Dammme wrote:
a) Ne znam odakle tebi da je Salihović wingback. Osim u reprezentaciji kod Ćire, on nikad nije igrao tu poziciju.
b)Onda bi i ova tvoja ideja o 4-2-3-1 formaciji imala smisla.
Zadnja linija: Medunjanin-Spahić(da ga pokriva kad usere)- Nadarević-Mujdža.
2 zadnja vezna: Jahić-Rahimić(Muratović po potrebi)
Vezni (ofanzivni) red: Lijevo krilo(dakle više prema napadu): Ibišević, Sredina: Misimović, Desni vezni (više prema sredini): Pjanić
Špic: Džeko (Muslimović, Zec)
Na golu naravno Hasagić, na klupi Begović.
Dakle na klupi bi u tom slučaju bili: Begović, Pandža, Mravac, Muratović, Štilić, Muslimović, Ibričić(Zec). Po meni bi to sasvim solidno izgledalo. (Ako bi Medunjanin uspio zakrpiti lijevog beka, jer kao što rekoh: Ako je mogao Salihović, što ne bi mogao i on).
Ridjobrki wrote:a) Pa upravo to i ja kažem: igrao je WB kod Ćire pa ga je lakše bilo pomjeriti na FB, pogriješio sam što to nisam naglasio. S druge strane, Medunjanin nikad nigdje nije igrao ništa slično pa je to poveliko kockanje sa malim šansama da uspije i nije blagovremeno učinjeno - trebalo je ranije.
Pa Ćiro je Salihovića stavio prvi put na poziciju FB na utakmici protiv Španije u Mursiji(ako se ne varam). Dotada je Sejo imao 4 nastupa od čega je odigrao samo jednu čitavu utakmicu (protiv Norveške u Zenici 0:2). Na ostale 3 je skupio sve skupa 28 minuta. Zato kažem: Ako je Ćiro od Salihovića mogao napraviti i FB I WB, valjda Pape može od Medunjanina napraviti običnog lijevog beka (LB)
Ridjobrki wrote:b) Ne kažem ja sad baš striktno da
mi moramo igrati 4-2-3-1 nego da će
manje-više svi drugi igrati a mi se ne možemo sa 3-5-2 suprotstaviti tome. Ono što ja kažem je da se mora igrati sa četvoricom pozadi i pozdraviti sa 3-5-2. (u idelnoj varijante bi bio neki model fluidne odbrane kako su to pokazali Urugvaj i još neke ekipe ali...

)
Ja mislim da je tu ključni igrač Jahić jer on može pokriti par pozicija i ima dosta rješenja sa njim. Ako se Rahimiću pridruže dva igrača sa strana onda bi Jahić mogao igrati lijevo (probati njega a ne Medu), desno imamo Mujdžu (držimo fige da se pokaže dobar...) uz stoperski par Spahić-Nadarević.
U svojim ranijim postovima sam govorio da je po meni najbolja neka 4-4-1-1 taktika.
U zadnjem redu: Jahić-Spahić- Nadarević-Mujdža
Vezni red : Ibišević(krilo)-Rahimić(zadnji vezni)-Pjanić(prednji vezni)-Ibričić ili Štilić(desni vezni)
Polušpic ili play: Misimović
Špic: Džeko
Ja se slažem s tobom da nam je Jahić (uz suspendovanog Salihovića) najbitnija karika u formaciji, jer je tako polivalentan da ga jedino na gol ne bih stavio(a ne dao bog da ga i tu moramo probati, garant ne bi bio loš

)
Ridjobrki wrote:Dalje, šta sa dugoročnim rješenjima? Šta sa Rahimićem i Muratovićem koji više ne mogu izdržati? Šta fali u vezi formirati trokut po uzoru na Barçu/Španiju (Busquets-Xavi-Iniesta) Jahić-Pjanić-Misimović? Ili Medu pokušati "odgajati" u repki da zamijeni Rahimića kao holding midfielder što bi ovaj možda mogao a mogao bi i Jahić (ako pretpostavimo da je Bajramović nažalost izgubljen)? Ili Medunjanina i Pjanića staviti uz Rahimića? Ili vidjeti koji nam je jednom za sva vremena treći izbor za stopera pa ga probati uz Nadarevića a Spahićem zatvoriti lijevi bok za sva vremena? Zar nije bolje da Spaha čuva lijevi bok pa tu i tamo pomogne recimo Pandži nego da cijelu tekmu pazi da Medo ne usere kako ti reče?
Previše pitanja a premalo odgovora za sada od Sušića. Ja se nadam da on prave odgovore čuva za prave prilike (kvalifikacione tekme) a i doima mi se kao neko ko voli ostaviti dojam naivne osobe pa onda roknuti kad treba. Daj Bože da ispadne tako....

Dugoročno (kao što većina nas zna) imamo problem lijevog beka ili lijevog veznog jer Salihović ne može pokriti obadvoje. Ako Jahića "potrošimo" na tom lijevom beku, onda nema ko zamijeniti Rahimića(Muratović je tu svakako "zlu ne trebalo"). Sušić je probao Alispahića i Medunjanina na lijevom i zadnjom veznom. Boga mi nisu se sa loptom sastavili. Alispahića bi mogao možda još jednom oprobati protiv Katara na tom lijevom veznom, jer mu nije dao dovoljno šanse protiv Šveda. Da ne zaboravim Štilića koji bi možda mogao biti rješenje za lijevog veznog. Kako god po lijevoj strani nam je propuh. Ne mogu, a da ne kažem "hebem mu Rangers".
Što se tiče varijante sa Spahićem na lijevom beku, ne sviđa mi se samo iz jednog razloga. Pristalica sam teorije da su jedine prave ekipe one koje imaju kičmu, a kičma je: Golman-Štoper-Play-Špic. U sadašnjoj postavci mi to imamo: Hasagić-Spahić-Misimović-Džeko i ne bih to kvario. Pored toga Spahić kao štoper, može kontrolisati puno više prostora nego kao bek.