Pa to i ja govorim, da je vjera instrumentalizirana - s tim da sad postaje dosta vazniji faktor nego prije 10 ili vise godina. Tada nije bilo toliko prica o sukobu civilizacija i zajednistvu kriscana i hriscana protiv nevjernika.Bodkin wrote:ma netacno bolan. pricas napamet ili pricas namjerno sa nekim ciljem. srpski i hrvatski ekstremisti mrza na nacionalnoj osnovi. jer da nije tako srbi bi isli da se bore u ceceniju dok je bila zariste, a hrvati u afriku. srpski i hrvatski radikalizam vuce snagu samo i iskljucivo iz nacionalizma. religija je tu samo kao dodatak. uklopila se u folklor, a i protivnici su slucajno takvi kakvi jesu. jesu srbi ratovali sa bugarima u balkanskim ratovima? kako to sad?Alfons Kauders wrote:Nije rijec o fundamentalizmu tipa onog koji prakticiraju Amisi, vec o radikalizmu, iskljucivosti i instrumentalizaciji vjere za pravdanje nacionalizma i zlocina.elendil wrote:
I dalje se odmičemo od teme. Ima tema o ratu koliko hoćeš.
Ovdje je tema barem što se mene kao Hrvata tiče "kršćanski fundamentalizam". Za mene su Amiši nekakva vrsta kršćanskih fundamentalista, ali takvih u Hrvatskoj nema.
Ja osobno sam agnostik. I ne volim katoličku crkvu. Pogotovo svećenike koji mu duguju pare.
Ali za Božić ukrašavam jelku i za Uskrs farbam kokošje abortuse.
I takva je ogromna većina Hrvata. Razlika je samo u deklariranju. Većina ih se izjašnjavaju kao katolici.
Ko se u hrvatskoj fura na to? Pa recimo oni koji se furaju na otpadnike HSP-a koji su vladali za vrijeme onog rata, koji su furali klerofasizam. To nije fundamentalizam kao kod Amisa, ali zato Amisi bas i nisu ubijali maljem ljude koji im se ne dopadaju i ne nose iste sesire. Neki drugi jesu, a i danas uzivaju dosta podrske u svom narodu.
Dio muslimanske uleme je takodjer bio s njima, a ni srpskim popovima nije maslo za ramazana.
Srecom Hrvati, narocito u Hrvatskoj, su u vecini slucajeva raskrstili s tim pizdarijama. A Srbi? Nisam bas siguran, kod njih je toga sve vise i vise.
sa druge strane bosnjacki radikali su ti koji vuku radikalizam iz religije ali kako ocigledno tema nije bosnjacki nego hrvatski prvenstveno, a onda i srpski radikalizam, izgleda da to nije bitno.
Usput, kolegi iz Hrvatske - ti pacijenti bi se prema tebi odnosili kao i vehabije prema meni, pa ne kontam odakle potreba da ih branis?