GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post Reply
Breathless

#51 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

sinuhe wrote:Humanitarne organizacije su i izmislili bogati Zapadnjaci filantropi.
:lol:

I ne cudi, posebno imajuci u vidu da prije bogatih Zapadnjaka i filantropa, ljudi nisu znali za obicnu ljudsku i drustvenu solidarnost. :lol: I danas su neki od najokrutnijih kapitalista najveci filantropi, kako globalno, tako i lokalno. Eno i Zlajoglu se hvali kako je dao dvije plate i dio novca od sinovljeve skolarine :D i jos samo da princ Zara odrijesi kesu (ali gdje ce od svoje sirotinje) i gdje bi nam bio kraj :D Molio bi ne jednu, vec pet reisovih rezidencija izraditi novcem dobrih ljudi, pruzene ruke i sirokog srca :D :lol:
Last edited by Breathless on 31/05/2014 21:41, edited 1 time in total.
Breathless

#52 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

agnostic_front wrote:Bože sačuvaj, nikad panker, a za izraz "hardkoraš" prvi put čujem

hajde daj nam još koji citat od Naomi Klein, može i od onog režisera što prekomjernu tjelesnu težinu liječi u privatnoj klinici. Ili možda od lingviste koji se razumije u sve i svašta.
Kme kmeee
Ti svakako za mnogo toga prvi put cujes :D I za ovo naravno :D

agnostic_front

#53 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by agnostic_front »

Šta reći za osobu kojoj su Zlaja i Bakir kapitalisti. Toliko o tome. Postavljaj tu pjesme, za drugo i nisi.
Breathless

#54 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

agnostic_front wrote:Šta reći za osobu kojoj su Zlaja i Bakir kapitalisti. Toliko o tome. Postavljaj tu pjesme, za drugo i nisi.
Vjerovat cemo imovinskim kartonima koje su predali CIK-u :D Aha, mali stancic u zajednickom vlasnistvu sa zenom i jedno staro auto, stojadin, sta li vec :D Onih devet milijardera je izdrodio Branko Mikulic. Ako ti def. kapitaliste nije jasna, obrati se onom bradatom "gospodinu", pa ce ti objasniti. Od 1867. se svakako nije mnogo toga promijenilo. Bojim se, bez obzira na tvoju lokaciju (a ogradjuje se od punka :D), za tebe je kada je u pitanju punk i hardcore ionako prekasno. :D Rekoh vec, desnicarske bendove, kao taj Agnostic Front, Cro Mags i slicno su slusali jedino seljacine, papani i najogri nazadni tipovi koji su poslije postali glasacko tijelo SDA ili su zavrsili u vehabijama, tako da ni tvoji politicki stavovi ne cude, kao sto ne bi cudilo ni da nas pocnes gadjati hadisima Ronald Reagana i stare filantropistice Tacerice, cija smrt je bila jedan od najveselijih trenutaka za vecinu Britanaca, ali i za mnoge druge ljude sirom svijeta.
agnostic_front

#55 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by agnostic_front »

Kakve veze ima imovinski karton?

Pokušaću ti objasniti opet, izgleda da teško prodire. Moj muzički izbor nema veze sa mojim ekonomskim shvatanjima. Možeš li to da shvatiš? Isto kao što imam prijatelja koji ne razmišljaju kao ja, pa su mi opet prijatelji. Može li ti ući u glavu da neko može imati drugačije mišljenje? I mislim da bi bilo malo neozbiljno da za ekonomska pitanja uzimam kao relevantne, osobe iz svijeta muzike, koje nemaju nikakvo ekonomsko obrazovanje. Dakle, tebi ako je za ekonomska pitanja relevantiji Biafra od Friedmana, ok, to je tvoj izbor, ali ti si neozbiljan u bilo kakvoj ozbiljnoj diskusiji.

Tako da ti ostaje da kmečiš ovdje i priželjkuješ ruske brodove na obali Floride. Možda te okupaj primi tamo da zajedno čekate, pitaj ga.
Breathless

#56 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

agnostic_front wrote:Kakve veze ima imovinski karton?

Pokušaću ti objasniti opet, izgleda da teško prodire. Moj muzički izbor nema veze sa mojim ekonomskim shvatanjima. Možeš li to da shvatiš? Isto kao što imam prijatelja koji ne razmišljaju kao ja, pa su mi opet prijatelji. Može li ti ući u glavu da neko može imati drugačije mišljenje? I mislim da bi bilo malo neozbiljno da za ekonomska pitanja uzimam kao relevantne, osobe iz svijeta muzike, koje nemaju nikakvo ekonomsko obrazovanje. Dakle, tebi ako je za ekonomska pitanja relevantiji Biafra od Friedmana, ok, to je tvoj izbor, ali ti si neozbiljan u bilo kakvoj ozbiljnoj diskusiji.

Tako da ti ostaje da kmečiš ovdje i priželjkuješ ruske brodove na obali Floride. Možda te okupaj primi tamo da zajedno čekate, pitaj ga.
Bravo, naravno da imovisnki karotn prijavljen CIK-u nema veze. Izbor tvog nicka me naveo da povezem tvoje sklonosti u muzici i tvoje politicke stavove, i gle cuda, potpuno se poklapaju. Slusas right-wing bendove poput Agnostic Front, a u isto vrijeme tvoji stavovi su podudarni sa onim najgorim, najzatucanijim, desnicarskim i jos pored toga, ne prestajes da trabunjas i na ovoj i na svakoj drugoj temi na koju se javis o nekim "teorijama zavjera" i ruskim brodovima na Floridi. Ne znam stvarno sta ti je, ali da imas neki gadan problem, ocito je.
agnostic_front

#57 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by agnostic_front »

Breathless wrote:

Bravo, naravno da imovisnki karotn prijavljen CIK-u nema veze. Izbor tvog nicka me naveo da povezem tvoje sklonosti u muzici i tvoje politicke stavove, i gle cuda, potpuno se poklapaju. Slusas right-wing bendove poput Agnostic Front, a u isto vrijeme tvoji stavovi su podudarni sa onim najgorim, najzatucanijim, desnicarskim i jos pored toga, ne prestajes da trabunjas i na ovoj i na svakoj drugoj temi na koju se javis o nekim "teorijama zavjera" i ruskim brodovima na Floridi. Ne znam stvarno sta ti je, ali da imas neki gadan problem, ocito je.
Ja sad fakat ne kontam je li ovo još uvijek zajebancija ili si ozbiljan? (boldirano)

Naravno da karton nema veze sa tim da li je neko kapitalista. To što je neki političar nakrao lovu ga ne čini kapitaistom. Ali pošto je ovo BiH, onda može i to da prođe.

Moji stavovi najgori, najzatucaniji? Uzmi listu zemalja Evropske Unije, pa pogledaj listu premijera tih zemalja, pa pogledaj iz kojih stranaka dolaze ti premijeri. Meni je zaista drago da podržavam nešto što balkanske komunjare smatraju zatucanim.
Breathless

#58 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

agnostic_front wrote:
Breathless wrote:

Ja sad fakat ne kontam je li ovo još uvijek zajebancija ili si ozbiljan? (boldirano)

Naravno da karton nema veze sa tim da li je neko kapitalista. To što je neki političar nakrao lovu ga ne čini kapitaistom. Ali pošto je ovo BiH, onda može i to da prođe.

Moji stavovi najgori, najzatucaniji? Uzmi listu zemalja Evropske Unije, pa pogledaj listu premijera tih zemalja, pa pogledaj iz kojih stranaka dolaze ti premijeri. Meni je zaista drago da podržavam nešto što balkanske komunjare smatraju zatucanim.
AF je bend sa desnicarskim, macistickim i konzervativnim stavovima i to je svakome ko je imao ikakvog dodira sa hc-om jasno, ali to da se pozivas na to ljupko drustvo, premijere zemalja EU i s time hoces da nesto dokazes, e to je vec i za tebe previse. Urnebes jedan zivi :D Na eurofanatizmu bi ti pozavidio i europejac Vucic, zvani 100 muslimana za jednog Srbina :lol:
agnostic_front

#59 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by agnostic_front »

Breathless wrote:AF je bend sa desnicarskim, macistickim i konzervativnim stavovima i to je svakome ko je imao ikakvog dodira sa hc-om jasno, ali to da se pozivas na to ljupko drustvo, premijere zemalja EU i s time hoces da nesto dokazes, e to je vec i za tebe previse. Urnebes jedan zivi :D Na eurofanatizmu bi ti pozavidio i europejac Vucic, zvani 100 muslimana za jednog Srbina :lol:
I to da čujem, AF desničarski bend sa konzervativnim (je li ovo nacističkim stavovima)?! To što je u to vrijeme New York bio u lošem stanju zblog liberalnog gradonačelnika nema veze sa njihovom ideologijom. A čitava nyhc scena nikad nije bila isključivo nastrojena ni prema jednoj političkoj ideologiji, a pogotovo ne suviše desničarskim, jer je bio fin broj bendova sa članovima koji su bili crnci, a i sam Miret je imigrant sa Kube.
"Agnostic Front is not a skinhead band…we first started off as a unity band and that’s what we’ll always be, uniting everybody together…we don’t need any more barriers, we gotta all unite and be together." - Roger Miret
I koliko znam, nisu ostali dužni ni republikanskom gradonačelniku.

Samo sam ovo htio da raščistim, s tobom se neću više raspravljati, slobodno nastavi da kmečiš.
Breathless

#60 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

Morat ces ponovo u googlanje.
prometheus

#61 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by prometheus »

Frisko registrovan lik, naivno i iskreno, zeli da nesto nauci o neoliberalizmu. Hajd uzmimo da je tako, statisticari, anketasi i agenti dobro znaju kakvo je stanje na ulici.

Pola foruma je neoliberalno orjentisano. Koliko njih je "obicnih ljudi"? Ne znam koliko, ali kao sto Breathless rece radi se o teskim slucajevima, stoga njihovo misljenje je neuracunljivo. A odgovore dezurnih agenata si vec dobio.

Iskreno, najiskrenije, bilo koji neupuceni citatelj koji zeli u letu pofatati srz ove tematike neka pazljivo procita sve Breathlessove postove na ovoj temi, i na jos nekim ukoliko se ne varam.

Moj stav: kapitalizam, liberalizam, neoliberalizam, pa i demokratija su pojmovi kao sto bi mogla biti npr sloboda - tj nematerijalni pojam koji iskljucivo postoji u nasim glavama, koji smo u stanju oblikovati mislima, bez obzira na bilo kakve vanjske uticaje. Isto tako npr sreca - sve je u nasem mozgu, mi odredjujemo svojim mislima da li smo i koliko smo sretni.

Posto su ova drustveno-ekonomska uredjenja cisto subjektivni pojmovi, iako su precizno definisani od strane zainteresiranih, sta se zapravo desava u praksi? U praksi, novac je moc i moc je novac. Oba faktora (moc i novac) mozete ili naslijediti ili stvoriti (a moze isto da ne prismrdite nigdje blizu).

Kapitalizam nije niko birao, jednostavno je uspostavljen recimo prirodnim tokom drustva. Nema nikakve veze sa racionalnim svijetom, stoga nije ni pozeljan po ljudske zivote (Platonska nacela). Demokratija je parodija u svemu ovome. Biramo, biramo, biramo... a samo govna izabiramo. Kako to? Neoliberalci kazu "narod glup" i otresu ruke. A koga to oni biraju pa su "pametniji" - iste kao i mi, biraju govna jer time su u dobiti (osim, naravno, zalosnih slucajeva siromasnih ljudi koji strastveno ucestvuju u bipartidizmu). Biramo predstavnike, medjutim novac/moc se naslijedjuju s koljena na koljeno. Sta onda zapravo biramo? Biramo ljude koji vode birokratiju, papirologe. Njihova svrha je stvaranje iluzije da moc lezi u rukama naroda, i jako dobro zive obavljajuci taj izdajnicki posao. Ali tata je uvijek bio i ostace - kapital. Ovo danas cak ni demokrate ne poricu.

Neo-liberalni bukvalno znaci novi bezgranicni, a odnosi se naravno na krupni kapital, ne nasu sicu na racunu. Neoliberalni znaci da onaj ko ima moc, moze ciniti sta god pozeli u bilo kojoj zdruzenoj teritorijalnoj jedinici (a.k.a. partnerskoj drzavi). Neoliberalci tamo gdje ne mogu, salju vojsku, finansiraju teroriste, ekonomski izoliraju i nazivaju diktatorima. Ako je Castro diktator, sta je onda JP Morgan? "Filantrop" - odgovaraju neoliberalci. Neoliberalci zaradjuju svugdje - a zarade cuvaju na ostrvima, tzv fiskalnim rajevima (ili dzenetima).

Kako prepoznati zatucanog neoliberalca s lakocom? Kada se sistem ljulja, on ce se cuti "...tako je Hitler pokusao da popravi svijet".

Ne mogu nikako zamisliti bosanskog neoliberalca kao onaj sto DiCaprio odglumi. Kod nas, kao i sam narod neoliberalni balvani, wannabees.

Breathless druze, svaka cast. Propada im shema, ovo ni vojska ne moze zaustaviti.
Leons

#62 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Leons »

Breathless wrote:Dakle, cekamo te, izvoli, imas evo poligon za propagandno djelovanje.

Evo prva dva pitanja...

1. Kako bi se s neoliberalne tacke gledista moglo rijesiti pitanje totalne pljacke drustvene odnosno radnicke imovine, njeno pretvaranje u privatnu, te sanirati posljedice koje je to imalo po cjelokupno drustvo? Kako ce se nadoknaditi mojim roditeljima ono sto su desetljeca izdvajali u fondove iz kojih se stvarala drustvena imovina koja je preko noci oteta? Samo konkretno, molim.

2. Kakav je stav neoliberala o tome da li drustvo treba pomoci i solidarisati se sa unesrecenima od poplava i ako da, na koji nacin.

Ako budes ozbiljan sagovornik, poslije i druga pitanja. Gdje ces bolje prilike za propagandu.
1. Prije svega moraš shvatiti da filozofi i ekonomisti slobodnog tržišta zagovaraju minimalnu ili ograničenu državu ; shodno tome političari i državnici nemaju moć da pljačkaju a još manje da prođu nekažnjeni jer jedan od najbitniihj elemenata takve države je i funkcionalan pravni sistem. Svejedno, neoliberali kažu da svu štetu u ekonomiji pravi država i njen intervencionizam tako da što se tiče mutnih radnji prilikom privatizacije tu si samo potvrdio njihovu tezu. Ipak , imaš dosta primjera gdje se skoro kompletna društvena imovina privatizovala a pljačke je bilo jako malo ili je nije ni bilo(Estonija,Slovačka). To nije radnička imovina i tvoji roditelji nisu ništa stvarali. Država je novcem poreznih obveznika otvarala stratešku proizvodnju ignorišući sve ekonomske i tržišne principe i mehanizme pa je najveci domet u exportu bila Etiopija ili neke druge socijalističke zemlje. I onaj kapital koji jeste stvoren je napravljen od novca koji je otet odnosno oduzet pod prisilom, državni aparat nikog nije pitao.

2. Neoliberali nisu jedna bezlična masa ljudi gdje svi imaju ista mišljenja o svakom problemi i svakoj hipotetickoj situaciji mogućoj. Neki će reći da država ne treba da se miješa već da je osiguranje svoje lične imovine obaveza njenog vlasnika. Neki će reći da ne treba solidarisati sa onima koji su bespravno gradili. Neki drugi će reći da se treba napraviti neka kratkoročna ekonomska politika ili instrument da se pomogne unesrećenima. Stav da ne treba solidarisati sa drugim ljudima je popularizirala Ayn Rand i to bi odprilike bilo to , Friedman,Hayek,Rothbard, Mises,Reisman - niko od njih taj stav nije zastupao baš suprotno. Mislim da ne možeš da razlikujes solidarisanje i filozofiju individualizma koja kaže daj da svi gledmo svoj posao i svima će nam biti bolje.

Sumnjam da si ikada pročitao jednu knjigu koja daje odgovor na "zašto neoliberalni kapitalizam" još sam sigurniji da nikad nisi pročitao najsuhoparniju stručnu knjigu iz oblasti ekonomske nauke. :D
Šveđanin

#63 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Šveđanin »

Zakuhalo se. :D Bosanski neoliberali uzvracaju udarac.

Al cuj ti bosanski neoliberali.. ne mogu da pojmim i to je to. :lol:

Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
Leons

#64 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Leons »

Šveđanin wrote:Zakuhalo se. :D Bosanski neoliberali uzvracaju udarac.

Al cuj ti bosanski neoliberali.. ne mogu da pojmim i to je to. :lol:

Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
Šta je tu teško pojmiti?

Zar su neke ideje ekskluzivno rezervisane samo za odabrane nacije?

I bh( i bošnjaka i srba i hrvata) liberala nema ni 100 od 3 miliona populacije.
Breathless

#65 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

Leons wrote:
Breathless wrote:Dakle, cekamo te, izvoli, imas evo poligon za propagandno djelovanje.

Evo prva dva pitanja...

1. Kako bi se s neoliberalne tacke gledista moglo rijesiti pitanje totalne pljacke drustvene odnosno radnicke imovine, njeno pretvaranje u privatnu, te sanirati posljedice koje je to imalo po cjelokupno drustvo? Kako ce se nadoknaditi mojim roditeljima ono sto su desetljeca izdvajali u fondove iz kojih se stvarala drustvena imovina koja je preko noci oteta? Samo konkretno, molim.

2. Kakav je stav neoliberala o tome da li drustvo treba pomoci i solidarisati se sa unesrecenima od poplava i ako da, na koji nacin.

Ako budes ozbiljan sagovornik, poslije i druga pitanja. Gdje ces bolje prilike za propagandu.
1. Prije svega moraš shvatiti da filozofi i ekonomisti slobodnog tržišta zagovaraju minimalnu ili ograničenu državu ; shodno tome političari i državnici nemaju moć da pljačkaju a još manje da prođu nekažnjeni jer jedan od najbitniihj elemenata takve države je i funkcionalan pravni sistem. Svejedno, neoliberali kažu da svu štetu u ekonomiji pravi država i njen intervencionizam tako da što se tiče mutnih radnji prilikom privatizacije tu si samo potvrdio njihovu tezu. Ipak , imaš dosta primjera gdje se skoro kompletna društvena imovina privatizovala a pljačke je bilo jako malo ili je nije ni bilo(Estonija,Slovačka). To nije radnička imovina i tvoji roditelji nisu ništa stvarali. Država je novcem poreznih obveznika otvarala stratešku proizvodnju ignorišući sve ekonomske i tržišne principe i mehanizme pa je najveci domet u exportu bila Etiopija ili neke druge socijalističke zemlje. I onaj kapital koji jeste stvoren je napravljen od novca koji je otet odnosno oduzet pod prisilom, državni aparat nikog nije pitao.

2. Neoliberali nisu jedna bezlična masa ljudi gdje svi imaju ista mišljenja o svakom problemi i svakoj hipotetickoj situaciji mogućoj. Neki će reći da država ne treba da se miješa već da je osiguranje svoje lične imovine obaveza njenog vlasnika. Neki će reći da ne treba solidarisati sa onima koji su bespravno gradili. Neki drugi će reći da se treba napraviti neka kratkoročna ekonomska politika ili instrument da se pomogne unesrećenima. Stav da ne treba solidarisati sa drugim ljudima je popularizirala Ayn Rand i to bi odprilike bilo to , Friedman,Hayek,Rothbard, Mises,Reisman - niko od njih taj stav nije zastupao baš suprotno. Mislim da ne možeš da razlikujes solidarisanje i filozofiju individualizma koja kaže daj da svi gledmo svoj posao i svima će nam biti bolje.

Sumnjam da si ikada pročitao jednu knjigu koja daje odgovor na "zašto neoliberalni kapitalizam" još sam sigurniji da nikad nisi pročitao najsuhoparniju stručnu knjigu iz oblasti ekonomske nauke. :D
Kakvog li cirkusa! :D Mladi i nadobudni student pred kojim je trnovit put do diplome dijeli lekcije i procjenjuje sta je ko procitao! :lol:

Mladi nadobudni student, jedan od manje od 100 deklarisanih bosanskih neoliberala :lol: bi se trebao vratiti malo unazad i prvo razjasniti sam sebi da drustveno nije isto sto i drzavno. Drustvena imovina je pretvorena u drzavnu u vrijeme dok se radnicka klasa medjusobno ubijala, a potom je pod pokroviteljstvom neoliberalnih elita, provedena masovna pljacka kroz privatizaciju i sistematsko gusenje velikih industrijskih kompleksa koji su bili nosioci razvoja BiH, ali hajde ti to objasni nadobudnom studentu zatucanom ideologijom neoliberalizma :D

Znao sam da su Friedman i ekipa zapravo filantropi (kakav izraz samo!) kakve covjecanstvo do njih nije upoznalo, cak sta vise, oni su mesije drustvene solidarnosti! :lol: :lol: :lol: Slijedeci njihove postulate, bosasnki neoliberali sigurno imaju rjesenje i zrtve poplava i zrtve zrtve tranzicije u kapitalizam, a drzava nam ionako ne treba, nju ce zamijeniti filantropske multinacionalne korporacije i svinjoliki kapitalisti, kojima je u prvom redu cilj opste blagostanje covjecanstva :D

Nego, opste mjesto je da kapitalizam ne moze opstati bez siromastva i nezaposlenosti, cak sta vise, permanentna proizvodnja siromastva je preduslov njegovog opstanka, pa se postavlja pitanje sta ce oni koji nemaju sredstava platiti osiguranje ili sta ce bolesni koji ne mogu da se lijece, jer nemaju novca da plate lijecenje? Sta cemo sa onima koji su nesposobni za rad? Pretpostavljam da neoliberalna ideologija i njeni vjernici imaju rjesenje i za to, kroz vec razradjene programe Eugenike, po uzoru na svoju ideolosku sabracu.

Mladi neoliberal ce sigurno biti ljubazan i navesti nam i zemlje gdje je neoliberalna utopija ostvarena, a u tim zemljama su ako ne svi, onda vecina ljudi, sretni i zadovoljni.

Ocekujemo i da mladi neoliberal od pocetka do kraja ospori argumente i cinjenice koje je iznijela, ah ta, Naomi Klein :D :lol:

Koji model bi se mogao primijeniti i na BiH, pa da i mi budemo sretni, debeli i zadovoljni?
Breathless

#66 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

I ne zamjeri na ovim prostim pitanjima. Ja sam neuk, kao sto si vec i primijetio, jer poticem iz radnicke, kreditno nesposobne porodice i moji roditelji mi nisu mogli priustiti neko ozbiljnije skolovanje, a cim sam postao sposoban da radim, otisao sam u fabriku na traku i tamo provodim gotovo svo svoje aktivno vrijeme.
Breathless

#67 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

I jos jedno neuko pitanje. Da li u ime nase srece, treba privatzirati i sve resusrse vode i infrastrukturu kojom se voda dostavlja stanovnistvu? Ima li nekih primjera iz drugih zemalja, a posebno primjera gdje su ljudi sretni i zadovoljni sa provedenim? Za elektricnu energiju necu da pitam, jer znam odgovor. Takodje me zanima, sta cemo sa vojskom, sudstvom, policijom i kazneno-popravnim institucijama? Sta sa bolnicama i zdravstvenim ustanovama? Sta sa kulturnim i obrazovnim ustanovama? Privatizacija ili nesto drugo? Sta sa sumama, rijekama, putevima i ostalim resursima koji su javno dobro? Da li neoliberalizam poznaje termin javno dobro?
Last edited by Breathless on 01/06/2014 21:57, edited 1 time in total.
agnostic_front

#68 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by agnostic_front »

Breathless wrote:Mladi neoliberal ce sigurno biti ljubazan i navesti nam i zemlje gdje je neoliberalna utopija ostvarena, a u tim zemljama su ako ne svi, onda vecina ljudi, sretni i zadovoljni.
Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Novi Zeland, u novije vrijeme Estonija. Južna Koreja je možda i najbolji primjer, jer se može uporediti sa vašom omiljenom zemljom sjevernije.

Image
Breathless

#69 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

I ja sam na jednoj hutbi cuo da su tamo ljudi sretni i debeli, ali nisam vjerovao. Evo sad, ipak vjerujem, ali to je 4-5 zemalja od njih preko 190, pa se pitam sta je sa ostatkom, a posebno sta je sa neoliberalnim utopijama na Zapadu?
Last edited by Breathless on 01/06/2014 22:16, edited 1 time in total.
agnostic_front

#70 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by agnostic_front »

Čuj na hutbi, Staljin se u grobu okreće.
Pa za Zapad se manje više zna, ovo su zemlje koje su najdalje otišle sa tim modelom. A i ostatak svijeta ih prati. Kina, bivši Istočni blok itd. To i jeste razlog što se broj siromašnih u zadnjih 20 godina smanjio za 20% čini mi se. Dobro, taj broj je poražavajući za vas, jer je opštepoznato da su prije kapitalizma svi bili bogati i išli ako ništa makar mjesec dana na Ibizu na godišnji.

A na ova ostala pitanja ti je odgovorio Milton Friedman davno, pretpostavljam da već znaš to.
Breathless

#71 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

Na hutbi naravno, a gdje drugo. Ne znam ja sta vam je odgovarao taj vas Friedman, pa zato i pitam i volio bi da cujem i dozivim prosvijetljenje, a vjerujem da i oni koji prate ovu temu hoce.

Staljin, Franco, Pinochet, Reagan, Bush i Tacerica, sve ti je to u pet deka, razlika je samo u trenutku i kapacitetma.
Last edited by Breathless on 01/06/2014 22:23, edited 1 time in total.
Breathless

#72 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

Hocu da kazem da bi bilo dobro da sidjete u narod i nama, neobrazovanoj bosanskoj svjetini, priblizite malo svijetlu buducnost. Ova tema je odlicna prilika za to.
agnostic_front

#73 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by agnostic_front »

Breathless wrote:Na hutbi naravno. Ne znam ja sta vam je odgovarao taj vas Friedman, pa zato i pitam i volio bi da cujem i dozivim prosvijetljenje, a vjerujem da i oni koji prate ovu temu hoce.

Staljin, Franco, Pinochet, Reagan, Bush i Tacerica, sve ti je to u pet deka, razlika je samo u mogucnostima.
Amazon.com, ili biblioteka, pa bujrum. ima dosta toga i na youtube. Mada me čudi kako ti nije problem ismijavati Friedmana, ali ne znati ništa o njegovim stavovima.

Jašta je, u 5 deka.
agnostic_front

#74 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by agnostic_front »

http://www.youtube.com/watch?v=D3N2sNnGwa4

Evo ti, ima dobrih 9-10 sati, pa bujrum.
Leons

#75 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Leons »

Nema smisla tebi odgovarati jer ne znaš diskutovati ko normalna osoba.
Sve ti se svodi na ismijavanje sugovornika i sarkastično podjebavanje.
Ako te interesuje to za javna dobra izvoli pa se informiši, svakom na prvu ruku se čini kao loša ideja ali treba viditi šta najveći ekonomisti 20 stoljeća kažu po tom pitanju.
Post Reply