Vaha legenda

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
rumenko

#1 Vaha legenda

Post by rumenko »

Znam da ste procitali ali nema veze.

Zivi dokaz da Bosanci i Hercegovci sa BiH u srcu mogu biti uspjesni u svijetu.
Imas Vahida i imas "one druge" koji zive u BiH i navijaju za SERIMO(sevie i montenegro) kada igraju protiv BiH.

Halilhodžić je četvrti Bosanac sa priznanjem koje je utemeljio Napoleon Bonaparta, francuski vojskovođa. Pored Halilhodžića, "legionari" iz naše zemlje postali su književnik i nobelovac Ivo Andrić 1937, te 2002. godine Jakob Finci, današnji direktor za državnu službu BiH, i Jovan Divjak, predsjednik organizacije "Obrazovanje gradi BiH".

"Presretan sam zbog ovog priznanja i mogu reći da mi je jedno od najdražih u životu. Ovo je nagrada za mene, moju porodicu, ali i za cijelu BiH. Ovu nagradu posvećujem svim Bosancima i Hercegovcima u cijelom svijetu. Teško je riječima opisati kako se osjećam u ovom trenutku jer pripala mi je velika čast, ali i velika obaveza da u narednom periodu našu zemlju predstavljam u još ljepšem svjetlu"
bosniaque

Post by bosniaque »

stochar wrote:Vaha dz.s.!
ne poredi nikoga sa dz.s, nije to dobro! :-?

Vahid Halilhodžić za "Nezavisne", nakon što je dobio orden Legije časti

"Nagradu posvećujem svim građanima BiH"
Vahid Halilhodžić, naš nekadašnji proslavljeni fudbaler, a danas trener Pariz Sen Žermena, u ponedjeljak naveče u Parizu odlikovan je ordenom Legije časti Francuske. Halilhodžić je četvrti Bosanac sa priznanjem koje je utemeljio Napoleon Bonaparta, francuski vojskovođa. Pored Halilhodžića, "legionari" iz naše zemlje postali su književnik i nobelovac Ivo Andrić 1937, te 2002. godine Jakob Finci, današnji direktor za državnu službu BiH, i Jovan Divjak, predsjednik organizacije "Obrazovanje gradi BiH".

"Presretan sam zbog ovog priznanja i mogu reći da mi je jedno od najdražih u životu. Ovo je nagrada za mene, moju porodicu, ali i za cijelu BiH. Ovu nagradu posvećujem svim Bosancima i Hercegovcima u cijelom svijetu. Teško je riječima opisati kako se osjećam u ovom trenutku jer pripala mi je velika čast, ali i velika obaveza da u narednom periodu našu zemlju predstavljam u još ljepšem svjetlu", rekao je Halilhodžić juče za "Nezavisne novine".

Halilhodžić je objasnio na osnovu čega je dobio veliko priznanje Fancuske.

"Na svečanoj dodjeli ordena Legije časti, Fransoa Pino, izaslanik predsjednika Francuske Žaka Širaka, rekao je da sam ovo laskavo priznanje dobio zbog moje životne priče. Naime, obrazložio je da sam u Francusku došao bez ičega, a da sam napravio mnogo, što bi trebao biti putokaz i svakom Francuzu. Pratili su moje rezultate iz vremena kada sam sa klupe preuzeo Lil i od drugoligaša stvorio tim koji je igrao zapaženu ulogu u elitnom fudbalskom takmičenju u Evropi, te Ligi evropskih prvaka. Isto tako kao veoma uspješnim ocijenili su i moj prošlosezonski rad u Pari Sen Žermenu, odnosno osvajanje nacionalnog Kupa sa ovim timom", kaže Halilhodžić.

Željana Zovko, ambasador BiH u Francuskoj, prisustvovala je u ponedjeljak navečer dodjeli ordena Legije časti proslavljenom bh. treneru.

"Izuzetna mi je čast što je jedan naš građanin dobio ovakvo veliko priznanje. Halilhodžić predstavlja primjer onoga što BiH treba da radi, odnosno da promoviše ono najbolje što imamo. Moramo mu izraziti zahvalnost što je učinio za nas u Francuskoj i među političarima ove zemlje. Halilhodžić mi pomaže u susretima sa zvaničnicima ove zemlje, a isto tako daje veliki doprinos u razvoju veza dviju zemalja. Halilhodžić na najbolji mogući način pomože i Bosni i Hercegovini da što prije postane dio Evropske unije", rekla je Zovko juče za "Nezavisne novine".

S. ŠIŠIĆ

Donacija za bh. dizače tegova
Na sinoćnjem prijemu u Ambasadi BiH u Parizu organizovana je izložba bh. slikara Kemala Hadžića. Hadžić je Halilhodžiću poklonio nekoliko slika, dok će ostatak slika biti prodat, a sav prihod od ove aukcije biće proslijeđen reprezentaciji BiH u dizanju tegova.

Sinoćnji prijem u Ambasadi BiH
U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Parizu sinoć je održan prijem u čast Vahida Halilhodžića, a povodom njegovog dobijanja oredna Legije časti Francuske.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali mnogi Bosanci koji žive i rade u zemlji 'galskih pijetlova": Faruk Hadžibegić, Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Virgilija Nevjestić, Kemal Hodžić, Marko Stupić, Miloš Lozin...

Pored naših državaljana na prijemu u pariskoj ambasadi BiH sinoć su bili i predstavnici parlamenta Francuske i ljudi iz sportskog, kulturnog i javnog života popularnih "trikolora".

Spilberg, pa Halilhodžić
Prošlog mjeseca, prije Vahida Halilhodžića, ordenom Legije časti proglašen je Stiven Spilberg, proslavljeni holivudski režiser. Spilbergu je odred u Jelisejskoj palati uručio Žak Širak, predsjednik Republike Francuske.

Mnogo je poznatih ličnosti koje su proglašene francuskim "vitezovima", a među njima su i Volt Dizni (1935), Čarli Čaplin (1952), Plasido Domingo (2002)...

Orden Legije časti od 1802. godine
Orden Legije časti utemeljen je 19. maja 1802. godine, a uveo ga je tadašnji prvi konzul, a kasnije francuski vojskovođa Napoleon Bonaparta. Napoleon je po zakonu donijetom pomenutog dana postao "vođa Legije" i predsjednik Velikog savjeta koji imenuje članove Legije časti. Za istoriju ordena zanimljivo je da nije dodijeljen nekoliko godina po donošenju zakona.

Inače, Vlada Francuske svake godine 14. jula donosi odluku o odlikovanju zaslužnih građana, kao i značajnijih stranaca u ovoj zemlji, koji su svojim radom dali doprinos Republici Francuskoj.

Hadžibegić: Ponosan sam na Vahu
Faruk Hadžibegić, nekadašanji fudbaler Sarajeva i reprezentativac bivše SFR Jugoslavije, kao i selektor reprezentacije BiH, o nagradi koju je dobio Halilhodžić, u telefonskom razgovoru iz Pariza za "Nezavisne novine", rekao je:

"Ponosan sam na našeg Vahu! Kao i svi ostali Bosanci u Francuskoj, presretan sam što je jedan naš sunarodnik dobio ovako veliko priznanje. U Francuskoj se oden Legije časti mora zaslužiti, a Halilhodžić je to svojim radom u fudbalu zaslužio. Njegovo priznanje potvrđuje da smo narod kojeg izuzetno cijene u Francuskoj."

DRUGI O HALILHODŽIĆU
Povodom Halilhodžićevog dobijanja ordena Legije časti Francuske, "Nezavsine novine" konataktirale su tokom jučerašnjeg dana bivše proslavljene fudbalere i trenere iz svih krajeva BiH. Naši sagovornici bili su: Sead Kajtaz (bivši fudbaler Veleža), Duško Bajević (nekadašnji igrač Veleža, trenutno trener Olimpijakosa), Fuad Muzurović (bivši trener Sarajeva i selektor "A" reprezentacije BiH), Mišo Smajlović (nekadašnji igrač Željezničara i selektor "A" i "U-21" reprezentacija BiH), te Damir Špica (prvotimac Borca iz Banje Luke). Svi su bili saglasni u jednom: "Oreden časti je veliko priznanje za Halilhodžića, Mostar, BiH, ali i cijeli region."

Duško Bajević:
"Dobiti orden Legije časti Francuske ne može svako. Halilhodžić je uvijek bio veliki sportista i čovjek. Posebno sam ponosan što je orden časti dobio Halilhodžić, moj nekadašnji sugrađanin iz Mostara. Nagrada je priznanje za njega, za Mostar, za Bosnu i Hercegovinu, ali i cijeli balkanski region. Svaka mu čast."

Sead Kajtaz:
"Svaki uspjeh postignut u svijetu ima veliko značenje za Bosnu i Hercegovinu. To je i za Mostar i sve Mostarce velika stvar. Popularni Vaha je svojim radom to zaslužio. Naš sugrađanin je do nagrade došao radom u sportu, kao stranac i svakako da to svakome ne može poći za rukom."

Fuad Muzurović:
"Prateći njegov rad u posljednje vrijeme, lako se moglo uočiti o kakvom se trenerskom potencijalu radi. Halilhodžić je već sada napravio mnogo. Očigledno da ljudi u Francuskoj znaju cijeniti pravi rad. Drago mi je zbog njega i želim mu čestitati za sve što je do sada uradio u karijeri, ali i za promociju Bosne i Hercegovine u Evropi i svijetu."

Mišo Smajlović:
"Mislim da je to priznanje velika stvar za nas. Drago mi je da je kao sportista Halilhodžić dobio orden Legije časti Francuske. Radujem se njegovim uspjesima, priznanje je zaslužio kao igrač, ali i sada kao trener. Posebno mi je drago što se Bosna i Herecegovina i kroz priznanje koje je dobio Halilhodžić, konačno, spominje u pozitivnom smislu, a ne po stradanjima i ratu iz bliske prošlosti."

Damir Špica:
"Sigurno da je to veliko priznanje za Halilhodžića, ali i za našu zemlju. Malo ljudi iz bilo koje branše ima priliku da dobije oredn Legije časti. To je sigurno nešto što treba poštovati i ta nagrada govori da on vrijedi kao sportista i kao čovjek. Francuzi se sigurno ne razbacuju takvim priznanjima."

nezavisne.com
Post Reply