Ocito nam se razlikuju ta pouzdana znanja.nemampojma0 wrote: E jesi mi se nagovorila![]()
Svi mi promisljamo o svemu i do nekih se znanja na taj nacin dodje,al se ona onda moraju uporediti sa znanjima koja su poudzana.Ukoliko se ne uporedjuju,vec ih se prihvata zdravo za gotovo,posebno iz razloga jer su nasa,e tada zna biti opasno,a jos opasnije je poceti siriti ta neprovjerena znanja kao 100% tacne cinjenice.
Gadir Hum
- Kroksica
#376 Re: Gadir Hum
-
kerima1
#377 Re: Gadir Hum
@nemaspoima
Ne mislimo 'stvarati' novu grupu pa i bjezimo od toga zar ne vidis
Dovoljno da svako za sebe cita i misli te radi po tome koliko moze,nestalo bi preko noci namrstenosti kod muslimana prema drugacijem od sebe.Ibn Kajim je zivio davno i covjek je bio ucen,obisao svijet,pisao koliko je mogao razumiti svijetu tom svom dobu u kojem je rodjen,njemu svaka cast kad je bio od ucenih ljudi,samo nigdje nisam nasla u Knjizi Bozijoj da ja moram slijediti nekog izvan Knjige Njegove i Poslanika.Pitanje koje mene muci nije tefsir,nego kako prepoznati od milion hadisa da su to poslanikove rijeci,jer ima mi besmilosca koliko hoces i nikako mi to ne mogu bitirijeci jednog resula,sem ubacetina od strane arapa kasnije.Ja sam se jednog hadisa pridrzavala sa prekidima dug niz godina,i tek kad se i medicinski otkrilo da takva neka radnja doprinosi nasem zdravlju tek ga od tad cinim..hocu reci nauka ce potvrdjivati Kur'anske istine pa i hadiske koji su ispravni,a mi kao ljudi imamo mogucnost da razlucimo istinu od neistine pa zasto da se na slijepo samo slijedi sta su drugi zacrtali,pogotovo u dobu kad se sve zivo otkri i kad je ljudska svijet daleko veca,nego sto je to ikako moglo biti prije.I muslimani ce biti ovako ponizeni i najdonji sve dok se ne sovijeste i ne procitaju Kur'an kao neko pismo upuceno samo njima i to dobro ne razume ili koliko je ko u stanju,ovako dok se cita jedno,a razumije drugacije tj.onako kako je neko tefsirio prije nekoliko stoljeca unazad i mi cemo ici samo unazad i biti oov sto jesmo te okrivaljavati da na kjafiri ovo,ono,sve samo nije do nas samih.
Ne mislimo 'stvarati' novu grupu pa i bjezimo od toga zar ne vidis
Dovoljno da svako za sebe cita i misli te radi po tome koliko moze,nestalo bi preko noci namrstenosti kod muslimana prema drugacijem od sebe.Ibn Kajim je zivio davno i covjek je bio ucen,obisao svijet,pisao koliko je mogao razumiti svijetu tom svom dobu u kojem je rodjen,njemu svaka cast kad je bio od ucenih ljudi,samo nigdje nisam nasla u Knjizi Bozijoj da ja moram slijediti nekog izvan Knjige Njegove i Poslanika.Pitanje koje mene muci nije tefsir,nego kako prepoznati od milion hadisa da su to poslanikove rijeci,jer ima mi besmilosca koliko hoces i nikako mi to ne mogu bitirijeci jednog resula,sem ubacetina od strane arapa kasnije.Ja sam se jednog hadisa pridrzavala sa prekidima dug niz godina,i tek kad se i medicinski otkrilo da takva neka radnja doprinosi nasem zdravlju tek ga od tad cinim..hocu reci nauka ce potvrdjivati Kur'anske istine pa i hadiske koji su ispravni,a mi kao ljudi imamo mogucnost da razlucimo istinu od neistine pa zasto da se na slijepo samo slijedi sta su drugi zacrtali,pogotovo u dobu kad se sve zivo otkri i kad je ljudska svijet daleko veca,nego sto je to ikako moglo biti prije.I muslimani ce biti ovako ponizeni i najdonji sve dok se ne sovijeste i ne procitaju Kur'an kao neko pismo upuceno samo njima i to dobro ne razume ili koliko je ko u stanju,ovako dok se cita jedno,a razumije drugacije tj.onako kako je neko tefsirio prije nekoliko stoljeca unazad i mi cemo ici samo unazad i biti oov sto jesmo te okrivaljavati da na kjafiri ovo,ono,sve samo nije do nas samih.
- nemampojma0
#378 Re: Gadir Hum
Slazem se da ima sumnjivih hadisa,ali to ne moze biti opravdan razlog da se odbaci hadiska nauka i hadisi u cijelosti.
Ti ces cekati da ti nauka potvrdi neko vjersko pravilo,da bi ga prihvatila.Da su se ljudi vodili tim tvojim principom u prethodnim stoljecima sta bi ostalo od vjere i sta bi nam se prenijelo,kad je tek zadnjih 100-tinjak godina nauka sposobna da objasni neke vjerske fenomene,opet ne sve,a upravo zato sto Kur'an nema samo naucnu,vec i duhovnu dimenziju.Pa tako ako budes cekala da ti sve nauka objasni i potvrdi,ostaces uskracena za mnogo toga.
Vidi primjer hadisa u kojem je Poslanik a.s. zabranio muskarcima da nose zlatni nakit,ljudi nisu sumnjali u njega,vec ga poslusali i drzali se te zabrane,da bi tek prije par ili prije 10-tak godina njemacki naucnici utvrdili kako zlato muskarcima umanjuje potenciju i reproduktivno zdravlje.
Kad govorimo o tefsiru,spomenuo sam negdje ranije da je Kur'an univerzalna i bezvremenska knjiga koja se mora tumaciti i shvatati spram novih zivotnih okolnost,dakle treba ga tumaciti i u ovom vremenu,ali ljudi koji su osposobljeni za to,ljudi koji imaju znanje,a ne svako po svojoj pameti.Iz tumacenja se izvlace zakljucci i pravila po kojim se onda treba vladati,a tumacenje nije cilj samo sebi.I sad ti i ja razlicito protumacimo neku odredbu i izvedemo razlicita pravila i ponasamo se svako u skladu sa svojim zakljuckom,a uzmi da je milijarda muslimana,imali bi bar stotine hiljada razlicitih pravaca i to ne bi donijelo jedinstvu muslimana,o kojem pricas,vec naprotiv.
Uz navedeno treba imati na umu da se neka pravila nepromjenjiva.
Znaci tumacenje DA,uslov znanje i ne kako se kome cejfne.Ko je siguran da zna i da je to njegovo tacno,duzan je da to objelodani,jer je Kur'an upucen svim ljudima,a ne da se napravi mnostvo nekih svojih privatnih vjerozakona.
Ti ces cekati da ti nauka potvrdi neko vjersko pravilo,da bi ga prihvatila.Da su se ljudi vodili tim tvojim principom u prethodnim stoljecima sta bi ostalo od vjere i sta bi nam se prenijelo,kad je tek zadnjih 100-tinjak godina nauka sposobna da objasni neke vjerske fenomene,opet ne sve,a upravo zato sto Kur'an nema samo naucnu,vec i duhovnu dimenziju.Pa tako ako budes cekala da ti sve nauka objasni i potvrdi,ostaces uskracena za mnogo toga.
Vidi primjer hadisa u kojem je Poslanik a.s. zabranio muskarcima da nose zlatni nakit,ljudi nisu sumnjali u njega,vec ga poslusali i drzali se te zabrane,da bi tek prije par ili prije 10-tak godina njemacki naucnici utvrdili kako zlato muskarcima umanjuje potenciju i reproduktivno zdravlje.
Kad govorimo o tefsiru,spomenuo sam negdje ranije da je Kur'an univerzalna i bezvremenska knjiga koja se mora tumaciti i shvatati spram novih zivotnih okolnost,dakle treba ga tumaciti i u ovom vremenu,ali ljudi koji su osposobljeni za to,ljudi koji imaju znanje,a ne svako po svojoj pameti.Iz tumacenja se izvlace zakljucci i pravila po kojim se onda treba vladati,a tumacenje nije cilj samo sebi.I sad ti i ja razlicito protumacimo neku odredbu i izvedemo razlicita pravila i ponasamo se svako u skladu sa svojim zakljuckom,a uzmi da je milijarda muslimana,imali bi bar stotine hiljada razlicitih pravaca i to ne bi donijelo jedinstvu muslimana,o kojem pricas,vec naprotiv.
Uz navedeno treba imati na umu da se neka pravila nepromjenjiva.
Znaci tumacenje DA,uslov znanje i ne kako se kome cejfne.Ko je siguran da zna i da je to njegovo tacno,duzan je da to objelodani,jer je Kur'an upucen svim ljudima,a ne da se napravi mnostvo nekih svojih privatnih vjerozakona.
- fatamorgana
#379 Re: Gadir Hum
Neki link ili naučno potkrijepljen članak za ovakvu tvrdnju da ne bude opet rekla kazala, kao jedna vjernica koju sam isto pitao pa ona postavila link islamske zajednice Palilula u Beogradu sa ovakvom neobrazloženom tvrdnjom.nemampojma0 wrote:da bi tek prije par ili prije 10-tak godina njemacki naucnici utvrdili kako zlato muskarcima umanjuje potenciju i reproduktivno zdravlje.
Svi metali u prevelikim količinama mogu biti štetni za ljudski organizam no organizam ih sadrži u malim količinama pa čak i zlato, npr i u medu ima mali postotak zlata.
U indijskoj trad. medicini se npr. koristi preparat zvan Swarna bhasma koji sadrži zlato:
http://www.alwaysayurveda.net/2013/05/s ... osage.html - zanimljivo je da se baš ovaj preparat koristi za tretiranje impotencije uslijed neuropatskih problema.
Zlato se koristi i u Menetrier-ovoj katalitičkoj oligoterapiji u kombinaciji Bakar - Zlato - Srebro uglavnom za podizanje imuniteta te se isti preparat kao i za odrasle može slobodno dati i djeci.
i u homeopatiji postoji preparat na bazi zlata - Aurum - koristi se uglavnom kao antidepresiv.
Znači ono što može biti toksično u većim količinama u malim može biti i lijek, e sad s obzirom da zlato ne korodira kao npr bakar ne znam koliko se to zlata može unijeti u organizam nošenjem npr zlatnog prstena ili narukvice.
Nije zlato sve što sija, niti je Kuran jedina referentna knjiga za sve ...
-
kerima1
#380 Re: Gadir Hum
nemaspoima
Kazes da za objasnjenje kur'ana i u ovom dobu treba objasnjenje,ali od ucenih ljudi.
Ja sve sto sam do sad saznala vidim da se i dalje tumaci poIbn Kerirovom tefsiru,znaic oni koji se nazivaju ucenima samo uce napamet po tom vec recenom.A tamam da neko bas pametan napise novi tefsir ja bih opet razmisljala oajetimapaako mi nema smisla kako je taj neko protumacio neki ajet,ja bih po pom kako sma ja razumila,jer imam pravo i meni je objavljen,kao i svima.
Kazes i to da kad bi svi tumacili po svom nastao bi kao haos,pa zar je sad red i mir,a svi se drze jednog tefisra?! ja smatram da muslimani kad bi razmisljali o ajetima neovisno od tefsira bolje bi se slozili nego sto smo sada.A priznajem treba ucene uleme,one prave,ne one sto ispijaju kafe ko nase hodze i uzimaju plate.
Kazes da za objasnjenje kur'ana i u ovom dobu treba objasnjenje,ali od ucenih ljudi.
Ja sve sto sam do sad saznala vidim da se i dalje tumaci poIbn Kerirovom tefsiru,znaic oni koji se nazivaju ucenima samo uce napamet po tom vec recenom.A tamam da neko bas pametan napise novi tefsir ja bih opet razmisljala oajetimapaako mi nema smisla kako je taj neko protumacio neki ajet,ja bih po pom kako sma ja razumila,jer imam pravo i meni je objavljen,kao i svima.
Kazes i to da kad bi svi tumacili po svom nastao bi kao haos,pa zar je sad red i mir,a svi se drze jednog tefisra?! ja smatram da muslimani kad bi razmisljali o ajetima neovisno od tefsira bolje bi se slozili nego sto smo sada.A priznajem treba ucene uleme,one prave,ne one sto ispijaju kafe ko nase hodze i uzimaju plate.
- nemampojma0
#381 Re: Gadir Hum
@Kerima,shvatio sam ja tvoje pisanje i to je ono sto sam ti i rekao u nekim prethodnim postovima,a to je ogromna kolicina samodopadljivosti i umisljenosti,cisti egoizam.Ti pa ti,stalno sebe stavljas i po sebi sudis,a to je prilicno ogranicen pristupu nekom pitanju,nedostaje objektivnost.Obicno ne razumijemo na pravu one koji znaju vise od nas.
@Fato,to u vezi zlata sam procitao u jednoj knjizi,iskreno,sad se ne mogu sjetiti koja je u pitanju,cim se sjetim javim ti.
Svakako da metali imaju uticaj na ljudski organizam,sto ti reko,zavisi od kolicine kakav ce efekat poluciti.Znam da je srebro baktericidno.Zlato isto vjerujem ima nekih pozitivnih uticaja.Ali eto nauka je kazala svoje po tom pitanju.Na koji nacin se to desava,da li zlato otpusta neke molekule koje organizam upija ili je to na nivou emitovanja nekog zracenja,ne bih znao pouzdano.S obzirom da se prsten nosi godinama ili cak cijeli zivot,u tako dugom periodu i male kolicine neceg sto steti mogu prouzrociti odredjeni problem.
A to da ljudski organizam sadrzi u sebi i zlato,poznato nam je,nema niti jednog hemijskog elementa da ga nase tijelo ne sadrzi.
I ova zabrana nosenja zlata,koja vrijedi za muskrce,je hadis,a ne Kur'an.
Na kraju muslimanu nije vazno da to bude i naucno dokazano,posebno neko ovakvo pitanje,koje nije od tolikog znacaja za svakodnevni zivot.Vecini muslimana je vrlo lako se odreci toga,a onima koji su rijesili sva pitanja i ostalo im samo ovo,te im je jako stalo da nose zlato,nek se i bave tim pitanjem.
@Fato,to u vezi zlata sam procitao u jednoj knjizi,iskreno,sad se ne mogu sjetiti koja je u pitanju,cim se sjetim javim ti.
Svakako da metali imaju uticaj na ljudski organizam,sto ti reko,zavisi od kolicine kakav ce efekat poluciti.Znam da je srebro baktericidno.Zlato isto vjerujem ima nekih pozitivnih uticaja.Ali eto nauka je kazala svoje po tom pitanju.Na koji nacin se to desava,da li zlato otpusta neke molekule koje organizam upija ili je to na nivou emitovanja nekog zracenja,ne bih znao pouzdano.S obzirom da se prsten nosi godinama ili cak cijeli zivot,u tako dugom periodu i male kolicine neceg sto steti mogu prouzrociti odredjeni problem.
A to da ljudski organizam sadrzi u sebi i zlato,poznato nam je,nema niti jednog hemijskog elementa da ga nase tijelo ne sadrzi.
I ova zabrana nosenja zlata,koja vrijedi za muskrce,je hadis,a ne Kur'an.
Na kraju muslimanu nije vazno da to bude i naucno dokazano,posebno neko ovakvo pitanje,koje nije od tolikog znacaja za svakodnevni zivot.Vecini muslimana je vrlo lako se odreci toga,a onima koji su rijesili sva pitanja i ostalo im samo ovo,te im je jako stalo da nose zlato,nek se i bave tim pitanjem.
- fatamorgana
#382 Re: Gadir Hum
Nemam ni trunku sumnje da ćeš javiti ime te knjige čim se sjetiš!nemampojma0 wrote:
Jedina sumnja koja mi onda ostaje je ta zašto bi zlato bilo "toksiĆno" za muškarce a netoksično za žene?
Vjerovatno je i to objašnjeno u toj knjizi ....
-
schnappi
#383 Re: Gadir Hum
Tzv. moderno tumacenje Kurana prilagodjeno danasnjem vremenu je nemoguce, jer se niko ne usudjuje proturijeciti hadisima i tefsirima. Nekad, prije 1000 godina su nastajali razni meshebi, tefsiri, zasnovani na razlicitim misljenjima od razlicitih ucenjaka. Znaci bila je sloboda misljenja, cega danas u muslimana nema. Danas ako neko nesto protumaci, mora reci na koji se tefsir poziva itd. Znaci nije dozvoljeno nista sto vec nije receno prije 1000 godina. Nema veze sto nauka i tehnika danas na svim poljima pruzaju mnogo vece mogucnosti za obradu podataka, jezicko i naucno tumacenje, nista ne vrijedi. Zato smo stagnirali.
Primjer je kuranski ajet da je "zemlja xxx", arapska rijec xxx znaci jajolika, jajasta, kao jaje. Ali se nekad smatralo da je zemlja ravna ploca i u tefsirima pise da ovo jajolika moze ujedno da znaci da se odnosi na prostranost pticijeg gnijezda u kom su jaja, pa se i danas prevodi "zemlja je rasprostrta, ucinjena ravnom" itd. To ne mogu da shvatim. Ima u tefsirima kardinalnih gresaka.
Niko se ne usudjuje reci bilo sta protiv ijednog hadisa, evo uzmimo 7000 Buharijevih hadisa, min.7 ljudi u lancu prenosioca je 7x7000= 49000 ljudi i svi su bezgresni, svake rijeci se sjecaju u detalje u periodu od 250 godina, nijednu rijec niti izostavili niti nadodali sto utice na znacenje naravno, koliko bezgresnih ljudi. Ucenjaci u tefsirima tumaceci preko 6000 ajeta nijednu greskicu nisu napravili, bili potkovani i u vjeri, arapskom kurejsijskom jeziku, historiji i svim naukama, tako da je sve neprikosnoveno, nema ko sta da doda i oduzme. Ovo davanje bozije osobine bezgresnosti ljudima ce nas skupo kostati. To je ono sto mnogi ne vide. Svako je duzan da misli za sebe i svako ce samo za svoje grijehe odgovarati, zato ja licno ne prihvatam da mi iko tumaci ista bez jakih dokaza i provjere.
U Kuranu pise da je Bog dao prednost Ademu nad melecima koji su mu se poklonili, a razlog je sto je ljudsko bice sposobno da uci, dok meleci nemaju slobodne volje niti mogu da znaju ono sto im se ne kaze konkretno. Time je receno sta Bog cijeni. Hronoloski prva komanda/zavjet je Iqre-uci/citaj u ime Boga...koji poucava peru...Historijski gledano, skoro uvijek su na vrhuncu moci bili oni koji su imali najrazvijeniju nauku, npr. Egipat, Perzija, Grcka/Vizantija, Arapi/Turci, a danas zapadne zemlje. Ko nece napred, ici ce nazad. Mnogi Arapi bjeze na zapad. Uglavnom naredne civilizacije preuzmu dostignuca prethodne i na to nadogradjuju.
Neki muslimani prelaze u krscanstvo misleci da je njihova vjera opresivna, agresivna, da sputava i ne osjecaju se dobro. Nekad je vazila za tolerantnu, danas se to iskrivilo. Moje je misljenje, da ili ce se islamske zemlje reformisati i staviti nauku i slobodu na veci stepen, cime bi se ujedinili ili bar tolerisali i medjusobno i sa drugima, ili ce se nastati opste rasulo, istrebljenje i medjusobno i svakako, sto je odavno pocelo. Drzava je opresivna prema narodu, postoji plemenska mrznja, netolerancija sekti ili pravaca i vrijedjanje, pojedinci nemaju osnovne slobode, neimastina, nezaposlenost, nepismenost...
Primjer je kuranski ajet da je "zemlja xxx", arapska rijec xxx znaci jajolika, jajasta, kao jaje. Ali se nekad smatralo da je zemlja ravna ploca i u tefsirima pise da ovo jajolika moze ujedno da znaci da se odnosi na prostranost pticijeg gnijezda u kom su jaja, pa se i danas prevodi "zemlja je rasprostrta, ucinjena ravnom" itd. To ne mogu da shvatim. Ima u tefsirima kardinalnih gresaka.
Niko se ne usudjuje reci bilo sta protiv ijednog hadisa, evo uzmimo 7000 Buharijevih hadisa, min.7 ljudi u lancu prenosioca je 7x7000= 49000 ljudi i svi su bezgresni, svake rijeci se sjecaju u detalje u periodu od 250 godina, nijednu rijec niti izostavili niti nadodali sto utice na znacenje naravno, koliko bezgresnih ljudi. Ucenjaci u tefsirima tumaceci preko 6000 ajeta nijednu greskicu nisu napravili, bili potkovani i u vjeri, arapskom kurejsijskom jeziku, historiji i svim naukama, tako da je sve neprikosnoveno, nema ko sta da doda i oduzme. Ovo davanje bozije osobine bezgresnosti ljudima ce nas skupo kostati. To je ono sto mnogi ne vide. Svako je duzan da misli za sebe i svako ce samo za svoje grijehe odgovarati, zato ja licno ne prihvatam da mi iko tumaci ista bez jakih dokaza i provjere.
U Kuranu pise da je Bog dao prednost Ademu nad melecima koji su mu se poklonili, a razlog je sto je ljudsko bice sposobno da uci, dok meleci nemaju slobodne volje niti mogu da znaju ono sto im se ne kaze konkretno. Time je receno sta Bog cijeni. Hronoloski prva komanda/zavjet je Iqre-uci/citaj u ime Boga...koji poucava peru...Historijski gledano, skoro uvijek su na vrhuncu moci bili oni koji su imali najrazvijeniju nauku, npr. Egipat, Perzija, Grcka/Vizantija, Arapi/Turci, a danas zapadne zemlje. Ko nece napred, ici ce nazad. Mnogi Arapi bjeze na zapad. Uglavnom naredne civilizacije preuzmu dostignuca prethodne i na to nadogradjuju.
Neki muslimani prelaze u krscanstvo misleci da je njihova vjera opresivna, agresivna, da sputava i ne osjecaju se dobro. Nekad je vazila za tolerantnu, danas se to iskrivilo. Moje je misljenje, da ili ce se islamske zemlje reformisati i staviti nauku i slobodu na veci stepen, cime bi se ujedinili ili bar tolerisali i medjusobno i sa drugima, ili ce se nastati opste rasulo, istrebljenje i medjusobno i svakako, sto je odavno pocelo. Drzava je opresivna prema narodu, postoji plemenska mrznja, netolerancija sekti ili pravaca i vrijedjanje, pojedinci nemaju osnovne slobode, neimastina, nezaposlenost, nepismenost...
- nemampojma0
#384 Re: Gadir Hum
Pa valjda znas da postoje,pored anatomskih i fizioloske razlike medju spolovima,a jednako tako i patologija je razlicita.Taman te pocnem shvatati ozbiljno,a ti...fatamorgana wrote:Nemam ni trunku sumnje da ćeš javiti ime te knjige čim se sjetiš!nemampojma0 wrote:
Jedina sumnja koja mi onda ostaje je ta zašto bi zlato bilo "toksiĆno" za muškarce a netoksično za žene?![]()
Vjerovatno je i to objašnjeno u toj knjizi ....
-
schnappi
#385 Re: Gadir Hum
U Tori-prvi dio Biblije, pise da se muskarci ne smiju oblaciti kao zene i obrnuto, tj. da se medjusobno ne oponasaju, ovo ulazi u onih 600 i nesto zidovskih zakona, eto a ima takav isti hadis. Sasvim je moguce da iz ovog proizilazi da su u tadasnjoj arapskoj tradiciji samo zene nosile zlato, pa da muskarci ne oponasaju zene. To bi bilo jedno tumacenje hadisa, a naucnog pokrica vjerovatno nema.
Mnogi hadisi se poklapaju sa Biblijom, samo sto raja nema uvid, jer ne cita sve religijske knjige da bi mogao uporediti.
Mnogi hadisi se poklapaju sa Biblijom, samo sto raja nema uvid, jer ne cita sve religijske knjige da bi mogao uporediti.
- Kroksica
#386 Re: Gadir Hum
schnappi wrote:U Tori-prvi dio Biblije, pise da se muskarci ne smiju oblaciti kao zene i obrnuto, tj. da se medjusobno ne oponasaju, ovo ulazi u onih 600 i nesto zidovskih zakona, eto a ima takav isti hadis. Sasvim je moguce da iz ovog proizilazi da su u tadasnjoj arapskoj tradiciji samo zene nosile zlato, pa da muskarci ne oponasaju zene. To bi bilo jedno tumacenje hadisa, a naucnog pokrica vjerovatno nema.
- nemampojma0
#387 Re: Gadir Hum
I u hadisu pise da se muski ne smiju odjevati kao zene i obratno,te se to izmedju ostalog odnosi i na svilu,koja je takodjer zabranjena muskarcima.Kroksica wrote:schnappi wrote:U Tori-prvi dio Biblije, pise da se muskarci ne smiju oblaciti kao zene i obrnuto, tj. da se medjusobno ne oponasaju, ovo ulazi u onih 600 i nesto zidovskih zakona, eto a ima takav isti hadis. Sasvim je moguce da iz ovog proizilazi da su u tadasnjoj arapskoj tradiciji samo zene nosile zlato, pa da muskarci ne oponasaju zene. To bi bilo jedno tumacenje hadisa, a naucnog pokrica vjerovatno nema.
Pokusaj ti je neuspjesan,jednostavno nosenje zlata nije oponasanje zena,jer muski nakit se razlikuje od zenskog.
A koliko malo znas pokazuje slijedeca tvoja recenica: "Sasvim je moguce da iz ovog proizilazi da su u tadasnjoj arapskoj tradiciji samo zene nosile zlato,pa da muskarci ne oponasaju zene".
Ako nisu nosili,pa sto bi poceli s Islamom,jer to od njih nije trazeno vec naprotiv.Znaci predislamski arapi,kao i ostatak covjecanstva su nosili zlato,pa je Islam to zabranio,a ne obratno.
Da si malo bolje citao hadise,naisao bi i na onaj gdje Poslanik a.s. trazi od jednog ashaba da skine prsten i da mu da,pa ga zatim baca daleko u pijesak i tada govori o zabrani nosenja zlata muskarcima.
Posto vidim da ste vas dvoje savladali sve ostale teme i pitanja zivota i vjere,ostavljam vas da odgonetnete razlog zabrane nosenja zlata muskarcima.
Ne sumnjam da ce i to,kao i sve do sada biti zasnovano na povrsnosti,neznanju i vlastitim pretpostavkama uslovljenim vlastitim i nabujalim egom i zeljom za pametovanjem i pokazivanjem.
Sve najbolje
-
schnappi
#388 Re: Gadir Hum
Similarly the prohibition on gold and silk for men is decreed so as to block the means that may lead to men imitating women. End quote.
http://islamqa.info/en/101549
evo na ovoj stranici pise ono sto sam i ja rekla, da je nosenje zlata, okicivanje, zapravo zenska rabota, pa stoga.
sasvim je moguce da su u pravu. to sto neki muskarci ponekad nose zlato ne znaci da je regula, pravilo, uobicajeno za muskarce ili totano prihvaceno ponasanje u nekom vremenu i kulturi.
We are compared to angels, who have no physical needsIt is also customary not to wear gold jewelry on Yom Kippur, as gold is reminiscent of the sin
http://www.chabad.org/holidays/JewishNe ... r-Laws.htm
zidovima je zabranjeno nosenje zlata u odredjene praznike po talmudu
Orthodox Judaism men are generally not allowed to hear women sing, a prohibition called kol isha
http://en.wikipedia.org/wiki/Tzniut
evo ni po talmudu muskarci ne bi smjeli cuti zenski glas kad pjeva
Talmud su pisali rabini i ima dosta istih i slicnih hadisa Bibliji i Talmudu.
Po zapisima u vise Jevandjelja, po historicaru Jozefu Flavijusu i talmudskim zapisima, Isus/Isa as se borio protiv talmudskih pravila i protiv pogresnog tumacenja Tore. Zato je navukao na sebe tadasnje zidove farizeje koji su ga ljagali rimskim vlastima i bio je proganjan, osudjen na smrt itd.
http://islamqa.info/en/101549
evo na ovoj stranici pise ono sto sam i ja rekla, da je nosenje zlata, okicivanje, zapravo zenska rabota, pa stoga.
sasvim je moguce da su u pravu. to sto neki muskarci ponekad nose zlato ne znaci da je regula, pravilo, uobicajeno za muskarce ili totano prihvaceno ponasanje u nekom vremenu i kulturi.
We are compared to angels, who have no physical needsIt is also customary not to wear gold jewelry on Yom Kippur, as gold is reminiscent of the sin
http://www.chabad.org/holidays/JewishNe ... r-Laws.htm
zidovima je zabranjeno nosenje zlata u odredjene praznike po talmudu
Orthodox Judaism men are generally not allowed to hear women sing, a prohibition called kol isha
http://en.wikipedia.org/wiki/Tzniut
evo ni po talmudu muskarci ne bi smjeli cuti zenski glas kad pjeva
Talmud su pisali rabini i ima dosta istih i slicnih hadisa Bibliji i Talmudu.
Po zapisima u vise Jevandjelja, po historicaru Jozefu Flavijusu i talmudskim zapisima, Isus/Isa as se borio protiv talmudskih pravila i protiv pogresnog tumacenja Tore. Zato je navukao na sebe tadasnje zidove farizeje koji su ga ljagali rimskim vlastima i bio je proganjan, osudjen na smrt itd.
-
kerima1
#389 Re: Gadir Hum
Smijem ja,vidis da stalno pisem o umetnutim hadisima koji mi nemaju smisla,a to poslanik nije mogao reci tj. takve besmislice,jer on je govorio po nadahnucu.Vjerujem mene bi u arapskim zemljama ubili za ovakvu slobodnu rijeci,sreca moja pa zivim sa nemuslimanima.Niko se ne usudjuje reci bilo sta protiv ijednog hadisa
Nemaspoima
- nemampojma0
#390 Re: Gadir Hum
Nevezano za zlato,ja sam o tome zavrsio pisanje.
Nista nije cudno sto neke starozavjetne i novozavjetne odredbe koincidiraju s islamskim propisima,to je upravo dokaz da su te tri Poruke s istog Izvora i da sadrze samo ono sto je za ljudsku dobrobit.Medjutim,dvije starije su tokom vremena mijenjanje nebrojeno puta,tako da je jedina validna po kojoj se mogu izvoditi propisi posljednja Objava covjecanstvu.
Nista nije cudno sto neke starozavjetne i novozavjetne odredbe koincidiraju s islamskim propisima,to je upravo dokaz da su te tri Poruke s istog Izvora i da sadrze samo ono sto je za ljudsku dobrobit.Medjutim,dvije starije su tokom vremena mijenjanje nebrojeno puta,tako da je jedina validna po kojoj se mogu izvoditi propisi posljednja Objava covjecanstvu.
- Kroksica
#391 Re: Gadir Hum
Bas me zanima taj naucini podatak koji govori kako je zlato stetno po muskarce, molim te da nas obavjestis o kojoj je knjizi rijec. Ja vjerujem da je zlato jako stetno po insana ako je isti alergican na njega, ali alergijama su skloni i muskarci i zene.nemampojma0 wrote: I u hadisu pise da se muski ne smiju odjevati kao zene i obratno,te se to izmedju ostalog odnosi i na svilu,koja je takodjer zabranjena muskarcima.
Pokusaj ti je neuspjesan,jednostavno nosenje zlata nije oponasanje zena,jer muski nakit se razlikuje od zenskog.
A koliko malo znas pokazuje slijedeca tvoja recenica: "Sasvim je moguce da iz ovog proizilazi da su u tadasnjoj arapskoj tradiciji samo zene nosile zlato,pa da muskarci ne oponasaju zene".
Ako nisu nosili,pa sto bi poceli s Islamom,jer to od njih nije trazeno vec naprotiv.Znaci predislamski arapi,kao i ostatak covjecanstva su nosili zlato,pa je Islam to zabranio,a ne obratno.
Da si malo bolje citao hadise,naisao bi i na onaj gdje Poslanik a.s. trazi od jednog ashaba da skine prsten i da mu da,pa ga zatim baca daleko u pijesak i tada govori o zabrani nosenja zlata muskarcima.
Posto vidim da ste vas dvoje savladali sve ostale teme i pitanja zivota i vjere,ostavljam vas da odgonetnete razlog zabrane nosenja zlata muskarcima.
Ne sumnjam da ce i to,kao i sve do sada biti zasnovano na povrsnosti,neznanju i vlastitim pretpostavkama uslovljenim vlastitim i nabujalim egom i zeljom za pametovanjem i pokazivanjem.
Sve najbolje
Ja razumijem da je Poslanik bio visoko iznad materlijalizma, ali da baci tudji zlatni prsten samo da bi zapoceo pricu o zabrani zlata je nidje veze. Zasto jednostavno nije rekao svom drugu kako nije lijepo i zdravo za muskarca da nosi zlato, da prsten pokloni majci/zeni ili da ga proda jer je u pitanju jako vrijedan metal. Sigurna sam da bi ga ovaj i tako poslusao. Toliko ste zaslijepljeni tekstovima koji pocinju sa "prenosi se od..." da vam uopste nije bitan sadrzaj i smisao istog.
Opet ti ponavljam, to sto ja i jos neki ljudi imaju svoje misljenje koje se sukobljava sa misljenjima tvojih uzora ne znaci da sam ovdje da pametujem i da to svoje misljenje zelim nametnuti drugima. Ne razumijem zasto MUSLIMANI pokazuju toliku odbojnost prema ljudima koji pozivaju raju da malo vise paznje posvete Kur'anu.
-
kerima1
#392 Re: Gadir Hum
I ne treba u njih vjerovati mijenjane su jelde ?Medjutim,dvije starije su tokom vremena mijenjanje nebrojeno puta,
Lijepo u Kur'anu pise oni koji buud vjerovali u prijasnje objave ili spominje ljude od sljedbenika knjge koji po svu noc uce Allahoev Knjige.na koje se to knjige misli,ako en na Bibliju i Tevrat,a ta nas briga sto su ih izmijenili nama se kaze da ih vjerujemo.
- Kroksica
#393 Re: Gadir Hum
Bravo! Jedina validna posljednja Objava!nemampojma0 wrote:Nevezano za zlato,ja sam o tome zavrsio pisanje.
-
kerima1
#394 Re: Gadir Hum
Kroksice tamam da je ispravan taj hadis o zlatu i neki ga muslimani ne buud slijedili vjerujem da ce Allah te grijehe oprostiit ako se pokaju,a nece oprostiti nemampoima clanu sto vrijedja ljude,jer to nije Bozija stvar nego izmedju nemampoima i nas koje vrijedja i treba traziit halala.
- Kroksica
#395 Re: Gadir Hum
Ma halalicemo mi njemu, on nas samo malo zeza.kerima1 wrote:Kroksice tamam da je ispravan taj hadis o zlatu i neki ga muslimani ne buud slijedili vjerujem da ce Allah te grijehe oprostiit ako se pokaju,a nece oprostiti nemampoima clanu sto vrijedja ljude,jer to nije Bozija stvar nego izmedju nemampoima i nas koje vrijedja i treba traziit halala.
- nemampojma0
#396 Re: Gadir Hum
Hajd sacekaj koje stoljece dok nauka objasni,ako uspije,sve vjerske kategorije i fenomene,pa povjeruj.Kroksica wrote:Bas me zanima taj naucini podatak koji govori kako je zlato stetno po muskarce, molim te da nas obavjestis o kojoj je knjizi rijec. Ja vjerujem da je zlato jako stetno po insana ako je isti alergican na njega, ali alergijama su skloni i muskarci i zene.nemampojma0 wrote: I u hadisu pise da se muski ne smiju odjevati kao zene i obratno,te se to izmedju ostalog odnosi i na svilu,koja je takodjer zabranjena muskarcima.
Sve najbolje
Ja razumijem da je Poslanik bio visoko iznad materlijalizma, ali da baci tudji zlatni prsten samo da bi zapoceo pricu o zabrani zlata je nidje veze. Zasto jednostavno nije rekao svom drugu kako nije lijepo i zdravo za muskarca da nosi zlato, da prsten pokloni majci/zeni ili da ga proda jer je u pitanju jako vrijedan metal. Sigurna sam da bi ga ovaj i tako poslusao. Toliko ste zaslijepljeni tekstovima koji pocinju sa "prenosi se od..." da vam uopste nije bitan sadrzaj i smisao istog.
Opet ti ponavljam, to sto ja i jos neki ljudi imaju svoje misljenje koje se sukobljava sa misljenjima tvojih uzora ne znaci da sam ovdje da pametujem i da to svoje misljenje zelim nametnuti drugima. Ne razumijem zasto MUSLIMANI pokazuju toliku odbojnost prema ljudima koji pozivaju raju da malo vise paznje posvete Kur'anu.
Ne zaboravi,da se vjera objavljuje pocetkom 7.stoljeca narodu koji zivi u plemenskom ustroju drustva,da svi nisu kulturni,ljubazni i da lako shvataju,nekad se pokretom kaze vise nego rijecju.Poruka koja se salje upucena je svima,a ne samo doticnom.Taj hadis sam parafrazirao.A sto li to nosenje zlata zabranjuju i ostale abrahamske religije,kako navede djevojka par postova iznad?Samo ti je cilj da hadis prikazes prvo kao upitan,a onda kao netacan,a time i nepotreban,kad kazem hadis ne mislim samo na ovaj,vec na sve hadise.
Suprostavljanje takvim smutnjama nije nikakva zaslijepljenost
Ti nicim nisi zaslijepljena,osim sobom,cim vidis zaslijepljenost svih ostalih i znas im uzore.
Last edited by nemampojma0 on 04/04/2014 23:45, edited 1 time in total.
-
kerima1
#397 Re: Gadir Hum
Ja sta cuKroksica wrote:Ma halalicemo mi njemu, on nas samo malo zeza.kerima1 wrote:Kroksice tamam da je ispravan taj hadis o zlatu i neki ga muslimani ne buud slijedili vjerujem da ce Allah te grijehe oprostiit ako se pokaju,a nece oprostiti nemampoima clanu sto vrijedja ljude,jer to nije Bozija stvar nego izmedju nemampoima i nas koje vrijedja i treba traziit halala.
Jedino ako prizna da je slijep pored ociju i Knjige jasne pa slijedi tudja misljenja
- nemampojma0
#398 Re: Gadir Hum
Ova kerimica se bas zalijepila za mene,da ti se bona ne svidjam,pa ne znas kako ces
Te mi Bog nece oprostiti,te mi ona nece halaliti...nemoj me bona ucjenjivati,ne ide to tako hahahahha
Te mi Bog nece oprostiti,te mi ona nece halaliti...nemoj me bona ucjenjivati,ne ide to tako hahahahha
-
kerima1
#399 Re: Gadir Hum
Onda se i Fatamorgana u tebe zaljubio nema sta,svi za tobom lete ko muhe na g....nemampojma0 wrote:Ova kerimica se bas zalijepila za mene,da ti se bona ne svidjam,pa ne znas kako ces![]()
![]()
![]()
Pa dosadan si i naporan guras po svom,moramo ti svi odgovarati,a ti se odma umislio.
- nemampojma0
#400 Re: Gadir Hum
Bas si pametna i fina.kerima1 wrote:Onda se i Fatamorgana u tebe zaljubio nema sta,svi za tobom lete ko muhe na g....nemampojma0 wrote:Ova kerimica se bas zalijepila za mene,da ti se bona ne svidjam,pa ne znas kako ces![]()
![]()
![]()
Te mi Bog nece oprostiti,te mi ona nece halaliti...nemoj me bona ucjenjivati,ne ide to tako hahahahha![]()
![]()
Pa dosadan si i naporan guras po svom,moramo ti svi odgovarati,a ti se odma umislio.
Sad bih se naljutio,al ne mogu,jer znam da postoje i usta kroz koja moraju da izlaze takve bljuvotine,a ti si samo pokazala da si jedna od tih.
Nemoj mi se vise obracati,molim te.