sinuhe wrote:Humanitarne organizacije su i izmislili bogati Zapadnjaci filantropi.
I ne cudi, posebno imajuci u vidu da prije bogatih Zapadnjaka i filantropa, ljudi nisu znali za obicnu ljudsku i drustvenu solidarnost.
sinuhe wrote:Humanitarne organizacije su i izmislili bogati Zapadnjaci filantropi.
Ti svakako za mnogo toga prvi put cujesagnostic_front wrote:Bože sačuvaj, nikad panker, a za izraz "hardkoraš" prvi put čujem
hajde daj nam još koji citat od Naomi Klein, može i od onog režisera što prekomjernu tjelesnu težinu liječi u privatnoj klinici. Ili možda od lingviste koji se razumije u sve i svašta.
Kme kmeee
Vjerovat cemo imovinskim kartonima koje su predali CIK-uagnostic_front wrote:Šta reći za osobu kojoj su Zlaja i Bakir kapitalisti. Toliko o tome. Postavljaj tu pjesme, za drugo i nisi.
Bravo, naravno da imovisnki karotn prijavljen CIK-u nema veze. Izbor tvog nicka me naveo da povezem tvoje sklonosti u muzici i tvoje politicke stavove, i gle cuda, potpuno se poklapaju. Slusas right-wing bendove poput Agnostic Front, a u isto vrijeme tvoji stavovi su podudarni sa onim najgorim, najzatucanijim, desnicarskim i jos pored toga, ne prestajes da trabunjas i na ovoj i na svakoj drugoj temi na koju se javis o nekim "teorijama zavjera" i ruskim brodovima na Floridi. Ne znam stvarno sta ti je, ali da imas neki gadan problem, ocito je.agnostic_front wrote:Kakve veze ima imovinski karton?
Pokušaću ti objasniti opet, izgleda da teško prodire. Moj muzički izbor nema veze sa mojim ekonomskim shvatanjima. Možeš li to da shvatiš? Isto kao što imam prijatelja koji ne razmišljaju kao ja, pa su mi opet prijatelji. Može li ti ući u glavu da neko može imati drugačije mišljenje? I mislim da bi bilo malo neozbiljno da za ekonomska pitanja uzimam kao relevantne, osobe iz svijeta muzike, koje nemaju nikakvo ekonomsko obrazovanje. Dakle, tebi ako je za ekonomska pitanja relevantiji Biafra od Friedmana, ok, to je tvoj izbor, ali ti si neozbiljan u bilo kakvoj ozbiljnoj diskusiji.
Tako da ti ostaje da kmečiš ovdje i priželjkuješ ruske brodove na obali Floride. Možda te okupaj primi tamo da zajedno čekate, pitaj ga.
Ja sad fakat ne kontam je li ovo još uvijek zajebancija ili si ozbiljan? (boldirano)Breathless wrote:Bravo, naravno da imovisnki karotn prijavljen CIK-u nema veze. Izbor tvog nicka me naveo da povezem tvoje sklonosti u muzici i tvoje politicke stavove, i gle cuda, potpuno se poklapaju. Slusas right-wing bendove poput Agnostic Front, a u isto vrijeme tvoji stavovi su podudarni sa onim najgorim, najzatucanijim, desnicarskim i jos pored toga, ne prestajes da trabunjas i na ovoj i na svakoj drugoj temi na koju se javis o nekim "teorijama zavjera" i ruskim brodovima na Floridi. Ne znam stvarno sta ti je, ali da imas neki gadan problem, ocito je.agnostic_front wrote:Kakve veze ima imovinski karton?
Pokušaću ti objasniti opet, izgleda da teško prodire. Moj muzički izbor nema veze sa mojim ekonomskim shvatanjima. Možeš li to da shvatiš? Isto kao što imam prijatelja koji ne razmišljaju kao ja, pa su mi opet prijatelji. Može li ti ući u glavu da neko može imati drugačije mišljenje? I mislim da bi bilo malo neozbiljno da za ekonomska pitanja uzimam kao relevantne, osobe iz svijeta muzike, koje nemaju nikakvo ekonomsko obrazovanje. Dakle, tebi ako je za ekonomska pitanja relevantiji Biafra od Friedmana, ok, to je tvoj izbor, ali ti si neozbiljan u bilo kakvoj ozbiljnoj diskusiji.
Tako da ti ostaje da kmečiš ovdje i priželjkuješ ruske brodove na obali Floride. Možda te okupaj primi tamo da zajedno čekate, pitaj ga.
AF je bend sa desnicarskim, macistickim i konzervativnim stavovima i to je svakome ko je imao ikakvog dodira sa hc-om jasno, ali to da se pozivas na to ljupko drustvo, premijere zemalja EU i s time hoces da nesto dokazes, e to je vec i za tebe previse. Urnebes jedan ziviagnostic_front wrote:Ja sad fakat ne kontam je li ovo još uvijek zajebancija ili si ozbiljan? (boldirano)Breathless wrote:Bravo, naravno da imovisnki karotn prijavljen CIK-u nema veze. Izbor tvog nicka me naveo da povezem tvoje sklonosti u muzici i tvoje politicke stavove, i gle cuda, potpuno se poklapaju. Slusas right-wing bendove poput Agnostic Front, a u isto vrijeme tvoji stavovi su podudarni sa onim najgorim, najzatucanijim, desnicarskim i jos pored toga, ne prestajes da trabunjas i na ovoj i na svakoj drugoj temi na koju se javis o nekim "teorijama zavjera" i ruskim brodovima na Floridi. Ne znam stvarno sta ti je, ali da imas neki gadan problem, ocito je.agnostic_front wrote:Kakve veze ima imovinski karton?
Naravno da karton nema veze sa tim da li je neko kapitalista. To što je neki političar nakrao lovu ga ne čini kapitaistom. Ali pošto je ovo BiH, onda može i to da prođe.
Moji stavovi najgori, najzatucaniji? Uzmi listu zemalja Evropske Unije, pa pogledaj listu premijera tih zemalja, pa pogledaj iz kojih stranaka dolaze ti premijeri. Meni je zaista drago da podržavam nešto što balkanske komunjare smatraju zatucanim.
I to da čujem, AF desničarski bend sa konzervativnim (je li ovo nacističkim stavovima)?! To što je u to vrijeme New York bio u lošem stanju zblog liberalnog gradonačelnika nema veze sa njihovom ideologijom. A čitava nyhc scena nikad nije bila isključivo nastrojena ni prema jednoj političkoj ideologiji, a pogotovo ne suviše desničarskim, jer je bio fin broj bendova sa članovima koji su bili crnci, a i sam Miret je imigrant sa Kube.Breathless wrote:AF je bend sa desnicarskim, macistickim i konzervativnim stavovima i to je svakome ko je imao ikakvog dodira sa hc-om jasno, ali to da se pozivas na to ljupko drustvo, premijere zemalja EU i s time hoces da nesto dokazes, e to je vec i za tebe previse. Urnebes jedan ziviNa eurofanatizmu bi ti pozavidio i europejac Vucic, zvani 100 muslimana za jednog Srbina
1. Prije svega moraš shvatiti da filozofi i ekonomisti slobodnog tržišta zagovaraju minimalnu ili ograničenu državu ; shodno tome političari i državnici nemaju moć da pljačkaju a još manje da prođu nekažnjeni jer jedan od najbitniihj elemenata takve države je i funkcionalan pravni sistem. Svejedno, neoliberali kažu da svu štetu u ekonomiji pravi država i njen intervencionizam tako da što se tiče mutnih radnji prilikom privatizacije tu si samo potvrdio njihovu tezu. Ipak , imaš dosta primjera gdje se skoro kompletna društvena imovina privatizovala a pljačke je bilo jako malo ili je nije ni bilo(Estonija,Slovačka). To nije radnička imovina i tvoji roditelji nisu ništa stvarali. Država je novcem poreznih obveznika otvarala stratešku proizvodnju ignorišući sve ekonomske i tržišne principe i mehanizme pa je najveci domet u exportu bila Etiopija ili neke druge socijalističke zemlje. I onaj kapital koji jeste stvoren je napravljen od novca koji je otet odnosno oduzet pod prisilom, državni aparat nikog nije pitao.Breathless wrote:Dakle, cekamo te, izvoli, imas evo poligon za propagandno djelovanje.
Evo prva dva pitanja...
1. Kako bi se s neoliberalne tacke gledista moglo rijesiti pitanje totalne pljacke drustvene odnosno radnicke imovine, njeno pretvaranje u privatnu, te sanirati posljedice koje je to imalo po cjelokupno drustvo? Kako ce se nadoknaditi mojim roditeljima ono sto su desetljeca izdvajali u fondove iz kojih se stvarala drustvena imovina koja je preko noci oteta? Samo konkretno, molim.
2. Kakav je stav neoliberala o tome da li drustvo treba pomoci i solidarisati se sa unesrecenima od poplava i ako da, na koji nacin.
Ako budes ozbiljan sagovornik, poslije i druga pitanja. Gdje ces bolje prilike za propagandu.
Šta je tu teško pojmiti?Šveđanin wrote:Zakuhalo se.Bosanski neoliberali uzvracaju udarac.
Al cuj ti bosanski neoliberali.. ne mogu da pojmim i to je to.
Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
Kakvog li cirkusa!Leons wrote:1. Prije svega moraš shvatiti da filozofi i ekonomisti slobodnog tržišta zagovaraju minimalnu ili ograničenu državu ; shodno tome političari i državnici nemaju moć da pljačkaju a još manje da prođu nekažnjeni jer jedan od najbitniihj elemenata takve države je i funkcionalan pravni sistem. Svejedno, neoliberali kažu da svu štetu u ekonomiji pravi država i njen intervencionizam tako da što se tiče mutnih radnji prilikom privatizacije tu si samo potvrdio njihovu tezu. Ipak , imaš dosta primjera gdje se skoro kompletna društvena imovina privatizovala a pljačke je bilo jako malo ili je nije ni bilo(Estonija,Slovačka). To nije radnička imovina i tvoji roditelji nisu ništa stvarali. Država je novcem poreznih obveznika otvarala stratešku proizvodnju ignorišući sve ekonomske i tržišne principe i mehanizme pa je najveci domet u exportu bila Etiopija ili neke druge socijalističke zemlje. I onaj kapital koji jeste stvoren je napravljen od novca koji je otet odnosno oduzet pod prisilom, državni aparat nikog nije pitao.Breathless wrote:Dakle, cekamo te, izvoli, imas evo poligon za propagandno djelovanje.
Evo prva dva pitanja...
1. Kako bi se s neoliberalne tacke gledista moglo rijesiti pitanje totalne pljacke drustvene odnosno radnicke imovine, njeno pretvaranje u privatnu, te sanirati posljedice koje je to imalo po cjelokupno drustvo? Kako ce se nadoknaditi mojim roditeljima ono sto su desetljeca izdvajali u fondove iz kojih se stvarala drustvena imovina koja je preko noci oteta? Samo konkretno, molim.
2. Kakav je stav neoliberala o tome da li drustvo treba pomoci i solidarisati se sa unesrecenima od poplava i ako da, na koji nacin.
Ako budes ozbiljan sagovornik, poslije i druga pitanja. Gdje ces bolje prilike za propagandu.
2. Neoliberali nisu jedna bezlična masa ljudi gdje svi imaju ista mišljenja o svakom problemi i svakoj hipotetickoj situaciji mogućoj. Neki će reći da država ne treba da se miješa već da je osiguranje svoje lične imovine obaveza njenog vlasnika. Neki će reći da ne treba solidarisati sa onima koji su bespravno gradili. Neki drugi će reći da se treba napraviti neka kratkoročna ekonomska politika ili instrument da se pomogne unesrećenima. Stav da ne treba solidarisati sa drugim ljudima je popularizirala Ayn Rand i to bi odprilike bilo to , Friedman,Hayek,Rothbard, Mises,Reisman - niko od njih taj stav nije zastupao baš suprotno. Mislim da ne možeš da razlikujes solidarisanje i filozofiju individualizma koja kaže daj da svi gledmo svoj posao i svima će nam biti bolje.
Sumnjam da si ikada pročitao jednu knjigu koja daje odgovor na "zašto neoliberalni kapitalizam" još sam sigurniji da nikad nisi pročitao najsuhoparniju stručnu knjigu iz oblasti ekonomske nauke.
Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Novi Zeland, u novije vrijeme Estonija. Južna Koreja je možda i najbolji primjer, jer se može uporediti sa vašom omiljenom zemljom sjevernije.Breathless wrote:Mladi neoliberal ce sigurno biti ljubazan i navesti nam i zemlje gdje je neoliberalna utopija ostvarena, a u tim zemljama su ako ne svi, onda vecina ljudi, sretni i zadovoljni.

Amazon.com, ili biblioteka, pa bujrum. ima dosta toga i na youtube. Mada me čudi kako ti nije problem ismijavati Friedmana, ali ne znati ništa o njegovim stavovima.Breathless wrote:Na hutbi naravno. Ne znam ja sta vam je odgovarao taj vas Friedman, pa zato i pitam i volio bi da cujem i dozivim prosvijetljenje, a vjerujem da i oni koji prate ovu temu hoce.
Staljin, Franco, Pinochet, Reagan, Bush i Tacerica, sve ti je to u pet deka, razlika je samo u mogucnostima.