Gasi se kompjuter

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Ko to smat
Posts: 438
Joined: 13/05/2011 22:04

Gasi se kompjuter

Post by Ko to smat » 12/11/2011 10:39

Zna li neko sta je ovdje problem.naime samo kad igram igrice one klasicne nakon izvjesnog vremena gasi mi se kompjuter.ne kontam.Ako samo surfam ono citam ili video gledam sve regulara dakle samo kad igram igrice.Ako neko zna sta je u pitanju nek sarne.


User avatar
mrtva kokoš
Posts: 12177
Joined: 13/01/2009 19:46
Location: komuna

Re: Gasi se kompjuter

Post by mrtva kokoš » 12/11/2011 10:42

Ko to smat wrote:Zna li neko sta je ovdje problem.naime samo kad igram igrice one klasicne nakon izvjesnog vremena gasi mi se kompjuter.ne kontam.Ako samo surfam ono citam ili video gledam sve regulara dakle samo kad igram igrice.Ako neko zna sta je u pitanju nek sarne.


vjerovatno ti je graficka slaba tj. prezahtjevna igrica..

User avatar
bordo gandalf
Posts: 9068
Joined: 15/05/2009 12:07
Location: Mi smo Saraj'vo, izvolite se braniti
Has thanked: 1 time

Re: Gasi se kompjuter

Post by bordo gandalf » 12/11/2011 10:43

Pregrijavanje procesora ili napojna slaba....skini speedfan provjeri temperaturu

wolfie
Posts: 726
Joined: 19/10/2010 21:21
Been thanked: 1 time

Re: Gasi se kompjuter

Post by wolfie » 12/11/2011 10:54

BIOS preventivno gasi racunar zbog pregrijavanja procesora, skinuti kuler i ocistiti od prasine, po mogucnosti staviti i novu termalnu pastu, ocistiti i ostale hladnjake, povecati protok zraka i bice OK.

User avatar
mrtva kokoš
Posts: 12177
Joined: 13/01/2009 19:46
Location: komuna

Re: Gasi se kompjuter

Post by mrtva kokoš » 12/11/2011 10:56

mozda covjek igra na laptopu :D kod mene nakon sat vremena ovog novog cod-a, laptop dehidrira :oops:

User avatar
prilagodjena
Posts: 8080
Joined: 17/09/2010 08:19

Re: Gasi se kompjuter

Post by prilagodjena » 12/11/2011 11:08

treba mi pomoć hitno :-D
jutros normalno uključila laptop i koristila ga pola sata....ostao uključen dok sam se ja nečim drugim bavila.nakon toga sjednem na monitoru crnilo,niti ga mogu ugasiti niti se šta pokreće,ventilator se čuje kao i inače....uključen je u struju dakle nije do baterije....šta bi moglo biti,nemam ideje šta da pokušam....pomoooooooooć :D

User avatar
bordo gandalf
Posts: 9068
Joined: 15/05/2009 12:07
Location: Mi smo Saraj'vo, izvolite se braniti
Has thanked: 1 time

Re: Gasi se kompjuter

Post by bordo gandalf » 12/11/2011 11:15

prilagodjena wrote:treba mi pomoć hitno :-D
jutros normalno uključila laptop i koristila ga pola sata....ostao uključen dok sam se ja nečim drugim bavila.nakon toga sjednem na monitoru crnilo,niti ga mogu ugasiti niti se šta pokreće,ventilator se čuje kao i inače....uključen je u struju dakle nije do baterije....šta bi moglo biti,nemam ideje šta da pokušam....pomoooooooooć :D

Probaj ga ugasiti drzeci power gumb 6-7 sec pa ga opet probaj upaliti

Ko to smat
Posts: 438
Joined: 13/05/2011 22:04

Re: Gasi se kompjuter

Post by Ko to smat » 12/11/2011 11:21

Hvala sad cu odma da to usisam sve ima da se cakli.No prasina.

User avatar
prilagodjena
Posts: 8080
Joined: 17/09/2010 08:19

Re: Gasi se kompjuter

Post by prilagodjena » 12/11/2011 11:29

rashtiman wrote:
prilagodjena wrote:treba mi pomoć hitno :-D
jutros normalno uključila laptop i koristila ga pola sata....ostao uključen dok sam se ja nečim drugim bavila.nakon toga sjednem na monitoru crnilo,niti ga mogu ugasiti niti se šta pokreće,ventilator se čuje kao i inače....uključen je u struju dakle nije do baterije....šta bi moglo biti,nemam ideje šta da pokušam....pomoooooooooć :D

Probaj ga ugasiti drzeci power gumb 6-7 sec pa ga opet probaj upaliti

uspjelo,hvala do neba :D

User avatar
Reglan
Posts: 4331
Joined: 04/01/2010 13:51
Location: bordo-bijeli

Re: Gasi se kompjuter

Post by Reglan » 12/11/2011 12:32

Kolika je optimanla temperatura i do koje graice "smije" da ide posto se ne razumijem u to.Evo sad sam sebi mjerio pa ne znam je li ovo dobro ili nije. :D

Image

User avatar
cigara
Posts: 631
Joined: 17/09/2010 16:52

Re: Gasi se kompjuter

Post by cigara » 12/11/2011 12:44

arshavin wrote:Kolika je optimanla temperatura i do koje graice "smije" da ide posto se ne razumijem u to.Evo sad sam sebi mjerio pa ne znam je li ovo dobro ili nije. :D

Image



ja sam imao problema s pregrijavanjem procesora...nakon kupovine novog kulera, stavljanja termalne paste, kupovine vanjskog ventilatora...temp na procesoru 60 do 70, prije preko 80...
ti s 36 pitas jel dobro :D

mentalist
Posts: 870
Joined: 25/12/2009 20:32

Re: Gasi se kompjuter

Post by mentalist » 12/11/2011 22:58

Image

Uploaded with ImageShack.us

Jel ovo uredu :mrgreen:

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

Re: Gasi se kompjuter

Post by Loky » 12/11/2011 23:34

mentalist wrote:Image

Uploaded with ImageShack.us

Jel ovo uredu :mrgreen:


Ako tebi valja, valja i nama..
Ali tvoja prijasnja slika i ova nova nesto ne stima.
N prijasnjoj slici fan speed # 2 je 3 puta manja brzina od nove slike.
A nigdje nikakve informacije o kompu...
To je isto da drzis nesto u ruci i pitas na forumu sta je to u ruci...
Ali nedaj se, sto mora iko znati kakav ti komp imas....

mentalist
Posts: 870
Joined: 25/12/2009 20:32

Re: Gasi se kompjuter

Post by mentalist » 13/11/2011 00:11

Loky wrote:
mentalist wrote:Image

Uploaded with ImageShack.us

Jel ovo uredu :mrgreen:


Ako tebi valja, valja i nama..
Ali tvoja prijasnja slika i ova nova nesto ne stima.
N prijasnjoj slici fan speed # 2 je 3 puta manja brzina od nove slike.
A nigdje nikakve informacije o kompu...
To je isto da drzis nesto u ruci i pitas na forumu sta je to u ruci...
Ali nedaj se, sto mora iko znati kakav ti komp imas....


Cini mi se da nisam postavljao drugu sliku, ali nek ti bude :mrgreen:
A sto se tice proca i uopste konfe, dno dna. Zato i jeste tako mala temp
Image
I moš mislit klokan :shock: :mrgreen:

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

Re: Gasi se kompjuter

Post by Loky » 13/11/2011 00:50

Do mene je.... Izvini.. posto sam vidjeo na pocetku vise slika na nisam obracao paznju ko je postavljao.
Ne vidim nikakav problem sa tim kompom. Star ali radi... Ako zadovoljava tvoje potrebe super.
Posto radim u jednom servisu (USA) ja svakodnevno vidjam i gore stvari. Kriza je jarane nema se.....
Neki dan sam morao da pronadjem konfu koja potpuno podrzava samo WIN98 jer drugi ne moze da radi sa starim printerom i masom ostalih stvari a program koji koristi (posto je mala firma je DOS). Nema internet samo bazna funkcija sa nekoliko gluposti uglavnom da ni XP ne ide. Kazem ti firma a mozes da mislis kako je sa pojedincima..
Evo ti drugi primjer: Covjek (70+ godina) hoce da se osposobi njegov komp i printer koji vec ima a pored stoji jos 7 printera ali on hoce samo jedan koji se njemu najvise svidja iako ne podrzava XP driver. Uz to jos se ne odvaja od dial-up. Hajde ti njemu objasni da se to ne isplati. Popravis naplatis i sutis. Sve u svemu: Putnicko vozilo je za putnike a teretno za teret.

mentalist
Posts: 870
Joined: 25/12/2009 20:32

Re: Gasi se kompjuter

Post by mentalist » 13/11/2011 19:51

Loky wrote:Do mene je.... Izvini.. posto sam vidjeo na pocetku vise slika na nisam obracao paznju ko je postavljao.
Ne vidim nikakav problem sa tim kompom. Star ali radi... Ako zadovoljava tvoje potrebe super.
Posto radim u jednom servisu (USA) ja svakodnevno vidjam i gore stvari. Kriza je jarane nema se.....
Neki dan sam morao da pronadjem konfu koja potpuno podrzava samo WIN98 jer drugi ne moze da radi sa starim printerom i masom ostalih stvari a program koji koristi (posto je mala firma je DOS). Nema internet samo bazna funkcija sa nekoliko gluposti uglavnom da ni XP ne ide. Kazem ti firma a mozes da mislis kako je sa pojedincima..
Evo ti drugi primjer: Covjek (70+ godina) hoce da se osposobi njegov komp i printer koji vec ima a pored stoji jos 7 printera ali on hoce samo jedan koji se njemu najvise svidja iako ne podrzava XP driver. Uz to jos se ne odvaja od dial-up. Hajde ti njemu objasni da se to ne isplati. Popravis naplatis i sutis. Sve u svemu: Putnicko vozilo je za putnike a teretno za teret.


Ma ok je, greske se desavaju.
U tome i jeste problem sto vise ne zadovoljava 100% tim nekim osnovnim potrebama pa sam u planu da mijenjam masinu. Ovde sam na jednoj temi pitao sta misle o ovome procesoru, pa kako si rekao da radis u servisu vjerujem da ce ti biti poznato. Trebam sebi nesto uzimati, ali nisam bas novcano .... :-?

User avatar
LONGMAN
Posts: 3248
Joined: 28/02/2009 18:20
Location: Odmah iza VIOLETE

Re: Gasi se kompjuter

Post by LONGMAN » 02/12/2011 19:00

Pretpostavljam da se moj "hrđo" gasi zbog ovoga, svaki dan po par puta :shock: Jednom nije htio nikako da se pokrene sistem, ni u safe modu. Sad je l do temperature, i moram opet mijenjati pastu, ili je jos nesto?

Image

mp5a1
Posts: 5
Joined: 30/11/2011 22:39

Re: Gasi se kompjuter

Post by mp5a1 » 02/12/2011 21:06

LONGMAN wrote:Pretpostavljam da se moj "hrđo" gasi zbog ovoga, svaki dan po par puta :shock: Jednom nije htio nikako da se pokrene sistem, ni u safe modu. Sad je l do temperature, i moram opet mijenjati pastu, ili je jos nesto?

Image

Vjerovatno,moderni procesori imaju zastitu u slucaju da dodje do pregrijavanja.Provjeri radi li ventilator na procesoru i ocisti prasinu u kucistu.Ako znas,svakako nanesi termalnu pastu opet posto se ista osusi nakon odredjenog vremena

User avatar
vazi
Posts: 7122
Joined: 07/04/2010 15:31

Re: Gasi se kompjuter

Post by vazi » 02/12/2011 21:45

mogu li se uvalit na ovu temu :)

naime, ne gasi se komp ali sam pokusala ocistiti tastaturu onim sprejom i valjda previse naprskala tako da mi neke tipke vise ne rade (sad kuckam tako sto sam stavila posebnu, "slobodnu"tastaturu na laptop :-)

elem, kako da rijesim problem? da ponovo nasprejam i cetkicom lagano ocistim ili kako? smijem(o) li otvoriti laptom i pokusati doprijeti do tastaure da je ocistimo?

mp5a1
Posts: 5
Joined: 30/11/2011 22:39

Re: Gasi se kompjuter

Post by mp5a1 » 02/12/2011 21:57

vazi wrote:mogu li se uvalit na ovu temu :)

naime, ne gasi se komp ali sam pokusala ocistiti tastaturu onim sprejom i valjda previse naprskala tako da mi neke tipke vise ne rade (sad kuckam tako sto sam stavila posebnu, "slobodnu"tastaturu na laptop :-)

elem, kako da rijesim problem? da ponovo nasprejam i cetkicom lagano ocistim ili kako? smijem(o) li otvoriti laptom i pokusati doprijeti do tastaure da je ocistimo?

Tastature uvijek cisti samo krpom i nicim drugim jer ih tecnosti obicno trajno uniste.
Mozes sacekati da se osusi pa pokusati ako ne proradi tada nece nikada.Rasklapanjem laptopa neces nista postici i samo bi poremetila rad i ostatka tastature.

User avatar
vazi
Posts: 7122
Joined: 07/04/2010 15:31

Re: Gasi se kompjuter

Post by vazi » 02/12/2011 22:10

mp5a1 wrote:
vazi wrote:mogu li se uvalit na ovu temu :)

naime, ne gasi se komp ali sam pokusala ocistiti tastaturu onim sprejom i valjda previse naprskala tako da mi neke tipke vise ne rade (sad kuckam tako sto sam stavila posebnu, "slobodnu"tastaturu na laptop :-)

elem, kako da rijesim problem? da ponovo nasprejam i cetkicom lagano ocistim ili kako? smijem(o) li otvoriti laptom i pokusati doprijeti do tastaure da je ocistimo?

Tastature uvijek cisti samo krpom i nicim drugim jer ih tecnosti obicno trajno uniste.
Mozes sacekati da se osusi pa pokusati ako ne proradi tada nece nikada.Rasklapanjem laptopa neces nista postici i samo bi poremetila rad i ostatka tastature.


hvala najljepsa na odgovoru, znaci upropastila sam je :)

srecom ima ova rezervna, nije najprakticnije al' fercera

a steta, skoro nov komp...

User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 29633
Joined: 29/06/2011 23:39
Been thanked: 5 times

Re: Gasi se kompjuter

Post by dječak sa šibicama » 02/12/2011 22:27

Image

jel se ovaj moj v ec ohladio ili sta? :D

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

Re: Gasi se kompjuter

Post by Loky » 03/12/2011 01:01

mp5a1 wrote:
LONGMAN wrote:Pretpostavljam da se moj "hrđo" gasi zbog ovoga, svaki dan po par puta :shock: Jednom nije htio nikako da se pokrene sistem, ni u safe modu. Sad je l do temperature, i moram opet mijenjati pastu, ili je jos nesto?

Image

Vjerovatno,moderni procesori imaju zastitu u slucaju da dodje do pregrijavanja.Provjeri radi li ventilator na procesoru i ocisti prasinu u kucistu.Ako znas,svakako nanesi termalnu pastu opet posto se ista osusi nakon odredjenog vremena


Svakako da imaju zastitu. Vecinom je zastita povezana sa procesorom i BIOS-om. Procesor salje signal pregrijavanja a BIOS dalje salje komandu da se iskljuci.
Skini fan kompletno (ako znas i umijes) ocisti ga od prasine (okrugla cetkica je najbolja) skini staru pastu sa hladnjaka (uzmi 70% alkohol iz apoteke i naspi u kakvu plasticnu posudicu koja moze da sprica, ali do pola a pola naspi obicne vode)
natopi krpu (najbolja je gaza - isto iz apoteke) natopi je i kompletno skini i sa hladnjaka i sa procesora.
A evo link kako pravilno staviti pastu na CPU.
http://www.youtube.com/watch?v=o7rPqCvCt0g
Od mali milion pregleda na youtubu ovo je jedini pravilan nacin. Najbolja pasta za CPU i GPU je Artic Silver 5.
Jest malo poskupa ali i vrijedi. Zavisi kakav ti je hladnjak ali uvijek koristi metodu unakrsno postavljanje izi pricvrscavanje vijaka ili plastike.
1 pa 3, 2 pa 4. Ako su vijci idi metodom1 dva kruga pa 3 dva kruga i tako dok ne stegnes do kraja. Ima i gresaka pogotovo ako je kucna radinost (no name comp) i zeli da se ustedi pa se kupi jeftini hladnjak, Kupi skuplji i postavi ali ga redovno cisti.
Ja cistim svoj komp svakih 6 mjeseci , takodje i mijenjam pastu ali nikada mi se temperatura ne mijenja osim pred ciscenje ode za nekih 25% ali zato komp se ne gasi nikada osim za vrijeme ciscenja.
Nadam se da ce ti ovo pomoci.

User avatar
cigara
Posts: 631
Joined: 17/09/2010 16:52

Re: Gasi se kompjuter

Post by cigara » 03/12/2011 13:01

Mozda bi i meni mogli pomoci.

Prije jedno godinu dana imao sam problema s pregrijavanjem pa sam uzeo novi cooler (na proc.) i sve je radilo ko halva do prije par dana kad mi se pokvario vanjski (izduvni) ventilator. Posto mi je komp opet poceo s visokim temp i gasenjem odnesem ga u servis da mi ugrade novi i da promjene pastu na procesoru (nisam je nikad mijenjao a kad sam postavljao cooler primjetio sam da se dosta istrosila). Odrade oni, ja dodjem kuci, upalim igru temp pocne skakati izmedju 75-85 i na kraju se ugasi. Kontam jebat ga, upalim seriju na netu, opet mi zakucava temp...

Kontam da problem nije napojna (imam 500w) posto su ugradili malo jaci ventilator od starog al nisam siguran. Komp cu odnijeti u isti servis u pon al do tad me zanima ima li ko ideju sta bi moglo biti?
Ako je napojna, je li moguce smanjiti br obrtaja vanjskog coolera za nekih 10-20% da smanjim potrosnju, ne vjerujem da ce se pregrijavati.

(samo da se zna, prasina nije problem :D )

User avatar
Buster
Posts: 105
Joined: 09/01/2007 08:32
Location: Sarajevo

Re: Gasi se kompjuter

Post by Buster » 05/12/2011 12:30

cigara wrote:Mozda bi i meni mogli pomoci.

Prije jedno godinu dana imao sam problema s pregrijavanjem pa sam uzeo novi cooler (na proc.) i sve je radilo ko halva do prije par dana kad mi se pokvario vanjski (izduvni) ventilator. Posto mi je komp opet poceo s visokim temp i gasenjem odnesem ga u servis da mi ugrade novi i da promjene pastu na procesoru (nisam je nikad mijenjao a kad sam postavljao cooler primjetio sam da se dosta istrosila). Odrade oni, ja dodjem kuci, upalim igru temp pocne skakati izmedju 75-85 i na kraju se ugasi. Kontam jebat ga, upalim seriju na netu, opet mi zakucava temp...

Kontam da problem nije napojna (imam 500w) posto su ugradili malo jaci ventilator od starog al nisam siguran. Komp cu odnijeti u isti servis u pon al do tad me zanima ima li ko ideju sta bi moglo biti?
Ako je napojna, je li moguce smanjiti br obrtaja vanjskog coolera za nekih 10-20% da smanjim potrosnju, ne vjerujem da ce se pregrijavati.

(samo da se zna, prasina nije problem :D )


Ne mora biti problem ni do napojne niti do tog ventilatora. Moguce je da protok zraka u kucistu nije dobro namjesten. Zavisi od kucista do kucista gdje su postavljeni ventilatori (gore, sa strane i sl.). U prosjeku svi imaju barem 3 ventilatora + ventilator od napojne jedinice. Najbolje je podesiti da jedan ventilator uvlaci zrak, a svi ostali da izbacuju zrak. Moras malo razmisliti i stvoriti u glavi sliku kako bi trebao zrak kolati kucistem. Npr. ako recimo imas ventilator sa strane kucista (koji je na najnizem nivou) najbolje je da on uvlaci zrak zbog graficke, maticne i sl., a svi ostali (napojna, ventilator ispod napojne i ventilator na poklopcu kucista) izbacuju zrak.

Pravilnim protokom zraka mozes postici veoma dobro hladjenje kucista.

Post Reply