prog321 wrote:
Ti ocigledno zivis u nekoj manjoj selendi u Svedskoj pa mislis da svi Svedi zive u suburbs.
Postoje citavi dijelovi gradova gdje niza industrijska klasa Sveda zivi. Neki od tih dijelova su nastanjeni vecinom od ekstremni desnicara kao recimo Sodertalje kod Stokholma i ne razlikuju se mnogo od imigrantskih ghetoa.
Ne namjeravam ti objasnjavati gdje i kako zivim, gdje sve putujem,. gdje sam sve bio,... ali pouzdano ti tvrdim da itekako dobro poznajem i svedsko i dansko drustvo u cjelini - poslije vise od dvije decenije.
Te desnicare mozes vidjeti u svakoj mahali,... oni imaju svoje klubove i nacine okupljanja,.. ali ne postoji nijedna "skihhead cetvrt". Oni se skupe s'koca i konopca iz raznih dijelova oblasti, naroljaju pivom, ispisaju, ispovracaju i to im je sva zabava i politicka djelatnost. Postoje sela ili dijelovi grada gdje izbore uzme redovno desnicarska stranka - ali ni ta naselja nisu "cista". Licno poznajem vise takvih celavih istetoviranih tipova, na poslu imam jednog neonacistu,... i sa njima je uvijek i samo kulturna distanca - nikada problem. Pozdravimo se kulturno i jedni drugima hebemo mater u sebi. Ako bi ti i napravili problem - zovnuli bi policiju za sitnicu i optuzili te za nesto,.. a vecini nasih ne mozes naci ni tu sitnicu.
Koliko god da su gadni, svinje, zatucani, krkani, ekstremi,... oni ti nikada ne prave iste probleme kao azijski ili africki krkani. Upravo zbog te kulturoloske razlike.
evropski krkani i azijski/africki nisu ista stvar. Bosnjacima je puno laksi i bezbjedniji zivot pored evropskih krkana negoli azijskih/africkih. Vjerovatno zato sto je i nas krkanluk slicniji evropskom. Te slike sto si postirao i te face - pa isto mozes vidjeti i recimo kod BHfanaticosa, isto mozes vidjeti u svakom gradu kod nas. A nisu ni rasisti ni desnicari,.. samo tako izgledaju kada su "opusteni".
U stranackim getima si bez obzira na rasu, vjeru, naciju, stil zivota,.. izlozen nasilju zakonom dzungle i svjedok anarhiji, mafijaskim metodama gdje svi znaju a okrecu glavu i ne smiju zucnuti,.. Niti mozes spavati, niti dijete pustiti na igraliste niti odraslu kcerku da se sama vrati kuci navecer. Na parkingu gledas oko sebe kao na magistrali, i izbjegavas grupe djilkosa koji po cijeli dan samo gledaju koga ce napasti. Pored grupe skinhedsa, neonacista ja cu proci bez problema - mogu me samo ruzno gledati. Pored grupe mrkih djilkosa - tesko bez direktnije provokacije.