Gaća, čarapa....
- Topla voda
sto je to cika Miso legenda,a on nije??
pa proso sam 5000 puta kroz onaj prolaz i vazda je ondje bio.
meni je nekako sjeb bio u subotu kad sam landaro po gradu,pogledam tamo,prazno..
umro lik u utorak,ja proso ,on kaslje,kontam haj vazda kaslje,jebe ga onaj propuh.
meni ko da pozorista nema,ono prodjes ..pogledas ..nema pozorista..sjeb
pa proso sam 5000 puta kroz onaj prolaz i vazda je ondje bio.
meni je nekako sjeb bio u subotu kad sam landaro po gradu,pogledam tamo,prazno..
umro lik u utorak,ja proso ,on kaslje,kontam haj vazda kaslje,jebe ga onaj propuh.
meni ko da pozorista nema,ono prodjes ..pogledas ..nema pozorista..sjeb
-
mala-i
upravo ovakostochar wrote:chovjek se zvao Ramiz, umro je prosle sedmice i nek mu je rahmet. drugo, ne mogu da vjerujem kakvih sve 'legendi' ima na ovom forumu i oko chega se sve ne kenjka. kakav je god bio, covjek je zaradjivao svoj novac na nimalo lak nacin, nekome je smetalo sto je hrakao, nekomeje smetala njegova mrzovoljnost, ali fakt je da je bio nezaobilazan detalj grada, kao sto su to i zulejha, i markan, i hajro i jos hrpa znanih i neznanih ljudi koji na svoj nachin chine ovaj grad. covjek je umro, bila je dzenaza, i mislim da je zasluzio da ga se ispostuje i da mu se halali kao sto to svaka vjera ali i norme lijepog ponasanja nalazu.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Eki.ajde ti u pozoriste, pusti se takvih legendi.
Neka mu je rahmet.stochar wrote:chovjek se zvao Ramiz, umro je prosle sedmice i nek mu je rahmet. drugo, ne mogu da vjerujem kakvih sve 'legendi' ima na ovom forumu i oko chega se sve ne kenjka. kakav je god bio, covjek je zaradjivao svoj novac na nimalo lak nacin, nekome je smetalo sto je hrakao, nekomeje smetala njegova mrzovoljnost, ali fakt je da je bio nezaobilazan detalj grada, kao sto su to i zulejha, i markan, i hajro i jos hrpa znanih i neznanih ljudi koji na svoj nachin chine ovaj grad. covjek je umro, bila je dzenaza, i mislim da je zasluzio da ga se ispostuje i da mu se halali kao sto to svaka vjera ali i norme lijepog ponasanja nalazu.
-
liberal
ja ga licno nisam volio, cak mi je bio i odratan onako podbuo ali vremenom je postao dio te pijace i onog zapisanog,vjetrovitog prolaza.
ljetos kad sam bio u gradu prvi put kad sam prosao titovom maksuz sam provirio da vidim jel jos uvijek tu....nesto mi bi drago kad sam ga vidio
stekao je neki image sto bi rekli....kao i cika miso...
ljetos kad sam bio u gradu prvi put kad sam prosao titovom maksuz sam provirio da vidim jel jos uvijek tu....nesto mi bi drago kad sam ga vidio
stekao je neki image sto bi rekli....kao i cika miso...
-
quantum
Neka je njemu rahmet i nadam se da mu nije promaha tamo gdje je otisao.
Ali moze li mi neko objasniti kako se postaje legenda ovog grada? Cime je konkretno ovaj covjek zasluzio da se kaze da je legenda?
Dobro, stajao je u prolazu svaki dan. Onda su manje-vishe svi koji rade na pijaci legende, svi su oni tu svaki dan, stoje, smrzavaju se. Vikao je "gaca, carapa", mnogi su zamijetili kako je cesto pljuvao (hrakao sto bi se reklo), nosio neke cudne kape....to je uglavnom njegov opis.
Ali mozda je znao dobaciti neku duhovitu opasku, mozda je imao nekog sarajevskog sarma u sebi, mozda je bio strasno ljubazan, dobar prodavac, mozda je znao provaliti papka, mozda je bio drugaciji od drugih? Sta je to sto ga cini legendom?
Ali moze li mi neko objasniti kako se postaje legenda ovog grada? Cime je konkretno ovaj covjek zasluzio da se kaze da je legenda?
Dobro, stajao je u prolazu svaki dan. Onda su manje-vishe svi koji rade na pijaci legende, svi su oni tu svaki dan, stoje, smrzavaju se. Vikao je "gaca, carapa", mnogi su zamijetili kako je cesto pljuvao (hrakao sto bi se reklo), nosio neke cudne kape....to je uglavnom njegov opis.
Ali mozda je znao dobaciti neku duhovitu opasku, mozda je imao nekog sarajevskog sarma u sebi, mozda je bio strasno ljubazan, dobar prodavac, mozda je znao provaliti papka, mozda je bio drugaciji od drugih? Sta je to sto ga cini legendom?
-
liberal
ma necini ga legendom nego samo postane nezaobilazan dio grada, dobije neku referencu kao kad neko kaze vidimo se kod najtvrdjih sisa ti znas gdje da ga cekas, ako si govorio o pijaci samo kazes carapa, gaca (promuklim glasom)i ljudi znaju na sta mislis....legenda je nesto drugoquantum wrote:Neka je njemu rahmet i nadam se da mu nije promaha tamo gdje je otisao.
- chuchumbamayumbe
Legenda je bio zato što sam ja napisao u naslovu Gaća, čarapa i svako ko je iole imao priliku da prošvrlja tim dijelom grada zna o kome je riječ. Imaš stotinu drugih prodavača tamo i hajde spomeni bio kojeg koga će još neko skontati u kontekstu "gaća, čarapa". Nema ga. Pa makar i da je za neke osobe on bio negativna ličnost, on je bio i ostao legenda, na sebi svojstven način.
I još nešto, u vezi legendi. Nema tačne definicije za sarajevske legende, to nekako dođe samo po sebi, i svako ko pozna sarajevski mentalitet znati će šta se pod tim podrazumijeva.
Neka priča ko šta hoće, za sarajlije je i Juka bio i osto legenda, i Caco... Na stranu negativni dio onoga što su (ili nisu) uradili, ostali su legende.
I još nešto, u vezi legendi. Nema tačne definicije za sarajevske legende, to nekako dođe samo po sebi, i svako ko pozna sarajevski mentalitet znati će šta se pod tim podrazumijeva.
Neka priča ko šta hoće, za sarajlije je i Juka bio i osto legenda, i Caco... Na stranu negativni dio onoga što su (ili nisu) uradili, ostali su legende.
-
quantum
Ja sam mislio da poznajem taj "sarajevski mentalitet" ali izgleda da sam pogrijesio.
Znaci mozes biti i negativna licnost, kriminalac a da budes legenda? Za mene su legende Hase, Davor, Mirza, Kemo, itd.
Za nekoga su legende Juka i Caco, pa onda Celo 1, Celo 2 itd. Za mene kriminalci nisu legende. Mozemo raspravljati o njihovom doprinosu odbrani grada i onim drugim "aktivnostima", ali cinjenica je ti su ljudi kriminalci i kao takve ih ne treba dizati u legende i postavljati ih nekome kao uzor.
Mislim da nam se pojam legende grada razlikuje.
Znaci mozes biti i negativna licnost, kriminalac a da budes legenda? Za mene su legende Hase, Davor, Mirza, Kemo, itd.
Za nekoga su legende Juka i Caco, pa onda Celo 1, Celo 2 itd. Za mene kriminalci nisu legende. Mozemo raspravljati o njihovom doprinosu odbrani grada i onim drugim "aktivnostima", ali cinjenica je ti su ljudi kriminalci i kao takve ih ne treba dizati u legende i postavljati ih nekome kao uzor.
- dark side of the moon
E jbg ti si stvarno tvrdoglav! Covjek je davao boju onoj pijaci na koju svi idemo a sad ga nema, ma legenda. Ja nisam sarajlija al sam ga upamtio i cak sam jedno vrijeme imao uzrecicu gaca, carapa, boksericaquantum wrote:Ja sam mislio da poznajem taj "sarajevski mentalitet" ali izgleda da sam pogrijesio.![]()
- Prince
Fakat ne kontam kako neko onakav može biti legenda... Niđe veze stvarno. Da je baš pošteno radio, i nije, al' eto.
Sjećam se kad mi je u ratu prodao dva broja veće tene (imao sam 11 godina) i nije htio poslije da mi vrati pare, još se izderao na moju mamu, i nije htio ni zamijeniti za broj manje. Meni je tih 40 KM mnogo tada značilo. Takođe mu znam sina, i pouzdano znam da je sitni kriminalac, ubio bi za marku...
Yebo takve legende.
Sjećam se kad mi je u ratu prodao dva broja veće tene (imao sam 11 godina) i nije htio poslije da mi vrati pare, još se izderao na moju mamu, i nije htio ni zamijeniti za broj manje. Meni je tih 40 KM mnogo tada značilo. Takođe mu znam sina, i pouzdano znam da je sitni kriminalac, ubio bi za marku...
Yebo takve legende.
Last edited by Prince on 02/02/2007 11:00, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
5 godina prolazim tim prolazom i uvijek je tu bio... čudio sam se kako preživi taj propuh... čim ga nisam vidio... pomislio sam na najgore
jednom je bio i na TVu žalio se nešto kako su na zapadu velike penzije a kod nas male ... u tome smislu
eh da...
možda se nekome neće svidjeti
ali sam ga jednom vidio kako izlazi iz onog haustora pored sa najlonskom vrećicom punom žute tekućine na čijoj površini je bijela pjena...
- Lace
sto znaci da nije zapisavao okolinu vec je svoje fizioloske potrebe rjesavao drugacijekomi wrote:
5 godina prolazim tim prolazom i uvijek je tu bio... čudio sam se kako preživi taj propuh... čim ga nisam vidio... pomislio sam na najgore
![]()
jednom je bio i na TVu žalio se nešto kako su na zapadu velike penzije a kod nas male ... u tome smislu![]()
eh da...
možda se nekome neće svidjeti
ali sam ga jednom vidio kako izlazi iz onog haustora pored sa najlonskom vrećicom punom žute tekućine na čijoj površini je bijela pjena...![]()
-
Celicna_saka
Sarajevo je jedini grad gdje se osobe sa donje skale drustvene ljestvice ili ako hocete sa krajnjih drustvenih margina, proglasavaju "legendama", valjda je lakse proglasiti za "legendu" nekog nesretnika nego osobu koja je to zasluzila svojim angazmanom u raznim sferama poput sporta, kulture, zdravsta, umjetnosti etc., valjda je lakse iz sazaljenja nekog proglasiti "legendom".
-
photo
sada tebi treba objasnjavati zasto je neko legenda. legenda je onaj bez koga sarajevo vise nije sarajevo. bio to skenda, gaca-carapa, slijepi dedo koji prodaje upaljace ispred katedrale, dedo koji prodaje priglavke u ferhadiji, cika miso i njima slicni.quantum wrote:Ja sam mislio da poznajem taj "sarajevski mentalitet" ali izgleda da sam pogrijesio.![]()
Mislim da nam se pojam legende grada razlikuje
legende su oni ljudi koji su svojim samim postojanjem davali sarm i poseban osjecaj kao sarajeva. neko ti je gore lijepo napisao da te osjecaj koji ima vecina stanopvnika sarajeva. ne svi. legenda su i kindze, i kemo, i davorin i bodo kovacevic i ostali, ali su legende i ovi sitni, mali ljudi, preprodavaci odjece na siranu, bez kojih grad nije grad. oni pored kojih prolazis svaki dan, ponekada ti dosadjuju, ali kada ih nema, onda ti nesto fali. u srcu, dusi, pogledu ili bar uhu da cujes ono gaca - carapa.
to se osjeca unutra. to se ne moze objasniti. ako to ti ne osjecas, ok. tvoja stvar. nama su ti ljudi legende. nekome nisu. i gotovo.
u dablinu su podigli spomenik jednoj obicnoj irkinji koja je prodavala htranu sa kolica. neki kazu da je bila i prostituka. ne sjecam se imena, mislimda se zvala molly mallow, ali je i ona bila dio prepoznatljivosti dablina, pa i sada, par stotina godina poslije njene smrti.
zato, predlazem da se u parku ispred fisa podignu spomenici svim legendama sarajeva, pored davora i kindzeta, bodi kovacevicu, skendi, ramizu i svim ostalim malim ljudima koji su sarajevo cinili sarajevom.
respect svim njima.
photo has spoken
-
Celicna_saka
Dok je bio ziv asocijacija na Skendu mi je bila nebriga drustva za dusevno poremecene, za gaca-carapa prva misao bude postoji li kakva inspekcija rada, za slijepog dedu i dedu koji prodaje priglavke pomislim kakav ih je jad natjerao da u svojim poznim godinama se mrznu i zavise od dobrodusnosti slucajnih prolaznika, oni nisu legende, ti ljudi su odraz jada bosanskog drustva.photo wrote:quantum wrote:
sada tebi treba objasnjavati zasto je neko legenda. legenda je onaj bez koga sarajevo vise nije sarajevo. bio to skenda, gaca-carapa, slijepi dedo koji prodaje upaljace ispred katedrale, dedo koji prodaje priglavke u ferhadiji, cika miso i njima slicni.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
to znači da pijaca nema WC što impliciraLace wrote: sto znaci da nije zapisavao okolinu vec je svoje fizioloske potrebe rjesavao drugacije
- chuchumbamayumbe
A zasto inspekcija, covjek je imao registrovan biznis, pdv broj i sve?! Garant je bio posteniji od svih ovih oji su sada na vlasti i koji nam rade o glavama...!Celicna_saka wrote:photo wrote:Dok je bio ziv asocijacija na Skendu mi je bila nebriga drustva za dusevno poremecene, za gaca-carapa prva misao bude postoji li kakva inspekcija rada, za slijepog dedu i dedu koji prodaje priglavke pomislim kakav ih je jad natjerao da u svojim poznim godinama se mrznu i zavise od dobrodusnosti slucajnih prolaznika, oni nisu legende, ti ljudi su odraz jada bosanskog drustva.quantum wrote:
sada tebi treba objasnjavati zasto je neko legenda. legenda je onaj bez koga sarajevo vise nije sarajevo. bio to skenda, gaca-carapa, slijepi dedo koji prodaje upaljace ispred katedrale, dedo koji prodaje priglavke u ferhadiji, cika miso i njima slicni.