zeno - zar nije serefet?
Gdje je granica?
-
Svemirski_Jebach
meni ezan ne smeta, iako ne klanjam, a zivio sam pored dzamije odmah...i fakat nemam problema s tim. Ali, opet, mozda nekom drugom smeta sve dok je to sto se kaze "u dobroj vjeri" kritika.
zeno - zar nije serefet?
zeno - zar nije serefet?
Last edited by Svemirski_Jebach on 01/08/2007 15:35, edited 1 time in total.
- Michun
Jesu skinuli s doloresa "In God we trust"Svemirski_Jebach wrote:znao sam. samo, to ne postoji vec puno godina. Sad se zaklinje I swear to tell the truth, the whole truth and nothing but the truth. Cak je neustavna i "one nation under God".danas wrote:i swar to tell the truth and nothing but the truth, so help me godSvemirski_Jebach wrote:
naime, u kojoj se to normalnoj demokratskoj zemlji zaklinje nad biblijom? Hajd mi tita ti reci...![]()
![]()
Kao i bilo kakva referenca na Boga. Neustavno.
Prvi amandman, Establishment Clause.
Koncept "Excessive entanglement with religion"
Npr. vlada ne moze dati pare za vjerske skole.
-
zmijaIzmaj
jesu li i na dolarima promjenili in god we trustSvemirski_Jebach wrote:znao sam. samo, to ne postoji vec puno godina. Sad se zaklinje I swear to tell the truth, the whole truth and nothing but the truth. Cak je neustavna i "one nation under God".danas wrote:i swar to tell the truth and nothing but the truth, so help me godSvemirski_Jebach wrote:
naime, u kojoj se to normalnoj demokratskoj zemlji zaklinje nad biblijom? Hajd mi tita ti reci...![]()
![]()
- danas
nisi ti znao nista, ko i vazdan. 'to' nikad nije bila zakonska obaveza, ali zavisi od drzave do drzave kako se zaklinjes... u svakom slucaju, svjedok se mora zakleti na sudu da ce govoriti istinu. zakletva moze biti na nekoj 'svetinji' (sto je dugo godina bila biblija po defaultu) ili moze biti sekularna zakletva bez ikakvih vjerskih/religioznih konotacija. ali i dalje se svakako moze zakleti bogom, ako to neko zeli...Svemirski_Jebach wrote:znao sam. samo, to ne postoji vec puno godina. Sad se zaklinje I swear to tell the truth, the whole truth and nothing but the truth. Cak je neustavna i "one nation under God".danas wrote:i swar to tell the truth and nothing but the truth, so help me godSvemirski_Jebach wrote:
![]()
a glede neustavnih drzavnih referenci za boga

-
Svemirski_Jebach
nisu, na dolarima je ostalo. Samo ne znam dokle, a razlog je vrlo jednostavan - vrhovni sud ne moze djelovati i ispitivati ustavnost necega sam, bez necijeg zahtjeva, odnosno "tuzbe" u grubom smislu, a da bi neko uputio to pitanje na sud mora pretrpiti neku konkretnu povredu odnosno krsenje svoga prava, a ne znam kako bi to neko mogao izvesti u pitanju love. I da, povreda ne moze biti apstraktna nego konkretna.
-
_BosanaC
I opet objektivno s tvoje stranezena wrote:_BosanaC wrote:@hanuma, jel' mi se cini ili me ignorises?Ne prica niko o tome da smeta ezan ili zvona, ali smetaju i ezan i zvona kada se pustaju preko vise KW pojacala... Sto se recimo u vakat koji ti spominjes nije radilo, jerbo nije bilo te tehnike... A i hodzama se nije bilo mrsko pentrat na munaru i uciti vakte odozgo, dok je danas moderno 'naviti' CD i pustiti sto glasnije se moze... Isto kao sto su prije i zvonari bili... A danas imas neke turbo mega giga sisteme za ozvucenja zvona...
i cuj pentrat, pa nije tresnja...
nego, tvoj cuko i ja smo bezbeli uzivali u moj ummmete razglasu (ne mogu da propustim...) kako ti ono rece...pasja posla...
vala rekoh sesnest puta.... ako je samo to, moRRete nam to i halaliti..sto ste takvi sitnicari![]()
![]()
ccc
al eto, ako se nekad povede javna rasprava, sasma ozbiljna u ovom gradu ili drzavi, ja cu biti na onoj strani koja bude najslabijavajik navijam za luzere...a to si u ovom slucaju ti
![]()
-
Kwaheri
u mom se selu gubi to t na krajuSvemirski_Jebach wrote:meni ezan ne smeta, iako ne klanjam, a zivio sam pored dzamije odmah...i fakat nemam problema s tim. Ali, opet, mozda nekom drugom smeta sve dok je to sto se kaze "u dobroj vjeri" kritika.
zeno - zar nije serefet?
sa serefeta -
na serefe -
-
luciferino
Ako kome smeta ono "In God we trust", nek mi slobodno pošalje dolare! Ja se ne bunim.
Mogu nekako sklepati verziju bez mrskog im natpisa, pa im pošaljem nazad.
Mogu nekako sklepati verziju bez mrskog im natpisa, pa im pošaljem nazad.
-
Svemirski_Jebach
kao i obicno pricas glupostidanas wrote:nisi ti znao nista, ko i vazdan. 'to' nikad nije bila zakonska obaveza, ali zavisi od drzave do drzave kako se zaklinjes... u svakom slucaju, svjedok se mora zakleti na sudu da ce govoriti istinu. zakletva moze biti na nekoj 'svetinji' (sto je dugo godina bila biblija po defaultu) ili moze biti sekularna zakletva bez ikakvih vjerskih/religioznih konotacija. ali i dalje se svakako moze zakleti bogom, ako to neko zeli...Svemirski_Jebach wrote:znao sam. samo, to ne postoji vec puno godina. Sad se zaklinje I swear to tell the truth, the whole truth and nothing but the truth. Cak je neustavna i "one nation under God".danas wrote: i swar to tell the truth and nothing but the truth, so help me god![]()
![]()
a glede neustavnih drzavnih referenci za boga![]()
![]()
jesam li ja rekao igdje da je bila obaveza?
citaj, citaj...pa onda da vidimo dalje.
znao da ces to navesti jer je to prvo na sta neupuceni idu da pokazu kako se bog provlacio kroz pravo.
da malo bolje citas znala bih da sam rekao da je upotreba "so help me God" proglasena neustavnom, tako da oni koji su htjeli da je koriste - vise ne mogu. jasno?
Da ti ponovim, jer ocigledno treba i to vise puta ponoviti ljudima koji ne kontaju, da je nekad bila stvar izbora i koristilo se a onda je proglaseno neustavnim. Jasno?
-
Svemirski_Jebach
kao i obicno pricas glupostidanas wrote:nisi ti znao nista, ko i vazdan. 'to' nikad nije bila zakonska obaveza, ali zavisi od drzave do drzave kako se zaklinjes... u svakom slucaju, svjedok se mora zakleti na sudu da ce govoriti istinu. zakletva moze biti na nekoj 'svetinji' (sto je dugo godina bila biblija po defaultu) ili moze biti sekularna zakletva bez ikakvih vjerskih/religioznih konotacija. ali i dalje se svakako moze zakleti bogom, ako to neko zeli...Svemirski_Jebach wrote:znao sam. samo, to ne postoji vec puno godina. Sad se zaklinje I swear to tell the truth, the whole truth and nothing but the truth. Cak je neustavna i "one nation under God".danas wrote: i swar to tell the truth and nothing but the truth, so help me god![]()
![]()
a glede neustavnih drzavnih referenci za boga![]()
![]()
jesam li ja rekao igdje da je bila obaveza?
citaj, citaj...pa onda da vidimo dalje.
znao da ces to navesti jer je to prvo na sta neupuceni idu da pokazu kako se bog provlacio kroz pravo.
da malo bolje citas znala bih da sam rekao da je upotreba "so help me God" proglasena neustavnom, tako da oni koji su htjeli da je koriste - vise ne mogu. jasno?
Da ti ponovim, jer ocigledno treba i to vise puta ponoviti ljudima koji ne kontaju, da je nekad bila stvar izbora i koristilo se a onda je proglaseno neustavnim. Jasno?
a za dolar sam isto tako vrlo jasno objasnio...
tako je kad se neznalice petljaju tamo gdje im nije mjesto...supljirati mozes negdje drugo.
-
Kwaheri
... jel ti ne citas il ja fakat ne kontam..._BosanaC wrote:I opet objektivno s tvoje stranezena wrote:_BosanaC wrote:@hanuma, jel' mi se cini ili me ignorises?Ne prica niko o tome da smeta ezan ili zvona, ali smetaju i ezan i zvona kada se pustaju preko vise KW pojacala... Sto se recimo u vakat koji ti spominjes nije radilo, jerbo nije bilo te tehnike... A i hodzama se nije bilo mrsko pentrat na munaru i uciti vakte odozgo, dok je danas moderno 'naviti' CD i pustiti sto glasnije se moze... Isto kao sto su prije i zvonari bili... A danas imas neke turbo mega giga sisteme za ozvucenja zvona...
i cuj pentrat, pa nije tresnja...
nego, tvoj cuko i ja smo bezbeli uzivali u moj ummmete razglasu (ne mogu da propustim...) kako ti ono rece...pasja posla...
vala rekoh sesnest puta.... ako je samo to, moRRete nam to i halaliti..sto ste takvi sitnicari![]()
![]()
ccc
al eto, ako se nekad povede javna rasprava, sasma ozbiljna u ovom gradu ili drzavi, ja cu biti na onoj strani koja bude najslabijavajik navijam za luzere...a to si u ovom slucaju ti
![]()
OK, vidim da ne vrijedi... Pricamo o pravima samo kada se ticu NAS... A onda je red da DRUGI popustaju... S tim sto mi sami ne mislimo popustiti... I tako u krug... Svjetlo... Borba... Da te nije...
sto se tice primjene određenih religioznih "detalja" ako tako mogu reci...uvijek sam spremna "praviti" da svima bude dobro... i nije to nepoznato, barem ovom forumu...
A sad crtanje, nisam pristalica preglasnih "objava" pocetaka molitve. I ja sam ta, koja bi u ovom slucaju popustala, ne zato sto mi ne godi ezan, vec sto nekom drugome smeta... nadam se da je sada jasnije.
O objektivnosti, vec si dobio odgovor. Ja drugacije ne znam. Jedino ako hoces da ti zapjevam... koju s julskog eventa
-
Svemirski_Jebach
znao sam ja da ce opet doci do belaja...
-
Kwaheri
Neelix wrote:ne, ti mislis da ateisti mogu popustiti. u cemu to ti popustas?zena wrote:
mislim... da svi mozemo malo popustiti..da bi nam bilo bolje, al kad vidim da ovako zatezes..svezala bih te za serefe![]()
ne mislim tako. al ako vec insistiras...bolje ti, nego ja...
btw... ni u cemu ne popustam. sto bih... ja nikom ne smetam.
- danas
nije jasno... da se to slucajno ne odnosi na one koji polazu zakletvu za public office (sudije, notare, predsjednika....) a ne za obicne svjedoke na sudu?Svemirski_Jebach wrote: da malo bolje citas znala bih da sam rekao da je upotreba "so help me God" proglasena neustavnom, tako da oni koji su htjeli da je koriste - vise ne mogu. jasno?
- Michun
Ezan...ja zivim u starom gradu tacnije na carsiji. Tamo je na svakih 20 m dzamija. Ezani su prilagodjeni okolini i ne bude narod. Desava se da je tokom mjeseca Ramazna glasnije, sto je opet razumljivo. Docim, kad se ode malo u novije dijelove grada i obrati paznja na dzamije novijeg datum...da zaista, ezan je glasan, preglasan mogu reci. Mora se imati u vidu da je munara 2-3 m od necije spavace sobe i da koliko god da je tiho ono je opet glasno. U starom gradu su niske kuce uglavnom u zvuk bas i ne ide na dole 
- danas
tema je 'granica'... kao sto rekoh, za mene granica pocinje tamo gdje moja sloboda pocinje da narusava neciju tudju... ali to sam ja.... i ne vidim to kao 'popustanje'...zena wrote: A sad crtanje, nisam pristalica preglasnih "objava" pocetaka molitve. I ja sam ta, koja bi u ovom slucaju popustala, ne zato sto mi ne godi ezan, vec sto nekom drugome smeta... nadam se da je sada jasnije.
i ima sloboda religije... ali ima li i sloboda OD religije... pa da i mi cafiri nekad odspavamo...
-
luciferino
Hajmo apsolvirat...
Ima jedan krug...taj krug je moj intimni prostor i sistem vrijednosti i vjerovanja.
Ima jedan drugi krug...to neka bude tvoj intimni prostor i sistem vrijednosti i vjerovanja.
Ponekad se sretnemo, ponekad se krugovi presijeku, ponekad u tome presjeku ima više sličnosti nego razlike. Ponekad tvoj krug u sebi sadrži stvari koje ugrožavaju moj krug, a dešava se i obrnuto. E kada se "ugrožavamo", to nevalja. Kako riješiti problem? Povećajmo prag tolerancije i budimo manje tvrdoglavi kada nam drugi kažu da im nešto smeta i da nešto žele (ne žele).
Nije teško, zaista.
Ima jedan krug...taj krug je moj intimni prostor i sistem vrijednosti i vjerovanja.
Ima jedan drugi krug...to neka bude tvoj intimni prostor i sistem vrijednosti i vjerovanja.
Ponekad se sretnemo, ponekad se krugovi presijeku, ponekad u tome presjeku ima više sličnosti nego razlike. Ponekad tvoj krug u sebi sadrži stvari koje ugrožavaju moj krug, a dešava se i obrnuto. E kada se "ugrožavamo", to nevalja. Kako riješiti problem? Povećajmo prag tolerancije i budimo manje tvrdoglavi kada nam drugi kažu da im nešto smeta i da nešto žele (ne žele).
Nije teško, zaista.
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Smanji svoj krugluciferino wrote: Ima jedan krug...taj krug je moj intimni prostor i sistem vrijednosti i vjerovanja.
Ponekad se sretnemo, ponekad se krugovi presijeku. Kako rije¹iti problem?
-
forUMASH
.....ja imam kvadrat oko sebe i ovi sa krugovima me pravo nerviraju....ztluhcs wrote:Smanji svoj krugluciferino wrote: Ima jedan krug...taj krug je moj intimni prostor i sistem vrijednosti i vjerovanja.
Ponekad se sretnemo, ponekad se krugovi presijeku. Kako riješiti problem?