picek wrote:zlajapravaraja wrote:
Begovic
(ako ga Stoke pusti)
Mujdza - Besic - Spahic - Lulic
Pjanic - Medunjanin
Ibricic - Misimovic - Salihovic
Dzeko
Strahota

sastav ti je za nulu.
malog besica treba tek u drugom vremenu ubaciti. ne ide se odmah u prvi sastav... bez dokaza.
pjanic ne igra dobro zadnjeg veznog od utakmice protiv gane.
njega treba pustit da igra drugo poluvrijeme srednjeg veznog.,.. a misimovica prvo.
nijedan od njih nema snage da igra chitavih 90 minuta (a ne igraju toliko ni u svojim klubovima )
dzeku i ibisevica nikako razdvajat prvih 45 minuta.. tek u drugom poluvremenu zamjeniti jednog ili drugog (zavisno o tome kako igraju,,, da, nek i dzeko leti ako ne pokaze maksimum u prvih 45 minuta !! )
tako stvaras pritisak na zlatna jaja u timu.. (dzeka i misimovica).. kad im dadnes do znanja da lete na klupu ako ne oru svih 90 minuta !
muslimovica ubacit kao dzokera (jer je tu ionako najbolji )
ako gubimo onda ubacit njega kao treceg napadaca,, ako je nerjeseno onda ga ubacit kao zamjenu dzeku ili ibisevicu.
jednostavno.
A ko ce igrati umjesto Besica? Mozda Pandza, Mravac ili Nadarevic? Prva dvojica garantuju minimum 1-2 kiksa opasnih po sopstveni gol po utakmici, a potonji ne bi znao iznijeti loptu do centra po zemlji kad bi mu zivot o tome ovisio: pregori i nekako se prepadne "velikih" protivnika i u takvim utakmicama uvijek napamet ispucava i tim preskakanjem igre stvara haos, razbija shablon i unosi nemir u igru. Kad je Miske protiv Franucske rekao ono "ne mozemo ovako", sigurno je mislio i na naseg veterana iz Eskisehirspor-a (tako nekako) koji svojim ispucavanjima na Dzeku/Ibisevica fakticki izvlaci iz igre nas najjaci adut, a to je kreativna sredina terena. Mislim, svaku mu cast na dosadasnjoj borbenosti i zalaganju, ali ima nekih deficita koji su po mom skromnom misljenju teret za tecniju igru. Ali evo upravo vidim da uopste nije ni pozvan
Mravac je zasro u Albaniji, a Pandza je protiv Portugala igrao bezglavo (to su mi nekako najvaznije impresije urezane u sjecanje). Mislim da nisu dovoljno potkovani za kalibar reprezentacije, ali ce jedan od njih dvojice najvjerovatnije poceti protiv Slovacke, a drugi dobiti 30 minuta ili poluvrijeme. Sutra se moraju dokazati i ulijevati sigurnost, ili ce Spaha napokon popusit crveni karton jer uvijek mora ispravljati kikseve drugih stopera. Besic, nazalost, mora proci kroz taj period adaptacije i prosjediti tekmu na klupi. Ali posto vidim akutan problem na poziciji koju sada upraznjava Nadarevic, mislim da se i ovom decku treba pruziti sansa da odigra barem 20 minuta. Ili mozda cak punih 90?
Pogledaj neki video Besica na youtube, vidjeces kako je unatoc svojim godinama smiren i siguran s loptom i kako se ne libi licno je iznijeti do prve sigurne stanice na sredini terena. U nedostatku prirodnih igraca na 6-ici (Jahic, pa i Bajramovic), to trenutno moraju igrati dvojica igraca, a Pjanic i Medunjanin mi se cine kao par najpogodniji za to, jer su jos mladi, imaju snage, i trebali bi imati zelju da se dokazu na bilo kojoj poziciji u repki. Rahimicu hvala, ali ulazi u godine, a trenutno ne posjeduje ni takmicarsku formu. I je li on uopste na spisku za ovu utakmicu?
Ako je ovaj mali Besic dobar za prvi tim Hamburga pored onolikih zvijezda, onda je dobar i za repku, pa makar perspektivno. ABd, uskoro ce sa Bicakcicem iz Stuttgarta formirati stoperski par

a Spaha ce pokrivati lijevi bok (jer je Lulic ipak ofenzivac). Ako mogu npr. Badstuber za Njemacku ili Subotic za Srbiju u odbrani debitovati sa 19, zasto ne bi mogao Besic s 18 za BiH? Njemacku Bundesligu i reprezentaciju trenutno osvaja val mladih njemackih igraca ispod 20 godina, koji pokazuju da se u Njemackoj u zadnjih 10 godina najbolje radi s mladima u citavoj Evropi. Mladi njemacki igraci nose jedan Dortmund (Hummels, Götze, Schmelzer, Grosskreutz), Mainz (Holtby i Schürrle), Bayern (Kroos, Müller, Badstuber), Hoffenheim (Mlapa, Rudy, Vukcevic), i mnogi drugi u drugim klubovima koji su u doskorasnje vrijeme prosle prosli novu njemacku skolu rada s mladima.
Besic, pa i Bicakcic, sigurno nisu nista losiji od nabrojanih, samo im treba malo takmicarske forme i povjerenja koje ce sigurno dobiti u toku ove sezone. Prosli su juniorske skole dva velika kluba sa odlicnim juniorskim pogonima i siguran sam da ce se obojica naigrati do kraja bundesligaske sezone i time steci potrebnu takmicarsku formu i uslove da ubuduce budu oslonci odbrane i u reprezentaciji, jer nam upravo fale moderni stoperi koji znaju igrati moderan fudbal. Mislim da ce za pola godine obojica biti bolji od Pandze i Mravca.
Spahic ce na osnovu odlicne lijeve noge biti u stanju zacepiti rupu koju imamo na lijevoj odbrambenoj strani, a ne bi trebao biti potrosen na toj poziciji jer barem znamo da preko lijeve strane nece padati golovi. A posto Besic zna povuci loptu preko centra kao Lucio

, Spaha moze popuniti njegovu poziciju ako ovaj krene naprijed.
Evo mog sastava snova (djelomicno i za drugi dio kvalifikacija) za buducnost:
----------------------Begovic----------------------
Mujdza ------- Besic ---- Bicakcic ---- Spahic
----- Coric ---- Medunjanin (Bajramovic

)
Pjanic ---------- Stilic (Zec) ------ Salihovic
----------------------Dzeko ---------------------
Zasto da ne?