Premijer Liga BiH 2013/2014

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
MOSALJOZE

#12851 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by MOSALJOZE »

fuzbal u BIH since 1992
BHF_Manijak

#12852 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by BHF_Manijak »

palermo wrote: Al zašto bi Savez ulagao u terene ??? Zašto to klubovi ne bi radili. Mislim, kako ti to zamišljaš da Savez uloži u terene.....može samo u one gdje igraju reprezentativne selekcije, sve ostalo .....jok....
Pa kad je jedna Njemacka, ciji klubovi imaju 800 puta vise para od nasih, mogla uloziti u trening kampove sirom drzave (nakon kraha na Euru 2000!), pa sad ubiru od toga plodove, zasto ne bi i nas mogao?
palermo

#12853 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by palermo »

BHF_Manijak wrote:
palermo wrote: Al zašto bi Savez ulagao u terene ??? Zašto to klubovi ne bi radili. Mislim, kako ti to zamišljaš da Savez uloži u terene.....može samo u one gdje igraju reprezentativne selekcije, sve ostalo .....jok....
Pa kad je jedna Njemacka, ciji klubovi imaju 800 puta vise para od nasih, mogla uloziti u trening kampove sirom drzave (nakon kraha na Euru 2000!), pa sad ubiru od toga plodove, zasto ne bi i nas mogao?
pa da, to sam i ja rekao,država i treba da pravi terene školama, kampove u kojima će školska djeca igrati i slično.
Al klubovima terene......jok......

ma off-u smo odavno, sve me sramota što pišem :D
todd_smith

#12854 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by todd_smith »

BHF_Manijak wrote:
Jer Begic i kompanija nemaju nikakve fajde tj para od toga sta se desi u Savezu/BH Fudbalu 2024te
MOSALJOZE

#12855 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by MOSALJOZE »

Savez nas već 2-3 godine guzi pričom o 1.200.000 km koje bi trebali dobiti za terene.
BHF_Manijak

#12856 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by BHF_Manijak »

palermo wrote: pa da, to sam i ja rekao,država i treba da pravi terene školama, kampove u kojima će školska djeca igrati i slično.
Al klubovima terene......jok......

ma off-u smo odavno, sve me sramota što pišem :D
Pod "Njemacka" mislio sam na njihov savez, DFB, halali do mene je! :mrgreen: :mrgreen:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#12857 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by -LIBERO- »

Klubsko takmicenje koj je pod ingetencijom saveza je na nekim zadnjim pozicijama po snazi u Evropi. U aktuelnom proracunu taj isti savez javno napise da mu je po vrijednosti 5-6 stavka ulaganje u to takmicenje, sto javno kaze da ih boli briga sa cijelu tu pricu.
Cinjenica da je to tako govori da su njihovi vidici do Brazila i cijele te price. Jer dobro rece BHF Manijak, ako se misle vjecno vaditi na dijasporu, onda su ili glupi ili ih intetesuje period od narernih par mjeseci. Ma nema, vizionari.

Al najace mi je kada beko poredi Njemacki savez, i tamosnje poslovanje, sa ovim nasim jadom. A ja bih postavio kontrapitanje. Da li bi taj savez, i bili koji normalan, tolerisao kvalitet travnjaka kao recimo u Travniku, Lukavici, Bijeljini...ili terene gdje treniraju podmladci klubova, presvlace se, tusiraju.

Ili, uloze u trening kamp u Zenici, donirani novac od UEFA, aki bastave se okupljate u hotelima na Ilidzi i trenirati po smijesnim terrnima oko Sarajeva, naravno sve to skupa papreno placajz...a zavrsen trening centar stoji prazan. Pod koju stavku su stavili ove troskove?

Ali ok, cinjenica da su tu, i da su autoriteti, redovno iskazu brilijantnim odlukama o zabrani odlaska gostujucih navijaca, ili paprenih kazni za baklje...kaznjavajuci za navijacko ponasanje KLUBOVE koji niti imaju novca za bilo sta, niti bilo kakav uticaj na navijace.

Morbidi, nedorasli poziciji na kojoj se nalaze...sa vizijom koja je ogranicene k'o balkon.
Butmiran

#12858 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by Butmiran »

http://radio sarajevo.ba/novost/149347/katastrofa-u-fudbalu-na-mojoj-livadi

Zeljo_do_groba wrote:O cemu vi ba ljudi, pa zar rekonstrukcija ne bi trebala pocetki po zavrsetku ove sezone, svaki klub po 70-80.000 KM ima na raspolaganju i to iskljucivo za terene, 13 klubova PLBiH?
Nedavno sam kačio tekst iz prošle godine kako su iz saveza rekli da od sezone 2014/2015 neće moći nastupiti nijedan klub u PL a da nema reflektore na stadionu. Pa se ne spominje ništa evo..
MOSALJOZE

#12859 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by MOSALJOZE »

Nije da se ta priča spominje unazad 3 godine sigurno
megaman4

#12860 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by megaman4 »

Zeljo_do_groba wrote:O cemu vi ba ljudi, pa zar rekonstrukcija ne bi trebala pocetki po zavrsetku ove sezone, svaki klub po 70-80.000 KM ima na raspolaganju i to iskljucivo za terene, 13 klubova PLBiH?
Da! Tačno si napisao. Na kraju sezone, ne 13 klubova, nego 16 klubova, će dobiti novce za rekonstrukciju travnjaka u zavinosti od broja sezona u PL, jer oni klubovi koji su igrali PL od 2009. pa do danas će dobiti 89.000 eura, a oni koji su proveli manje godina u PL će dobiti manje novca. Toliko.
N.N.

#12861 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by N.N. »

Sada na ljeto trebaju da budu te rekontrukcije terena. Ili, ko ima to na zadovoljavajucem nivou, sredstva ce uloziti u neke druge stvari. Bar se tako pricalo.

Mada, ta prica je stala i niko je ne spominje. Pa bar da se neki clanak izbaci, pocinje tada i tada, to i to se radi, tu i tu, ali niko nista :-) :D
salle_eh1986

#12862 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by salle_eh1986 »

todd_smith wrote:Pa onaj mali nije uopce zasluzio 4 utakmice suspenzije kada je slomio Zoloticu nogu.

Vidjelo se da je isao na loptu, mali je cak i zaplakao kada je vidio sta je bilo.

Ako cemo bas polemisati oko takvih stvari.
e ako je zaplako' onda je ok i 1 meč suspenzije :D
da nije bila bi druga priča hhhh
salle_eh1986

#12863 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by salle_eh1986 »

BHF_Manijak wrote:Da nisu mamlazi, kakvi jesu, skontali bi da dijaspora nije nepresusan izvor, te da se moraju okrenuti mladjim kategorijama.

Trecu-cetvrtu generaciju dijasporske djece ce manje-vise boliti cundara za BiH, jer apsolutno nikakvh dodirnih tacaka nece imati sa ovom zemljom, osim sto ce ih dedo/nana nekad povesti u Donju Lepenicu na vikendicu u ljetna doba. :oops: :oops:
klasična (pa rekao bih čak i) Balkanska politika
nek kaplje dok sam ja živ, kad umrem mogu i pokrepati od gladi ovi što ostanu iza mene
jareb

#12864 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by jareb »

N.N. wrote:Sada na ljeto trebaju da budu te rekontrukcije terena. Ili, ko ima to na zadovoljavajucem nivou, sredstva ce uloziti u neke druge stvari. Bar se tako pricalo.

Mada, ta prica je stala i niko je ne spominje. Pa bar da se neki clanak izbaci, pocinje tada i tada, to i to se radi, tu i tu, ali niko nista :-) :D
Po gradskim pricama u Travnku ce se odmah radit teren i produzetak istocne tribine cim zavrsi liga. A iduce sezone i reflketori. Neki dan su dolazili neki investitori iz Katara koji su navodno spremni uloziti neke pare u sportske objekte u Travniku radi svojih selekcija koje ce radi klime dolazit na pripreme. Kolko je ovo istina to je pitanje al et.
lerdi

#12865 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by lerdi »

Za ove pare koje su planirali dati klubovima mogu se uraditi dobri ali ne i skroz kvalitetni tereni. Kvalitetan teren sa dobrom drenažom, prskalicama i kvalitetnom travom mislim da nije ispod 250 hiljada KM. NS bi trebao ovim klubovima sa najvećim stažom u premier ligi dati oko 90 hiljada eura što je oko 175 hiljada KM. Dakle za pravljenje kvalitetnog terena fali još nekih 70-100 KM. Po meni NS sada ima priliku da za dvije klase unaprijedi ligu jer povećanjem kvalitete terena, garantujem da će se kvalitet lige povećati drastično. To je dokazano i na par utakmica ove sezone. Gdje je teren bio kako treba utakmice su bile zaista gledljive. Sve što NS treba uradite je reći klubovima: "Od slijedeće sezone očekujemo da tereni koje prijavite za igru budu klase A i to vam je uslov da se takmičite u PL. Dajemo vam 70% potrebnih sredstava, a za ostalo se snađite. Teren koji ne bude zadovoljavao ove kriterije neće moći biti prijavljen za utakmice PL pa vi igrajte negdje drugo gdje su kriteriji zadovoljeni." Ovo uraditi za ovu sezonu, slijedeće zahtjevati reflektore itd. U infrastrukturu se mora ulagati ako se hoće nešto napraviti od fudbala u našoj zemlji. Drugog puta nema. Oni koji ne budu mogli pratiti tempo i ne trebaju da se takmiče u najjačem klubskom takmičenju. U eliti trebaju biti samo najbolji pa makar ta elita brojala 5 klubova.
Herr Flick

#12866 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by Herr Flick »

lerdi wrote:Za ove pare koje su planirali dati klubovima mogu se uraditi dobri ali ne i skroz kvalitetni tereni. Kvalitetan teren sa dobrom drenažom, prskalicama i kvalitetnom travom mislim da nije ispod 250 hiljada KM. NS bi trebao ovim klubovima sa najvećim stažom u premier ligi dati oko 90 hiljada eura što je oko 175 hiljada KM. Dakle za pravljenje kvalitetnog terena fali još nekih 70-100 KM. Po meni NS sada ima priliku da za dvije klase unaprijedi ligu jer povećanjem kvalitete terena, garantujem da će se kvalitet lige povećati drastično. To je dokazano i na par utakmica ove sezone. Gdje je teren bio kako treba utakmice su bile zaista gledljive. Sve što NS treba uradite je reći klubovima: "Od slijedeće sezone očekujemo da tereni koje prijavite za igru budu klase A i to vam je uslov da se takmičite u PL. Dajemo vam 70% potrebnih sredstava, a za ostalo se snađite. Teren koji ne bude zadovoljavao ove kriterije neće moći biti prijavljen za utakmice PL pa vi igrajte negdje drugo gdje su kriteriji zadovoljeni." Ovo uraditi za ovu sezonu, slijedeće zahtjevati reflektore itd. U infrastrukturu se mora ulagati ako se hoće nešto napraviti od fudbala u našoj zemlji. Drugog puta nema. Oni koji ne budu mogli pratiti tempo i ne trebaju da se takmiče u najjačem klubskom takmičenju. U eliti trebaju biti samo najbolji pa makar ta elita brojala 5 klubova.
I još smanjit ligu na 10 klubova :D :D
lerdi

#12867 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by lerdi »

Herr Flick wrote:
lerdi wrote:Za ove pare koje su planirali dati klubovima mogu se uraditi dobri ali ne i skroz kvalitetni tereni. Kvalitetan teren sa dobrom drenažom, prskalicama i kvalitetnom travom mislim da nije ispod 250 hiljada KM. NS bi trebao ovim klubovima sa najvećim stažom u premier ligi dati oko 90 hiljada eura što je oko 175 hiljada KM. Dakle za pravljenje kvalitetnog terena fali još nekih 70-100 KM. Po meni NS sada ima priliku da za dvije klase unaprijedi ligu jer povećanjem kvalitete terena, garantujem da će se kvalitet lige povećati drastično. To je dokazano i na par utakmica ove sezone. Gdje je teren bio kako treba utakmice su bile zaista gledljive. Sve što NS treba uradite je reći klubovima: "Od slijedeće sezone očekujemo da tereni koje prijavite za igru budu klase A i to vam je uslov da se takmičite u PL. Dajemo vam 70% potrebnih sredstava, a za ostalo se snađite. Teren koji ne bude zadovoljavao ove kriterije neće moći biti prijavljen za utakmice PL pa vi igrajte negdje drugo gdje su kriteriji zadovoljeni." Ovo uraditi za ovu sezonu, slijedeće zahtjevati reflektore itd. U infrastrukturu se mora ulagati ako se hoće nešto napraviti od fudbala u našoj zemlji. Drugog puta nema. Oni koji ne budu mogli pratiti tempo i ne trebaju da se takmiče u najjačem klubskom takmičenju. U eliti trebaju biti samo najbolji pa makar ta elita brojala 5 klubova.
I još smanjit ligu na 10 klubova :D :D
Ide to samo od sebe. Prirodna selekcija ili preciznije rečeno UEFA selekcija. Standardi za dobijanje licence svake godine su sve strožiji i strožiji tako da će doći vrijeme kada će klubovi sami početi odustajati od takmičenja jer neće moći ispratiti tempo. UEFA još uvijek progledava kroz prste ali je sigurno to da će kroz par godina svi klubovi morati biti samoodrživi da bi se takmičili u PL. Dakle ko bude ozbiljno shvatao bavljenje fudbalom u BiH biće tu, ko ne bude imaju niže lige pa nek se takmiči.
todd_smith

#12868 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by todd_smith »

salle_eh1986 wrote:
todd_smith wrote:Pa onaj mali nije uopce zasluzio 4 utakmice suspenzije kada je slomio Zoloticu nogu.

Vidjelo se da je isao na loptu, mali je cak i zaplakao kada je vidio sta je bilo.

Ako cemo bas polemisati oko takvih stvari.
e ako je zaplako' onda je ok i 1 meč suspenzije :D
da nije bila bi druga priča hhhh
Pa nije to nego mi glupo. Desi se, jbga je li kontakt sport ili nije? Ako je zaplakao znaci nije mu svejedno i nije isao sa namjerom da naudi igracu. Isto da je bilo rame uz rame, ovaj pao i slomi nogu, ovaj drugi dobije suspenziju, nigdje veze. :-)
salle_eh1986

#12869 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by salle_eh1986 »

na žalost, PL BiH igra ko hoće a ne ko može.
Isto ko da nemamo dovoljan broj klubova pa dajemo članstvo u ligi prvom ko zatraži
lerdi

#12870 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by lerdi »

salle_eh1986 wrote:na žalost, PL BiH igra ko hoće a ne ko može.
Isto ko da nemamo dovoljan broj klubova pa dajemo članstvo u ligi prvom ko zatraži
Jebi ga. Kod nas bi večina da se takmiče sa najvećim a da se ponašaju kao amaterski klub. To jednostavno ne ide i siguran sam da će kroz par godina u PL ostati samo oni koji realno i zaslužuju tu da budu. Treba biti dobro naivan pa pomisliti da UEFA-a tek tako daje milione za obnovu infrastrukture i druge projekte NS. Jednostavno kroz koju godinu će klubovi morati ispunjavati infrastrukturni uslov jer su oni dali pare da se infrastruktura popravi. Ko nije popravio infrastrukturu nema šta tu da traži jer dobio je pare da istu popravi. To što realno taj novac nije dovoljan da se nešto veliko i napravi njih jednostavno ne zanima. Oni su te pogurali a tvoje je bilo da se dalje laktaš i obezbjediš ostatak sredstava.
Obuca9

#12871 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by Obuca9 »

veljaca wrote:
Obuca9 wrote:
veljaca wrote:Jos 3 kola. :mrgreen:

Pa onda sve ispocetka u PLBIH 2014/2015 godina .

Sanse za titulu:

Zrinjski - 30 %
Zeljeznicar 29 %
Siroki 25 %
Sarajevo 15 %
Neko drugi 1 %
Kako će biti neko drugi, kad nijedna ekipa osim te četiri, nema ni teoretske šanse da bude prva? Zakazala malo matematika, jel' de profa? :mrgreen:
Matematika nikada ne zakaze ....

Samo mogu zakazati oni koji je koriste ....

Jel' de Sema ? :mrgreen:
Vadi se, vadi... Al' se sjeti one stare narodne, o majci, Muji, karanju i vađenju :kiss:
lerdi

#12872 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by lerdi »

Zeljo_do_groba wrote:Uefa nema ama bas nikakve veze sa nasim takmicenjem... Licenciranje se odvija posebno za nasu ligu a posebno za evropske utakmice. Nikada se u savezu nece izglasati to da imaju svi reflektore, da imaju svi teren A kategorije jer bi otpali "njihovi" klubovi... UEFA moze postavljati takve uslove, jer joj se moze, tako se evropske utakmice mogu igrati na samo 3,4 stadiona, bilo bi malo smijesno da Olimpic, Zeljo i Sarajevo igraju na Kosevu, Vitez, Celik, Travnik na Bilinom P., Radnik, Mladost, eto i Sloboda na Tusnju, Velez, Zrinjski pod Bijelim B. itd. Nema od toga nista, te prirodne selekcije nekakvim strozijim pravilima, jos dugo dugo, jer su takve budale u savezu i to ne moze ici tako drasticno, jer nemas ni zakona o sportu, nema modela finansiranja klubova (osim pitarima kojima je upala kasika u med)... Jedini nacin je da se nekako dogovore o smanjenju broja klubova, pa da se kvalitet malo koncentrise... Eto dobili smo tu donaciju od Uefe i koliko-toliko popravit ce se tereni, kada bi imali manje klubova imali bi i vise gledatelja na jacim tekmama, klubovi bi imali koliko toliko vece prihode, mogli bi placati veoma lako reprograme dugova pa samim time biti i interesantniji eventualnim ulagacima, mogli bi dovoditi bolje igrace, ispunjavati ugovorene obaveze, itd.
Kriterije za licenciranje donosi UEFA-a a ne naš savez. Kriteriji za dobivanje licence u PL i licence za nastup u Europi su još uvijek dosta različiti ali će se tokom godina morati približavati. To je rečeno još kad je počelo izdavanje licenci za naše klubove. Licencu za europske nastupe iz godine u godinu je sve teže dobiti jer se našim klubovima sve manje gleda kroz prste. Ista situacija je i sa licencama za PL. Jednostavno UEFA-a ne želi više da popušta po mnogim pitanjima. Naši su se dugo izvlačili na rat i uništenu infrstrukturu, a ovi su sada došli i rekli evo vam dio para, za ostalo nek se klubovi snalaze ali popuštanja više neće biti. Dat će oni klubovima još koju godinu da se srede, možda ulože još neku paru, ali siguran sam da ćemo uskoro gledati sve manje takvih slučajeva. Prošle godine licencu na prvostepenoj nije dobilo 8 klubova, a vjerujem da će ove godine biti još par njih. Ne bi me čudilo da neko već ove godine dobije zabranu nastupa u PL za slijedeću sezonu.
Dr. Kuca

#12873 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by Dr. Kuca »

Ne moraju tereni biti anfild, al mogu biti barem ravni, da se moze igrat normalno :-D
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#12874 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by Pitar sa Kariba »

Image

Image
Last edited by Pitar sa Kariba on 25/04/2014 15:42, edited 1 time in total.
Butmiran

#12875 Re: Premijer Liga BiH 2013/2014

Post by Butmiran »

Haman pa naučna fantastika. :D
Locked