki propis ili ga kršiti, s jedne strane, i negirati taj propis, na bilo koji način, s druge strane. Nije, dakle, isto (1) kada čovjek ne obavlja namaz, obavlja ga ponekad, neredovno ili ga nikad ne obavlja, i onoga (2) koji tvrdi da namaz uoće nije propisan od Allaha, da nije (toliko) važan, dakle neko ko na neki način negira, relativizuje, obezvređuje propis iz bilo kojeg razloga, pa makar to bilo i pozivanje da se namazi, svi ili većina njih, kod najvećeg broja klanjača ili bilo kako, obavljaju samo mehanički i formalno, bez dosezanja suštine namaza.

Prva intencija je ljudska, jer je čovjek biće koje griješi, biće koje je slabo, koje brza i pretjeruje, biće potrebe, itd. Druga intencija je đavolja jer je cilj te intencije ukidanje propisa, dozvoljavanje zabranjenog a zabranjivanje dozvoljenog, stvaranje smutnje i nereda. Ademovski je uzeti plod i pogriješiti, a iblisovski je nagovarati na zabranjeno, to uljepšavati i pravdati.
pa naravno da namaz nije propisan od Boga , i to nije znak negiranja vaznosti propisa, vec je spcifican znak za ljude da postavljaju propise , a svrha propisa posjeduje niz faktora veznih za religiju ,ali ne i za vjerovanje ljudi

Faith je nesto vise od pukih ljudskih propisa :-D
Razumijem ja tvoju poziciju, tvoje (i ne samo tvoje nego mnogih) smatranje, tvoje vjerovanje i postavljanje stvari vezanih za razumijevanje i razlikovanje pojmova faith i religion.

No treba i ti da se potrudiš da razumiješ neka druga s kojima se i ne slažeš ili ih ne razumijevaš do kraja, ili kako god bilo. Često se radi o nijansama u razlikovanju, ali te nijanse su veoma bitne, prave ključnu razliku.

I ja razlikujem ta dva pojma i u lijepoj mjeri se mogu složiti s tim (generalno o čemu govoriš), ali ne u potpunosti na tvoj način (uslovno sad pričam, možda to nije sve tvoj pogled ili stav, pa me razumi), ne samo na način da je vjera (faith) nešto nama prirođeno, nešto iskonsko u nama, a religija nešto što su ljudi, kroz historiju, stvarali i u što su pokušavali da zatvore i time ograniče vjeru (faith), nešto čime su htjeli da manipulišu vjerom koja ne da da se njome manipuliše, da je osakate, da izmijene njenu bit, da ograniče vjeru samo na svoju religiju, na obrede, itd.

Ustvari slažem se u dobroj mjeri da vjera (faith) jeste daleko važnija od bilo koje i kakve religije (Allah i govori da oblika, pravaca, zakona ili manifestacija vjere može biti više, religije i predstavljaju forme, oblike manifestacije vjere pa se natječite u dobročinstvima) i slažem se da postoje momenti kod religije koji jesu plod ljudskog djelovanja (što ne mora biti odmah shvaćeno negativnim, dabome), na ovaj ili onaj način, ali postoje i one stvari za koje vjernici vjeruju i nikada neće prestati vjerovati u to poput toga da je Kur'an, ovaj - kako kažu prenosnik, Nurudin, towelie i ostali pripadnici te neke grupe - "mushafski Kur'an" riječ Božija a ne ljudska, doslovna Riječ Božija a ne prepričana od bilo koga, te da je naredba vezana za uspostavljanje namaza u svom životu direktna naredba od Stvoritelja.

I Kur'an objašnjava zašto je propisan namaz, šta mu je svrha, itd.

Kada je hazreti Dželaludin Rumi upitan koja je najvažnija stvar za vjernika, on je rekao: "Namaz!" - a potom dodao - "Osim imana (vjere)! Vjera je najpreča i prije je namaza zato što je namaz vremenski određena obaveza (obavlja se u određeno vrijeme i traje samo određeno vrijeme), a vjeru ne smiješ ispustiti ni jednog trena!"

Dakle normalno da je vjera (faith) najpreča, ali - s islamske tačke gledano - ako neko tvrdi da je vjera (bilo kako da shvata i objašnjava vjeru i njen odnos spram religije) glavna i najbitnija (što jeste istina) a da namaz nije važan jer - pa sad stavi kakvo želiš objašnjenje -
"je to nešto što su ljudi propisali a ne Bog",
"jer ljudi ionako namaz i te molitve obavljaju samo mehanički i formalno, bez spoznaje i dohvaćanja suštine namaza i same vjere",
"jer nije Bogu bitno hoće li neko klanjati ili ne",
"jer ima toliko kriminalaca i đubradi koji obavljaju namaz i čine zlodjela, pa? Jel im pomaže namaz i jel to to što Bog traži!?", itd. itd.
onda je to izraz strasti i egocentrizma pojedinačnog ljudskog nefsa, njegovih strasti čije je središte njegov ego. Jer nefsu ne odgovara pokoravanje, predavanje Bogu, ustrajnost (istikamet), skrušenost (huš'u), poniznost spram Stvoritelja, itd. On hoće sebe, hoće da sobom mjeri i samjerava, ne treba mu mjera izvan nejga samog, recimo Kur'an. U tom samjeravanju mu namaz, a i mnogi drugi božanski propisi uopće ne odgovaraju, kvare mu koncept udovoljavanja svojim vlastitim prohtjevima. Recimo seks i želja za seksom - koja je sasvim ok, koja je super, koja je prirodna i koju treba zadovoljavati - kod pojedinca izazove otpor spram islamskog propisa o zadovoljenju seksualnih poriva u braku a ne izvan braka. I tada nečiji nefs, budući da ga propis ograničava (jer, recimo, nije u braku), počne da smišlja načine kako da obezvrijedi taj propis i da ga (seks izvan braka) sebi ohalali. I, frojdovski rečeno, možda samo na jednom jedinom prohtjevu neki pojedinac iskonstruiše čitav novi koncept tumačenja vjere, religije, Boga, božanske objave, propisa, šerijata, itd. gdje će zanegirati, "razobličiti dosadašnje pogrešno shvatanje i nerazumijevanje Kur'ana". Tako pojedinac počne da priča kako je i sam brak i njegovo sklapanje besmisleno, ismijava propise o braku i nastoji da sve razbuca i poruši kako bi napravio sebi teren, svojoj savjesti, svojoj volji.
Tako je i sa namazom: nefs nema snagu pokoravanja, nema volju da se pogne pred Uzvišenim, ne može da klanja, mrsko mu, itd. i onda nađe čudesne načine kako da obezvrijedi namaz i propise namaza (i ostalih ibadeta). Ima pojedinaca veoma kreativnih, maštovitih i nadarenih koji iskonstruišu veličanstvene konstrukcije - uz pomoć čitanja raznih autora, knjiga i sa/znanja do kojih su dolazili u svom životu - koji, u suštini, služe tek da opravdaju, i u njima samima i pred drugima, odluke njihova nefsa, njihova ega da odbace Kur'an, namaz, itd. i udovolje prohtjevima svog nefsa koji želi to i to, tako i tako...

Tako dobiješ priče da "nije Kur'an ono što ljudi, tzv. muslimani misle da jeste", "nije Allah - Allah", ljudima izmiču suštine, istine, habli-dablica, drž-nedaj...

Zato su to, iz ugla islama, sve obična trućanja i zajebancije kojim nas nečije nefsonje uveseljavaju... :mrgreen:
To ti samo misliš da je "hazeti Rumi" bio takav i po tvojoj mjeri. Nije problem bilo ubaciti tog svjetski poznatog
(a opet islamskog jel ) poetu i mistika , u svoje sitnošićardžijske dogmatske kalupe . Malo izmisli neku pričicu
,malo iskrivi biografiju, malo pod tepih...i eto ga ,i Rumi i Allah po mjeri , uklopio se k'o stambeni kredit od BBi.
Ima negdje on sam kaže (a mogu ja to i iskopati), nešto kao :
Nekad sam ozbiljno sjedio i molio se na postećiji
a danas tuda trčkaraju djeca

Inače, to što mi zovemo namaz, je u stvari stara jevrejska molitva .

Emevije su ono što im je ostavio Muhamed, u neznanju šta da urade s tim, odlučili da iskopiraju
jevrejsku i kršćansko bogoslovlje i praksu.
Pet dnevnih namaza je pet ljudskih čula (ja petero imam svojih) , i ona trebaju svakodnevno da čine sedždu u
pravcu naše suštine, prema Zatu , unutra , a ne vani . I to je to, na bilo koji način da se uradi "zikrullahi ekber"
sjećanje na svoju suštinu je najveće.
mali jomu

#237 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by mali jomu »

Samo ono sto se razumije (iskustveno) kad se doda na ono drugo sto se razumije (iskustveno) i kad to dodajes na trece, cetvrto..... sto se razumije (iskustveno), stalno se prelazi iz razumijevnog u razumijevno...... (iskustveno), i onda sve dolazi na svoje mjesto (iskustveno).

Nefs ceka kad ces iz razumijevnog (iskustvenog) preci na nesto ne razumijevno (ne iskustveno), jer je takav, kao i sve drugo sto je takvo kako je.... (ceka tvoju dozvolu) da bi se malo poigrao...... voli komplikovano (ne razumijevno) i igra se, sve dok se ne vratis na razumijevno (iskustveno), tad nefs nema nista drugo vec da te prati.....

Nefs voli drustvo..... kao i sve sto voli drustvo, pa bi da pozove i druge da se zajedno igraju, gleda gdje si ti i konta kako da te nagovori da mu pustis drustvo, jer mu je dosadno samom.....

I ulazi stobom u pricu vidi ono, vidi ovo, sta je ono, kako ono, zasto ono zasto ovo....... gurajuci te u ne razumijevno (ne iskustveno) da bi se drugi mogli iskrasti da se poigraju...... i tako to.

Zato se kaze da se drzi i hvata ono sto se razumije pa ce se razumijet i ono sto se ne razumije, jer jedno sto se razumije vodi da se razumije i drugo, trece.....

a jedno sto se ne razumije vodi da se ne razumije i drugo, trece......

Nefs je takav..... ne voli samocu, i odmah ti se javi cim nesto ne razumijes.
mali jomu

#238 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by mali jomu »

Nurudin wrote: Emevije su ono što im je ostavio Muhamed, u neznanju šta da urade s tim, odlučili da iskopiraju
Pet dnevnih namaza je pet ljudskih čula (ja petero imam svojih) , i ona trebaju svakodnevno da čine sedždu u
pravcu naše suštine, prema Zatu , unutra , a ne vani . I to je to, na bilo koji način da se uradi "zikrullahi ekber"

Svako sve razumije samo onako kako mu Allah da.

Ne krivi nikog ni zasta, vec cuvaj sebe i zahvaljuj Allahu na svemu...... i pici. :thumbup:
zijancer

#239 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by zijancer »

Jomu, podsjeti me ovaj tvoj opis (vidi ovo, vidi ono, ca je ono :-D ) na Džima Kerija u Maski..kad ga izbuše mecima, a on se pretvori u fontanu.
Razvlačenje pameti/pažnje slabi sposobnost koncentracije, a ono itekako dolazi i spolja i iznutra :cry: . Filter treba rastakati budalaštine iz ma kojeg pravaca bile i generisati normalne stvari.
Baran

#240 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Baran »

Svijet je u nama, u meni, i što se mene tiče, nigdje ga drugo više nema, jer, da nema mene, ne bi bilo ni svijeta, jel'.
Ako ja vjerujem da je ovo Matrix, onda živim u Matrixu;
ako ti se čini da si u paklu, ne bih ti bila u koži, težak je tvoj svijet;
svaka čast onima koji po cijeli dan meditiraju, mole i doživljavaju lude spoznaje, zamisli u kojem svijetu oni žive.

Nešto kontam, dokle znaš ko si, nije ti ni bitno gdje si i kada.
tlr

#241 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by tlr »

Baran wrote:Svijet je u nama, u meni, i što se mene tiče, nigdje ga drugo više nema, jer, da nema mene, ne bi bilo ni svijeta, jel'.
Ako ja vjerujem da je ovo Matrix, onda živim u Matrixu;
ako ti se čini da si u paklu, ne bih ti bila u koži, težak je tvoj svijet;
svaka čast onima koji po cijeli dan meditiraju, mole i doživljavaju lude spoznaje, zamisli u kojem svijetu oni žive.

Ja ne živim u paklu, ali ako me oči ne varaju - barem 100miliona ljudi živi u paklu. Širom svijeta. Što zbog suša, poplava, ratova, bolesti... Većinom, nisu krivi za to što im se dešava.
Ima takvih ljudi puno, samo što šute ili njihove priče nisu interesantne medijima.
Meni nekako nije svejedno jer znam da se slično može već sutra desiti i ovdje.

Moje opcije nisu pobrojane:
Gdje smo? Sjedimo na buretu baruta. Na Balkanu / Zemlji. Svijet postaje veliki Balkan. :lol:
Kada smo? 2017, U vremenu smo nevremena iliti nevremenskom vremenu. U vremenu nevolje (ne-volje).
Image

Biće to sve ok ... ja sam optimista :) uzdam se u životinju u čovjeku, u instinkt... u nevremenu Balkanci / ljudi pomažu jedni drugima. :D

@nurudin Je li taj instinkt, volja da se prileti i pomogne nefs, ruh ili je nešto treće?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#242 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

Ne kontam šta pitaš . Tebe vjerovatno zbunjuju ti arapsko-religijski izrazi ..
Pakao-patnja postoje ali samo kao psihološki fenomen. Naravno, tebe ako boli zub, osjećaš patnju ali
ćeš potražiti zubara da ti riješi bolove što prije.
S druge strane, ako si siromašan ili ako smatraš da bi trebao imati više, kad pogledaš šta drugi imaju,
to je onda psihološka patnja i to je džehenem , za kojeg se inače kaže kako se sami "svojim rukama bacamo u njega".
Džehenem je psihološki naboj koji se nalazi u podsvijesti, ispod korteksa u mozgu, negativne emocije koje potiskujemo
ali koje su stalno tu i na neki način one su onda naša "sudbina" jer određuju naše ponašanje.
Recimo ako kukaš i napraviš sebi pesimističnu atmosferu , logično da će i tvoje djelovanje biti negativno, nećeš
biti motivisan i samo ćeš tonuti "na još dublje dno džehenema".
Džennet se također nalazi u mozgu, on je projekcija kao i njegova suprotnost i u direktnoj je korelaciji sa džehenemom,
na način da nakon ponavljanja neke vrste ugode , dolazi do zasićenja ili do dosade , pa se onda osjećaj sreće može
doživjeti samo nakon nesreće. Recimo kad imaš love, pa nemaš , tek tad vidiš kako je lijepo imati, postaješ svjestan toga
kroz suprotnost , pa onda opet imaš i brzo zaboraviš , ne primjećuješ blagodat toga. I tako u krug, to je prirodni ciklus.
Odlazak još dublje u svoj mozak, dublje od raja i pakla, je odlazak u svoj fitrat ili period kad si još dijete, kad još
nisi počeo/la memorisati i razvrstavati isustva na negativna i pozitivna, svijet ti još nije postao dualan .
Tad si onda "spojen" sa Cjelinom, sa Allahom, na način da ne djeliš ništa već sve vidiš kao cjelinu, pa i sebe samog .
To je jako jednostavno za objasniti i ne treba nikakva velika mistika ili obredoslovlje, samo se treba vraćati svojoj
suštini koja je Jedno sa cjelinom . Inteligencija neće postati manja jer si u stanju djeteta, naprotiv, to je završeni
krug prirodnog ciklusa samospoznaje. Plus, kad si jedno , onda vidiš neke univerzalne istine i neki ih onda
govore ljudima, tipa Poslanici, a ljudi onda to nisu u stanju da razumiju , pa se onda spustaju na njihov nivo
i pričaju im metaforičke bajke , kao djeci , jer oni nisu u mogućnosti da vide kako je sve jedno i dobro i zlo,
a istovremeno i nije. Kao što nije to stanje djece kojima se moraju pričati bajke i stanje dječije čistoće
u završenom krugu ...
Tako i Dželaludin Rumi kaže da je nekad bio suhi bogomoljac koji se odvajao od Boga, od cjeline i djelio ga
od sebe dok je sjedio na svojoj postećiji i klanjao se, "a sad tuda trčkaraju djeca".
On je napravio puni krug, kao što Sunce i sve planete kruže i na taj način se "mole Bogu", odnosno ta molitva
nije molitva nego je uklapanje u prirodni poredak stvar, božanski poredak, i poslušnost ili predaja bogu (musliman
-predan bogu) odnosno predaja sebi samome, svome fitratu.
Nurudin

#243 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

mali jomu wrote:
Nurudin wrote: Emevije su ono što im je ostavio Muhamed, u neznanju šta da urade s tim, odlučili da iskopiraju

Svako sve razumije samo onako kako mu Allah da.

Ne krivi nikog ni zasta, vec cuvaj sebe i zahvaljuj Allahu na svemu...... i pici. :thumbup:
Ne govorim ja o krivnji, nego kako stoje stvari gledano iz objektivne perspektive.
Muhamed je vjerovatno kroz svoju povezanost sa Cjelinom, vidio da će mu Emevije ubiti potomke
i onda im je rekao "Allah želi da vas očisti potpunim čišćenjem". Allah je taj koji je stvorio Emevije, dakle
Allah ubija kroz njih potomke svoga Poslanika.
Tako da ako se to razumije, onda nema potrebe kmečati za "ehlu bejtom" , kao šiiti ili neosvještene sufije,
koji ne vide da iz tog treba vidjeti "sakriveno značenje" , odnosno izvući pouku, a ona je da Cjelina tebi
poručuje kako je petero ispod pokrivača ili ehlu bejt, tvojih pet čula, koji su zastrti i ne vide dobro
te dijele stvari na dobre i loše , a ne vide "da je sve od Allaha" , pa se onda očiste potpunim čišćenjem, odnosno
smrću jastva koje je bazirano na vanjskom, tako da bi se ponovo "rodila" odnosno osvijestila u svojoj suštini, kao
nematerijalna. "I ne recite za one koji su poginuli na Allahovom putu da su mrtvi, ne oni su živi ".
Istovremeno, ta spoznaja da Allah daje i ubija , ne znači da ti sad trebaš stojati i gledati kako nekoga ubijaju
"na pravdi boga" , nego da djeluješ po svojoj prirodi, jer na kraju krajeva ne možeš drugačije ni djelovati,
pa tako može da znači i da ćeš samo stojati i ne djelovati ili ćeš se boriti.
Tako je i moje ponašanje po mojoj prirodi, radim ono što je u mojoj prirodi.
mali jomu

#244 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by mali jomu »

Nurudin wrote: Tako je i moje ponašanje po mojoj prirodi, radim ono što je u mojoj prirodi.

Svacije prirodno ponasanje je promijenljivo..... kao sto je i sva priroda promijenljiva zajedno sa svim u njoj.

Kako se desavaju promjene..... tako se sve promijeni.

Opravdati sebe..... je fino, a posto svako sebi pronadje opravdanje onda je svima fino.

Samo, koliko to vrijedi........ da nam je fino?
mali jomu

#245 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by mali jomu »

Baran wrote:Svijet je u nama, u meni, i što se mene tiče, nigdje ga drugo više nema, jer, da nema mene, ne bi bilo ni svijeta, jel'.

:thumbup:
mali jomu

#246 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by mali jomu »

zijancer wrote:Jomu, podsjeti me ovaj tvoj opis (vidi ovo, vidi ono, ca je ono :-D ) na Džima Kerija u Maski..kad ga izbuše mecima, a on se pretvori u fontanu.
Razvlačenje pameti/pažnje slabi sposobnost koncentracije, a ono itekako dolazi i spolja i iznutra :cry: . Filter treba rastakati budalaštine iz ma kojeg pravaca bile i generisati normalne stvari.

Neko vodi sve svoje...... ili nekog sve vodi i njegovo i svacije.

Znas ono..... ne vozi auto tebe vec ti vozis auto...... po putu,

vozis ili te vozi..... :)
Nurudin

#247 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

mali jomu wrote:
Nurudin wrote: Tako je i moje ponašanje po mojoj prirodi, radim ono što je u mojoj prirodi.

Svacije prirodno ponasanje je promijenljivo..... kao sto je i sva priroda promijenljiva zajedno sa svim u njoj.

Opravdati sebe..... je fino, a posto svako sebi pronadje opravdanje onda je svima fino.

Nije to pravdanje , to je prihvatanje. Prihvatanje je razumjevanje
mali jomu

#248 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by mali jomu »

Nurudin wrote:
mali jomu wrote:

Nije to pravdanje , to je prihvatanje. Prihvatanje je razumjevanje

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Nurudin

#249 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

mali jomu wrote:
zijancer wrote:Jomu, podsjeti me ovaj tvoj opis (vidi ovo, vidi ono, ca je ono :-D ) na Džima Kerija u Maski..kad ga izbuše mecima, a on se pretvori u fontanu.

Neko vodi sve svoje...... ili nekog sve vodi i njegovo i svacije.

Znas ono..... ne vozi auto tebe vec ti vozis auto...... po putu,

vozis ili te vozi..... :)
jok, nije tako. Vozač i vozilo su jedno
mali jomu

#250 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by mali jomu »

Nurudin wrote: jok, nije tako. Vozač i vozilo su jedno

Moze i tako..... u svacijoj njegovoj prirodi. :)
Post Reply