Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post Reply
Alfons Kauders

#201 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Alfons Kauders »

Bodkin wrote:
Alfons Kauders wrote:
elendil wrote:
I dalje se odmičemo od teme. Ima tema o ratu koliko hoćeš.

Ovdje je tema barem što se mene kao Hrvata tiče "kršćanski fundamentalizam". Za mene su Amiši nekakva vrsta kršćanskih fundamentalista, ali takvih u Hrvatskoj nema.

Ja osobno sam agnostik. I ne volim katoličku crkvu. Pogotovo svećenike koji mu duguju pare.
Ali za Božić ukrašavam jelku i za Uskrs farbam kokošje abortuse.

I takva je ogromna većina Hrvata. Razlika je samo u deklariranju. Većina ih se izjašnjavaju kao katolici.
Nije rijec o fundamentalizmu tipa onog koji prakticiraju Amisi, vec o radikalizmu, iskljucivosti i instrumentalizaciji vjere za pravdanje nacionalizma i zlocina.

Ko se u hrvatskoj fura na to? Pa recimo oni koji se furaju na otpadnike HSP-a koji su vladali za vrijeme onog rata, koji su furali klerofasizam. To nije fundamentalizam kao kod Amisa, ali zato Amisi bas i nisu ubijali maljem ljude koji im se ne dopadaju i ne nose iste sesire. Neki drugi jesu, a i danas uzivaju dosta podrske u svom narodu.

Dio muslimanske uleme je takodjer bio s njima, a ni srpskim popovima nije maslo za ramazana.

Srecom Hrvati, narocito u Hrvatskoj, su u vecini slucajeva raskrstili s tim pizdarijama. A Srbi? Nisam bas siguran, kod njih je toga sve vise i vise.
ma netacno bolan. pricas napamet ili pricas namjerno sa nekim ciljem. srpski i hrvatski ekstremisti mrza na nacionalnoj osnovi. jer da nije tako srbi bi isli da se bore u ceceniju dok je bila zariste, a hrvati u afriku. srpski i hrvatski radikalizam vuce snagu samo i iskljucivo iz nacionalizma. religija je tu samo kao dodatak. uklopila se u folklor, a i protivnici su slucajno takvi kakvi jesu. jesu srbi ratovali sa bugarima u balkanskim ratovima? kako to sad?

sa druge strane bosnjacki radikali su ti koji vuku radikalizam iz religije ali kako ocigledno tema nije bosnjacki nego hrvatski prvenstveno, a onda i srpski radikalizam, izgleda da to nije bitno.
Pa to i ja govorim, da je vjera instrumentalizirana - s tim da sad postaje dosta vazniji faktor nego prije 10 ili vise godina. Tada nije bilo toliko prica o sukobu civilizacija i zajednistvu kriscana i hriscana protiv nevjernika.

Usput, kolegi iz Hrvatske - ti pacijenti bi se prema tebi odnosili kao i vehabije prema meni, pa ne kontam odakle potreba da ih branis?
costacurta

#202 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by costacurta »

Alfons Kauders wrote: :lol: :lol: :lol:

Dakle pssssst

Koliko god volio Hrvatsku, ovo mi i danas ide na kurac, i to pravo. Uvijek se presucuje ucesce Bosanaca u ratu, u medijima, udzbenicima, svuda... Ali eto, imaju nekakve spomenike - koje mahom grade sami svojim nastradalim, ili to rade s kolegama iz starih jedinica.

Nije popularno reci da su stotine, a po nekima i hiljadu, polozili svoje zivote za Hrvatsku. To bas i nije popularno, jer je politicki oportuno fokusirati se na one koji su bili u JNA za vrijeme rata (mada su mnogi prebjegli, bilo 1991, bilo 1992)... Dok je Hrvat koji je isfurao iz JNA domoljub, Bosnjak koji je napravio isto je agresor na Hrvatsku.

I da, evo jedan primjer ovoga o cemu govorim. Domovinski rat na wiki:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Domovinski_rat

Medju manjinama se pominju Cesi, Madjari, Albanci i Srbi - Bosnjaci jok, mada ih je bilo daleko vise od navedenih.
Bravo!
Nije popularno pričati da su "muslići" dali živote da bi danas oni bili slobodni i "zapadna Europa" za Bosnu koja pak srlja u "islamizaciju".
Sramota je to pričati a i bruka jbte, ispadaš kul u raji ako što više popljuješ i kažeš da smo prljavi, glupi, mundžosi, prljamo im plaže pitama i burecima, a za ove rahmetlije što živote položiše za neovisnost : "Psssst", preče su im Česi i Poljaci :roll:
I onda dođe ovdje čudi se i pita što to "naši" idu u Siriju? :lol:
Alfons Kauders

#203 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: Ah, opet ti o Neumu.

Dokaz za tvrdnje - dva zarobljena vojnika koji su Sagoljevim strvinarima dali intervju u kojem su rekli da ce ici do Neuma.

Ima i onaj presretnuti razgovor ef Omerbasica, ali eto to bas i nije mjerodavno jer "do Neuma" je 1993 bilo realisticko kao i "do Drine" 1992.

I opet niko da objasni kako se to Hrvatska branila od agresije RBiH na njen teritorij?
O Neumu? Pa moram i ja malo napilaviti :D vidiš čime se i ovi hafizi služe... gađaju se posavinama, genocidima, agresijama, urotama... Nešto me uhvatio posao pa se ne stignem ubaciti u raspravu...pa zato samo malo podgrijavam.
A vidim posao ide dobro, nikad nije bilo vise radikalizirane i neobrazovane omladine, a ti si dio tog obrazovnog sustava doktore moj dobri. :)

Te teorije zavjere ostavi za nekog drugog jer znas da ih na ne pushim i da vrlo dobro znam o cemu pricam. :D
KIMBO

#204 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by KIMBO »

De mi postavi imena dvojice-trojice BiH kršćanskih fundamentalista. Da konačno saznamo koji su to.

JOSIP GRBEŠ
Nakon što je Tužiteljstvo Hercegovačko – neretvanskog kantona postiglo sporazum o priznanju krivnje sa Josipom Grbešom, i osudilo ga na godinu i pol dana za napad ''zoljom'' na džamiju u Jasenicama kod Mostara
elendil

#205 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by elendil »

Alfons Kauders wrote:
Fljamurtari wrote:
Alfons Kauders wrote: http://hr.wikipedia.org/wiki/Domovinski_rat

Medju manjinama se pominju Cesi, Madjari, Albanci i Srbi - Bosnjaci jok, mada ih je bilo daleko vise od navedenih.

Jaka stvar - ne pise na wikipediji...

Hoces da ti sad dodam?
Dajem samo najbanalniji primjer. Pise li u udzbenicima, pominje li se u medijima? Slabo sefe, slabo - i zna se zasto. :wink: Ali se zato ne propusti prilika da se za sve oficire utvrdi kako su ucestvovali u agresiji na RH i Sloveniju.

Gle cuda, oficiri JNA su sluzili u JNA.
Ne spominje se ni rat više puno u medijima. A sad sam ti naveo i članke i linkove i slike postavio, pa što više hoćeš?
A to za wikipediu imaj na umu da ni taj članak još nije uređen. Evo ja pokušavam staviti Bošnjake učesnike u obrani ali mi izbacuje neki error. :mrgreen:

Ali nema ni na Bošnjačkoj wikipediji ništa o manjinama u Armiji, pa?
Tko sve uređuje wiki nije ni čudo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#206 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by _BataZiv_0809 »

Jel' ovaj "Hafis" fakat neki doktor nauka koji predaje na fakultetu ili se Alfons opako zajebava? :D
elendil

#207 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by elendil »

KIMBO wrote:
De mi postavi imena dvojice-trojice BiH kršćanskih fundamentalista. Da konačno saznamo koji su to.

JOSIP GRBEŠ
Nakon što je Tužiteljstvo Hercegovačko – neretvanskog kantona postiglo sporazum o priznanju krivnje sa Josipom Grbešom, i osudilo ga na godinu i pol dana za napad ''zoljom'' na džamiju u Jasenicama kod Mostara
Ja ti garantiram da je čovjek nacionalist ne vjerski fundamentalist.

Za razliku od Muamera Topalovića koji je hrvatske povratnike u Konjic izrešetao kalašnjikovom i još preživjelima slao pisma gdje im je nudio "krvarinu" koju bi skupila njegova "braća" a koja je propisana šerijatom u zamjenu za slobodu.
KIMBO

#208 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by KIMBO »

elendil wrote:
KIMBO wrote:

JOSIP GRBEŠ

Za razliku od Muamera Topalovića koji je hrvatske povratnike u Konjic izrešetao kalašnjikovom i još preživjelima slao pisma gdje im je nudio "krvarinu" koju bi skupila njegova 2braća" a koja je propisana šerijatom u zamjenu za slobodu.
Ma jok, izjavio da je to uradio zato što voli Muslimane.
I zar može biti nacionalista Hrvat, a da nije katolik.
Last edited by KIMBO on 17/06/2014 13:04, edited 3 times in total.
elendil

#209 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by elendil »

costacurta wrote:
Alfons Kauders wrote: :lol: :lol: :lol:

Dakle pssssst

Koliko god volio Hrvatsku, ovo mi i danas ide na kurac, i to pravo. Uvijek se presucuje ucesce Bosanaca u ratu, u medijima, udzbenicima, svuda... Ali eto, imaju nekakve spomenike - koje mahom grade sami svojim nastradalim, ili to rade s kolegama iz starih jedinica.

Nije popularno reci da su stotine, a po nekima i hiljadu, polozili svoje zivote za Hrvatsku. To bas i nije popularno, jer je politicki oportuno fokusirati se na one koji su bili u JNA za vrijeme rata (mada su mnogi prebjegli, bilo 1991, bilo 1992)... Dok je Hrvat koji je isfurao iz JNA domoljub, Bosnjak koji je napravio isto je agresor na Hrvatsku.

I da, evo jedan primjer ovoga o cemu govorim. Domovinski rat na wiki:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Domovinski_rat

Bravo!
Nije popularno pričati da su "muslići" dali živote da bi danas oni bili slobodni i "zapadna Europa" za Bosnu koja pak srlja u "islamizaciju".
Sramota je to pričati a i bruka jbte, ispadaš kul u raji ako što više popljuješ i kažeš da smo prljavi, glupi, mundžosi, prljamo im plaže pitama i burecima, a za ove rahmetlije što živote položiše za neovisnost : "Psssst", preče su im Česi i Poljaci :roll:
I onda dođe ovdje čudi se i pita što to "naši" idu u Siriju? :lol:
U postrojbama Hrvatske vojske i policije na svim bojišnicama sudjelovalo je oko 25.000 Bošnjaka, od kojih je 1.100 položilo život za tu zemlju.U znak sjećanja na sve Bošnjake, branitelje sudionike Domovinskog rata Hrvatske, u Zagrebu će danas biti svečano otvoren Memorijalni park i otkriveno spomen-obilježje.

Ovaj memorijalni kompleks ispred zagrebačkog Islamskog centra je odavanje počasti i trajni spomen na doprinos Bošnjaka u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije 1991. U postrojbama Hrvatske vojske i policije na svim bojišnicama i sve vrijeme sudjelovalo je oko 25.000 Bošnjaka, od kojih je 1.100 položilo svoj život za RH. Hrvatska Vlada, odnosno Ministarstvo branitelja i Grad Zagreb, zajednički su omogućili realizaciju Memorijalnog parka i spomenika, čiju su izgradnju inicirali Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske i Islamska zajednica u RH.

Šta lažete? Jeli igdje Poljacima i Česima hrvatska vlada izgradila memorijalni centar i spomenik?

A za to što "vaši" idu u Siriju nije kriva hrvatska vlada nego ovi iz Maoče što pozivaju na džihad i ljudi iz IZ koji blagonaklono gledaju na takve.

Memorijalni centar za poginule branitelje Bošnjake u Hrvatskoj.

Image

Image
Last edited by elendil on 17/06/2014 13:01, edited 3 times in total.
Pol_Pot

#210 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Pol_Pot »

elendil wrote:
KIMBO wrote:

JOSIP GRBEŠ

Za razliku od Muamera Topalovića koji je hrvatske povratnike u Konjic izrešetao kalašnjikovom i još preživjelima slao pisma gdje im je nudio "krvarinu" koju bi skupila njegova "braća" a koja je propisana šerijatom u zamjenu za slobodu.
Jebiga, ako ti garantiraš onda nema druge nego da ti 100% vjerujemo :D
Fljamurtari

#211 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Fljamurtari »

Alfons Kauders wrote: A o ucescu snaga HV u ratu u BiH je suvisno i govoriti, jer je sve uredno dokumentovano.
Koje ciljeve?

ABiH nigdje ni ni bila na granici sa RH da bi mogla napasti ciljeve a zasto ne zakljuciti da bi ciljevi takve borbe bili ono na sto su predstavnici Bosnjaka dali svoj potpis na sluzbene dokumente?
ex-Efendija

#212 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by ex-Efendija »

povijesno izgubljeni bosnjo je za dva rata za poglavnika dobio jedan memorijalni centar :roll:

Image

da li su ovi nesretnici sto uludo padose dzenneta zaradili, ne znam :roll: ali sam siguran da se u siriji dzennet sigurno zaraditi moze :izet:
Bodkin

#213 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Bodkin »

ex-Efendija wrote:povijesno izgubljeni bosnjo je za dva rata za poglavnika dobio jedan memorijalni centar :roll:

Image

da li su ovi nesretnici sto uludo padose dzenneta zaradili, ne znam :roll: ali sam siguran da se u siriji dzennet sigurno zaraditi moze :izet:
jel to hoces da kazes da su bosnjaci bili na strani poglavnika u WW2?
Objektivni navijac

#214 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Objektivni navijac »

_BataZiv_0809 wrote:Jel' ovaj "Hafis" fakat neki doktor nauka koji predaje na fakultetu ili se Alfons opako zajebava? :D
:lol: :lol:
Kakav doktor,pa vidis da je polupismen :D :D :D
Objektivni navijac

#215 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Objektivni navijac »

Pol_Pot wrote:
Objektivni navijac wrote: Islamisticki borci ,ljudi koji su otisli u Siriju,su veci neprijatelji Bosne od Chetnika i Ustasa zajedno. Oni su muslimani,za njih je Bosna kjafirska drzava kao i svaka druga kjafirska drzava,one ne ratuje za kjafire i njihove drzave,oni ratuju za islam. To svaki od njih u intervju kaze. Oni ce ovdje praviti i boriti se za Islamsku drzavu a ne za BiH. Njihovi neprijatelji nisu Srbi i Hrvati,njihovi neprijatelji su kjafiri/nevjernici. Oni su vec par puta dosli u sukob sa policijom BiH,izveli su i nekoliko napada vec,cak na kjafirsku policijsku stanicu,kao u Bugojnu,ti napadi ce se prosiriti s vremenom. Islamistickim borcima u uspostavi Islamske drzave na putu ne stoje Srbi i Hrvati,nego Bosnjaci. No,kako sam rekao u jednom predhodnom postu,ja uopste ne sumnjam u pobjedu muslimana i uspostavu islamske drzave na Balkanu.
Možda tebi, meni (a vjerujem i velikoj većini) gorih od četnika i ustaša nema. Oni su dokazana opasnost. A evo ja ti kao musliman garantujem da se neće nikad formirat Islamska država. I ti to dobro znaš ali podjebaješ i pokušavaš stvari predstaviti onakvim kakve nisu.
Ratovi sa chetnicima i ustasama su zavrseni. Ratovi protiv islamista tek predstoje. Mada Bosna,kao drzava protiv islamista ima 0,01 % sanse.
Cuj ti garantujes da se nece formirati islamska drzava :lol: :lol: :lol:
Nista ne stoji na putu stvaranja islamske drzave na Balkanu. Srbija je apsolutno za to,Hrvatska malo manje,samo zato sto ne zeli granicu sa Srbima ali to mogu rijesiti medjusobno. Bosanski Srbi i Bosanski Hrvati su apsolutno za stvaranje islamske drzave,to im se apsolutno uklapa u ostvarenje svih planova. Znaci na putu mudzahidima stoje samo probosanski i sekularni Bosnjaci. No ,to je vrsta u izumiranju a za 10-ak godina ih nece biti skoro nikako i nista nece biti na putu stvaranja islamske drzave. Malo ce se US i EU buniti,jer se boje nestabilnosti ali ce se pomiriti sa realnoscu.
madner

#216 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by madner »

Vjera kod Bosnjaka, da Bosance ne spominjem, je realno sekundarna stvar. Ljudi su ovdje religiju upasovali u neke normalne okvire. Zato i vehabije djeluju kao strano tjelo.

Tacno je da je Srpsko Hrvatski plan da se stvori Bosnjakistan, no nationalizam je ovdje prejak za tu ideju.
elendil

#217 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by elendil »

Objektivni navijac wrote:
Pol_Pot wrote:
Objektivni navijac wrote: Islamisticki borci ,ljudi koji su otisli u Siriju,su veci neprijatelji Bosne od Chetnika i Ustasa zajedno. Oni su muslimani,za njih je Bosna kjafirska drzava kao i svaka druga kjafirska drzava,one ne ratuje za kjafire i njihove drzave,oni ratuju za islam. To svaki od njih u intervju kaze. Oni ce ovdje praviti i boriti se za Islamsku drzavu a ne za BiH. Njihovi neprijatelji nisu Srbi i Hrvati,njihovi neprijatelji su kjafiri/nevjernici. Oni su vec par puta dosli u sukob sa policijom BiH,izveli su i nekoliko napada vec,cak na kjafirsku policijsku stanicu,kao u Bugojnu,ti napadi ce se prosiriti s vremenom. Islamistickim borcima u uspostavi Islamske drzave na putu ne stoje Srbi i Hrvati,nego Bosnjaci. No,kako sam rekao u jednom predhodnom postu,ja uopste ne sumnjam u pobjedu muslimana i uspostavu islamske drzave na Balkanu.
Možda tebi, meni (a vjerujem i velikoj većini) gorih od četnika i ustaša nema. Oni su dokazana opasnost. A evo ja ti kao musliman garantujem da se neće nikad formirat Islamska država. I ti to dobro znaš ali podjebaješ i pokušavaš stvari predstaviti onakvim kakve nisu.
Ratovi sa chetnicima i ustasama su zavrseni. Ratovi protiv islamista tek predstoje. Mada Bosna,kao drzava protiv islamista ima 0,01 % sanse.
Cuj ti garantujes da se nece formirati islamska drzava :lol: :lol: :lol:
Nista ne stoji na putu stvaranja islamske drzave na Balkanu. Srbija je apsolutno za to,Hrvatska malo manje,samo zato sto ne zeli granicu sa Srbima ali to mogu rijesiti medjusobno. Bosanski Srbi i Bosanski Hrvati su apsolutno za stvaranje islamske drzave,to im se apsolutno uklapa u ostvarenje svih planova. Znaci na putu mudzahidima stoje samo probosanski i sekularni Bosnjaci. No ,to je vrsta u izumiranju a za 10-ak godina ih nece biti skoro nikako i nista nece biti na putu stvaranja islamske drzave. Malo ce se US i EU buniti,jer se boje nestabilnosti ali ce se pomiriti sa realnoscu.
To se slažem.
Meni bi da sam malo veći hrvatski nacionalista nego što jesam (doduše sa sigurne udaljenosti iz Hrvatske :D ) najviše odgovarala ova radikalizacija muslimana u BiH. Jer kad razmislim, između mene i nekog sekularnog Bošnjaka nema apsolutno nikakve razlike osim onih u muzici i prehrani :D . Ja volim sekularne Bošnjake. Imam jako dobre radne kolege među njima, baš, ono što bi se reklo, merhametli ljudi :bih:

Između mene i nekog selefističkog orangutana postoje ogromne razlike. A vodeći se tom logikom to znači da i između tog sekularnog Bošnjaka i selefističkog orangutana također postoje ogromne razlike. Svaka islamizacija u BiH će u konačnici dovesti do sukoba između prvo sekularnih Bošnjaka i SDA-Bošnjaka a nakon toga i sukoba SDA Bošnjaka i orangutana u kojem će orangutani pobijediti.
Isto sranje koje se sada dešava u Siriji bi moglo zadesiti i Bošnjake. Evo, Kurdi iskoristili među Arapski rat i praktički se odvojili. Kao i sada u Iraku.
A ako se uspostavi islamska država u BiH biti će: bye bye euro-integracije, good morning secesija. :D
elendil

#218 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by elendil »

madner wrote:Vjera kod Bosnjaka, da Bosance ne spominjem, je realno sekundarna stvar. Ljudi su ovdje religiju upasovali u neke normalne okvire. Zato i vehabije djeluju kao strano tjelo.

Tacno je da je Srpsko Hrvatski plan da se stvori Bosnjakistan, no nationalizam je ovdje prejak za tu ideju.
To je koliko se sjećam bio i Alijin plan. Ne treba njega ignorirati. Ja sam čitao knjigu Sefera Halilovića "Lukava strategija" u kojoj čovjek piše kako je Alija Izetbegović predlagao da se Srbima da istočna Hercegovina u zamjenu za Sandžak.

A čitao sam i islamsku deklaraciju u kojoj je Alija palamudio o ponovnoj uspostavi hilafeta i stvaranju islamske države na balkanu koja bi se spojila s tim hilafetom.
ex-Efendija

#219 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by ex-Efendija »

madner wrote:Vjera kod Bosnjaka, da Bosance ne spominjem, je realno sekundarna stvar. Ljudi su ovdje religiju upasovali u neke normalne okvire. Zato i vehabije djeluju kao strano tjelo.

Da, iz perspektive jednog ljubitelja piva iz zelene flase :D . Sacekaj izbore pa ces se iznenaditi koliko ce glasova dobiti rejsefendija.
tandmand

#220 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by tandmand »

Potpuno se slazem sa bojaznima iznesenim u uvodnom postu. Bilo koji etnicki i vjerski ekstremizam mozda sada izgleda bezazleno. Niko u uvjetima koji jesu sada, nece da rizikuje neku komociju zivljenja i da zbog "neprijatelja" ide u zatvor. Medjutim, u datim okolnostima odredjene osobe se preko noci pretvore u zlikovce. Vezano za ovo, uvijek se sjetim pretvorbe lika kojeg glumi Milan Strljic u filmu "Okupacija u 26 slika".
Imamo stanje dubokog nepovjerenja koje se temelji na iskustvima iz dalje i blize povijesti. Trenutni mir, tolerancija i suzivot se vjestacki u zivotu odrzavaju raspalom aparaturom zvanom Daytonski mirovni sporazum.
Dovoljno je da se stvori stanje haosa i medijska blokada, pa da odredi smrti stupe na scenu.
Radikalizirana omladina jeste prijetnja ali njihov eventualni organizator koji ce ih staviti u sluzbu politickog programa je najveca prijetnja.

Jos bih htio ukazati na relativizaciju zlocina koja se stalno provlaci po forumu.
Uvijek ima budala koji ce individualno ili u grupi pociniti zlocin koji u sveukupnim ratnjim zbivanjima moze predstavljati izolirani incident. Ovo se uglavnom veze za mudzahedine, koji su jedna marginalna grupa i nisu politicki organzirani u stranku. Ne biraju se u strukture vlasti, te tako ne mogu niti donositi odluke koje bi predstavljale sistematizaciju zlocina.

Daleko su opasniji oni koji su politicki (ne nuzno i vjerski) organizirani, te stvaraju paradrzavne sisteme proistekle iz ksenofobnih, fasistoidnih stranackih programa. Zlocini se planiraju i realiziraju principom jednostarjesinstva i subordinacije (JNA termin), te kao takvi ne mogu predstavljati zbirku incidenata, vec UZP.
Svaki UZP je dobro planiran i dokumentiran (zakoni, preporuke, naredbe, prepiske i izvjestaji).

Crkvene institucije su cesto svojim aktivnostima preteca UZP jer stvaraju stanje duha koje potice ksenofobiju. Sjetimo se aktivnosti Srpske pravoslavne crkve `90 tih godina.
Danas je SPC promotor aparthejda u Republici srpskoj, koja ima sve atribute jedne fundamentalisticke pravoslavne drzave.
Fljamurtari

#221 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Fljamurtari »

tandmand wrote:Potpuno se slazem sa bojaznima iznesenim u uvodnom postu. Bilo koji etnicki i vjerski ekstremizam mozda sada izgleda bezazleno. Niko u uvjetima koji jesu sada, nece da rizikuje neku komociju zivljenja i da zbog "neprijatelja" ide u zatvor. Medjutim, u datim okolnostima odredjene osobe se preko noci pretvore u zlikovce. Vezano za ovo, uvijek se sjetim pretvorbe lika kojeg glumi Milan Strljic u filmu "Okupacija u 26 slika".
Imamo stanje dubokog nepovjerenja koje se temelji na iskustvima iz dalje i blize povijesti. Trenutni mir, tolerancija i suzivot se vjestacki u zivotu odrzavaju raspalom aparaturom zvanom Daytonski mirovni sporazum.
Dovoljno je da se stvori stanje haosa i medijska blokada, pa da odredi smrti stupe na scenu.
Radikalizirana omladina jeste prijetnja ali njihov eventualni organizator koji ce ih staviti u sluzbu politickog programa je najveca prijetnja.

Jos bih htio ukazati na relativizaciju zlocina koja se stalno provlaci po forumu.
Uvijek ima budala koji ce individualno ili u grupi pociniti zlocin koji u sveukupnim ratnjim zbivanjima moze predstavljati izolirani incident. Ovo se uglavnom veze za mudzahedine, koji su jedna marginalna grupa i nisu politicki organzirani u stranku. Ne biraju se u strukture vlasti, te tako ne mogu niti donositi odluke koje bi predstavljale sistematizaciju zlocina.

Daleko su opasniji oni koji su politicki (ne nuzno i vjerski) organizirani, te stvaraju paradrzavne sisteme proistekle iz ksenofobnih, fasistoidnih stranackih programa. Zlocini se planiraju i realiziraju principom jednostarjesinstva i subordinacije (JNA termin), te kao takvi ne mogu predstavljati zbirku incidenata, vec UZP.
Svaki UZP je dobro planiran i dokumentiran (zakoni, preporuke, naredbe, prepiske i izvjestaji).

Crkvene institucije su cesto svojim aktivnostima preteca UZP jer stvaraju stanje duha koje potice ksenofobiju. Sjetimo se aktivnosti Srpske pravoslavne crkve `90 tih godina.
Danas je SPC promotor aparthejda u Republici srpskoj, koja ima sve atribute jedne fundamentalisticke pravoslavne drzave.

Suma sumarum: zabraniti Crkve?
Pol_Pot

#222 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Pol_Pot »

ex-Efendija wrote:

Da, iz perspektive jednog ljubitelja piva iz zelene flase :D . Sacekaj izbore pa ces se iznenaditi koliko ce glasova dobiti rejsefendija.
Ma neće ba. Ne može preuzet glasove od SDA nema šanse, a samo se tim glasovima može nadat. Nema on tu infrastrukturu kakvu oni imaju. Oni su banda koja sigurica ima svake izbore dovoljno glasova. Nekad malo manje, nekad malo više, al uvijek su tu. I ta mašinerija ih neće napustit.
Mada, moje mišljenje, rejs je šupak al je Bakir puno opasniji.
Pol_Pot

#223 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Pol_Pot »

Fljamurtari wrote:
tandmand wrote:Potpuno se slazem sa bojaznima iznesenim u uvodnom postu. Bilo koji etnicki i vjerski ekstremizam mozda sada izgleda bezazleno. Niko u uvjetima koji jesu sada, nece da rizikuje neku komociju zivljenja i da zbog "neprijatelja" ide u zatvor. Medjutim, u datim okolnostima odredjene osobe se preko noci pretvore u zlikovce. Vezano za ovo, uvijek se sjetim pretvorbe lika kojeg glumi Milan Strljic u filmu "Okupacija u 26 slika".

Suma sumarum: zabraniti Crkve?
Što trpaš čovjeku riječi u usta? Jel nije upravu za SPC? Jesmol sanjali popove po linijama, popove sa Arkanom, popove kako blagosiljaju puške, popove kako pravdaju i potiću na zločine?
Ne treba zabraniti, ali ih definitivno treba držati na oku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#224 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by _BataZiv_0809 »

Objektivni navijac wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Jel' ovaj "Hafis" fakat neki doktor nauka koji predaje na fakultetu ili se Alfons opako zajebava? :D
:lol: :lol:
Kakav doktor,pa vidis da je polupismen :D :D :D
Ne znam fkt, vidim da covjek jako nadobudno pise sa neskrivenim narcisizmom, sa puno pretencioznih tvrdnji, previse izvlacenja iz konteksta i poprilicno jednostrano i neobjektivno. A onda procitam da mu Alfons stalno trlja na nos da je dio obrazovnog sistema koji stvara ogranicene poluimbecile. I eto zbrojim 2 i 2.

Mislim, obrazovni sistem u kojem su Esed Radeljas i Sadik Ahmetovic magistri, itekako moze progutati i jednog polupismenog doktora nauka, wannabe Nina Raspudica. :mrgreen:
madner

#225 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by madner »

ex-Efendija wrote:

Vise od 150 000? :D
Post Reply