Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moderator: anex
- Javier Pena
#5151 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Jel zna neko ovo oko etiasa i prijave putovanja u EU što stupa od novembra, kako šta? Čitao sam da će biti neka toleracija prvih pola godine, šta ako si bukirao putovanje 3-4 mjeseca ranije? Koji su step by step?
- Vitezanin
- yoda82
#5153 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ima bus. I mi smo sletili u Bergamo. To je parking pored aerodroma, ali se ne može pjehe. Ima bus samo za njega. Nešto kao shatlle bus. cca 500-1000 metara od aerodroma.Dzontra_Volta wrote: ↑20/09/2024 12:47E super. Hvala na podijeljenom iskustvu. Mi slijećemo u Bergamo, tako da tamo vjerovatno nema nikakvog busa do parkinga.yoda82 wrote: ↑20/09/2024 11:03Ne znam jeli ti kasno, ali evo iskustvo od prošle sedmice.Dzontra_Volta wrote: ↑10/09/2024 20:12 Ne znam je li ovo prava tema, ali da probam.
Kontali smo avionom do Milano/Bergamo, pa onda vjerovatno voz za posjete destinacijama.
Međutim, Ryanair i Booking mi nude rent-a-car za cca 35-38 eura za 4 dana (Renault Clio ili Fiat Cinquecento) plus još 30-tak eura za osiguranje.
Znam da treba ostaviti i neki depozit, koji se poslije vraća nazad.
Je li iko iznajmljivao auto u Italiji, ima li tu još nekih skrivenih troškova? Nešto mi to pravo jeftino.
Iznajmili auto po cijeni od 42 eura za 4 dana. Prijaviš se na aerodromu i popuniš formulare, pošalju te na bus do parkinga (cca 500m). Tu sa papirima preuzmeš auto. Mi uzeli/dobili Seat ibizu koja je prešla ispod 8.000 km. Nismo uzimali ni osiguranje (ali to je bio naš rizik, pošto su na kartici blokirali čini mi se 500 eura kao depozit za eventualnu štetu). U Milanu je bilo malo teže za parking, ali mi parkirali kao lokalci, to jeste gdje god stigneš. U povratku uredno napunili auto do vrha i vratili ga na taj parking. Sve super prošlo.
Vozili smo Aerodrom _ MIlano, Milano Seravalle, Seravale - Milano, Milano - Como-Bergamo-aerodrom (sve ukupno oko 400 km), imali putarine na tim relacijama, parking u Comu, parking u Bergamu (u Milanu nismo plaćali parking). To nas je izašlo sve, uključujući i gorivo i iznajmljivanje auta oko 120 Eura. Po Milanu smo se kretali metroom.
Ovih 500 eura ti blokiraju čini mi se i da imaš i da nemaš kasko (valjda da pokriju i eventualne kazne, ako ih budeš napravio) i moraš imati kreditnu, a ne debitnu karticu, ako sam dobro shvatio.
-
-
#5155 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
E super.yoda82 wrote: ↑20/09/2024 14:46Ima bus. I mi smo sletili u Bergamo. To je parking pored aerodroma, ali se ne može pjehe. Ima bus samo za njega. Nešto kao shatlle bus. cca 500-1000 metara od aerodroma.Dzontra_Volta wrote: ↑20/09/2024 12:47E super. Hvala na podijeljenom iskustvu. Mi slijećemo u Bergamo, tako da tamo vjerovatno nema nikakvog busa do parkinga.yoda82 wrote: ↑20/09/2024 11:03
Ne znam jeli ti kasno, ali evo iskustvo od prošle sedmice.
Iznajmili auto po cijeni od 42 eura za 4 dana. Prijaviš se na aerodromu i popuniš formulare, pošalju te na bus do parkinga (cca 500m). Tu sa papirima preuzmeš auto. Mi uzeli/dobili Seat ibizu koja je prešla ispod 8.000 km. Nismo uzimali ni osiguranje (ali to je bio naš rizik, pošto su na kartici blokirali čini mi se 500 eura kao depozit za eventualnu štetu). U Milanu je bilo malo teže za parking, ali mi parkirali kao lokalci, to jeste gdje god stigneš. U povratku uredno napunili auto do vrha i vratili ga na taj parking. Sve super prošlo.
Vozili smo Aerodrom _ MIlano, Milano Seravalle, Seravale - Milano, Milano - Como-Bergamo-aerodrom (sve ukupno oko 400 km), imali putarine na tim relacijama, parking u Comu, parking u Bergamu (u Milanu nismo plaćali parking). To nas je izašlo sve, uključujući i gorivo i iznajmljivanje auta oko 120 Eura. Po Milanu smo se kretali metroom.
Ovih 500 eura ti blokiraju čini mi se i da imaš i da nemaš kasko (valjda da pokriju i eventualne kazne, ako ih budeš napravio) i moraš imati kreditnu, a ne debitnu karticu, ako sam dobro shvatio.
Znači ne moram se nešto peglati preko bookinga za rentanje auta, cijena je očigledno više-manje ista i ako direktno završiš.
Još jedno pitanje: da li se može kod njih uzeti dodatno osiguranje (da nemam franšizu) i znaš li koliko je to bilo otprilike?
-
#5156 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Planiram da idem u Budimpestu, pa me zanimaju neke preporuke sta vidjeti, obici...
I koji internet koristiti tamo? Imam neku hrvatsku karticu, jel bolje tu napuniti kredita, ili traziti kakav eSIM sto mi je bolje, jer koristim iPhone koji nema drugi slot, pa bih nasu karticu izbacio
Cuo sam da se ne moze placati Eurima? Gdje zamijeniti pare...
I koji internet koristiti tamo? Imam neku hrvatsku karticu, jel bolje tu napuniti kredita, ili traziti kakav eSIM sto mi je bolje, jer koristim iPhone koji nema drugi slot, pa bih nasu karticu izbacio
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#5157 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Stavi Hrvatsku karticu i koristi internet bez problema... paketi iz Hrvatske važe u cijeloj EU.Limited Sky wrote: ↑22/09/2024 01:58 Planiram da idem u Budimpestu, pa me zanimaju neke preporuke sta vidjeti, obici...
Možeš plaćati karticom skoro svugdje. Ipak bi preporučio da zamijeniš malo keša...
U strogom centru je naravno sve malo skuplje... puno turista.
Obavezno pogledati, parlament, tvrđavu tj dvorac Buda, Basiliku, Operu, Trg Heroja sa parkom i dvorcem odmah iza isto nije loš. Ako imaš vremena (navečer) pogledaj jednu operu... nije skupo a stvarno je nešto specijalno. Ljudi se fino srede, građevina kao takva je fenomenalna pogotovo iznutra.
Koristi javni prevoz mada ni taksi nije nešto skup. Ima i uber. Najstariji metro u Europi vozi kod parlamenta... samo par stanica doduše ali je interesantno.
Ja volim otići u restoran Lugas preko puta Basilike. Jos jedna preporuka za restoran Fleischer (malo baca na sushi ali nije... ima svega). Za preko dana probaj Retro Langos i u skoro svakom restoranu imaš njihov gulaš koji je većinom odličan.
Ne znam kad misliš ići ali upravo im se spremaju poplave pa pogledaj malo i to. Zima bude baš hladna.
-
#5158 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Prosao kroz Madjarsku jucer, nevjerovatno mi je kako radnici na autoputu ne znaju engleski i to oko Budimpeste.
Placanje karticama ide regularno, ako budes isao u vlastitoj reziji pazi se presretaca na autoputu ako udaris po gasu.

Placanje karticama ide regularno, ako budes isao u vlastitoj reziji pazi se presretaca na autoputu ako udaris po gasu.
- mirota
#5159 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
imaju i fiksne kamere...radarbot majkaKarikaturist wrote: ↑22/09/2024 15:57 Prosao kroz Madjarsku jucer, nevjerovatno mi je kako radnici na autoputu ne znaju engleski i to oko Budimpeste.![]()
- yoda82
#5160 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Mi smo rezervisali preko Rayanaira, ali je ista cijena i preko aplikacije. Došli tamo na šalter, popunili podatke i platili. Nudili su nam i neko auto osiguranje (mislim da je 30 Eura), ali ga mi nismo uzeli.Dzontra_Volta wrote: ↑20/09/2024 15:33E super.yoda82 wrote: ↑20/09/2024 14:46Ima bus. I mi smo sletili u Bergamo. To je parking pored aerodroma, ali se ne može pjehe. Ima bus samo za njega. Nešto kao shatlle bus. cca 500-1000 metara od aerodroma.Dzontra_Volta wrote: ↑20/09/2024 12:47
E super. Hvala na podijeljenom iskustvu. Mi slijećemo u Bergamo, tako da tamo vjerovatno nema nikakvog busa do parkinga.
Znači ne moram se nešto peglati preko bookinga za rentanje auta, cijena je očigledno više-manje ista i ako direktno završiš.
Još jedno pitanje: da li se može kod njih uzeti dodatno osiguranje (da nemam franšizu) i znaš li koliko je to bilo otprilike?
-
#5161 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Hvala kolega.yoda82 wrote: ↑23/09/2024 10:08Mi smo rezervisali preko Rayanaira, ali je ista cijena i preko aplikacije. Došli tamo na šalter, popunili podatke i platili. Nudili su nam i neko auto osiguranje (mislim da je 30 Eura), ali ga mi nismo uzeli.Dzontra_Volta wrote: ↑20/09/2024 15:33E super.
- ElRe
#5162 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Za putoholičare, odlične ponude eSIM data saobraćaja
https://www.instagram.com/albafone.app? ... hnODF6OA==
https://www.instagram.com/albafone.app? ... hnODF6OA==
-
#5163 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Como super, žičara je meni hajlajt svega tamo. Kafane na vidikovcu top
- mirota
- Vitezanin
#5165 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Jao, tek vidjeh, valjda nije kasno.
Ovako, hajde da krenem od aerodroma, imaš redovnu bus liniju koja vozi prema gradu, čini mi se da je karta bila 2-3 eura. Na samom izlazu, ispred aerodroma ima mali kisok na kojem se mogu kupiti karte. Kartice se skoro svugdje primaju.
Što se tiče grada, Solun nije pretjerano lijep grad, ali od trga Aristotel, odmah uz more, se nalazi lijepa dugačka šetnica uz koju se nalazi veliki broj restorana i kafića. Cijene variraju, ali stava sam da Grčka nije jeftina kao što mnogi misle: malo je jeftinije nego Hrvatska, dakle skuplje nego kod nas.
Ja sam bio i zimi i ljeti: Solun je ljeti prazan, skoro sve je zatvoreno (posebno kroz osmi mjesec) jer je prevruće, a onda se Grci u drugoj polovini 9. mj počnu vraćati i grad živne. Korona je dosta uništila grad pa je veliki broj restorana i kafića zatvoren i nije se odtad otvorio.
Solun je kao i svi veći grčki gradovi nabijen, široke avenije su okružene istovjetnim zgradama.
Preporučujem restorane oko ulice Akrita: kvart izgleda kao brda iznad Baščaršije, ali ima super malih grčkih taverni koje su dosta povoljne (morska i domaća hrana, 10-15 eur). Preporučujem grčki freddo, fini espresso u ledu, ali Grci neku magiju naprave i bude baš super.

Naravno, treba se otići do White Tower-a, a odmah pored se nalaze nekakvi starinjski brodovi na kojima možeš napraviti turu (45 minuta, čini mi se 10ak eura).
- Vitezanin
#5166 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
S tim da treba paziti da se ne prijeđe nekakav limit, EU ima regulacije koje su vezane za zakone oko zdrave i poštene konkurencije (tako se nakako zove pravilo) gdje, ako primijete da koristiš karticu koja je iz EU, ali ipak iz druge zemlje, dobiješ poruku upozorenja da si prešao limit za tu zdravu konkurenciju i počnu ti skidati pare.parappa wrote: ↑22/09/2024 07:07Stavi Hrvatsku karticu i koristi internet bez problema... paketi iz Hrvatske važe u cijeloj EU.Limited Sky wrote: ↑22/09/2024 01:58 Planiram da idem u Budimpestu, pa me zanimaju neke preporuke sta vidjeti, obici...
Možeš plaćati karticom skoro svugdje. Ipak bi preporučio da zamijeniš malo keša...
U strogom centru je naravno sve malo skuplje... puno turista.
Obavezno pogledati, parlament, tvrđavu tj dvorac Buda, Basiliku, Operu, Trg Heroja sa parkom i dvorcem odmah iza isto nije loš. Ako imaš vremena (navečer) pogledaj jednu operu... nije skupo a stvarno je nešto specijalno. Ljudi se fino srede, građevina kao takva je fenomenalna pogotovo iznutra.
Koristi javni prevoz mada ni taksi nije nešto skup. Ima i uber. Najstariji metro u Europi vozi kod parlamenta... samo par stanica doduše ali je interesantno.
Ja volim otići u restoran Lugas preko puta Basilike. Jos jedna preporuka za restoran Fleischer (malo baca na sushi ali nije... ima svega). Za preko dana probaj Retro Langos i u skoro svakom restoranu imaš njihov gulaš koji je većinom odličan.
Ne znam kad misliš ići ali upravo im se spremaju poplave pa pogledaj malo i to. Zima bude baš hladna.
Ja sam godinama koristio karticu iz Hrvatske na putovanjima širom EU, a skoro najmanje kroz Hrvatsku, pa sam dobio nekoliko upozorenja.

- SmoLe
#5167 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Treba li viza za UK ako presjedam, znaci sletio bi u London, bio 2,3 sata i onda dalje...
- mirota
#5168 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
idem sa sinom od 12 god u Dortmund uskoro, sta je vrijedno vidjeti, idemo na Westfalen stadion na utakmicu, sta jos vidjeti ? ostajemo nepuna 3 dana. hvalaaaa
- Laertes
- Bullet Tooth Tony
#5170 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
- mirota
#5171 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Koje juce maltretiranje na ulazu na aerodrom u Dortmund..imam BiH pasos, cesto idem u Hrvatsku, i fali jedan pecat na izlazu iz Hrv., nije zutokljunca mrzilo da svaki pecat provjeri.sat vremena nas drzali ko kriminalce, isli u policijsku stanicu i konacno odobrili ulaz.fuj
-
#5172 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Isti slučaj, nisu mi udarili pečat prilikom izlaska iz Hr. Pri slijecanju u Dortmud pita me graničar gdje ti je izlazni, reko tu je. Ajde kaze pomjeri se sa strane i pogledaj. Gledam i vidim nema, a red ide...ponovo mu dođem i kazem da sam bio na odmoru ljeti 7 dana. Reko i vi ste nekad sigurno ljetovali u HRvatskoj, lijepo je tamo i eto nekako me pusti......Mada generalno na Frakfutskom su nešto ko fol zategnuti.mirota wrote: ↑04/11/2024 07:33 Koje juce maltretiranje na ulazu na aerodrom u Dortmund..imam BiH pasos, cesto idem u Hrvatsku, i fali jedan pecat na izlazu iz Hrv., nije zutokljunca mrzilo da svaki pecat provjeri.sat vremena nas drzali ko kriminalce, isli u policijsku stanicu i konacno odobrili ulaz.fuj
Jednom me budala granična pitala šta to ima u Pragu gdje sam išao, na pokazivanje rezervacije mailom kaze nije to "booking"

- mirota
#5173 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
jasno je meni da radi imigranata su postrozili, ali ejjj, u zandnje 2 god 5x bio u Njemacoj i drkanje samo tako..znao sam ja da ce me pustiti, jer su sinu lupili pecat ( 12 god ) ali ti nije prijatno..eee sto bi Amera ili Britanca zajebavali, no way, pi pi pii..
-
#5174 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Frankfurt je uvijek peglanje sa BH pasošem, ne znam jesam li ikad isao da nisu postavljali dodatna pitanja, pa trazenja da im pokazem povratnu kartu, bankovni racun i ostale zajebancije.
- mirota
#5175 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
idem u Firencu na obdan iz Milana vozom u dec, na koju stanicu u Firenci da sidjem da sam blizu centra ? ima ih nekoliko, pa da ne izadjem predaleko i ne peglam se taxijem, hvala