UEFA Champions League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
cyprus

#10251 Re: UEFA Champions League

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:Ne kontam?

Format je manje-vise isti ba sta vam je?

U cemu je razlika, sto dobijes patuljka u prvom kolu, sto je MOZDA, i sto onda u drugom bivas jeben? Nije tacno da ako u drugom zijanis da ides u Kup UEFA, to je bilo tek nakon treceg pretkola. U drugom pretkolu si morao proci nosioca. Isto kao sto sad pocinjemo iz "drugog" pretkola u kojem odmah imas nosioca. Prvo pretkolo preskacemo jer je to rezervisano za medjusobne patuljke. I sad kao i ranije, kad dodjes do treceg pretkola, ako izgubis, onda ides u neko kolo Kupa Uefa. Jedina je razlika sto onda ima JOS jedna prepreka, tj. prakticno cetvrto pretkolo prije grupne faze CL. Ali mi nismo nikad dosli ni do treceg pa da o tome pricamo.

Ako je to "razlika" o kojoj govorite onda ja ne vidim njen znacaj. Mozemo se vratiti unazad i pogledati u tom starom sistemu s kim smo igrali, ili ko bi nas/ko nas je, cekao u drugom pretkolu pa cete vidjeti da su to bili nosioci, identicno kao i sada, kada ko ljudi preskacemo prvo pretkolo, rezervisano za patuljke.

AKO pricamo o ulasku u grupe, onda je druga prica, ali mi ne mozemo dobaciti ni do treceg pretkola - citaj proci jednog nosioca.
Jah, manje-više :roll:

Zapravo, to što se nama čini da smo grohnuli je djelomično i zbog ovog formata... Ranije u prvom pretkolu smo mogli biti nosioci zato što su sve levatske ekipe bile u bubnju... Po novom formatu, imaš prvo pretkolo koje preskačemo, u kojem se pročiste najveći levati... Tri-četiri, a evo ove godine i pet takvih klubova otpadnu prije drugog pretkola u kome stupa naš šampion...

Dakle, na taj način, sadašnje drugo pretkolo je postalo kvalitetnije nego nekadašnje prvo (rekli bi - logično)... Očišćeno je od dibidus levatskih ekipa, a pridodate su mu neke kvalitetnije ekipe koje ranije nisu startale od prvog pretkola (tipa šampioni Rumunije, Srbije, Češke, Izraela, Bugarske i sl.)... U novim okolnostima je našim klubovima znatno teže da budu nosioci, tj. da se nađu u "gornjoj polovini" žrijeba...

Druga stvar, ako se ne varam, prije uvođenja ovog sistema je bio i drugačiji način obračunavanja klupskih koeficijenata... Isti je više zavisio od državnog, dok se današnji više bazira na prethodnim uspjesima samog kluba... Nama je puno više odgovarao raniji princip, jer su primjetne velike oscilacije u rezultatima naših klubova... Rijetko kad ko odbrani titulu, a da spoji npr. tri u nizu mislim da se još nije desilo (ako se ne varam)... Novi format daleko više odgovara ligama gdje jedan klub gazi iz godine u godinu... Nije li čudno da je ranije Modriča mogla biti nosilac u CL, a sadašnji naši klubovi se moraju na glavu nasaditi... Misliš da format nema ništa s tim?

Dakle, možda je za neke države manje-više isto... Za nas nije... Nas je novi format možda i najviše pogodio u cijeloj Evropi... Naravno, ne ciljano, ali je tako ispalo...
jeza u ledja

#10252 Re: UEFA Champions League

Post by jeza u ledja »

Mislim da nisi u pravu i da se taj narativ/misljenje zasniva na poraznoj cinjenici da se mnogi zadovoljavaju izletom u Evropu i prolaskom jednog kola, iako bi u tom kolu, po starom sistemu obavezno kao nosioci dobijali neke levate. Znaci zadovoljstvo nam pruza dobijanje levata u prvom pretkolu CL.

Nije mi jasno bas sta zelis reci sa tim da je "sadasnje drugo pretkolo postalo kvalitetnije nego nekadasnje prvo"? :-) :shock: Mislim, eksi? :D Zasto poredis drugo pretkolo sad i prvo pretkolo onda?

Evo ja tebi kazem da je danasnje drugo pretkolo manje kvalitetno od ondasnjeg. I to, evo zarovio sam se, zato sto danasnje drugo pretkolo CL pocinje od 16-oplasirane zemlje UEFA kao nosiocima. Kad je igrala Modrica, 2008-2009, a to je izgleda zadnja sezona sa tim starim sistemom, u drugom pretkolu pocinjalo se od 10-oplasiranih nosioca. Modrica je dobila u prvom pretkolu Dinamo Tiranu, big deal, i to je bila jedna od jacih ekipa iz grupe nenosilaca. No u drugom pretkolu cekale su ih ekipe poput Glasgow Rangersa, Panathinaikosa, Basela, Fenerbahcea, Anderlechta. Dobili su jednu od slabijih, Aalborg, i popusili. Danas je najteza ekipa Celtic, pa Salzburg, Copenhagen, Ludogorec, BATE, itd. Slicno, ali formalno nesto slabije nego ondasnje drugo pretkolo. I po koeficijentima, mada je tesko sad porediti, ove nabrojane ekipe iz 2008-2009 su imale vece koeficijente nego nabrojane iz ove godine.

To jedno. Drugo mislim da je naglasak na timski koeficijent u odnosu na drzavni nama pomogao, a ne odmogao, jer nije tacno da mi imamo velike oscilacije na samom vrhu lige. To je bilo u vrijeme Modrice, Leotara i tako tih. U zadnjih 9 godina, Zrinjski je bio prvak 4 puta Zeljeznicar 3 puta. Zrinjski 3 od 4 zadnje sezone igra Ligu prvaka. Zar su to silne oscilacije?

Jedina velika razlika izmedju nekad i sad je da danas treba proci 3 jaka protivnika, a onda je trebalo proci 2 da bi se doslo u grupnu fazu CL. No i to je plod naseg pada koeficijenta. On ne moze narasti bez prolazenja nosilaca u bar nekoliko navrata u kratkom vremenskom periodu, i naravno bez kikseva.

I samo ovo da kazem, najbolji dokaz da sam u pravu je sljedeci: U sezoni 2016-2017, znaci prosloj, a u kojoj su i Sarajevo i Zeljeznicar ispusili komplet plasman u Evropu - da je bilo koji od ta dva tima bio prvak - oni bi u drugom pretkolu Lige prvaka bili nosioci. Cak TRI ekipe koje su bili tada nosiocu, znaci u drugom pretkolu prosle sezone, su imale manji rejting od Sarajeva i Zeljeznicara.
Za vrijeme tog starog formata - nikada nas predstavnik nije bio/mogao biti nosilac u drugom pretkolu.

Stoga ne razumijem bas nikako tvoju argumentaciju. :zoka:
cyprus

#10253 Re: UEFA Champions League

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:Mislim da nisi u pravu i da se taj narativ/misljenje zasniva na poraznoj cinjenici da se mnogi zadovoljavaju izletom u Evropu i prolaskom jednog kola, iako bi u tom kolu, po starom sistemu obavezno kao nosioci dobijali neke levate. Znaci zadovoljstvo nam pruza dobijanje levata u prvom pretkolu CL.

Nije mi jasno bas sta zelis reci sa tim da je "sadasnje drugo pretkolo postalo kvalitetnije nego nekadasnje prvo"? :-) :shock: Mislim, eksi? :D Zasto poredis drugo pretkolo sad i prvo pretkolo onda?

Evo ja tebi kazem da je danasnje drugo pretkolo manje kvalitetno od ondasnjeg. I to, evo zarovio sam se, zato sto danasnje drugo pretkolo CL pocinje od 16-oplasirane zemlje UEFA kao nosiocima. Kad je igrala Modrica, 2008-2009, a to je izgleda zadnja sezona sa tim starim sistemom, u drugom pretkolu pocinjalo se od 10-oplasiranih nosioca. Modrica je dobila u prvom pretkolu Dinamo Tiranu, big deal, i to je bila jedna od jacih ekipa iz grupe nenosilaca. No u drugom pretkolu cekale su ih ekipe poput Glasgow Rangersa, Panathinaikosa, Basela, Fenerbahcea, Anderlechta. Dobili su jednu od slabijih, Aalborg, i popusili. Danas je najteza ekipa Celtic, pa Salzburg, Copenhagen, Ludogorec, BATE, itd. Slicno, ali formalno nesto slabije nego ondasnje drugo pretkolo. I po koeficijentima, mada je tesko sad porediti, ove nabrojane ekipe iz 2008-2009 su imale vece koeficijente nego nabrojane iz ove godine.

To jedno. Drugo mislim da je naglasak na timski koeficijent u odnosu na drzavni nama pomogao, a ne odmogao, jer nije tacno da mi imamo velike oscilacije na samom vrhu lige. To je bilo u vrijeme Modrice, Leotara i tako tih. U zadnjih 9 godina, Zrinjski je bio prvak 4 puta Zeljeznicar 3 puta. Zrinjski 3 od 4 zadnje sezone igra Ligu prvaka. Zar su to silne oscilacije?

Jedina velika razlika izmedju nekad i sad je da danas treba proci 3 jaka protivnika, a onda je trebalo proci 2 da bi se doslo u grupnu fazu CL. No i to je plod naseg pada koeficijenta. On ne moze narasti bez prolazenja nosilaca u bar nekoliko navrata u kratkom vremenskom periodu, i naravno bez kikseva.

I samo ovo da kazem, najbolji dokaz da sam u pravu je sljedeci: U sezoni 2016-2017, znaci prosloj, a u kojoj su i Sarajevo i Zeljeznicar ispusili komplet plasman u Evropu - da je bilo koji od ta dva tima bio prvak - oni bi u drugom pretkolu Lige prvaka bili nosioci. Cak TRI ekipe koje su bili tada nosiocu, znaci u drugom pretkolu prosle sezone, su imale manji rejting od Sarajeva i Zeljeznicara.
Za vrijeme tog starog formata - nikada nas predstavnik nije bio/mogao biti nosilac u drugom pretkolu.

Stoga ne razumijem bas nikako tvoju argumentaciju. :zoka:
Zašto poredim nekadašnje prvo sa sadašnjim drugim pretkolom? Pa zato što su nam to polazne tačke, tj. prve prepreke... Današnje prvo pretkolo i nije pravo pretkolo... To je više pretpretkolo... Dakle, i prije i sada pred našim šampionom stoje tri prepreke do nezamislivog ulaska u grupe CL... Razlika je jasna, a i ti si je spomenuo - danas to znači da moramo proći tri izrazita favorita, a ranije je obično značilo dva favorita i jednu ekipu koju realno možemo pobjediti... I mi smo u tom starom sistemu lakše plivali i lakše su se skupljali bodovi za državni koeficijent... Računica je jasna - lakši protivnici na prvoj prepreci u CL - više pobjeda - više bodova... Između ostalog, zato smo tad bili 10 mjesta više na UEFA-inoj listi nego što smo sad...

Naravno da su oscilacije... Zrinjski eto jeste nešto sad uvezo dobro, zato će im dogodine koeficijent biti malo solidniji nego dosad... Međutim, u ove dvije godine im je bio slab zato što su prije ove tri titule dvije sezone zaredom bili u sredini tabele i propustili Evropu... Sarajevo i Željo taman nabrali neki koeficijent i prošle godine hopa... Znači, hajmo sad Jovo nanovo... Ostale ne vrijedi ni spominjat... Kad kažem kontinuitet, mislim na primjere kao što su: Bjelorusija (BATE), Moldavija (Šerif), Hrvatska (Dinamo), Kazahstan (Astana), Bugarska (Ludogorec), Azerbejdžan (Karabah), Kipar (APOEL), Slovenija (Maribor), Island (FH), Vels (TNS), Luksemburg (Dudelange), Albanija (Skenderbeg), Litvanija (Žalgiris, prije toga Ekranas dok nije propo) i slično... Kod nas nemaš ništa ni izbliza takvo... Te ekipe ako im se slučajno desi da jednom propuste šampionsku titulu, Evropu neće ni u ludilu... Naravno, govorim o periodu zadnjih 5-6 godina koji je jedini i relevantan za računanje koeficijenta... Ovaj format takmičenja se ubio za takve klubove... Mislim da svi oni imaju bolji koeficijent of naših klubova, iako na toj listi imaš i ekipe/lige koje su neusporedivo slabije... To se u starom formatu ne bi moglo desit...
jeza u ledja

#10254 Re: UEFA Champions League

Post by jeza u ledja »

aha. pa zato kazem iz pocetka. govorimo o ulasku u trece pretkolo, sto nam je i onda i sad znacilo prolazak jedne jace ekipe. ne govorimo o ulasku u grupne faze, koje nam je sad otezano jer su sarajevo i zeljeznicar fulali evropu prosle godine. a da smo bili prvaci - bili bi nosioci u tom oretkolu sto se prije nije nikad desavalo.
ja bih rekao da je prije sistem odgovarao modricama jer su grabili drzavne poene, a da sad odgovara sarajevskim klubovima.
jeza u ledja

#10255 Re: UEFA Champions League

Post by jeza u ledja »

I jos nesto. od tih 13 ekipa koje si nabrojao, samo njih 4 zadnjih 5 godina za redom igraju ligu sampiona.
zrinjski 3 od 5 godina je igra, a ostale dvije su igrali el, tj. nisu evropu fulali, ali su u svakoj ispadali na prvoj stepenici osim jednog prolaska predstavnika andore.

ono, nije do sistema jbg, vec do nasih predstavnika.
perfect_guy

#10256 Re: UEFA Champions League

Post by perfect_guy »

Image
Tomahawk11
Globalni moderator

#10257 Re: UEFA Champions League

Post by Tomahawk11 »

Zrinjskom idealan protivnik za 3. pretkolo, ali kakve im koristi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#10258 Re: UEFA Champions League

Post by Velkoski »

Dobit će Plemichi u Sloveniji, mark my words!!!
avetinja

#10259 Re: UEFA Champions League

Post by avetinja »

perfect_guy wrote:Image
Partizan - Olympiacos
Biće svega. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#10260 Re: UEFA Champions League

Post by Tomahawk11 »

I to bi bila senzacija, o prolazu da ne govorim.
junior3

#10261 Re: UEFA Champions League

Post by junior3 »

Avetinja cijeni da bi se navijači mogli izbiti. :mrgreen:
ultima_palabra

#10262 Re: UEFA Champions League

Post by ultima_palabra »

Tako nekako, sve ih na jednu ledinu i onda napalma baciti. Mogu se i Delije pridružiti.
Herr Flick

#10263 Re: UEFA Champions League

Post by Herr Flick »

Neko je pomiješao na ovoj slici Hibernian iz Škotske i Hibernians sa Malte :lol: :lol: :lol: :lol:
cyprus

#10264 Re: UEFA Champions League

Post by cyprus »

Nego, što se ovo tek danas igra utakmica Linfield - Celtic? Mislim da je to prva utakmica Lige prvaka svih vremena koja se igra u petak :-)

Iako u fudbalskom smislu Linfield ne može parirati Celticu, ovaj mače bi mogao biti interesantan sa navijačkog aspekta... Linfield je najveći protestantski klub iz Sjeverne Irske, a Celtic je kako znamo klub sa katoličkim bekgraundom...
Herr Flick

#10265 Re: UEFA Champions League

Post by Herr Flick »

cyprus wrote:Nego, što se ovo tek danas igra utakmica Linfield - Celtic? Mislim da je to prva utakmica Lige prvaka svih vremena koja se igra u petak :-)

Iako u fudbalskom smislu Linfield ne može parirati Celticu, ovaj mače bi mogao biti interesantan sa navijačkog aspekta... Linfield je najveći protestantski klub iz Sjeverne Irske, a Celtic je kako znamo klub sa katoličkim bekgraundom...
Zato su je 11 i 12 u Belfastu bio neki marš,skup tako nesto,pa iz sigurnosnih razloga se danas igra,a inace nece biti navijaca iz Glasgowa na danasnjem mecu,isto tako iz sigurnosnih razloga
jeza u ledja

#10266 Re: UEFA Champions League

Post by jeza u ledja »

Pola S. Irske navija za Celtic. Idu trajektima redovno na utakmice. Bice interesantno. :D
Herr Flick

#10267 Re: UEFA Champions League

Post by Herr Flick »

Kakav zuti karton :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#10268 Re: UEFA Champions League

Post by I am Happy »

Herr Flick wrote:Kakav zuti karton :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Svasta vidjeti danas :roll: čist crveni mu ne dade
cyprus

#10269 Re: UEFA Champions League

Post by cyprus »

Svaka čast Vardaru :thumbup:
p206

#10270 Re: UEFA Champions League

Post by p206 »

cyprus wrote:Svaka čast Vardaru :thumbup:
vidim imaju par stranaca, kao i Rijeka.. meni nikad neće biti jasno jesmo li mi tolika rupa da niko od stranaca neće da dođe da igra ovdje, nama je plafon kad nam dođe neki isluženi igrač iz hrvatske lige

a u ovoj Astani, i inače kod kazahstanaca većinom njihovi Rusi igraju... Kazahstanci ko da nisu neki talenti za fudbal...i inače ti turski narodi, Azeri...
Logovan

#10271 Re: UEFA Champions League

Post by Logovan »

Herr Flick wrote:Kakav zuti karton :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Haha svašta haha
El_comadante

#10272 Re: UEFA Champions League

Post by El_comadante »

slabi su Kazahstanci ove sezone u europi, nije igrao nikako Aktobe, Astana jedva prođe ove levat ako ovako budu igrali ispast če od legije a ova dva presotala teško če i jedan ostati u europi. ovo je najgora sezona u zadnjih 5 godina
Edin H.

#10273 Re: UEFA Champions League

Post by Edin H. »

Velkoski wrote:Dobit će Plemichi u Sloveniji, mark my words!!!

Ok, here is the link, so you can watch expected masterful performance.

https://www.youtube.com/watch?v=clnp5IM ... e=youtu.be
perfect_guy

#10274 Re: UEFA Champions League

Post by perfect_guy »

ima li ikakvih prenosa večeras?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#10275 Re: UEFA Champions League

Post by Velkoski »

ZRINJA ŠAMPION!
Post Reply