Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
hAZNADAR

#151 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by hAZNADAR »

prog321 wrote:Pravilnije je reći da sposobni i ekonomski situirani Bosnjaci radije žive sa ekonomski situiranim Šveđanima.
Isto to rade ekonomski situirani Afroazijati.

Postoje nekoliko skinhead četvrti gdje žive sami Šveđani u kojim sigurno nijedan Bošnjak ne bi htio živjeti :-D
"skinhead četvrti" :lol:

Ekonomski situirani ili ne ne igra nikakvu ulogu. Ako zivis sa Svedima ili Dancima u komsiluku uopce i nemas taj osjecaj. Svako o sebi pri sebi, svako svoj posao, komsije ne poznajes, svako postuje kucni red i pravila, ljude jedva vidis napolju, jedva cujes,... i niko te ne dira niti tvoje auto a tvoja djeca su bezbjedna i na igralistu i u skoli.
Bez obzira bili to situirani ili nesituirani domicilni.
Sa Arapima i Afrikancima je drugacije.
Tako da i da postoje "skinhead četvrti" budi siguran da te tu niko nebi napadao niti ugrozavao. Ignorisao, bojkotovao, okretao glavu,... da i to bi bilo sve.

Bice da je bata u pravu - da se za divno cudo i sa njim oko necega slozim. Tebe stvarno ne treba ozbiljno shvatati. Jednostavno nemas pojma o cemu pricas i sve ti se svodi na stereotipe i zamisli. Dalja rasprava sa tobom gubi smisao.
Grean

#152 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by Grean »

Nigdje nije veselo biti sam medju drugacijima, pa taman bili Tibetanci u pitanju a kamo li medju Svedjanima, Arapima ili Nijemcima, pogotovo kad su djeca u pitanju.
prog321

#153 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by prog321 »

Bata je posrnuli idealist guslarskih fraza sa mentalnim kapacitetom kikirikija. Neces daleko ako ti je on baza citiranja :-D

Ti ocigledno zivis u nekoj manjoj selendi u Svedskoj pa mislis da svi Svedi zive u suburbs.
Postoje citavi dijelovi gradova gdje niza industrijska klasa Sveda zivi. Neki od tih dijelova su nastanjeni vecinom od ekstremni desnicara kao recimo Sodertalje kod Stokholma i ne razlikuju se mnogo od imigrantskih ghetoa.
Image

Image
radiša

#154 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by radiša »

annoy wrote:
dezurni_ucenik wrote:Ko nosi torbicu, nek ne zaboravi i uloske ponijeti sa sobom.
:D
:thumbup:
Aha da stavimo ovim forumskim mangupima kad im procuri dole. :thumbup:
dezurni_ucenik

#155 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by dezurni_ucenik »

radiša wrote:
annoy wrote:
dezurni_ucenik wrote:Ko nosi torbicu, nek ne zaboravi i uloske ponijeti sa sobom.
:D
:thumbup:
Aha da stavimo ovim forumskim mangupima kad im procuri dole. :thumbup:

pJepo sam se, koliko si zajeban :oops:
radiša

#156 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by radiša »

dezurni_ucenik wrote: pJepo sam se, koliko si zajeban :oops:
ovde pokusavas ti izgleda bit ili komican ili zajeban ne ja,ja kazem da stavljamo forumskim curicama odnosno mangupima te uloske,ne vidim da tu ima ista zajebano.humanost na djelu.
dezurni_ucenik

#157 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by dezurni_ucenik »

radiša wrote:
ovde pokusavas ti izgleda bit ili komican ili zajeban ne ja,ja kazem da stavljamo forumskim curicama odnosno mangupima te uloske,ne vidim da tu ima ista zajebano.

A ko su te forumske curice?
radiša

#158 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by radiša »

dezurni_ucenik wrote:
radiša wrote:
ovde pokusavas ti izgleda bit ili komican ili zajeban ne ja,ja kazem da stavljamo forumskim curicama odnosno mangupima te uloske,ne vidim da tu ima ista zajebano.

A ko su te forumske curice?
pa ove sto omalovazavaju nas sto nosimo torbice i zele ispast pametni.
dezurni_ucenik

#159 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by dezurni_ucenik »

Nosi torbicu i govori drugima da su curice :lol:
radiša

#160 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by radiša »

dezurni_ucenik wrote:Nosi torbicu i govori drugima da su curice :lol:
kako nisi prava si ulapaca :lol: gori si od zena.gledaj sebe pusti druge nek nose sta hoce.boli te minđa :wink:
dezurni_ucenik

#161 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by dezurni_ucenik »

radiša wrote:
kako nisi prava si ulapaca :lol: gori si od zena.gledaj sebe pusti druge nek nose sta hoce.boli te minđa :wink:

Sto se mene tice nosi i govno na glavi, zaboli me ona stvar. Ali imam svoje misljenje da ko nosi torbicu koja se btw zove "pederusa" nek ponese i uloske.
radiša

#162 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by radiša »

dezurni_ucenik wrote:
radiša wrote:

Sto se mene tice nosi i govno na glavi, zaboli me ona stvar. Ali imam svoje misljenje da ko nosi torbicu koja se btw zove "pederusa" nek ponese i uloske.
ma boli te minđa ko sta nosi fino ti kazem,ti nosi sta hoces a ko sta nosi moze bit tvoj problem jedino ako mu kupis to.
dezurni_ucenik

#163 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by dezurni_ucenik »

radiša wrote:
dezurni_ucenik wrote:
radiša wrote: kako nisi prava si ulapaca :lol: gori si od zena.gledaj sebe pusti druge nek nose sta hoce.boli te minđa :wink:

ma boli te minđa ko sta nosi fino ti kazem,ti nosi sta hoces a ko sta nosi moze bit tvoj problem jedino ako mu kupis to.

Malo si previse osjetljiv, previse srcu primas neke stvari. Osjecajan tip, vidi se :lol:

Al 'ajd da vise ne offtopicimo, odo' ja sa teme. :thumbup:
radiša

#164 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by radiša »

dezurni_ucenik wrote:
Malo si previse osjetljiv, previse srcu primas neke stvari. Osjecajan tip, vidi se :lol:

pa da, osjecajan, zato i nosim uloske da pomognem curicama u nevolji :lol: :thumbup:
dezurni_ucenik

#165 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by dezurni_ucenik »

radiša wrote:
dezurni_ucenik wrote:

pa da, osjecajan, zato i nosim uloske da pomognem curicama u nevolji :lol: :thumbup:
Cak i smisla za humor imas :oops: . Evo ti jedan smajli za stand up vicOve :lol:
radiša

#166 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by radiša »

hvala hvala,dobices i ulozak kad ti zagusti,samo zaisci :lol:
dezurni_ucenik

#167 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by dezurni_ucenik »

radiša wrote:hvala hvala,dobices i ulozak kad ti zagusti,samo zaisci :lol:

Image
hAZNADAR

#168 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by hAZNADAR »

prog321 wrote:

Ti ocigledno zivis u nekoj manjoj selendi u Svedskoj pa mislis da svi Svedi zive u suburbs.
Postoje citavi dijelovi gradova gdje niza industrijska klasa Sveda zivi. Neki od tih dijelova su nastanjeni vecinom od ekstremni desnicara kao recimo Sodertalje kod Stokholma i ne razlikuju se mnogo od imigrantskih ghetoa.
Ne namjeravam ti objasnjavati gdje i kako zivim, gdje sve putujem,. gdje sam sve bio,... ali pouzdano ti tvrdim da itekako dobro poznajem i svedsko i dansko drustvo u cjelini - poslije vise od dvije decenije.

Te desnicare mozes vidjeti u svakoj mahali,... oni imaju svoje klubove i nacine okupljanja,.. ali ne postoji nijedna "skihhead cetvrt". Oni se skupe s'koca i konopca iz raznih dijelova oblasti, naroljaju pivom, ispisaju, ispovracaju i to im je sva zabava i politicka djelatnost. Postoje sela ili dijelovi grada gdje izbore uzme redovno desnicarska stranka - ali ni ta naselja nisu "cista". Licno poznajem vise takvih celavih istetoviranih tipova, na poslu imam jednog neonacistu,... i sa njima je uvijek i samo kulturna distanca - nikada problem. Pozdravimo se kulturno i jedni drugima hebemo mater u sebi. Ako bi ti i napravili problem - zovnuli bi policiju za sitnicu i optuzili te za nesto,.. a vecini nasih ne mozes naci ni tu sitnicu.
Koliko god da su gadni, svinje, zatucani, krkani, ekstremi,... oni ti nikada ne prave iste probleme kao azijski ili africki krkani. Upravo zbog te kulturoloske razlike.
evropski krkani i azijski/africki nisu ista stvar. Bosnjacima je puno laksi i bezbjedniji zivot pored evropskih krkana negoli azijskih/africkih. Vjerovatno zato sto je i nas krkanluk slicniji evropskom. Te slike sto si postirao i te face - pa isto mozes vidjeti i recimo kod BHfanaticosa, isto mozes vidjeti u svakom gradu kod nas. A nisu ni rasisti ni desnicari,.. samo tako izgledaju kada su "opusteni".

U stranackim getima si bez obzira na rasu, vjeru, naciju, stil zivota,.. izlozen nasilju zakonom dzungle i svjedok anarhiji, mafijaskim metodama gdje svi znaju a okrecu glavu i ne smiju zucnuti,.. Niti mozes spavati, niti dijete pustiti na igraliste niti odraslu kcerku da se sama vrati kuci navecer. Na parkingu gledas oko sebe kao na magistrali, i izbjegavas grupe djilkosa koji po cijeli dan samo gledaju koga ce napasti. Pored grupe skinhedsa, neonacista ja cu proci bez problema - mogu me samo ruzno gledati. Pored grupe mrkih djilkosa - tesko bez direktnije provokacije.
Last edited by hAZNADAR on 01/02/2016 08:16, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#169 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by hAZNADAR »

dezurni_ucenik wrote:
radiša wrote:

Mogao si isto tako reci da te zaboli za necijom bojom koze ali imas svoje misljenje o mentalnom kapacitetu crnaca. Zahebi ti tu pricu, da te briga ko sta nosi nebi ovdje trolao o tome.

Neznam koja ti je poenta te price osim da ispadnes veca muskarcina, macho,.. cool ko John Waine. Cijela juzna Evropa nosi torbice hebote al dzaba pricat. :roll:

Vjerovatno ti je poznat odredjeni mahalski mentalitet kod nas gdje su mnogi jednoobrazni i ako ne slusas Semsu i Sinana, ne hodas u trenerci i nemas kockastu glavu,... si peder kojeg treba razbit. Razmisli malo o tome sljedeci put kada krenes sa uloscima i pederlucima samo zato sto neko ima drugaciji stil.
prog321

#170 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by prog321 »

hAZNADAR wrote:. Postoje sela ili dijelovi grada gdje izbore uzme redovno desnicarska stranka - ali ni ta naselja nisu "cista". Licno poznajem vise takvih celavih istetoviranih tipova, na poslu imam jednog neonacistu,... i sa njima je uvijek i samo kulturna distanca - nikada problem. Pozdravimo se kulturno i jedni drugima hebemo mater u sebi. Ako bi ti i napravili problem - zovnuli bi policiju za sitnicu i optuzili te za nesto,.. a vecini nasih ne mozes naci ni tu sitnicu.
Koliko god da su gadni, svinje, zatucani, krkani, ekstremi,... oni ti nikada ne prave iste probleme kao azijski ili africki krkani. Upravo zbog te kulturoloske razlike.
evropski krkani i azijski/africki nisu ista stvar. Bosnjacima je puno laksi i bezbjedniji zivot pored evropskih krkana negoli azijskih/africkih. Vjerovatno zato sto je i nas krkanluk slicniji evropskom.

U stranackim getima si bez obzira na rasu, vjeru, naciju, stil zivota,.. izlozen nasilju zakonom dzungle i svjedok anarhiji, mafijaskim metodama gdje svi znaju a okrecu glavu i ne smiju zucnuti,.. Niti mozes spavati, niti dijete pustiti na igraliste niti odraslu kcerku da se sama vrati kuci navecer. Na parkingu gledas oko sebe kao na magistrali, i izbjegavas grupe djilkosa koji po cijeli dan samo gledaju koga ce napasti. Pored grupe skinhedsa, neonacista ja cu proci bez problema - mogu me samo ruzno gledati. Pored grupe mrkih djilkosa - tesko bez direktnije provokacije.
Prvo kazes da ne postoje skinhead cetvrti onda napises da postoje dijelovi grada i citava sela koja uzimaju ekstremni desnicari. Ne znam. Meni ispadas malo poglup. Dijelovi grada se zovu cetvrti

Tebi nista ne govore jer si bijele puti. Da si crnac ili tamne puti druga bi prica bila. Ti bi mogao zivjeti pored njih jer si preko 20 godina tamo. Pricas sa blagim akcentom, oblacis se kao prosjecan Shvedo. Medjutim da si tamne puti i nosis kapu , sal ili nesto drugo iz svoje kulture odmah bi im upao u oko. I bilo bi svasta. Od tuce do provokacija, i bacanja kamenja na prozore.
Mozda ne zivis u Stokholmu ali si duboko zagrizao u Stokholmski sindrom. Poceo si razmisiljati kao prosjecan Shvedo. Kladim se da mozda i sanjas na Svedskom. :-D
broj dva

#171 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by broj dva »

U mojoj torbici pederusi danas su:
4 kiflice (dug dan a kantina na poslu zna podbacit)
Knjiga
Sal, kapu,rukavice, duge gace (jutros je oko -3, dakle nije prehladno i nista mi od navedenog ne treba ali mozda zatreba kasnije)
Cvike u futroli.
Kutija cigara, upaljac.
Kljuc-karticu za posla
Pakovanje sunke (svinjska)
Olovka
Mobitel i slusalice
Dva zguzvana komada papira, jedan je neki stari racun a drugi lista za kupovinu.

Gdje me ovo svrstava, medju pedere, europljane, balkance... ?
hAZNADAR

#172 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by hAZNADAR »

prog321 wrote:
hAZNADAR wrote:. Postoje sela ili dijelovi grada gdje izbore uzme redovno desnicarska stranka - ali ni ta naselja nisu "cista". Licno poznajem vise takvih celavih istetoviranih tipova, na poslu imam jednog neonacistu,... i sa njima je uvijek i samo kulturna distanca - nikada problem. Pozdravimo se kulturno i jedni drugima hebemo mater u sebi. Ako bi ti i napravili problem - zovnuli bi policiju za sitnicu i optuzili te za nesto,.. a vecini nasih ne mozes naci ni tu sitnicu.
evropski krkani i azijski/africki nisu ista stvar. Bosnjacima je puno laksi i bezbjedniji zivot pored evropskih krkana negoli azijskih/africkih. Vjerovatno zato sto je i nas krkanluk slicniji evropskom.

Prvo kazes da ne postoje skinhead cetvrti onda napises da postoje dijelovi grada i citava sela koja uzimaju ekstremni desnicari. Ne znam. Meni ispadas malo poglup. Dijelovi grada se zovu cetvrti

Tebi nista ne govore jer si bijele puti. Da si crnac ili tamne puti druga bi prica bila. Ti bi mogao zivjeti pored njih jer si preko 20 godina tamo. Pricas sa blagim akcentom, oblacis se kao prosjecan Shvedo. Medjutim da si tamne puti i nosis kapu , sal ili nesto drugo iz svoje kulture odmah bi im upao u oko. I bilo bi svasta. Od tuce do provokacija, i bacanja kamenja na prozore.
Mozda ne zivis u Stokholmu ali si duboko zagrizao u Stokholmski sindrom. Poceo si razmisiljati kao prosjecan Shvedo. Kladim se da mozda i sanjas na Svedskom. :-D
O zemljo otvori se zar je moguce da si toliko glup :roll: Zao mi je sto se ovako izrazavam, nije mi namjera da te uvrijedim,.. ali je to sto rekoh ocigledno. Glasanje za desnicarsku stranku uopce ne znaci da si skinhead. To je kao u nasim uslovima razlika izmedju glasati za SDA i biti vehabija. Nije isto. U naseljima gdje pobjedjuju desnije stranke zive stranci bez problema. Diskriminacija se ogleda u nekim drugim stvarima ali ne fizickim ugrozavanjem.
I opet upotrebljavas Stokholmski sindrom skroz pogresno. Pa nisu nas Svedi nasilu zarobili, oteli, mucili,.. - nauci sta je taj sindrom makar iz wikipedije.

Nisam ja ni Svedo niti razmisljam kao Svedo. Nisam ni integrisan kao sto nije ni vecina Bosnjaka i ostalih stranaca. Integracija ne postoji, taj projekat je propao davno. Ali mi Bosnjaci izgledamo integrisani i sa nama nema problema jer su nam slucajno navike i kultura koju nosimo iz domovine slicni Svedskim. Naucio sam od Sveda i neke pozitivne stvari sto nije nimalo negativno niti me cini manjim Bosnjakom - ali to nema veze sa ovom temom.

Ovdje je i dalje vijest kada ekstremisti napadnu crnca zbog boje koze. Svakodnevna divljanja Arapa i Afrikanaca nisu vijest. Neki dan slucajno cujem kako su momci iz Somalije koji su i rodjeni ovdje sikanirali curu koja je prolazila sa cukom i gurnuli je u jarak sa vodom. Nigdje te vijesti - a budi siguran da bi bila vijest da je bilo obrnuto. Da zivis ovdje siguran sam da bi i sam radije zivio u desnicarskom naselju negoli u malom Mogadishu. A pogotovo svoje dijete bi radije upisao u skolu sa svedskom vecinom umjesto arapskom. Al eto ti bolje znas prilike ovdje umjesto mene koji zivim vise od dvije decenije jer si gledao neke filmove o skinhedsima i KKK.

Rekoh sinoc da necu vise sa tobom iz razloga kojeg sam vec naveo na pocetku posta. Al eto bar se drzis koliko-toliko teme umjesto ovih sto smaraju sa torbicama. Mislim da nisi ni sam svjestan gluposti koje si izgovorio u ovoj temi. Toga moze biti svjesna samo tvoja okolina.
prog321

#173 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by prog321 »

Glasanje za desnicarsku stranku uopste ne znaci da si skinhead. Mozda. Ali igrom slucaja najvise je skinheada u tim cetvrtima.
Naravno da te uhvatio stokholmski sindrom. Razmisljas kao prosjecan Svedjanin. Nije ti jasno kako i sam postajes ksenofobican. A to je zbog uticaja okoline. Ne znas se odbraniti od toga. Povinujes se uticaju vecine. U narodnom nazivu, postajes little bitch :-D
Tebi su Arapi i Afrikanci cisti mrak, dok ti Skinheadi prestavljaju tek grupicu pijanih mladih ljudi. Oni su shega. Daj bjezi ba. I ne primjetis koliko te Zvizologija uhvatila.

Miroljubivi klinci ovi skinheadi. Oni Afroazijati su losi. Ovi kulturno udaraju. :-D
Image
hAZNADAR

#174 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by hAZNADAR »

prog321 wrote:Glasanje za desnicarsku stranku uopste ne znaci da si skinhead. Mozda. Ali igrom slucaja najvise je skinheada u tim cetvrtima.
Naravno da te uhvatio stokholmski sindrom. Razmisljas kao prosjecan Svedjanin. Nije ti jasno kako i sam postajes ksenofobican. A to je zbog uticaja okoline. Ne znas se odbraniti od toga. Povinujes se uticaju vecine. U narodnom nazivu, postajes little bitch :-D
Tebi su Arapi i Afrikanci cisti mrak, dok ti Skinheadi prestavljaju tek grupicu pijanih mladih ljudi. Oni su shega. Daj bjezi ba. I ne primjetis koliko te Zvizologija ]
Kao sto vec rekoh - imas odredjenu karakteristiku koja te sputava da skontas neke stvari. Svakom normalnom je ovdje jasno da govorim o kulturoloskoj razlici a ne o tome kako su rasisti dobri.
Ono sto razlikuje normalne razumne ljude i glupane je to da normalni ljudi imaju prostor da nauce nesto novo. A glupani "sve znaju" unaprijed, nikada ne saznaju nesto novo i kontaju samo u krajnostima.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#175 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by -LIBERO- »

Samo se vratite u prihvatljiv nivo komunikacije, pa cak i neslaganja.

A intetesantni su mi ovi razliciti pogledi na ovu problematiku u Skandinaviji. Ova prica oko 'pederusa', dosadna vise :D
Locked