quote="blenta"]
Edin H. wrote:Sve to bilo OK blenta da nije cinjenice da su UVIJEK proglasavaju teroristima manji narodi koji nemaju vojne snage da se bore za slobodu. Za Zapadni svijet Palestinci su uvijek teroristi, a kako da se bore protiv Americkih aviona i raketa u posjedu Izraela i povrate svoju zemlju to nije vazno.
Ne zaboravite jednu cinjenicu, da se Amerikanci nisu umijesali bosanski Muslimani bi bili nakon izvjesnog vremena proglaseni teroristima, jer ne bi imali drugog nacina da se bore za ono sto je oteto od njih.
Ausro - Ugarska je bila okupatorska sila, te stoga Franz kao nosilac te vlasti se nije mogao smatrati civilom. Smijesno. Cilj akcije nije bilo ubistvo njegove supruge, ali nazalost desilo se ono sto Amerikanci zovu kolateralna steta.
ja sam ti dala definiciju shta terorizam jeste. sve definicije jesu stvar konvencije. po tim konvencijama, i gavrilo princip i al-kaida su isti.
a po tebi bi bilo sasvim ok da neki boshnjak protjeran sa teritorija danashnje rs hladnokrvno ubije dragana chavica skupa sa njegovom porodicom. to ne bi bio terorizam, nego pravda, revolt, revolucija?
samo chu te podsjetiti da je i prije austro-ugarske bila turska kao okupatorska sila, da je austro-ugarska tu bila vech 35 godina i prilichno dobro organizovala gradjanski zhivot, a da je nakon nje doshla kraljevina shs, koja je bila puno manje gradjanska, a za neke puno vishe okupatorska. da mozhda malo prochitash malo o polozhaju boshnjaka, otimachini zemlje, ubistvima, pokoljima za njeno vrijeme i kasnije kraljevine jugoslavije?
i ne zaboravish odgovoriti na pitanje o chavichu.[/quote]
Premda malo obrces teze, o Cavicoevom liku i djelu (kao sto bi komunisti rekli) osobito ratnom ne znam dovoljno da bih mogao suditi da li je zasluzio.
Medjutim da je neko tokom rata, pa i poslije od prognanika izvrsio atentat na civilnog vodju bosanskih Srba Radovana Karadjica nisam bas uvjeren da bi ta osoba trebala biti proglasena teroristom.
Te teze o terorizmu dolaze iz velikih, okupatorskih zemalja da bi mogli pravdati svoje postupke, kao npr. kada Amerikanci i Englezi iz zna se kojih razloga okupiraju Irak i svaki otpor je proglasen terorizmom. Terorisanje i ubistva Iracana po zatvorima je naravno samo u svrhu zastite Iracana i njihove imovine. Ne mogu se imati razliciti arsini s obzirom na koga se odnose.
Stoga ponavljam u vrijeme kada se desilo ubojstvo Franza Ferdinanda zemlja je bila okupirana te stoga Gavrilov cin smatram hrabrim i patriotskim koji ga je kostao i zivota, jer je ta vlast odlucila da ga umori u zatvoru kada vec nisu mogli legalno.
Vjeruj mi da sam dosta citao, a jos vise razgovarao sa ljudima koji su zivjeli u Kraljevine SHS, ali kod nas uvijek postoji dvije ili vise istina o istim dogadjajima.
BECHO bas me zanima koji ti je to bosanski jezik i na cemu se lingvisticki zasnivaju te razlike da bi iti jedan od jezika sa prostora BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije bio proglasen zasebnim jezikom, a ne dijalektom.
Ponekad se zapitam kako da onolika Amerika, Kanada ili Australija govore jezikom koji se ne zove americki, kanadski ili australijski?
Ma glupani!