UEFA Conference League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Osmi Socrates

#626 Re: UEFA Conference League

Post by Osmi Socrates »

Conference League i ima samo jednog engleskog predstavnika i to se neće promjeniti. Trenutno, to mjesto dobija pobjednik Liga Kupa. Ako se taj klub preko tabele ili na drugi način plasirao u "više" evropsko takmičenje, onda se mjesto dobija preko PL tabele.

Englezi dobijaju dva zagarantirana mjesta u Europa League. Jedno od tih mjesta dobija pobjednik FA Kupa. Drugo se dobija preko tabele. S tim da sljedeće sezone i Crystal Palace igra u Europa League jer su osvojili Conference League.

Treba razlikovati šta UEFA daje ligi, a šta daje klubu koji osvoji takmičenje. Peto mjesto u Ligi Prvaka se daje PL jer su svi engleski klubovi obezbjedili jedan od dva najbolja koeficijenta u svim evropskim takmičenjima ove sezone. Treće mjesto u Europa League se daje Crystal Palaceu, dakle klubu, a ne Ligi.

Možda da UEFA ograniči jedino mjesta u Ligi Prvaka na maksimum pet. Četiri +jedan. Jer kako ovo sada računaju, jedna zemlja, u ovom slučaju Engleska, je mogla imati i sedam predstavnika u Ligi Prvaka sljedeće sezone.
Osmi Socrates

#627 Re: UEFA Conference League

Post by Osmi Socrates »

A razlog zašto je Premier Liga uopšte bila moguća je tragičan koliko i očekivan.

Heysel tragedija. Evropski ban engleskih klubova. Margaret Thatcher ulazi u direktan okršaj sa fudbalskim huliganima. Nemilosrdno. Neki čak kažu da je razmišljala o suspenziji igranja fudbala u Engleskoj. :?

Negdje u to vrijeme, posljedica požara na Bradford stadionu je donošenje niza poboljšanih sigurnosnih mjera na stadionima u Engleskoj.

Hillsborough tragedija. Taylor Report. Fudbalska infrastruktura oko stadiona se nakon ovog dokumenta dovodi postepeno na visoki nivo širom Engleske i insistiranje na sigurnosti na stadionima postaje rigorozno.

To su bili neophodni preduslovi za stvaranje Premier Lige.
Pandakonda

#628 Re: UEFA Conference League

Post by Pandakonda »

EPL ce uvijek biti ispred drugih liga sve dok i ostale lige ne dopuste investicije. U zadnjih 10-15 godina su je osvajali United, City, Chelsea, Leicester, Liverpool i sad evo Arsenal. U drugim ligama nema te raznovrsnosti niti će biti dok navijaci vode glavnu rijec
Osmi Socrates

#629 Re: UEFA Conference League

Post by Osmi Socrates »

I nije samo PL. Već se vidi znatno ulaganje i u Championship klubove. Wrexham ima više para na raspolaganju nego ogroman dio klubova u ostalim ligama petice, naprimjer. Birmingham, koji nije bio ni blizu da uđe u playoff u Championshipu, planira izgradnju suludo modernog stadiona. Ima još primjera. Nova financijska pravila u Championshipu omogućuju veću slobodu klubovima. U Sheffield Wednesday uletio Amerikanac sa ulaganjima. Oni su sad u League One. Neki će se patiti, neki će na sportskom planu profitirati.

Još se tu treba iskristalizirati koliko PL još može odvojiti para za niže lige u sistemu.
Last edited by Osmi Socrates on 28/05/2026 19:40, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#630 Re: UEFA Conference League

Post by Osmi Socrates »

Sa druge strane imaš Serie A, koja možda ima potencijal da bude najkompetitivnija liga na kontinentu, i kako se muče da osnovne stvari dovedu u red.

UEFA upozorila Italijane da su daleko iza obećanog što se tiče organizacije EURA 2032, i da, ako nastave tako, moguće je da im oduzmu pravo da budu domaćini. Turci, u međuvremenu, suludo rade da njihov dio prvenstva bude savršen. Eto koliko se neozbiljno pristupa fudbalu u nekim savezima. I onda se čude što nisu otišli na SP već tri puta zaredom.
avetinja

#631 Re: UEFA Conference League

Post by avetinja »

Na Areni Sport komentator reče da samo stadion Juventusa i Udinezea ispunjavaju uslove za organizaciju Europskog prvenstva.

Mislim da bi njemačkoj ligi godio ulazak stranog kapitala. To bi moglo prekinuti dominaciju Bajerna. Oni imaju sve preduslove za veliki razvoj.

Italijane će uvijek sahraniti neki novi Kalčopoli.
MarlboroGold

#632 Re: UEFA Conference League

Post by MarlboroGold »

darius_maximus wrote: 28/05/2026 15:52
MarlboroGold wrote: 28/05/2026 10:09
darius_maximus wrote: 28/05/2026 09:27 Pa kad im stalno dodaju mjesta u Evropi.
Pola lige sada igra Evropu, što ne bi ulagali?
Na kraju kad se i ova Conference popuni (a već i jeste) ekipama iz ovih top 5 liga, za nas će osmisliti neko još slabije takmičenje.
Onda kada i to popune Englezi, stvorit će novo i sve tako dok ne bude više Engleza koji mogu igrati Evropu.

Kada bi se ograničilo na 2-3 u LP, jedan u EP, jedan u Conference, imalo bi smisla.
Pa neka se bore za koeficijente u drugim ligama. Ko im je kriv. Neka učine lige zanimljivim, neka donesu više novca sa strane da se isti ulaže itd. pa će biti konkurentniji i imali bi više klubova u Evropi.

Kod Engleza bar možeš svakih par godina vidjeti nekog drugog prvaka ili u Evropi ili u domaćoj ligi.

Gora je situacija kako je sad u ostalim ligama petice. Real i Barca dominiraju u La ligi, PSG u Ligue 1, Bayern u Bundersligi... jedino u Seria A nema baš uvijek dominacije jednog tima mada se i ona polako pretvara u Inter ligu. Sve to je vrlo dosadno kad si 95% siguran ko osvaja ligu na kraju sezone i razlika u kvaliteti je ogromna između prvog ili prva dva kluba u odnosu na ostatak lige. Imamo mi izraz za to - farmerske lige.
Nije to baš sve tako kako pričaš.
Ovdje se Englezi malo prave Englezi. :D

Sve je to vrlo jednostavno kada:
- prodaš sve klubove strancima
- imaš najbolji deal za TV prava (historijski), gdje zarađuješ kao sve ostale lige skupa
- šprehaš engleski koji postaje globalni jezik rastom interneta

Na to još dodaš:
- odličnu historiju koju možeš pretočiti u brendove
- infrastrukturu (jako teško parirati bez tolikih para)

Siguran sam da sam još nešto zaboravio, ali treba priznati da je Englezima 90-ih i 2000-ih upala kašika u med po pitanju TV prava i rasta engleskog/interneta. Tu onda dodaj privatizaciju, oligarhe, US investment fondove i šeike, čime dobijaš infrastrukturu koja zviždi i onda reci ostalima "trudite se, radite se". :D

Na stranu sada što, recimo, Njemačka i Španija (uglavnom) ne žele da prate takav razvoj fudbala, vlasničke strukture, itd. što ja lično preferiram.
Italija i Francuska nešto kao pokušavaju, ali Italija ima strašno zastarjelu infrastrukturu i tu treba vremena da se sve to sustigne.
U tom vremenu će Englezi dodatno povećati jaz.

Ja, međutim, uopšte nisam pričao o tome da je ligama petice teško sustići Engleze (iako jeste).
Ja pričam o Konferencijskoj ligi u kojoj bi (navodno) predstavnici slabijih liga (Portugal, Holandija, Grčka, Poljska, pa čak i mi) trebali imati priliku da nešto osvoje.
Te lige nemaju nikakve šanse da se suprotstave ovakvoj engleskoj ligi.
Sve te ostale lige samo služe kao izvor igrača za englesku ligu, jer nemaju šansu da zadrže nekoga.

Stoga, moje rješenje (koje se neće nikada desiti jer UEFA će uvijek podilaziti klubovima i ligama s parama) je da se ograniči broj klubova iz top 5 liga.
Dosta je 2-3 za LP, 1-2 za EL, 1 za KL.
Dovoljno je prvih pet mjesta da ide u Evropu, pa bi vidio onda kako bi liga postala interesantna, kada bi se klali ko će završiti u top 2-3 da idu u LP.

Sve preko toga je preseravanje na račun manjih liga koje mogu zaboraviti da će išta ostvariti, a šanse se dodatno smanjuju kako vrijeme odmiče, jer će klubovi iz top 5 liga na osnovu koeficijenata imati sve više predstavnika.

Znači, treba se osnovati četvrto takmičenje za ove jadne države i lige, da imaju zbog čega igrati fudbal (možda "Liga jadova").
Pa skontali ljudi šta trebaju da urade u Engleskoj, a eto Sokrat se dotakao nekih činjenica pa se neću ponavljati.

Osvrnuću se na ovaj drugi dio posta o Konferencijskoj ligi. Odavno više nema fudbala kao nekad prije 20-30 kad je to bilo tako. Biznis, tržište, potražnja itd. ja sam se bar prilagodio tome.

Kako bi objasnio nekom navijaču Atletico Madrida, a koji je završio četvrti, da ne može igrati LP, a omogućavaš nekom klubu u nekoj ligi koji uđe ili direktno ili kroz kvalifikacije koji igraju na njivi, fake travnjaku i koje gleda maksimalno 5 do 10 hiljada ljudi? Evo, ovdje je Bodo bio simpatičan ljudima ove sezone pa i meni samom. Koliko puta se dešavalo da jedan klub poput Bodo dogura do ovog dijela takmičenja? Možda jednom u 10-20 godina pa su ti klubovi interesantni kao outsajderi, a inače ko bi gledao njihove utakmice... zato ljudi i guraju najveće klubove i zato i dolazi najviše klubova iz najjačih liga svijeta.

Taj argument o klanju ko bi završio u top 2-3 je opet veliko sranje za veliku većinu klubova i samu ligu jer bi se do marta najkasnije početka aprila u većini liga riješilo pitanje ko će u Evropu, a ko neće. Ne bi postale interesantne, već baš suprotno. Domaće lige bi postale dosadne. Ovako kako je sad uglavnom se do zadnja 2-3 kola ne zna ko je siguran u Evropi, a ko ne.

I opet se vraćam na Engleze vs ostali ili top 5 liga vs ostali. Ko je drugima kriv. To je njihov problem. Problem njihovih država i liga koje sami trebaju rješavati i izdizati da koliko toliko budu konkurentni.
Pandakonda

#633 Re: UEFA Conference League

Post by Pandakonda »

avetinja wrote: 28/05/2026 19:10 Na Areni Sport komentator reče da samo stadion Juventusa i Udinezea ispunjavaju uslove za organizaciju Europskog prvenstva.

Mislim da bi njemačkoj ligi godio ulazak stranog kapitala. To bi moglo prekinuti dominaciju Bajerna. Oni imaju sve preduslove za veliki razvoj.

Dovoljno je pogledat sta se desilo sa RB Leipzigom kad je red bull "uletio" u pricu. Ljudi postali redovni u ligi prvaka, investirali u infrastrukturu i krenuli izbacivati talente koje su opet drugi pokupovali od Kimicha, Konatea, Olme, Nkunkua, Wernera itd. Da imaju jos vise finansijske slobode sigurno bi mogli i neke od njih zadrzati sa vecom platom. Švabe ih i dan danas proklinju jer "kvare" fudbal, a nije im kvarno sto Bayern dere svake godine i sto jedino Bayern ima kapacitet da ponudi konkurentne plate i uzme najbolje igrace u ligi jer imaju head start. Zeludac mi se okrece kad se sjetim kako je Bayern iskasapio onakav Dortmund kad su im bez po muke uzeli Gotzea, Lewandovskog i Hummelsa ko da je u pitanju neki trećerazredni klub sa budzetom kifle a ne jedan od najuspjesnijih klubova u ligi :-)

Inace sto se tice talijana najveca prepreka investitorima su upravo ti stadioni gdje ako se ne varam samo 2-3 kluba imaju vlastite stadione. Svima ostalima su gradovi vlasnici i investitori ne zele da pumpaju pare u nesto nad cim nemaju kontrolu i gdje nemaju puni povrat novca od karata, koncerata itd. Slicno je nesto u Francuskoj. Vlasnici Liverpool-a su recimo htjeli spasiti i kupiti Bordeaux ali je na kraju sve propalo jer grad ne zeli prepustiti vlasnistvo/kontrolu nad stadionom. I klub na kraju propade u treću ligu, zatvorise akademiju i predase za bankrot
Point.

#634 Re: UEFA Conference League

Post by Point. »

Pandakonda wrote: 28/05/2026 17:50 EPL ce uvijek biti ispred drugih liga sve dok i ostale lige ne dopuste investicije. U zadnjih 10-15 godina su je osvajali United, City, Chelsea, Leicester, Liverpool i sad evo Arsenal. U drugim ligama nema te raznovrsnosti niti će biti dok navijaci vode glavnu rijec
Koji navijači, na šta misliš?
Point.

#635 Re: UEFA Conference League

Post by Point. »

Talijane ubi birokratija, ko da imaju 7 entiteta. Lazio, Roma, Inter, Milan, Fiorentina, Napoli svi žele napraviti svoje stadione ali ih jebe birokratija. Cagliari ima novi stadion sagrađen ali su se gradske vlasti sjetile na kraju da je sagrađ na nekom sumnjivom zemljištu. Ma budale.
Pandakonda

#636 Re: UEFA Conference League

Post by Pandakonda »

Point. wrote: 28/05/2026 21:02
Pandakonda wrote: 28/05/2026 17:50 EPL ce uvijek biti ispred drugih liga sve dok i ostale lige ne dopuste investicije. U zadnjih 10-15 godina su je osvajali United, City, Chelsea, Leicester, Liverpool i sad evo Arsenal. U drugim ligama nema te raznovrsnosti niti će biti dok navijaci vode glavnu rijec
Recimo u bundesligi imas to 50+1 pravilo gdje navijaci uvijek moraju imati 50+1 glasackih prava u klubu i de facto kontrolu. Nijedan investitor nece dati milione da bi navijaci odlucivali kako se klub upravlja
Point.

#637 Re: UEFA Conference League

Post by Point. »

Pandakonda wrote: 28/05/2026 21:13
Point. wrote: 28/05/2026 21:02
Recimo u bundesligi imas to 50+1 pravilo gdje navijaci uvijek moraju imati 50+1 glasackih prava u klubu i de facto kontrolu. Nijedan investitor nece dati milione da bi navijaci odlucivali kako se klub upravlja
Donekle se slažem ali sa pozitivne strane to pravilo spriječava da u neki klub uleti kakav bogati amer ili arap koji će ulagati par godina i kad mu dosadi klub uništiti i dati pod stečaj. Pogledaj koliko je talijanskih klubova otišlo u konkurs, Napoli, Fiorentina, Parma par puta, Brescia, Piacenza, ma mogu ti do sutra nabrajati. Toga nema u Njemačkoj.
darius_maximus

#638 Re: UEFA Conference League

Post by darius_maximus »

MarlboroGold wrote: 28/05/2026 20:17
MarlboroGold wrote: 28/05/2026 10:09
Pa neka se bore za koeficijente u drugim ligama. Ko im je kriv. Neka učine lige zanimljivim, neka donesu više novca sa strane da se isti ulaže itd. pa će biti konkurentniji i imali bi više klubova u Evropi.

Kod Engleza bar možeš svakih par godina vidjeti nekog drugog prvaka ili u Evropi ili u domaćoj ligi.

Gora je situacija kako je sad u ostalim ligama petice. Real i Barca dominiraju u La ligi, PSG u Ligue 1, Bayern u Bundersligi... jedino u Seria A nema baš uvijek dominacije jednog tima mada se i ona polako pretvara u Inter ligu. Sve to je vrlo dosadno kad si 95% siguran ko osvaja ligu na kraju sezone i razlika u kvaliteti je ogromna između prvog ili prva dva kluba u odnosu na ostatak lige. Imamo mi izraz za to - farmerske lige.

- imaš najbolji deal za TV prava (historijski), gdje zarađuješ kao sve ostale lige skupa

Na to još dodaš:

Siguran sam da sam još nešto zaboravio, ali treba priznati da je Englezima 90-ih i 2000-ih upala kašika u med po pitanju TV prava i rasta engleskog/interneta. Tu onda dodaj privatizaciju, oligarhe, US investment fondove i šeike, čime dobijaš infrastrukturu koja zviždi i onda reci ostalima "trudite se, radite se". :D

Na stranu sada što, recimo, Njemačka i Španija (uglavnom) ne žele da prate takav razvoj fudbala, vlasničke strukture, itd. što ja lično preferiram.
Italija i Francuska nešto kao pokušavaju, ali Italija ima strašno zastarjelu infrastrukturu i tu treba vremena da se sve to sustigne.

Ja, međutim, uopšte nisam pričao o tome da je ligama petice teško sustići Engleze (iako jeste).
Ja pričam o Konferencijskoj ligi u kojoj bi (navodno) predstavnici slabijih liga (Portugal, Holandija, Grčka, Poljska, pa čak i mi) trebali imati priliku da nešto osvoje.
Sve te ostale lige samo služe kao izvor igrača za englesku ligu, jer nemaju šansu da zadrže nekoga.

Stoga, moje rješenje (koje se neće nikada desiti jer UEFA će uvijek podilaziti klubovima i ligama s parama) je da se ograniči broj klubova iz top 5 liga.
Dovoljno je prvih pet mjesta da ide u Evropu, pa bi vidio onda kako bi liga postala interesantna, kada bi se klali ko će završiti u top 2-3 da idu u LP.

Sve preko toga je preseravanje na račun manjih liga koje mogu zaboraviti da će išta ostvariti, a šanse se dodatno smanjuju kako vrijeme odmiče, jer će klubovi iz top 5 liga na osnovu koeficijenata imati sve više predstavnika.

Znači, treba se osnovati četvrto takmičenje za ove jadne države i lige, da imaju zbog čega igrati fudbal (možda "Liga jadova").
Pa skontali ljudi šta trebaju da urade u Engleskoj, a eto Sokrat se dotakao nekih činjenica pa se neću ponavljati.

Osvrnuću se na ovaj drugi dio posta o Konferencijskoj ligi. Odavno više nema fudbala kao nekad prije 20-30 kad je to bilo tako. Biznis, tržište, potražnja itd. ja sam se bar prilagodio tome.

Kako bi objasnio nekom navijaču Atletico Madrida, a koji je završio četvrti, da ne može igrati LP, a omogućavaš nekom klubu u nekoj ligi koji uđe ili direktno ili kroz kvalifikacije koji igraju na njivi, fake travnjaku i koje gleda maksimalno 5 do 10 hiljada ljudi? Evo, ovdje je Bodo bio simpatičan ljudima ove sezone pa i meni samom. Koliko puta se dešavalo da jedan klub poput Bodo dogura do ovog dijela takmičenja? Možda jednom u 10-20 godina pa su ti klubovi interesantni kao outsajderi, a inače ko bi gledao njihove utakmice... zato ljudi i guraju najveće klubove i zato i dolazi najviše klubova iz najjačih liga svijeta.

Taj argument o klanju ko bi završio u top 2-3 je opet veliko sranje za veliku većinu klubova i samu ligu jer bi se do marta najkasnije početka aprila u većini liga riješilo pitanje ko će u Evropu, a ko neće. Ne bi postale interesantne, već baš suprotno. Domaće lige bi postale dosadne. Ovako kako je sad uglavnom se do zadnja 2-3 kola ne zna ko je siguran u Evropi, a ko ne.

I opet se vraćam na Engleze vs ostali ili top 5 liga vs ostali. Ko je drugima kriv. To je njihov problem. Problem njihovih država i liga koje sami trebaju rješavati i izdizati da koliko toliko budu konkurentni.
Rješenje je vrlo jednostavno.

Ligu Prvaka preimenovati u Superligu i pustiti ligama petice da se tu natežu do mile volje.
Osnovati Ligu Prvaka u kojoj će igrati stvarni prvaci država i mirna Bosna.
Jok, umjesto toga, Englezi imaju dva kup takmičenja i pobjednik oba takmičenja im igra u Evropi.
Kako genijalno...

Mora se shvatiti da ne žele sve lige da budu kao engleska.
Talijani i Francuzi možda i žele, Nijemci i Španci jok-jok.
Ne želi svako da skrha milijarde u ekipu da bi jednom ili nijednom osvojio Ligu Prvaka.
Može se to puno jeftinije odraditi, samo Englezi naučili razbacivanjem para to raditi, kao šeici. :D

A što se osvajanja tiče, realno, koliko je para skrhano u englesku ligu u zadnje dvije-tri decenije, ljudi bi trebali osvajati sva takmičenja, svake godine. Druge lige sa puno manje para ostvaruju puno veće i bolje rezultate.

Mislim, znam ja da ja pišam uz vjetar i da se moje ne pika dalje od moje kuće, ali meni lično u "engleskoj" ligi najmanje ima Engleza, od vlasnika, trenera, pa do igrača.
Ljudi su napravili dobru biznis ligu, s ogromnim obrtom novca i na tome im svaka čast.

Ali, ono što mi je stvarno fascinantno je da, uz tolike pare i talente koji su tuda prošli, još uvijek nisu naučili kao da naprave silu od državne selekcije, jer kod njih definitivno nije situacija da se nema para za razvoj igrača i da se ne ulaže u klubove i akademije.
Sve druge lige petice (pa i dalje) imaju svoje talente, akademije i trenere koji će to posložiti u ozbiljnu selekciju, jedino Englezi nikako. :D
Sumnjam da će im i Nijemac na kormilu pomoći ovaj put...
darius_maximus

#639 Re: UEFA Conference League

Post by darius_maximus »

Pandakonda wrote: 28/05/2026 20:28
avetinja wrote: 28/05/2026 19:10 Na Areni Sport komentator reče da samo stadion Juventusa i Udinezea ispunjavaju uslove za organizaciju Europskog prvenstva.

Dovoljno je pogledat sta se desilo sa RB Leipzigom kad je red bull "uletio" u pricu. Ljudi postali redovni u ligi prvaka, investirali u infrastrukturu i krenuli izbacivati talente koje su opet drugi pokupovali od Kimicha, Konatea, Olme, Nkunkua, Wernera itd. Da imaju jos vise finansijske slobode sigurno bi mogli i neke od njih zadrzati sa vecom platom. Švabe ih i dan danas proklinju jer "kvare" fudbal, a nije im kvarno sto Bayern dere svake godine i sto jedino Bayern ima kapacitet da ponudi konkurentne plate i uzme najbolje igrace u ligi jer imaju head start. Zeludac mi se okrece kad se sjetim kako je Bayern iskasapio onakav Dortmund kad su im bez po muke uzeli Gotzea, Lewandovskog i Hummelsa ko da je u pitanju neki trećerazredni klub sa budzetom kifle a ne jedan od najuspjesnijih klubova u ligi :-)

Inace sto se tice talijana najveca prepreka investitorima su upravo ti stadioni gdje ako se ne varam samo 2-3 kluba imaju vlastite stadione. Svima ostalima su gradovi vlasnici i investitori ne zele da pumpaju pare u nesto nad cim nemaju kontrolu i gdje nemaju puni povrat novca od karata, koncerata itd. Slicno je nesto u Francuskoj. Vlasnici Liverpool-a su recimo htjeli spasiti i kupiti Bordeaux ali je na kraju sve propalo jer grad ne zeli prepustiti vlasnistvo/kontrolu nad stadionom. I klub na kraju propade u treću ligu, zatvorise akademiju i predase za bankrot
Ali je zato Bayern, kad je Dortmund bio pred bankrotom, uletio s pozajmicom, da ostanu solventni.
Zamišljam situaciju kod nas da Želji ili Sarajevu zatreba para, kako bi ga najveći rival dočekao.

Nijemci imaju svoj film koji je jako uspješan.
Imaju top ligu, super infrastrukturu, stadione koji su pristupačni i običnim smrtnicima i odlične talente i trenere, a zbog toga i super uspješnu državnu selekciju.
Zašto njihov model nije bolji od engleskog?
Pandakonda

#640 Re: UEFA Conference League

Post by Pandakonda »

darius_maximus wrote: 29/05/2026 00:30

Ali je zato Bayern, kad je Dortmund bio pred bankrotom, uletio s pozajmicom, da ostanu solventni.
Zamišljam situaciju kod nas da Želji ili Sarajevu zatreba para, kako bi ga najveći rival dočekao.

Imaju top ligu, super infrastrukturu, stadione koji su pristupačni i običnim smrtnicima i odlične talente i trenere, a zbog toga i super uspješnu državnu selekciju.
Posmatras stvari pogresno. Za pocetak Bayern je dao malu pozajmnicu od 2 miliona da Borusija premosti plate koju su oni vratili jako brzo. I to nisu uradili iz nekog altruizma nego iz cistog finansijskog razloga jer su znali ako Borusija padne u nize lige, Bayern nece imati puno novca od TV prava jer je Klassiker jedino što je vrijedno gledati u bundeski. Druga stvar da je liga normalna mozda bi neki drugi investitor uletio i pomogao Borusiji da to ne mora uraditi Bayern. Trece Bayern citavu ligu posmatra kao svoju filijalu gdje im treba Borusija ili neko drugi da uzgaja igrace pored vlastite akademije. Da im zele pomoci ne bi im uzimali glavne igrace kada je Borusija uzela 2 titule zaredom :thumbup: Sve sto je valjalo od tih trenera je napustilo Njemacku. Klopp u Liverpool a Tuchel u PSG.

Ako Nijemci misle da je njihov model uspjesan sami su u zabludi. Ono sto ja vidim je liga gdje od zadnjih 14 titula Bayern je uzeo 13. Gdje ne postoji klub koji uopste finansijski moze parirati i odbiti Bayernov interes jer nema mehanizma kako se manji klubovi mogu uzdignuti i da zadrze igrace. Jer ti isti talenti o kojima pricas zavrse ili u engleskoj ili u Bayernu. Vidim ligu gdje je Bayern jedini taj koji je ponekad uzimao ligu prvaka a borusija nekad tamo davne 97e. Frankfurt zadnji put 2022e uzeo evropa ligu dok drugih njemackih klubova nema ni na mapi. Konferencijsku ligu da ne govorim.

Englezi u ovom istom periodu imaju 6 razlicitih osvajaca ligaskih titula, imaju 4 lige prvaka gdje se cak 2 puta potrefilo da je igrao englez protiv engleza. Imaju 5 osvojenih evropskih liga. Gdje od ukupno 5 sezona takmicenja konferencijske lige englezi su uzeli 3 titule iste. Tako da to uopste ne moze biti predmet diskusije da je Engleska liga u svakom aspektu superiornija od Njemacke. Drzavnu selekciju necu ni komentarisati jer je to brkanje baba i zaba. Svabe imaju dobru selekciju jer je hemija igraca uvijek bolja ako igraju istu ligu, i jos bolje ako igraju u istom klubu redovno. Sto je kod njih slucaj jer Bayern kupi svakog zivog talentovanog svabu :-) Engleska se nikad nije mogla sastavit kako treba jer nisu imali dobrog trenera i jer im kupski ego nije dao da igraci surađuju kako treba ali to je skroz druga tema.

Svodit kvalitet lige samo na pristupacnost ulaznice i kvalitetu stadiona je lose jer na kraju dana fudbal je sport kao i svaki drugi gdje je cilj pobijediti a ne samo ucestvovati. A naravno i biznis gdje se bitka vodi na internacionalnom nivou a ne samo na lokalnom ligaskom
jeza u ledja

#641 Re: UEFA Conference League

Post by jeza u ledja »

darius_maximus wrote: 29/05/2026 00:30

Zato sto u njemu pobjedjuje samo 1 tim. Nije komplikovano.
MarlboroGold

#642 Re: UEFA Conference League

Post by MarlboroGold »

darius_maximus wrote: 29/05/2026 00:23
MarlboroGold wrote: 28/05/2026 20:17

Na to još dodaš:

Rješenje je vrlo jednostavno.

Ligu Prvaka preimenovati u Superligu i pustiti ligama petice da se tu natežu do mile volje.
Osnovati Ligu Prvaka u kojoj će igrati stvarni prvaci država i mirna Bosna.
Jok, umjesto toga, Englezi imaju dva kup takmičenja i pobjednik oba takmičenja im igra u Evropi.
Kako genijalno...

Mora se shvatiti da ne žele sve lige da budu kao engleska.
Talijani i Francuzi možda i žele, Nijemci i Španci jok-jok.
Ne želi svako da skrha milijarde u ekipu da bi jednom ili nijednom osvojio Ligu Prvaka.
Može se to puno jeftinije odraditi, samo Englezi naučili razbacivanjem para to raditi, kao šeici. :D

A što se osvajanja tiče, realno, koliko je para skrhano u englesku ligu u zadnje dvije-tri decenije, ljudi bi trebali osvajati sva takmičenja, svake godine. Druge lige sa puno manje para ostvaruju puno veće i bolje rezultate.

Mislim, znam ja da ja pišam uz vjetar i da se moje ne pika dalje od moje kuće, ali meni lično u "engleskoj" ligi najmanje ima Engleza, od vlasnika, trenera, pa do igrača.
Ljudi su napravili dobru biznis ligu, s ogromnim obrtom novca i na tome im svaka čast.

Ali, ono što mi je stvarno fascinantno je da, uz tolike pare i talente koji su tuda prošli, još uvijek nisu naučili kao da naprave silu od državne selekcije, jer kod njih definitivno nije situacija da se nema para za razvoj igrača i da se ne ulaže u klubove i akademije.
Sve druge lige petice (pa i dalje) imaju svoje talente, akademije i trenere koji će to posložiti u ozbiljnu selekciju, jedino Englezi nikako. :D
Sumnjam da će im i Nijemac na kormilu pomoći ovaj put...
U vezi domaćih kupova se slažem i tu bi možda trebalo ukinuti da se pobjednici direktno plasiraju u evropsku ligu. Tu bi nagrade trebali povećati i možda poboljšati formate igranja istih, ali ukinuti taj dio i da se kvalifikacija ostvaruje direktno kroz ligu i da ostave da pobjednik ECL ide direktno u EL ili pobjednik EL direktno u LP. Ja bih čak dao pobjedniku ECL da uđe u kvalifikacije za LP bez obzira na mjesto u ligi, jer je velika stvar osvojiti evropsko takmičenje i tu ako ispadnu da direktno uđu EL. Ukidanjem kvalifikacija kroz kupove moglo bi se dodati i da finalisti gubitnici u EL i ECL ostvaruju direktnu kvalifikaciju za naredni rang evropskog takmičenja.

Ne bih baš rekao da Španija ne želi. Barca i Real definitivno žele. Nisu džaba i oni onda bili za formiranje super lige. Real i Barca i jesu La Liga u kontekstu konstantnog predstavljanja i konkurentnosti u Evropi. Isto i Atletico i ako se dobro sjećam i oni su bili za super ligu odmah na početku.

U Francuskoj PSG je bio protiv super lige, ali iza istog tog PSG-a stoji kompletna država jer PSG najviše održava francuske koeficijente u kontekstu uefe. Samim tim što ih nisu istraživali kad su u istoj sezoni doveli i Mbappea i Neymara, pa kasnije i Messija, je priča za sebe. Bez podrške države i finansijskih malverizacija to je bilo nemoguće da ostvare. Tako nešto ni Manchester City nije uradio, a njima se opet sudi sa 115 prekršaja zakona i pravila.

Njemačka je jednostavno zapela u vremenu i prostoru sa 50+1. Veliko je pitanje koliko će moći biti konkurentni u Evropi osim Bayerna i eventualno Dortmunda sa tim modelom. U Engleskoj se to zakotrljalo davno, a tvrdoglavost švaba bi ih mogla ozbiljno koštati u narednim decenijama. Imaju bez sumnje najbolje navijače na planeti, ali ne piše im se dobro dugoročno.

Italija ima probleme skroz druge prirode kojih su se neki već dotakli unazad 2 stranice. Vidi im se i po reprezentaciji koliko su grohnuli. Loše infrastrukture, loš taktički fudbal, treneri koji su zapeli u prošlosti izuzev dvojice ili trojice, mladi igrači koji su daleko od nivoa drugih. Da bi se oni koliko toliko vratili gdje su bili moraju poduzeti drastične korake u narednom periodu. Eto im Como kao primjer. Od trenera žalosno je da jedan Gasperini koji je pred penzijom gaji filozofiju modernog fudbala dok Spalletti, Allegri i ostali dobro kaskaju za njim. Da ne govorim koliko kaskaju za Pepom.

Ja razumijem tebe, ali eto sam priznaješ da je to što želiš danas praktično nemoguće. Jednostavno drugi se trebaju prilagoditi ovome što je nogomet danas i to je jedino rješenje. Nogomet se jednostavno sve više pretvara u nešto poput NBA, a kultura, tradicija i historija istog su sve manje bitni.

Što se tiče reprezentacije Engleske oni su jako blizu i nikad nisu bliži da osvoje EP ili SP unazad 30 godina, ali kod njih je uvijek bio problem ogroman pritisak i nemilosrdni mediji. Ona generacija sa Gerrardom, Beckhamom i drugima je bila neuspješna i zbog toga kao i iz razloga što su i na okupljanjima svoje klubove i rivalitet stavljali na prvo mjesto, pa se zajedništvo na reprezentativnom nivou nikad nije moglo izgraditi. To je nešto na čemu je Španija položila test bez obzira koliko igrači Reala i Barce jedni druge nisu podnosili u onom periodu kad su harali svijetom. Ova današnja reprezentacija Engleske je skroz druga priča.
Point.

#643 Re: UEFA Conference League

Post by Point. »

Ja bih ipak radije birao sistem koji švabe preferišu, gdje ne može bogati arapski, američki ili ruski tajkun kojem je dosadno u životu pa sebi kupi klub, uletiti sa lovom pa kad im dopizdi dići ruke i ostaviti klub pred stećajem.

U Italiji su 90tih bili ti domaći tajkuni koji su sebi pokupovali po klub i na kraju Fiorentina, Parma i Napoli odoše u bankrot, Lazio boba falila da i oni završe tamo itd.

U Engleskoj koliko se navijači bune protiv bogatih vlasnika svojih klubova, Liverpoom, United, gledaj šta se radi od Chelsea, jedan klasik Sheffield Wednesday se jedva kotarisao svog vlasnika koji je furao "bolimekurac" zadnjih sezona pa ljudi ispadoše u treću ligu.

Oba sistema imaju svoje prednosti i mane, ipak bih dao blagu prednost njemačkom modelu, tu barem znaš da se klub ne može ugasiti zbog hira jedne osobe.
tokio25

#644 Re: UEFA Conference League

Post by tokio25 »

zasto je engleska jaka moramo pogledati i van fudbala
ipak su oni velesila u svim sferama u odnosu na druge drzave u europi
mozda im svabe mogu donekle parirati al izgubljeni 2 svjetski rat i sve iza toga je prizemljilo njemacku i nije sila kao engleska
jeza u ledja

#645 Re: UEFA Conference League

Post by jeza u ledja »

Ja da sam Njemac koji ne navija za Bayern, najbitnije bi mi sto se tice fudbala bilo da mogu pratiti domacu ligu koja je kompetitivna i popularna. Evropa tu samo dodje pride.
Ne razumijem po cemu je kompetitivni trzisni sistem u Engleskoj gori od sistema u kojem jedan klub drzi monopol? Stvarno ne razumijem.... :roll:
Bayern haman ima para ko svi ostali zajedno ali eto znate 50+1 i tako.

Mozda i nije EPL rjesenje za Njemacku. Mozda je nesto drugo. Ja nisam ni siguran da li postoji svjetsko trziste za vise od jedne EPL. Ne znam bas da Engleska ima bilo kakvu vecu moc od Njemacke kao sto napisa forumas iznad, ali imaju brend i imaju prednost engleskog jezika. (Spanci takodje donekle imaju prednost jezika.) Tako da nisam siguran da se engleski uspjeh moze prenjeti na Njemacku i ostale lige. Medjutim ne mora nuzno biti bas takav model da bi liga bila izjednacenija. Jedna od stvari koje bi ostali mogli preuzeti od Engleske je recimo raspodjela TV prava na osnovu zadnje sezone (umjesto na osnovu zadnjih 5 sezona ili tako nesto), jer znam da je razlika u prihodima od TV prava izmedju prvog i zadnjeg visestruko manja od one u ostalim ligama....i to od visestruko vece sume.
Post Reply