Gasite li racunar??

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

zensko

Post by zensko »

znaci razlog negasenja compa je slijedeci:

1. mrzi vas cekati 1-5min da se podigne sistem
2. zelite da trosite el.energiju
3. volite svako malo mjenjati coolere ili sta vec

:)

hajd' dobro
AenemA

Post by AenemA »

Racunari se ne trebaju gasiti nikada, dovoljno je izvrsiti "restart" sa vremena na vrijeme. Kao sto neko rece, racunari su dizajnirani da rade neprekidno...nakon 1-2 god svakako su smece, gasili ili ne gasili.
sffovac

Post by sffovac »

sve sto radi znaci da se trosi, stoga nemojte ih nikako paliti ako hocete da vam traju

nemam pojma ja svoj koristim evo ima pet godina, dobro nije skoro nista ostalo od one pocetne konfiguracije, ali ne zbog toga sto ga palim gasim nonstop vec sto se neke stvari moraju mijenjati, a to koliko se isplati drzati ih nonstop upaljene neznam jer ne zelim da bezze placam struju kad je ne koristim, stoga palitei ih i gasite kako vam se cefne, ali ne zaboravite jenu svar OBAVEZNO IMAJTE UPS, jer ce vam prije nesto crknuti od udara nego od toga da li je bilo upaljen ili ugasen
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

ma ja! vazda je dijaspora kriva :-)

na poslu nikad ne gasim..

gasim komp kad god kod kuce nisam...
nisam ga gasio dok mi jednom power supply na kompjuteru nije zadimio :D
osigurac ostao ziv a power supply se istopio. fen na power supply je crkao tako da nije bilo hladjenja.

e pa vi sada razmislite da ga ostavite ukljucenog kad niste kuci :-)
Qler

Post by Qler »

ma ja sam kuci rijetko za kompom, samo kad igran NFS U2 i CIVILIZAION prvi dio :D

a na poslu ovaj radi po 12 sati, i navece se gasi. Ujutro kad sam prva smjena upalim ga, digne sistem za 30sec. jer nema nista na njemu instalirano, i pici :D

bezveze mi je da mi radi komp 24/7 bez potrebe! ima puno praznog hoda, a to su gubici :D
Enticer

Post by Enticer »

Qler wrote:ma ja sam kuci rijetko za kompom, samo kad igran NFS U2 i CIVILIZAION prvi dio :D

a na poslu ovaj radi po 12 sati, i navece se gasi. Ujutro kad sam prva smjena upalim ga, digne sistem za 30sec. jer nema nista na njemu instalirano, i pici :D

bezveze mi je da mi radi komp 24/7 bez potrebe! ima puno praznog hoda, a to su gubici :D
Apsolutno je tako.
perke

Post by perke »

Ja ga ne gasim, nema potrebe , mislim, NE GORI!!!!
Ja ga samo fino iskljucim :D :D :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ako me išta više nervira od toga da kompjuter radi a niko nije s njim :D isto važi i za televiziju :roll: :(

nikada duže od 8 sati mi nije radio kompjuter
uvijek ga ugasim na 45 minuta između nastavka rada

dnevno ga znam i po 3 puta upaliti i ugasiti (ventilator je jak pa ne mogu ni spavati ko čovjek a i da je bešumni opet bi ga gasio)

monitor je namješten da se gasi nakon 25 minuta ako slučajno zaglavim na šolji malo dulje :D:D:D
perke

Post by perke »

komi wrote:ako me išta više nervira od toga da kompjuter radi a niko nije s njim :D isto važi i za televiziju :roll: :(

dnevno ga znam i po 3 puta upaliti i ugasiti (ventilator je jak pa ne mogu ni spavati ko čovjek a i da je bešumni opet bi ga gasio)

monitor je namješten da se gasi nakon 25 minuta ako slučajno zaglavim na šolji malo dulje :D:D:D
Normala :D :D :D
neko iz mase

Post by neko iz mase »

komi wrote:ako me išta više nervira od toga da kompjuter radi a niko nije s njim :D isto važi i za televiziju :roll: :(

masiras li ga ponekad
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Naravno da ga gasim naveče. Ionako znam visiti na netu ili na compu i po 10 sati( u pauzama naravno i tada ga ne gasim). Posebno kad vani grmi onda ga i te kako gasim skupa sa modemom.
car-x

Post by car-x »

racunar, kao i sva ostala tehnika ima neki predvidjeni "lifetime", poslije kojeg je za ocekivati da nesto na toj tehnici zakaze, ili kako mi to slikovito kazemo, crkne..

ovaj "lifetime" se mjeri u satima rada. npr. lampa kakvu ima prosjecni projektor/beamer traje oko 3000 sati, sto je otprilike 4 mjeseca rada.. ako se pravilno koristi, od projektora je za ocekivati da traje nekih 2-3 godine bez vecih kvarova.. ostavi li ga se da radi 4 mjeseca, za ocekivati je da se ove 2-3 godine drasticno smanje..

tako isto je sa procesorom (za koji hladjenje ionako nije dobro rijeseno, pa je svaki rad u stvari pregrijavanje i smanjivanje "zivota" istog), sa grafickom, sa ram-om, o monitoru da i ne govorimo (poslije 3-4 godine na monitoru se obavezno pojavi najprije mala tackica na sredini ekrana, pa se tackica pretvori u malo veci cetverougao, pa se jednog dana monitor vise i ne upali, nego se samo cuje kako elektronika "odgorijeva")..

konfljuter gasim svaki dan.. kad idem spavat.. nekad, kad mi treba nesto hitno sa interneta, ostavim ga da to "cupa" cijelu noc, ali ujutro kad idem na poso, ugasim ga..

na poslu racunar turim na "hibernate" i taj tako "prezimi" do sljedeceg dana u zimskom snu.. kad sam dobro raspolozen cak cvaknem i ono dugme na monitoru..

za windows korisnike koji ne gase svoj racunar (kod linuxa je ovo malo bolje rijeseno):

- za razliku od linuxa, kod kojeg postoji swap particija, windows to sve odradjuje u privremenom fajlu.. sto je sistem duze u pogonu, swap file je veci.. sto je swap file veci, brzina racunara je manja.. .. i tako u nedogled..

"contras" u ovom slucaju (zasto ne gasiti racunar):
- valja cekati minut, dva dok se sistem digne
- svako paljenje i gasenje za bilo koji el.aparat je elektro sok.. a svaki elektro sok je rizik i situacija u kojoj se moze desiti da taj aparat preseli u vjecna lovista..
felichi

Post by felichi »

racuna li se stand by kao gasenje
ja ga ne gasim cisto zato jel me mrzi cekati da se opet sve podigne
radim u objektu gdje se nalazi oko 200 racunara ali svi se gase na kraju radnog vremena
ipak je ovo BOSNA
Drumer

Post by Drumer »

Ljudi dragi, kod nas napon struje oscilira non-stop jer nam je citav sistem kanta, tako da ako ste pametni gasicete ga kad god ga ne koristite, a ako hocete da vam crkne od udara onda samo naprijed.... Pogotovo kad je nevrijeme, a isto vazi i za ostale uredjaje....
dinash

Post by dinash »

ja (PCa) resetujem jednom u tri dana ... inace ne gasim.

Mac ima lijepu sleep opciju kada ga poklopis pa mu to uradim svaki put kada zavrsim posao.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

jednog dana kad se mašine pobune mene i moju obitelj će poštedjeti a budući da će sve mašine biti povezane modemom... sve će znati da sam bio dobar prema svim kompjuterima i elektonskim uređajima 8)

ko ne poštuje mašine ne može poštovati ni ljude
moj je moto :oops:

zato

osam sati rada osam sati odmora osam kulturnog nadograđivanja softvera

8 8 8

što važi za ljude važit će i za mašine

8)
Paradoxalna

Post by Paradoxalna »

Evrope jos zadugo nema na vidiku,ccc.
Mislite malo na generacije poslije nas.
P.S.svaka cast pojedincima kojih je ovdje jos uvijek malo.
flora.sa

Post by flora.sa »

na poslu 1xsedmično.
kući, svaku večer.moram, jer je mnogo bučan, pa mi je teško zaspati.
bug

Post by bug »

komi wrote:jednog dana kad se mašine pobune mene i moju obitelj će poštedjeti a budući da će sve mašine biti povezane modemom... sve će znati da sam bio dobar prema svim kompjuterima i elektonskim uređajima 8)
ja cu gorjeti :D u cyber paklu :D
perke

Post by perke »

bug wrote:
komi wrote:jednog dana kad se mašine pobune mene i moju obitelj će poštedjeti a budući da će sve mašine biti povezane modemom... sve će znati da sam bio dobar prema svim kompjuterima i elektonskim uređajima 8)
:D :D :D :D :D :D
Last edited by perke on 23/05/2005 18:56, edited 1 time in total.
perke

Post by perke »

bug wrote:
nema veze...ja sam napravio tvoj backup pa cu te uploadati na net i negdje cu te opet spremiti :D :D
bug

Post by bug »

perke udahni mi dushu :D
kol'ko tezim? :D 4kb? :D
perke

Post by perke »

ma staces mi na stick ... :D :D kako god :D
bug

Post by bug »

ma jasta :D nemam ja nesto puno softwarea :D
a ni hardwarea :D bogami :D:D
perke zachatavas :D:D