"Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post Reply
horkesh

#976 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by horkesh »

Bodkin wrote:
horkesh wrote:
Bodkin wrote: :lol: kakva smijurija. Znaci pobunjenici su samo jer su stbi i hrvati. Nenadjebiva logika. Da je stanju u bih kakvo je razmisljanje na forumu, prvi bih joj pozelio da se sutra raspadne
Ne, pobunjenici su oni koji povedu oružanu pobunu, u slučaju BiH potpomognutu susjednim državama, protiv ustavnog i pravnog poretka države u kojoj žive. Ne samo to, nego s ciljem potpunog uništenja i nestanka te države.

Srbe i Hrvate ja nisam spomenuo. Uostalom, pobunjenici su bili i autonomaši.

Tražiš odgovor više puta, dobio si ga. Gdje je problem? Amnestija je sve njih poklopila svakako.
Gomila floskula. Fino je covjek pitao, jel milorad iz neke pripizdine dezerter jer nije htio u vrs? I jel dezerter ako je otisao npr 93? Ili franjo? Il je pobunjenik? A tek sta tu dodju sandzaklije. Strani placenici?
Jasno je meni da je tebi svaki odgovor koji ti ne odgovara ili smijurija ili floskula :-)

Stvari su tu kristalno jasne, kao što je jasno i da se ovo "pitanje" koristi da bi se još jednom pokušale izjednačiti strane.

Ako je Milorad pobjegao prije nego je mobilisan u VRS, onda se nije pridružio oružanoj pobuni. Ako je napustio VRS, onda je učestvovao u oružanoj pobuni i rušenju države. U oba slučaja nije učestvovao u odbrani svoje zemlje - i pobunjenik i dezerter. Jednako i Franjo koji je, pretpostavljam, bio u HVO-u, ili neki Hamdija koji je bio u autonomašima.

Sandžaklije? Ako su se borili u regularnim jedinicama, odnosno u Armiji RBiH, onda njihovo porijeklo nije previše bitno. Važno je za šta su se borili, odnosno na čijoj strani.
horkesh

#977 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by horkesh »

Nadzornik wrote:
Bodkin wrote:
Ja pitao tri puta. Nema odgovora
Ja pito jednom i rekose kako te nije sramota to pitati... :shock:
Eto, odgovorio sam i Bodkinu i tebi. Ne treba biti sramota ništa pitati, slobodno vi pitajte, tu smo da pomognemo i odgovorimo :thumbup:
pirmin

#978 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by pirmin »

Pitanje za ljude koji su aktivno ucestvovali u odbrani drzave:
- kako ste danas organizovani kao veterani i imate li politickog uticaja?
Bodkin

#979 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Bodkin »

horkesh wrote:
Bodkin wrote: Jasno je meni da je tebi svaki odgovor koji ti ne odgovara ili smijurija ili floskula :-)

Stvari su tu kristalno jasne, kao što je jasno i da se ovo "pitanje" koristi da bi se još jednom pokušale izjednačiti strane.

Ako je Milorad pobjegao prije nego je mobilisan u VRS, onda se nije pridružio oružanoj pobuni. Ako je napustio VRS, onda je učestvovao u oružanoj pobuni i rušenju države. U oba slučaja nije učestvovao u odbrani svoje zemlje - i pobunjenik i dezerter. Jednako i Franjo koji je, pretpostavljam, bio u HVO-u, ili neki Hamdija koji je bio u autonomašima.

Sandžaklije? Ako su se borili u regularnim jedinicama, odnosno u Armiji RBiH, onda njihovo porijeklo nije previše bitno. Važno je za šta su se borili, odnosno na čijoj strani.
Ma nenadjebiva logika nema sta :D nista od toga nije tacno i pokazuje zasto ovdje nikad nece biti bolje
nepoznati988

#980 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by nepoznati988 »

Bodkin wrote:[q

Ma nenadjebiva logika nema sta :D nista od toga nije tacno i pokazuje zasto ovdje nikad nece biti bolje
propustio je da kaže "svi smo bre isti"?
beni-bu-man

#981 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by beni-bu-man »

"Gdje si bio 92'

U Stuttgart-u
horkesh

#982 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by horkesh »

Bodkin wrote:
horkesh wrote:
Bodkin wrote: Jasno je meni da je tebi svaki odgovor koji ti ne odgovara ili smijurija ili floskula :-)

Hajd', ako ti kažeš da nije tačno, onda šta drugo da radim nego da priznam da si u pravu, to je neoboriv argument :roll:

Dezertirali su ljudi, ponavljam, i iz Armije Konfederacije. A bili su pobunjenici.

Nakon rata dobili amnestiju kao i svi drugi. Možemo ih, možda, nazivati dvostrukim izdajnicima, kako god hoćete.

Zna se koja je bila jedina vojna formacija u BiH tokom rata, kao što se zna i čije su vojne i političke vrhuške osuđene.

Nepotrebno namećete pokušaj izjednačavanja strana u temu koja je počela prozivanjem Forte od strane SDA.
mishic

#983 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by mishic »

Ovo pitanje "Gdje si bio 92." moglo bi biti jako zanimljivo za danas odlikovanog Slavka Lisicu.
On je lično, pored jedinice kojom je komandovao, mučio i ubijao ljude na Releju na Vlašiću.
Pored tada izginulih neki svjedoci ovih zličina još su živi i mogli bi do u najsitnije detalje opisati kako je Lisica lično nabijao pištolj u usta, izbijao zube, premlaćivao, prijetio, naređivao da se puca i ubija... Tada su to bili mladići, pripadnici rezervnog sastava policije i tehničko osoblje RTV BiH koje je radilo na Vlašiću. Neka se neko od njih oglasi...
Rampage

#984 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Rampage »

Cortado wrote:
Rampage wrote: Ne trpam te ja, sam sebe trpaš sa svojom alternativnom mitomanskom historijom.

Ne može tvoj jezik nikako prevaliti i priznati ovo što sam ja otipkao, ma koliko se ti trudio.

Da, četnik je poklao, protjerao i popalio sve što je živo uhvatio. Činjenica.
Naravno da ne moze, tvoje misljenje je samo tvoje, ali ne zaboravi, misljenje je kao supak, svi ga imaju!

Nepobitno je da je jako malo ljudi iz pobrojanih opstina ostalo da brani svoje ili Bosnu, vecina ih se ispalila i sada uziva po svijetu. Ne znam sta ti nije jasno.

I opet, ja jedno, ti nesto skroz drugo.
Mani se tih jeftinih isfuranih doskočica o mišljenju, nisi nimalo originalan.

Tvoj pokušaj da ISTINU predstaviš kao moje subjektivno mišljenje te trpa među one koji relativiziraju i negiraju četničke zločine po BiH gradovima.

Nema tu moje, tvoje ili nečije peto mišljenje - istina je jedna i jedina.
Rampage

#985 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Rampage »

horkesh wrote:
Bodkin wrote:
horkesh wrote:
Hajd', ako ti kažeš da nije tačno, onda šta drugo da radim nego da priznam da si u pravu, to je neoboriv argument :roll:

Dezertirali su ljudi, ponavljam, i iz Armije Konfederacije. A bili su pobunjenici.

Nakon rata dobili amnestiju kao i svi drugi. Možemo ih, možda, nazivati dvostrukim izdajnicima, kako god hoćete.

Zna se koja je bila jedina vojna formacija u BiH tokom rata, kao što se zna i čije su vojne i političke vrhuške osuđene.

Nepotrebno namećete pokušaj izjednačavanja strana u temu koja je počela prozivanjem Forte od strane SDA.

S kim se ti ubjeđuješ, Tito dragi :-)

Vidiš da lik pokušava da nasilu ugura UZP-ovsku i genocidnu bratiju u svaku moguću i nemoguću temu a sve u cilju "svi smo mi isti" šuplje.

Nije nam bitno gdje je Forto bio '92. godine, posebno ga nemaju pravo prozivati ovi što ga prozivaju, ali nam nikako ne smije biti nebitno gdje su bili oni koji su ubijali Sarajevo (i BiH) 4 godine.
geralt

#986 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by geralt »

Fikret Abdic u ovom trenutku sjedi u kabinetu nacelnika opcine Velika Kladusa - ne samo kao slobodan covjek sa svim gradjanskim pravima, vec kao legalno izabrani nacelnik.

Termini "dezerter" i "izdajnik" u dejtonskoj Bosni nemaju apsolutno nikakvo znacenje ni tezinu.
mishic

#987 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by mishic »

Ima li koga od branitelja Releja na Vlašiću 1992. god.? Nije valjda da ste zaboravili Lisicu kroz čije ruke ste prošli i prije nego se uopšte moglo vjerovati da će rata biti? Što se ne javljate?!!
mO k3

#988 Gdje si bio 93

Post by mO k3 »

92 smo prežvakali , 93 jako je važno danas pa ćemo sutra 94
nepoznati988

#989 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by nepoznati988 »

geralt wrote:Fikret Abdic u ovom trenutku sjedi u kabinetu nacelnika opcine Velika Kladusa - ne samo kao slobodan covjek sa svim gradjanskim pravima, vec kao legalno izabrani nacelnik.

Termini "dezerter" i "izdajnik" u dejtonskoj Bosni nemaju apsolutno nikakvo znacenje ni tezinu.
pravno nemaju ali moralno itekako imaju i imat će dok je živa ova generacija u BiH.
Bodkin

#990 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Bodkin »

horkesh wrote: Hajd', ako ti kažeš da nije tačno, onda šta drugo da radim nego da priznam da si u pravu, to je neoboriv argument :roll:

Ma jok, tvojim cemo etiketama da vjerujemo. Uostalom, nikakvo znacenje te kvalifikacije nemaju. Ne samo da nemaju, nego ne smijes ih ni reci na glas. U stvari, dezerteri, izdajnici i pobunjenici vode drzavu. Mogu misliti kako se zbog tog osjecas
Nadzornik

#991 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Nadzornik »

horkesh wrote:
Eto, odgovorio sam i Bodkinu i tebi. Ne treba biti sramota ništa pitati, slobodno vi pitajte, tu smo da pomognemo i odgovorimo :thumbup:
Sve je to lijepo samo valja se vratiti u rodni grad i to objasniti svojim sugradjanima i komsijama od koji su svi bili u VRS.
Svi oni a medju njima i malobrojni Hrvati i Bosnjaci uredno dobijaju boracku penziju i imaju sva ustavom zagarantovana boracka prava.
Trebao bih bas svom skolskom jaranu Senadu i Zvonki reci,pa znate sta momci nije u redu sto ste bili u VRS i samim tim
rizikovati da dobijem jednu pedagosku iza usiju bez obzira sto sam od njih fizicki jaci ne bih im mogao uzvratiti niti bi to bilo korektno
od mene koji nisam ni luk jeo ni luk mirisao.
horkesh

#992 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by horkesh »

Bodkin wrote:
horkesh wrote: Hajd', ako ti kažeš da nije tačno, onda šta drugo da radim nego da priznam da si u pravu, to je neoboriv argument :roll:

Ma jok, tvojim cemo etiketama da vjerujemo. Uostalom, nikakvo znacenje te kvalifikacije nemaju. Ne samo da nemaju, nego ne smijes ih ni reci na glas. U stvari, dezerteri, izdajnici i pobunjenici vode drzavu. Mogu misliti kako se zbog tog osjecas
O čemu ti pričaš, pobogu :lol:

Naravno da dezerteri, izdajnici i pobunjenici vode državu. Je li to neko poricao? Pobunjenici nisu potpuno poraženi, a još je kasnije proglašena i totalna amnestija te su time svi, jelte, amnestirani. Tu taj dio priče završava i, s te strane, potpuno je besmisleno pričati o tome gdje je ko bio 1992. godine.

A zaboravio si originalno pitanje od kojeg si krenuo, a to je jesu li pripadnici pobunjeničkih formacija - dezerteri. Jesu, i to dvostruki.

Pokušaji relativizacije se nastavljaju jednakom žestinom od rata naovamo. Ovo tvoje je još samo jedan upis.

A pobunjenici i dezerteri svoje "etikete" nose s ponosom.
Cortado

#993 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Cortado »

Rampage wrote:

Tvoj pokušaj da ISTINU predstaviš kao moje subjektivno mišljenje te trpa među one koji relativiziraju i negiraju četničke zločine po BiH gradovima.

Klasicne politcike floskule. Sad sam siguran da si neki od uhljeba koji sjedi negdje u kancelariji i drka do kraja radnog vremena. Kad ti se desanka umori napises koji post i ovdje na forumu.

Vrati se na pocetak i procitaj sta je napisano. Doduse, tebe bi trebalo poslati ponovo i u skolu, jer ocito da ti jezicko obrazovanje nije bilo (naj)jaca strana.
horkesh

#994 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by horkesh »

Nadzornik wrote:
horkesh wrote:
Sve je to lijepo samo valja se vratiti u rodni grad i to objasniti svojim sugradjanima i komsijama od koji su svi bili u VRS.
Svi oni a medju njima i malobrojni Hrvati i Bosnjaci uredno dobijaju boracku penziju i imaju sva ustavom zagarantovana boracka prava.
Trebao bih bas svom skolskom jaranu Senadu i Zvonki reci,pa znate sta momci nije u redu sto ste bili u VRS i samim tim
rizikovati da dobijem jednu pedagosku iza usiju bez obzira sto sam od njih fizicki jaci ne bih im mogao uzvratiti niti bi to bilo korektno
od mene koji nisam ni luk jeo ni luk mirisao.
I oni su amnestirani, pa neka uživaju u amnestiji.

Ne želim da ti pametujem šta ti želiš ili smiješ uraditi, očito si prognanik i s te strane tu muku mogu da razumijem.

Zločin i genocid se isplate, to je činjenica, ali to ne znači da danas trebamo izjednačavati žrtvu i zločinca, a u šta ova tema, izgleda, skreće.
Rampage

#995 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Rampage »

Cortado wrote:
Rampage wrote:

Klasicne politcike floskule. Sad sam siguran da si neki od uhljeba koji sjedi negdje u kancelariji i drka do kraja radnog vremena. Kad ti se desanka umori napises koji post i ovdje na forumu.

Vrati se na pocetak i procitaj sta je napisano. Doduse, tebe bi trebalo poslati ponovo i u skolu, jer ocito da ti jezicko obrazovanje nije bilo (naj)jaca strana.
To ti pišeš iz svog iskustva?

Pun si argumenata, svaka čast :thumbup:

Doduše, eno odlikovaše ratnog zločinca Slavka Lisicu baš u ime tvoje "istine".
Nadzornik

#996 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Nadzornik »

santo gral wrote:I na kraju, ja ne skontah. Jel dezerter kompliment ili uvreda ?
Ako taj pridjev dobijes od "svojih" onda je uvreda a ako te tako nazovu "oni onamo" onda je kompliment.
Bodkin

#997 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Bodkin »

horkesh wrote:
Bodkin wrote:

O čemu ti pričaš, pobogu :lol:

Naravno da dezerteri, izdajnici i pobunjenici vode državu. Je li to neko poricao? Pobunjenici nisu potpuno poraženi, a još je kasnije proglašena i totalna amnestija te su time svi, jelte, amnestirani. Tu taj dio priče završava i, s te strane, potpuno je besmisleno pričati o tome gdje je ko bio 1992. godine.

A zaboravio si originalno pitanje od kojeg si krenuo, a to je jesu li pripadnici pobunjeničkih formacija - dezerteri. Jesu, i to dvostruki.

Pokušaji relativizacije se nastavljaju jednakom žestinom od rata naovamo. Ovo tvoje je još samo jedan upis.

A pobunjenici i dezerteri svoje "etikete" nose s ponosom.
Nose tvoje etikete i bas se ono sjebavaju zbog njih
detroit-mercy

#998 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by detroit-mercy »

sumirprimus wrote:pobjednik dana :D

pozdraaav domovini!
poozdraaaaaav
Ikskjuz mi :mrgreen: ni do koljena,
Pobjednik dana, mjeseca, godine, mileniuma, Mahir Burekovic " Mudzahedin Turski Sin" :mrgreen:
detroit-mercy

#999 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by detroit-mercy »

horkesh wrote:
Bodkin wrote:
horkesh wrote:

Pobunjenici koji dezertiraju i dalje ostaju pobunjenici.

Jednako kao što su dezertirali i iz Armije Konfederacije tokom građanskog rata u Americi.
:lol: kakva smijurija. Znaci pobunjenici su samo jer su stbi i hrvati. Nenadjebiva logika. Da je stanju u bih kakvo je razmisljanje na forumu, prvi bih joj pozelio da se sutra raspadne
Ne, pobunjenici su oni koji povedu oružanu pobunu, u slučaju BiH potpomognutu susjednim državama, protiv ustavnog i pravnog poretka države u kojoj žive. Ne samo to, nego s ciljem potpunog uništenja i nestanka te države.

Srbe i Hrvate ja nisam spomenuo. Uostalom, pobunjenici su bili i autonomaši.

Tražiš odgovor više puta, dobio si ga. Gdje je problem? Amnestija je sve njih poklopila svakako.
Od kad i kad se racunaju te pobunjenicke formacije :mrgreen:.
Nije da nemas point ali da je nas rat bio straightforward, samo sto je problem sto nije bio :mrgreen:.
Pa tako 91-92, HVO i HOS nisu pobunjenicke formacije nego cak stavise legitimen :mrgreen:. Vecina brigada u Posavini su bili HVO brigade a sastavljene mahom od Muslimana/Bosnjaka.
Onda dodje 93, popickamo se sa HVO, pobunjenici. Onda dodje 94-95ta BFF opet :mrgreen:, zajedno u nove pobjede.
Sta reci za npr. orasku 107 HVO, 30-35% cinili Bosnjaci, cio rat su se ti ljudi rokali sa cetama, jesu i oni pobunjenici/izdajnici/legitimni :mrgreen:.
HVO Usore, Bosanske Posavine cio rat bez sukoba sa Armijom cak stavise zajednicki dejstvovali :mrgreen:.
Tako da kod nas definicja deserter/izdajnik moze da ima vise znacenja :mrgreen: sve zavisi kako se gleda.
Haman2

#1000 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Haman2 »

Da je tako bilo i na drugim ratistima, sihod rata bi bio drukciji. Zasto nije to je tesko pitanje.
Post Reply